Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2020 22:41 - Трите легнали лъва като герб
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11525 Коментари: 40 Гласове:
60

Последна промяна: 06.02.2020 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         В хералдиката има много различни гербове на държавите. Обикновено някои се наследяват от народа, живял по-рано по същите земи, други си вземат нещо, характерно от древни времена, трети избират независимо някакъв символ за герб. При всички разглеждания се забелязва наличието на много орли и лъвове. Орелът е цар на небето, а лъвът- цар на животните в гората. Самият изглед на лъвът е царствен и излъчва благородство и решителност.  България е приела за символ лъвът отдавна. За символите и герба:
 Блогът на barin :: символите на България
                Символите идват често от древността и са свързани с народа, независимо, че се е местил е териториално отношение. Наскоро написах една тема, касаеща символите и гербът на града, в който съм роден и живея- Варна:
Блогът на barin :: Символите и гербът на Варна
                В темата се вижда откъде идват символите, защото и градовете си имат символ и герб. При повечето държави гербът е един от четирите основни нсимвола, които не е препоръчително да се променят( знамето, химна и конституцията са другите три). Поначало в една организация честите промени не водят до хубаво. Разбира се всичко трябва да се актуализира и развива, но с мярка. При налагане на нещо за по-дълъг период се създават традиции, които са нещо характерно за една държава.
                   Древните входове към свещените храмове, кралски дворци и богати домове били охранявани от скулптури на лъвове, издълбани от камък или мрамор. В будизма това животно се счита за пазител на семейството, предпазва от зли духове и отрицателната енергия на хората.
Ако искате не само да подчертаете авторитета си, но също така да засилите влиянието си сред бизнес партньори, подчинени или семейния кръг, поставете статуетка на лъв в офиса, или в дома на перваза до прозореца. Лъвът е всепризнат за цар на животните. Има и филми за това, като"Цар лъв"( Симба),. Често се споменава в приказките, а било то и във вицовете за животни.
 
image
                    Нашият герб отдавна е лъв. При гербовете на други държави има различни лъвове, на някои места са два, на други- три. Трите лъва винаги са легнали. 
image
                Българският герб
                    Малко пояснения за българският герб: текстовете, които придружават герба могат да бъдат думите „РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“ и/или наименованието на органа на държавната власт.

           Гербът може да се съчетава и с наименование на институция, когато се използва в знаци за обозначаване на сгради на административни
структури.
             Думите „РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“ се изписват само с главни букви и се позиционират под герба, централно подравнени спрямо него.
           Наименованието на органа на властта се изписва с главни букви, позиционирани под герба и централно подравнени, когато са изписани самостоятелно, заедно с герба.

          Когато съвместно с герба се изписват, както думите „Република България“, така и наименованието на орган на властта, второто се изписва с редовни букви, централно подравнено спрямо останалите елементи в композицията.

           Наименованието на институция следва същите принципи - с главни букви, когато е самостоятелно съчетан с герба или редовни, когато е заедно с думите „РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“, централно подравнено спрямо него.

         Текстове, изписани съвместно с герба могат да са единствено в черно. Може да се използва и златисто, когато са използвани специални печатни техники и гербът е изобразен в златисто.

          Гербът на Република България е държавен символ,който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава.

Гербът ни  се състои от следните части:
Лъв
 - Основна структурна форма на герба е лъвът изобразен на централният щит. В българската хералдическа традиция той е основен исторически символ. В щита е изобразен изправен, коронован, обърнат на дясна хералдическа страна.

Щит - главна, задължителна съставна част, изобразена във формата на френски щит.
Корона - представена според българската историческа традиция с изображение на закрита,
куполообразна петкръстна корона, завършваща на върха с малък кръст върху кълбо. Симетрично, вляво и вдясно са поставени две трикольорни ленти с цветовете на националното знаме.

Щитодържатели - представени от два еднакви, изправени, обърнати на лява и дясна хералдическа страна с лице към щита лъва, държащи щита, стъпили на две кръстосани плодни дъбови клонки. Девиз - поместен под щита върху бяла лента, увенчана с трикольорен кант. Според хералдическата традиция българският девиз е: „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“.
              Едно пояснение от мен: на старите монети- 5 лв. с цар Фердинанд от 1885 г.( сребърни, проба 900) е написано"Съединение-то прави силата" Разликата е само в едно тире, но се получава малко по-различен смисъл.
      image

                     Гербът на България е изправен златен короно  ван лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. През Второто Българско царство гербът ни е бил Лъв. Личи от символите на цар Иван Шишман, последният ни търновски владетел. 

           Легенда за лъвът като национален символ:"Лъвът е национален символ на България. Изобразен е на герба ни. Нашата парична единица се нарича лев, което е старинна форма на думата “лъв”. Още от дълбока древност лъвът олицетворява сила и власт. Навсякъде по света го наричат “цар на животните”, а образът му е най-разпространеният атрибут на могъщество и достойнство. В митологията на много народи лъвовете са посланици на боговете, непобедими и с несломим дух. Заедно с това символизират материален успех и разкош. Лъвът въплъщава положителните качества, към които се стремят хората. В българската народна митология лъвът също е символ на висша, божествена мощ, на благородство, спокойствие, благоразумие и справедливост. Съществува и друг образ на “царя на животните”. В много народни приказки той бива надхитрен от много по-малки и слаби животни. Може би най-разпространени са историите, в които лъвът се изправя срещу човека. И бива победен не от силата, а от ума на своя противник. Независимо от шеговитите и поучителни фолклорни умотворения, най-ярък и утвърден е образът на лъва като символ на българската държавна мощ. Може би затова лъвът присъства преди всичко в официалната култура на народа ни, като част от образа на царе и военачалници.
           Според някои учени образът на лъва е пренесен в днешните ни земи на юг от Дунава заедно с други тотемни символи на прабългарите – змията, конникът, орелът. Постепенно той се утвърждава сред тях и става първостепенен. Лъвът е съхранен в народностната ни символика през всички превратности на историята.
           У нас изображения на лъв се срещат в различни исторически паметници. Най-старите са върху плочи, намерени в гр. Стара Загора. Те са от IX-X век. А в известния “Чаталарски надпис” на хан Омуртаг, също от IX век, се казва: "Кан ювиги Омуртаг... обитавайки стана Плиска, направи аул на Туча... и постави в този аул четири колони, и върху колоните постави два лъва.” Лъв има и в уникалното скално изображение Мадарски конник. Средновековният барелеф е сред българските паметници в списъка на ЮНЕСКО на световното културното наследство. Лъвът присъства в символиката на българските царе – например при Иван Шишман." Най-старото място, където виждаме лъв е от времето на кан Омуртаг( 814-831 г.)          image 

        Още характеристики на българският герб: Изобразява се винаги в коректни пропорции,независимо от избрания размер.

        За печатни издания, производни на формат А4, се определя стопроцентово изображение на герба, което е с височина 50 мм.

Останалите размери с които се изобразява гербът в печатни приложения са производни на 100%-то изображение. Всяка производна височина е изчислена, като процентно отношение спрямо основната височина 50 мм. Съответно: 75%, 50%, 40%, 35%, 30%.

Гербът не може да се изобразява с размери по-малки от размер 30% от основното, посочено по-горе изображение, съответстващо на 15 мм. 
                 Сега да видим откъде идва един интересен герб, който го е имало в България, ползва се сега в ъв Великобритания( Обединеното кралство), Дания, Естония, град Велико Търново и град Баден Баден. На пръв поглед изглеждат далечни и несвързани изброените места. Ще се опитам да дам ясното и да изкажа мнение по въпроса"
 image
                   Според съобщението на неизвестния пътешественик, личната гвардия в царския двор на Търновград носела върху предпазното си въоръжение основния символ (герба) на своя владетел. И за да повярваме на думите им, двамата автори ни насочват към западноевропейската хералдика с думите: „Доказателство за използването на трите лъва като основен символ в гербовете на българските царе виждаме в хрониката на секретаря на Вселенския църковен събор в гр. Констанц от 1414 до 1418 г. Улрих Рихентал.” 
         Почти същата информация относно прочетеното и видяното в средновековния арабски ръкопис, горе-долу по същото време е била отпечатана и в арабския вестник „Ал-Алам” в броя от 12 август 1981 г. Там е показана същата рисунка, придружена с текст: „Официалният герб, който е открит в Мароко”. Съдържанието на придружаващата изображението статия е каквото и в „Борба”, което подсказва, че явно авторите са същите. В пояснението, дадено в арабския вестник, има обаче малък нюанс. То гласи: „В текста [на ръкописа] за тогавашната столица на България - Велико Търново - се казва следното: „Отдалече блестяха кубетата. Върху щитовете на царските войници са изобразени лъвове.” Разликата тук е, че „ханската” стража вече е „царска”. Затова и авторите на съобщението в арабската преса уточняват, че рисунката представя гербът на царя на България.

 

            Сведението за публикацията в арабския вестник е дадено от Райна Заимова в съставената от нея христоматия „Арабски извори за българите” (2000). Съставителката обаче не е открила нито въпросния препис, нито оригиналния ръкопис и то е естествено, защото тя е работила с арабски текстове, отпечатани в издадени вече книги. Заимова явно не знае, как Коледаров и Дерменджиев са разчели какво пише в рамката под щита с лъвовете, но взема отношение към публикацията в „Ал-Алам” и коментира: „Поместената рисунка освен трите лъва, споменати в бележката, включва и надпис в правоъгълна лента под кръга. Той няма никакви диакритични знаци или огласовки и това предполага многовариантно разчитане. Думата е записана със следните графеми - начална форма за буква от групата на ба; лам; каф; алиф; ра и алиф. Булгар и булгарийах се изписват не с каф, а с гайн в известните ръкописни паметници. Този факт може да постави под въпрос определянето на герба като български, ако то е направено само по рисунката. За съжаление не са налице достатъчно сведения за ръкописа и текста в него, за да може Най-важният извод на Войников е: „Под България, Рихентал разбира т. нар. Волжка България или по-точно бившите и земи, носещи по традиция името и. Самата Волжка България престава да съществува още през 1236 г., когато е завладяна от златоординския хан Бату (1227-1255). Тъй като столицата Биляр е унищожена от монголите, то главен град на областта става Болгар, където резидират златоординските наместници. Въпреки това обаче руснаците продължават да наричат района България, а чингисидския управител – български княз, чак до образуването на Казанското ханство в 1438 г... Очевидно той [Рихентал] не е знаел, къде точно се намира (България), но по-странно е, защо я локализира в Близкия Изток?.” да се изгради обоснована хипотеза.” Най-важният извод на Войников е: „Под България, Рихентал разбира т. нар. Волжка България или по-точно бившите и земи, носещи по традиция името и. Самата Волжка България престава да съществува още през 1236 г., когато е завладяна от златоординския хан Бату (1227-1255). Тъй като столицата Биляр е унищожена от монголите, то главен град на областта става Болгар, където резидират златоординските наместници. Въпреки това обаче руснаците продължават да наричат района България, а чингисидския управител – български княз, чак до образуването на Казанското ханство в 1438 г... Очевидно той [Рихентал] не е знаел, къде точно се намира (България), но по-странно е, защо я локализира в Близкия Изток?.” Оспорвам написаното в цитирания материал само в частта, че Волжка България престава да същаствува след 1236 г. Не е вярно, защото тя продължава да е държава, макар и със силно намалена територия и сила още почти три века и е превзета от цар Иван Грозни. Именно затова той се титулува"Цар на българи и руси" Обръщам внимание, че не е "Цар на руси и българи". 

     imageimage

                 На двете картинки са гербовете на императора на България. 
                   Кралският герб на Великобритания е официалният герб на британската монархия, понастоящем оглавявана от кралица Елизабет II. Този герб се използва от кралицата в нейното право като монарх и е официално познат като нейният Герб на Властта. Версии на този герб се използват от други членове на кралското семейство и от Британското правителство във връзка с администрацията и управлението на страната. В Шотландия кралицата използва отделна версия на кралския герб. Друга версия се използва и от Шотландското министерство.
image

           Щитът е разделен на четири, показвайки в първата и четвърта четвърт трите лъва, пазители на Англия. Втората четвърт представя Шотландия – изправен на задните си крака лъв с двойно квадратно ограждане с хералдически лилии. Третата част представлява арфата на Ирландия.

На върха се намира друг лъв, носещ имперската корона, което само по себе си е още един израз на властта на короната. 

Разположен от лявата страна на щита се намира подобен изправен лъв, символизиращ Англия. От дясно се намира еднорогът, символизиращ Шотландия. Според легендата свободният еднорог е считан за изключително опасно животно и затова този е окован[1] както и двата еднорога във версията на герба на Шотландия.
              Да обясня, че обясненотто във Wikipedia, че гербът на Обединеното кралство е три лъва, като единият е Англия, другият- Ирландия, а третият- Шотландия ми изглежда малко съвременно и не съм склонен изцяло да го приема. Великобритания включва тези части, но не цяла Ирландия, а само северна. 
 Националният герб на Дания и Естония:
Представява 3 сини лъва, оградени с 9 сърца на златно поле. Почти идентични са гербовете на двете държави, което се обяснява с датското управление на Естония в периода 1219 – 1346 г. Датският герб има 2 варианта – малък, който е официалният герб на Дания, и голям – кралският герб.
image
Герб на Дания
image

Герб на Естония
            През 1959 г. е решено кралският герб да се използва само от монарха, кралското семейство и съда, а другите институции да използват малкия герб. Лъвовете на националния герб „получават“ короните си през 13 век. През 16 век броят на сърцата е установен на 9. На пръв поглед не се вижда защо толкова си приличат гербовете на Дания и Естония, но в исторически план е така. Естония взема за герб подобен на датския и след освобождаването от СССР си възвръща стария герб. 
        image
                 Герб на град Баден Баден и провинция Баден- Вюртенберг в Германия. 
          Лъвовете са подредени върху щит, около който има корона. Това е записано в правилника за символите, печата и отличията на Община Велико Търново. През 1974-1975 г. е проведена дискусия за разработване на нов герб на града. Идеята е заимствана от новооткрити символни изображения на българските царе от Търновград, които историкът Петър Коледаров и хералдикът Христо Дерменджиев предлагат на вниманието на обществеността чрез поредица публикации в местни и национални печатни издания. Свидетелство за пряко и несъмнено използване на три лъва в средновековни изображения на българските царе се съхранява в Националната кралска библиотека в Мароко. Запазен е част от ръкопис от края на ХVІ в., който е препис от оригинал с автор арабски пътешественик, посетил България в края на ХІV в. Във фрагментарните му бележки за страните, които обхожда, се съдържат сведения за Търновград и рисунка на щит на царска стража с фигури на три лъва, разположени един над друг. Това изображение кореспондира с едно по-късно сведение в хроника на Вселенския църковен събор в Констанц (1414–1418), съставена от Улрих Рихентал. Хронистът описва гербове както на видни участници в събора, така и гости, между които и България.
image
герб на Велико Търново

              Григор Спиридонов е автор на идейния проект за отличителен знак на Търново. Той прави два графични проекта – с познатото вече изображение на три лъва и с изображение на конник. В началото на 1975 г. вестник „Борба” публикува идеите и след обсъждане е одобрен проектът с трите лъва. После въпросът за герба влиза в дневния ред на заседание на Изпълнителното бюро на Общонародния комитет за развитие на В. Търново като исторически, културен и туристически град. Заседанието се е провело в София на 11 април 1975 г. Пенчо Кубадински, който тогава е председател на Изпълнителното бюро, одобрява предложения проект на Григор Спиридонов. Пластичното изпълнение на проекта на художника е дело на скулптора Георги Чапкънов.

               ЗНАМЕТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПУРПУР ВИОЛЕТ И НА НЕГО Е ИЗОБРАЗЕН ГЕРБЪТ НА ГРАДА В ЗЛАТЕН ЦВЯТ. Този цвят е наложен като отличителен белег на града, без това да е ратифицирано в официални документи на местната управа и много преди решението й за възприемане употребата на общинско знаме. От 1969 г., когато за първи път влиза в „А” Републиканска футболна група, „Етър” излиза на терена и с пурпурновиолетов екип. От 80-те г. на ХХ в. окончателно променя своя цвят от черно-бял на пурпурновиолетов и става единственият отбор в България с такъв спортен екип. Постепенно цветът е възприет и трайно наложен в екипите на великотърновските клубове за други спортове, за да носи информация за принадлежност към града.

image
                  Лъвът присътва и на Мадарският конник- един от основните ни и най-стари символи. За него няма да пиша отново, а само ще дам линк към мои предишни теми:

Блогът на barin :: Мадарския конник
Блогът на barin :: Мадарският конник- обновление и развитие на предишна тема
               Една от най-бележитите ни личност носи името на лъв- Васил Левсли( лъв се е произнасяло лев), националната ни валута също идва от лъв( лев). На Албания- също, независимо, че гербът им е орел.

      image

                    Животното, което най-добре характеризира българщината е Лъвът. Популярно е днес да се говори че лъвът бил разпространен само в Африка, понеже днес е така. И затова, било "крайно чудно" откъде аджеба е този култ към лъва.  В миналото в Югозападна Азия е живеел и лъвът, или по-точно два подвида лъвове - персийският и индийският, В наши дни персийският лъв е окончателноизтребен, а последните екземпляри от индийския лъвсе срещат още само в горите на резервата Гир, който се намира в щата Гуджарат в Индия. През 1963 г. в този

резерват живеели около 80 индийски лъва... Това обяснява и защо историците ни досега пренебрегваха лъва... Kaто свещенно животно лъвът бива донесен на балканите от прабългарите. И се запазва като такова до времето на възраждането, като традицията се поддържа частично и до днес. В паметниците от онова време лъвът се среща за пръв пътвърху една плоча в Стара Загора от 9-ти век. От същото време са и Омуртаговите колони с двата лъва. И в Мадарския конник има лъв.Той може да се види и по някои фрески в Търново, Стара Загора, Охрид, Скопие. 
image
 Лъвът на пръстена на цар Калоян
 Чаталарски надпис на хан Омуртаг:
"Кан ювиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана Плиска, той направи аул на Туча [р. Тича] и премести войската си срещу гърците и славяните. И направи изкусно мост на Туча заедно с аула и постави в този аул четири колони и върху колоните постави два лъва. Нека бог даде на поставения от бога владетел, като тъпче добре с нозете си императора, докато Туча тече и докато [слънцето сияе], като владее над многото българи и като подчинява враговете си, да проживее в радост и веселба сто години." В надписът, кпойто е от IX в.  има думите"Два лъва"
 
image         Вижда се лъв и в печатите на Васил Левски и легията на Г. Раковски.
                   Навсякъде на места, свързани с България присъстват лъвове.
                 Един разказ как лъвът стана символ на България.
https://www.youtube.com/watch?v=50H06fIfeWc

Първият български национален и държавен герб е регламентиран с Търновската конституция от 1879 г.: “златен коронован лъв на тъмночервено поле. Над полето – царска корона”. Този знак е пряко продължение на възрожденската традиция в българското общество, когато се припознава лъвът като български национален символ. За прототип служи изображението от популярната сред възрожденския елит “Стематография” на Христофор Жефарович (1741 г.). 
image
Българският герб, поставен на националното ни знаме.
 
       През 1881 г. в пълния вариант на герба са добавени щитодържачи с национални знамена – този дизайн с леки графични вариации се запазва до средата на 20-те г. на ХХ в. Характерно за периода е, че националният герб често е бил смесван с владетелския, както от съвременници, така и от изследователите по-късно. 
Идеен и художествен завършек гербът получава в средата на 20-те г. на ХХ в.с утвърждаването проекта на Стефан Баджов. С обявяването на страната за “народна република” (1946 г.) се нарушава естествената хералдическа традиция и гербът е прекроен по съветски образец, в духа на т. нар. “социалистическа хералдика”.
През 1990 г. социалистическата символика е обявена за незаконна и след 7-годишен дебат е приет сегашният национален герб. 
Забелязваме, че българският герб многократно се е променял, но е оставал лъв. През социалистическото управление беше прмахната короната, защото не се вързваше с концепцията на политическия строй. 
В хералдиката често присъства лъва, но той обикновено се свързва със сила, мощ, величие, безстрашие, царственост. 




Гласувай:
61



1. анонимен - Гербът на република България е една ...
06.02.2020 23:05
Гербът на република България е една нескопосана имитация на герба на царство България.
Трите лъва в герба на царство България са символизирали единството на Мизия,Тракия и Македония.
А трите лъва в герба на републиката нищо не символизират.
А онова лъвско гологлаво куче от републиканския херб си беше направо некролог с надписа 681 - 1944. И имаше човешки пенис и ташаци, а тия у лъвовете са в корема - не навън да висат кат дисаги!
цитирай
2. kvg55 - barin,
07.02.2020 01:12
Хералдиката е интересна наука.
цитирай
3. barin - Здравей, анонимен. Правилно си го ...
07.02.2020 07:07
Здравей, Атиле. Правилно си го написал за трите области. Към тях трябва да се прибави и Македония. Лъвът от Републиката изглежда като некролог с двете написани години 681-1944. Като че ли след '44-та държавата изчезва, престава да съществува.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, kvg55. Малко съм се зан...
07.02.2020 07:08
Здравей, kvg55. Малко съм се занимавал с хералдиката. После интересите ми се пренесаха в друга посока.
Поздрави!
цитирай
5. rosiela - Бележит материал. Не съм го видяла вчера, Барин.
07.02.2020 09:53
А по стар стил вчера е била кончината на Апостола на свободата - Васил Левски, 1873 година, по нов стил 19 февруари.
цитирай
6. barin - Благодаря, Роси. Темата е замис...
07.02.2020 09:58
Благодаря, Роси. Темата е замислена от преди седмица и както обикновено търсих информация от много места.
Поздрави!
цитирай
7. fun1001 - хубава тема, събрал си отново достат.материал..Това ме грабна. моят внук и той лъв..)
07.02.2020 10:06
Още от дълбока древност лъвът олицетворява сила и власт. Навсякъде по света го наричат “цар на животните”, а образът му е най-разпространеният атрибут на могъщество и достойнство. В митологията на много народи лъвовете са посланици на боговете, непобедими и с несломим дух. Заедно с това символизират материален успех и разкош. Лъвът въплъщава положителните качества, към които се стремят хората. В българската народна митология лъвът също е символ на висша, божествена мощ, на благородство, спокойствие, благоразумие и справедливост.

поздрави,Иване, ще го чета пак..
хубав уикенд, има ли сняг във Варна..
в Европаа, нямамее сняг..уви!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Поздравления за труда, Ванка!
07.02.2020 10:17
А 681 - 1944 е много точна символика, защото назовава Истината, че след 1944 година няма България, а само една съветска губерния. Слава на Бога и на истинските, осъзнати родолюбиви българи, че днес отново има България, а не васална руска губерния.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
9. barin - Благодаря, Юлия. Заслужава си да се ...
07.02.2020 10:17
Благодаря, Юлия. Заслужава си да се чете. Всеки народ си избира герб. Според мен правилно сме постъпили, като сме предпочели лъвът, вместо например папагала от династията на комитопулите. Аз например си направих символ на рода-шевица, поставена в щит и вътре буква П от фамилията Попови, написана на кирилицата и глаголица. Във Варна уж вали сняг, а не може да се направи една снежна топка.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Оги. Българите трябва да ...
07.02.2020 10:20
Здравей, Оги. Българите трябва да се осъзнаем и добре, че приехме друг герб. Не беше излишно, че се проточи 7 години изработването на сегашния герб.
Поздрави!
цитирай
11. didanov - здрасти барин
07.02.2020 13:02
интересна тема си избрал. Можем да добавим, че и по нашите земи през Бронзовата епоха е имало още лъвове и пантери, които с времето (най-вероятно от римляните заради гладиаторските битки) са били унищожени. Така че нищо чудно символът на държавата да е лъв.
Колкото до гербовете на британци, датчани и естонци те имат нещо общо с викингите и по-точно с техните богове Асите, които са дошли пак от земите на траки и скити. Поздрави
цитирай
12. barin - Здрасти, Диданов. За гербовете още ...
07.02.2020 13:40
Здрасти, Диданов. За гербовете още имаше, но не се сетих койн австрийски град го има за символ. Имам приятел, който честомпътува по работа там и ми е казвал, но не намерих информация. По българските земи е имало лъвове преди много години. Разказвали са екскурзоводите от археологическите музеи из България. Има два вида гербове, според един събеседник, който имах преди седмица: едните са същински, като нашия, а другите- леопардови. Вторите се срещат повече из фербовете на африканските държави. Леопардът не се котира добре, според хералдиката и астролозите.
Поздрави!
цитирай
13. get - Барин и останалите, вълнуващи се от въпроса за "хералдическите лъвове" ?
07.02.2020 19:49
- Предлагам ви да разгледате ВНИМАТЕЛНО - снимки от над 10 000 годишния храм в Анадола ... намиращ се в м-ста "Гьобекли тепе"?

След като разгледахте ИЛЮСРАЦИЯТА ПРЕСЪЗДАВАЩА ВХОДА - към ЛАБИРИНТА?
Какви животни видяхте двете колони КАПИТЕЛИТЕ ИМ отгоре?
На какво ви напомнят те?

Ето ви Линка с картинките:
http://sergijustrib.blogspot.com/2014/03/gobekli-tepe-worlds-first-temple.html

Говоря ви за ТРЕТАТА ИЛЮСТРАЦИЯ - от горе надолу ИЗОБРАЗЯВАЩА ВХОДА КЪМ "ЛАБИРИНТА - ХРАМ"?

Дано чрез този Адрес - я отворите безпрепятствено?
http://1.bp.blogspot.com/-6m_TWVaARX8/UyReSpNxsWI/AAAAAAAA_ms/bOJEjR6FOLk/s1600/gobekli-entryway_35419_600x450.jpg

- Защо ви препращам да разглеждате илюстрацията - ще ви обясня допълнително?
цитирай
14. barin - Не съм ги гледал, Гете. По-късно ще ...
07.02.2020 19:51
Не съм ги гледал, Гете. По-късно ще отговаря на въпроса ти.
Поздрави!
цитирай
15. barin - Видях две леопардови кожи на кол...
07.02.2020 21:27
Видях две леопардови кожи на колоните, по-нататък тапир, лъв, варан. Над тапира не мога да ги определя точно какви са според мен. На лявата колона от трите има скорпион и някакви животни, които ми изглеждат като смесица от няколко вида или са отдавна изчезнали. Всички тези животни животни не се засичат в природата, с изключение н а лъвове и леопарди в Африка.
цитирай
16. get - До 14. 15. barin - Това НЕ СА ЛЕОПАРДОВИ КОЖИ ... а предадени твърде примитивно(наивинистично) ФИГУРИ НА ЛЪВОВЕ!
07.02.2020 21:49
barin написа:
Видях две леопардови кожи на колоните, по-нататък тапир, лъв, варан. Над тапира не мога да ги определя точно какви са според мен. На лявата колона от трите има скорпион и някакви животни, които ми изглеждат като смесица от няколко вида или са отдавна изчезнали. Всички тези животни животни не се засичат в природата, с изключение н а лъвове и леопарди в Африка.


Не са ЛЕОПАРДОВИ а ЛЪВОВЕ ... пазещи ВХОДА-ЛОНО към ВЪТРЕШНОСТТА НА ЛАБИРИНТА-ХРАМ?

Втори ПОДОБЕН символ ВИЖ:
https://commons.wikimedia/wiki/File:Lion_Gate,_Hattusa_01.jpg

2-ро
- ДВА ЛЪВА пазещи ВХОДА на град Хатуша. Град от ХЕТСКАТА ИМПЕРИЯ ... която аз наричам НЕСИТСКА! С това НЕСИТИ са се самонаричали европейско-езичните жители
Датировка на града 2-ро хилядолетие пр. н. е.?
3-то
- Знаеш ли ДВЕТЕ ФИГУРИ - горе над ПОРТИКА - какво представляват ? Това е ГЛАВНИЯТ вход водещ към вътрешността на град Микена?
Микенска цивилизация - датировка 1 600 г. пр. н. е.?
4-то
Откритията УЖ, от професор Овчаров гр. Перперек в Родопите ... пред клисурата-проход ... той и "врата". Също е имало статуи на ДВА ЛЪВА! През 1978 г. демонтирани и до момента НЕИЗВЕСТНО КЪДЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ?
Това е ГРАД ПРЕДХОЖДАЩ е по същността си от МИКЕНСКАТА ЕПОХА тоест от преди, ТАКА НАВИРАНАТА В ОЧИТЕ НИ "ЕЛИНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ" - тоест? ! ?

Какво СТОИ МЕЖДУ ДВАТА(символизиращи нещо ?) ЛЪВА? Можете ли да предположите?
цитирай
17. barin - Човек колкото и да се старае все се ...
08.02.2020 13:25
Човек колкото и да се старае все се намира един загубеняк, който да му постави минус!
цитирай
18. get - До 17. barin - Приятелю изкушен от същото, като мен - Историята? Никога не бих си позволил ... ?
08.02.2020 13:41
barin написа:

Човек колкото и да се старае все се намира един загубеняк, който да му постави минус!


... да "плюя" върху резултата от вложеният ти и то не малко труд!

Насочеността чрез, която водя ДИАЛОГа С ТЕБ - има за цел ДРУГО?
Чрез МАТЕРИАЛНИ АРТЕФАКТИ ... вие с очите си ... а аз, чрез коментари-обяснения първо да доведа до сетивата ви ... а после вие чрез умовете си ... Да осмислите: ОТКОГА Е ВЪЗНИКНАЛО това, известно ни в учебниците, под термина ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦО-ИНДИЙЦИ, народ, език и култура?
И че тази ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА И ЕЗИК - начева от ТУК - Балкани и Земи близки до тях ... и съвсем не кореспондира а - по-скоро преобръща НАЛОЖЕНАТА НИ И КОНТРА-ПРОДУКТИВНА ТЕЗА ЗА: Елинската култура, КАТО НАЧАЛО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛАЗИЯ !?

Примерите-илюстрации СА ПРЕД ОЧИТЕ НИ ... но дали ще имами ЗРЕНИЕ ДА ГИ ВИДИМ И УМ ДА ОСМИСЛИМ? ... или ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА КАРАМЕ ПО ИСТОРИЧЕСКИЯ КОЛОВОЗ - на "ПРЕДПОСТАВЕНИ ПО ХАРАКТЕРА СИ ТЕОРИИ" - от КОЕТО ДОБИВАМЕ ПРЕДСТАВАТА ЗА НАС като ЗА ПРИШЪЛЦИ И УЗУРПАТОРИ НА ЗЕМИТЕ - НА КОИТО НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ-ПРЕДЦИ на практика СА ЖИВЕЕЛИ ОТ ПАМТИВЕКА ... незапомнени и ненаписани в книга времена - ПАЛЕОИСТОРИЯ с други думи !!?

- Бъди здрав - и не се дразни от хорската слабост под вида й на завист или глупост!
цитирай
19. barin - Така е по-добре, Фете. Ти много пъти ...
08.02.2020 15:52
Така е по-добре, Фете. Ти много пъти си давал информация за темите ми, защото не мога да знам и обхвана всичко. Коментарите са затова, да се изяснят нещата и който нещо не разбира да научи.
Поздрави!
цитирай
20. elizabethborislavova - Отец, Сина и Святия Дух
08.02.2020 22:44
Тоза е значението на трите златни лъва на българския герб. Трябва да сме безкрайно щастливи и благодарни, че Бог е позволил това. Всеки може да види, че България е държавата на Отец, Сина и Святия дух.
цитирай
21. barin - Здравей, Елизабет. Може и това да е ...
09.02.2020 06:39
Здравей, Елизабет. Може и това да е обяснение на трите лъва. Гербът се появява, след като сме приели християнството.
Поздрави!
цитирай
22. get - До 20. elizabethborislavova - "Отец, Сина и Святия Дух" ... и Да, и Не уважаема Елизабет?
09.02.2020 11:01
elizabethborislavova написа:
Тоза е значението на трите златни лъва на българския герб. Трябва да сме безкрайно щастливи и благодарни, че Бог е позволил това. Всеки може да види, че България е държавата на Отец, Сина и Святия дух.


Защото не говорим ИЗОБЩО ЗА ТЕОЛОГИЯ И КОСМОГОНИЯ ... а за една ЧАСТ ОТ ТОВА - Проявената?

Второ: Говорим за времена от ПЕТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ преди Христа и Християнството - което илюстрира ЕТО ТАЗИ ЖЕНСКА ФИГУРА - на Великата Богиня Майка (от Анатолия - м-ст наричана "Раздвоения-хълм"/Чатал хоюк")
Ето ИЗОБРАЖЕНИЕТО на Богинята-майка:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Museum_of_Anatolian_Civilizations_1320259_nevit.jpg

"Богинята" е положила ръце върху ДВА ЛЪВА ?
С подобна СИМВОЛИКА е много по-късната 15-то столетие пр. Христа - Фригийска "Богиня майка" - Кибела ... култ възприет в ЦЯЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ?
Ето една от ВТОРИ ВЕК:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bronze_statuette_of_Cybele_on_a_cart_drawn_by_lions_MET_DP307791.jpg

Същата ИМАМЕ И НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - предвид разкрития в гр.Балчик античен храм на “Понтийската Майка на боговете – Кибела” ... отново със СПЕЦИФИЧНАТА ЛЪВСКА СИМВОЛИКА?
https://rezervaciq/zabelejitelnosti/hram-na-boginyata-maika-kibela-grad-balchi/754

За да РАЗБЕРЕТЕ В ПЪЛНОТА СЪЩНОСТНОТО НА ТОВА, КОЕТО ОБЯСНЯВАМ - давам ви препратка към едни такива автори и четива:
- Робърт Грейвс "Бялата богиня" ;
- и французина Жорж Едмонд д(ьо)"Мезил ((на френски: Georges Dumеzil)?! - с неговата Теория за ТРИТЕ ФУНКЦИИ още и ТРИПАРТИДНОСТТА при КОСМОГОНИЯТА/ТЕОГОНИЯТА/ на ПЪРВО-европейците?

Вече, към тази дюмезилова теория - има СЮЖЕТНО ОТНОШЕНИЕ в Християнската (източно-православна) ИКОНОПИС! ТОВА КОЕТО СЕ КРИЕ В символиката на "Трите жени мироноски" или още можем го нарече "Трите-Мария при гроба Господен//Христосов"?

От тук вече - можем да минем към това НАТОВАРЕНО С НЯКАКВА "ВЪТРЕШНА ТАЙНА" - при ТРОЙСТВЕНОСТТА? ... на лъвове, марии ... та дори и в тази колона от Цариград?
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freshfield_Album,_Serpent_Column_(fol_6)_(cropped).jpg

... Което се повтаря при СИМВОЛИКАТА НА ТРИСКЕЛИОНА:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Triple-Spiral-Symbol.svg

- Допълвам - съзнавайки КОЛКО Е ТРУДНО - ОТВЕДНЪЖ ДА РАЗБЕРЕТЕ, КАКВО ОБЯСНЯВАМ С ТАЗИ СИМВОЛИКА - ЧЕ?

Лъвовете, Кръстовете, Змиите - СИМВОЛИЗИРАТ ... ЗЕМНИ ... на ПРОЯВЕНИЯ - Този свят В МОМЕНТА В КОЙТО ЖИВЕЕМ ние с Вас-СМЪРТНИТЕ ... СИЛИ - СИЛИ - СИЛИ ... или ПО-СКОРО "Три ипостаса на ДУХ БОЖИЙ" - но вече ИЗРАЗЕНИ//МАТЕРИАЛИЗИРАНИ - ПРЕЗ "ЖЕНСКОТО" а по този начин и ПРПОЯВЕНО НАЧАЛО"?

Очаквам ВЪПРОСИ - КОМЕНТАРИ ... съответно И ОПРОВЕРЖЕНИЯ ?!
цитирай
23. ivonti10 - Браво.
10.02.2020 20:46
Както винаги изключителен, Браво!
цитирай
24. barin - Благодаря, Иво. Засега темата се ...
10.02.2020 20:48
Благодаря, Иво. Засега темата се котира добре, а и отзивите от групите, освен от блога също са положителни. Все пак интелигентните хора оценяват труда.
Поздрави!
цитирай
25. zaw12929 - Само Васил Левски има правото да ...
11.02.2020 13:19
Само Васил Левски има правото да носи името Лъвски, а отборът ЛЕВСКИ- НЕ и да се ПРЕКРЪСТИ на ГРЪСТИ, НА ... ДРУГО КАКВОТО И ДА Е...
цитирай
26. barin - Здравей, Зав. По едно време ги пр...
11.02.2020 14:02
Здравей, Зав. По едно време ги прекръстиха на Средец и Витоша(правихме си майтап кашкавал Витоша и водка Средец). Тогава смениха името и на Ботев Пловдив.
Поздрави!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
12.02.2020 21:51
Хубав постинг ,върху важна за нас тема! Балканският лъв, с който се приравняваме, ние, Българите!
И аз считам, писал съм го и преди, че трите лъва символизират единството на трите Български зони- Мизия, Тракия и Македония. Че разликата в тях е само в географското им наименование!
Само едно ,единствено уточнение относно заглавието. Стува ми се ,че така дадено, то става двусмислено!?
Полегнали лъвове? Те , лъвовете, символизират в случая държавността ни Да, така сеа дадени, но това са дебнещи лъвове, готови да скочат срещу всеки агресор и да го накажат! Бих го написал-
"Трите лъва, готови за скок на герба ни"!
Но все пак, въпрос на виждааане е, казвам го като препоръка!

Поздравления за материала!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
28. barin - Здравей, Адаш. Лъвовете така де...
13.02.2020 07:02
Здравей, Адаш. Лъвовете така дебнат, докато си почиват С въображение може да се каже, че не са легнали да спят. Може да се изтълкува като трите области, но има и четвърта, която е към България-Македония. Сега и четирите не са изцяло в пределите на нашите граници. Може някога да стане?
Поздрави!
цитирай
29. iliyanv - Нали ти е ясно, че матряла не струва
13.02.2020 12:32
мастилото, което си изхабил. Ква Волжка България, кви гербове на волжки българи изобщо, да не говорим по времето на Констанцкия събор. Бегай да се лекуваш, докато си още млад.
цитирай
30. barin - Ясно ми е, Илияне, но само за теб. ...
13.02.2020 12:44
Ясно ми е, Илияне, но само за теб. Може и да прекратя писането в блога, но не съм решил.
Поздрави!
цитирай
31. batogo - !!!:))) Ванка, според мен Елизабет Бориславова е разчела много точно символиката!
13.02.2020 12:47
Трите лъва символизират Триединството на Висшия Вселенски Разум, което Учителят Петър Дънов е изразил като Любов, Мъдрост, Истина! Любовта е Божествената Хармония на Живота, Мъдростта е Божията Светлина, Истината е Учителят, който ни учи да служим на Бога, като спазваме Вечните Вселенски Принципи на Развитието.Това са Висшите Вселенски Енергии, които са пазили, пазят и ще пазят България и Българския Свободен Дух, докато се вслушваме в Тях и следваме Добрия Път, който отварят пред нас като народ и държава! Амин!
цитирай
32. barin - Здравей, Оги Мога да приема обяс...
13.02.2020 12:52
Здравей, Оги Мога да приема обяснението на Елизабет, но в стари времена светата Троица не се е почитала по този начин, както сега. Харесах и коментара. Може да е Любов, Мъдрост и Истина, както цитираш учителя Петър Дънов. Най-добре всеки да се опита да си обясни какво символизират лъвовете. Аз дадох само някои насоки за разсъждение.
Поздрави!
цитирай
33. wonder - Отец, Сина и Святия Дух Тоза е з...
14.02.2020 09:51
elizabethborislavova написа:
Отец, Сина и Святия Дух
Тоза е значението на трите златни лъва на българския герб. Трябва да сме безкрайно щастливи и благодарни, че Бог е позволил това. Всеки може да види, че България е държавата на Отец, Сина и Святия дух.


Абсолютно вярно!
Всички останали интерпретации и догадки са губене на Слово.
цитирай
34. barin - Благодаря за споделеното мнение, ...
14.02.2020 10:36
Благодаря за споделеното мнение, Дела.
Поздрави!
цитирай
35. karpis - Днешния български герб е под всякаква критика.
16.02.2020 20:15
Не знам що е искал да изрази твореца,дет го е тъкмил,ама нещо не му се е получило.Лъвовете са едни такива в рецесия,че да ти е жал да ги погледнеш!Дори емблемата на Астън Вила е по-добре изглеждаща от нашия хералдически лев в момента!
цитирай
36. barin - Здравей, Кристина. Сегашният герб ...
16.02.2020 20:32
Здравей, Кристина. Сегашният герб не го намирам за много сполучлив. Уж няколко години обсъждаха в Народното събрание, а не се получи подходящ. На мен ми харесват лъвовете на Лъвов мост и пред университета'Св. Климент Охридски". Останалите приличат на големи котараци и както е казал Атил в първия коментар след темата"А онова лъвско гологлаво куче от републиканския херб си беше направо некролог с надписа 681 - 1944"
Поздрави!
цитирай
37. elizabethborislavova - като богоизбрана страна трите лъва означават троицата
21.10.2020 14:42
Появата на още два лъва се случва след страшния съд. След страшния съд вече Отец, Син и Святия Дух са в пълно единство и затова се появяват по такъв начин на герба ни. http://slovosvetlina/?p=26002
Националното знаме на България с емблема лъв и звезда, окръжени с житни класове, имаше огромно значение за изпълнението съдебно и изявената запечатваща вест на църквата Христова. Лъвът посочи на силата и мощта на Лъвът от Юдино коляно – Господа Исуса Христа. Звездата посочи на нова планета Земя под вестта на Бореца Пети, като печат положен на челата на Личната гвардия на Христа. Житните класове сочеха на народи и племена, изведени чрез вестта, запечатани за изкупление. А багрите три: бяло – откриваше тайната на оправдание чрез Личната Христова правда, чрез вяра – зелената багра, в кръвната изкупителна цена – червеният цвят.
45/3 07.03.1981 год. А сред земната плеща в кътче малко, скрито като под мантия застанала е тя кат девица смела – България. България, украсена с венеца на небеса, вее знамето си смело с Лъв и Звезда, окръжен с герба с житна съдба, свише елея я полива и пои я за всегда. О, тя е една Моя зеница райска градина, украсена девица с роза ухаеща в пазвица! Не виждате ли, че тя е една българославянка Моя, избрана от всички славянски племена? Над плещи смело колесница лети, земя ще обиколи. Сред нея единна е сионовата дъщеря развяла знаме на правда, навек Моя съдба.
49/3 13.01.1979год. В този миг Българийо, сред цялата земна кора – /Палестина е сянката отлетяла/ в огън тежък горяла – в мъка и скръб на робство си тляла, Българийо в много изпитни геройски си търпяла, но кат единствена над пет континента, педа те обявявам Българийо застанала пред небеса за вечния Ханаан, над новото ядро изкупено в чин “ нова планета“ – “ нова звезда“! Сред тебе скрих съдбите в твоите гърди е педата осветила земя в почиваща педа дала дан в чин „Едем“ я провъзгласявам и в сърцето и градина райска съдба възстановена оправдана от закона оправдана от Христа с Христо
цитирай
38. barin - Здравей, Елизабет. Като го проч...
21.10.2020 16:05
Здравей, Елизабет. Като го прочетох си припомних, че на една среща съм го чувал. Може би е било при Николай Дойнов в далечната 1993 г., когато се срещнахме за втори път. Тъй като той е бил близък с моята леля писах тема за него. Има логика св. Троица- три лъва, както и други неща. Дори съм чувал възрастните да казват, че има три важни неща в живота; къде ще се родиш, какво образование ще получиш и за кого ще се ожениш/омъжиш. Първото както е писано, а другите две сам си ги определяш. Затова казват"Всеки сам си кове съдбата".
Поздрави!
цитирай
39. elizabethborislavova - Трите лъва - Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух
14.12.2020 15:23
Гербът на България е велико, интересно и свидетелствено явление. На него е изобразена Троицата. Няма друг народ, в която Бог да благоволява така и да позволява да има на герба си златен лъв - самият Бог, Лъвът от Юдиното коляно, царят. И името на столицата ни е в същата посока - мъдростта, Сина Божий.
цитирай
40. barin - Здравей, Елизабет. Гербът ни е д...
14.12.2020 17:32
Здравей, Елизабет. Гербът ни е добре избран, а и други народи го ползват. Изглежда знаят значението му. Ние сме стара държава и затова символите ни са смислени, утвърдени във времето. Като гледам и другите коментирали са се изказали положително за предните ти коментари.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645345
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031