Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2019 00:10 - Спасяването на българските евреи
Автор: nikihis Категория: История   
Прочетен: 385 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е предотвратяването на депортацията в нацистки концлагерина евреите от довоенните граници на България. Депортациите са спрени след силна обществена реакция, в която основни действащи лица са Светия Синод на Българската православна църква, депутати, подписали писмото на подпредседателя на Народното събраниеДимитър Пешев до министър-председателя Богдан Филов, както и на синдикални лидери и обикновени граждани.

Още преди влизането на царство България в Тристранния пакт, българският парламент приема Закона за защита на нацията, съгласно който са ограничени гражданските права на евреите. След включването на България във Втората световна война на страната на Хитлеристката коалиция (на 1 март 1941 г.) продължава приемането на антиеврейско законодателство, включително закон за еднократен данък върху имуществото на лица от еврейски произход.

През март 1943 г. българските власти извършват депортация на евреите от териториите с българско управление по време на войната. 11 343 души от еврейски произход, които не получават българско поданство (за разлика от други народности в тези територии) при попадането на тези територии под българско управление през 1941 г., са депортирани в Треблинка, където почти всички са убити (от депортираните оцеляват 12 човека).

 




Гласувай:
1




1. bojil - Нека не забравяме: по онова време ...
05.10.2019 03:22
Нека не забравяме: по онова време никой в България не е знаел,че тези хора ще бъдат убити! Те не са убити от Българи и на нашите просто им е било внушено че ще бъдат откарани в трудови лагери,каквито е имало стотици при комунизма. Хората са вярвали,че те отиват да се трудят- не да загиват и ако някой е знаел какво всъщност ще стане,тези хора НИКОГА нямаше да минат Българската граница! Защитната реакция на обществото възникнала когато се е чуло,че в лагерите хората не само се трудят но често и загиват- преди хората да чуят това НИКОЙ БЪЛГАРИН не е допускал,че цивилизована европейска страна като Германия е способна да прави масови избивания!
цитирай
2. bojil - Има и друго, което възпрепятства ...
05.10.2019 03:24
Има и друго,което възпрепятства еднозначното хвърляне на каквото и да е обвинение срещу България. Хаосът на войната,масовия глад и епидемиите,които я съпровождат изключват вероятността да се узнае колко от тия хора са загинали от вражески огън,колко- от приятелски,колко са загинали от глад и епидемии и колко са отведени в Сталински концлагери,каквито съвсем не липсвали още преди някой да е чувал за Хитлер. В такива тежки времена съдбата на всеки конкретен човек е изключително трудно доказуема,особено ако "през него" минат една-две фронтови линии или бомбардировки на лагера,в който е отседнал респ. на ешелона,с който е пътувал. Дали всички,които не са се върнали са убити или са умрели от глад та дори от епидемия- кой може днес да каже? А дали имената,които се откриват в тези лагери се отнасят за същите конкретни хора или за техни съименници от други страни? На никой от тези въпроси не е даден задоволителен отговор,така че народът и страната ни са невинни! Ако някой е убил въпросните хора,те не са убити от Българи- нацисткия социализъм ги е убил но няма да се учудя,ако доста от тях са станали жертва на сталинистите,които са в много отношения по-лоши дори от онези! Най-лесното нещо за Сталин било да прехвърли своята вина на гърба на победените- на чужд гръб и сто тояги са малко,а руската злоба срещу Българщината в "Македония" е от 250 години насам и нищо чудно смъртта на тези хора да ни е приписана от него,за да ни вземе "Македония" и да я върне под игото на мракобесните сръбски шовинисти.
цитирай
3. kirk - "Спасяванто на евреите" е комунистическа митологема
05.10.2019 16:15
Спасяването на евреите от България, от БКП, от българската власт, от българския народ и прочее е поредната комунистическа митологема, която се заражда и възниква в кръжеца съветници на Тато - "другаря Тодор Живков", "геният от Правец"... Любопитно как този мит продължава да шевства в масовото съзнание и да трови умовете на иначе интелигентни или имащи се за интелигентни хора. Нито в еврейската диаспора, нито в Израел нещата се възприемат по този начин по който някои българи ги представят и с това така силно се излагат пред света, че няма докъде!!! Вижте - този мит бе изсмукан от пръстите на културтрегерката Люси - особено от средния, в навечерието на честванията за 1300-годишнината от основаването на България и вървеше в пакет с още куп други подобни. "Спасени бяха" още арменци, гърци – емигранти от периода след военните преврати в Гърция, палестинци, алжирци, анголци, виетнамци, белоруси и не знам още колко и какви нации. Спасители - естествено са НРБ и БКП. Ама поразмърдайте си малко мозъка, бе хора? От кого и от какво? Как е възможно да унищожиш 11 343 от 50-ина хиляди и да твърдиш, че си спасил останалите, оцелелите... Това си е срамна хвалба, незаслужена и обидна... Продължавайте, впрочем, щом ви харесва да се правите на спасители!!! В парка на спасителите на еврейството за втори път махнаха паметника на българските спасители пред 20-25 г., пробвайте за трети - може и да стане!!! Задници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikihis
Категория: История
Прочетен: 2375
Постинги: 1
Коментари: 3
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031