Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2019 18:26 - Оръжейните афери на Пол Пишон от гледна точка на съвременните методи на воюване- заключение и изводи
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 2633 Коментари: 9 Гласове:
34

Последна промяна: 06.06.2019 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Продължава предната тема за Пол Пишон.
          Друга сделка-капан е доставката на двете брегови 240 милиметрови оръдия D-45 . Доставени са през май 1909 но са монтирани в основни линии към края на 1910 година. В детайли се дооборудват чак до началото на военните действия през 1912 година60. Висока цена, прилично качество, цеви с отлични дори и за днес ТТ данни, но с такива лафети които допускат отчайващо малък ъгъл на възвишение, което намалява далекобойността в пъти и обезсмисля големия калибър и мощните заряди. Колко безполезни стават, проличава през Балканската война и особено при обстрела на Варна от руската черноморска ескадра през 1917 година. При последния командирът на батареята капитан Милтиад (Милко) Железов взема правилното решение да не стреля, което спасява града и много хора. Дори и при равностойни калибри ескадрата не би могла да бъде достигната, докато градът и батареята са в обсега на корабните оръдия, а да не говорим за това, че някои от линкорите имат над 300 милиметрови оръдия . Днес едното оръдие стои пред Военноморския музей във Варна и всеки може да види защо не би могло да се справи със задачите, заради които е закупено .

Друга скандална сделка е тази с мините „Соте Арле". Пред две комисии Капитан- лейтенант Евстати Винаров предлага електроударна мина която струва 369 лева един брой. И двете дават положителна оценка на мината и я препоръчват за приемане на въоръжение61. Но това не влиза в интересите на господарите на Пишон и той обявявява решенията на комисиите като прибързани и докладва в Министерството на войната, че мината та Винаров има още много недостатъци62. В доклад през 1909 година капитан втори ранг Димитър Добрев пише, че задръжките спрямо мината са предизвикани „с пълен умисъл63 .
image

Но Пишон има да изпълнява друг тип задачи , възложени му от други места . Той съдейства за закупуване на мините „Соте Арле”, струващи по 2000 лева броя. Френските фабриканти този път действат толкова нагло, че отказват да дадат на българите 10 броя за изпробване .

На 22 юни 1906 година в личното имение на Пишон - Керема, департамент Финистер е подписан протокол, с който мините „Соте Арле” без предварителни изпитания спечелват конкурса. В тази комисия само капитан-лейтенант Д. Ковачев е утвърден специалист - миньор.Точно той отказва да подпише протокола. Едва след намесата на Министерството на войната той подписва.64 На основание този протокол на 20 март 1907 година са поръчани 260 мини със заряди и запасни части и два прожектора с локомобили на обща стойност 988 440 лева 65. Условията на заема си казват думата.

През ноември 1907 година за приемане на мините във Франция е изпратен капитан- лейтенант Никола Попов66 . При наличие на 10 утвърдени специалисти - миньори със задачата е натоварен един неспециалист. На 23 февруари той докладва на Пишон, че е приел мините без чертежи и среща одобрението му67.

Повече от половината мини потъват заедно с котвите си. Много пъти са пращани на ремонт във Франция. Много малък процент не дават дефекти. През войните това си казва думата. Днес две от тях стоят като вечно предупреждение пред входа на парка на Военноморския музей във Варна. При едно от поредните почиствния през лятото на 1980 година персоналът на музея видя с очите си как некачествено са направени. В същия музей се пази и една мина „Винаров”. Тя и до днес поразяява с качеството и простотата си.

Сделката приключва успешно. Но тя е последна за начлника на флота. На 1 юли 1908 година капитан първи ранг Пол Пишон напуска поста си. Нищо, че по решение на Народното събрание има договор за оставне на мисията до 1912 година и за пенсия след това от 3600 златни лева месечно. Причината трябва да се търси в идването на власт на Демократическта партия68 . Тя е против военния флот или в това, че българската буржоазия не вижда никаква печалба от доставките за него. Но не смее да гракне срещу истинските виновници, защото все още разчита на френски кредити. Подклаждат се настроения в армейските среди, че икономисаните от флота пари ще отиадт за армията. Принципа „Разделяй и владей !” отново влиза в действие. Поставен е въпроса дали военния флот въобще да съществува. Следват кампании в пресата и други - в съдилищата. Те спират когато кадърните офицери , съпротивлявали се на Пишон и монарха са извън флота . Нека видим кои са следствени . Това са Станчо Димитриев , Васил Хитров , Никола Попов , Димитър Ковачев и Никола Фурнаджиев. В обвиненията имената им стоят до това на Пишон69.Вече е обвинен и той. Но когато е зад граница. Никой не смее да обвини истинските виновници.

Отново не би могло да бъде инъче - тези, които могат да попречат на печалбите от бъдещи подобни афери трябва да бъдат отстранени. Дали зад това стои френска , българска или Фердинандовата ръка (много пъти монархът игре за личните си а не за бългрските интереси) можем само да гадаем .

Обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година засилва авторитета на стремящия се към личен режим Фердинанд. И това до някъде спасява флота. Но както се казва първокласният началник има първокласни помощници, а второкласният - третокласни. Това обяснява последвалата кадрова политикаа във флота.

Когато трябва да се напрвят изводите за тези доставки нека да си спомним думите на двама прекъснали обучението си, за да участват в Балканската война гардемарини - Сава Иванов и Георги Славянов. Те разказват, че в Морския кадетски корпус в Петербург, когато са решавали тактически задачи за Черноморския басейн , коефициентът на бойната мощ на българския флот винаги се е приемал за нула70. И войните оправдават руските изводи. За щастие човешкият фактор прави всичко възможно и невъзможно за да обърка френските планове .

На тези двама гардемарини се пада нелекият жребий да служат във флота в най- трудните му години. По-късно един след друг го командват. И двамата правят много за флота и България .

Отива си един период от историята на българския военноморски флот. Малка част от българската история. Принципно нищо не се променя.У нас се ориентират към доставки на немско оръжие. Може би и не е маловажен факта, че вече принцеса Клементина я няма. Но си има кой да брани френските интереси в България. Доказан френски агент достига министър-председателския пост. Зад гърба си има три успешни преврата с различни идеолотически и политически основи. Но и трите не са против френските интереси. След слизането си от премиерския пост ръководи школа, в която обучава хора от различни страни на изкуството на преврата .

Подобна е историята със заема от немската банка „ Дисконто гезелщафт”

Доктор Стамболски доживява да види, че се е оказал прав до край. Когато идват да връчват на цар Фердинанд искането за абдикацията, той посреща делегацията в униформа на германски фелдмаршал. Подтекстът е ясен : „Разбрахте ли на кого служа?”

И с немското оръжие се случват подобни афери . И там разправите с пречещите са безмилостни . Противостоящият на княз Кирил генерал Йордан Пеев е убит точно в годежната си вечер .

Не се променя и тактиката ня назнчаването на удобни неспецилисти на ръководни постове. Например назначението начело на Въздушни войски на кавалериста генерал Димитър Айрянов. При наличието на много квалифицирни авиатори и щаба на Въздушни войски се изпълва с хора, които не разбират от авиация и вървят доставки подобни на описаните. И пак е замесен Двореца. След 9 септември 1944 година генералът е разстрелян за далеч не най-страшните си прегрешения. И отново войните - този път Символичната и Отечествената изкарват наяве аферите.

9 септември също не носи принципна промяна в кадровата политика. Само бегъл прочит на прословутата инструкция НК 00347 от 2 юни 1947 година е достатъчен да се убедим в това.

Бившият банкер Атанас Буров в един от разговорите си почти проплаква: „ И какво искате господин Памукчиев ? Настанили сме се на най-хубвия ъгъл на Света . Всеки си праща агентите да му вършат работата и искате работите ни да вървят ли ? Е , няма да вървят !71

Има два многозначещи факта, неспоменати до сега в литераатурата. Първият - когато през 1970 година излиза монографията на уважавания от"много специлисти историк доцент Владимир Павлов „Развитие на бългрския военноморски флот 1897 - 1913 ”( един от двата основни използвани тук източника) без смущаване от Желязната завеса откъм Франция идват много протести по всякакви линии. Вторият - малко преди идването в България на правнука на Пишон като длъжностно лице по линия на ЕС,

                                             И 3 ВО Д И :

      1. На международната сцена имаме не чак дотам нов. но умишлено недефиниран до сега тип играчи - едрите икономически субекти. Те действат в една или няколко държави едновременно. На някои от тях икономическия потенциал надвишава този на националните държави. Докато държавата е по-силна от тях тя ги възпира и те се опитват да я овладеят и да използват механизмите и за свои цели. Към обединените във финансов капитал банков и промишлен капитали се е присъединил и третия вид капитал -криминалният. Действат с арсенала от оръжия и на трите вида капитал. Когато обаче станат иикономически по-силни от нея, те започват да се налагат над законите на държавата, често открито не се съобразяват с тях и не се съобрзяват нито с нуждите, нито със сигурността и. Обяснява се с това, че интересите им са различни с тези на държавата и тя ше съществува, доколкото и докогато им е необходима. Ето защо между държавата под чиито флаг са, и тях, не бива да се поставя знак за идентичност. Те са и нейни врагове и представляват опасност и за нейните национални интереси. Наред със завладяването на своята, те се стремят към завладяването на други страни. Превръщат се в държави в държавите. Това е причината за постепенното ерозиране на Вестфалската система от национални държави .

Всичко това превръща този тип играчи в една от главните опасности за националната сигурност на всяка страна по отделно, както и за световната сигурност.

         2. Днешното международно право е създадено да обслужва международните отношения във Вестфалската система и не отразява подобен тип международни отношения с подобен уип играчи. ООН е организация, която действа единствено на правна основа. Ето защо ООН все по- трудно се справя със задачите си. Не може да се справя с неща, неформулирани юридически .

          3. Студената война наложи на държавите и едрите икономически субекти нов начин на воюване - войните от седмо поколение. Отличават се със следните особености :

  • Това са тотални войни

  • Целта им е да се доведе нападнатата система до състояние да не се съпротивлява, а после да се измени до състояние в което да работи за системата агресор. Точно това дава и определение!о на войните от седмо поколение като войни на разбитите системи .

  • Липса на класически военни действия. Това не се диктува от никакъв хуманизъм. Военните действия са скъпи и уврежда!" бъдещите придобивки, като

ик;:. чѵ ла не ec докаже врыкиіа на еісірацяванею с а,реѵоти. За гона нс се ж.і.ія, сри.ісіва ! ьй каю ш.іошн. и печалби іе вина, и са огромни.

Дори и іезп . коикі работяі за едрите икономически сѵбекти не са в безопасное!. le не га чшіиіени і х.тариіс на отбраняващиіе се . Освен това често биваі жертвани . Не би мото да бъде и иньче. защото ш капитала върховната ценност са не те . а печалба,а .

- Воините от седне, поколение все още не са регламентирани нравно и никаква конвенция не защитава никого от подобни нападения.

-Г Междунродната общност все пак се опита да се зашити от подобни атаки като поне ги дефинира правно и през 1987 година Генералната асамблея на ООН прие новото разбиране за национална сигурност. Но в това отношение нещата останаха на това място.

         4. Много трябва да се внимава какви международни споразх мения се подписват.


В България подписаните международни споразумения се поставят над Конституцията. Би трябвало подписването на противоречащите и споразумения да се криминализира. Това е идеалният отворен коридор за поканване на агресори.

      5. В полето на аквизицията законите на войните от седмо поколение важат с пълна сила. То винаги може да се превърне в бойно поле, зашото именно там се срещат икономически, а следователно и политически интереси. Който може да влияе на бъдещите НОС, той може и да влияе на определянето на бъдещите стртегически цели, политика , военна стратегия , тактики и срокове .

      6. И при човешките ресурси също важат законите на войните от седмо поколение.^ На атаките, характерни за този тип войни могат да противостоят само хора. Без хората всякакви оръжия и ресурси са мъртви. Ето зашо главен обект на ударите при тези войни са именно човешките ресурси. Но за създаването им са необходими средства и най-вече време, с каквото нападнатите системи не разполагат. Ето защо първо трябва да се опазват човешките ресурси.

          7. Атаките на полето на аквизицията започват от хората, които имат ключови позиции в системата на аквизицията с цел да се придобият ключови позиции.

         8. Защитаващите интересите на нападнатата система кадри са поставени винаги в неизгодна позиция, защото техните средства са ограничени от социалното им положение на наемни работници на системата и законите, по които те работят. Неподкрепени, те нямат никакви шансове, а след тях и нападнатата система.

          9. По това, кои от кадрите са подложени на опити за дискредитиране, може да се разбере в чий интерес е дискредитирането и кой е истинският агресор. Това дава шанс атаките да се отразят навреме .
          10. След елиминирането на тези кадри и поставянето на предварително подготвени други, нападнатата система започва да работи за интересите на системата-агресор.

           11. От казаното до тук следва, че при тези промени настъпили в междунродната обстановка и начина на водене на войни, създаването на специалност „Национална сигурност и отбрана" и обучението както на военни така и на цивилни специалисти от всички възможни области е много адекватна мярка. Добре подготвени и подкрепени тези кадри ще могат да реагират адекватно и да оказват ефективна съпротива срещу съвременните видове атаки във всички сектори на националната сигурност.





Гласувай:
35



1. barin - След публикуването на тази тема ...
06.06.2019 18:27
След публикуването на тази тема предишните, които не се четат стават ненужни и ще ги архивирам. Благодаря на коментиралите и изказалите съболезнование за моя баща.
цитирай
2. alchemist - barin,
06.06.2019 19:43
Моля те, недей да архивираш темите. Прекалено интересни са.
цитирай
3. barin - Здравей, alchemist. Няма да арх...
06.06.2019 19:46
Здравей, alchemist. Няма да архивирам други теми. Двете почти са идентични с тези, пуснати днес, а от преди имам една за компютрите архивирана, защото излезе несполучлива и имаше забележки.
Поздрави!
цитирай
4. germantiger - +
06.06.2019 20:33
аз също ще те опризова да НЕ архивираш темите

за блог бг е рядкост да има научно изследване

нека го има!
цитирай
5. barin - Благодаря, Тигре. Няма да архив...
06.06.2019 21:49
Благодаря, Тигре. Няма да архивирам нищо друго. Предните две теми не се четяха, а публикуваните днес са почти същите. Дори копирах увода към първата.
Поздрави!
цитирай
6. born - Няма да е коректно да архивираш п...
06.06.2019 23:26
Няма да е коректно да архивираш постингите, за които говориш. Независимо от качеството, което понякога е невъзможно да се постигне не по твоя вина, те са ценни с познанието, което дават. И за някои поне от читателите те са твърде важни и представляват интерес.
Почитания !
цитирай
7. barin - Може да е така, Стефане. Не исках да ...
07.06.2019 05:23
Може да е така, Стефане. Не исках да се повтаря напълно. Приятно ми е, че има интерес към постингите.
Поздрави!
цитирай
8. elenkokoschkov - НЕ ПИПАЙ НИЩО
05.09.2019 21:00
КАКВО КАТО СЕ ПОВТАРЯТ!?!
ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО!
цитирай
9. barin - Имаш право. elenkokoshkov. Можеше ...
05.09.2019 21:12
Имаш право. elenkokoshkov. Можеше темата да стане по-сполучлива, ако бях се сетил да прочета за Пол Пишон извадка от списание Океан, която имам. Късно се сетих за нея.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644338
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031