Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2019 21:55 - Руско-индианската война от 1802-1805 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 14752 Коментари: 96 Гласове:
61


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Една по-малко известна война в Новия свят е Руско-индианската война от на1чалото на XIX в. Като кажем индианци и войни с тях обикновено ги свързваме с американците. Никой не може да им отрече прегрешенията пред историятаб с избиването на местното индианско население и хилядите бизони. Русия не може по победи и избити индианци да се мери със САЩ. Няма как да бъде иначе. Още десетилетия след обявяването на независимостта си новата американска държава се втурва в експанзия за завземане и присъединяване не нови територии. Приблизително по същото време в Далечния изток на Азия Руската империя присъединява нови територии, също рядко населени, както американския запад.  Дали е имало нужда и от какво е било продиктувано? Най-вече от имперските амбиции на двете бъдещи световни велики сили. За завладяването на Аляска има писано и няма да се спирам. Станало е малко преди описаното по-долу събитие.   За по-голяма точност няма да преразказвам, а ще добавя материала, който намерих във вестник"168 часа":

                  "Тъжната съдба на коренното население в Новия свят след идването на европейците е една от най-експлоатираните теми изобщо. Представителите на бялата раса, устремени към богатства, се отнасят безмилостно към местните американци – първо испанците, а след това англичани, французи, холандци и германци не само лишават индианските племена от земите и поминъка им, но често направо ги избиват като диви животни и ги заразяват със смъртоносни болести. По-малко известно е обаче, че и руснаците са участвали активно в тази срамна дейност, като от края на ХVIII век са избили хиляди индианци в т. нар. Руска Америка, която включвала Аляска и част от Северна Калифорния.

Сблъсъкът на цивилизации, достигнали различна степен на развитие в Северна и Южна Америка, е дал повод за създаването на безброй романи, филми и научни изследвания, които са довели до определена представа в масовото съзнание за този иначе сложен исторически процес.
             Специално в бившия Съветски съюз и страните от Източна Европа през втората половина на ХХ век по идеологически причини се насаждаше определен модел, който невинаги съвпадаше с историческата истина. Популярни филмови продукции на източногерманското киностудио ДЕФА, в които най-често главната роля се изпълняваше от талантливия и добре сложен югославянин Гойко Митич, завладяваха публиката и у нас в продължение на десетилетия. Цели поколения израснаха с "Улцана", "Чингачгук - Голямата змия", "Апахи", "Бели вълци", "Оцеола", "Текумзе", "Зоркия сокол", "Кръвни братя" и т.н. При това сюжетите на тези шеговито наричани "ийстърни" (по аналогия с уестърните) са почти идентични: Благородните индианци, които живеят мъдро и природосъобразно, са брутално нападнати от аморални и впиянчени англосакси, които искат да заграбят земите им, и остатъците от племето е изпратено в резерват. Неколцина смели воини успяват да се измъкнат от кървавото меле и въпреки примитивното си въоръжение накрая си отмъщават на “бледоликите”. 
              Нека написаното не предизвика кавги между русофили и русофоби. Още веднъж ще кажа, че не спадам нито към едните, нито към другите, в което повечето читаатели от блога са се убедили. Старая се безпристрастно и чисто фактологически да представям събитията, а накрая да разсъждавам върху тях.
           Никога обаче сред лошите не се споменават руснаците, а те имат сериозен принос към тази срамна страница от  историята. Вероятно затова и наскоро, 150 години след продажбата на Аляска на правителството на САЩ някои от позабравените факти, припомнени от блогъра Улфхаднар Жавир, получиха широк отзвук в руския печат. В своя профил във фейсбук той пише:  
               “Когато ми кажат, че американците са убивали индианци и са заграбили земите им, аз на свой ред питам: “А колко индианци бяха убити от руснаците?” След това по правило диалозите секват, защото много малко хора са чували за Руско-индианската война от 1802-1805 г., например. Малко са чували и за наказателните действия на Иван Соловьов, който убива на остров Уналашка 5000 алеути (коренното население на Алеутските острови)."

              Малцина в Русия знаят и за експедицията на Григорий Шелихов, която "организира масово клане на местното население, убивайки между 500 и 2500 ескимоси." Малко хора са чували и за експедицията на Иван Кусков (1808-1809 г.), която преди основаването на Форт Рос убива много индианци, а след това сключва примирие с тях. Малцина са чували и как индустриалецът Ларион Беляев "очисти" остров Ату от всички алеути, които живееха там..." Русия се опитва да завладее по-южни територии от Аляска, но изглежда проумяват че няма как да ги защитават вечно и се отказват от тях. 
              Покупко-продажбата на Аляска между правителствата на Руската империя и САЩ става през 1867 г. за цена от 7,2 милиона щатски долара.

               Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 kmІ.

                През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азияпо тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик. В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. „куфарът с лед“ е продаден на САЩ.

               От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната. Появиха се спекулации, че продажбата на Аляска е временна за срок от 100 години, но договорът не съм го виждал никъде публикуван. Дори и да е така, макар че се съмнявам Ленин като идва на власт обявява за невалидни договорите, сключени от царското правителство преди Великата Октомврийска социалистическа революция. По този начин дори и да е имало нещо писано в договора- Ленин го е премахнал и обявил за невалидно. Затова Аляска става 49-тия щат на Съединените Американски щати.
              Всъщност почти при всяка руска експедиция се проливала кръв. Днес историците се опитват да възстановят картината на миналото, но дори приблизително

не могат да назоват броя на убитите индианци.
             Причината е, че никой навремето не си е правил труда да брои убитите местни жители. Съобщавало се предимно за жертвите между собствените “благородни” търговци и индустриалци. Така, ако четете руски исторически документи, писма, бележки, доклади, корабни дневници и т.н., изглежда, че индианците нападат Русия и издевателстват с хората, живеещи в околностите на Москва. Вината винаги, разбира се, е на местните жители, които са описани като "по-зли от хищни зверове", "народ убийствен и зъл", "кръвожадни варвари" и т.н.
                Заселването на Аляска от руски колонисти започва в края на 18.век. В търсене на по-богати места за лов и риболов те се придвижват все по на юг по протежение на брега на континента. Така постепенно достигат територията на племето тлингит - едно от най-мощните на Северозападния бряг. Руснаците ги наричат колоши (колюзахами). Това име идва от обичая на жените тлингити да вмъкват в разрез на долната си устна дървена пластина – калюшка, и така те увисват надолу.
               До края на XVIII век. тлингитите населявали югоизточното крайбрежие на Аляска, Портландския канал и околните острови на архипелага Александър. Те имали многобройни кланове и се делели на две фракции - тази на Вълка или Орела и тази на Гарвана. Първата им среща с руснаци е още през 1741 г. и веднага се случват няколко малки схватки с оръжие.
               През 1792 г. на остров Хинчинбрук се е случил въоръжен конфликт с несигурен изход. При него водачът на индустриалците и бъдещ губернатор на Аляска Александър Баранов едва не загинал. 
               За Русия навлизането на Американския континент от север през Беринговия проток е сложна операация, защото е извършен преход през ледения Сибир, който няма как да не е бил изтощителен. 
              През 1775 г. руснаци се появяват и на остров Ситка, който дотогава е собственост на тлингитския клан киксади. След няколко незначителни схватки с малки отряди индианци, водени от младия вожд Катлиан, Александър Баранов успява да сключи мир с главния вожд на клана Скаутлет за придобиване на земя за изграждане на фактории.

Върховният вожд е покръстен в православната вяра под името Михаил и по този начин Баранов получава крайбрежна ивица за изграждане на малък търговски пост при устието на река Старигаван. На свой ред руснаците се задължават да бранят местните от враждебни племена. На 15 юли 1799 започва строителството на крепостта "Св. Архангел Михаил ". Междувременно останалите тлингити обаче прекратили враждите помежду си и много скоро започнали да се подиграват на киксадите и "свободата" им. Войната се води като за на1алосеприема 1802 г., но конфликти и стълкновения има и преди. Първото голямо недоразумение се случва на Великден, но благодарение на решителните действия на Баранов едвам е избегнато кръвопролитието. Въпреки това на 22 април 1800 г. Баранов отива на Кодиак, оставяйки нови управници в крепостта.
                Тлингитите имали богат опит с европейците, но това не помогнало. Отношенията на руските заселници с местните жители все повече се изостряли и в крайна сметка щели да доведат до продължителна и кървава война. Една от причините била в различията между отделните колонизатори. Всъщност основната цел била една –добивът на кожи от морски бозайници- видри и морски лъвове. С ценната суровина се снабдявали и други, но докато британските и американските търговци идвали до земите на тлингитите и купували от тях ценната суровина срещу платове, оръжия, боеприпаси и алкохол, то руснаците предпочитали сами да извършват улова и да го изпращат за обработка в крепостите си на Алеутските острови. Руската компания не можела да предложи нищо срещу тези стоки. Затова освен че лишавала туземците от естествените им ресурси, руската забрана за търговия с оръжие още повече задълбочава кризата и принуждава индианците да се сближат повече с англосаксонците.
             А безразсъдното и грубо поведение на руската индустрия ги стимулирало да се обединят в борбата за изгонване на нашествениците от своите територии. През зимата на 1802 г. в Хутснуву-Куан (о Адмиралти) се провежда Великият съвет на вождовете, който приема решение да започне война срещу руснаците. Те планирали през пролетта да се съберат воини в Хутснуву и да чакат опразването на риболовната фактория "Ситка", за да атакуват крепостта. Военните операции започват през май 1802 г. След няколкодневна престрелка атаката на индианците е успешно отблъсната. Тлингитите, виждайки пълния провал на военните си планове, отишли да преговарят и сключили примирие. 
               Причините за войната от 1802-1805 г. са териториални, но по-скоро икономически. От XIX в. няма как руските управници да са мислили с век и половина напред, че да се надяват да се настанят близо до САЩ. Друга причина е разпределението на света, което приключва към края на XIX в. и поради неравномерното притежание на колонии и територии  се предизвикват много локални и две световни войни между колониалните държави. 
                   Около 600 въоръжени индианци под командването на вожда Скаутлет заобиколили казармите и открили силна стрелба. Скоро избухват покривите на бараките. Руснаците се опитвали да стрелят, но не успявали да устоят на превъзхождащите ги нападатели. Вратите на казармите били разбити и въпреки директния огън индианците нахлуват и убиват всички защитници и ограбили складовете с кожи, които се намирали вътре, и изгорили руското селище, заедно с един новостроящ се кораб.
                След главозамайващата победа на киксадите техният шаман Стунук предвидил, че руснаците скоро ще се върнат и затова казал на племето да направи нови укрепления, за да може да се противопоставят на ответните действия. И въпреки силната опозиция, в крайна сметка тинглитите започнали подготовка за война. Баранов се завърнал на Ситка през септември 1804 г. на борда на "Нева" под командването на капитан Юрий Лисянски. Придружавал ги и военният кораб "Ермак", заедно с още два по-малки ветрохода, обслужвани от 150 "промишленици" - кожари и още 400-500 алеути в 250 лодки. На 29 септември руснаците слезли на брега и построили нов форт. Баранов веднага изпратил пратеници при тинглитите за да проведат преговорите за мир. 
               Местните обаче се надявали да задържат завоевателите, докато успеят да евакуират зимното си селище. Междувременно лодка, в която плавали видни индиански воини и била натоварена с барут, била обстреляна от оръдията и експлодирала. След като димът се вдигнал, станало ясно, че никой не е оцелял. В същото време емисарите на Баранов казват на тинглитите, че корабите им ще започнат да обстрелват тяхната крепост. На 1 октомври руско военно подразделение, водено от Баранов, нападнало индианците, но било посрещнато от ожесточена стрелба. Алеутите, които придружавали русите, се разбягали, паникьосани, към байдарките си. А воините на киксадите, водени от носещия маска на гарван и въоръжен с ковашки чук вожд Катиан, нападат атакуващите отблизо и се завързва ръкопашен бой. Самият Баранов е сериозно ранен и успява да се спаси благодарение на огъня, открит от корабите. Затова на втория ден Лисянски поел командването и заповядал на корабите да бомбардират тлингитските позиции. Същевременно предлагат на индианците да се предадат. Тлингитите отказват и на свой ред предлагат същото на руснаците - да се предадат. Така битката продължава още два дни, докато индианците успели да евакуират жените и децата, накрая напуснали дървената си крепост и се оттеглили незабелязано под прикритието на тъмнината. На 8 октомври капитан Лисянски посетил изоставеното индианско укрепление и записал: "Колко ужасно се почувствах, когато видях последиците от клането на невинни и телата на малки деца, лежащи едно до друго, убити от жестоките си родители, защото техните викове са щели да издадат отстъплението им."
                 Така през 1805 г. приключила тази война, която оставила малк следи в световната история. Дори в Руска военна история, издателство от тяхната Академия на науките не беше описана подробно войната, а само спомената с няколко реда.  Няколко десетилетия по-късно руснаците губят завоюваните територии, а след 1867 г. и Аляска вследствие продажбата. Едва след като Аляска става американска територия се заговорва за треската за злато и се правят филми, пращат се полярни експедиции. Сега северните райони на Канада и Аляска са много слабо населени, както и островите в Северния Ледовит океан, Сибир, Камчатка и Чукотка. За чукчите едва ли има значение под чия власт са, след като до тях представители на властта изключително рядко пристигат. За нас са останали веселите вицове за чукчи. 
                Климатът в тези райони е суров и не предлага условия за живот. Затова няма големи градове, инфраструктура и може би има неоткрити представители на флората и фауната. 

                 




Гласувай:
63



1. rosiela - Нямам думи.
28.04.2019 22:27
И аз не знаех за руските зверства, ама кой да ни каже.
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Нямаше как да узная и ...
28.04.2019 22:30
Здравей, Роси. Нямаше как да узная и аз, докато не гледах един научно-популярен филм наскоро и се разтърсих из публикуваното на различни места. В руския сайт yandex също имаше информация.
Поздрави!
цитирай
3. barin - Съзнавам, че точно Великден не беше ...
29.04.2019 07:27
Съзнавам, че точно Великден не беше най-подходящото време да пусна темата. Може би да бях изчакал утре или вдругиден.
цитирай
4. radostinalassa - Броят на убитите индианци е несъизмерим
29.04.2019 07:55
Как може да сравним 5000 души с милионите убити или отровени индианци от европейските нашественици? На своя територия, заради лов на животни. Или за заграбване на чужда територия и богатства.
цитирай
5. barin - Здравей, Радстина. Не правя сра...
29.04.2019 08:00
Здравей, Радстина. Не правя сравнение, а и не може да става. Стори ми се, че за тази война няма писано и затова пуснах темата, макар и по неподходящо време. Милиони индианци измират освен от войни имот болести, защото нашите болести са нови и непознати за тях и теб нямат имунитет.
Поздрави!
цитирай
6. merlin68 - По Великден наистина стават чуд...
29.04.2019 09:41
По Великден наистина стават чудеса. Толкова години да се чудя - кой изби индианците и накрая ето ти отговор - естествено лошите руснаци. Цяла руско-индианска война за геноцидните си намерения провели рашките.
Абе Барин, като пишеш за война, защо не прочетох коя руска армия, под чие предводителство, по чия заповед е участвала в тази война?
Аляска и Сибир, по много очевидни причини са най-рядко населените територии на Америка и Азия. Днес в изначално рядко населения Сибир, местното население е напълно съхранено и броят му е увеличен спрямо 16 век, когато започва руската колонизация. Инуитите и разните други народи в Сибир, не живеят в резервати, а в свои републики и автономии. В цяла Америка, не само в по-рядко населената Аляска, са останали съвсем малко индианци и те нямат нито една република.
Така, че да сравняваш руските "зверства" изразяващи се в няколко търговско-изследователски експедиции, с няколко стотин (общо за целия период) руснаци, с поголовния геноцид извършен от британци, французи, испанци, портогалци и прочие високо развити европейци в двете Америки, е ... най-меко казано русофобия.
цитирай
7. barin - Здравей, Мерлине. Индианци из А...
29.04.2019 09:54
Здравей, Мерлине. Индианци из Америка са останали по малко, но живеят в резервати. В далечния изток на Азия народите винаги са били малко като численост. Руски зверства е имало, но по други места, не спрямо индианците. На американците ще им тежат 20 милиона, че и повече избити индианци. Текста може да е прозвучал като сравнение за зверствата, но не съм искал да го правя. За испанците знам, че конкистадорите са избивали масово местните населения из целия Нов свят.
Поздрави!
цитирай
8. radostinalassa - Избиването на индианците в Америка се смята за...
29.04.2019 10:03
най - големият геноцид в историята. Според Левашов са избити около 100 млн души. А 20 млн са русите избити във ВСВ.
За геноцид се счита и измирането от глад на индусите. Колонизаторите от Европа не са считали за необходимо да ги хранят. На два пъти са измрели по няколко милиона.
Според мене това е расизъм. Те не са ги смятали за хора.
цитирай
9. merlin68 - Не знам какво си искал да напишеш, ...
29.04.2019 10:13
Не знам какво си искал да напишеш, виждам какво си написал.
Първо, "Руско-индианската война от 1802-1805 г." няма такава война, освен в главите на някои крайни пропагандисти
Второ, ако квалифицираш като "зверства" сблъсаци между участниците в разни експедиции и местното население, то списъкът е огромен и руското участие в него е повече от скромно.
Трето, както вече писах, местните народи на Сибир, живеят в свои републики и автономии, числеността им е нарастнала, езиците и културните им традиции са съхранени. Народите на Северна Америка съществуват днес единствено в описанията останали ни от първите европейски заселници. Тези народи са унищожавани целенасочено, затрита е културата, езиците и религията им. Единствено съхранени са в няколко резервата.
Извод:
Писанието което си копирал от тук0там, е пропаганда.
цитирай
10. radostinalassa - А какво става в интернатите за индианчета?
29.04.2019 10:33
Срещу Елизавета е заведено дело за смъртта на много деца, които са били жертви на сатанински ритуали и убийство.
цитирай
11. lexparsy - Здравей Барин,
29.04.2019 10:35
Поздравявам твоята мисия на будител за Възкресение на Истината :-)
Преди да се изкажа също поздравявам твоя „намек“ че не трябва да приемаме така примитивно бинарно отношението си и Историята като „фили“ или „фоби“.
Искам да сложа и ударение на думите „бялата раса“, която има еднакво отношение към геноцида извършен спрямо „индианците“, които според мене са носители на по-голяма „култура“ от тази на англо-саксонците, които като „бяла раса“ и до сега продължават доказано да са най-големите Терористи, които заедно с „еврейската“ демагогия, постоянно се оплакват и обвиняват целия свят в това, което сами са сторили.... Сега пък да не каже някой че съм антисимит... че е под съд да ме даде :-)))
А относно Русия, пак защото ми е хоби да разследвам етимологията на нарочени ни думи... ти може по добре да знаеш, но не произхожда ли от „Киевската Русь“, която е симбиоза пак на една северна агресивна „бяла раса“ с тъй наречените „славяни“, в които и ние имаме пръст покрай укритата пак от Русия история на Волжска България...
Та в контекста въпросната „бяла раса“, даже откраднала и призванието си за „Арийци“, както и „свастиката“даже за да я опорочат, винаги са работили ЗАЕДНО в геноцида срещу човечеството...
Да... Главни букви не слагам случайно както някои ме обвиняват че го правя...

Искрено благославям просветителската ти мисия Иван. И знам че твоите послания все има за кой да Възкръснат!
Хе, хрумна ми да те кръстя БарДин:-)))
цитирай
12. radostinalassa - Антисемити са тези, които ги обвиняват, че са...
29.04.2019 11:48
против евреите. А еверите не са от белия сой. Какво общо имат с тях?
цитирай
13. bojo12345 - Христос воскресе!
29.04.2019 11:56
Една истина повече няма да навреди никому, стига да е готов да я приеме.
Аз тъкмо се бях размислил как любителите на соц.времето не споделят, че България от аграрна страна по заповед на СССР и СИВ трябваше да стане индустриална и много декари така отидоха за заводи и фабрики. От селата всяка сутрин влакове и рейсове караха промишлениците на работа в градовете.
Че и нашата продукция се разпределяше много логично:
- във витрината на соца - ГДР - всичко първо качество, за да се бием в гърдите колко е добро всичко,
- второ качество - аграрни и промишлени стоки - вСССР, и все им беше малко
- трето качество - оставаше за българите и се сортираше на първо, второ и трето.
Първо качество беше за показните магазини, другото - по градове и села.
Нейсе, както казва нашият любим герой.
Живи и здрави всички българи!
цитирай
14. lexparsy - Много правилна забележка направи Радостина...
29.04.2019 11:58
radostinalassa написа:
Антисемити са тези, които ги обвиняват, че са...против евреите. А еверите не са от белия сой. Какво общо имат с тях?

И аз това се чудя! Как тази странна "раса" със "синя кръв" така удобно усвоява всичко удобно за ДемоноКратичната си демагогия!
Ами даже и от "арабския" Ислям, превърнат във военна доктрина след "кръстоносните походи"са взели "идеята" как се ползва Хашиша за зомбиране и на "Войните", че и на населението на Земята, за да им служи...
цитирай
15. germantiger - +
29.04.2019 13:18
Поздрави за темата и изненадата - НЕ случайно и заслужено си получил толкова плюса, вкл. сега и от мен

Беше ми повече от интерено да прочета тази конкретика!
Ще си архивирам постинга.

- към баб радостин - не 5 000, а доста повече, защото тези 5 00 са споменати в единия случай, ако си прочела по-нататък "инцидентите" са няколко, айретен жертвите следствие на войни, болести и условия или прогонване

......

ВСЕ ПАК ДА НАПОМНЯ

ЛИПСВА ПОСТИНГ ЗА ЗВЕРСТВАТА НА ИНЦИАНЦИТЕ

А ЗВЕРСТВА НА ИНДИАНЦИ В ДВЕТЕ АМЕРИКИ ИМА И ТО ПОТРЕСАВАЩИ И ПРАКТИКИ НОН-СТОП

за някои от тях съм споменавал и дори писал веднъж
цитирай
16. radostinalassa - А какво очаква ГТ от индианците?
29.04.2019 13:26
Да чакат да ги избият ли? Ест. , че ще се съпротивляват. Но кой ли би чел Гт, аз не чета Плейбой. И не си в първа младост, щом си бил в залива. Може би си просто вдетинен, но това не те прави младеж.
цитирай
17. radostinalassa - Вярно ли е , че Германия е създадена през 1871 година?
29.04.2019 13:37
Какво можем да очакваме от поданиците на такава млада държава? Къде си тръгнал да се сравняаш с българите? Не ти достигат няколко хилядолетия.
цитирай
18. barin - Благодаря на коментиращите. За ...
29.04.2019 14:07
Благодаря на коментиращите. За избиването на индианците не писах, защото ми се струва, че има много писано и няма да има какво ново да покажа. За бялата раса- има пет раси, като първата е вила на високо равнище, но е изчезнала. Очакват появяването на шестата раса, която уж трябва да има мисия за спасяването на света, но прекомерно се спекулира и не съм си изяснил напълно нещата.
цитирай
19. barin - Здравей, Мерлине. Пропаганда има и ...
29.04.2019 14:09
Здравей, Мерлине. Пропаганда има и дори целенасочена, която да втълпява на хората, че бялата раса е на първо място и превъзхожда другите. Проблемът сега е, че жълтата раса се увеличава с бързи темпове, а уж трябва след черната тя да си отиде. Впрочем и негрите се увеличават.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Здравей, Лекс. Истините трябва да ...
29.04.2019 14:11
Здравей, Лекс. Истините трябва да излизат наяве. Дори и да се неудобни за някои. Поради тази причина някои събития се забавят и по-късно излиза 9информация за тях, често преработена. Индианците са имали достижения, за каквито може да си мечтаем, но в малко области. Цялостно погледнато бялата раса е била пред тях.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Здравей, Тигре. Честит Великден и ...
29.04.2019 14:14
Здравей, Тигре. Честит Великден и настъпващи други празници. Интересни са фактите, макар и да търпя от други места упреци защо точно на Великден писах за тази война.
Поздрави!
цитирай
22. barin - Здравей, Радостина. Евреите си ...
29.04.2019 14:16
Здравей, Радостина. Евреите си мислят, че са богоизбран народ, а такъв няма. Те са на възлови позиции и да се бори някой срещу евреите е трудна работа. Не случайно по света не ги обичат, само че за много от силните държави дълги години бяха удобни да възпират настъпването на арабите и исляма към Европа.
Поздрави!
цитирай
23. barin - Здравей, Божо. По времето на соц...
29.04.2019 14:18
Здравей, Божо. По времето на социализма можеше България да върви добре като аграрна страна, но сега не може. Без икономика държава не може да е добре. Времената са такива, че всяка държава трябва сама да си търси пазари и да развива отрасли, от които множе да печели.
Поздрави!
цитирай
24. germantiger - +
29.04.2019 15:06
16. radostinalassa - А какво очаква ГТ от индианците?
13:26
Да чакат да ги избият ли? Ест. , че ще се съпротивляват. Но кой ли би чел Гт, аз не чета Плейбой. И не си в първа младост, щом си бил в залива. Може би си просто вдетинен, но това не те прави младеж.

НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ЧАКАНЕ ТЪПА П... ;) А ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ФАКТИ, ИСТИНИ

ТИ МОЖЕ И ДА ЧАКАШ ПУТИН ЗА УВЕРТЮРА КЪМ ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА, но ще си останеш с чакането
цитирай
25. germantiger - ++
29.04.2019 15:08
17. radostinalassa - Вярно ли е , че Германия е създадена през 1871 година?
13:37
Какво можем да очакваме от поданиците на такава млада държава? Къде си тръгнал да се сравняаш с българите? Не ти достигат няколко хилядолетия.

......

ВЯРНО Е, НО С ДРЕБНИЯ ДЕТАЙЛ ОТ НЯКОЛКО ВЕКА ПО-РАНО И ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ

СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ НА ГЕРМАНСКАТА НАЦИЯ КОЯТО Е ПЪРВИЯ РАЙХ ЗАПОЧВА С ДЪТРЖАВАТА НА ГЕРМНАНСКИЕ ФРАБНКИ НА ХЛОДВИГ С НАЧАЛО 481Г. - 2 ВЕКА ПРЕДИ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ

втория райх е този на Бисмарк, Вилхелм, Роон и Молтке-старши

третия го знаеш

германски поселения археологията датира 2 000 - 1 200 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА В ЕВРОПА, а първия извор за германите е гърка ПИФЕУС, макар и препредаден 400 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА - тогава българи в европа не е имало
цитирай
26. radostinalassa - Какво ще рече това ФРАБНКИ ?
29.04.2019 15:14
тРЕТИЯ рАЙХ ДА НЕ Е ТОЗИ, НА ЕВРЕИНА хИТЛЕР? Хубава държава, пълна със семити.
То и Ленин е роден тук, но навреме се е изнесъл по посока Русия.
Какво ще рече това - НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ЧАКАНЕ ТЪПА П... ;). Че си от Хитлер Югенд? Микс?
цитирай
27. radostinalassa - препредаден 400 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА - тогава българи в европа не е имало
29.04.2019 15:16
Щях да се задавя. Балканите не са в Европа? Това е ново за мене.Стара Загора е град на 8000 години, Варна също. Тогава немите немци не са говорели и с конете си.
цитирай
28. radostinalassa - 22. barin - Здравей, Радостина. Евреите си ...
29.04.2019 15:55
А аз мислех, че ние сме богоизбрания народ. Затова ни преследват и искат да ни унищожат чрез плана Ран Ът.
цитирай
29. barin - За Стара Загора е малко преувели...
29.04.2019 17:05
За Стара Загора е малко преувеличено, Радостина, но няма значение. Пловдив и Созопол са малко по-стари от Стара Загора.
цитирай
30. radostinalassa - Навсякъде пише...
29.04.2019 17:19
Неолитни жилища на 8000 години. Има и сайт в нета.
цитирай
31. shtaparov - Браво за интересния материал- п...
29.04.2019 17:22
Браво за интересния материал- поздравления!
цитирай
32. getmans1 - Барин, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. . . за н...
29.04.2019 17:31
Барин, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ...
за непредубедена публика не е необходимо да се определяш какъв си ... за другите е лесно искаш или не, те ще ти лепнат определението. ... Гледам, че някои много искат да оневинят Русия която видиш ли не е заграбвала а просто са „присъединявали„ дори без да присвояват... на такива можеш да припомниш как цели 75 год. Велика Русия не може да „присъедини„ войнстващите ... чукчи.
Дааа, цели 75 години ... и накрая постъпва по американски. ...Мисля, че имам постинг по темата от преди две години.

Ето една сламка;
https://doing-business-with-russia.rbth.com/history/325843-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D1%87%D1%83%D0%BA%D1%87%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F
цитирай
33. radostinalassa - Не може да се сравнят 100 млн с 1000 души
29.04.2019 17:50
Също така 180 войни , плюс назряващата война с Иран. А выродки има навсякъде, също така и у нас. Но по принцип ние не бихме нападнали някого, защото имаме съвест.
цитирай
34. freeoldmen - https://chitanka.info/text/2373/13#textstart
29.04.2019 18:34
Барин, съжалявам те искрено, че не си чел, когато е трябвало, Капитани на фрегати на Чуковски.
Както май и Джек Лондон.
Това обяснява суховатия ти стил на писане.
цитирай
35. barin - Благодаря, Щапаров. По подобни ...
29.04.2019 18:38
Благодаря, Щапаров.По подобни въпроси твоето мнение е от голямо значение.
Весели празници
цитирай
36. barin - Здравей, getmans1. Добре си дошъл ...
29.04.2019 18:41
Здравей, getmans1. Добре си дошъл отново в блога при мен. Ще погледна по-късно предоставения линк към материали по темата. За мен не добре и винаги се отнасям положително към някой, който предостави допълнителна информация, която дори и да е косвено свързана с написаната тема.
Поздрави!
цитирай
37. barin - Здравей, freeoldmen. Джек Лондон ...
29.04.2019 18:44
Здравей, freeoldmen. Джек Лондон съм го чел, но не съм писател и затова стилът ми на писане не е издържан. Споделям и се съгласявам с мнението на познати варненски писатели, които казват същото за моите теми. "Капитани на фрегати" не съм я чел. защото като малък не съм мислил да се занимавам с морски работи и съм я пропуснал.
Поздрави!
цитирай
38. blackpredator - четейки
29.04.2019 18:51
постинга и част от коментарите, оставам с впечатление,
че рашките съели Кука..
цитирай
39. zax - Доста празнично ще звучи и като след ...
29.04.2019 19:09
Доста празнично ще звучи и като след изборна статия.
:)
цитирай
40. freeoldmen - 37. barin
29.04.2019 20:10
А откъсът от Капитани на фрегати прочете ли?
А гледа ли някога Бялото слънце на пустинята?
Барин, няма история извън контекст. Ти се опитваш да бъдеш непричом към всичко, което те поставя в уязвима позиция. Искаш да си приятел с всички, приемаш противоречиви позиции и си мислиш, че това е научния подход.
В същото време оставяш мнения, като например първия коментар на постинга си, с благодарност, без да приложиш в никаква степен научни изисквания към него.
Моля те, както си взискателен към текста, който представяш, бъди такъв и към коментарите към него.
Иначе е доста несериозно.
цитирай
41. barin - Здравей, blackpredator. Не мога да ...
29.04.2019 21:21
Здравей, blackpredator. Не мога да разбера израза"рашките съели Кука".
Поздрави!
цитирай
42. barin - Благодаря, zax.
29.04.2019 21:22
Благодаря, zax.
цитирай
43. barin - Здравей, freeoldmen. Тук търпя ...
29.04.2019 21:24
Здравей, freeoldmen. Тук търпя упреци от няколко места, че не винаги отстоявам твърдо позициите си. Ще си взема бележка при коментирането.
цитирай
44. radostinalassa - Русите изяли Кук
29.04.2019 21:30
Кук не е ли мореплавател, когото са изяли аборигените? Те са човекоядци. Мързи ги да гледат животни.
Ако отстояваш позициите си ,ще ти се намалят гласовете. Но така е по - забавно.
цитирай
45. barin - Разбрах израза. Благодаря, Рад...
29.04.2019 21:38
Разбрах израза. Благодаря, Радостина.
цитирай
46. radostinalassa - Аз просто се пошегувах
29.04.2019 21:46
Това е особен жаргон.
цитирай
47. getmans1 - . . . Е, Барин тук вече определено ...
29.04.2019 23:20
... Е, Барин тук вече определено става въпрос за цената на ДУШАТА ти ... хахахах ....


barin написа:
Здравей, freeoldmen. Джек Лондон съм го чел, но не съм писател и затова стилът ми на писане не е издържан. Споделям и се съгласявам с мнението на познати варненски писатели, които казват същото за моите теми. "Капитани на фрегати" не съм я чел. защото като малък не съм мислил да се занимавам с морски работи и съм я пропуснал.
Поздрави!

цитирай
48. didanov - поздрави за оригиналния постинг барин
30.04.2019 00:25
империите си приличат по подхода си срещу слабите или диви съседи, за това едва ли руснаците са били изключение. Буров нарича царя Освободител глупак, защото продава Аляска без да провери какво има въобще в нея. Той обаче не знаел, че е бил подведен от близкото обкръжение на императора, чиито съвети по-късно се оказва, подплатени с мастити подкупи.
Подобна грешка прави и Наполеон, продавайки Лузиана.
Ако бяха по-прозорливи руснаците можеха съвсем спокойно да завземат и Канада преди да са се усетили другите. Поздрави
.
цитирай
49. barin - Здравей, Диданов. Американците по ...
30.04.2019 05:41
Здравей, Диданов. Американците по подобенн начин се сдобиват с някои територии. При всички случаи руснаците нямаше как да управляват Аляска задълго. Територията е отдалечена и труфдна за стопанисване. Проучвания се правят трудно, но треската за злато се развихря с пълна сила. Империите си приличат и търсят по-лесни за завладяване територии. Затова са останали някои държави, които не са били колонии, но точно те, като Либерия и Сиера Леоне в Африка например нямат държавност и уреденост, наследена от колониалното време и от дълги години са във вътрешни граждански войни.
Поздрави!
цитирай
50. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
30.04.2019 06:41
Това е по- скоро конфликт, отколкото война!
Европа в него момент има проблем с Наполеон, едва ли Русия има интерес да воюва с индианците в Америка?
Иначе, тя има огромни територии в Сибир, а териториите отвъд океана и създават проблем с администрацията най вече и особено с трудните транспортни връзки, изискващи и много време, а и средства!
Богатствата на Аляска са открити много по- късно, за да бъдат някаква примамка Дори ,в руския двор се е наложило мнението ,че са продали лед за долари, че американците са глупаци, че са дали толкова пари!? Тогавашният долар не е днешният, обезпечен е със злато Но ,за територия от блицо два милиона квадратни километра ,сумата наистина е мизерна!
Но в случая Русия решава нещата имперски, Както Август,забележи-Август! Той решава правилно, че Рим няма нужда от повече разширение! И изтегля границата на север до Дунав и Рейн! Защото става лесна за охраняване Та и Русия, Аляска и създава големи проблеми! Посочено е по- горе какви
Ами удобно е да се отърве от тях, още повече ,че вместо да се бърка в хазната за нея, там ще влезат свежи пари
Русия не е комунистическа страна тогава, а цар Александър Първи, в периода на "войната" и малко по-късно е организатор на обединената съпротива срещу Наполеон, командващ е обединените Европейски сили ,воюващи срещу Наполеон!
И като такъв влеза в Париж-Като победител над Наполеон! И освободител на Европа!
Та подобно леке, като" война" срещу индианците не му е нужно
Това е дребен ,незначителен конфликт, който в Генералнят щаб по-скоро са се мъчили как да тушират , а не да печелят дивиденти от него!
Ти си военен, професионален при това, смятам ,че ще се съгласиш с мен!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
51. barin - Здравей, Адаш. Конфликта е писан ...
30.04.2019 06:55
Здравей, Адаш. Конфликта е писан като война, може би малко пресилено. Дали жертвите за препроумее докъде трябва да се разпростира и упражнява властта сиувеличени не мога да кажа, не намерих помощен материал. Затова копирането на тексрт е само от едно място, а повечето са спомени от предаването, коетом гледах и четеното на руски от yandex Всяка империя трябва да проумее докъде може да се раюпростира, за да може да упражнява властта си. Мога да дам пример с битката при ТалАС 751 г. между араби и китайци, за която имам тема. В началото на XIX в. не се е гледало така на икономическото значение, както стотина годинини по-късно. По това време Европа е заангажирана с Наполеон и продължителни войни.
Поздрави!
цитирай
52. leonleonovpom2 - Така е, Адаш!
30.04.2019 08:01
Това е вътрешен котфликт Тези територии са на руската империя Въпреки ,че често такива конфликти журналистите окачествяват като войни!? Води война например, срещу собствения си народ!
Война е водил Наполеон срещу Европа и тя- срещу него Имало си е правила, обявява се дипломатически първо война и една тогава се пристъпва към военни действия!
Хитлер, например ,се обвинява ,че не е обявил война на СССР Обявява я, но с няколко часа закъснение Вече се водят военни действия!
Русия обявява война на Отоманската импери Но военните действия почват след повече от месец!За Освободителната война става дума!
За мен ,това ,което ,както винаги прецизно и акуратно си описал, е просто конфликт, решен силово! Оставил е следи, даваш реакцията на офицера, при огледа на резултатите от него Това вероятно е допринесло и за отърваването на Русия, в кавички - за Аляска!
Иначе САЩ са водили съвсем редовни , по правилата ,войни с Мексико и по този начин са придобили от тях южните щати-без Тексас, който обявява независимост! Но за кратко, присъединява се в последствие към тях!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
53. germantiger - +
30.04.2019 09:28
27. radostinalassa - препредаден 400 г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА - тогава българи в европа не е имало
29.04 15:16
Щях да се задавя. Балканите не са в Европа? Това е ново за мене.Стара Загора е град на 8000 години, Варна също. Тогава немите немци не са говорели и с конете си.

...

ДАВИ СЕ - ВАРНА Е СЪЗДАДЕНА ОТ МИЛЕТСКИ ГЪРЦИ 600 Г ПРЕДИ НОИВАТА ЕРА

ТРАКИТЕ СА ДОШЛИ ОТ СЕВЕРР, КАКТО ГЪРЦИТЕ ТЕ НЕ СА АВТОХТОННИ ЗА БАЛКАНИТЕ

ПРЕДИ "ТУК" Е ИМАЛО НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО НЕ Е БИЛО НИТО ТРАКИЙСКО, НИТО ГРЪЦКО или не знаеше това ;) - гледай да не се удавиш в пртостотия ;)

цитирай
54. germantiger - +
30.04.2019 09:30
ако неолита е български то...

ТО... ДРЪЖ СЕ ДА НЕ СЕ ЗАДАВАИШ

НА 35 000 ГОДИНИ

ПОВТАРЯМ 35 000

35 000 ГОДИНИ АНТРОПОМОРФНА ФИГУРКА НАРЕЧЕНА "АНТРОПОМОРФНАТА ВЕНЕРА НА ПЛОДОРОДИЕТО" Е ОТКРИТА В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА АВСТРИЯ

САЛЕДВАЙКИ ТВОЯТА ЛОГИКА - АВСТРИЙЦИТЕ СА НА 35 000 ТВОЯ БГ БЕОЛИТ РЯПА ДА ЯДЕ ;)

да те обдишвам ли?
цитирай
55. germantiger - финално
30.04.2019 10:39
и така баб радостин - да преговорим твоето невежество

1. траките, както и гърците са дошли на Балканите - те НЕ са автохтонни

2. германи в европа археологически са датирани 2 000 - 1 200 г. преди новата ера - българи не

3. първия извор за германите е от гърка Пифеус пътувал на север и е 400 г. преди новата ера - първия извор за българи в европа е поне 6 - 7 века по-късно

това е истината според науката сега

ако ти смяташ траките за българи... НЕ, НЕ СА - безспорно никъде не е доказано, че траките са българи

ако те са то, с още по-голямо основание ще направим и келтите ще станат германи още повече защото е факт общността келто-германи - да ти спомена, че келтите са дали на европа много повече от "всичкото траки накуп"

в неолита е НЯМАЛО нито българи, нито траки, нито австрийци, нито поодобен етнически елемент

процесите от етнос към народност и после към нация се изучават в историята като азбучна истина - явно на теб това не ти е известно

......

в твоята глава и в главите на маса блогъри витае следната митология - това не е просто митология, а лъжа и извращение или перверзия на историята - това е много характерно за българи и руснаци - лъжата, митологемата и дуенето

- траките идват на балканите

- траките не са най-древни

- българите не са най-древни

- в европа германите са датирани преди българите

това са фактите, колкото и да те задавят
цитирай
56. get - До 51. barin - Драги приятелю, НЯМА ЗАЩО ДА СЕ ИЗВИНЯВАШ за поста си "Руско-индианската война от 1802-1805 г." ?
30.04.2019 11:35
Защото, ще покажа с картини - ДОКОЛКО СА НЕ-ПРАВИ опонентите ти?

В главите НА СЪЩИТЕ СА ИНПРИНТИРАНИ от Българо-Съветската ПРОПАГАНДА ДВЕ НЕВЕРНИ САМОПРЕДСТАВИ/"истини":
А) Руснак и Българин е понятие тъждествено! ... по линия на "славянството"?
Б) По линия на ВТОРАТА ИСТОРИЧЕСКА ЛЪЖА - започналия още от 16-ти век, военно-политически процес на подчинение на НЕ-РУСКИ ЗЕМИ ... било някакво СВОЕОБРАЗНО СЪБИРАНЕ НА "РУСКИ ЗЕМИ"?
В) А вече от предходната лъжлива теза "Собирание русских земель" - се е пръкнала и е поддържана от опонентите ти ... ТЕЗА-та за "мирното" подчинение на неродствени народи, тоест "УСВОЯВАНЕТО НА СИБИРЬ"?

А присъединяването на Сибир - не е било по-различно от "присъединяването" към Испанската, Португалската или ... примерно Английската корона на ОТВЪДМОРСКИ ТЕРИТОРИИ! Всичко това е ставало в името на:
а)борба с "езичниците" и налагане на християнството
б) разрушаване на исторически и традиционно сложили се условия на общество и начин на живот;
в) с насилие и избиване на местно население - при което са използвани технологичните достижение на "цивилизацията" - тоест: барут, алкохол и кръст
... в контекста на това, което обяснявам е протекло покоряването на НЕ САМА НА АЛЯСКА а и на ЦЯЛ СИБИР - за което се говори/вижда/ ОТ/в ПОКАЗАНОТО В БАТАЛНИТЕ КАРТИНИ на примерно едни руски фудожници като:
-Василий Иванович Суриков "Покорение Сибири Ермаком" или на ...;
- подобния му и по-малко известен Николай Николааевич Каразин "Покорение сибири/или/Сбор ясака" или другата "Вьезд плененного кучумово семейства в Москву"(събитие сатиращо, още от 1599 г.) .

Така че НЕ БЪРЗАЙ ДА ПОСИПВАШ ГЛАВАТА СИ С ПЕПЕЛ - вследствие координираната атака от НЕБЪЛГАРИТЕ по СЕБЕОСЪЗНАВАНЕ, пишещи в Блог бг. - хвърлили се в СТРЪВНА защита, да доказват За ЦИВИЛИЗАЦИОННАТА И МИРНА ПОЛИТИКА провеждана от "Матушка Русь" :))) при покоряването сибирските народи и в последствие ЕКСПЛОАТИРАНЕ ПРИРОДНИТЕ(непринадлежащи й) богатства на Сибир!

Поздрав и хвала за смелата ти позиция - която откровенно назовава неудобните истини!

1.Адрес:
https://anthropology-ru./536007
2. Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Surikov_Pokoreniye_Sibiri_Yermakom.jpg
цитирай
57. barin - Здравей, Гете. Опоненти винаги ще ...
30.04.2019 12:13
Здравей, Гете. Опоненти винаги ще има, но не е фатално. Мисля, че написаното е добре. Липсва много информация и това намерих. Всеки се стреми към повече, но в разумни граници. Българите например с малки изключения не са искали повече от полагащите се земи, населени с българи. Сибир и Източна Азия е обширна територия, но слабо заселена. Тя дори и ако не беше на руснаците нямаше да е добре разработена, поради суровите условия. На нас ни се представяха колонизаторите като"цивилизатори" на Новия свят и над местното население.
Поздрави!
цитирай
58. zaw12929 - Вашата последователност да пок...
30.04.2019 13:59
Вашата последователност да показвате лошотията на Русия е за уважение от когото трябва, колкото трябва! Успех!
цитирай
59. анонимен - Здравей, ЗАВ. Тази тема излезе като ...
30.04.2019 14:32
Здравей, ЗАВ. Тази тема излезе като антируска, но имам писано и против англичани, французи, наши съседи и. други Държави. Американците също си имат много недостатъци, особено в политиката и пропагандата.
Поздрави!
цитирай
60. getmans1 - . . . Що за наглост е това вашето. . . не ...
30.04.2019 15:00
... Що за наглост е това вашето ... не само твоето а и на всички тук определили се като русофили ...от къде на къде вие ще определяте кой-какъв се чувства ... егати и сбърканяците дето сте ... Русията ви, милата ви .... аз бих казал и горката тя, РУСИЯ с такива фили като вас, дето не могат да видят истината в очите ... изсипахте се тука цяла орда за да съдите човека само и заради това, да съдите човека само заради това, че написал истина такава каквато я е прочел...


zaw12929 написа:
Вашата последователност да показвате лошотията на Русия е за уважение от когото трябва, колкото трябва! Успех!

цитирай
61. radostinalassa - ГТ, щях да се задавя от простотията ти.
30.04.2019 15:01
Чети бе чадо, чети. Херодот чети. И пак ще си приказваме.
цитирай
62. germantiger - 1
30.04.2019 15:20
И какво да чета при Хеородот - за траките многобройни след индийците ли ;)

а знаеш ли колко други са определяни за най-многобройни:

в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. А шотландците се имат заскити, както пишат бароните в Арброутската декларация от 1325 г. Такива "сведения" са си чиста митология.

Още в XII в. Галфрид Монмаутски, следвайки Вергилиевата "Енеида" и първоизточниците на уелския "Мабиногион" прикача на британския народ (практически - на уелсците) митологично потекло, сродно с това на античните римляни.

За "най-многобройни" са обявявани всички странни и чужди на автора на съответния текст народи. И в Англосаксонската хроника пише същото за скандинавците. И в "Gesta Danorum" пише същото за ободритите. Всички те няма как непременно да са един и същи народ :)
цитирай
63. germantiger - 2 :)
30.04.2019 15:21
Даките в текста на "Декларацията" най-вероятно са датчани. През ХV век Томас Малори твърди, че Артур бил "император на Британия, Италия, Африка, Галия, Испания, Ирландия, Германия и Дакия". У някои свръхпатриотични уелски автори (като Giraldus Cambrensis) Артур е наречен владетел на Британия, Франция и… отново Дакия. Както готите са отъждествявани с гети (оттам може би и появата на т.нар. "гаути" от саксонското "Geats" в "Беоулф"), а шотландците, шведите и българите (от страна на ромеите) - със скити, така и датчаните (или даните) са били архаизирани като даки. Уелсците пък са си прикачили троянско потекло.А в легендите за произхода на тоя и оня народ от легендарни градове и събития никой здравомислещ човек не вярва. Римляните били бегълци от Троя... Божичко, Европа е пълна с такива разкази, кой от кой по-недостоверни. Пък и ако миграциите са невъзможни, както сам казваш, какви бегълци изобщо?

"Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4" Аристотел

За обичайте на траките говорят Херодот и Солин... Ще разгледаме и двете известия:

Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.
цитирай
64. germantiger - 3 :)
30.04.2019 15:21
Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер.

Тракийският цар Диеглис, като получил царската власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, не управлявал поданиците си като приятели и съюзници, но властвал над нях жестоко като на купени роби или пленени неприятели. Той убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства.
цитирай
65. germantiger - 4
30.04.2019 15:22
Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест.

Покойния траколог - Д-р Георги Китов относно писмеността на траките:
"Траките са народ без собствена писменост. Техните надписи са на старогръцки. Или са със старогръцки букви на тракийски. За нас остават неразгадаеми, тъй като е много трудно да се направи анализ на думите и да се установи какво точно са искали да кажат древните. Това е все едно един българин да пише в интернет на латиница и да бъде разчетен от човек, който не знае български език. "

ВИЖ КОЛКО Е БОЛЕЗНЕНО ДА СЕ ЧЕТЕ С МЕН ;)
цитирай
66. germantiger - 5
30.04.2019 15:24
ЗА МНОГОБРОЙНОСТТА

ОТ МЕН - ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ И ТЯХНАТА КОМИЧНОСТ „НА МОМЕНТИ”:

Ако се „сборува” написаното от Плутарх за галската война на Цезар ще „излезе”Цезар превзел с щурм 800 града за 9 години, покорил 300 народности, сражавал се срещу 3 милиона души, от тях 1 милион убил и толкова пленил...Цезар пише, че в битката при Фарсала Помпей губи 15 000 убити и 24 000 пленени, докато сами Цезар пише за свои загуби 200 войници и 30 заслужили центуриони...

За войската на Дарий Ксеркс нахлула в Елада през 480г.пр.н.е., Херодот пише, че тя наброявала 1 700 000 пехотинци. „А изчислили ги по следния начин: като събрали на едно място 10 000 души и ги натъпкали, колкото може по-натясно, описали отвън кръг. След това ги пуснали и оградили кръга с ограда, чиято височина достигала до човешки пъп. Това като направили, вкарвали в оградата други, догдето преброили всички по тоя начин.”
цитирай
67. radostinalassa - Тогава чети генетичните изследвания
30.04.2019 15:27
И не ми говори за гърци семити тук. Каква е генетиката на германците ?
цитирай
68. germantiger - +
30.04.2019 15:29
МОГА ДА ПРОДЪЛЖА МННОГО ПЪТИ ПО ТОЛКОВА, НО ТОВА НЕ Е ПО ТЕМАТА НА ПОСТИНГА

или?
цитирай
69. germantiger - финално
30.04.2019 15:34
сега усети ли кой не чете баб радостине - ти

предложил съм ти бол конкретика - ИЗВОРИ

но ти пишеш секунди след мен

не само че не четеш, а и не желаеш да знаеш
цитирай
70. germantiger - ЗА ГЕНЕТИКАТА И РАСОЛОГИЯТА - ЧЕТИ "БЕ" куха лейко ;) чети
30.04.2019 15:37
за това имам бол постинги

ето ти три - никой няма подобни поистинги в блога освен мен

как е, как е сега, като пак си го получи по мордата

Анти СПАРОТОК 1 - за РАСАТА и...

автор: germantiger категория: История
прочетен: 33495 коментари: 66 гласове: 21
последна промяна: 22.07.2012 07:57

http://germantiger.blog/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

,,,,,,

Контра SPAROTOK – АЗ и истината 2

автор: germantiger категория: Политика
прочетен: 21416 коментари: 60 гласове: 23
последна промяна: 18.09.2012 21:56

http://germantiger.blog/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

,,,,,,

РАСОЛОГИЯ - СЕВЕРНИ ЖЕНИ И МОДЕЛИ МЪЖЕ - 5

автор: germantiger категория: История
прочетен: 19539 коментари: 34 гласове: 39
последна промяна: 01.07.2013 16:04

http://germantiger.blog/history/2013/07/01/rasologiia-severni-jeni-i-modeli-myje-5.1125671
цитирай
71. germantiger - ++
30.04.2019 15:39
как е баб радостине

дишаш ли, давиш ли се

НАВСЯКЪДЕ СЪМ АЗ ;) където и да пробваш - бой по мордата дърто

където и да погледнеш аз оттам се връщам, зелена си, невежа си - пробвай пак и пак

нахендряй ми се, идвай ми пак и отново, а аз ще те посрещам и подритвам ;)

ела ми - а не ве хахъа
цитирай
72. germantiger - финала
30.04.2019 15:57
Един германец за БЪЛГАРИЯ - душа, бездушие и още

автор: germantiger категория: Политика
прочетен: 17086 коментари: 37 гласове: 37
последна промяна: 20.06.2013 21:09

http://germantiger.blog/politika/2013/06/19/edin-germanec-za-bylgariia-dusha-bezdushie-i-oshte.1121847
цитирай
73. germantiger - точката
30.04.2019 16:00
баб радостине - "кво стана" - да не глътна вода или руска водка

СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
74. barin - Анонимният коментар № 59 е мой. От ...
30.04.2019 16:24
Анонимният коментар № 59 е мой. От седмица като пиша от телефона излизат аноними коментарите ми, въпреки че съм влязал в профила си.
цитирай
75. barin - Здравей, Тигре. Засипа с информ...
30.04.2019 16:25
Здравей, Тигре. Засипа с информация пространството, която е добре дошла не само за Радостина, но и за останалите. Аз също не зная всичко и е добре да прочитам и припомням някои факти.
Поздрави!
цитирай
76. radostinalassa - ГТ е писал вероятно на баба си
30.04.2019 18:27
Аз не чета писанията на простаци.
цитирай
77. radostinalassa - Чети ДНК - генеалогията
30.04.2019 19:05
Преди 5000 години тук на Балканите е имало потоп. Българите, за да не загинат са тръгнали в 3 посоки, и на запад. Някои са останали тук.Има си хаплогрупи и генетични маркери. Баба ти сигурно е по - начетена от тебе.
А това, че славяни ибългари говорят на различни езици е ново откритие в науката.
Отивай да изследваш кокали и не се лъжи от чичко паричковците в науката.
цитирай
78. germantiger - още една точка
01.05.2019 07:25
77. radostinalassa - Чети ДНК - генеалогията
30.04 19:05
Преди 5000 години тук на Балканите е имало потоп. Българите, за да не загинат са тръгнали в 3 посоки, и на запад. Някои са останали тук.Има си хаплогрупи и генетични маркери. Баба ти сигурно е по - начетена от тебе.
А това, че славяни ибългари говорят на различни езици е ново откритие в науката.
Отивай да изследваш кокали и не се лъжи от чичко паричковците в науката.

......

ама разбира се ненагледна умнице - РАЗБУРА СЕ, ЧЕ БЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ ГОВОРЯТ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ИМА

СЛАВЯНСКИ НЯМА - ИМА ПРИМЕРНО ПОЛСКИ, РУСКИ, СРЪБСКИ ИТН

БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК Е РАЗЛИЧЕН ОТ РУСКИЯ ПРИМЕРНО, КАКТО И ПОЛСКИЯ ОТ СРЪБСКИЯ ИТН

РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПОЛЯЦИ, БЕЛАРУСИ, УКРАИНЦИ, БЪЛГАРИ И ДР. ГОВОРЯТ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ

сега схвана ли ;) ох Божеееееее - много ме кефиш как ми идваш всеки път с невежество и аз всеки път ти бия шута със знание

правиш ли разлика МЕЖДУ СЛАВЯНСКА ЕЗИКОВА ГРУПА И ОТДЕЛНИ ЕЗИЦИ

......

АНГЛИЙСКИЯ И НЕМСКИЯ ЕЗИК СА ЕЗИЦИ ОТ ГЕРМАНСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА

НО АНГЛИЙСКИ И ГЕРМАНСКИЯ СА РАЛЗИЧНИ ЕЗИЦИ ИЛИ СПОРЕД ТЕБ НЯМА РАЗЛИКА

ТОВА ОТКРИТИЕ НА БАБЕШКАТА НАУКА ЛИ Е ;) ?

......

значи преди 5 000 г. българите тръгнали, а другите нямат право да ходят, другите не мпогат да се движат - само "вие" българите имате право да мигрирате, другите не могат да ходят - само вие сте носили нещо по света, а другите никога и нищо ;) :)

хем тръгнали, хем ходили, хем били тук

ТЕ БЪЛГАРИТЕ БИЛИ НА АЛТАЙ И В ПАМИР

БЪЛГАРИ НА ИРАНСКОТО ПЛАТО

БЪЛГАРИ КАТО ТРАКИ

ПАК БЪЛГАРИ СКИТИ И САРМАТИ

АМА БЪЛГАРИ ХУНИ

ТЕ ГОТИТЕ, БАВАРИТЕ И ТЕ БЪЛГАРИ

СЛАВЯНИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИ

РИМЛЯНИТЕ И ТЕ БЪЛГАРИ

БЪЛГАРИ ХОДИЛИ В ЕГИПЕТ, БУДА БИЛ БЪЛГАРИН ДО ИНДИЯ

ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БИЛИ ЕДНОВРЕМЕННО НАВСЯКЪДЕ И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

други е нямало, другите не са мърдали и им е било забранено да ходят

аз за това ти казвам - динозаврите са българи, еуглената и амебата също са българки

само грозните, простите, циганите и негрите НЕ са българи налииииии
цитирай
79. radostinalassa - значи преди 5 000 г. българите тръгнали, а другите нямат право да ходят, другите не мпогат да се движат - само "вие" българите имате право да мигрират
01.05.2019 08:21
Не се ядосвай , младенце. Ест. че това е белият сой. Русите ги наричат руси, а ние ги наричаме българи. Но това не променя същността ни.Другите раси са по - млади и недоразвити, което не ги прави по - лоши. Но те трябва да извървят огромен еволюционен път, за да ни достигнат. Подрасите са получили наготово една част от това развитие, но и доста болести.
цитирай
80. germantiger - ...
01.05.2019 09:25
не се ядосвам, аз те подигравам и винаги стъпвам на твоето невежество за да поднеса още и още инфо, което някой хора все пак поглеждат и четат

а на теб ти се смее целия блог, но ти пък си свикнала ;)

всъщност според науката днес - белите са мутация, а човека вероятно тръгва от африка

РУСАТА КОСА СЪЩО Е МУТАЦИЯ И ЗА НЕЯ ИМА НЯКОЛКО ТЕОРИИ, ЕДНАТА ОТ КОИТО Е ЗАБЕЛЕЖИ СЕКСУАЛНА ДА Я НАРЕЧЕМ И ТЯ СЕ ПОДДЪРЖА СЪВСЕМ СЕРИОЗНО НАД ВСИЧКИ

отново не знаеш и отново те поправям - потърси, прочети и научи ;)
цитирай
81. radostinalassa - Не знам коя наука четеш
01.05.2019 09:46
Осведоми ме. Защо негрите, които живеят вече 200 години в САЩ не са побелели? Има да чакаш до второто пришествие. А как негрите са станали жълти или бели. Те имат много по - сериозни особености - по - малък черен дроб и слезка, друга обмяна на веществата и пият други лекарства за кръвно. Да не говорим, че при тях обучението трябва да става навреме, защото на определена възраст черепните шевове срастват. А при нас мозъкът расте до 33 години, а при тебе това продължава и в момента.
цитирай
82. radostinalassa - а на теб ти се смее целия блог, но ти пък си свикнала ;)
01.05.2019 09:49
Я кажи льольо, кой е този , който ми се смее? Коко 38 или Лайфчо ? Те са оядени особи и не възприемат реално обстановката. Аз говоря за народа, а не за шепа ...... Нека да сме по - културни.
цитирай
83. germantiger - ;) давиш ли се в истини
01.05.2019 11:15
81. radostinalassa - Не знам коя наука четеш
09:46
Осведоми ме. Защо негрите, които живеят вече 200 години в САЩ не са побелели? Има да чакаш до второто пришествие.

ЗАЛАГАМ ТИ ГАВРАТА И ТИ ВЛИЗАШ В НЕЯ ОТ РАЗ

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ ПОБЕЛВАТ - ДА, СЪВСЕМ СЕРИОЗНО И ПРОВЕРИ ТОВА

ще се изненадаш как климатичните условия и храната въздействат на всякаков население с какъвто и да е ген

има промени в бялото население на южна африка, има такива и в австралийското нищо, чер в южното полукълбо пояса на континента е близък до европа в северното

също така има промени в еди-кое си поколение тъмни мигранти в швеция или германия итн

тези промени не са фундаментални в смисъл да променят изоснови външния вид - НЕ ЗАСЕГА, НО СЛЕД ВЕКОВЕ МОЖЕ ДА ГАДАЕМ

ТИ СЕРИОЗНО ЛИ НЕ ЗНАЕШЕ ТОВА

- ТИ НЕ ЗНАЕШЕ ЛИ ЧЕ ТРАКИТЕ СА ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ

- ДОШЛИ СА И ГЪРЦИТЕ И ТИ ТОВА НЕ ЗНАЕШЕ

- ТИ НЕ ЗНАЕШЕ ЧЕ НЕОЛИТА НЕ Е БЪЛГАРСКИ

- ТИ НЕ ЗНАЕШЕ, ЧЕ В ОНЕЗИ "ПРЕДИСТОРИЧНИ" ДА ГИ НАРЕЧЕМ ВРЕМЕНА НЯМА ЕТНОСИ

- ТИ СЕРИОЗНО ЛИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ В РАСИТЕ И РАСОВИТЕ ТИПОВЕ И ТОВА НЕ ПОРАДИ "КРЪСТОСВАНЕ"

- ИЛИ ТИ ЗНАЕШ - ТИ ЗНАЕШ ВСИЧКО НАЛИ

мъдрия знае нужното

умния знае много

само глупака знае всичко/въобразява си, че знае всичко
цитирай
84. germantiger - ПП/ПС
01.05.2019 11:17
на теб ти се смеят не само споменатите

смеят ти се няколко блогърки

смеят ти се дори твяоите руски червени българи

един наскоро под свой блог писа против теб и ти дори поспори с него

смеят ти се бол червени коняги в блога

аз не знам кой не ти се семее впрочем

посмяхме се и на твое фото при колев, ако това си ти разбира се ?!

......

лично мен ме кефиш

аз се гавря с теб само когато ти ме провокираш или пишеш глупости

ЛИЧНО АЗ НИКОГА НЕ СЪМ НАПРАВИЛ ПОСТИНГ СРЕЩУ ТЕБ ПЕРСОНАЛНО

освен това ЦЕНЯ В ТЕБ ЕНТУСИАЗМА, ТЪРСЕНЕТО, ИНТЕРЕСАА КЪМ ВСЯКАКВО ИНФО И ТЕМИ

ИМАЛА СИ И ДОБРИ ПОПАДЕНИЯ
цитирай
85. germantiger - ФИНАЛНО
01.05.2019 11:18
ти сериозно ли не знаеш ЗА МУТАЦИЯТА - БЛОНД "РУСИ" КОСИ ?

СЕРИОЗНО ЛИ НЕ ЗНАЕШ за мутациите на сините очи например итн итн итн итн итн итн

и сериозно ли НЕ ЗНАЕШ ЗА ПРОМЯНАТА СПОРЕД КЛИМАТИЧНИ УСЛОВИЯ, ПОЯСИ И ХРАНА
цитирай
86. germantiger - +
01.05.2019 11:21
виж колко нови неща покрай мен може да научиш и откриеш

сериозно ти пиша това !
цитирай
87. germantiger - народа ли да го еба
01.05.2019 11:37
82. radostinalassa -
Я кажи льольо, кой е този , който ми се смее? Коко 38 или Лайфчо ? Те са оядени особи и не възприемат реално обстановката. Аз говоря за народа, а не за шепа

......

ЗА КАКЪВ НАРОД ГОВОРИШ ТИ

ЗА ТОЗИ КОЙТО МИЛИОН ЧОВЕКА ХУКНА ДА ПРАЗНУВА В ГЪРЦИЯ ЛИ

ЗА СЪЩИЯ НАРОД ДЕТО ДЕЦАТА МУ ПО РЕЙСИТЕ СА СЪС СМАРТФОНИ ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ

ЗА НАРОДА КОЙТО ВИДЯХ НА АВЕНДЖЪРС ПРИЕМИЕРАТА - МЛАДИ ХОРА ВЪЗПИТАНИ КАТО КОНСУМАТОРИ КУПУВАЩИ СИ ВСИЧКО

ЗА НАРОДА, КОЙТО СИ ПРАЩА ПОГОЛОВНО ДЕЦАТА ДА УЧАТ В ЗАПАДНИ УНИВЕРСИТЕТИ И МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ

или за онзи народ по червено време когато

- чакахте за кола 8 до 11 години

- когато имахте банани и портокали по коледа

- когато чакахте по 5 години за апартамент

- когато имахте 2 часа ток и 2 часа нямахте ток и оставахте по асансьорите
цитирай
88. get - До . germantiger - с N-брой постове(?) - Не се ли усещаш, че дискутирайки НА ИНАТ - ЕДИНСТВЕНО И САМО ... ?
01.05.2019 11:41
... с Глупостина-Таласа, падаш на нейното ниво в ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИТЕ СИ ... СПЕКУЛАЦИИ?
- Защото?
ХУБАВО ЦИТИРАШ МАЛОРИ(James Patrick Mallory) - Но?
Но пропускаш един Ренфрю - примерно?
С което, както казват юристите: - допускаш елементарните грешки - наричани: "error in objecto" от което следва(настъпва) "aberratio delicti seu aberratio ictus" ... или казано простичко!
Поради объркване досежно ОБЕКТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО - настъпилото събитие е факт - с условие, че ЖЕРТВАТА не е тази - която дееца(субекта на престъплението) е Целял, да увреди със своите действия?

И след толкова МНОГО ПРИКАЗКИ - да го сведа до по-лесна за разбиране и осмисляне форма, ЗА ЧЕТЯЩИТЕ?

И ти, и Глупостина-Таласа - спорите не за ИСТИНСКИЯТ ОБЕКТ НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА - ПРОТО-ЕВРОПЕЕЦА + ЕЗИК ... а за някакъв друг ИЗМИСЛЕН ОБЕКТ ... този на химеричният и съзнателно-спекулативно, наложен ни, образ на "ТРАК"-а?

- Апропо, Тигре-Димитър, Можем ли да търсим СИНОНИМНОСТ при едни такива понятия: ТРАК и БАРБАР - според теб, възпитаника на Хуманитарната гимнация?
цитирай
89. radostinalassa - Гейчо пак е писал непонятни неща
01.05.2019 12:54
Как ли днес народа би си купил апартамент? С кредит с лихва 13 %? Кой би имал сигурност за работата си? Ако я има, трябва да е пълен подмазвач и доносник.Гейчо е твърде умен за мене и затова го отбягвам. Но той се навира да ми обяснява нещо. Аз предпочитам да чета по - умни хора от мильото.
цитирай
90. get - :))) Митко-Тигре, това имах в предвид - пишейки, предпазвайки те да не стигнеш до "нивото" ... ?
01.05.2019 18:08
... старозагорския травестит - с индианско име Глупост(на)Талази :))?

radostinalassa написа:
Гейчо пак е писал непонятни неща
Как ли днес народа би си купил апартамент? С кредит с лихва 13 %? Кой би имал сигурност за работата си? Ако я има, трябва да е пълен подмазвач и доносник.Гейчо е твърде умен за мене и затова го отбягвам. Но той се навира да ми обяснява нещо. Аз предпочитам да чета по - умни хора от мильото.


Аз му говоря - за второ хилядолетие преди наша ера (Бронзова епоха) - То ми отговаря "напълно смислено", с размера на лихвеният процент на банковите кредите за "строителство на жлища" ? - Нейсе "разбрахме" се :))) !
цитирай
91. germantiger - +
02.05.2019 14:06
гете - моето отношение накратко към историята българска разбира се е КОРЕННО РАЗЛИЧНО от демонстриреаното ми тук контра баб радостин

също така покрай сухото гори и суровото при мен - с други думи често обиждам или засягам на обшо основание българите, което НЕ е правилно от моя страна и не е истинно по-важното

...

българската история действително има нужда от преоценка и преоткриване

българската история разбира се е предмет на посегателства какви ли не, често пъти гръцки например и руски итн

факт е, че част от споменатите при мен с ирония племена и народи - при тях би могло и явно при някои има кореспонденция, импулс или дори генезис български

това обаче е голям въпрос и той НЕ е за блог, камо ли за ташак с баб радостин ;)

и все пак - ГОДИНИ НАРЕД АЗ ЗВУЧА АНТИБЪЛГАРСКИ, БЕЗ ДА СЪМ АНТИБЪЛГАРИН, обаче това си е моя в кавички заслуга и моя грешка така да го кажем

......

радостина гете, още не е свикнала на твоите въпроси, методи и подходи, явно не е чела поне малко книжле за полицейската тактика на въпроси, разпит итн

аз също в сравнение с теб имам малка представа още по-малко практика, но все пак имам познания и представа в това изненадващо немалком, но това не е моя стил или маниер, а запазена твоя марка, която понякога ти е носила успех, а и поставя хората в съответно търсената отр теб в случая позиция, понякога с право

...

за трак и барбар - не се измъквам, но аз наистина не съм специалист

учеха ни, че барбар или варвар както знаем е пренебрежително най-малкото нарицателно или наричане, учеха ни също, макар и под сурдинка, че "на моменти" при гърците траки ще да е било презрително обръщение итн

за мен това са коренно различни неща, но зависи в конктекста който ги разглеждаме
цитирай
92. radostinalassa - Да се разберем за последно, Гейчо
02.05.2019 14:37
Аз му говоря - за второ хилядолетие преди наша ера (Бронзова епоха) - То ми отговаря "напълно смислено", с размера на лихвеният процент на банковите кредите за "строителство на жлища" ? - Нейсе "разбрахме" се :)))
По повод на бисерите ти. Поне 10 пъти съм ти писала, че не те чета. Така, че не ми пиши.Не ме интересуват знанията ти. Ферштеен, водопотъващо? Дано си чатнал вече. Яж си попарата и не ми пиши. Ауфидерзеен.
цитирай
93. get - До 91. germantiger - Първо ще извиняваш, че използвах Глупостин - като илюстрация за ... ?
02.05.2019 18:09
... интелектуален травестизъм?
Но за това - ТО няма вина - Защото? Е резултат от ИМПЕРСКИЯ ЕКСПЕРИМЕНТ - наложен ни от ПРЕНАПИСАНАТА ПО РУСКА УГОДА - История на нас БЪЛГАРИТЕ?
germantiger написа:

за трак и барбар - не се измъквам, но аз наистина не съм специалист

учеха ни, че барбар или варвар както знаем е пренебрежително най-малкото нарицателно или наричане, учеха ни също, макар и под сурдинка, че "на моменти" при гърците траки ще да е било презрително обръщение итн

За мен това са коренно различни неща, но зависи в конктекста който ги разглеждаме


- Ше цитирам от Еврипидовата Алцеста - Какво той ни обяснява, за: THRAX - трак?
1.
"Euripides, p. 95. "[Line] 58. 'Thrace's golden shield' – ONE OF THE NAMES of Ares was THRAX, he being the Patron of Thrace. ... – Едно от имената на АРЕС(Ares) било THRAX, той е (бог-б.м.) патрон на тракийците.
- Що е това THRAX - в древния език, на "гръцката" митология?
2.
Thrax – значение: уплах, стрес , потрес, или казано простичко ... с най-точното българско - „СТРАХ” !!?
3.
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ? - Преминаващо ВЕЧЕ ПО-КЪСНО в обидните !
а)тракадорос- просяк, курварин ;
Б) Трасус - наглец;
4.
Второ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! В класическият (3-ти век пр.Хр.) за обекта на КОМЕНТАРА МИ - пример за понятието "Thrax" преминало и ЗВУЧАЩО ВЕЧЕ като: "thouro/traucos" ... в тогавашните писания а и в по-късните, тези от средновековие се закрепва ново съдържание(смисъл) ... Дало поради "византийските дидаскали" - вече нов СМИСЪЛ ... проявяващ се в руската(византийска) форма: Турак="Дурак", тоест дословно ПРОСТАК!

А античното "Thrax" преминало в "класически гръцкото"(език) "thouro/traucos" ... вече СЕ ИЗРАВНЯВА ПО СМИСЪЛ с "Barbarian" ... или както го коментират етимологичните европейски речници - Цитат:
"barbarian is a human who is perceived to be either uncivilized or primitive."?

Същото - както е с интерпретацията на ФАКТИТЕ от "славянинА" - radostinalassa: Поставящ знак за ИДЕНТИЧНОСТ М/У - МОСКАЛИТЕ=угро-фини+тюрки и нас ЕВРОПЕЙЦИТЕ=българи!


цитирай
94. radostinalassa - Какъв Радостин, бе Гейчо?
02.05.2019 19:35
Вие с ГТ не сте наред. Използвай за илюстрация в бъдеще собствения си задник.
И не говори зад гърба ми, чифутино.
цитирай
95. get - До 91. germantiger - Благодарение на поредната намеса на Глупостин - ето ещо един ... ?
02.05.2019 22:07
... Пример-илюстрация ДО КАКВА СТЕПЕН МЕНТАЛНО Е УВРЕДЕН от ТОТАЛНАТА СЪВЕТСКО/РУСКО ИМПЕРСКА ПРОПАГАНДА - обикновенния българин?
radostinalassa написа:
Какъв Радостин, бе Гейчо?
Вие с ГТ не сте наред. Използвай за илюстрация в бъдеще собствения си задник.
И не говори зад гърба ми, чифутино.


Защото?
Руснаците твърдят, че са възникнали като език и нация едва ли не още от 8-ми век ?

Имаше един почтен и чувствителен техен учен - акад. Дмитрий С. Лихачов - който припознаваше на нас българите МЯСТОТО И РОЛЯТА ЗА ФОРМИРАНЕТО ИМ КАТО НАРОД И НАЦИЯ - Казвайки?
""Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България за СВОЯ литературен ЕЗИК, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век - общочовешките идеи... Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно - чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността"..." ... Но, въпреки и поради това че е глашатай на ВЕЛИКО-РУСКАТА И ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА - и той като нашият травестит Глупостин Я УВЪРТАШЕ - не казвайки цялата истина?

А тя е че? Поне до ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ... тази поли-етнична и езикова смес от В ОСНОВАТА УГРО-ФИНИ и ТЮРКИ ... все още не е станал ЕДИН НАРОД с ЕДИНЕН ЕЗИК - Нашият стар-български, наричан от тях ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ ... Та на територията на МОСКОВСКА РУС - се е приказвал на език? ... ето пример ЗА СЪЩИЯ?

„В Ындея же какъпа чектуръ а учюсьдерь: секишь илирсень ики жител; акичаны ила атарсын алты жетел берь; булара достур. А куль коравашь учюзь чяр фуна хуб, бем фуна хубе сиа; капъкара амьчюкь кичи хошь». «А иду я на Русь, кетъмышьтыр имень, уручь тутътым. А Русь ер тангрыд сакласын; Олло сакла, Худо сакла! Бу даниада муну кибить ерь ектур; нечикь Урус ери бегляри акой тугиль; Урусь ерь абодан болсын.”

Разбрахте ли нещо от този езиков тюрлю-гювеч, за който академик Лихачов ни увещава че е старо-български? Защото аз, Не!
цитирай
96. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
03.05.2019 09:12
Интересен текст, от кога е датиран? Все пак ,да не забравяме ,че повече от два века Русия е формална държава, изцяло подчинена на татарите Този надпис е на кирилица, нали? Ако е писан между 13 и 15-ти век, работата е ясна Ами нашият език до преди 100 години е пълен с турцизми Но още от Симеоново време се работи по чистотата му И те са изчистени
Та не ме учудва, че може да има такъв текст от Москва Зависи от кого е писан
и за кого е предназначен
Ами на едно телевизионно предаване интервю даваше един възрастен Български професор- по старобългарски! Водещият го помоли да каже нещо на старобългарски И той няколко минути говори в нормален темп! Нищо не разбрах, водещият- също, но казаното имаше интонацията на днешния руски език! Думите не звучаха твърдо и отсечено като в днешния ни език, който руснаците намират за смешен , а ние също като такъв-техният! Бих добавил и престорен!
Езикът се развива, във вековете остава постоянно само името му!

Хубав ден!
цитирай
97. get - До 96. leonleonovpom2 - Здравей!
03.05.2019 09:48
leonleonovpom2 написа:
Интересен текст, от кога е датиран?

Дадения цитат е от "не адаптирания на руски" текст останал от търговеца Афанасий Никитин - "Хождения за три морям". Датировка втора половина на 16-ти век.
leonleonovpom2 написа:
Все пак ,да не забравяме ,че повече от два века Русия е формална държава, изцяло подчинена на татарите Този надпис е на кирилица, нали?

Този надпис е на кирилица. През това време ТАТАРИТЕ - вече се явяват интегрална част на Великото Московско княжество. Казанското ханство, вече е паднало под ударите на войските на Иван Грозни.
leonleonovpom2 написа:
в едно телевизионно предаване интервю даваше един възрастен Български професор- по старобългарски!

... Думите не звучаха твърдо и отсечено като в днешния ни език, който руснаците намират за смешен , а ние също като такъв-техният! Бих добавил и престорен!
Езикът се развива, във вековете остава постоянно само името му!

Факт е, че всеки един език се развива - във времето - Но? Дори и при един такъв класически текст(за който някои учени са склонни да го отнесат към късните текстове), като "Поход Игоря Святославовича на половцев."(от 1185 г.)? Същият е изпълен с доста тюркска лексика?
За да разберем механизма интерференция м/у Българския(църковно славянски) и кипчако-татарския при формиране на съвременния разговорен Руски език - ще ти препоръчам да потърсиш книгата на Олжас Сулейменов със заглавие "Аз и Я."?
leonleonovpom2 написа:

нашият език до преди 100 години е пълен с турцизми

Една голяма част от обявяваните за "турцизми" ОТ УЧЕНИТЕ в стария (предвъзрожденски)български език, са ПЕРСИЗМИ и АРАБИЗМИ заемки в Османо-турския. При който този лексикален дял е процентно достигащ, до 80 от 100 лексикални единици.
- Мога да ти дам, доста примери за/на обявявани за "турски думи в българския език" - както примерно е с ГЮЛ или ЧОБАН, че не са турски а ПЕРСИЙСКИ ЗАЕМКИ В ОСМАНСКИЯ език?
... или пък: Откъде например се е появило ВИЗАНТИЙСКОТО ИМПЕРСКО ОРЛЕ в символиката на Великото Московско княжество? ... и за сватбите м/у Византийския имперски двор ... със Златно ординските ханове?

- Хубав ден!
цитирай
98. radostinalassa - В България няма руска пропаганда
03.05.2019 15:36
Някой е проспал , че ние сме американска колония, след като Горбачов ни продаде на янките. С такова образование и ментум не се учудвам, че сдадохме и оръжията, и войската си. Да се надяваме, че подобни извратени мозъци са малко.Наши кораби отиват в Черно море на страната на НАТО, а Ге.чо си мисли, че ще воюват за Русия навярно. Ега си военните, пази боже България.
цитирай
99. get - До 98. radostinalassa - ?? :)) - Каква е връзката между коментарите за етнография и езикознание при
03.05.2019 17:06
... при угро-фините, Москали - тоест така обичните ти Руси и твоят Коментар Радостинчо?
radostinalassa написа:

В България няма руска пропаганда!


Е как така - Няма руска пропаганда в България?
Като самият Ти Глупостине - си очевадния пример, за про-руска пропаганда в Българско?

Защото именно ти интелектуални-травестите СИ ПРОСПАЛ - Факта, Че?
radostinalassa написа:

... след като Горбачов ни продаде на янките.

- ИДВА В ПОТВЪРЖДЕНИЕ!- че преди това сме били РУСКА КОЛОНИЯ ... щом са ни продали, РУСИТЕ на ЯНКИТЕ?
- Толкова ли си тъп - та не сгряваш, твърдейки: "Горбачов продаде българите на янките"? ... хвърляш сам камъни, в собствената си градина? :)) ?
цитирай
100. radostinalassa - Магарешки бодил
03.05.2019 20:00
Аз не съм длъжна да те ограмотявам. Ние сме останали малка държава, благодарение на елементи като тебе с някаква недостатъчност или някои излишества.
Това ест. предполага да имаме неагресивни съюзници от нашия вид, които нямат за цел да ни унищожат като плана Рат Ът. И да размножават неетносообразуващия елемент тук. Това са далечни цели на невидовите елементи.
От всяко дърво свирка не става. Аз имам материални доказателства във вид на деца, ехо снимки, че съм жена, Ге.чо. А ти се доказвай на чифутките, дано имаш успех с вида си.
цитирай
101. get - До 100. radostinalassa - Природата се е погрижила за репродукцията на примитивните организми ... ?
03.05.2019 21:03
radostinalassa написа:
Аз не съм длъжна да те ограмотявам. Ние сме останали малка държава, благодарение на елементи като тебе с някаква недостатъчност или някои излишества.
Това ест. предполага да имаме неагресивни съюзници от нашия вид, които нямат за цел да ни унищожат като плана Рат Ът. И да размножават неетносообразуващия елемент тук. Това са далечни цели на невидовите елементи.
От всяко дърво свирка не става. Аз имам материални доказателства във вид на деца, ехо снимки, че съм жена, Ге.чо. А ти се доказвай на чифутките, дано имаш успех с вида си.


Било чрез пъпкуване, било чрез гиногенеза или партогенеза, за тези с поведенски модел, на травестити.
За дървета и свирки - не споря, тъй като не ми е познато? Поради присъщото за мен, отвращение към фелациото ... дори и в интелектуално-вербалната му форма!
цитирай
102. radostinalassa - Какво е това гиногенеза, бе тикво ?
03.05.2019 22:31
Знаеш ли какво е ехо снимка. Какви травестити бълнуваш? Държа оттук нататък да си блееш сам, и да не ми губиш времето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644204
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031