Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2019 22:08 - Завладяването на Лидийската държава от Персия през 546 г. пр. Хр.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4485 Коментари: 12 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Лидийската държава съществува от около 1200 г. пр. Хр. до 546 г. пр. Хр. Известен е последният ѝ цар- Крез. Тя е заемала територия, намираща се предимно в съвременната държава Турция. Впрочем на турска територия са възникнали и други древни държави. 
image
         
                           Карта на Лидийската държава към началото на VI в. пр. Хр. 
              Началото на Лидийското царство не е точно определено и нйяма някакви събития, свързани с него. Най-известното за Лидийското царство е, че от него започват монетите. Първите монети поне докато бях колекционер през 2002 г. знаех, че са от цар Гигес(680-644 г. пр. Хр.), но сега, но отскоро чета, че монетите ги смятат, че започват от цар Алиат II( 605-561 г. пр. Хр.). Това няма съществено значение и е малко встрани от основния замисъл на темата, но не е излишно като информация. Първите монети са от сплав между злато и сребро, наречена "Електрон". За парите казваме"Финикийски знаци", но финикийците не са имали монети, а домонетни форми във вид на предмети. Цар Крез( 560-546 г. пр. Хр.) за първи път сече изцяло златни монети. Той е известен с богатството си и има израз"Богат като Крез".   Крез се възкачва на трона на 35 години и управлява 14 години и 14 дена. Според Хрониката на Евсевий КесарийскиКрез управлява 15 години от 560 до 546 пр.Хр. По времето на цар Крез Лидийското царство е силна държава. Тя се сблъсква с Персия, която тепърва се издига като сила при Кир II Велики( 558-529 г. пр. Хр.). Тя е държава от различен тип. Включва много различни народи, завладяни къде със сила, къде с отстъпки и признаване на персийския цар за върховен, а понякога и със съюз, както става с мидите и партите. 
   
image
                               Персия при Дарий I към 490 г. пр. Хр.
                  Персия си е империя в пълния смисъл на думата. Тя включва много разнородно население, изповядващо различна религия и от различен произход и езикова група. Успява да консолидира всички и властта да е единна с много области, които кмат някаква автономия.   Малко повече информация за персийската армия:    Персийската войска е съставена от множество етноси, събрани от всички краища на обширната империя. Голяма част от нея се състои от лековъоръжени стрелци с лък от Централна Азия и с копие от Източното Средиземноморие. Тези, които всъщност формират ядрото на армията, са персите и мидийците. Тяхното облекло съставлява: дълга цветна туника с дълги ръкави; под нея имат къса люспеста броня; панталон; а на главата носят широки шлемове. Щитовете им са кръгли, плетени, като някои от тях имат кожено покритие и наподобяват беотийските – с разположена в центъра от вътрешната страна дръжка и закрепено умбо от външната страна на щита. Тяхното въоръжение е съставено от копие с дължина около два метра; дълъг сложносъставен лък, за който изпозват тръстикови стрели с бронзови върхове; кама, която носят от дясната страна на кръста.

Елитната персийска част включва личните телохранители на владетеля, които наброяват 10 хиляди бойци. Те са наречени „безсмърните”. Името им е посочено единствено при Херодот. Въпреки че има доказателства за тяхното съществуване, никъде не се посочва това име в персийските извори. Предполага се, че гръцкият автор бърка името Anыšiya (компаньон, придружител) с Anauša (безсмъртни).

Друга войскова единица в състава на персийската армия е кавалерията. Нейното въоръжение и снаряжение е подобно на това на пехотата, с изключение на металните шлемове.

image

Модел на античен кораб – триера

Освен сухопътните войски персийската държава разполага и с голям морски флот. Според Херодот той наброява 1207 триери1, сред които 300 са финикийски, 200 – египетски, и 290 от йонийските гърци. Твърде вероятно е тази цифра да описва общото количество на персийската средиземноморска флота, а не тази, която реално участва във военните действия.

Триерите са типични бойни кораба от класическата епоха в Античността, с три реда гребци (около 170), разположени един над друг в шахматен ред. В предната част на носа е разположен таран, който е използван за атакуване на противников кораб с цел неговото разрушаване и потопяване. Този тип плавателни съдове, с незначителни разлики, се използва от всичките средиземноморски флотилии през тази епоха. Екипажът им обикновено включва между 30-40 души абордажна група, която е въоръжена предимно с копия и брадви.   
                 Сега малко и за приказно богатия Крез, цар мна Лидийската държава:
 image
                Крез е последният цар на Лидия - дотогава, докато царството му не било покорено от персите. Преди 2 500 години. Лидийското царство било наистина внушително - от Мала Азия до Милет и Ефес, от Черноморското крайбрежие до Анталия. И отвсякъде към столицата се стичали значителни суми във вид на данъци и такси.

Но богатствата на Крез се трупали не само благодарение на това - столицата Сарди имала и собствени възможности, като например добива на злато от малката рекичка Практолос, преминаваща през града. Накратко - няма съмнение, че Крез задължително попада в списъка на най-богатите от миналото. За което свидетелстват и щедрите подаръци, които той поднасял на оракулите в Гърция - гигантски златни съдове и други материални блага, предназначени да омилостивят съдбата. Принципно оракулите би трябвало да са неподкупни, но Крез предпочитал да заложи на сигурното. Двете силни държави няма как да не се сблъскат при желанието особено на персите за разширение и завладяване на нови територии. Подготовката на Крез не остава скрита за Кир. Пред опасността да се изправи срещу могъща коалиция, персийският цар действа светкавично. Въпреки, че разполага с малка армия, той смело нахлува в Лидия, решен да съкруши напълно опасния си противник. В 546 г. пр. Хр., в равнината Тимбра, близо петдесетхилядната персийска армия се изправя срещу два пъти превъзхождащите я лидийски войски. Тук Кир прилага нова тактика, непозната в дотогавашната военна история.  Вместо обичайния линеен строй, той подрежда войските си в квадрат, като на първа линия разполага кавалерийски отряди и тежка пехота, а зад тях се нареждат многобройните персийски стрелци и леката пехота.  Битката при Тимбра е от значение за бъдещето на региона и изобщо определя хода на историята поне за два века нататък- до появата на Александър Македонски. За него:
Блогът на barin :: Завоеванията на Александър Велики
                 Битката при Тимбра е характерна с друго: преди битката цар Крез, както повечето владетели им предводители са имали ясновидци. Той се допитва до своя ясновидец, който уклончиво му отговаря, че едо велико царство ще загине. Цар Крез е сметнал, че го ласкае и става дума за персийското, о фактически не е така. По време на битката 546 г. пр. Хр. Лидийското царство е по-голямо и силно от Персийското. Впоследствие Персия още при Кир Велики ще завладее освен Лидия Вавилон, партите, ще води успешни войни срещу скитите и саматите. При Дарий I ще отиде на европейска земя, където обеднените гръцки градове- дъържави ще го победят и временно спрат персийския устрем. Окончателният им разгром ще е десет години по-късно при Ксеркс. Ликвидирането на обширната по размери Персийска империя ще стае от Александър Велики след три знакови успеши битки- при Граник, Иса и Гавгамела. 
                 image                  Двама велики царе на своето време- Кир и Крез
                Войната между Лидия и Персия започва през 546 г., след като цар Кир е потушилм през 543 г. бунта на Астиаг и е укрепил властта си.  Един лидиец на име Санданис предупредил Крез, че няма да има полза от война срещу персите, тъй като те били много по-бедни от лидийците. “Преди да подчинят лидийците, персите не знаели нито що е изтънченост, нито що е благо”.  Крез тръгнал към Кападокия (кападокийците били наричани от гърците сирийци). Граница между мидийците и лидийците била река Халис. Отдясно на реката, течаща на север, са кападокийците, а отляво – пафлагонците. Отношенията между лидийци и мидийци по времето на лидиеца Алиат (син на Садиат) и мидиеца Киаксар (син на Фраорт, внук на Дейок). Какво направили скитите, приети от Киаксар. След едно престъпление отишли при Алиат като молители и той не ги предал; затова избухнала война, продължила 5 години. Войната била прекратена покрай затъмнението (предсказано от Талес, 585 г.). Алиат дал дъщеря си на Астиаг, син на Киаксар. Талес, който придружавал Крез, му помогнал да премине Халис, като я отклонил. Кир тръгнал насреща му, като предварително предложил чрез вестители на йонийците да се отцепят от Крез – но те не се отцепили. Първата битка, станала недалеч от Синопа, завършила без ясен изход. Крез се оттеглил към Сарди и дори разпуснал войската, като решил да подготви нова след 5 месеца.
                Обичаи при персите:
 
                Не строят храмове, олтари, статуи. Не смятат (като гърците), че богове и хора имат една и съща природа . На високи места принасят жертви на Зевс и наричат “Зевс” цялото небе; също – на слънцето, луната, елементите. От асирийците и арабите са научили да жертват и на Афродита Урания (“Митра”?). При жертвоприношение молитвата не е само за принасящия, но и за всички перси, и за царя. Без маг (който припява) не се извършват жертвоприношения. 

Почитат онзи ден, в който се е родил всеки от тях, и тогава ядат повече. Обичат десерти и са отдадени на виното. Не им е позволено да повръщат и пр. в присъствието на други хора. 
Как взимат решения. Как се поздравяват при среща. Сред народите почитат най-много себе си, след това – най-близките им по територия народи, след това – по-далечните (131-134). 
                Лесно възприемат чужди обичаи. Носят мидийски дрехи, египетски ризници, а от гърците са научили да се сношават с момчета. Имат по много законни жени и още повече наложници. Смятат, че е добре да имат повече деца. Учат синовете си яздене, стрелба с лък и да говорят истината. “Необичайно е истинският родител да умре от ръката на собствения си син”. Освен да се лъже, е срамно и да се правят дългове. Страхопочитание към реките. За погребенията, за отношението към животните – маговете убиват всякакви животни, с изключение на кучета (135-140). 
                 Крез  е имал договор с египтяните,  вавилонците и лакедемонците. Случило се знамение – около Сарди се появили змии, които конете ядяли. Телмесоските гадатели го разтълкували вярно, но преди да съобщят на Крез, той бил пленен. Сарди е бил столица на Лидийското царство. 

“Нямало тогава в Азия друг народ по-мъжествен и по-смел от лидийския”. Неочаквано за Крез Кир го последвал и пристигнал пред Сарди. Войските се подредили пред Сарди. Кир поставил камилите на първо място и разпръснал конницата на Крез. После лидийците се събрали в крепостта (75-80). 
               Крез бързо изпратил вестители за помощ, включително и в Спарта и спартанците се приготвили да помогнат. Крез бил качен на клада, за да бъде принесен в жертва чрез изгаряне (заедно с 14 млади лидийци). Може би Кир искал да провели дали боговете няма да го спасят. Там Крез се провикнал три пъти “Солоне!” Кир го заразпитвал (чрез преводачи) и наредил да изгасят огъня. Скоро след това завалял и дъжд и Крез бил спасен (докато призовавал Аполон на помощ, заради принесените му дарове). 
Съветите на Крез към Кир – да не оставя войниците да грабят града, да им отнеме плячката под предлог, че трябва да принесе жертва на Зевс. Изглежда Крез е бил не само богат, но и умен владетел. Когато той попитал Кир какво правят неговите войници, Кир му отвърнал" Грабят твоето царство", Крез отговорил, че грабят от него, защото като е пленен вече няма царство и всичко е вече на персите. 
              image   

         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
















 Цар Кир II ( 558-529н г. пр. Хр.)
                Лидийската държава престава да съществува след като Кир плеява Крез. В историята цар Кир е останал известен и с това, че не заробвал напълно народите. Оставил е а Крез да управлява държавата си, но под властта на Царя на царете, както се наричал той, а след него им следващите персийски царе. Подобни случаи, когато плененият владетел е пускан и му е предоставяна някаква автономна власт на подопечна територия са извести в историята. Дори и в българската има пример; след битката при Клокотница( Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г.). Цар Иван Асен II( 1218-1241 г.) побеждава епирсия деспот Теодор Комнин( 1215-1230 г.), но го пуска и му оставя някаква символична област да управлява. По този начи той елиминира единия от д амата византийски противници във времето, когато Латинската империя а рицарите е завладяла Константинопол, а Йоан Дука Ватаци и Теодор Комнин спорят за това кой е наследник по право на константинополския престол. 
                   След победата цар Кир постига още много победи. Особено важна е тази над Вавилон и изчезването на царството от историята завинаги. След присъединяването на Вавилония, всички страни на запад от нея до средиземноморските брегове доброволно приемат властта на Ахеменидската империя. Персите покоряват и част от Арабския полуостров, завзет преди това от вавилонския цар Набонид. С тези събития, целия Древен Изток е обединен под скиптъра на Царя на царете. Остава само Египет. Но на Кир не му е съдено да покори и тази древна странimageа. С Египет се заема Камбиз. 


















Пирът във Вавилон преди персите да го разграбят.
         Не му стига времето за това. В 530 г. пр. Хр. пристигат обезпокоителни известия от североизточните граници на империята за раздвижването на номадски племена. Кир Велики незабавно предприема поход срещу тях. Според Херодот персите водят война със скитническите племена на масагетите. Първите сражения са успешни, но през лятото на 530 г. пр. Хр., близо до р. Амударя, персийската армия е разбита  напълно. В злощастната битка загива и самия Кир Велики. Според други източници царят загива в борба с други племена. Версиите за смъртта му са различни и не можем да кажем със сигурност как е настъпила. Намира вечен покой в каменна гробница в Пасаргада – столицата на създадената от него огромна империя. Цар Кир Велики умира в битка срещу Месагетите, предвождани от царица Томирие през 529 г. пр. Хр.  Интересна е историята към VI в. пр. Хр. в близкия изток. Цар Кир го смятат, че е първият, който се опитва да завладее света. Вторият е Александър Велики след около два века. Сблъсъкът между Лидия и Персия е между две различни по степен на развитие култури. Разлики има и във въоръжението, облеклото, достиженията, които двете държави са имали и миналото им. 



Гласувай:
40



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!Чудесен мат...
03.04.2019 14:24
Здравей, Адаш!

Чудесен материал, ще го прегледам подробно по- късно!
Набързо ще взема отношение за монетите
Първите златни монети-от електрон са от Кизик, така наречените кизикени Той също, като гледам картата е в Лидия, на брега на Мраморно море Те са статери, около 16 грама, електрон-самородно злато, смес със сребро Да, той е близо до Троя,на север от нея, тракийски град, въпреки ,че Милет и него е "основал"?! В малоазийската Мизия е, което ясно говори ,че е населен от мизи/ които по-късно се нарекли Българи/ Йоан Цеца и Йоан Малала-12- ти век/

Хубав ден!
цитирай
2. rosiela - Поздравления, Барин.
03.04.2019 16:46
Два пъти го чета, много интересен постинг.
цитирай
3. lexparsy - Пак прочетох с голям интерес,
03.04.2019 18:48
и си записах в раздел "история" :-)
Винаги научаваме нови и интересни неща в "твоя час" Барин!
И с голяма благодарност!
цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. За монетите- може за ...
03.04.2019 21:24
Здравей, Адаш. За монетите- може за 17 години да съм ги забравил. Имам документ, издаден от Историческия музей и със съдействието на варненско нумизматично дружество, че разбирам и мога да класифицирам всякакви монети, но с течение на времето познанията избледняват и от само себе си документа си е изгубил тежестта. Лидийски монети никъде не съм виждал, а персийска имах, но по-късна, не си спомням от кого беше.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Здравей, Роси. Изглежда интересна ...
03.04.2019 21:25
Здравей, Роси. Изглежда интересна темата, но засега като че ли малко се чете. Може да я засиля към някоя група.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Лекс. Много е добре за мен, ...
03.04.2019 21:27
Здравей, Лекс. Много е добре за мен, че има какво да научиш от темите. Старая се, колкото мога да са интересни, разнообразни и поднесени по начин, че да се разберат. Където мога и има възможност давам източници и доказателства.
Поздрави!
цитирай
7. joanita - Добре е даже много.
03.04.2019 21:48
Хареса ми!Добър материал.Разпечатах си го.
Има какво още да се напише!
цитирай
8. barin - Здравей, joanita. Може за Лидий...
03.04.2019 22:14
Здравей, joanita. Може за Лидийската държава и Персия да напиша още нещо по-нататък. Върти ми се из главата да пиша за края на управлението на цар Кир след битката срещу месагетите при р. Яксарт.
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
04.04.2019 00:42
Кизик е в Мизия впрочем, но трудно се сравняват карти от различни времена Има застъпване
Не поставям под съмнение знанията ти в областта на нумизматиката Кизикените, жаргонно , съм ги изучил, защото трябваше да дам мнение, истински ли е или фалшификат един от тях Има ги много-фалшивите
Дадоха ми литература от музея Плътност ,тегло-отговаряше Но изглеждаше като нов
Сравних го с образци от Ню Йорк, Берлин ,Париж-Лувъра Намерих подобни на вид и в трите музея и се убедих ,че не е фалшив

Лека нощ!
цитирай
10. barin - Здравей, Адаш. За Кизик си мисля, че ...
04.04.2019 05:46
Здравей, Адаш. За Кизик си мисля, че е на друго място, но не съм гледал внимателно картата. Времената се застъпват, а по тези места е имало много градове и държави.
Поздрави!
цитирай
11. didanov - здрасти барин
05.04.2019 21:41
малко предистория за древна Лидия - цар Лид епонима на лидите е син на царя на меоните Атис и брат на Тирен, от когото са тиренците. Знаем, че меоните са преселили се от Балканите пеони, а пеоните също се наричани българи, нали? Освен това преди Лидия да стане силна държава, не нейно място е била Фригия. Всъщност първата династия царе на лидите са упоменявани и като фригийски такива. Виждал съм монета електрон на цар Крез в историческия музей във Виена, на едната страна е изобразен лъв, а на другата има неясен надпис мисля, че беше с ванак...Има едно много интересна книга "Езоп" авторът на която използва намерени свитъци именно за времето на Крез, Талес и персите. Поздрави
цитирай
12. barin - Благодаря, Диданов. От полза е п...
05.04.2019 21:53
Благодаря, Диданов. От полза е предисторията и издигането на Лидия като силна държава. Цар Лид може да е легендарна или поне идеализирана личност като основател на държавата. За пеоните мисля, че достатъчно убедително си доказал, че са българи на няколко места в блога. Имам идея да напиша още нещо за периода Лидия- Персия.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647099
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031