Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2018 21:56 - Как чумата дойде в Европа
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 880 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.12.2018 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(по материали от вестник “Ди велт”, 1. 12. 2018)

През 1347 г. “Черната смърт” – голямата европейска пандемия от чума между  1346 и 1353 година - взема живота на 25 милиона жертви или една трета от тогавашното европейско население. Тя идва на борда на един кораб от Генуа в Европа. Ново изследване на генома дава отговор на въпроса какво е докарало тази епидемия от Азия в Европа – а именно търговията с кожи, която тогава е била много печеливша.

През 1347 г. монголите обсаждали генуезката колония Кафа на Кримския полуостров (днешната Феодосия), когато в лагера им се разпространила смъртоносна епидемия, която ужасно обезобразявала жертвите. За да принудят непревземаемия град да се предаде, те с катапулти хвърляли труповете над крепостните стени към града. Ужасените защитници на крепостта се качили на корабите си и избягали в Италия. Така Черната смърт достигнала до Европа, пренесена чрез тях. В рамките на няколко години най-малко една трета от жителите на Европа паднали жертва на чумата.

Смята се, че чумата е донесена от монголите от вътрешността на Азия до Черно море и това говори за едно “микробиологично обединение на света” дълго преди глобализацията, казва френският историк Еманюел Льо Роа Ладюри. Но действителното място на произхода и основните пътища и механизми на разпространение и досега са неизвестни.  Един изследователски екип от Университета в Осло публикува своя версия в списанието на американската академия на науките (PNAS)  – а именно, че чумата би могла да е достигнала вратите на Европа чрез търговията с животински кожи.

Норвежките биолози са анализирали генния материал на причинителите, намерен в остатъците на жертви на чумата в Норвегия, Нидерландия, Франция и Италия. Те установили реда на съставните части на пет от тези геноми, доколкото това е било възможно и ги сравнили с десет други генома на бактерията Yersinia pestis, която се смята за причинител на средновековната пандемия. За сравнение са привлечени 126 генома на причинителя на чумата от наши дни. 

Освен това учените са се опитали да реконструират миграцията на Yersinia pestis възоснова на средновековни документи. Един чумен геном от град Болгар в руската автономна република Татарстан дава на учените ключа, тъй като се е оказал почти идентичен с генома на Yersinia pestis. намерен в Западна Европа. Както знаем, днешният град Болгар се намира на мястото на древния град Булгар, столица на Волжка България. От края на VIII до началото на XI век той е бил център на търговията на Русия с Изтока.
 
  Булгарските майстори били известни със своите бижутерски и кожени изделия, ризници и продуктите им били много търсени. Търговията с Азия и Европа процъфтявала и в града се провеждал панаир, на който идвали търговци чак от Испания и Скандинавия. Чуждестранните търговци поддържали свои кантори и складове в града. До завладяването на Булгар от монголите през 1236 годима градът бил един от големите търговски центрове на Волжка България.   От седми до девети век градът попаднал под контрола на хазарите, които по река Волга имали достъп до северните ловни полета. Кожите на белките и лисиците били особено гъсти поради царящия там студ и това повишавало цената им. Оттам кожите били пренасяни в Иран, Византия, Индия, в империите на халифите. След като монголите завладели Русия през 13. век, те превърнали Болгар в център на търговията с далечни страни. Оттук не било голямо разстоянието до италианската флота на Черно море, както и до центъра на монголската империя и Китай.  Учените цитират арабския историк Ибн ал-Варди, намерил смъртта си през 1349 г. в Алепо от чума. Според него източникът на чумата била една “страна на мрака” в района на Каспийско море, където чумата и днес е ендемична (свойствена за региона). Оттам чумата вероятно е била пренесена в Европа чрез търговията с кожи – не само по време на Черната смърт, а и по-късно. Археолозите са намерили на брега на река Волга остатъци от стоки, дошли през късното Средновековие от Нидерландия.  Но все още няма отговор на въпроса как са се движили отделните разновидности на чумата по търговските пътища. Сигурно е, че става въпрос за болест, пренасяна от гризачи. Бълхи пренасят бактерията върху човека, което при занижената хигиена през Средновековието е имало фатални последици.  Чумната бактерия очевидно е претърпяла мутации, защото норвежките учени са намерили в масов гроб в Тоскана един геном, който показва две малки, но характерни промени на наследствения материал, които може би са възникнали по време на втората чумна вълна в края на 1350те години, когато чумата достигнала Тоскана по един поклоннически път.   


Тагове:   монголи,   чума,   епидемия,   Болгар,


Гласувай:
2



1. olivie - Това означава,
17.12.2018 10:33
че ак. Фоменко и ак. Носовски са прави, че чумата е обезлюдила нашите земи (1396 България пада под Османско робство) и е имало споразумение за почистване м/у Русия и Османската империя, според което завладяване на земи на север от р. Марица задължително става с изричното съгласие на Русия. Вероятно и разрушаването на Кабиле (и отказа да бъдат извършвани археологически разкопки сега) е по същата причина, макар и с по - далечна давност, а османлиите са получили "хигиенни" функции след завземането на Константинопол. Последното пък вероятно е свързано с "изчезването" на траките. Просто съвременните историци не отдават полагаемото му се на този "бич божи" - ЧУМАТА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824088
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031