Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2018 22:38 - България след златния век
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9048 Коментари: 19 Гласове:
47

Последна промяна: 05.07.2018 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Златният век на България наричаме времето нан управление на цар Симеон Велики( 893-927 г.). Неведнъж съм казвал, че златният век не е само управлението на цар Симеон I, a e започнат по-рано и приключва по-късно. Какви са основанията за това? Има няколко причини. За Първата Българска държава трудните времена са към средата на VIII В. Заложена е съдбата и независимостта на новата българска държава. Може да се каже, че към края на века се решава бъдещето- ще я има ли България или не. Смяната на родът Дуло не води до нищо добро.
Блогът на barin :: родът Дуло
                   Има много конфликти с Византия( Източната Римска империя, както е официалното название на южната ни съседка), смяна на много владетели от различни родове на престола. Златният век започва да се подготвя по времето на управлението на кан Кардам( 777-802 г.). По-точно е да се каже, че от него започва възходът на държавата: преминаване от отбрана към нападение, приобщаване на съседните народи, които ги наричат със събирателниото название славяни, придобиване на нови територии. При следващият владетел- Крум(802-814 г.) особено ясно проличава стремежа за възход и издигане на държавата. Добре, че приемниците на Кардам са способни и увеличават мощта и територията на държавата. Създават се единни закони за всички, изравняват се по права жителите, които се самоопределят за българи.   В управлението личат имената на небългарски военачалници, управители на област и други длъжности. За тях:
Блогът на barin :: Титлите в Първото българско царство
                      Ръководството на държавата е в сигурни ръце. Владетелите успяват да подобрят състоянието на държавата, управлението ѝ, разрешават по различен начин противоречията със съседните държави. Не случайно съм казвал, а и други също, че през IX, началото на X в. в Европа има три държави: Франкската империя, България и Източната Римска империя( Византия). 
                      В едно предаване по телевизията чух въпрос дали не трябва времето до официалното покръстване на българите през 862 г. да се нарече"Златен век на езическа България". Не е точен терминът, защото България не е била изцяло езическа държава. Християнството е проникнало в България още от времето, когато не сме били на днешното си място- при кан Кубрат. Изобщо може да се каже, че сме имали способни владетели, които да положат основите на българската държава. Важно е как се управлява държавата. Ние сме разположени по земи, принадлежащи преди на Римската империя. От нея сме наследили пътища, акведукти, терми, начин на управление. Византия е имала съзнанието, че императорът, с власт, дадена от бога е само той. Всички други владетели, каквито и титли да са носили са формално подчинени на него. При българите се забелязва още по времето на Крум да не се съобразяваме с това, а Омуртаг в надписите пише, че той тъпчи императора и така ще е , докато Тича( Тужа) тече и докато ние сме по тези земи. Имал е основание за това, макар че не съм го писал в темата за кан Омуртаг:
Блогът на barin :: Делата на хан Омуртаг
                      Омуртаг е нашият владетел- строител. Грузинците си имат цар Давид- строител, при римляните Адриан е такъв. Ние си имаме Омуртагг- строителя. За тъпченето на императора- потушаването на бунта на Тома славянина през 822 г. му дава основание за това. Участието на българите си е чиста намеса във вътрешните дела на империята,, следствие на мирния договор, подписан през 816 г.  Интересна личност е княз Борис I. За него може много да се пише, защото две важни взаимносвързани събития охарактеризират неговото управяление: азбуката и покръстването.
 Блогът на barin :: Кирилицата
 Блогът на barin :: Покръстване на българите
                    Тъй като имам отделни теми за управлението на княз Борис I( 852-889 г.) не смятам да пиша още. За мен златният век е подготвен по времето накняз Борис и е успешно реализиран от цар Симеон. Мисля, че началото, а защо не и по-голямата част от дългото управление на цар Петър I ( 927-969 г.) може да се добави към златния век. С това златния век наистина става по продължителност приблизително век. Цар Петър I е управлявал най-дълги българската държава, цели 42 години. За измерението на времето си е цяла вечност. След него са Иван Александър и Тодор Живков. За Иван Александър:
Блогът на barin :: Положителното и отрицателното при управлението на Иван Александър(1331-1371 г. )
                      За Тодор Живков е рано да се пише, трябва да минат 100 години, за да е правилна и обективна преценката. Цар Петър I е необходимо да се пише, защото той е направил много за България. Противно на очакванията и преди написаното за него според мен никак не е слаб владетел и за подценяване. Не съм съгласен с мнението на някои историци, че цар Петър е слабохарактерен и едва ли не е провалил стореното от цар Симеон Велики. Цар Симеон не случайно е Велики, защото е издигнал България, която по негово време е водеща държава на Балканския полуостров и поне равна по начин на живот и просперитет на Византия. 
  Блогът на barin :: златния век на България
                   България успява да вземе водеща роля след поредица от успешни походи и военни кампании към Византия. Успяваме да уредим отношенията си и с останалите околни държави: хазари, авари, франки, печенеги, сърби, маджари. Винаги успяваме в начинанията си по различни начини и чрез различни средства. Имат заслуга за това всички владетели от IX в. Не винаги трябва да се гледа кой какви териториални придобивки има, а как ги е съхранил. Цар Симеон Велики оставя на наследника си голяма територия, но е в състояние на война с Византия. От другата страна напират силните маджари, победени от него и изтласкани на запад, но не и обезсилени. Печенегите и куманите ни стават съюзници за дълго време при военните кампании. 
                      Още през 927 г. Петър, под влиянието на вуйчо си, предприема военни действия в Тракия срещу Византия и превзема крепостта Виза. Намеренията на царя са по-скоро да постигне добри позиции за мирни преговори. Голяма българска делегация, начело с Петър, е приета тържествено във византийската столица от императора Роман Лакапин. Подписва се договор, в който основни клаузи са: брачен съюз между Петър и принцеса Мария – внучката на императора и признаване царската титла на българския владетел. На 08 октомври 927 г. в църквата ”Света Богородица при Пиги” се извършва брачната церемония и Мария приема името Ирина – в чест на мира. За пръв път е нарушена византийската традиция да не се жени ромейска принцеса за ”варварски владетел”. Уреждат се границите в Тракия и размяната на пленници. Византия се задължава да плаща годишен данък и признава  патриаршеска титла на българския архиепископ. Преславският архиепископ Леонтий става първият български патриарх. Това е голямо признание за България.

Срещу цар Петър обаче се обявяват настроените за война боляри. През 928 г. по-малкият му брат Иван организира заговор, но е заловен и изпратен във Византия. Две години по-късно и първородният син на Симеон – Михаил вдига въстание в поречието на Струма, но внезапно умира и въстанието е потушено.
               Тези вътрешни междуособици отслабват държавата. Управлението на цар Петър е съпроводено с появата на религиозни движения и ереси. Св. Иван Рилски поставя началото на отшелничеството. Появява се и богомилството – религиозно движение, насочено срещу официалната църква и социалната несправедливост.
               Съседните държави се възползват от липсата на военната сила от времето на Симеон. Около 930 г. плененият сръбски княз Чеслав избягва от Велики Преслав. С подкрепата на Византия той вдига въстание и освобождава  Сърбия от българска власт. През 30-те и 40-те години на Х век от североизток печенегите започват да нападат България. От северозапад се активизират войнствените маджари, които предприемат походи срещу Византия и достигат до Солун и Източна Тракия. Техните нашествия опустошават западните българските земи през 943, 948, 958 и 962 г. Опитите на цар Петър да потърси византийска помощ не успяват. Въпреки сключения договор, Византия не подпомага България срещу северните нашественици. През 967 г., когато българските пратеници отиват в Константинопол да получат годишния данък, биват позорно изгонени. Новият византийски император Никифор Фока (963-969) започва да води открито политика за унищожаване на България. През 968 г. той подтиква киевския княз Светослав Игориевич (945-972) да предприеме първия си поход срещу България, като нахлува с 60-хилядна армия в Северна Добруджа. Българската войска е разбита и преследвана до Дръстър. Цар Петър получава апоплектичен удар и се оттегля от властта в манастир, където умира след около една година – на 30 януари 970 г. При управлението и живота на цар Петър( 927-969 г.) по-популярнии известни от него са Иван Рилски и Боян Мага. Управлението на Цар Петър се характеризира с вътрешни борби между аристокрацията, богомилството и настъплението на външните врагове, което отслабва държавата и предшества завладяването й от Византия. 
Блогът на barin :: Боян Магьосника
                     За Иван Рилски нямам написана тема, така че ще си прочетете от друго място. Богомилството е широко разпространено. То  е оспорвано от историците, като не навсякъде оценяват ролята му за развитието на държавата. Основното, за което не го одобрявам е, че за разлика от други философски учения богомилите са крайни дуалисти. Иначе като цяло мнението йи за богомилите е положително. Някои свързват Бялото братство на Петър Дънов( Беинса Дуно- учителя) с богомилството, като продължение, но е твърде условна и слиожна връзката през другите учения на запад, като катарите, албигойци. При всички положения трябва да спомена богомилството, защото се разпространява по времето на дългото управление на цар Петър I. Основоположник на учението е Боян Мага, но поп Богомил го разпространява и затова е наречено на неговото име. В по-късен етап важна фигута в богомилството( може би трета по значимост е Василий Врач, който изчезва на кладата по мистериозен начин, а друг е Михаил-унгарец, който всъщност е жена.
                     Много от сведенията по това време черпим от византийските хроники, затова има изопачаване на истината. За съжаление най-верният и харесван от мен византийски хронист Теофан Изповедник е мъртъв вече.
Блогът на barin :: Теофан Изповедник за българите
                        image   
                          От владетелите ни само Тервел и Борис са провъзгласени за светци. Има и още един представител на славния род Дуло- Боян-Енравота:
  Блогът на barin :: Св. Енравота-Боян, княз български
                    Цар Петър може би според църковните канони да няма толкова големи заслуги да е светец. При всички положения управлението на цар Петър е успешно. Той наследява една голяма държава, заобиколена с наскоро победени страни-противници. Ако беше слаб владетел те при най-малкото съмнение щяха да настъпят поне да си отвоюват загубените отнети от Симеон територии. При тези векове така са постъпвали дтржавите и са се борили за всяко кътче земя. Никой не се дава доброволно.
                    Цар Петър е успял да осигури мирен и спокоен живеот почти до края на управлението си. Той е един от малкото дотогава царе, починали от естествена смърт. Имал е дългогодишен мир с Византийската империя и останалите съседи. Осигурил е спокоен живот на населението. Как се поддържа този дълъг мир? Като се готвим за война и поддържаме силна боеспособна войска. Има стара поговорка" Ако искаш мир, готви се за война". В книгите и източниците пише, че цар Петър не е бил подготвен за престола, не е минал през Магнаурската школа и е бил слаб по характер. По стечение на нобстоятелствата преди него всички се отказват от властта и идва негов ред. Ако разсъждаваме така излиза, че и цар Симетон не е бил за престола, като е готвен за глава на българската православна църква, но се убеждаваме какво дела е извършил. 
  Цар Петър управлява България от 927 до 969 г. Това е най-дълго управлявалият български държавен глава — 42 години. След него е цар  През управлението на цар Петър, Българката църква за пръв път получава състояние на автокефалност, изравнявайки се с другите независими църкви по онова време. Така българската патриаршия успява да постигне големи успехи по отношение на интеграцията и разпространението на старобългарската култура и език сред останалите славянски народи. Благодарение на усилията на цар Петър българската църква (с прекъсване през византийското владичество) остава най-могъщия стълб на православието сред „славяните“. Цар Петър беше обявен още в първия цялостен корпус по българска история за слаб държавник. И така си върви до днес. От съжаление някой и друг милостив историк промърморва „как няма да е слаб държавник човекът, когато татко му Симеон Велики (893–927) така изтощил с непрекъснатите си войни с Византия икономическите и демографските ресурси на България, че тя вече не могла да се съвземе, каквото и да правел цар Петър“.
              Въз основа на какво историците са направили извода, че цар Петър е бил слаб държавник и е водил България към гибел?
image
Миниатюри във Ватиканския препис на Манасиевата хроника: Смъртта на българския цар Петър.
              Цели 42 години не е вкарал България в нито една война. Второ, князът на покорена Сърбия — Чеслав, държан като заложник в Преслав, избягал в покорената Сърбия в 934 г., отцепил се от България и си управлявал миниатюрната държавичка, без цар Петър да вдигне на бой поне един полк и да възстанови статуквото. Иначе историците признават, че другаде, включително и срещу главния враг Византия, цар Петър не е загубил и квадратен сантиметър българска земя. При поредицата Симеон-Петър може да се направи далечна аналогия Крум-Омуртаг. Има и друга поговорка" След ратника идва миротвореца". Добре за държавата е да се сбъдне, както за втори път става. 
            Много набожен бил цар Петър. Главното му занимание било да строи църкви и манастири. Като не се водят войни може да се строят църкви и манастири.  Въпреки всичко, като протест срещу лошото му управление и непрекъснатото влошаване на жизненото равнище, като социален протест възникнало движението на богомилите. А то, като идейност, предхождало мисълта на Реформацията с цели пет века и било наш нов принос в прогресивната европейска духовна и политическа мисъл.
                     Интересна личност по времето на периода, който в заглавието  нарекох"След златния век" е св. Иван Рилски. За църквата неговият начин на живот и постъпки са пример за подражание и образец. Затова св. Иван Рилски( по-правилно Йоан Рилски) е основният ни светец. Например за сърбите същата роля има св. Сава. Прави впечатление, че по време на цар Петър не само не се водят войни, но и никой не смее да ни нападне, да помисли, че е дошло време за реванш. През последните години на неговото управление по неблагоприятно стечение на обтоятелствата и промяна на политическата линия на Византия от североизток ни напада киевския княз Светослав, а от юг- Йоан Цимисхи. На два фронта е трудно да се воюва, дори и от къде по-опитни военачалници. Лошото за България е, че Йоан Цимисхи идва, за да ни помогне по подписания договор, а "забравя" да си отиде и завладява столицата Велики Преслав и отвежда престолонаследника Борис II  и неговия брат Роман като пленници. 
                 За охарактеризиране на периода от историята значение има как са живели хората от градовете и селата. Може да кажа, че са били като цяло доволни от цар Петър. Няма засвидетелствани големи въстания и бунтове, опити за преврат. Знаем, че слабите владетели са отстранявани от престола: убивани, лишавани от власт, ослепявани, изпращани в манастир или затваряни като пленници. Името на цар Петър като добрия цар е останало като спомен много след неговата смърт. Встанията на Делян и Бодин са показателен пример, че самообявилия се цар от рода на Комитопулите приема името Петър, а не Самуил или Иван Владислав. Точно Паисийн Хилендарски в своята история, както и Блазиус Клайнер се изказват много добре за Иван Владислав, дори пишат, че е светец.
 Блогът на barin :: Владетелите на България според Блазиус Клайнер и Паисий Хилендарски- сравнение
                  От посочената моя тема може да се сравнят владетелите от разглеждания период през погледа нан Паисий и Клайнер. Има и още едно място, на което може да се провери информацията- Историята на Петър Богдан Бакшев. Тримата са българи, макар и живели много след  златния век на България, но ползвали стари източници за информация. Постиженията и животът в България не може да се скрият, защото колкото и да преиначаваям византийските източници на бялото не може да се каже черно и истината излиза наяве.
Блогът на barin :: Царете от "История славянобългарска"
                     Преди години също съм си задавал въпроса" Как един слаб владетел ще се задържи на власт цели 42 години и ще доживее дните си?" Ето, че се оказа, че цар Петър I не е слабвладетел. След въстанието на Асен и Петър и възстановяване на независимостта на България по-големият брат Теодор взема името Петър, за приемственост, а по-малкият Белгун- Асен, родовото име. Теодор се възцарява като Петър IV. Споменът за Първото Българско царство у следващите поколения се свързва с цар Петър I. При преценката на управлението на цар Петър( 927-969 г.) трябва да отчетем големите му заслуги, като той не губи територии, отстоява си позициите, българската църква е повишена в сан- патриаршия, титлата на българския владетел е цар, изравнена с тази на императора, животът на българите е спокоен. 
            През есента на 927 г. българска делегация начело с цар Петър I пристигнала в Константинопол и била приета тържествено от император Роман Лакапин. Сключен бил договор със следните основни клаузи:

  1. Възстановени били границите на Българската държава по договорите от 896 и 904 година. Така България включила в територията си по-голямата част от Тракия, цяла Македония (без Солун), Месемврия (днешен Несебър), Анхиало (днешно Поморие) и крепостта Девелт, а също и беломорското крайбрежие между устията на р. Марица и р. Струма, Сърбия и част от Адриатическото крайбрежие.
  2. Византия се задължила да плаща на българския владетел ежегоден данък.
  3. Официално била потвърдена титлата „цар” на българския владетел, а константинополският патриарх потвърдил патриаршеския сан на водача на българската църква Димитрий. Така Византия безусловно признала независимия (автокефален) характер на българската църква.
  4. Цар Петър I взел за жена внучката на императора – Мария, която след брака приела второ име Ирина (на гръцки език – мир). Лично византийският патриарх извършил бракосъчетанието.
  5. Били уговорени условията за размяна на военнопленници.
image

               Цар Петър не губи територии, а например цар Симеон Велики придобива нови, но губи за сметка на маджарите големи територии на север от река Дунав. Поначало на територията на България на сесвер от Дунав не се обръща внимание. Дори не знаем точно къде е минавала северната ни граница, може би някъде на север от Карпатите, близко до днешната полска граница, на североизток- между реките Днепъър и Днестър, а на северозапад- реките Прут, Тиса, около Будапеща. Повече се пише и говори за южните ни граници с Византия и дори при всеки владетел се знае точнио докъде се е простирала българската юрисдикция и докъде византийската. Що се отнася до титлата на българския владетел и духовен глава- цар Симеон Велики си ги извоюва на бойното поле след гръмки победи над Византия, особено при Ахелой, но цар Петър обира плодовете от ддългогодишните усилия на баща му. Византийците пропускат да отбележат към титлата на царя"С власт, от бога дадена". Поне след официалното приемане на християнството за държавна религия е трябвалоо това да стане.  Преди Борис се е приемало( от гледна точка на Византия), че едно е божието царство на небето, едно е неговото отражение на Земята- Източната Римска империя. След 800 г., когато Карл Велики е коронован от папата за император, а той поема защита на папската държава претенциите стават повече и двамата императори взаимно не зачитат титлите си. Този акт променя съдбата на Европа и положението за дълги години. 
                 За българите е важно какво е направил цар Петър след Златния век и, че има заслуга той да се удължи. За съжаление в края нан управението си усеща наближаващите опасности и дори може да е предчувствал смаляването на България. Залезът на Първото Българско царство нре идва лесно. След цар Петър идва времето на повече от 40 години борба между двама големи за епохата си: цар Самуил и император Василий II българоубиеца. Българската държава се бори докрай и не се отказва от борбата дори и след ослепяването на войниците и смъртта на цар Самуил. Не всички държави имат своя златен век, както България. По-къснио си имаме нови периоди на разцвет през Второто Българско царство.
          




Гласувай:
47



1. kvg55 - barin,
05.07.2018 23:11
След златен век винаги настъпва упадък.
цитирай
2. germantiger - ...
05.07.2018 23:46
След комунист винаги поправяш грешки!

към първия
1. kvg55 - barin,
23:11
След златен век винаги настъпва упадък.

......

не !

Римската република е мпример как век след век върви нагоре, а след нея Римската република продължава възходящата поне 2-3 века

Друг пример - САЩ вече 3 века хвърчат нагоре, понякога стремително, понякога колебливо с "периодични кризи", но БЕЗ УПАДЪК. Сега може да се изсулиш споменавайки морален упадък, но аз с лекота ще ти покажа, че робството в сащ преди век и половина и неграмотността на маса население, геноцида над индианци показва, че преди са били и морално по-паднали в бол отношения.

Така е, квг като се пише наизуст, другарю

На воля може да ме репликираш, защото тия месеци съм зает и адски рядко ще си позволявам нейде коментар.
цитирай
3. rosiela - Много правдив материал, Барин.
06.07.2018 00:02
Четох с огромен интерес. Поздравления.
цитирай
4. donchevav - Много интересно поднесен матер...
06.07.2018 00:29
Много интересно поднесен материал! Четох с удоволствие. Благодаря ти, Иване!
цитирай
5. barin - Здравей, kvg55. Има случаи, когато ...
06.07.2018 05:42
Здравей, kvg55. Има случаи, когато възходът е кратък: Империята на Атила, Великоморавия и други. Има и такива, когато държавата върви дълго време напред: Римската империя, Картаген, Великобритания, САЩ. При нас е същото.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Тигре. При България зл...
06.07.2018 05:45
Здравей, Тигре. При България златния век може да се удължи до упадъка. При Иван Асен II по други причини западаме: управляват две деца след него и няколко безлични царе, външнополитическата обстановка е различна. След Телериг вървим нагоре повече от век и половина.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Благодаря на Роси и Вени, които х...
06.07.2018 05:47
Благодаря на Роси и Вени, които харесват моите теми и от тях получавам голяма подкрепа.
Поздрави!
цитирай
8. syrmaepon - Наистина може да се спори по въпроса ...
06.07.2018 09:11
Наистина може да се спори по въпроса дали цар Петър е слаб владетел или не. Проблемът, вероятно се състои в все още съществуващото разделение между самите българи и наличие на твърди противници на сближаването с Византия, а също и на самата християнизация. Според мен това е голямото препятствие, което Петър не е успял да преодолее и да обедини българите.
цитирай
9. barin - Здравей, Сирма. Заради някои не...
06.07.2018 11:55
Здравей, Сирма. Заради някои недостатъчни действия цар Петър I не мога да го причисля към много успешните владетели. За повечето неща съдя косвено от събитията, които се случват в българската държава. Нормално е след продължителните войни, макар и успешни да има такива, които да желаят още. Нали апетитът идва с яденето. Нормално е и да има такива, на които им е омръзнало от войните и да желаят да си оправят отношенията. Все пак цар Петър се е възползвал по най-добрия начин; царска титла, патриарх за духовен глава, територия и траен мир.
Поздрави!
цитирай
10. lexparsy - Поздравления за обстойната и си...
06.07.2018 21:45
Поздравления за обстойната и синтезирана историческа справка предизвикала дебат и размисъл...
Аз такива статии си ги запазвам за по-обстойно четене в правилната кондиция за асоцизци :-)
Приятен уикенд ти желая.
цитирай
11. barin - Благодаря, lexparsy. Наистина ...
06.07.2018 21:50
Благодаря, lexparsy. Наистина темата предизвика дебати и обсъждания и на другите места в групите. Има защо. Времето на цар Петър I не блести е големи успехи на бойното поле, както при Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, особено Симеон Велики, но е добър период от славната ни история.
Поздрави!
цитирай
12. анонимен - Златен век е заради това, че този ...
07.07.2018 02:48
Златен век е заради това, че този човек слага за 20 години темелите на днешната българска народност, която и до сега не могат да развалят и затрият. Управлението му започва с радикални реформи - събора от 893 г. И завършва с оформената външно политическа доктрина в новите християнски условия за " Източният император"! Последният цар, който работи по нея е Фердинанд Български в началото на 20 век. Отново е провалена от Русия.
Във връзка с политиката по тази доктрина, Иван Асен Втори пък скъсва с папата и връща България в православието.
Друга подробност е че князе няма по това време в България. Българските държавни глави никога не са били със статут на славянски племенни вождове, както е било тогава при князете.
Петър царувал дълго и мирно, но и разложително. Макар да му признали царска титла, той бил под влиянието гръцката църква и политика, а в страната избухнали ереси, като опозиция, разрушила се старата военно- административна система, въвели се византийски правила и икономически отношения. При всичкото това, накрая им дошло на ум да искат традиционният данък от византийците( подновен от Симеон). Новият император нагло и обидно отказал, защото знаел положението в България, но не посмял да нападне заради трудният терен, и страха от засади. Тогава пратил хора при Светослав и го подкупил да нападне България. Така започнало началото на края на Първото българско царство.
цитирай
13. barin - Добро утро, Атиле. Затова съм на...
07.07.2018 05:45
Добро утро, Атиле. Затова съм нарекъл темата"България след златния век". Постепенно силата ѝ отслабва след цар Симеон. По-късно има политически заходи в друга посока, но тази например на Иван Асен II мисля за правилна. Още Борис се е замислял откъде да приеме христинството, по-късно Калоян ни приобщава към запада от Рим, респективно католицизма. Византийското влияние се чувства още от Борис след покръстването и мисля, че постепенно се засилва. За Симеон византийците не са познали, че ще могат да го ръководят, защото е учил и живял в Константинопол. Краят на Първото Българско царство започва постепенно от последните години на управлението на цар Петър I. Пиша за различни неща, но българската история е предпочитанието ми.
Поздрави!
цитирай
14. litatru - Поздравление, Барин!
07.07.2018 08:21
Винаги си с интересни теми и знания!
Радвам се, че си в блога!
Литатру
цитирай
15. monarh1991 - Здравей, приятелю
07.07.2018 17:10
Вчера бях за твърде малко в Блога. Страхотен постинг! Както пише и покойният Божидар Димитров, конкретно за Сърбия, Чеслав не обединява сръбските племена в голяма унитарна държава. Ти също беше посочил в темата си за Българо-сръбските конфликти, че Сърбия започва даиграе важна роля на Балканите от 12 век насетне. А за Петър говори ясно и описанието в Българския апокрифен летопис- 7. И след неговата смърт пак прие българското царство син му цар Петър, и той бе цар на българите, още и на гърците. И царува на българската земя 12 години, без да има грях, ни жена и благословено бе неговото царство. Тогава, прочее, в дните и годините на св. Петър, царя български, имаше изобилие от всичко, сиреч пшеница и масло, мед, мляко и вино, и вреше и кипеше от всяко божие дарование, и нямаше скъдност от нищо, но имаше ситост и изобилие от всичко по изволение божие. И тогава, в годините на св. Петър, царя български, намери се една жена вдовица, млада и мъдра, и много праведна, в земята българска, на име Елена. И роди цар Константин, мъж свят и праведен. Този, прочее, бе син на Константин Зелени и на майка Елена и този Константин [бе] наречен Багренородни, цар Римски [9]. И поради завист неговата майка Елена избяга във Виза град от римските елини, понеже се намери непразна и там роди цар Константин. И на този се яви ангел господен и му благовести за честния кръст на изток. Обичаха се цар Петър и цар Константин. И събра своята войска, и взе своята майка, и отиде на изток, по море, в Крайниево място [10]. Там, гдето бе цар Константин, имаше малък град на име Византия. И дойде Константин до това място, и видя пусто място от море до море, и помисли в себе си: ако отида в Крайниево място и намеря честния кръст Христов, и а който бе разпънат Христос, и пак ще се възвърна тук, на това мясото, и ще съградя град, и ще му дам име Нови Йерусалим, покоище на светии, а на царе украшение. Но докато отиде цар Константин в Крайниево място, тогава дойдоха някакви насилници като исполини [11] и погубиха българската земя по морето и Петър, цар български, мъж праведен, остави царството и избяга на запад в Рим и там завърши своя живот.

Може ли да пишат така за един слаб владетел, сиреч, едва ли е само от носталгията по свободна България.
цитирай
16. monarh1991 - https://chitanka.info/text/9703/9#textstart
07.07.2018 17:17
Главата от книгата на Димитров за митовете в историята ни, посветена на цар Петър.
цитирай
17. barin - Благодаря, litatru. Гледам да р...
08.07.2018 09:28
Благодаря, litatru. Гледам да разнообразявам темите. Може би идва ред на някоя футболна.
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, monarh1991. Може би из...
08.07.2018 09:31
Здравей, monarh1991. Може би изглежда, че правилно съм преценил цар Петър. Той не е слаб владетел. Едва към края на управлението му се чувства леко западане на държавата. Ако беше слаб владетел околните държави щеше да се надигнат за реванш след симеоновите победи преди. Книгата на Божидар Димитров( лека му пръст) не съм я чел, но съм гледал много негови предавания, когато е говорил за цар Петър.
Поздрави!
цитирай
19. milenavarbanova9 - Искрена благодарност за комент...
12.07.2018 19:04
Искрена благодарност за коментара.Публикациите Ви ме заинтригуваха.Ще ги следя.Пожелавам Ви успех!Милена Върбанова
цитирай
20. barin - Благодаря, Милена. За всякакви ...
12.07.2018 21:35
Благодаря, Милена. За всякакви предпочитания има по нещо.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646360
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031