Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2018 22:06 - Денят на храбростта и Българската армия Гергьовден
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10367 Коментари: 32 Гласове:
51

Последна промяна: 02.05.2018 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   От 1993 г. с  постановление на МС № 15 от 27 януари отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия. Отначало денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ по подобие на руския „Свети Георги“, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на Свети Георги Победоносец по стар стил.След преминаването от Юлиански към Григориански календар от 1916 г.  Българската православна църква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май. Преди това се честваха други дни. Самият празник на Българската армия е обвързан със знаковите за социалистическия режим дати. Отначало  за ден на Българската армия е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, денят на обявяване на Септемврийското въстание от 1923 г. Денят на Българската народна армия вече се отбелязваше съвсем скромно – само с приветствени речи, скромни прегледи на гарнизоните по места и награждаване на отличилите се – никакви обществени прояви или по-широко разгласяване. Така остава до демократичните промени през 1989 г. 
             Известно време паралелно с Деня на храбростта съществува и Ден на победите, т.нар. малък Гергьовден – 27 ноември, когато българската армия удържа решаваща победа в боевете при Сливница по време на Сръбско-българската война от 1885 г. Подписаният през 1919 г. обаче точно на тази дата Ньойски договор я обезсмисля като ден на тържество. 
                  От 1989 г. до 1992 г. за празник наБългарската армия се взема 23 август- денят на най-ожесточените боеве при Шипка през 1877 г.
                 След 1993 г. според мето мнение всичко си дойде на място и денят на храбростта и Българската армия е 6 май- Гергьовден. По случайност през тази година си получих дипломата от първото висше образоване- ВВМУ"Н. Вапцаров( второто е през 2011 г.- ВА "Г.Раковски". През годините, когато се обучавах във Военноморското училище на няколко пъти се сменяше и празникът на ВВМУ. Отделно, че за пет години в предпреходния и преходния период имах петима военни министри.
                 Да се върна на темата след отклоненията. Мисля, че празника на Българската армия трябва да е Гергьовден. Той е голям църковен празник и не се свързва с една битка или война.  
                 
image   
                    Икона на Св. Георги- популярен персонаж как светецът убива змея.
                   
Гергьовден е денят на християнския светец Георги, който според народните вярвания е покровител на овчарите и стадата, като от III век той е и покровител на войската. Гергьовден като цяло е подчертано земеделски и скотовъден празник. Тогава е и първият път в годината когато се изкарва добитъкът на паша, доят се овцете, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко. Още преди да е изгряло слънцето моми и момци отиват да берат цветя и билки, от които след това правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци. 
                 

               Митове за Гергьовден

  1. 1. Ако Гергьовден се случи в сряда или петък, животните ще се плодят и ще дават много мляко.
  2. 2. Ако се падне в постен ден, добитъкът няма да е добър и млякото ще е малко.
  3. 3. Ако във високосна година обаче се падне в сряда или петък, не е добре, животните ще са болни.
  4. 4. Ако на Гергьовден кукувицата се чуе за пръв път, годината ще е неплодородна и ще има болести по животните.
  5. 5. Ако кърмачка види костенурка преди Гергьовден, ще има много кърма.
  6. 6. Ако сутринта на празника чуеш на гладно магарешки рев, не е на добро. Затова стрък чесън да е, но трябва да си сложил нещо в стомаха.
  7. 7. Ако на празника мравките не излизат от мравуняка, не се чака добро през годината.
  8.                     По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем.  По стара българска традиция агнето, което е първото мъжко родено през годината и най-често бяло на цвят, се заколва до източната стена на къщата или на свещено за местността място, наречено оброчище. Преди това му се дава зелена тревичка, за да има храна за животните и близва сол, за да са сити всички, окичва се с венец от билки и към рогата му се прикрепя свещичка. С кръвта му се намазват бузките на децата, за да бъдат здрави, а останалата се излива в течаща вода, за да не секва берекета в къщата. Според старите поверия в нощта преди Гергьовден всички съкровища заровени в земята започват да „играят“. Нощта също е подходяща за ходене на гледачки и всякакви подобни начинания. Като цяло, магията придружава Гергьовден във всичко. В древността са вярвали, че на този празник е възможно да се отнеме плодородието. За да се предпазят хората поставяли през нощта шепа сол пред къщите на входа (на сутринта я слагали в яденето на овцете и колана на жените). Рано сутринта мъжете заравяли червено великденско яйце в средата на своите ниви. В същото време, в някои райони на Северна България изгаряли сламата, която е останала от Бъдни вечер. На Гергьовден се смята за лоша поличба да поискаш сол или закваска от съседа. Утринната роса е от особено значение на Гергьовден. Име поверие, че ако се освежиш с утринната роса на Гергьовден през цялата година ще бъдеш здрав. Дъждът на Гергьовден е ценен колкото златото.                 
        image       
            





















           Свети Георги

                   Свети Георги се чества от православните и католиците. Той е общ празник, признат и от двата големи клона на религията.
                   За празник на армията може да се измисли и друг ден. България има достатъчно победи на бойното поле срещу различни противници. Имаме славна история, но ако се взема една определена победна война или битка ще се получи така, че една или няколко държави ще се чувстват засегнати от празнуването ни. Подобно положение не трябва да се допуска, независимо в какви отношения сме със засегнатата държава в момента. При положение, че сега не съществува победената държава, например Византия, аварите, хазарите и други, има народи, които се чувстват техни наследници и ще бъдат засегнати и ощетени. Не трябва празнуикът да се влияе от политическин агласи, симпатии, настроения и отношения. Сега членуваме в едни военни и политически групировки и структури, преди бяхме обвързани с други. При преминаване на политическата линия на правителството към друг блог или съ"а националният празник, както и празникът на армията не трябва да се променя. Подобна е ситуацията с четирите основни национални символа за всяка държава: конституция, химн, знаме и герб, които не трябва да се променят. За съжаление при България положението не е никак добро. В Европа и по света има държави за пример.                    

Блогът на barin :: символите на България
                                       Легенда за св. Георги:
                   Близо до мястото, където е погребан свети Георги – град Бейрут, при планината Ливан, от близкото езеро излизал голям и страшен змей. Той унищожавал цялата околност със смъртоносното си дихание. Страданието на хората било голяно, но не знаели как да се спасят от бедата, в която са изпаднали. Те се обърнали за съвет от идолските жреци и те им казали, че всяко семейство трябва да принася в жертва на страшното чудовище едно от децата си. Заради безизходицата и глава, в които били изпаднали, хората приели този съвет и всеки ден водели по една жертва на брега на езерото. Дошъл и редът на единствената дъщеря на царя. Младата мома стояла на брега и с тревога очаквала смъртта си. Незнайно откъде се появил красив млад мъж на бял кон, държейки копие в ръка. Това бил свети Георги. Той попитал девойката:

– Защо плачеш?

Момата му казала за змея и той я успокоил:

– Не се страхувай, момиче — казал й Георги. — Чрез името на истинния Бог аз ще те избавя от това чудовище.

От езерото се показал големия змей. Храбрият войн Георги се прекръстил и повикал на помощ Светата Троица. След това се засилил към чудовището и го пробол с копието си. Георги казал на девойката да свали пояса си, да върже змея с него и да го повлече към града. Тя така и направила. След като жителите на града разбрали какво се е случило приели християнската вяра.
Заради тази победа и за показаното мъжество по време на мъченията свети Георги се нарича Победоносец и е покровител на войниците.

               Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България. Името Георги е сред най-често срещаните в България. Има го и при другите народи: Джордж, Жоро, Георг.....В народния празничен календар култът към светеца е свързан с богата и сложна обредност, която засяга всички страни от живота на българина, неговите постоянни грижи и мечти за изобилие, за богатство и щастлив живот. На Гергьовден навсякъде се коли агне като жертва на светеца-покровител. Приготвя се общоселска трапеза. Около трапезата и цял ден се играят гергьовденски хора, водени от най-добрия овчар или от бременна жена със зелено клонче. 
                Всяка армия трябва да си има празник, дори и най-слабата. Празникът на армията в случая е ден на храбростта за България. Празникът не може да се свързва с един владетел, защото за доброто на България и за да я има наполитическата карта насвета са работили и са се били много наши царе и военачалници. Не може празникът да бъде само за една личнбост, била тя и най-великата в историята на държавата. Разумно е избран църковен празник на силен духовник светец, побеждаващ змей. В действителност змейове не съществуват, но змея е олицетворение насила, безстрашие и вярност. В далечно м инало може да са съществували змейове, защото присъстват в митологията на почти всички народи.  Свети Георги е наречен още Победоносец. Той е живял между 275(281) г. и е починал през 303 г. на 23 април, по Юлианския календар, който с преминаването на тринадесетте дена за Григориянския е 6 май. По негово време вече не е имало змейове, ако са съществували е били хилядолетие по-рано. Свети Георги Победоносец е роден в Лидия, през 3 в. сл. Хр.- римска провинция и умира в Никомедия, голям град в Римската империя. На Гергьовден имен ден празнуват тези, които са с имена Георги, Гергана, Гошо, Жоро, Ганчо, Генчо.              
                                        Житие на св. Георги:
               "Св. великомъченик Георги живял през времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.) в малоазиатската област Кападокия. Той бил още дете, когато баща му пострадал за вярата си и умрял за Христовото име. След смъртта на съпруга си, майка му се преселила в Палестина, където била родена и където имала голямо имение. Младият Георги – красив, снажен и мъжествен – постъпил на служба във войската. Началниците скоро забелязали добрите му качества и той на 20-годишна възраст получил военен чин трибун. За показаните от него доблест и храброст сам император Диоклетиан го удостоил с още по-висок чин и го назначил на отговорна длъжност във войската и дори член на държавния съвет. По това време не знаел, каква вяра изповядва младият военачалник.

Георги бил съвсем млад, когато починала майка му, и той останал наследник на голямо богатство. По това време император Диоклетиан издал строги закони срещу християните. Той заповядал да се изгарят книгите им, да бъдат разрушени храмовете им, а самите те да бъдат предавани на мъчение. Като узнал това, Георги започнал да се готви за смърт. Раздал на приятели парите и скъпоценностите, които имал у себе си, а за имуществото си в Палестина наредил: робите да бъдат освободени, а имотът да бъде раздаден на бедните. По този начин той уредил всичките си житейски работи.

След като издал законите за преследване на християните, император Диоклетиан свикал в гр.Никодимия управителите на източните провинции и им дал подробни указания, как да постъпват с християните. Като презрял всякакъв човешки страх, смелият войн Георги високо заявил пред този съвет:

- Докога ти, царя, и вие князе и съветници, ще разпалвате своя гняв срещу християните? Докога ще гоните и ще мъчите невинните и добродетелни люде, които никого с нищо не са обидили и на всички дават пример за благочестив живот? Вие се заблуждавате, защото вашите идоли не са богове. Иисус Христос е истинският Бог. Или познайте истината и се научете на благочестие, или пък престанете да смущавате със своето безумие тизи, които са я познали.

Всички останали изумени от неочакваното изказване на Георги и от неговата смела реч, мълчали и чакали да заговори императорът. Диоклетиан сам бил учуден и дълго мълчал. Най-после дал знак на проконсула Магненций да отговори на Георги. Магненций запитал младия войн:

- Кой те накара да извършиш тази дръзка постъпка?

- Истината - отговорил Георги.

- Коя е тази истина?

- Истината е сам Христос, гонен от вас.

- Та нима и ти си християнин? – запитал Магненций.

- Аз съм раб на Христа, моя Бог; с надежда в Него аз дойдох доброволно тук пред вас, за да свидетелствам за истината.

Дигнал се невъобразим шум. Раздали се викове и хули, и никой не могъл да разбере нищо. Най-после Диоклетиан заповядал на всички да млъкнат, обърнал се към Георги и заговорил:

- Аз отдавна те познавам, Георги, и винаги съм се учудвал на твоята храброст и мъжество. Удостоих те с висок сан. И сега съм готов да ти простя дръзката постъпка заради предишните ти заслуги. Като баща те съветвам: не погубвай твоята младост, не се лишавай от военната си слава и от честта на своя сан. Принеси жертва на боговете и ще бъдеш удостоен с още по-голяма чест.

- По-добре ти, царю, познай истинския Бог, повярвай в Него и Му принеси хвалебствена жертва, и Той ще те удостои с Царството небесно. Земното царство е непостоянно, богатството е нетрайно. А мене никакви земни блага няма да ме разделят от моя Бог; никакви мъки няма да ме уплашат и няма да разколебаят вярата ми!

---==---

Разгневен, Диоклетиан дори не го оставил да се изкаже и заповядал да го затворят в тъмница. Пак по негова заповед войниците поставили краката му в клапи, проснали го на земята по гръб, а върху гърдите му сложили тежък камък. В това положение Георги прекарал цялата нощ, като мъжествено понасял страданията и благодарял на Бога. На другия ден Диоклетиан го повикал при себе си и го запитал:

- Разкая ли се, Георги?

Мъченикът едвам могъл да говори, но спокойно и твърдо отговорил:

- Царю, нима мислиш, че аз съм изпаднал в такава немощ, та след тези нищожни страдания да се откажа от вярата си? По-скоро ти ще се измориш да ме мъчиш, отколкото аз ще се изморя да търпя мъчения!

Тогава Диоклетиан заповядал да привържат мъченика гол на специално колело, под което били поставени дъски със забити в тях гвоздеи. Като въртели колелото, гвоздеите раздирали тялото на мъченика. През всичкото време той не издал нито стон. Отначало високо славел Бога, след това тихо се молел и най-накрая замлъкнал, сякаш е заспал. Като помислил, че Георги вече е мъртъв, императорът, за да осмее християнския Бог, извикал:

- Къде е живият Бог, Георги? Защо той не те избави от тези мъки?

След това заповядал да свалят окървавеното тяло от колелото, а сам отишъл да принесе жертва в храма на Аполон. Изведнъж небето се затъмнило, проблеснала мълния, чул се страшен гръм, и мнозина чули глас от небето:

- Не бой се, Георге. Аз съм с тебе!

След малко блеснала необикновена светлина, и ангел Господен в образ на прекрасен юноша, застанал до колелото, сложил ръката си върху тялото на мъченика и изцерил раните му. Изумените войници побързали да отидат в идолското капище и да съобщят на императора за станалото. Настанал смут. Диоклетиан не вярвал на очите си, но Георги му казал:

- Аз съм Георги!

Там имало двама чиновници, Анатолий и Протолеон, които тайно изповядвали християнската вяра. Като видели мъченика здрав, те се убедили в силата Божия и извикали:

- Има само един велик и истински Бог. Той е Богът на християните!

Диоклетиан заповядал веднага да ги накажат със смърт. Повярвали и мнозина други, но се страхували да изповядат открито вярата си. В това време и съпругата на Диоклетиан, императрица Александра, се намирала в капището. Като видяла изцерения мъченик и като чула за явяването на ангела, тя познала истината и искала пред всички да изповяда вярата си в Христа. Стоящите до нея дворцови чиновници я извели из капището и не съобщили на императора за нейното обръщане.

---==---

Диоклетиан не се вразумил от тези прояви на силата Божия. Той заповядал да хвърлят Георги в яма, пълна с негасена вар. Като отивал към ямата, мъченикът усърдно се молел. След това се прекръстил и свободно влязъл в нея. След три дни императорът заповядал да извадят тялото му и да разпръснат костите му, като мислел, че те вече са изгорели от варта. Войниците били силно изненадани, като видели, че светият мъченик е жив и здрав. Всички, които видели това, били изумени от почуда и славели Божието всемогъщество.

Като узнал това, императорът отново повикал мъченика при себе си и го запитал чрез какви магии запазва живота си. Георги отговорил:

- Царю, аз се надявах, че след всичко, което се случи, ти вече не ще дръзнеш да произнасяш хули против всемогъщия Бог, за Когото всичко е възможно, и Който по чудесен начин спасява ония, които се надяват на Него. Но ти си изпаднал в голяма заблуда, че наричаш магии чудесата, който Бог извърши пред твоите очи. Съжалявам за твоята слепота и смятам за недостойно повече да отговарям.

Диоклетиан измислил ново мъчение. На Георги обули нагорещени до червено обуща с гвоздеи отвътре. След това го гонели по улиците, влачели го и жестоко го биели. И при тези тежки страдания мъченикът повтарял:

- Тичай, Георги, и ще достигнеш победа!

След това отправил молитва към Бога да му даде сили и търпение:

- Погледни от небето, Господи, и виж моите страдания! Чуй стоновете на Твоя раб! Намразиха ме за Твоето свято име. Изцери ме и ми дай търпение!

---==---

Отпаднал тялом от непоносимите страдания, но бодър духом, светият мъченик отново бил затворен в тъмница. След това бил подложен на нови изтезания: удряли го по устата, били го с бич и волски жили, докато разкъсат месата му, давали му да пие силна отрова. Георги всичко понасял търпеливо и Божията сила го подкрепяла и изцерявала раните му. Той не преставал да изумява езичниците, че не с магическа сила и не с човешки хитрини запазва живота си, а Господ го пази и му дава сили.

Най-много се чудел императорът на това, че въпреки всички страдания, лицето на мъченика оставало спокойно и бодро. Удивен от това, императорът го запитал:

- Кажи ни, докога ще ни смайваш с твоите дела, и какво е учението на твоя Христос, и ние спокойно ще те изслушаме.

- Христос – отговорил мъченикът - предвиждайки вашата злоба, ни е научил да не се боим от ония, които убиват тялото, но не могат да погубят душата. На тия, които изпълняват Неговите заповеди, Той дава голяма благодат и е обещал да им даде и сила да извършат дела, каквито Той сам върши.

- Какви са тези дела? – запитал императорът.

- Христос изцерявал болни, възкресявал мъртви, дарявал на слепите зрение, на глухите слух.

Наблизо имало пресен гроб, в който бил погребан човек, починал преди няколко дена. Присъстващите там езически жреци поискали от мъченика да възвърне живота му. По молитвата на светеца Господ възкресил покойника. Пред изумения от учудване народ излязъл жрецът Атанасий, паднал пред краката на Георги, изповядал, че Христос е единствения всемогъщ Бог и молел мъченика да му прости извършените по незнание грехове. Разяреният Диоклетиан, изпълнен със сатанинска злоба, заповядал на войниците веднага да отсекат главите на Атанасия и на възкресения. След това наредил да отведат мъченика в тъмницата и да го пазят там, докато реши какво да прави с него.

---==---

Мнозина, като подкупвали стражата, посещавали св. Георги в тъмницата и го молели да ги поучава в закона Господен. Идвали и езичници, които той съветвал да се откажат от идолопоклонството и да повярват в Христа. При него идвали и болни, и той ги изцерявал с молитвата си.

Преданието разказва, че веднъж в тъмницата при св. Георги дошъл беден земеделец, на когото единият вол паднал в яма и умрял, та не могъл вече да оре нивите си. Светият мъченик съжалил нещастника в неговата беда и му казал:

- Иди си у дома, брате, волът ти е жив.

Земеделецът повярвал на думите му, върнал се у дома си и намерил вола жив. Тогава той високо изповядал вярата си в Бога, за което бил осъден на смърт, която посрещнал с радост. От тогава е останало поверието, че св. великомъченик Георги пази от беда стадата.

---==---

В навечерието на смъртта си св. Георги бил утешен от явилия му се Спасител, Който го ободрил и му обещал небесна радост. На сутринта мъченикът помолил пазача на тъмницата да пусне при него един слуга, който денем и нощем прекарвал пред вратите на тъмницата. Светецът го утешил, помолил го да изпълни завещанието за имуществото и се простил с него.

Диоклетиан, който все още се надявал да склони Георги да се отрече от Христа, му предлагал богати дарове и високи почести, ако се откаже от вярата си. Вместо отговор мъченикът предложил да отидат в храма на Аполон. Императорът помислил, че Георги се е вслушал в съвета му. Когато обаче дошли в езическия храм, пред многочислено събрание светецът изобличил езическите заблуди и чрез молитва съкрушил идолите. Като чула за това, жената на императора, Александра, не могла повече да скрива своите християнски убеждения. Тя отишла в храма и високо заявила:

- Боже на Георги, помогни ми, защото единствено Ти си всемогъщ!

След това се хвърлила в краката на мъченика. Диоклетиан не могъл повече да сдържи гнева си. Веднага той издал смъртна присъда: главите на собствената му жена и на великомъченика Георги да бъдат отсечени с меч.

Докато отивали към мястото на наказанието, императрица Александра вървяла с високо вдигнати към небето очи и усърдно се молела. По пътя, капнала от умора, тя помолила войниците да й разрешат да си почине. Като се опряла на една стена, тя тихо предала Богу душата си. При вида на такава блажена смърт свети великомъченик Георги прославил Бога и бодро продължил пътя към своята Голгота. Когато пристигнали на определеното място, той спокойно навел главата си под меча на палача и бил обезглавен. " 

                      В случая св. Георги Победоносец се явява обединяваща фигура и съвсем резонно е да бъде датата му по църковния календар празник на Българската армия. Религията обединява народа, както е било и преди, затова и празника на армията е църковен. На празника се появяват и ръководителите на църковната епархия. Тази дата:
1. не пречи на никоя политическа партия или движение,
2. не засяга някоя държава, защото св. Георги не е участвал в битка свещу някой противник на страната на българите,
 3. не е имало битка на 6 май, спечелена от българите срещу някой. 
                 В третият случай например ако се вземе друга дата, свързана с църковния календар- св. 40 мъченици- 9 март се получава деня, в който цар Иван Асен II ( 1218-1241 г.) побеждава рицарите на латинската държава. Засегнати са много народи, защото в кръстоносния поход участват много рицари от различни страни и ядат здрав бой при Клокотница 1230 г.
                  Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г.
                  На 6 май не се е състояла някаква значителна битка с българско участие. Поради посочените причини 6 май е голям празник от национално значение. Обявен е за национален празник, освен че е професионален празник на военнослужещите и овчарите. В София и в някои по-големи градове се състоят военни паради. До известна степен аналог в стара България, особено към началото на Първото Българско царство се явява Тодоровден- преглед нан конницата. Празниците са коренно различни, но и двамата светци са на кон. На кон са изобразени св. Димитър и св. Мина. Дори според легендата св. Димитър изиграва отрицателна роля за българитер, като убива цар Калоян и спасява Солун.             
image
           Св. Георги Победоносец с копието
              Преди години беше чест военнослужещите да ходят на Гергьовденския парад, но постепенно се загуби това. Чест е и да се награди някой военнослужещ по време на професионални празник за вярна служба и заслуги. По традиция командирите и началниците награждават заслужилите военнослужещи и тези,  на които за добре свършена допълнителна работа дължат нещо. Празниците трябва да се почитат и да се спазват, доколкото е възможно обичаите и  традициите. Благодарение на тях и вярата сега има България.            




Гласувай:
51



1. rosiela - Свети Георги има големи Божии права:
03.05.2018 08:17
защитава армейците, лекува със Стойна Преподобна, а на мен е помогнал в трудна житейска ситуация, която продължи доста години и го видя насън приятелка, която беше навътре в проблема. Резултатът беше победоносен, точно както бе в съня й. Много го тача аз него и никога не работя на неговия ден, Барин.
цитирай
2. vaquero - barin,
03.05.2018 10:17
Гергьовден е и наш семеен празник, защото имаме именник в семейството.
Поздрави за празника!
цитирай
3. inel379 - Пространен постинг, Barin!! Благодаря ти!
03.05.2018 10:18
Имаме минало славно и достойно,
обитавано от храбри войни,
които за отечеството свое
са влизали решително във боя.
С гърди напред в битки страшни,
тежки, а често и неравни,
не давали са българското знаме
във вражески ръце да падне.
За нас победите им са история жива
и с паметта за нея духът ни се повдига,
че без минало... бъдеще няма
и смелост е нужна при всяка промяна.
С труд упорит и вяра в доброто,
Бог ни помага да преборим злото.

Храбростта на Св. Георги се тачи и слави,
а празникът в негова чест е всенароден и голям!
Благодаря още веднъж най-сърдечно!
Поздравления!
цитирай
4. tres1 - С най-добри пожелания по повод празника
03.05.2018 10:31
за нашата армия или жалките остатъци от нея. Дано светеца оцени по достойнство предателството и "възнагради" проявилите се ! Амин !
цитирай
5. barin - Здравей, Роси. Свето Георги е силен ...
03.05.2018 11:55
Здравей, Роси. Свето Георги е силен светец.За армията има и друг важен ден- Богоявлението, 6 януари. На Богоявление се прави освещаване на бойните знамена. След месец ще ходя до с. Златолист и ще видя църквата и гроба на Преподобна Стойна.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Честит празник на именника ти, v...
03.05.2018 11:56
Честит празник на именника ти, vaquero.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Чудесен коментар в стихотворна ...
03.05.2018 11:59
Чудесен коментар в стихотворна форма, inel379. Трябва да се тачат големите и смислените празници. Нашите празници идват от стари времена. Нашата войска си е свършила добре работата, когато е трябвало. Положението ни е такова благодарение на политиците и комбинациите на "Великите сили". Все пак мисля, че има надежда за по-добро бъдеще.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Трес. Благодаря а поже...
03.05.2018 12:01
Здравей, Трес. Благодаря а пожеланията. На небето всичко се вижда и всеки си получава възмездие или казано още каквото е заслужил според живота си. Сегашната армия е минимума, който е необходим да поддържа районите и да участва в мероприятия из гарнизоните.
Поздрави!
цитирай
9. katan - Честит празник Герговден!
03.05.2018 16:45
Честит празник на останалото от славната българска армия!
Честит празник и на теб, Иване!
Спомних си моите постинги за този ден, писани през годините ...Св.Георги, св. Димитър и св. Мина са тримата светии воини.
Поздрави за всичко, което пишеш!
цитирай
10. barin - Здравей, Катя. Може да ги прочета и ...
03.05.2018 17:02
Здравей, Катя. Може да ги прочета и твоите постинги. Преди да напиша моя изчетох много материал за св. Георги и другите светци, за празниците и българските победи.
Поздрави и благодаря за пожеланията!
цитирай
11. rosiela - Иди. Купи си книжка за нея и икона с Богородица в комплект продават. За закрила.
03.05.2018 18:51
barin написа:
Здравей, Роси. Свето Георги е силен светец.За армията има и друг важен ден- Богоявлението, 6 януари. На Богоявление се прави освещаване на бойните знамена. След месец ще ходя до с. Златолист и ще видя църквата и гроба на Преподобна Стойна.
Поздрави!

цитирай
12. rosiela - Ако се доредиш от народ,
03.05.2018 18:52
можеш да седнеш на леглото й за късмет и на нейния чинар в двора, той е от турско още и е любимо нейно място било. Там ще ви разкажат много легенди.
цитирай
13. barin - След месец може и да стани, Роси. ...
03.05.2018 19:01
След месец може и да стани, Роси. Мисля да отида пеша от Мелник през крепостта на Алексий Слав, църквите и манастира. Преходът е някъде два-три часа. Ще напиша тема, когато се върна. В момента събирам информация за Преподобна Стойна и чета написаното за нея.
Поздрави!
цитирай
14. danailvdimitrov - Забележка
03.05.2018 22:34
За съжаление сте омешали суеверия (или митове) както ги наричате с житието на светеца, но това е така наречената народна вяра предполагам. По неприятното е че тази година Софииска Метрополия реши да „върне” датата 23 април по Григорианския католически календар . Така Гергьовския военен парад тази година няма да съвпада със служба на светеца в най-стария храм-Ротондата Св. Георги. Държава, народ и църква са разделени отново, както ще бъде и на 24 май.Това е много тъжна новина, но с нашето неверие това заслужаваме, понеже св.Георги е велик ревнител за христовата вяра! И ние като народ не сме достойни да е патрон на нашата армия.
цитирай
15. donchevav - Свети Георги и Свети Мина са сред ...
03.05.2018 22:35
Свети Георги и Свети Мина са сред любимите ми светци - небесни воини и пазители на вярата. В семейството ми Гергьовден се чества и като имен ден, затова всички го чакаме с нетърпение.
Пълен, пространен и интересен постинг - благодаря ти, Иване! Весел празник!
цитирай
16. barin - Здравейте, danailvdimitrov. Не ...
03.05.2018 22:38
Здравейте, danailvdimitrov. Не знаех, че църквата е върнала датата на 23 април и се е разграничила от народните обичаи и традиции да бъде на 6 май. Няма живи хора, родени преди 1916 г. и да си спомнят, че дотогава е било така. С всяка издигната личност се създават митове и тайнственост, дори да се знае всичко. Житието го намерих в Духовно-просветния център към църквата "Св. Архангел Михаил" и може още оттам да се получава объркването, за което пишете.
Поздрави!
цитирай
17. barin - Здравей, Вени. Забелязвам, че м...
03.05.2018 22:47
Здравей, Вени. Забелязвам, че много хора харесват светците на кон: Св. Георги, св. Димитър, св. Мина и св. Тодор. Вземат си ги често на икони. Аз харесвам и българските от царския род Дуло: Тривелий, цар Борис-Покръстител и Боян-Енравота, за когото е първата ми тема в блога. За мен, а преди и за баща ми и братовчеда ми Гергьовден е професионален празник, а за сестра ми Гергана- имен ден.
Поздрави!
цитирай
18. danailvdimitrov - Св. Георги е великомъченик и войн. ...
03.05.2018 23:22
Св. Георги е великомъченик и войн. Не случайно военните действия на Втората Световна война приключват на 6 май 1945г. (на 9 май просто е подписана капитулацията), затова смятам че решението на Софийска Митрополия ще има сериозни последици за всички нас. Не бива така лекомислено да се посяга на важни дати и светци. Бог да ни вразумява, по молитвите на св. Георги Побединосец!
цитирай
19. lexparsy - Благодаря за изчерпателния постинг.
03.05.2018 23:56
Научих и си припомних с интерес преди празника.
Почитания.
цитирай
20. gessos - Много интересен постинг! И леге...
04.05.2018 00:28
Много интересен постинг! И легендата, и обичаите, и поверията. Не споменавам за армията ни, тъгувам истински за миналото и` величие и дано Св.Георги я закриля и сега, изпосталяла и незначителна, а Бог не забрави унищожителите и`! Хубаво е да си имаме икони на светците и у дома. За утеха. За успокоение. А аз си измислих мой начин на изработване на икони и не изхвърлям нито една на хартиен носител. Грях е. Казват ми, че са сполучливи, почти като истински.
Поздрав, barin! И честит настъпващ празник !
цитирай
21. barin - Здравей, danailvdimitrov. Аз също ...
04.05.2018 05:54
Здравей, danailvdimitrov. Аз също мисля, че решението на Софийската митрополия не е правилно и не може с лека ръка да се сменят важни дати. Не знаех, че се е случило, иначе можеше да го напиша в темата.
Поздрави!
цитирай
22. barin - Благодаря, lexparsy. Навреме п...
04.05.2018 05:56
Благодаря, lexparsy. Навреме пуснах темата, за да може за празника да са я изчели хората.
Приятен ден!
цитирай
23. barin - Здравей, gessos. Победите на бъ...
04.05.2018 06:00
Здравей, gessos. Победите на българската армия не трябва да се забравят, а сегашното ѝ положение е трагично. Ако стане нещо ще разчитаме на съюзническа помощ и св. Георги да ни закриля. Аз имам две икони у дома и една в другия апартамент: на Йоан кръстителя( защото съм Иван), св. Георги и св. Боян-Енравота( първата християнска жертва в България).
Приятен ден!
цитирай
24. get - - Първо поздрав с предстоящия твой професионален празник уважаеми приятелю ... второ ... ?
04.05.2018 17:56
... този цитат, от житието на свети Георги - за мен е късна християнска спекулация - ОТ ВРЕМЕ, КОГАТО ДРЕВНИЯ КУЛТ - КЪМ БОГИНЯТА МАЙКА, е бил дикредитиран от ортодоксални и духовни скопци!
barin написа:

От езерото се показал големия змей. Храбрият войн Георги се прекръстил и повикал на помощ Светата Троица. След това се засилил към чудовището и го пробол с копието си. Георги казал на девойката да свали пояса си, да върже змея с него и да го повлече към града. Тя така и направила.


- Вместо КОМЕНТАРИ-АРГУМЕНТИ ЗА ПРАВОТАТА НА ТВЪРДЕНИЕТО МИ - ще ти дам ВИЗУАЛНИ АРГУМЕНТИ ЗА ПРАВОТАТА НА СЪЩОТО ... което можем да проследим в ИКОНОПИСНАТА и ПО-КЪСНА РЕНЕСАНСОВА ТРАДИЦИЯ при ТРАКТОВКА МИТА ЗА СВЕТИ ГЕОРГИ - ЗМЕЯ - и вечно девствената БОГИНЯ МАЙКА?
- Ето с картинки?
1.
- Икона на св. Георги - изображение по БАЛКАНСКИ, тук дадено като ВИЗАНТИЙСКИ ИКОНОГРАФСКО-ХРИСТИЯНСКИ КАНОН?
- Адрес:
https://commons.wikimedia/wiki/File:Agios_Georgios_icon.jpg
2.
Икона с ИДЕНТИЧНО в дитайлите изображение ВЪРЗАНИЯ И ВОДЕН ОТ ДЕВАТА-БОГИНЯ МАЙКА ЗМЕЙ - "убиван" от св.Георги, имаме в икона - която в момента се намира в Рилски манастир.
3.
- Същото с подобна тематика и припокриване в детайли ... Богинята и Дева - водеща на повод Дракона ... "убиван" от св. Георги я имаме и в ренесансовия автор Паоло Учело - Виж, повече на Адрес:
https://commons.wikimedia/wiki/File:Paolo_Uccello_047b.jpg

- Защо е тази СИМВОЛИКА в момента нямам нито време, нито желание да обяснявам ... само ще кажа ТЯ-СИМВОЛИКАТА КОРЕСПОНДИРА С ВЯРВАНИЯ И ИЗОБРАЖЕНИЯ от ВРЕМЕ КОГА това, КОЕТО В МОМЕНТА ПРИЕМАМЕ ЗА ХРИСТИЯНСТВО - все още в ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ГО Е НЯМАЛО!
- Какъв ли окултен СМИСЪЛ СЕ КРИЕ В ТАЗИ СИМВОЛИКА? ... символика, която ще срещнем в много старото светилище на Богинята майка от гр.Мадара и Елевзина до съвременна Атина - от времена КОГАТО ТАМ "ГЪРЦИ" ВСЕ ОЩЕ Е НЯМАЛО?

- Поздрав!
цитирай
25. barin - Благодаря, Гете. Ще видя местата, ...
05.05.2018 10:29
Благодаря, Гете. Ще видя местата, на които посочваш, за да си обогатя информацията. Празникът Гергьовден има по-стари корени, защото вероятно както много църковни празници е нагоден съобразно Православния календар.
Поздрави!
цитирай
26. get - Благодаря, Гете. Ще видя местата, ...
05.05.2018 18:02
barin написа:
Благодаря, Гете. Ще видя местата, на които посочваш, за да си обогатя информацията. Празникът Гергьовден има по-стари корени, защото вероятно както много църковни празници е нагоден съобразно Православния календар.
Поздрави!


- Именно НЕЩО ПОДОБНИ ТВЪРДИ СВЕТИ АВГУСТИН - един от учителите на Църквата - казвайки:
Християнството НЕ Е ЕДНОКРАТЕН АКТ след смъртта на ИИСУС станал ХРИСТОС - а същото почива на по-стари(от преди това време) вярвания и религиозни традиции на ЕВРОПЕЙСКОТО и по-старо НАСЕЛЕНИЕ!

- Това, че "юдите" превърнаха от Християнство, същото в юдео-християнство, последствията вероятно си остават за нас нещастните и на практика прозелити на юдаизма?
цитирай
27. gessos - Да е честит Денят на храбростта и ...
06.05.2018 22:04
Да е честит Денят на храбростта и празник на Българската армия (това, което е останало от нея и миналата и` слава)!
Честит имен ден и на всички именици, носещи славното име Георги! Бъдете здрави, силни, обичайте род и Родина, бъдете достойни за името на светеца, който ви обича и закриля!
6 май 2018 г.
цитирай
28. barin - Благодаря, gessos. Поне още шест ...
06.05.2018 22:09
Благодаря, gessos. Поне още шест години ще съм военен, по сега действащите закони, ако не ги увеличат, но и след това ще почитам празника. Правилно си написал"Това, което е останало от нея и миналата ѝ слава".
Поздрави!
цитирай
29. nebonebo - С благодарност за постинга!
08.05.2018 06:01
Св.Георги да Ви закриля!
цитирай
30. barin - Благодарност и на теб, nebonebo!
08.05.2018 10:26
Благодарност и на теб, nebonebo!
цитирай
31. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
10.05.2018 11:10
Чест и почитания за този чудесен, вдъхновяващ постинг. Нека Свети Георги винаги закриля Отечеството ни от всякакви злонамерени злосторници!
цитирай
32. barin - Благодаря, Оги. Чести пожелания ...
10.05.2018 16:36
Благодаря, Оги. Чести пожелания са"Нека св. Георги да те закриля" напоследък. Той е наш силен светец и заслужено се отдава дължимото на него. Има от кого да ни закриля и е нужно.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645624
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031