Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 21:51 - В България има светилище на Афродита и нимфите
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9386 Коментари: 33 Гласове:
60

Последна промяна: 27.02.2018 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Заглавието на поредната ми тема нарочно е написано по този начин, защото Светилището на Афродита и нимфите до с. Каснаково, хасковско се оказа, че не е известно на много хора. През началото на месец февруари направих едно собствено проучване със сравнително широк кръг от хора и се оказа, че едва един на десет-дванадесет човека знае, че  в България има Светилище на Афродита и нимфите. Имаше такива, които като чуят името на обекта си мислят, че е в Гърция. Те очевидно имат основание, защото Афродита е гръцка богиня на любовта, а нимфите са митологични женски същества, за които по-надолу ще пиша също от гръцката митология. За Светилището на Афродита и нимфите научих преди повече от десет години. Посещавал съм го през 2007, 2012 и 2018 г., преди около седмица. При всичките си посещения основното, което гледах и питах беше какво ново има открито, намерено, разработено. Трите пъти видях нови неща. Този път в началото имаше разкопки от дясната страна на входа. Впрочем каса за билети и сега няма. Може би ако се включи в списъка на стоте национални туристически обекти ще се постави някакъв вход отпред. Иначе има изграден туристически информационен център, в който продават брошури и сувенири.  Светилището н а Афродита и нимфите се намира на около километър и половина от центъра на село Каснаково. Селото е близо до градовете Димитровград и Хасково. От Хасково се минава през с. Клокотница, добре познато на всички българи, поради успешната битка на цар Иван Асен II през 1230 г. За битката може да прочетете в моята тема:   
 Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г.
                 
                  Битката е най-успешната в българската история, погледнато откъм последиците след нея. 
                  След село Клокотница се завива надясно и се стига до с. Каснаково. През първите две ходения до светилището минах оттам. Третият път първо отидох до новата обсерватория в Димитровград, носеща името на италианския астроном Джордано Бруно, изгорен на кладата през 1600 г. След края на Димитровград по посока Хасково се завива надясно към с. Добрич и след него наляво към с. Каснаково. В селото има указателни табели и лесно се стига до Светилището на Афродита и нимфите.
                    Тракийското светилището на нимфите и Афродита включва останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.Това е единственият нимфеум в България. 
                Нимфите
 са женски същества, покровителки на природата. Те могат да бъдат земни, морски или други нимфи. Отличават се със своята красота и хората са се отнасяли към тях със страхопочитание. Техен "приемник" в по-късния български фолклор са самодивите. Макар че Афродита е известна като гръцка богиня на любовта и красотата, е известно, че още преди гърците да дойдат на Балканския полуостров, траките са почитали някои от боговете, които по-късно намират място в гръцкия пантеон. Най-типичен пример за това е култът към Дионис, който сред траките е известен като Загрей, Сабазий и Бромий. Освен на любовта и красотата, Афродита е и богиня на плодородието, пролетта и живота.  Афродита се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.
                 Знаем, че гърците си присвояват много моменти от историята на съседните народи, както и от тяхната митология. 

image
                         
                           Светилището на Афродита и нимфите има формата на подкова, като във вдлъбнатата част има извор. От него водата се стича по деснит ръкав по улей. Над извора има плоча с надпис. От двете страни на извора е имало постройки. Преди Светилището на Афродита и нимфите има разкопки, които са започнати през последните две години. Водата от изворите се събира в три басейна. Върху свода е издълбан надпис на гръцки, от който се вижда, че е от имението на Тит  Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана. Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно. През 1968 г. светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково е обявено за паметник на културата от национално значение. Остава си необяснимо за много хора защо не е било известно до преди петнадесетина години. Имам си обяснение- по времето на социализма места, свързани с религията не се почитаха, подобно на Кръстова вода, комплекса край Рупите на Ванга и други.
         
image
                         Новото, което тази година видях е Римска вила, която се намира съвсем наблизо до Светилището на Афродита и нимфите по-нагоре. Тя е разкопана през последните пет години, като намерените предмети са преместени и се съхраняват в музеите, а на мястото има само надпис, колона, на която е запазена горната част( капитела) и мост. За видовете колони има подробна информация с обяснения  в моята тема: 
 Блогът на barin :: класическите стилове в архитектурата



                             image       

                          Карта, на която е отбелязано Светилището на Афродита и нимфите.
                         Досега в продължение на последните 4 години археолозите са разкрили 6 помещения на площ 250 квадратни метра, чийто стени са били облицовани с разноцветни мраморни плочи, над които е имало стенописи, а подът е бил с мозайка. Най-голямото помещение е било над 100 квадратни метра. В него домакинът е посрещал своите гости.

Именно в него е била намерена мраморната статуя на Изида, но без глава и ръце.
                 Водещата разкопките и проучванията е д-р Кацарова. 

                 Идентифицирано е изображението на Изида в нейния гръцко-римски вариант със специфично облекло и т. нар. възел на Изида на гърдите - най-характерната черта в нейната иконография, посочи Кацарова. Статуята е висока 80 сантиметра, изработена е от скулптор с изключително изящество и е много добре запазена. На практика тя е стояла на постамент в центъра на помещението преди да бъде съборена при разрушаването на постройката, която е била по думите на археолога голяма жилищна сграда с представителни функции. Изглежда собственикът на вилата се е постарал неговата резиденция да получи най-модерната и най-красивата за този период от време украса, подчертава Кацарова. Една от нейните хипотези е, че стопанката на вилата Клавдия Монтана може да е била последователка на култа към небесната покровителка на майчинството и децата, който е бил добре разпространен в Римската империя, макар и не толкова широко в тракийските земи. Другата голяма находка е глава на сатир, първоначално смятано, че става въпрос за украсата на ограда на вътрешния двор на вилата.  Подобна декорация е имало във вила Армира между с. Свирачи и Ивайловград, където  ставало дума за по-малки по размер глави на сатири, на Дионис и на млади мъже - херми. Оказало се обаче, че сегашната глава е била от статуя, която е била приблизително 1,70 метра висока, а неин близък паралел и подобие е статуя с произход от нимфеума на император Адриан в град Сагаласос, северно от Анталия в азиатската част на Турция.

             Главата на придружителя на бог Дионис в свитата му също е майсторска изработка според специалистите. За разлика от статуята на Изида обаче е намерена в лошо състояние в яма с отпадъци и животински кости, много тежко обгоряла вторично. Смята се, че имението е просъществувало в своя блясък до първата половина на 4 век.

Според археолозите двете находки са от един и същи вид мрамор, като това и произходът на благородния камък евентуално можели да бъдат установени по българо-австрийски проект. След откриването им статуята и главата са претърпели почистваща обработка преди да бъдат показани официално сега.

                   Тит Флавий и Клавдия Монтана са били много високо образовани, били са много силно елинизирана семейна двойка и въпреки тракийския им произход са имали отношение и възможност да се докоснат до най-високите постижения на античната култура. Както знаем гръцкото влияние навлиза по нашите земи, като по-осезаемо се чувства по черноморското крайбрежие, но и навътре в българските, тогава тракийски земи също. Храмът е бил достъпен за населението, а там са се извършвали различни религиозни ритуали. Поради пресечната точка на която се намира обектът, може да се предположи че той е бил посещаван и от пътниците преминаващи през тези земи. Комплекс посветен в прославата на Нимфите и Афродита включва останките на сгради с различни функции (стопански, жилищни, културни и религиозни). Нимфите са женски същества, покровителки на природата. Те могат да бъдат земни, морски или други нимфи. Отличават се със своята красота и хората са се отнасяли към тях със страхопочитание. Техен "приемник" в по-късния български фолклор са самодивите. Макар че Афродита е известна като гръцка богиня на любовта и красотата, е известно, че още преди гърците да дойдат на Балканския полуостров, траките са почитали някои от боговете, които по-късно намират място в гръцкия пантеон. Най-типичен пример за това е култът към Дионис, който сред траките е известен като Загрей, Сабазий и Бромий. Освен на любовта и красотата, Афродита е и богиня на плодородието, пролетта и живота. Афродита се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки. Като единственият добре запазен нимфеум в България Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково намери място и в „Червената книга” на НАП. Комплексът е само частично проучен чрез разкопки и са необходими средства за укрепване на вече възстановените части и за нови консервационно-възстановителни работи, които биха могли да го превърнат в атракция за посетителите.
                   Традициите, свързани със светилището на нимфите и Афродита днес, които водят към миналото напомнят за траките. След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени.
 Древното тракийско светилище, съхранило езически ритуали от миналото и вярата на хората за избавление от болести и зло, и днес е посещавано от много хора, които вярват в лечебната му сила и жените които искат да забременеят посещават мястото, за да измолят богинята, покровителка на плодородието, да ги дари с дете. Свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче са си пробили път сред суеверните поклонници християни. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасовден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие. По време на християнизацията тук е бил изграден параклис на името на свети Спас, но днес от него не е останало нищо. Понеже няма православен светец Спас, древните хора са празнували спасението на Спасов ден. Консултирал съм се с Духовно-просветния център по този въпрос, както и по други религиозни въпроси. 

 image
                     До Светилището на Афродита и нимфите може да се стигне след един мост, където пътя свършва. Върви се съвсем малко по нагорнище, а може и по стълби. След Информационния център се стига до светилището. Според местните жители водата е лековита. 
Легендата гласи, че император Марк Аврелий подарява на тракийския пълководец  Тит Флавий земя крах село КаснаковоКрай синьо поточе на върха на  един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя се намира светилището на нимфите. От дълбока древност се знае, че там вечер танцуват нимфите - безкрайно красиви в белоснежните си воали, под които прозират стройните им тела. Легендата гласи, че ако жените пият от изворчето водa, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби - деца на непокорна Тракия. Ето това място получил римският военоначалник за тридесет години вярна служба на императора. Когато видял светилището, той не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на Афродита - богинята на любовта - в чест на своята жена Клавдия Монтана. Когато строителството започнало , всяка вечер Тит Флавий сънувал чуден сън. Явявала му се най-красивата от нимфите и му предлагала своята любов. Военоначалникът се събуждал под въздействието на съня си със замаяна глава. Започнал да отслабва. Появили се сенки под очите му. В деня на откриването на храма пред насъбралото се множество нимфата се появила на яве. Всички ахнали и паднали на колене пред божественото създание. Само тракиецът останал прав. "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!" - прошепнала му нимфата. Сякаш нежен звън докоснал душата му. Сърцето трепнало, но коравият войн, кален в много битки бързо се съвзел и отговорил: "О, най-красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години, докато воювах за славата на императора!".От този момент хората нарекли това място светилището на каменната нимфа.". 
. Надписът на гръцки език, издълбан върху лицевата страна на каменния свод над централния извор на Светилището на Афродита и нимфите гласи:

„На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.“

                   Запознах Ви с една по-малко известна забележителност в България и сигурно ще има читатели, които не са го чували, както и такива, които ще си обогатят знанията. Местните от Хасково и Димитровград сигурно има какво още да напишат за Светилището на Афродита и нимфите. Има още интересни обекти в района, катом споменатото село Клокотница, обсерваторията "Джордано Бруно", най-високата статуя на Богородица в Хасково, която е влязла в книгата за рекордите на Гинес, както и други. 




Гласувай:
60



1. rosiela - Наистина е митично място.
27.02.2018 22:00
Само че аз, Барин, съм ходила много пъти в Гърция и определено при извора на Афродита, минава се по един мост и се стига до много красиво място, където всичко е възстановено, все едно Афродита сега ще слезе да се отмие от греховете преди следващата любовна нощ. Гърците не оставят такива местности незавършени, при тях приказката оживява. Ние тук сме по- немарливи. И аз не знаех това светилище на Богинята у нас, стана ми много интересно.
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Сега на отиване за ...
27.02.2018 22:03
Здравей, Роси. Сега на отиване за Пампорово се отбих и реших да напиша за Светилището. Информирах двете жени от информационния център да очакват публикацията ми. В Гърция не съм ходил.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
27.02.2018 22:18
Афродита е известна като древногръцка богиня. Ако по тези земи са живяли траки, то следва че те са почитали древногръцки богове, което е в противоречие с писанията на блогъри, че българите са живяли хилядолетия преди новата ера по тези земи и са дали началото на човечеството.
цитирай
4. didanov - здравей барин
27.02.2018 22:28
интересно място и затрогваща легенда, поздрави
цитирай
5. barin - Здравей, kvg55. Няма противоре...
27.02.2018 22:29
Здравей, kvg55. Няма противоречие. Афродита е почитана по-късно от траките. Гърците я вземат от финикийска, египетска и вавилонско-асирийска богини. Затова траките също я имат. Поначало боговете в различните религии си съответстват.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Диданов. Започнаха и от ...
27.02.2018 22:32
Здравей, Диданов. Започнаха и от групите да идват съобщения, че не е познато мястото. Изглежда правилно съм преценил, че трябва да напиша за него и да го популяризирам.
Поздрави!
цитирай
7. emelika - Интересно и притеглящо да го посетиш
28.02.2018 08:41
Била съм край Хасково и Димитровград ,но не и тук. И навярно ще го посетя. Обичам да усещам духа на такива места и да се вслушвам в гласа на легендите. Научавам много от Вас. Благодаря!!!
цитирай
8. barin - Здравей, Елена. За някои места в ...
28.02.2018 08:57
Здравей, Елена. За някои места в района съм писал в текста за Светилището на Афродита и нимфите. Има и още наблизо: Александровска гробница, Извора на Белоногата, няколко манастира. Сега ходих до Араповския, който е към Асеновград.
Поздрави!
цитирай
9. laval - Здравей, barin.
28.02.2018 09:15
Не бях чувал за това светилище. Поздравления!
цитирай
10. troina - барин,ти определено ме изненада..
28.02.2018 11:06
Майстор си на Постингите,
и най-образцов блогер..
рядко талантливо явление
Брава!
беше ми приятно..
усмивки,Джулия
цитирай
11. batogo - !!!:))) Чест и почитания, приятелю!
28.02.2018 11:46
Винаги има какво да се научи от твоя блог, за което съм ти много благодарен!
цитирай
12. barin - Здравей, Лазаре. Като гледах снощи ...
28.02.2018 12:12
Здравей, Лазаре. Като гледах снощи светилищата в България се оказа, че съм ходил едва на половината. Това е интересно и има какво да се види.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Благодаря за похвалата, Джулия. ...
28.02.2018 12:13
Благодаря за похвалата, Джулия. Старая се колкото мога да пиша за интересни и не толкова известни неща.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Благодаря, Оги. Интересно свет...
28.02.2018 12:16
Благодаря, Оги. Интересно светилище е това, особено като зная вече за него. Обикновено като видя в интернет снимки от някъде, които много се различават от моите планирам ходене до обекта.
Поздрави и бъди жив и здрав!
цитирай
15. avangardi - Здравей, barin!
28.02.2018 13:00
Не бях чувала за това светилище и много благодаря за информацията. Поздравления!
цитирай
16. barin - И аз съм доволен, avangardi, че ти ...
28.02.2018 14:20
И аз съм доволен, avangardi, че ти бях полезен с тази тема.
Поздрави!
цитирай
17. donchevav - Много интересен и полезен постинг - ...
28.02.2018 15:03
Много интересен и полезен постинг - и толкова увлекателно поднесена информация в него! Благодаря ти, Иване!
Съвсем наскоро четох за открит друг нимфеум - при изкопни работи за строеж на нов жилищен блок във Варна, доколкото си спомням. Намерих значението на тази дума в речника, но ми се струва, че има разминаване...
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, Вени. Изглежда с времето ...
28.02.2018 15:21
Здравей, Вени. Изглежда с времето съм започнал да пиша по-добре. Поне отзивите тук и на другите места, където се разпространяват моите теми е така. Във Варна откриха преди година и половина стара амфора и предмети от античния Одесос, когато разкопаваха главната улица, пешеходната зона.
Поздрави!
цитирай
19. mihala - Поздрав,
28.02.2018 16:07
Хареса ми написаното и темата.Да можеха повече да пишат за България, а не за разните му джендъри,че ще си загубим земята.
цитирай
20. donchevav - https://www.youtube.com/watch?v=8zqrqOfeI2o
28.02.2018 16:52
barin написа:
Здравей, Вени. Изглежда с времето съм започнал да пиша по-добре. Поне отзивите тук и на другите места, където се разпространяват моите теми е така. Във Варна откриха преди година и половина стара амфора и предмети от античния Одесос, когато разкопаваха главната улица, пешеходната зона.
Поздрави!


Благодаря ти за пояснението, Иване! Интересна ми бе употребата на термина "нимфеум" в съвременния български език и всъщност имах предвид една по-скорошна новина:

"Откриха обществения нимфеум на Одесос

14 Февруари 2018, Сряда
При изкопни работи за новострояща се кооперация във Варна на ул. "Софроний Врачански" бяха открити останки от голяма градска чешма от късноантичния Одесос. Археологическите находки датират от 5-6 век. Водното съоръжение тогава е било наричано "нимфеум", което е елемент от римската градска водопроводна система. Неговото значение се определя от възможността десетки хора да черпят вода едновременно. Освен за питейна вода, за гражданите на късноантичния Одесос нимфеумът е бил и средище на обществен живот. "Това, което ни изненада на този обект, е откриването на тази сложна архитектурна структура, този комплекс от водни съоръжения, каза пред БТА археологът Александър Минчев, който е съръководител на археологическите разкопки. Комплексът включва голяма щерна /цистерна/ с дължина 14 метра. Широчината й не е ясна, тъй като се разпростира и под съседен парцел. От североизточната й част има малък правоъгълен басейн, облицован с мрамор и водоустойчива хоросанова замазка около стените. Пред цистерната минава дълъг коридор, разделен на две части, и след него е имало още един басейн, но с кръгла или елипсовидна форма. Археологическите работи се извършват на площ от 400 кв.м. Всичко, което откриваме, е почти в основи, тъй като е разрушено по време на съвременното строителство..."

http://www.zona-news/displaynews/125328


А постингите ти наистина стават все по-интересни! Поздрави!
цитирай
21. tanyaivanova - Войната за Троя Истината за ...
28.02.2018 16:53
Войната за Троя


Истината за троянската война

Седнах днес напук на всичките лъжи
да разкажа що на съвестта тежи
на тоз платен драскател Омир,
за един ахейски обир
как във Троя войната свърши
със позор за всички мърши.

Три богини се родили
трите се на пир напили
и Ирида мъничка хитруша
им подхвърли ябълка, не круша.

Тази ябълка била
връх на всички чудеса,
била сочна и огромна
и на диня най-подобна.

И решила да подразни
тя главиците им празни:
- Тази ябълка неземна
е в градината последна.

Тя ще бъде за подарък
на красавицата, що
на това пир-празненство
едно мъничко момче
на троянски цар синче
убеди, че на тоз свят
не трябва ти да си пират,
за да срещнеш своя ден,
макар съвсем обикновен
със усмивка на уста
и със вирната глава,
а една богиня най-прекрасна,
че животът без любов е празен,
че животът не е изпитание,
че не сме тук за страдание,
ни за вечна суета
не сме ниe на света.

И помислила Атина:
"Що да сторя, че истинах
аз от таз задача сложна
и не съм аз тъй безбожна-
Ще предложа мъдрост, или власт
Ще отгатна неговата страст."

Хера пък приготвила богатство
"Ще убия брат му и наследствена
ще му бъде Троя-тоз богат
и над всинца властващ град."

Афродита пък въобще
не помислила, а туй момче
във гората пищна тя отнесла
и плодове му тя донесла
А пък Парис сам във лакомията
се оплескал чак до шията.

И попитала богинята:
-Искаш ли да се въргаляш в тинята?
да копаеш тор в обора,
но да полетиш в простора,
и въпреки вси правила
да срещнеш ти пак любовта
на красавица неземна,
че са ти май най-потребни
други тука чудеса
щом е Троя в твоите крака.

Разплакало се мъничко детето,
че то не срещнало на таз планета
любов тъй чиста,
и без да мисли
посочило в туй съревнование
единствената без колебание
Афродита май, че пак успяла
да спечели. На раздяла
му посочила тя древната Елада
дето без никаква пощада
я о
цитирай
22. tanyaivanova - а някога замислял ли си се защо Варна( Троя) е кръстена на лъжеца Одисей?
28.02.2018 17:02
Одисея




Минава времето - момента
не мога аз да уловя,
в очите шарената лента
върти се докато заспя.

Напразно минаха годините
обзети във тъмничен сън.
Любов аз правех със богините,
мечтаех да изляза вън.

В Итака сбираше жена ми
за откупа ми грош по грош
и с мъка носеше срама ми
за жаждата за чужда мощ.

А враговете ми празнуваха
и зъби точеха сега.
Какво короната ми струваше
щом бях далече от брега?

Владетел на една химера,
търговец на лъжи безчет,
богатства търсeх, но намерих
заслужения си късмет.
цитирай
23. barin - Здравей, Вени. Точно същото имах ...
28.02.2018 17:26
Здравей, Вени. Точно същото имах предвид. Откритите неща миналата година във Варна. Нарекоха го Нимфеум. Аз понеже живея наблизо ходих няколко пъти да видя разкопките.
Поздрави!
цитирай
24. barin - Здравей, mihala. През последните ...
28.02.2018 17:28
Здравей, mihala. През последните дни забелязвам, че много хора пишат за джендърите и истанбулската конвенция, което е отрицателното, но и за Васил Левски, което е положително. Благодаря за добрите думи.
Поздрави!
цитирай
25. barin - Здравей, Таня. Одесос изглежда ...
28.02.2018 21:01
Здравей, Таня. Одесос изглежда идва от Одисей. Дали е идвал Одисей във Варна не може да се каже. За Троя- мисля, че е твърде вероятно да не е там, където я е открил Шлиман. По южното ни черноморско крайбрежие има плаж Дарданели, който може да се свърже с протока Дарданели. Имената се пренасят от едно място на друго. И в Новия свят има Ню+име на град. Троя е била до Дарданелите, но кои- там, където е имало море. Откритата Троя е доста далеч от море. Името Одесос идва от Одисей, а може би даа има друг произход. Одеса е кръстена така, защото първоначално са предполагали, че там е античния Одесос. По времето на българите вече Одесос се е казвал Варна. Троянската война е възвеличена от Омир и благодарение на него се знае за нея. Навсякъде се учи, че Омир е първия поет, но ми е чудно как първите поеми Илиада и Одисея са такива големи, обемни и завършени. Нали първо се започва от малкото и се развива към голямото.
Благодаря за коментара относно Одисей и Троянската война. Даде ми тема за размисъл и изучаване.
Поздрави!
цитирай
26. emi1ts - Поздрави
01.03.2018 13:12
Иво за интересната публикация!Честита Баба Марта днес с пожелания за всичко
най-хубаво и добро!Хубав празничен ден и добро настроение с наближаващата пролет!
цитирай
27. barin - Здравей, Еми. Благодаря за поже...
01.03.2018 16:52
Здравей, Еми. Благодаря за пожеланието и че хареса поредния ми материал. Имаше малко закъснение от предната тема, защото не бях в града.
Всичко хубаво ти желая!
цитирай
28. litatru - Здравей, Барин!
02.03.2018 07:26
Темите, които си ни развил са много увлекателни и поучителни за мен! Благодаря ти!
Поздрав - Литатру!
цитирай
29. bojo12345 - Аз като хасковлия и другите от областта знаят за това светилище.
02.03.2018 17:21
Останалото е въпрос на кметски интереси, каквито явно няма...
Хубав пост. Поздрави!
цитирай
30. barin - Здравей, litatru. Благодаря за ...
02.03.2018 17:56
Здравей, litatru. Благодаря за похвалата. Ще гледам да пускам още увлекателни теми.
Поздрави и весели празници!
цитирай
31. barin - Здравей, bojo12345. Иска ми се това ...
02.03.2018 17:58
Здравей, bojo12345. Иска ми се това светилище да се популяризира. Може би няма достатъчна подкрепа, за да стане известно.
Поздрави и весели празници
цитирай
32. to4icata111 - България цяла е светилище!
02.03.2018 20:23
Поздравления за интересния и стойностен материал, както винаги, barin! Жив и здрав!
цитирай
33. barin - Благодаря, Точисе. Мнението на ...
02.03.2018 20:29
Благодаря, Точице. Мнението на хпрата има значение за мен. Оказва се, че съм ходил на по-малко от половината известни на мен светилища.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645647
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031