Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2017 23:04 - На кого трябва да принадлежат Западните покрайнини?
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6865 Коментари: 23 Гласове:
43

Последна промяна: 17.12.2017 23:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Западните покрайнини е територия от настоящата Република Сърбия. Западните покрайнини е политико-географска област и исторически термин, утвърдил се в България след Първата световна война, за да обозначи териториите, откъснати от българската държава по силата на Ньойския мирен договор и присъединени към Кралството на сърби, хървати и словенци. За отбелязване е, че според клаузите на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г. те са дадени на Кралство на сърби, хървати и словенци. По-късно( през 1929 г.) то се преименува в Югославия. Държавата Югославия е изкуствено създадена подобно на Румъния. Тя включва области, населени от различни народи и дълго време исторически принадлежали на България.  Днес тези райони влизат в шест общини на Сърбия (ЦарибродБосилеградБабушницаСурдулицаПирот и Зайчар). Разположени са по поречието на река Тимок, гранична с България към долното си течение и устието до вливането ѝ в р. Дунав. По-на запад е друга област, която също е принадлежала исторически от времето на Първото Българско царство и Второто Българско царство към нашата територия. Наричаме я Поморавието. 
               За Западните покрайнини който и българин да попитате ще отговори, че трябва да се върнат по няакъв начин на България. Как може да се случи събитието и дали е възможно? Ще се опитам да анализирам ситуацията относно Западните покрайнини и да докажа твърдението, че са български. 
                  Не случайно отбелязах, че според Ньойския договор страните-победителки в Първата Световна война дават областта, която наричаме Западни покрайнини на държавата Кралство на сърби, хървати и словенци. По-късно тя става Югославия, която е неин приемник. Държавата Югославия е изкуствено създадена. Лесно може да се разбере, че тя, както и Румъния са уголемени, за да има противовес на България и второ, да няма единна голяма и силна във всяко отношение държава на Балканския полуостров. Приложен е старият римски принцип"РЕазделяй и владей", който в по-новото време Великобритания много често и с голям успех прилага. Тя се ползва с авторитет в международните институции, има правото да налага вето в ООН и може да определя териториите, заеднои със САЩ и СССР. След Първата Световна война Съветския съюз заема мястото на Русия като Велика сила. Оказва се, че три от Великите сили по това време- Великобритания, Франция и Русия са побеждавани съвсем наскоро от България. И то са яли здрав бой.
             
  
                  
   
                  Карта на Западните покрайнини( в син цвят)
                  Като се погледне на картата границата между Сърбия и България в момен та минава по високите планински части. Дори има няколко високи върха в планините, които попадат в  граничната зано. В Стара планина е Миджур( четвърти по височина-2168 м.н.в., Руен- първенецът на Осоговската планин а- 2251 м.н.в. и Руй- на едноименната планина над гр. Трън и красивото ждрело на р. Ерма-1705 м.н.в. Ходил съм на всички и ми направи впечатление, че на Миджур не даваха да се ходи( 2004 г.), без да са уведомени сръбските гранични власти, защото според тях се минава за кратко през сръбска територия по време на прехода. На вр. Руен най-високата точка е изцяло в сръбска територия( също несраведливо), а малко по-назад( петнадесетина метра) са поставили знак с кота и триъгълна  гранична пирамида. На вр. Руй искат от сръбска страна да се подходи по стръмната и отвесна страна, защото при нормалната пътека се навлиза в сръбско. Какво значение има, че туристите направят десетина крачки в чужда територия? Изглежда за съседите ни голямо. Аз естествено си нагазих сръбската територия по време на изкачванията и не стоях да гледам дали сръбските граничари ще ме забележат. 
                     Релефът на Западните покрайнин и е планински. Затова  Северна Добруджа и Беломорска Тракия ги преценявам като по-апетитна територия. 
Блогът на barin :: Значението на Добруджа за развитието на България
Блогът на barin :: Защо сме на това място/или продължение на предната тема за Добруджа?
        Така или иначе Западните покрайнини е бивша българска земя и няма значение каква е е от значение. Удаде ли се удобен случай да се вземе не трябва да се пропуска. Сега си мисля, че има някакъв вариант. Ще обясня какъв.  Въз основа на Ньойския мирен договор от 27. 11. 1919 г. от Царство България бяха откъснати по „стратегически съображения“ Западните покрайнини (Царибродска, Босилеградска и Струмишка околии, както и анклав от територията на Видинска околия) и присъединени към Кралство на сърбите, хърватите и словенците, което през 1929 г. се преименува в Кралство Югославия.
На 10 февруари 1947 г. Парижкият мирен договор дава тези територии на Федеративна народна република Югославия.  Държавата Югославия включва шест автономни републики: Сърбия, Хърватия, Слоивения, Босна и Хцеговина, Македония и Черна гора. Освен тях има още две- Косово и Войводуина, които имат по-ограничена автономия. Сърбия самостоятелно без ничия санкция си взема върховната роля и има надмощие в държавното управление. Страните-победителки в Европа наказват България сурово за, поради няколко причини: първо са били побеждавани няколкократно на бойното поле през Първата Световна война, заради включването на България на страната на Тройния съюз( или Централните сили) войната се удължава с около две години. Не може да имат къса историческа памет и да не се сещат за величието на нашите владетели през Първото и Второто Български царства. Аналогично в древността Великата Римска империя е внимавала винаги за Македония( областта), за да не се появи някой нов Александър Македонски. 
 
"Ньойският мирен договор е по-скоро диктат и Америка още тогава отказва да го подпише. Много от тогавашните политици са разбирали, че Версайските документи са условия за една нова война, което след това се и случва".

България е ощетена и то в интереси, които са доказуеми и разумни, каза гостът. "Друга тема е какво е било нашето поведение. Въпросът е дали след толкова години има смисъл да бъде връщана темата по този начин. Защото Ньойският договор изтича, той има някакви времеви параметри - дайте сега да си искаме Западните покрайнини".
                За цялостта на държавата всяка земя има значение. Единствено в Сахара дали няколко хиляди квадратни километра са в територията на Чад или Централноафриканската република няма значение. Всъщност може за в бъдеще да се окажи, че не е така, ако се открият на спорното място залежи от полезни изкопаеми.
                За България Западните п0крайнини са от значение. Те са населявани от VII в. с българи. При преценката коя територия на кого трябва да се даде не е спазен принципа с какво население е населена преди и към  момента. След време често става така, като със Северна Добруджа- да няма българи, поради асимилация, разселване, гонения и други мерки на политическия режим на държавата, която администрира земята.  В Западните покрайнини сръбското правителство се е отнасяло винаги лошо към българите и е ограничавало правата. През последните години нещата постепенно се промениха в положитена от българска глрдна точка насока. Територията на Западните покрайнини, която влиза в състава на Република Сърбия е около 1545 кв. км. Има и друга част около Струмица, но тя влиза в Македония и се присъединява към почти цялата държава Македония, която трябва да е българска. 
По време на сръбската окупация след 1920 г. в Западните покрайнини живеят 64 509 души, като 54 758 са българи, 8637 - власи, 549 - цигани и само 127 са сърби. Това население живее в два града, в три пазарни средища и в 118 села. В откъснатите територии има 115 училища, 6 прогимназии и една гимназия, в които преподават 269 учители и учат 7892 ученици. В Западните покрайнини тогава има 45 български църкви с 42 свещеници. Първоначалното основание на Великите сили по това време е, че е необходима временна буферна демитализирана зона за защита от бъдеща военна агресия от българска страна. 
                 Югославия и Румъния са държави с територии, несъответстващи на тяхното истортическо развитие и с нищо незаслужени. От другата страна след обособяването на Капиталистически и Социалистически лагер се явяват Турция и Гърция, които са в лоши отношения помежду си. Дори преди няколко дена турският лидер Ердоган посети Гърция, а подобно нещо не се е случвало от 1954 г. Западните сили поддържаха и двете държави и ги въоръжаваха с модерно ново оръжие. Аз поначало съм негативно настроен към съседните балкански държави, но мисля, че изразявам не само моето мнение, а това на болшинството хора в България. Погледнато във времето Югославия обединява всички държави, разположени на запад от България. Югославия се разпадна на отделни държави след 1991 г. Черна гра се отдели по-късно, а Косово след 2008 г. получи специален статут и по-късно обяви независимост. Държавата Косово не е призната от всички държави. Не е призната от Испания и още няколко държави  държави от Европейския съюз, както и от Сърбия и Русия. Всяка държава си има причина за това, но тук няма да обсъждам.
                   По времето на кан Пресиан(836-852 г.) за първи път се сблъскваме със сърбите на бойното поле. По-късно водим много войни:
Блогът на barin :: Войните между България и Сърбия
                 Сърбия в никога не е била водеща държава в региона. С малки изключения никога не е била първостепенна държава на Балканския полуостров, а обикновено е играаела второстепенна роля, "лепната" по-често за Византия, по-рядко за България и стремяща се да оцелее. Винаги до идването на Османската империя България и Византийската империя са били водещите държави на Балканския полуостров. В крайна сметка Сърбия беше стеснена до полагащите ѝ се граници от историческа и политическа гледна точка. Изгуби морския си излаз, а може и още да намалее, ако Войводина, населена с унгарско население се отдели. Има на няколко пъти опити, но си мисля, че както е тръгнало да се отделят и разпадат държави, населени с неееднородно население може да стане. По подобен начинРумъния включва българските воеводства Влахия и Молдова и Трансилвания, населена с население, близко до унгарското:
   
Блогът на barin :: Заселване на румънските земи
Блогът на barin :: Създаване на Унгарската държава
             На посочените места има информация за населението на земите на запад от България, които в пределени периоди са били за известно време български. Западните покрайнини са точчно близо до България. Прим избирането на София за столица са отчетени няколко положителни неща: разположена е в котловина и оградена от планини, Велико Търново е на стръмно и не е подходящо, морски град, като Варна е сметнато, че е неподходящ, защото нямаме морски традиции и и сме затворени към Средиземно море и Атлантическия океан от Босфора. Другата причина е много важна и пперспективна, затова ѝ отделям внимание: при евентуално увеличаване на българската територия със земите, населени с българи или казано още при оосвобождението на българските земи София ще бъде по-към центъра на България. Пловдив по време на освобождението е най-големия град, но не е освободен, а става столица на васалната на Османската империя Източна Румелия. След съединението управляващитер са си давали сметка, че ще има още войни и действия по обединение на България, особено в западна посока. Затова столицата не е преместена, а и Пловдив е разположен в ниското и изглежда незащитен. Към началото на XX в. е от значение разположението да бъде в средата и на защитено и сигурно място. 
   


                  От картата може да се види разположението на градовете и територията. Трябва да се вземе предвид, че Русе е бил по-голям от София, както и Сливен, но кем последните години на XIX в. София по население изпреварва Русе. 
                Западните покрайнини са трайно населени с българско население, което се самоопределя като българско. Има значение какво е самосъзнанието и самоопределянето на населението. Съзнанието на населението може да бъде променено, съсобразно със желанието на властимащите, както се случи с това в Македония. Беше измислена цяла нова нация. 
                   „От София тези покрайнини са само на 60 км, а от Белград на близо 400 км. Само границите спираха превръщането на София в естествена метрополия на региона, а ждрелото на Ерма в новата вилна зона на София. Всъщност наченки на подобни процеси има и сега. Цели випуски на гимназиите в Босилеград и Цариброд се записват в софийските университети, а къщи по селата около двете градчета се изкупуват от българи от близките градове. Близостта до нашата столица не е определяща, макар и да има съвсем малко значение. 
                  За определянето на кого трябва да принадлежат Западните покрайнини трябва да се вземе историческата реалност и да се отсъди обективно. Държава Югославия вече няма от повече от две десетилетия. Никъде не пиши, че Сърбия е неин наследник. Като гледам спортните състезания Сърбия не наследява статистиката и медалите, спечелени от Югославия в никой спорт. На политическо равнище как е? Тези, които дължат пари като заем на Югославия няма от кого да си ги получва и както се казва в поговорката" " Пито-платено".   Повече са тези държави в света, на които Югославия е дължала пари преди разпадането си. За тях    има други поговорки: "Щ
е ги получат на връбница в петък" или " На куково лято". За тези, които се интересуват от поговорките:
 
Блогът на barin :: Българска мъдрост- пословици и поговорки
                 Никъде в международните правни договори не е казано, че Сърбия наследява Югославия. Дори основните държавни символи са различни- знаме, герб, химн. Освен това над българското население са извършвани гонения и насилствени действия от властите. Сърбия има и международни прегрешения, които при разглеждане на проблем на международно равнище не бива да се пренебрегват. След разпадянето имаше война, извършен е геноцит  е Сребреница през 1995 г. Нещо недостимо за края на XX в. и то в Европа, която се смята за най-напред в цивилизационно отношение. С войната бяха ангажирани международни сили под егитата на КФОР и международните институции, имаше дадени жертви. Появиха се условия за контрабанда на оръжия и стоки, защото за дълъг период беше наложено търговско ембарго. 
               Като зная, че геноцитът на арменците през 1915 г. и на камбоджанците от 1878-1979 г. са осъдени, защо да не бъдат санкционираани и сръбския над съседните народи, особено Босна и Херцеговина. Тук не говоря за защитаване на мюсюлманското население, а от чисто човешка гледна точка. 
                Този довод изглежда да е сериозен и подплатен с факти и ако се постави на международно обсъждсне въпросът за принадлежността и законността на Западните покрайнини към Сърбия всеки ще се замисли на кого да ги даде. Стрбия тряжва в подобен случай да си понесе последствията за своите действия. Не може на някои все да им се разминава. Сред политическите среди съм чувал да казват за Югославия" Галеното отроче на Франция и Западна Европа". Досега Югославия си получи заслуженото, но не и Сърбия. Сърбия е дистанцирана от Югославия и съвсем друга държава. 
                  Остава юристите да прочетат по-внимателно Ньойския договор и да намерят начин да докажат пред световната общественост, че Западните покрайнини по право принадлежат на България. За какъв срок е подписан Ньойския договор? Срещал съм два варианта: за 80 и за 100 години. В първият случай договорът е изтекъл. Има прецедент: Великобритания владееше Хонг Конг за 99 години и през 1997 г. го върна на КИтай. По аналогичен начин Португалия върна на Китай Аомин(Макао). 
                Ако се вземе вторият вариант на срок на договор- съвсем скоро ще се изтъркули 2018 г. и ще изтече срока. Има време да се прочете от разбиращите подробнио договорът, като се чете и "между редовете", да се изтълкува и да се постави въпроса от дипломацията. Не може да става дума за военни действия, а само за дипломатически. Идва времето, когато на България може да ѝ се удаде шанс да свърши нещо с помощта на дипломатически ходове и действия, както преди около 13 века е направил кан Тервел. 

           Карта на мечтаната територия от много хора за България
                 За осъществяване на замисъла са необходими много неща да се случат. Според мооето мнение на първо време трябеа да обединят политиците и да излязат с единна позиция, независимо от партийната си принадлежност и да дадат ход на действие. Този политически въпрос не е в компетенциите на никоя национална българска институция. Правомощия за решение няма Парламента, Президента, Народното събрание( било то обикновено или Велико) или Министерския съвет. Трябва да се насочат усилията за убеждаване на световните институции и може би Арбитражния съд за доказване на правдивоподобност. Западните покрайнини законно са български, остана сложния механизъм как да постигнем целта. Сърбия не заслужава да има западните покрайнини, погледнато  от всякакъв ъгъл. 
                  Изказах някои мисли  и аргументи по въпроса за Западните покрайнини, защото за останалите територии от неделимата част на България( МТДМ- Мизия, Тракия, Добруджа и Македония) най-близко и реално ми изглежда засега само връщането на Западните покрайнини. Преди десетина години изобщо не ми е минавала подобна идея, че може да се случи събитието. От друга гледна точка, ако за България се направи компромис, много страни по света ще се възползват наготово от създадения прецедент и ще предявят претенции към съседите си. Известен факт е, че малко са съседните  държави, които нямат "търкания" за територии или казано териториални спорове. Много от тях в името на добросъседските отношения не ги изтъкват. Все пак нали трябва да се върви към подобряване на отношенията между държавите, разоръжаване, създаване на съюзи. Същевременно всичко трябва да се обмисли и изпипа, за да няма Сърбия претенции. Към настоящият момент би следвало съобразно прегрешенията към Европейските структури Сърбия да е натрупала достатъчно негативи, че да се отдръпнат и да спрат да я поддържат на международната сцена. Сърбия все някога ще поиска да стане член на Европеския съюз, а тогава невърнатите земи може да бъдат спирачка от наша страна. Известно ки е, а и не само на мен, че нещо да може да се случи в Европейския съюз трябва да се
произнесат в положителна насока всички страни-членки. Гърция спъва Македония, за да не може да се добере до челнство, заради името. Зная, че при разделянето Хърватия и Словения имаха някакъв териториален спор, но лесно го решиха.
,                    Остана да се надяваме, че връщането на Западните покрайнини ще е началото на едно обединение на българските земи.  




Гласувай:
43



1. mt46 - Поздрав!
18.12.2017 06:19
Наскоро ми разказаха как двама братя се скарали за границата на наследствен имот и единият убил другия...
цитирай
2. barin - Добро утро, mt46. При разделянето ...
18.12.2017 06:22
Добро утро, mt46. При разделянето отначало е имало граница в населено място, което противоречи на всички международни закони и правото. Заради отнемането на Западните покрайнини хората са се отчуждили.
Поздрави!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Чест и почитания за този пълен с истина и родолюбие исторически анализ, приятелю!
18.12.2017 10:26
Като чета твоите обективни, аргументирани анализи, все повече се убеждавам, че си един от малкото много полезни за установяването на истинската история на България изследователи, на когото може да се вярва.
Поздрави с уважение за огромния труд, който полагаш в полза на Родината и историческата Истина!
цитирай
4. kvg55 - barin,
18.12.2017 13:36
Нашата дипломация нищо няма да свърши, дори при удобния случай - желанието на Сърбия да стане член на ЕС.
цитирай
5. zaw12929 - Смело казано: На кого трябва да п...
18.12.2017 14:20
Смело казано: На кого трябва да принадлежат Западните покрайнини ли ? На България, но с тези управници ще стане. Те на КТБ шефа не могат да изискат от Сърбия...
цитирай
6. nkf - Преди няколко години Словения и ...
18.12.2017 16:35
Преди няколко години Словения и Хърватия предлагаха да отстъпят техния суверенитет над Покрайнините на България, но тогавашните комунистически боклуци, в лицето на станишката и пернишкия циганин първанов, се направиха, че нищо не са чули. Сегашния тулуп банкянски, любителя на сръбска чалга и плескавици пък съвсем нищо няма да направи. Проблемът е, че България продължав ада се управлява от комунистически курви-антибългари, сърбо-московски ибрици. Иначе не само покрайнините, но и цялото Поморавие е българско. Сръбските земи са в Босна, всичко останало е Българско, Хърватско и Унгарско, а на югозапад - и албанско.
цитирай
7. rosiela - Наши са си, Барин, наши,
18.12.2017 17:18
не ми отваряй сега душата да разказвам как съм разговаряла с българите там и как те боледуват за у нас, ама са много честни и открити, та как биха се адаптирали, не знам?!
цитирай
8. barin - Видях само коментарите по време на ...
19.12.2017 02:56
Видях само коментарите по време на дежурството. Довечера ще отговоря, ще видя кой какво е публикувал и ще гласувал. Засега няма отрицателни нагласи.
цитирай
9. vaquero - barin,
19.12.2017 16:20
Не виждам друго разрешение освен членство на Сърбия в ЕС.
цитирай
10. barin - Благодаря, Оги за добрата преце...
19.12.2017 17:17
Благодаря, Оги за добрата преценка. Аз пиша истини, а чрез коментарите успявам да изясня някои неточности и непълна информация, където има.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, kvg55. И на мен не ми се в...
19.12.2017 17:18
Здравей, kvg55. И на мен не ми се вярва на нашата дипломация. Затова съм писал, че е време да се реабилитира пред народа и да постигне нещо. Сега вече не става с война на бойното поле.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Здравей, zaw12929. Не виждам с кои ...
19.12.2017 17:21
Здравей, zaw12929. Не виждам с кои управници може да се случи. Надявам се на чудо- да се появи отнякъде нов държавник и той да не мисли само за облагодетелстване, както и да заличава стореното от предходните.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Здравей, nkf. През последните п...
19.12.2017 17:25
Здравей, nkf. През последните повече от 70 години управляващите само слушаха от СССР, а после от Европа и НАТО. Нямаме собствена позиция и застъпници за нас. Сърбия е както казваш в Босна и Херцеговина, а Поморавието също е наше. За него не споменавам, а като оценявам международното положение си мисля, че да си върнем МТДМ( Мизия, Тракия, Добруджа и Македония) ми изглежда 'Мисията невъзможна". Струва ми се, че единствено за Западните покрайнини се появява лъч надежда, стига да има кой да поеме за осъществяването.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, Роси. Не съм общувал с хора ...
19.12.2017 17:27
Здравей, Роси. Не съм общувал с хора от Западните покрайнини, но си мисля, че трябва да е така, както си писала. По всякакъв начин доказах, че законно трябва да принадлежат на България. За останалите гранични области, населени с българи и били български за дълго време ще дойде момента по-късно.
Поздрави!
цитирай
15. barin - Здравей, vaquero. Кандидатств...
19.12.2017 17:29
Здравей, vaquero. Кандидатстването на Сърбия за членство в Европейския съюз минава през одобрение от всички страни-членки, значи и България. Тогава е момента, но се съмнявам, че ще се възползваме.
Поздрави!
цитирай
16. rosiela - Само пет пъти съм била в Босилеград. И не само там.
19.12.2017 19:16
Има хубав Български културен център. Правих предавания, поредица, за тях. Няма дете българско, дето не идва на курс по... български език.
Зденка Тодорова отделно с колко българи отвъд границата ме е запознавала, няма да ти разправям за всеки дом, който мечтае България Предполагам знаеш, че съм журналист.
цитирай
17. barin - Зная, че си журналист и пишеш сти...
19.12.2017 20:15
Зная, че си журналист и пишеш стихотворения, Роси.
цитирай
18. get - Наскоро ми разказаха как двама б...
19.12.2017 21:25
mt46 написа:
Наскоро ми разказаха как двама братя се скарали за границата на наследствен имот и единият убил другия...


Така е СЪРБИНА ВИНАГИ е удрял и придължава да забива - дареният му ОТ Русия нож в снагата на брата си!
цитирай
19. barin - Правилна мисъл, Гете. Българите ...
19.12.2017 21:43
Правилна мисъл, Гете. Българите много рядко сме започвали първи без причина война. Стремели сме се към обединение с всички сили и средства.
Поздрави!
цитирай
20. get - Правилна мисъл, Гете. Българите ...
19.12.2017 22:34
barin написа:
Правилна мисъл, Гете. Българите много рядко сме започвали първи без причина война. Стремели сме се към обединение с всички сили и средства.
Поздрави!


Е, не трябва да благодариш на мен - а на точната илюстрация дадена от М. Тачков - за същностното при отношенията ни със сърбите?
- По-скоро на него следва да благодариш !
цитирай
21. nkf - Здравей, nkf. През последните п...
23.12.2017 13:33
barin написа:
Здравей, nkf. През последните повече от 70 години управляващите само слушаха от СССР, а после от Европа и НАТО. Нямаме собствена позиция и застъпници за нас. Сърбия е както казваш в Босна и Херцеговина, а Поморавието също е наше. За него не споменавам, а като оценявам международното положение си мисля, че да си върнем МТДМ( Мизия, Тракия, Добруджа и Македония) ми изглежда 'Мисията невъзможна". Струва ми се, че единствено за Западните покрайнини се появява лъч надежда, стига да има кой да поеме за осъществяването.
Поздрави!

Аз смятам, че е възможно това, което ти смяташ за невъзможно, но проблемът се състои в това, че 1. Липса на патриотично, национално съзнание всред не малко българи и особено сред далавераджиите, които са на власт / това е вследствие на 70-годишното руско-съветско възпитание на българите в устойчив нихилизъм, мижитурство и тъпотия 2. липса на национална доктрина, идея, стратегия, план, 2. липса на здрава българска образователна система, 3. липса на знания, интелект и идея "какво искаме за нас", 4. продължаваме да се придържаме към стари коминтерновски и руски линии на политика, които са крайно вредни за България 5. при съответен подход, НАТО и особено САЩ, са от крайна полза за България, но това е крайно трудно за асимилиране от нашего брата българина, който продължава да вегитира в състояние на абсолютна безпросветност, тъпота, малодушие, проруско подпличкване и социалистическа чехлювщина.
цитирай
22. atil - Не се виждат картите, но българи там ...
18.04.2018 22:16
Не се виждат картите, но българи там живеят още от 5 век. а самата Сърбия се въздига през 14 век благодарение на "българската партия" там и на българската емиграция. Династията им е сръбско-българска...
Докато обаче сме в лоното на тази република дарена от Сталин и нейния елит, българската външна и вътрешна политика от времето на царство България едва ли ще се възроди.
цитирай
23. barin - Трудно е, Атиле, но може и да се пр...
18.04.2018 22:20
Трудно е, Атиле, но може и да се промени международната обстановка и да настъпят благоприятни условия, за да си ги вземем. Международната обстановка понякога изведнъж се променя, а ако може да се използва момента има изгода. Следващият удобен момент може да е след век-два, а може и да няма такъв. Нашето си е наше.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626294
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031