Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 22:06 - Атила не е Авитохол
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11983 Коментари: 23 Гласове:
36

Последна промяна: 05.09.2017 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Именникът на българските канове е документ, на който е намерена само първата страница. Лошото е, че втората я няма и има косвени догатки за някои моменти от българската история. С напредванбето на времето и технологиите на изследване много от спорните въпроси се разрешиха, но все още в справочниците има три теории за произхода на българите: тюркска, хунска и ираноезична.
                      Затова възника въпросът" Кои са от рода Дуло?". На този въпрос съм отговорил в една моя тема:  http://barin.blog.bg/history/2015/03/17/rodyt-dulo.1346755
                   Накратко само да припомня: Родът Дуло води началото си от Руа, вуйчо на братята Атила и Бледа. На много места се споменава за Мо-Тун- легендарен владетел на българите от II в. сл. Хр. и неговите наследници.  Във волжко-българският летопис „Барадж тарих” от ХІІІ в. можем да прочетем, че това име е познато с две окончания (афикси). С прото-тюркското окончание „л,ло”, т.е. като „Дуло”, но и с иранското окончание „ен, ан”, т.е. като „Дуан. Предвид, че споменатият източник е късен може да не се предоверяваме на напълно на него. Мога да се съглася, че от рода Дуло са Мундзук, Каратон, Заберган, Синбдалх, но по-ранни от тях- не.


                  Именникът на българските канове започва с Авитохол, който е управлявал 300 години. Всеки може да се сети, че човек нер може да живее толкова дълго.Дори многото години на граф Сен Жермен( около триста)  са поставени под съмнение. В древността хората средно са живяли по-малко, но икма единици, които са надхвърляли сто и двадесет години. Повечето са митологични фигури, като основателят на Китай( Жълтия император), който е жиовял 116 г.  
                  Представители на рода Дуло са само първите четирима княвзе след Аспарух до Севар. Няма сведение за насилствена смяна на управляващия род и аз приемам, че Севар, който управлява мирно и тихо( няма сведение от византийците)  няма наследници и мвластта преминава в рода Вокил. По-къснои мисля, че при кан Крум( 802-814 г.) родът Дуло се завръща на власт до братята Борис II и Роман. Освен в България мадсжартите образуват държава към края  на IX в. Основателят им Алмош( 854-895 г.) и наследникът му Арпад(895-907 г.) са силни владетели. Те са от рода Дуло, както и техните наследници( не съм се интересувал, кога прекъсва властването на рода Дуло).
                   За държавата на маджарите:  http://barin.blog.bg/history/2017/03/19/syzdavane-na-ungarskata-dyrjava.1516452
                  Според някои изследвания в исторически план се приема, че княгиня Олга, която се олпитва да наложи хриустиянската релкигияя в Киевска Рус е от български произход. Викингите ѝ приписват техен произход, че е била Хелга, а е приела християнското славянско име Олга, което и топгава и сега се среща често в Русия.  Не са особено убедителнио доказателсдтвата, че княгиня Олга е от рода Дуло, но ако е била от владетелския царски двор следва да е от рода Дуло. Има съмнениоя, че е дъщеря на Владимир Расате, свален от престола и ослепен за опита си да върнре старата религия.  През Втората Българска държава не може да има живи наследници от рода Дуло. За първите асеневци-казано е от Паисий и Блазиус Клайнер, че са от рода Ашиня. :
http://barin.blog.bg/history/2017/04/16/vladetelite-na-bylgariia-spored-blazius-klainer-i-paisii-hil.1522014
                          Според именикът за Авитохол  пише следното:     "Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] змията - дилом, [месец] девети - твирем".
                       Годините на възкачване са спорни: едни приемат 153, а повече- 165 г. Ако съставителят на оменника беше писал какъв е цикълът на заемане на престола: мъжки или женбски, защото се редуват през 12 години и на 24 гоидини се повтарят- нямаше да има съмнение. За един двадесет и четири-годишен период събитията щяха да са изяснени от фактологическа гледна точка и можеше да се намери засич1ане на годините. И сега не е трудно да се намери. В случай, че се приеме 153 г. сл. Хр., 300-годишният цикъл завършва през 453 г. Повечето читатрели знаят, че през 453 г. , две години след битката при Каталунските полета Атила умира отровен.  По аналогия на събитията историците вземат крайната година на Авитохол и мислят с лека ръка, че е Атила. Той може да бъде Атила при много големи допускания:
         - Именникът започва в 153, а не в 165 г., а 2/3 от хората мисля, че началото му е 165 г.;
        - Приерма се хунската теория за произхода на българите, а напоследък тя се отхвърля и забелязвам, че през последните няколко години губи популярност;
         - Произходът на Атила се вземе за легендарен, както на други владетели преди него: Ромул и Рем, Кир и др.;
        - През началната година е станало нещо забележително, дори не с българите, а по земите, където са живяли и е дало отражение върху по-нататъшния ход на събитията.
                Следователно няма как Авитохол да е Атила. Годините на Атила  са определени: 434-453 г., като първата част е съвместно с Бледа, а едва след 444(445) г. самостоятелно. Името Ирник прилича много на Ернах- най-малкият син на Атила, който остава последен. Той променя държавата, подновява нападенията над Източната Римска империя и премества държавата. 


image
                     Атила и Авитохол са различни личности: единият е реален, а другият- легендарен. След периода Авитохол следва друг период- Ирник. Той продължава 150 години. Може би съставителят на именника на бъклгарските канове, който не е известен е имал предвид два големи периода, през които са се случвали много събития. Съставителят не е бил съвременник на тях и е получавал от други източници информацията.  В именникът липсват няколко по-късни владетеля, като затова си има своето обяснение. Важното е, че силните ни владетели са представени. Добре щеше да бъде, ако имаше повече информация за Кубрат, Аспарух и Тервел, защото те са заслужили своето място в българската история.
                  България заслужено си заема сегашното си място, за което владетелите на рода Дуло имат голяма заслуга: 
                           http://barin.blog.bg/history/2016/06/29/bylgariia-na-segashnoto-si-miasto.1461182        
                     Под името "Хуни" не се разбира отделен народ. Такъв няма, а думата се използва за събирателно название на племенно обединение от народи, в което основна роля имат българите. Те още не са се обединили.   Това ще стане по-късно при кан Кубрат, когато Оногундури, Кутригури и Утигури ще се обединят и ще създадат Велика България по северното черноморско крайбрежие. Споменът за Атила е отекнал из целият познат свят, поради неговите бляскави победи и зартова мнолго народи си го приписват за свсой. Всеки иска да изкара корените си от силен м огъщ владетел, покорил много народи и създал голяма империя, но не всеки има основаниое за това.           
                     image
                Частта от именника, в която пише за Авитохол и Ирник- две митични личности. Поради по-късното написване на именника няма писано за силни наши владетели. като Синдалх, Баламир, Крумбат, Каратон. 
                  При четенето на изтиочниците не съм срещал името Авитохол, дори познавачи на българската история от по-късно време, като Петър Богдан и Георги Раковски, коикто са търсили усилено източници за информация за българите.
                    



Гласувай:
36



1. kvg55 - В блога срещам много необосновани ...
05.09.2017 22:27
В блога срещам много необосновани твърдения за факти, събития и личности от българската история, които ни поставят все в героична поза, което е смешно, разбира се. Не проумявам защо се търси припокриване на Авитохол с Атила, като че ли последният е по по-заслужил пред историята.
цитирай
2. katara - oooohhhh:))
06.09.2017 10:55
тази Тема е такава безкрайна хлъгава..серпантина...
как пък не мирясахте..5г чета само това..
колега нищо лично, но това е вече...хиперневротично..
съжалявам, да го кажа, но държа на това...
благодаря ти..
цитирай
3. laval - Здравей, barin.
06.09.2017 11:11
Напълно съм съгласен с теб. Поздрави!
цитирай
4. didanov - здравей барин съгласен съм за 153 година
06.09.2017 13:11
като начало на Дуло в именника (макар според мен Дуло е съществувал много години преди това в Азия).
Атила е приемник на Авитохол и годината е 153, защото след цикъла от 300 години се получава 453 - смъртта на Атила но и възкачването на синовете му (Ирник вероятно е обявен за съвладетел). 150 години след това се получава 603 -годината докс на Гостун, който управлява като регент 2г до 605 - годината която се ражда Курт(Кубрат), който живя и държа 60 лет - до 665г....
цитирай
5. radostinalassa - ...
06.09.2017 17:24
Петър Първи е заповядал да се убият всички 300 годишни старци,понеже те са помнели неща от преди 285 години и е променил ,мисля че календарът им,ако не бъркам.Така,че не сте прав,той си е живял 300 години.
цитирай
6. barin - Здравей, kvg55. За Авитохол и Атила ...
07.09.2017 11:21
Здравей, kvg55. За Авитохол и Атила пиша, защото ми задават много въпроси кой е Авитохол, какво общо има Атила с нас и други подобни. Затова написах темата. За нас българите Атила не е основна личност- герой, защото колкото и дълго хуни и българи да са били заедно Атила не принадлежи изцяло на българската история.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, katara. Чел съм подобни ...
07.09.2017 11:23
Здравей, katara. Чел съм подобни теми в блога, но имам стари от преди година-две, където пояснявам някои неща. Затова има препратки. Предполагам, че ще харесаш някоя друга тема.Повечето са исторически, но има и различни.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, laval. Някъде си спомням, ...
07.09.2017 11:25
Здравей, laval. Някъде си спомням, че мярнах коментар от теб за Атила. Звучеше приблизително така: Авитохол е някой друг, но не Атила или обратно. А за сребърния кодекс- прочетох я преди няколко дена.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, didanov. Аз също като теб ...
07.09.2017 11:32
Здравей, didanov. Аз също като теб приемам 153 г. Дори на ежегодните събирания на 26 март за отпразнуване на началото на българската държава при встъпителните думу казвам "153, но някои смятат 165 г......". При 153 г. началото на периода Авитохол може да бъде силен владетел, който не е задължително да е от български произход и от рода Дуло. Всеки изкарва корените си и свързва произхода си с някой силен и влиятелен владетел. За поддържниците на Кимерийската теория може да е някой кимерийски или сарматски цар. За други може да е царя на Кушаните Канишка. Края на периода съвпада с годините на Атила. При 165-465 цикъла не съвпада с никои владетели от средна Азия, където са били старите български земи.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, radostinalassa. Мисля, ...
07.09.2017 11:37
Здравей, radostinalassa. Мисля, че от физиологическа гледна точка не е било възможно да има 250-300 годишни хора през началото на XVIII в., когато е живял цар Петър. Вярно, че сега животът е по-динамичен, но преди селскостопанската работа е била по-тежка. Като гледам сега как изглеждат хора на над 85-90 г. не мога да си представя човек на 300 г. да е жив и в състояние да управлява държава. В по-далечното минало съм чел за хора, живели много, но не ги приемам, поради промяната в летоброенето и евентуални грешки в превода на документите. Може и да си права в коментара.
Поздрави!
цитирай
11. bezistena - Не е,защото Кан (Жрец) Атила е син на Кан (Жрец) Авитохол
07.09.2017 14:20
Махнете си капаците и наушниците от очите и от запушените сензори,отворете си сърцето,с което все още само се виждат хубавите и истинските неща,и влезте в нашия блог с паролите на търсачката на Гугъл "безистена и Авитохол","безистена и Павел","безистена и Атила" и потърсете свещената си феноменна генеалогия от Павел (33 –333) – синът на Исус и Мария Магдалена,който е Кан и Цар Авитохол,който е родоначалникът на новоепохалната генерация Дуло,който е всички т.нар."римски императори" от Нерон до Диоклециан включително и е Император на световната Свещена Българска империя (33 – 518),фалшифицирана 1000 години по–късно като "Римска империя",който е и култовият Сеяч от новозаветната притча Семето и Сеячът, посял Божието феноменно генетично семе сред всички племена по света,които всички са бивши тракийски племена,с които Българските жреци пост – Сътворенчески са заселили целия свят,и ги е присъединил към Свещената Българска империя,от 333 г преминава в рационално и реално светейшо служение в Божието измерение като Шеф на Небесното светейшество и Управител на всички светове до сега!

В Свещената Българска империя го наследява синът му Кан Ирник (303 – 453) – където Кан означава Жрец,свръхестествен феноменен генетичен потомък на Боговете Демиурзи – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана,чиито новоепохални аватарни образи и проявления са Христос и Мария Магдалена.
Кан Ирник е внук на Исус и Мария Магдалена,като естествен наследник на баща си Павел е и Кан и Цар – КанЦар =Кансар = Кесар=Кайсер=Кайзер –– Император на Свещената Българска (фалшифицирана като Римска) империя,херметизиран като Кан Атила (Атила=Тила=Тиле=Туле=Дуло),който е най – охулваният,инкриминиран и фалшифициран Български владетел и въобще най–почернената и мразена историческа личност в света от заговорниците срещу Българите,в основата на които е юдео – византийската псевдо – Исусова анти – Българска полицейско – инквизационна доктрина Християнство и неговата злодейска институция Средновековната юдео – византийска и католическа църква!

Българският Първожрец и Цар Ирник – Атила и Император на Свещената Българска империя,от която Британия тогава е изконна Българска имперска провинция,е кодиран сред тамошните елитни тракийски племена келти и като Свети Патрик .
От 453 г преминава в Божието измерение при Баща си Павел като Свети Николай Чудотворец – втори в служебната и административна небесна светейша йерархия,Шеф на природните стихии и извънредните ситуации,познат и като Санта Никалас,леко завоалиран анаграмно в народната сакралия е имплантиран като култовите Санта Клаус,Дядо Коледа и и Дядо Мраз.

Феноменни Българи,настойчиво ви съветваме пак – влезте в нашия блог с паролите на търсачката на Гугъл "безистена и Авитохол","безистена и Павел","безистена и Атила" и потърсете свещената си феноменна генеалогия от тях – ще бъдете първоначално смутени,потресени,удивени,и като продължите да търсите при нас,ще бъдете възхитени и богато възнаградени!
Поздрави за нашия приятел barin с препоръката да се отклони замалко от блатото с отровната гноясала "изворова вода" на официалните фалшифицирани исторически извори и документи и безизходните тунели,в които са набутани Българите,и от който безизходен капан не смее да излезе да не бъде обвиняван в "ненаучност" и да опита от нашата Жива вода,за да не обикаля само около храма,а да влезе вече в него!
цитирай
12. radostinalassa - грешка
07.09.2017 19:45
Патер Дий /Хиневич / е преподавател в Асгардското духовно училище.Той твърди,че цар Петър Алексеевич Романов е издал указ за унищожението на триста годишните старци в Русия.Романов е отменил старият руски календар в 1708 година,за да може да твърди,че писмеността се е появила по-късно.Съмнявате се напразно.
цитирай
13. barin - Здравейте на екипа, пишещ под името ...
07.09.2017 21:28
Здравейте на екипа, пишещ под името bezistena. За Авитохол мисля, че може да е по-далеч1ен роднина на Атила, не точно баща, защото е отдалечен във времето. Иначе в Именника е казано, че е от рода Дуло. Родът Дуло е управлявал много държави, не само нашата България, а и Волжка България, Унгария, Киевска Рус. Затова мисля, че правилно пише, че Авитохол не е Атила. Ще прочета на посочените адреси информацията за България.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, radostinalassa. Проп...
07.09.2017 21:30
Здравей, radostinalassa. Пропуснал съм да прочета за Патер Дий от Асгардското духовно училище. Ще проверя информацията, която ми предостави.
Поздрави!
цитирай
15. jelezov - Историята на българите ме интер...
08.09.2017 13:19
Историята на българите ме интересува, но все още нe съм се разболял на тази тема. Доста обширното запознаване със силно противоречивите тези и хипотези за нея, оформиха у мен някои по-общи идеи.
1. Неоантропът – съвременният физически тип човек – се е появил върху Планетата преди около 100 хил. години. Най-ранните сведения за съществуването на различни етноси са от преди 10 хил. години, а за българите – 2-3 хилядолетия. Какво се е случвало преди това през епоха, продължила около 90 хил. години?
2. Човешките общности са: раса, род, племе, народ (етнос) и нация. Първата е природен феномен, а всички останали са социални, исторически образования. Много, дори и образовани люде, не различават феномените етнос и нациая, което е дълбоко ненаучно.
3. В епохата, когато са се зараждали етносите, чувството за етническа принадлежност у индивидите е било много по-слабо от днешното, което е благоприятствало смесванията, доказателство за това са и съвременните генетични методи. Именно това обяснява противоречията, до които стигат съвременните изследователи.
3. Съвременният български етнос се е образувал в държавата, създадена от кан Аспарух от т. нар. прабългари и славяни. Бързото и сравнително безконфликтно образуване на новия етнос и неговата историческа живучест доказват, че двата етнически елемента са били близки, родствени, можe би и с хилядолетна обща история.
4. Според теорията на Лев Гумильов, българският народ е изживял историческото си време (около 13 века) и ще изчезне от историческата сцена, ако не се появят достатъчно на брой пасионарии. Според мен те се раждат, но трябва да бъдат и отглеждани, нещо което съвременните българи не искат и/или не умеят все още да правят.

цитирай
16. barin - Здравей, jelezov. Третото напълно ...
08.09.2017 15:51
Здравей ,jelezov. Третото напълно го споделям. Етносите и етническата принадлежност се оформят по-късно и до края на Второто Българско царство чувството, а и по-късно хората не са имали чувство за етническа принадлежност, както сега. При нас е добре, че основните компоненти от народи, които оформят българския етнос са близки и лесно се приобщават. Тази тема е като отговор за една група, към която съм присъединен и имаше разгорещени спорове по отношение кои са от рода Дуло и кои са близки до българите.Приятно съм изненадан, че темата предизвика голям интерес. Аз пиша предимно за българската история, по-рядко и за други неща.
За т.4- дали ще изчезне българския народ мисля, че Гумильов е сгрешил. Български държави е имало от преди идването на юг от Дунав, губили сме независимостта си, били сме 'лепнати" за други държави, но сме се оправяли. Надявам се и сега да се оправим, но не виждам да е скоро.
Поздрави!
цитирай
17. radostinalassa - ре
12.09.2017 19:02
Само в Русия има 7 и повече милиона българи.Путин призна Волжска България.В Чувашия изучават историята на Велика България.В Украйна има много българи.Някой иска да изчезнат българите,но това няма да стане.Нашите деца са най-умните,земята ни е най-хубавата,с 4 сезона.Генадий Тафаев говори за българският холокост и не е сбъркал.Някой го прави целенасочено.
цитирай
18. barin - Здравей, radostinalassa. В сле...
12.09.2017 20:45
Здравей, radostinalassa. В следващите теми съм писал за нашата земя с 4 сезона, подходящ релеф, климат, плодородна почва. Не вярвам българите да изчезнат. Те са най-умните, а само евреите си мислят, че са най-умните и богоизбраната нация, но никой не им вярва. Целенасочено и то от много държави се заличават българските постижения и старата ни история. Чел съм книгите на Христо Маджаров, където пише за това. Продължавам в същия дух да търся и възвеличавам българското, но си признавам, че понякога преувеличавам.
Поздрави!
цитирай
19. atil - Атила не е Авитохол, т. е. Родона...
03.12.2017 20:08
Атила не е Авитохол, т.е. Родоначалника, макар личното му име да е било Тук, Тукай, Тохол... Именника е късен препис на славянски, препис от български книги, които днес ги няма. Дори Паисий е ползвал такива. Авитохол от Именника съвпада с основателя на хунската династия в Европа - Агарджа Дуло.
цитирай
20. atil - Под хунска власт имало много съб...
03.12.2017 20:10
Под хунска власт имало много събрани народи, но те не били хуни. Имало и българи , които не са хуни, тъй като са местни - алани, сармати, скити.. Хуни се наричали само българите дошли от изток. Т.е. завърналите си от Изток.
Носят името на първия си цар Хон Улан.
цитирай
21. barin - Правилно, atil. Не може да се отъ...
03.12.2017 20:50
Правилно, atil. Не може да се отъждествяват двете личности. Хуни е общо понятие на съюз от народи, сред които основна роля мисля, че са имали българите. Не всички българи са хуни.
Поздрави!
цитирай
22. shtaparov - Сега обаче излиза, че Авитохол все ...
15.04.2018 04:33
Сега обаче излиза,че Авитохол все пак е Атила,понеже:

1. Авитохол= Нави Тохол (Нови Тохъ,Новия Хермес).
2. Атила (Атилъ)= Татилъ (Татул) т.е.- Хермесчето.
3. Тристате год.на Авитохол са същите 300 години за които ортодоксалните езичници казвали,че са годините които Хермес живял,преди да стане бог.
4. 300-те години на Авитохол са митологично,а не реално царуване. С тях са изчислени 515-те години,
които "царували" петимата князе преди възкачването на Аспарух което означава,че Авитохол е починал 215 години преди Аспарух. Ако решим тогава да разберем кога точно е починал Авитохол,трябва да приспаднем 215 год. от годината,в която Аспарух се е възцарил. Това възцаряване съгласно Календарната таблица става в 668 г. което значи,че Авитохол (Новият Хермес) е починал точно в 453 г.- годината на смъртта на Атила.

Разликата между именните форми "Атила" и "Авитохол" не бива да ни плаши- "Именникът" предава почти всички владетелски имена в такива форми,каквито не са познати от другите извори. За да обясня това съм направил специална таблица,която бе добавена в съответната ми статия преди десетина дни. Ето част от тези променени имена: Боян- Безмер, Кубрат- Курт, Кормесий- Кормисош, Аспарух (Испор)- Исперих, Атила- Авитохол, Умар- Умор. Съответно на това,годината Дилом твирем (Венера четвърта) е точно в 415-а г. което не може да е друго,освен рождената дата на Атила-Авитохол понеже "Именникът" не сочи годините на неговото управление,а годините му на живот. Това дава възможност да разберем,че Атила е Български княз от рода Дуло (Рода на Дионис). Той седнал на престола в 434 г.,когато бил 19-годишен и починал в 453 г.,когато е бил 38-годишен. За сравнение с това прочутият "византийски" император Константин Брадати (Погонат),който прилича на старец върху монетите е седнал на престола,когато бил 16-годишен и починал,когато станал на 33 години.
цитирай
23. barin - Здравей, shtaparov. Написаното от ...
15.04.2018 06:12
Здравей, shtaparov. Написаното от теб дава нова светлина върху въпроса за Авитохол. Митологичните години излиза, че са 215, а реалните- останалите, за да станат 515. Досега приемах, че Авитохол е събирателно име на владетели преди Атила, а края на периода е Атила. Категорично приемам, че Атила принадлежи към българската история и рода Дуло. Затова мисля, че началото на Именника на българските канове е 153, а не 165 г.
Благодаря за информацията, подкрепена с факти.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646473
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031