Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2017 22:56 - Създаване на държавата на готите
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10111 Коментари: 33 Гласове:
41

Последна промяна: 01.09.2017 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       
                     Готите са част от племената, които вземат дейно участие в процеса на Великото преселение на народите. Процесът, както винаги в историята протича в една посока и е необратим. Известен е с името" Великото преселение на народите". То започва от Азия, но от вътрешността и достига до Европа. Причините за него са няколко, но като основна според моето мнение е разпадането на Римската империя. Първо през 330 г. Константин Велики премества столицата от Рим в Константинопол, ккато това преместване се свързва с приеммане и налагане на християнството като основна и единствено разрешена религия в империята.
http://barin.blog.bg/history/2015/09/18/velikoto-preselenie-na-narodite.1392736
                     По-късно при император Теодосий( 379-395 г.) Римската империя се разделя на Западна и Източна. Западната римска империя е завладяна от Одоакър през 476 г., като последният римски император Ромул Августул е свален от власт.
Първите готски нахлувания на римска територия започнали към средата на 3 век. Зараждат се Аварския и Хазарския хаганати. Завоеванията на Римската империя още след император Адриан( 117-138 г.сл. Хр.) променя своята външна политика от настъпателна в отбранителна. Следващите императори разбират, че трудно биха упражнявали своята власт и защитили далечните си територии и преминават в отбрана, за да защитят постигнатото. Всички тези процеси водят до освобождаването на завладяни народи и започва борба за по-добри територии. Всеки гледа да победи противника си и да се настани на по-плодородна и в  климатично отнотешение земя. Разселват се много и най-различни по произход народи. За сформиране на трайнии държави още не може да се говори. По-силните държави успяват да завоюват по-апетитни територии и в по-късен етап си ги защитават, а които не могат се заселват в покрайнините. През периода 250-269 г. те оплячкосали Балканите и Мала Азия, а при Абритус /дн. Разград/ унищожили по-голямата част от римската армия и убили император Деций. Към 270 г. императорите успяли да неутрализират варварите и да стабилизират дунавския лимес. Готите се заселили в опразнената от римляните провинция Дакия и основали обширен племенен съюз. През 332 г., в резултат на походите на император Константин Велики срещу тях, готите били подчинени на империята, а част от тях била заселена в Мизия и зачислена в римската армия.
                   Готската Библия е създадена в Тракия за обитаващите селища в подножието на Стара Планина малки готи, а не за хората заминали с Теодорик Велики за Западна Европа. Сребърния Кодекс, който е “намерен” в Германия където няма какво да търси там. Във времената на Констанций II /337 – 361 г./, един от синовете на Константин Велики сред готите се разпространило Християнството в арианския му вариант, а светото писание било преведено на готски език от техния проповедник, а впоследствие и епископ Вулфила(311-381 г.). Епископ Вулфила  се смята, че е роден на българска територия, по-точно в Ниукополис ад Иструм( край с. Никюп, великотърновски окръг. Бил е просветител на германските племена вестготи, преводач на Библията на готски език. Както зПо някои сведения Вулфила произхожал от гръцко семейство, преселило се в земите на готите; по други сведения Вулфила бил син на гот и пленена кападокийска гъркиня. Християнското възпитание и гръцко образование Вулфила получил в семейството си и в младежките си години се сближил с готския епископ Теофил. През 341 г. станал негов приемник. При управлението на крал Ерманарих от рода на Амалите /350-373 г./, готите покорили сарматите, венетите и херулите, и държавата им заемала територията между реките Дунав и Дон.Точно към рези земи се прицелва три века по-къснои кан Аспарух( 681-700 г.). Епископ Вулфила превежда библията на готски език и съставя азбука за готите. За съставянерто на азбука са необходими няколко фактори и добро стечение на обстоятелствата, за да успее да се наложи. Готската азбука просъществува кратко време, но има сведения, че в Томи( Констанца) се е ползвала и след идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. И други са съставяли азбуки, но не винаги са успявали с разпространението им. При готите се получава така, че азбуката им не се разпространява и изчезва.
                      За успешното реализиране на труда на съставителите на азбуки са необходими следните обстоятелства:
- азбуката да е достъпна за населението. Например при глаголицата учениците на Кирил и Методий са забелязали, че трудно се борави с буквите и затова са написали кирилицата. http://barin.blog.bg/regionalni/2015/05/14/kirilicata.1361530;
- да има силен и влиятелен покровител, който да способства за разпространението на азбуката и да осигури спокойна работа на учителите;
- обстановката в държавата и около нея да предразпо9лага към учебен процес, а не да има непрестанни военни действия и териториални спорове, както и вътрешни размирици против властта;
- да има възможност азбуката да се разпространи извън пределите на държавата, в която и за която е създадена;
- населението да може да е възприеме като своя;
- богослужението на основната религия да се води на езика на народа и книгитер да се пишат на утвърдената азбука;
- да се преведат основните книги на азбуката и да има талантливо поколение от интелектуалци, които да напишат книги на озаконената нова азбука.
                     При написването на готската азбука от Вулфила пшочти всички условия ги няма и не е възможно да се наложи в употреба.  При кирилицата условията ги има, създават се книги, превеждат се други от гръцки и латински езици. Води се дългогодишна борба за признаването на Кирилицата в църквата срещу триезичната догма. Княз Борис I решил да създаде два книжовни центъра за обучение на славянски църковен клир и за просветно-книжовна дейност и за тази цел оставил Наум в столицата, а Климент изпратил в областта Кутмичевица с център Охрид.
                  http://barin.blog.bg/history/2016/02/08/uchenicite-na-kiril-i-metodii.1428506
                        В Никополис Вулфила превел Библията на готски език. Големи части от Новия завет са запазени и до днес. Най-старото копие е ръкопис от Северна Италия, от началото на 6. век- Сребърният кодекс, съхраняван в Упсала, Швеция. За този превод Вулфила е създал нова азбука, състояща се от гръцки и римски букви, както и от някои германски руни. Така Северна България станала рожденото място на германското християнство. Арианството е клон на християнството, където поставят под съмнение светата Троица и проповядват, че има един бог.                          Сред готите живее преданието, че техните предшественици произлизат от Скандинавия и са дошли до поречието на Висла в Полша, където са живели през първи век. Миграцията им се простряла до Украйна, където се заселили част от тях. През 375 г. били подчинени от хуните, но след смъртта на Атила през 453 те се заселили, с разрешение на римляните, в Панония (днешна Унгария), където били известни с името остроготи. Много от тях служили в армията на римската империя. Тяхното име не означава просто източни готи, а „готите на изгряващото слънце". Поради объркване у някои историци се смесват понятията "готи" и "гети". Има неизяснени неща, но няма да иззпадам в подробности в тази тема. В блога има много потребители, коитго са писали по въпроса готи-гети.
                     Готите са нация от воини, но техният елит има духовна мисия. Те са били първото германско племе, приело християнството и са разпространили неговата арианска форма сред другите германски племена. Можем да кажем, че готският елит, особено този християнски елит, който се е установил заедно с Вулфила около Никополис ад Иструм. Тази година присъствах на 12 август на римския спектакъл"Нике-ифграта и победата" в Никополис ад Иструм, където се пресъздадоха епизоди от римско време. В два от тях бяха замесени готите:
- написване на готската азбука от Вулфила;
- опит за подписване на мирен договор между Фритигерн( 369-382 г.?) и император Валент(364-378 г.) през 386 г. По време на прговаряне на условията се случва опит да бъде убит Фритигерн от римски наемен убиец, но неуспешен и бойните действия се подновяват. След две години в битката край Адрианопол( Одрин) е убит римския император Валент( август 368 г.).
                   Готите са създавали и преди това неприятности на Римската империя.
Марк Аврелий събрал и изгонил в "земите на ндаките", както пише римския автор всички римляни, които" не ставали за нищо": затворници, инвалиди, просяци, проститутки, провинили се, безделници,  крадци и други, за да прочисти нацията. За пред Сената и народа обяснил, че се страхува от нападения от готите и затова след като ги изселил разрушил моста. По-късно през 251 г. готите побеждават римляните при Абритус( Разград), като на бойн оито поле загива римския император Траян Деций( 249-251 г.), който става първият римски император, убиот от "варвари". Впрочем Римската империя и по-късно Византия са наричали всички непокръстени народи с обидното"варвари".
http://barin.blog.bg/history/2017/07/21/zaselvane-na-rumynskite-zemi.1557912
                   А много често точно варварите са побеждавали Римската империя и са давали възможност да слязат на земята някои самозабравили се и обожествили се император( имам предвид най-вече Домициан( 81-96 г.), който няколко пъти е поберждаван от даките, както и други). По-късно п;рез 269 г. при император Клавдий II(268-270 г.), останал известен като Клавдий Готски римляните постигат забележителна победа и си връщат за поражението през 251 г. Малко преди окончателното разделяна на Римската империя( 395 г. при Теодосий), защото процесът на разделяне започва още от Константин Велики(306-337 г.) след 330 г., когато се премества в Константиноп;ол и налага християнството като единствената позволена религия има още едно сражение срещу готите. Император ВЕалент пада на бойното поле, а в сражението  край Адрианопол пада император Валент( 378 г.). В битката участват и българи на страната на готите.  През следващите векове постепенно готите изчезват като се вливат в съседните народи. 
    
                      Един от основните писмени  източници, съдържащ данни за ранната история на готите, е съчинението на Йордан "Гетика".
Важна особеност за това произведение на готския автор е смесването на две от страни погледнато коренно различаващи се сюжетни линии за миналото на готите, според някои автори дори и взаимно изключващи се.
Нека видим...
                 От една страна, Йордан описва преселението на готите от север към Прибалтика и дн. Полша към края на І в.сл.Хр. По-късно това движение на готите продължава към Северното Причерноморие. От друга страна, Йордан отъждествява готите с тракийското племе на гетите и приписва тяхната история на готите. Явно, че се налага един задълбочен анализ, за да може аргументирано да се обясни, защо готския историк ни представя две толкова различни сюжетни линии от готската история. 
Готите, за които Улфила е превел Светото Писание и чийто владика той е бил, са останали да живеят в Никополис ад Иструм и след Вулфила е починал в Цариград и е оставил на Балканския Полуостров свои ученици. Освен това готският език е говорен и от гепидите, които са се ползували от Вулфиловия превод и които на никъде не са заминали. Та сега се пита, защо остатъци от този готски език да не се намират в отечеството на готите (днешна България и Влашко).По отношение на първата сюжетна линия в разказа на Йорданес, а именно движението на готите до Северното Черноморие, тя представя една реална картина на преселение първоначално към Прибалтика преди или около І в. По-късно движението на готите продължава към Северното Черноморие, където тяхното присъствие е широко засвидетелствано през ІІІ в.
За стар Дунавски скитски народ счита готите Прокоп, секретарят на Белизаря във войните му против готите. Той, като говори, че варварите нападали на империята, пише:
                      „По-преди, както и сега, това бяха повече готски племена. Най-големите и най-прочутите бяха готите, вандалите, визиготите и гепидите. По-преди те биваха наричани сармати и меланхлени, а някои ги наричаха и гети. Те, както отбелязах, се различават едни от други само по име, иначе по нищо. На всички кожата на тялото е бяла, косата руса, ръстът висок и лицето хубаво. Те се подчиняват на същите закони и изповядват същата вяра, именно арианската. Също имат и един език, готския. Аз вярвам, че първоначално са били един народ, а от сетне са се разделили по имената на своите водители. От старо време те седяха по Дунава. След това гепидите заеха местността около Сингедон (Белград) и Сирмиум (Хърватска Митровица на реката Сава) и от тая и от оная страна на Дунава, дето те още в мое време живеят“. Има и доводи, които са в противоположна посока. Двете готски държави имат владетел на име Теодорих :
- Теодорих  на остготите( 471-524 г.);
-Теодорих на вестготите(418-451 г.), познат ни от битката при Каталунските полета, където е убит и стъпкан.
Битката при Каталунските полета 451 г. Римската империя вече е разделена от 395 г., когата Теодосий я разделя между синоветев си Аркадий и Хоноирий. Аркадий управлява източната част със столица Константинопол,а Хонорий- западната със столица Рим.Почти целия източен свят е завладян от Атила, а някой държави са си плащали годишен данък и са пращали войници, за да оцелеят. Римската империя на изток на два пъти е разгромена от Атила, като особено тежки и унизителни са условията от втората война през 448 г. На запад с цената на всичко Римската империя си осигурява съюзници- Вестготи, Алани и Франки и се събира на съдбовна битка при Каталунските полета. Предвожда ги Аеций, наричан още" Последния римлянин"". Битката е с леко превъзходство на обединените сили. На бойното поле умира вождът на Вестготите Теодорих.Атила се оттегля, както вестготите и франките. Римската войска няма сили да преследва хуните. В резултат- спряно е хунското нашествие и е запазен западния свят. Римската империя вече няма кой да я защитава и скоро тя престава да съществува завинаги. След смъртта на Атила през 453 г. хунската държава се разделя и намалява значително. В същата година умира и Аеций. Ощре за някои битки от древността, останали известни:
   http://barin.blog.bg/history/2015/11/09/golemite-bitki-v-drevnostta.1405836
                

                       Снимков материал към темата:



Азбука на готите



Епископ Вулфила


Никополис ад Иструм


Държава на готите
 

Войн на готите


битката край Одрин 378 г.

                 




Гласувай:
41



1. germantiger - ...
01.09.2017 23:13
Битката при Халон/Калон//Каталонските полета всъщност разбива хуните и Атила - самия Атила бяга, дори подготвя в лагера си клада на която да се самоубие, в сражението има опасност да бъде убит и да изгуби легендарния си меч итн

Готската Библия има място именно в Германия, както стотиците предания, легенди, сказания или просто казано ЗАГЕН/саги за готите се намират в германските земи и сред германските народи, но нито едно такова сред българите например.

Нещо повече - имената характерни за много готи се срещат сред германците, но не при българите и:

Готите са германи

http://germantiger/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838

http://germantiger/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

само конкретика
цитирай
2. germantiger - 2
01.09.2017 23:28
Похвали за постинга като конкретика, обем и хронологичен ред!

Глупостите в текста - пита се защо не било запаьзено нищо от гепидския или готския езици във влашко и България

аз тогава питам - защо във влашко и България не е запшазено нищо от тракийския език днес като говорене или от всички които са минавали от тук и езиците им

ОСВЕН ТОВЯА В БЪЛГАРСКИЯ ИМА ЗАПАЗЕНИ ГОСТСКИ ДУМИ КАТО ПРОИЗХОД - ТЕ СА МИСЛЯ ОКОЛО 10 ИЛИ ПОВЕЧЕ, като едни от тях са булка и плуг, например.
цитирай
3. germantiger - 3
01.09.2017 23:30
И да повторя - всичко това НЕ опроверга никой в блог.бг през годините, вкл. и спараток, няма и как да го опровергае сериозно

Готите са германи

http://germantiger/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825

http://germantiger/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838

http://germantiger/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616
цитирай
4. rosiela - Поздравления!
02.09.2017 00:10
Много интересно е.
цитирай
5. get - - Какви „бисери” пише ПРИЗНАТИЯТ ЗА ...
02.09.2017 00:31
- Какви „бисери” пише ПРИЗНАТИЯТ ЗА НАЙ-ГОЛЯМ АФТОРИТЕТ ПО ГОТИТЕ професорът Хервиг Волфрам?!

I – во
В Доклад, изнесен на 04.10.2002 г. в СУ “Св. Климент Охридски”, публикуван в сборника “Готите и старогерманското културно-историческо присъствие по българските земи”?

„Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия бъде извадена от общата история на готите, НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО, РЕЗУЛТАТЪТ ЩЕ Е РАВЕН НА НУЛА. (…)
Тази теза не е преувеличена, ТЪЙ КАТО почти ВСИЧКО ГОТСКО, което под каквато и да била форма Е ПРИДОБИЛО ПО-ЯСНИ ОЧЕРТАНИЯ, е ВЪЗНИКНАЛО НА ТЕРИТОРИЯТА НА днешна БЪЛГАРИЯ.
Коментар:
- Е как така бе професоре – нали пишете трудове, че готите са Германци идващи от Скандинавия – пък АКО СЕ МАХНЕЛА ТРАКИЙСКАТА ИМ КОМПОНЕНТА – нямало да имат история … що за мистерия?!
(…)
В края на краищата, не би имало и писана готска история, тъй като Йордан(ес), авторът на запазената до днес “Гетика”, произхожда от Тракия.
Коментар:
- Не, не поризхожда от Тракия … а най-вероятно от канцеларията на Австрийските Хабсбурги?!
(…)
Изненадващият резултат е, че в Тракия е започнала не само романизацията на готските народи, а преди всичко тяхната етногенеза като готи, които като извънримско наследство приели конната култура на източните гревтурги.
Коментар:
- Значи според професора, идвайки на Дунав … те както се ГОТИЦИЗИРАТ така се и РОМАНИЗИРАТ – странна логика?
(…)
Нашата (НА ГОТИТЕ – б.м.) ИСТОРИЯ ЗАПОЧВА С годината 238-ма, тъй като от страната на Долния Дунав стари варвари, начело с един нов народ, нахлуват в Римската империя. Старите народи са от дако-сарматски произход, сред тях особено бастарни и карпи; НОВИЯТ НАРОД СА ГОТИТЕ.
Но РИМЛЯНИТЕ ГИ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО СКИТИ и това си има своето основание, ЗАЩОТО ПРЕСЕЛИЛИТЕ СЕ през II ВЕК, ОТ О-Б-Л-А-С-Т-Т-А НА ДОЛНОТО ПОРЕЧИЕ НА РЕКА ВИСЛА >>Г-У-Т-О-Н-И<< СЕ ПРИОБЩИЛИ КЪМ ЕВРАЗИЙСКИТЕ СТЕПНИ НАРОДИ по култ и начин на живот.
Коментар:
- Ама тези готи направо са ударници … Защото казват, че причина за миграцията им било „Великото преселение на народите” – което те изпреварват поне с ДВА ВЕКА?
- И второ, след като СА СЕ ПРИОБЩИЛИ КЪМ КУЛТУРАТА НА ЕВРАЗИЙСКИТЕ НАРОДИ – Какви ли ще са станали … хем европейци – хем азиатци … вероятно руснаци, ще да са станали ?
(…)
Така както НЕ САМО ГЕРМАНСКИ, НО И НЕГЕРМАНСКИ ГОТИ, галинди други балтийски (или балтски? - от балти; бел. прев.) народи са се преселили от областта на река Висла, в Украйна, а така до Черно море, те са АБСОРБИРАЛИ в себе си най-РАЗЛИЧНИ ЕТНОСИ, а не само индоевропейски народи.
Коментар:
- Значи според специалиста-професор има и Германски и Не-германски ГОТИ – Странно?
(…)
СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ е тази, където са положени ОСНОВИТЕ НА ГЕРМАНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО.
Коментар:
- Пък аз си мислех, че е от Мартин Лутер – и то ПОНЕ ДЕСЕТ ВЕКА, по късно :)))) !
(…)
Когато съвременната история цитира историята на готите на Касиодор в преработката от ТРАКИЙСКИЯ ГОТ Йордан(ес), тя говори не за “Готика”, а за “Гетика” (“De origine actibusque GETarum” - “За произхода и делата на ГЕТИТЕ”, завършена през 551 г.
Коментар:
И ни обясняват, че „писателят Йорданес” – преразказал по ПАМЕТ книгите на Кого, на Касиодор Сенатор – за това били пропуските и грешките в неговото повествонание. Ми като е „забравил” – да е взел да отиде и попита АВТОРА КАСИОДОР – който му е съвременник и жив, по време когато пише „ГЕТиката” :))))!

II – ро
Какво ни казва проф. Волфрам в книгата си „Кратка история на готите”, (българското издание)?!
- Четете ВНИМАТЕЛНО!
„Ако потърсим „културата Велбарк”(археологическа) в Скандинавия или дори на остров Готланд, едва ли ще намерим подкрепа от страна на археолозите? (…)
По-скоро (археолозите) биха били склонни да представят, че носителите на Културата ВЕЛБАРК, са предприели пътешествие през Балтийско море към Скандинавия – А НЕ, че са ТРЪГНАЛИ ОТ ТАМ, КЪМ КОНТИНЕНТА.”
Коментар:
– А за Велбаргската к-ра всички специалисти в един глас твърдят – Тя е готска! Е като е готска – ЗАЩО СЛЕДВА ОБРАТЕН НА ТОЗИ МАРШРУТ – СПЕЦИФИЧЕН ЗА ГОТИТЕ?!

III – то
- Както ОСТРОУМНО СЕ ИЗРАЗЯВА ПО ГОТСКИЯТ ВЪПРОС - професор д-р Ланс Мунхамър, от У-та в гр. Упсала?
„Изследвайки готите по българските земи, вие всъщност изследвате и първата страница в културната история на Швеция.”
- Без коментар :))) !

IV – то
Ще дам само откъс от известния, анонимен Дуклянски летопис, който обобщава летописната традиция на Далмация от IХ до ХII век:
“Докато заемал престола императорът на Константинопол дълго време воювал с тези народи, но като не успял да ги надвие по никакъв начин, най-после сключил мир с тях и ги оставил да живеят по тези места. Същото сторил и крал Вуладан (според латинския текст на летописа Vladinus, Владин, за който се предполага, че е сръбският княз Властимир, починал през 850 г.), като видял, че тия народи са многолюдни и езикът им е близък до езика на неговите люде. И така тези народи, сиреч ГОТИ-СЛАВЯНИ и българи, много се сближили едни с други, най-вече за това, че те всички били езичници и че ЕЗИКЪТ им бил ОБЩ.”.

V – то
Навсякъде се тръби за ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ – като със същото се свързва и МИГРАЦИЯТА НА ГОТИТЕ?
- Но някой ЩЕ МИ ПРИПОМНИ ЛИ? ОТ КОЙ ВЕК НАЧЕВА приселението и КАКВА Е ПРИЧИНАТА според историците за същото?

VI – то
Кой е „победителят” при Халон/Калон//Каталонските полета – си запазвам ПРАВОТО НА ОТГОВОР – в следващият пост ?!


цитирай
6. get - - Защо ли ... защото много голяма часта от лексиката на "тракийският" се намира и в ... ?
02.09.2017 01:12
germantiger написа:

...
...
аз тогава питам - защо във влашко и България не е запшазено нищо от тракийския език днес като говорене или от всички които са минавали от тук и езиците им

ОСВЕН ТОВЯА В БЪЛГАРСКИЯ ИМА ЗАПАЗЕНИ ГОСТСКИ ДУМИ КАТО ПРОИЗХОД - ТЕ СА МИСЛЯ ОКОЛО 10 ИЛИ ПОВЕЧЕ, като едни от тях са булка и плуг, например.


... в съвременен български!
- Но?
КАКВА Е УТВЪРДЕНАТА ПРОЦЕДУРА, по която се определя произходът на думите, В БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК? - тя е следната:
а) първо се идентифицират като първични гръцките и латинските думи
б) в отделни случаи към тях се прибавят иранските,
в) еврейските,
д) старославянските или церковно славянски
г) германските и т.н. ... И-и-и, вече каквото остане и не мине през ситото може вече да се обяви за лексика на автохтонното(местно ПАЛЕОБАЛКАНСКО) някои претенциозно-дискредитиращо, наричащи го, "тракийско" население.

- Ето примери на това - за което обяснявам?
- Думата "клон" - липсват аналози в руският и др. "славянски" ... има я в съвременен английски под вида "cloning"... но ни обясняват, че идвала от старо-гръцки където е със звучене "клон" или "кльон" - в средновековен и късен гръцки СЪЩАТА ЛИПСВА - има я в българският!

- Думата: "пиле" още и "пуле" - засичаща се с латинската "pullus"(млада птица/животно) - без аналози в гръцки или славянски езици - вероятно по горната и обяснена вече логика - ще трябва да я отнесем, към латинска заемка ?

- Трета дума: срещаща се в епитета на бог Аполон, звучаща: "пеан" - превеждана като "лекуващ-баещ" ... срещаща се в литературен термин за хорово ПЕСЕННО изпълнение от АНТИЧЕН "гръцки" ... с липса аналози в съвременен гръцки - синонимната и е "трагуди" - по вече посочената перверзна оценъчна система(логика) ПРИЛАГАНА ПРИ УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРОИЗХОДА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДУМИ - отново ще трябва да приемем, че е гръцка по произход!?

- Този списък мога да го продължа до още една дузина думи ... като "ликеус", "додона", "тимпан", "оплон", "фаланкс" и т.н. - които НИ СЕ ВМЕНЯВА - НЕ СА ИЗКОННО БЪЛГАРСКИ!

Забележка: По Плиний Стари - "плуг" е с келтски произход дума, заемка в латинският - има я и в съответна българска форма но не е за селскостоп. сечиво а ЗЕМЕДЕЛСКА ОПЕРАЦИЯ-действие?!

- Езика на "Кодекс аргентеус" Е ОТ ГЕРМАНСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО - но НЕ Е ГОТСКИ ... а друг - учените го знаят НО МНОГО Е ТРУДНО ДА РАЗБИВАШ КОНСЕРВАТИЗМА В НАУКАТА!
цитирай
7. kvg55 - Всички са азиатци, ама се правят на ...
02.09.2017 19:48
Всички са азиатци, ама се правят на западноевропейци.
цитирай
8. ednaeva - ето най.умното тук, само с две думи...поздрав,барин,неуморен си}
02.09.2017 23:52
kvg55 написа:
Всички са азиатци, ама се правят на западноевропейци.

цитирай
9. germantiger - Здравей Гете
03.09.2017 02:49
В началото на твоя първи коментар типично по руски, явно и по български иронизираш, подиграваш, заиграваш - бих подминал това, но мога да разиграя и дори да ее посиграя много повече от теб и с траките, българите или който и да е - този твой подход е несериозен, не ти отива и е ненаучен, да не напиша квартален.

- казваш, че Йорданес е можел да иде и да пита Касиодор

- ти също може да идеш днес и да питаш готолозите, изториците и дори да ги опровергаеш или поне да ги подиграеш както в началото на коментара ти - ти днес има повече възможности и по-безопасно да пътуваш, че и да им пишеш,м та и аз те итам - защо не се явиш пред науката - както йорданес не е отиъл, ти дваж триж повече не си отишъл, а повече от него би могъл?!

- за велбаргската култура манипулираш - сам казваш какво е написано като богатство артефакти, което в скандинавия е по-малко, но ти буквално манипулираш и увърждаваш, че посел и сам си задаваш въпроса духовито защо има обратен маршрут при положение, че такъв обратен няма за науката - обяснението е ясно - готите става все по-културни по време на миграцията си, оставят все повече артефакти и това е нормално - след като си "слязъл" от скандинавия и влизаш в контакт в свсякакви народи, че и империя по-късно нормално е да научаваш и възприемаш и създаваш повече - случая с българите е същия - един Господа знае или не знае къде са били и кои са били, но вече ситуирани в степите на украйна и покъсно в дунавска България те "искристализират' преди това впрочем не се знае и кои са бг боговете, то българите нямат саги, нямат Пантеон на боговете, скандинавците имат маса повече от тях в това

- разбира се, че излсдването на готите които са вече в контиентална Европа дава повече отколкото това в Скандинавския п-ов - сщото е с траките - АКО РАЗЧИТАХМЕ НА ТРАКИТЕ, ТО ПОЧТИ НИЩО НЯМАШЕ ДА ЗНАЕМ ЗА СМАИТЕ ТЯХ - ХУБАВО ЧЕ СА БИЛИ ЕЛИНИТЕ ТА ДА ПИШАТ ЗА ТЯХ, самите траки се учат от великата елинска култура от която се учи въобще целия античен свят - траките това нямат
цитирай
10. germantiger - 2
03.09.2017 03:00
- Дуклянския поп както знаем вероянто е една фалшификация и в това почти няма съмнение, както и Джагфар Тарихи, но това удобно се пропуска от много българи, но пък българите обиат да спорят за Готската Библия, която с професионален пост например бблогъра гепард преди година буквално "заби" ащо е автентична и какво значи невежеството на бг блогърите, че и на чилингиров в това - аз съм архивирал онзи постинг, мога на части да го постна тук - КОНКРЕТИКА В ОГРОМНОСТ бих каза, че е - да го направя ли?

- миграцията на готите без да съм специалист мисля започва въобще както започва миграцията на германо-скандинавските народи векове наред и тези народи ЗАПОЧВАТ ДВИЖЕНИЕ ПРЕДИ ВЕЛИКОО ПРЕСЕЛЕНИЕ - ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ДВИЖАТ КЪМ И В ИМПЕРИЯТА ВЕКОВЕ НАРЕД - това ти знаеш още от кимврите и тевтоните, а нй-вече остава засвидетелствано и до днес с... гробовете в рим и по цяла италия където пише на всеки примерно ГЕРМАНЕЦ, БАТАВ ОТ ПЛЕМЕТО БАТАВИ - ЕДИ-КОС СИ ИМЕ И ЕДИ-КОЕ СИ ЗВАНИЕ КАТО ОФИЦЕР ИЛИ ВОЙНИК НА РИМСКА СЛУЖБА - тези камъни надгробни стоят и доднес по цяла италия и рим, както знаем накрая римската империя западната става до голяма степен германовойнишка, но тракийска не, българска пък въобще никога - тук аз мога да заам няколко шеговити въпроси, но няма да го сторя ;)

КАЗВАЛ СЪМ ВИ ГО МНОГО ПЪТИ

ДНЕС ИМАТЕ ВЪЗМОЖННОСТ ДА ИЗЛЕЗЕТ ПРЕД ОФИЦИАЛНАТА ИИ "КОНВЕНЦИОНАЛА" НАУКА - ДА ПРЕДЛОЖИТЕ И "СЛОЖИТЕ НА МАСАТА" СВОИТЕ АРГУМЕНТИ, ХИПОТЕЗИ И ПОСЛЕ ТЕОРИИ И ДА ОПРОВЕРГАЕТЕ ТАЗИ НАУКА

ДОКАТО НЕ НАПРАВИТЕ ТОВА СИ ОСТАВАТЕ ФРАЗЬОРИ И ФАНТАЗЬОРИ

с това не желая да ви обидя, а казвам/пиша една истина

В световната наука на запада няма конспирация срещу българското, в науката пластовете и истината се намества и особено днес при толкова много инфо, при толкова много хиляди изследователи няма задруга срещу българите или траките - в снлъсък с един историк винаги личи вашето незнание и непрофесионализъм, то се е чело и в този блог, просто вие сте неподготвените, учените са повече ок
цитирай
11. germantiger - КОНКРЕТИКАТА
03.09.2017 03:08
За готите в Античността съм писал може би 6 постинга, ще добавя няколко детайла: Интересен факт – когато Аларих и готите му превземат Рим, те разграбват само богатите домове, бедните къщи и християнските храмове не са пипнати, защото самия лидер-Аларих е бил християнин! В германските погребения почти не се срещат лъкове и стрели (за разлика от скитите, които Мерлин „направи” славяни, но не пропусна да пославянчи и готите)! Та готите нямат конни стрелци каквито имат бол скитите и сарматите (отново славяни според Мерлин). 4-и век римски мечове се срещат при германите, но гравирани с футарк и имена на германци – войни. На римска служба има огромни германски маси в късната империя и дори в Рим има германско легионерско гробище с изписани на камъни имената на германците и племената от които са родом! В 537-538г. при поредната обсада на Рим, готските кавалеристи нямат лъкове, а само копия и мйечове и са лесно поразявани от дистанция от римляните и техните наемни съюзници – хуните

98 г. от н. е. споменато от Тацитус населена с германски племена в неговото съчинение Германиа – ГОТОНИ/гутони и река Готалус разделяща естите от готите. Тацит не нарича готоните - траки, но посочва именно първите поселения които съвпадат с тези на готите за които ще пише йордан - САМИЯ ЙОРДАНЕС Е КАТЕГОРИЧЕН - ТЕ ИДВАТ ОТ СКАНДИНАВИЯ, а в скандинавия траки няма, но пък готи тук на Балканите има, съжалявам, че псоката е винаги в ония времена от север към мамещия юг, просто факт :)

Нещо повече – открити са цели погребални полета с урни в които германци са погребвани векове наред без промяна от 1-и век преди до 6-и век от новата ера – при Вестерванн и Перлберг бай Щаде! Разделни погребения на мъжки и женски урни се практикува от Везер до Висла, в Норвегия, Швеция и Готлад се практикува кремация преди новата ера и векове след нея – традиция, непромяна в населението там! Санкт Канникегор е такова гробище ползвано преди рождество Христово и до Великото Преселение на народите.
цитирай
12. germantiger - ОЩЕ
03.09.2017 03:10
Продължаваме с още нещо нетракийско и нехарактерно за траките, но абсолютно за германо-скандинавците: Погребения във вид на кораби – такива кораби подобие създадени от положени камъни или дори дървени кораби изгорени и върху тях могила или гробница – масово в Норвегия, Швеция, дания, Готланд, дори Англия след заселването й с англи, сакси, юти – германски племена. В Германия и Скандинавия такива погребения са от БРОНЗОВИЯ ВЕК ДО СРЕДНОВЕКОВИЕТО – категоричен аргумент за традициите и германо-скандинавската култура на населението на севера! Могили на незапалени кораби при Съттън-Ху в Англия, при Вендел и Валсгард – Швеция. ТАКА СА ПОГРЕБВАНИ В КОРАБИ СЪЩО ЖЕНИ – не съм прочел в нито един дори „фантазен” форум погребение на тракийка в кораб! Чувал съм за подобен „кораб” под пирамида в Египет, но не правя еггиптяните – скандинавци (както вие твърдите, че отново читавото в Египет е тракийско)! На тези погребални кораби е имало кухненска посуда, храна, жертвени животни – коне, крава или бик, кучета, овце, свине, гъски, патици, дори соколи и орли!

- Гет, типични за германите са огромните каменни глави в блата и големи камъни подредени в светилища в горите – такива има открити в Уппсала (Швеция), в Дампе (Шлезвиг-Холлщайн). Не съм чел и вие никога не сте коментирали за тракийски каменни глави в дъбови гори и светилища край блата, от вас не съм видял за това, което има в Скандинавия – 3-метрови фигури на мъж и жена в Браке (Холлщайн) или знаменитата мъжка фалическа фигура отново огромна в Бродденберг (Ютландия). Има и малка изящна женска фигурка с изсечени рязко гърди и полови органи намерена в Ребилд.

А пропо – идете в Германия (преди все още да са я претопили), идете в Скандинавия (въпреки емигрантите там), пропътувайте до Исландия... там българи (и траки) няма да видите освен мигрантите от 20-и век или евентуално жената на Хардрада (може би).
цитирай
13. germantiger - ОЩЕ и още
03.09.2017 03:12
Готите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.

Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).

Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.

Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.

Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския!

...

През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.

Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:

"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."

* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."

За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.
цитирай
14. germantiger - ПРОДЪЛЖАВАМЕ
03.09.2017 03:14
Ето пример за смисъла, който се е влагал по онова време в понятието "тевтонски език". Ансберт, който също трябва добре да е знаел немски език, описвайки навлизането на император Фридрих І Барбароса в България през 1189 г. пише:

"Самия празник на преблажените апостоли отпразнувахме пак там, т. е. на брега на самата Сава, в един гръцки полуразрушен град, наричан по тевтонски Вицинбург, а на гръцки - Пелгранум, разположен срещу гр. Гоин."

Същият град някога се е казвал по латински Сингидунум, а на български се наричал Белград.

ГОТИТЕ СА ГЕРМАНИ, НЕ ТРАКИ, ЗАЩОТО:

Топонимите

Готтесберге

Гьоттинген

Готтард (вкл. прохода св. Готтард)

Готланд/Гьотланд

градчето Гота

старото название Готтенхафен

племето готони/гутони споменато от Тацитус още

думата Готт-Бог

ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD

Gender: Masculine

Usage: Ancient Germanic

Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".

От него произлизат

GOTTHARD

GOTTHILF

GOTTHOLD

GOTTLOB

GOTTSCHALK

GOTELEIB

Gender: Masculine

Usage: Ancient Germanic

Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".

От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY

Gender: Masculine

Usage: English

Pronounced: GAHD-free [key]

From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.

От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове, нито днес - факт!
цитирай
15. germantiger - ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ
03.09.2017 03:15
Рекоснтрукция/възстановка на готски език и сравнение

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai nam&#244; thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortw&#228;hrende,)

Gif uns himma daga; jah afl&#234;t uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasv&#234; jah veis afl&#234;tam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern l&#246;se uns)

af thamma ubilin; unt&#234; theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem &#220;bel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

Сказания за германските народи в които не се споменава въобще българин:

Преселението на готите

Срутилият се мост

Защо готите нахлули в Гърция

Фридигерн

Смъртта на Атаулф

Сказание за Гелимер и Гелимер в сребърната верига

Три сказания за хуните вън от темата, за тях има още

Тотила изкушава светеца

4 сказания за Албоин и неговата Розимунд

Агилулф и Теуделинд

Лойпихис

Хилдерик и Базина

Ножицата и мечът

Венчавката на Кротхилд

Спящията крал

Пристъпващата гора и звънтящите камбанки

2 сказания за Хилдегард

2 за Теоделинд

3 за Хлотар

5 за Дагоберт

За Карл Велики над 10 сказания, от тях имена не извадих, много ще е!

ИЗВИНИ МЕ, ЧЕ СМЕСИХ ГОТИ С МАЛКО БАВАРИ И ФРАНКИ, ТЕЗИ СЪЩО СА ПОБЪЛГАРЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ПОТРЕБИТЕЛИ
цитирай
16. germantiger - НЯМА ДА СПИРАМЕ И ОЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ
03.09.2017 03:16
ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК - среща и днес в пъти повече при германци, но не и при българи - факт

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име

Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име

Ерих име

Улрих име

Хайнрих име

Хендрик ст. име

Хилдерик сказание

Вундерлих име певец

Витциг ист ВСВ

Биттрих ист ВСВ

Либих име

Виллрих художник

Седрик сказание

Меровиг ист

Гензерих сказание

Вулдерих сказание

Рудерих сказание

Албрих нибелунгенлиид

Амелрих нибелунгенлиид

Витих нибелунгенлиид

Хелфрих нибелунгенлиид

Теодерих нибелунгенлиид и ист.

Дидерих ст. име

Хайлвиг ст. име

Еммерих име

Хлодвиг/Хлодовиг ист

Лайпцих се произнася

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях, сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА

КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!
цитирай
17. germantiger - НЯМА ДА СПИРАМЕ КАТО СМЕ ЗАПОЧНАЛИ
03.09.2017 03:23
ИМАЛО ОЩЕ

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!

Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

СПОМЕНАХ В ПЪРВИЯ СИ РЕКОМЕНТАР ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО КОЙ Е ГЕРМАНЕЦ В ОНОВА ВРЕМЕ - ТОВА ДОПЪЛНЕНИЕ НЕ Е ЗА ГОТИТЕ, НО НЕКА БЪДА КОНКРЕТЕН

В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:

Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн...

Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар...

Да кажем и за Сребърната библия няколко думи. На нея и е правено независимо изследване с С14, и е доказано, че е от 6 век. Датирането с C14 (изотоп на въглерода) едва ли може да се подлага на съмнение - това е несериозно ("несериозно", защото голяма част от археологията и палеонтологията използват този метод достатъчно отдавна, при това успешно). Във всеки случай, ако някой може да го успорва метода, то трябва да е в областта, от която този метод произхожда от физиката (а Ас. Чилингиров няма понятие от физика). Тук имаме на кантар научно доказана и приложима методология в цял свят срещу твърденията на д-р Ас. Чилингиров, до които той достига по-мисловен път.
цитирай
18. germantiger - ЗА ИСТИНАТА НЯМА СПИРКА
03.09.2017 03:25
Тук статия за метода С14 (http://bg/wiki/Радиоактивно_датиране).

Според Lars Munkhammar от университетската библиотека в Упсала, както и според други материали в нета, библията е написана със златно и сребърно мастило. (http://www/IV/ifla64/050-132e.htm), като е използвано предимно сребърното мастило, поради което и Библията е наречена "Сребърен кодекс".

Разбира се, Ас. Чилингиров смята цялата история покрай намирането на книгата за измислица, като основният му аргумент е, че "сребърният нитрат" не е съществувал преди 60-те години на ХVІІ век. Но освен с твърденията на Чилингиров, който на всичкото отгоре не е посочил нито един източник, от който е почерпил своята информация за използването на точно сребърен нитрат за наоисването на буквите.

Според Чилингиров, почти едновременно с намирането на Кодекса е измислен и митът за германския език на кримските готи въз основа на един "анекдот", разказан от Бусбек. Ас. Чилингиров обаче пропуска да отбележи, че "германският мит" е съществувал няколко столетия по-рано, за което свидетелстват и думите на Вилхелм де Рубрук (ХІІІ век), Йоан де Галонифонтибус (нач. на ХV век) и Йосафат Барбаро (кр. на ХV век). Т.е. не би трябвало кодексът да е в основата на "германския мит", а обратното - съществуващият "мит" е станал причина за "подправянето" на сребърната книга.

Изключително странно обаче е някой умишлено да фалшифицира книга с помощта на вещество, изобретено само преди една - две години. И то не за друго, а защото не е било обичайно книгите да се изписват със сребърни букви. Прекалено се набива на очи.

Според официалната версия, Сребърният кодекс е намерен цял век преди изобретяването на сребърния нитрат (http://www.ub/arv/codexeng.cfm).
цитирай
19. germantiger - И ПОНЕЖЕ СЪМ НАБРАЛ ИНЕРЦИЯ НЕ МИСЛЯ ДА СЕ СПИРАМ
03.09.2017 03:26
Сребърни мастила са известни още от Античността, има запазени и трактати за производството на сребърни и златни мастила. Има 2 основни вида: единият е под форма на фолио, който начин е приложим само за злато и калай и се прилага едва от XII. в. насам (или поне за оттогава се знае със сигурност). По-ранното и разпространено мастило (каквото вероятно е използваното при Codex Argenteus) се приготовлява от сребърен прах със свързващи вещества (белтък, желатин, арабска гума) и евентуално метален (живак, мед) или неметален (жлъч, шафран, пясък, сяра, пясък и пр.) "баласт".

Самия сребърен нитрат изгаря. С него се лекува например кокоши трън.

А страниците са изработени от пергамент - козя кожа, значи едва ли ще се ползва разяздащо съединение. Просто вероятно са се ползвали сребърни и златни нишки или съвсем малки стружки или прах, размесени в подходяща течност. Сребърно мастило със сигурност е използвано при други ръкописи и въобще сребърни бои и мастила са се използвали много-много преди ХVІ-ХVІІ век.

Рецепти има описани в Лайденския папирус, манускрипта от Лука, Mappae Clavicula, "Libri Eraclii de coloribus et artibus Romanorum", "Schedula diversarum artium" на бенедектинеца Теофил Презвитер, "De Clarea" и т.н. ("Gold- und Silbertinten: Technologische Untersuchungen zur abendlndischen Chrysographie und Argyrographie von der Stantike bis zum hohen Mittelalter").

В английската Wikipedia има статия за манускрипт, датиран със сигурност от 781 - 783 г. Godescalc Evangelistary, съдържащ 127 страници изписани със сребърно и

златно мастило (http://en.wikipedia/wiki/Godescalc_Evangelistary)

Според специалистта проф. Т. Тотев, методиката за нанасяне на сребро върху кожа е абсолютно аналогична с тази на златото. Той смята също така,че най-популярен е бил варакът.
цитирай
20. germantiger - НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ ДОКРАЙ БЕЗ ЧОВЕК ДА СЕ ЗАПЪВА И ВЪЗСПИРА
03.09.2017 03:28
Ето тук (http://www/cathen/09627a.htm) има изброени още различни ръкописи, повечето доста ранни. Част от тях са писани със сребърно мастило.

Например:

- "The Vienna Genesis" от VІ век, писан със сребърно мастило на розов пергамент;

- "Cod. Zuricensis", VІІ век, сребърно мастило и розов пергамент;

- "Cod. Purpureus" или "Petropolitanus", също съдържа откъс на розов пергамент със сребърно мастило;

- "Lambda" или "Cod. Rossanensis", пак сребърно мастило и розов пергамент;

- "The black book of hours" (ХV век), черен пергамент и сребърно мастило.

Според Ас. Чилингиров, текстът е написан със сребърен нитрат. За съжаление д-р Чилингиров не е посочил източника от който е почерпил тази информация за химичния състав на буквите. Но как да посочи човек нещо, което може би съществува само в собствената му глава?

При едно проведено бързо търсене в Гугъл показва, че няма нито една страница, в която да се среща "Codex Argenteus" със "silver nitrate", нито със Silbernitat, нито с AgNO3. За сметка на това на български излизат десетки страници, на руски - две, с позоваване на български източник. Това мисля е показателно, доколко информацията за сребърния нитрат е вярна.

Все пак, ако имаше някаква странност в състава на мастилото на Кодекс Арджентум, това, мисля, щяха да го споменат все някъде, но никъде, сред десетките сайтове, в които се обяснява за този ръкопис, не се споменава за "сребърен нитрат", а се говори за "сребърно мастило", по същия начин, както и при останалите ранни ръкописи, които изредих по-горе. Чилингиров НЕ ДАВА информация и за веществото с което са написани златните букви. Но по неговата логика, може би е бил използван "златен нитрат"?!

В заключение трябва да кажем, че няма проблем готите да са били гети.

Само трябва да се докаже, че траките са говорели на германски език, или пък, че тевтонският е бил диалект на тракийския. Гетите са от Трако-фригийската езикова група. Езикът им е дако-мизийски. Готите са от Германската езикова група. Езикът им е германски. Има и доста други текстове, надписи, топоними, антропоними, и т.н., които доказват по безспорен начин германския произход на готския език. Тоест спорният според някои Кодекс Аргентум не е единственото доказателство за характера на готския език.
цитирай
21. germantiger - финала ОТ МЕН
03.09.2017 03:34
Тъй-като имам десетки сканирани книги на различни от българския език за готите, може би ще са над 20-30, бих могъл да започна да копирам ТЕКСТ И ТЕКСТ И ОЩЕ ТЕКСТ от тях, самия аз съм чел малко по темата, защото тя не е в преките ми интереси.

Ясно е едно - ако готите не бяха германо-скади, а някакви други, то досега със сигурност будни изследователи, наблюдателни изследователи, съветски изследователи и собено руски или западни след двете световни войни, които се опитват да заличат и убиват германското умишлено и целенасочено, то такива щяха да се намерят и да го сторят.

Готите разбира се идват от Готтланд и досега там в Швеция има десетки топоними, че дори и хокеен отбор, който спечели хокейната шампиоснак лига миналата година точно с готско име от града в който е - топонима му е точно това!

Повтарям:
ДНЕС ИМАТЕ ВЪЗМОЖННОСТ ДА ИЗЛЕЗЕТ ПРЕД ОФИЦИАЛНАТА ИИ "КОНВЕНЦИОНАЛА" НАУКА - ДА ПРЕДЛОЖИТЕ И "СЛОЖИТЕ НА МАСАТА" СВОИТЕ АРГУМЕНТИ, ХИПОТЕЗИ И ПОСЛЕ ТЕОРИИ И ДА ОПРОВЕРГАЕТЕ ТАЗИ НАУКА

ДОКАТО НЕ НАПРАВИТЕ ТОВА СИ ОСТАВАТЕ ФРАЗЬОРИ И ФАНТАЗЬОРИ!

И Гете - чудесно знаеш защо готите са наречени и гети от Йордан - защото това е анахронизъм казано по "научному" - това е било характерно за много народи в онова време и след това - народите са искали да изведат своя произход от нещо известно и познато в Античността векове преди тях, да си припишат история и бележит произход - ДА СПОМЕНА - ШВЕДИТЕ И ТУРЦИТЕ СЪЩО СИ ПРИПИСВАТ ПРОИЗХОД ОТ... ТРОЯ

ВСЕ ПАК ШВЕДИТЕ И ТУРЦИТЕ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ НАЛИ :) ИЛИ СА ЕДНИ НАРОД, АААА ДА... ВСЪЩНОСТ ШВЕДИТЕ И ТУРЦИТЕ СА ЕДНО И СЪЩО - ТЕ СА ОБЩО ТРАКИ - ТАКА ЛИ :) :) :)

А знаете ли, че има теория и учени, които твърдят, че в Античността елините са били с нордчески черти, светли, руси като Александър Велики и те както и ТРАКИТЕ подчертавам са били... германски племена! Аз не поддържам въобще това, но то съществува като "теза" със свои аргументи и изследователи!

Впрочем антропологично между траките и българите днес има огромна разлика!!! Нещо е станало с тези траки, които са били светли, рижави, но не преобладаващи брюнети като българите днес - ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ДНЕС ВЕЧЕРТА ОТБОРА ПО ФУТБОЛ НАЦИОНАЛНИЯ КОЙТО ЩЕ ИГРАЕ СРЕЩУ ХОЛАНДИЯ И ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖАТЕ БЪЛГАРИТЕ, ВИЖТЕ СИ НАЦИОНАЛИТЕ ПО ВОЛЕЙБОЛ И ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ ТРАКИ ИЛИ ШВЕДИ НЕ СТЕ И В ТОВА НЯМА ДРАМА, ХОРАТА СМЕ РАЗЛИЧНИ И ПРИЛИЧНИ, ВСЯКАКВИ - ВЕРОЯТНО С ТОВА МИГРАНТСКО НАШЕСТВИЕ ЕВРОПА ЩЕ СТАНЕ КАТО БЪЛГАРИЯ - САМАТА ХОЛАНДИЯ ПО ФУТБОЛ ДНЕС НЯМА ДА Е СВЕТЛА, НОООО НООООООО НОООООООО ПРИ ТЯХ НИЕ ЗНАЕМ ЧЕ ТОВА НЕ Е ОТ ПРОИЗХОД, А ОТ МИГРАЦИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ, РАЗЛИЧНО Е НАЛИ ;) АХААА ДА!
цитирай
22. barin - Добро утро. Вчера бях дежурен и сега ...
03.09.2017 09:19
Добро утро. Вчера бях дежурен и сега виждам, че има много коментари. Ще ги прочета внимателно, защото от пръв поглед са интересни. Явно темата е предизвикала интерес, най-вече у Гет и Тигъра, които както обикновено има какво да добавят и обогатят темата.
цитирай
23. barin - За готите, наистина държавата им по ...
03.09.2017 09:41
За готите, наистина държавата им по нашите земи, североизточна България съществува от 238 г., затова скоро Римската империя предприема мерки, за да я оттласне поне зад Дунав. Дали готи и гети са едни и същи не писах, защото има много потребители, които са писали, но така или иначе става дума за това. Думи, произхождащи от корена "гот" в българския език няма, а идват от северните народи( германци, скандинавци), цитирани от Тигъра. Погребенията са различни и има спор сред историците. В Свещарската гробница са убедени, че са гети и изваждат доводи за това, на възстановките "Орел над Дунава", където ходих два пъти и "Нике-играта и победата" са убедени, че става дума за готи. Водещите на игрите обясняваха подробно за племената, като не се съгласих с всичко от казаното тях за Костробоките. Различни мнения съм чел. Объркване винаги може да има, умишлено или при превода, при тълкуването. Готите мисля, че са германски племена, а гетите- тракийски. Мисля, че са различни и по време, защото сробницата в Свещари я датират от III в. пр. Хр. , а за готи се пише някъде към iii в. сл. Хр. При разделянето на готите на Остготи и Вестготи в битката при Каталунските полета участват в противопоставящите се коалиции. Остготите са с Атила, а Вестготите- с Рим и съюзниците му( франки, алани....). Готите са оказали влияние върху развитието на българските земи и са се смесили с местното население. Ако са българи, колкото и да са различни няма така настървено да разоряват земите, населявани с българи при набезите на юг. В историята има и други случай, когато два народа с близко по произход население не се бият настървено един срещу друг, когато са заставени да го направят.
цитирай
24. bven - Дион Касий, Historia Romana Vol. VIII":
03.09.2017 16:43
И пак той в същия том, но книга 78 ни съобщава: " Само някой да беше посмял да изрече или изпише името Гета, то той беше веднага обречен на смърт. Дори поетите не смееха да употребят това название в комедиите си. И наистина, дори имуществата на всички ония, в чиито завещания беше открито това име, биваха отнемани...." !!!!!* Ето как гетите станаха готи....
само добавям към темата от тук:http://balgarion.blogspot/2016/05/gothi-qui-et-getae.html , пък както се казва, каквото е било преди, още се повтаря в нов вариант.
Поздрави, приятелю, в спора се раажда истината!
цитирай
25. didanov - здравей барин
03.09.2017 20:17
прочетох всичко с интерес, съгласен съм с теб и с германеца, че едва ли готите ще опожаряват и избиват стотици хиляди хора по нашите земи ако имат голямо сродство с мизите.Забележката, че при тях липсват или са минимални конни стрелци ми направи силно впечатление, както и погребалните им ритуали. това са все неща които би трябвало да се вземат под внимание когато се правят сравнения готи-гети. Освен това дори и готите да са били гети, то този процес явно лежи далеч във времето. Освен това трудно ще се докаже, че ако готите са били гети,а гетите са траки то дали точно тези траки са и българи. Едно уравнение с много неизвестни. поздрави
цитирай
26. get - Гетите са от Трако-фригийската ...
03.09.2017 21:49
17r написа:

Гетите са от Трако-фригийската езикова група. Езикът им е дако-мизийски. Готите са от Германската езикова група. Езикът им е германски. Има и доста други текстове, надписи, топоними, антропоними, и т.н., които доказват по безспорен начин германския произход на готския език.

20r написа:

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/


- Не подменяй фактите С твърдения - От които никъде не е видно - ЕЗИКОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА "готите"?

Друго - което преписваш БЕЗКРИТИЧНО ОТ АВТОРИ като Хервиг Волфрам ... ?
1.germantiger написа:
...


Битката при Халон/Калон//Каталонските полета всъщност разбива хуните и Атила - самия Атила бяга, дори подготвя в лагера си клада на която да се самоубие, в сражението има опасност да бъде убит и да изгуби легендарния си меч итн


Ето ти цитат - не от съчиненият в австрийско-хабсбургиските канцеларии, Йорданес ... а от очевидец живял по време на тези събития. Битката при Холон ... и последващият рейд на "победената" атилова армия към Рим?
- Чети внимателно?

„Този път нашият главнокомандващ, (а)Еций, не показа предвидливост както в предишните войни.
Да, Ециус не използва дори проходите на Алпите, които можеха да попречат за нахлуването на хуните.
Той се надяваше сега, само на едно, а именно да избяга с императора от Италия (…)
Но тъй като, такова бягство би било много позорно а и също изглеждаше опасно, страхът на Еций бе победен от срама; и тъй като опустошенията в толкова прекрасни провинции бяха свидетелство за жестокостта и ненаситността на врага; правителството сената и народът вярваха, че нищо друго по-добро не биха могли да сторят, освен да помолят с пратеници, Атила за мир (…)
С тая задача се нагърби самият папа Лъв (първи Велики – б.м.), заедно с консула Авиен и префекта Тригеций.
Той се довери на Бог, тъй като знаеше, че Бог не оставя своите в беда (…).
Цялата делегация бе посрещната и приета с почит, а царят Атила се зарадва на присъствието на най-върховния църковен глава; отказа се от воденето на войната по-нататък и се оттегли към Дунавската земя.”

- Това го пише ЛИЧНИЯТ СЕКРЕТАР и хроникьор НА ПАПАТА, Проспер Тиро „Аквитански”, станал известен по-късно, като свети Проспер!

- От така дадената информация в хрониката на св.Проспер, никъде не забелязвам да се вижда Триумф на римското оръжие – по-скоро имаме триумф на дипломацията в лицето на оглавяваната от папата делегация.
- В заключениe само ще (промърморя) кажа: Доколкото ми е известно – Победител никога не се моли за Мир ?!

- А „нашият приятел” професор Волфрам – не се свени да пише нещо от сорта: "готите победиха хуните" ... плюс това да разправя лакърдии от сорта, с ГОТИте към Балкани, тръгнали и Галинди … ама галиндите НЕ СЕ ГЕРМАНИ, както и ВАНДАЛИ, както и предците на Рутените(не знам дали знаеш кои са те ?) – на които става цар Одоакър, убит подло от Теодорих, византийският колаборационист?!

- Ето надпис от църква - удостоверяваща това което твърдя за Одоакър?
"Ano domine 477 Одоакър рутенски (Odoacer Rex Rhutenorum), и на гепиди и герули крал, въстана срещу Светата църква Божия.
Благочестивият брат Максим с неговите 50 (петдесет) ученика, които се молеха с него в тази пещера, за изповядваната вяра бяха жестоко измъчвани, и хвърлени долу, а провинцията Норикум бе с огън и меч опустошена."

- За сега толкова ... следва продължение - от което ще научим че ... ГОТСКИЯ е бил всякакъв друг, но не и език от групата на германските?!

- Това съм го научил при "готолозите" - които както ми препоръча, чета?!

- С уважение!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
03.09.2017 21:57
За сто, дори петдесет години нещата в етносите се променят главоломно Какво остава за 1800 години!
От двата милиона изселници при нас, колко от тях ще са Българи-и наследниците им също , след 50-100 години?
Освен етносният елемент много силна роля играе и политическият Даже е определящ!
Едни грешно начертани граници на Берлинския конгрес създадоха македонски народ от нас
Много ми хареса коментара на млад немски професор относно домогванията на Химлер за чиста немска раса, ползвайки книгата на Тацит Приблизително коментарът му беше, че разбира се, че днешните германци не са ония термани, нямат нищо общо Онези са минали през две мелачки-политичическа и етносна
Това важи за всички
А това за Гета е факт Закон за осъждане на паметта Изтриването му отвсякъде, дажи от семейната камея
И някакви гети му носят името? Ами Каракала е способен да нареди да ги затрият! Единственото решение е в промяна на името! А оттам и в поведението Да не напомнят за Гета Стават готи Защо да не станат германци тези готи?
Оттатък Дунава са станали даки Тези тук, по нашите земи, принудени да станат готи се бунтуват Кога е битката при Абритус, няколко десетки години след Каракала?
Не задължавам никой с мнението си
А то е ,че готи са насилствено или политически преименувани гети С течение на годините ,при движението си из Европа са се германизирали В това няма нищо неестествено хиляди примери могат да се намерят подобни Над сто племена във Франция са станали французи-английски, местни, испански, германски
Е какво чудно има ,че траки , наименувани готи са станали германци?
По добре е тези, които са сторонници на хилядолетната линия в произхода, да дадат смислено обяснение ,как аджеба, дребни народи оцеляват хиляди години, а траките, сравнявани с индийци по численост-" изчезват"
Нито траките са изчезнали, нито пък тези народи са "запазили" чистотата си хиляди години
Даже и Хитлер в частни разговори се присмивал на Химлер, че нищо не може да докаже за чистотата на немската раса!

Хубава вечер!

ПП Просто може да се твърди,че някои днешни народи имат връзка, наследници са на на древни племена, но не и да се търси генетична връзка през хилядолетията При това чиста, което е смешно!
цитирай
28. barin - Точно тези промени на имената, к...
04.09.2017 06:27
Точно тези промени на имената, които се случват и в наши дни в Русия, Сърбия и на много места по света водят до объркване. И преди са се случвали и затова са промените на имената и затова сега има толкова коментари по темата. Ако взема предвид някои автори, то написаното няма да е пълно. Все пак благодаря на leonleonovpom2, didanov, get, germantiger, bven и останалите, които се включиха. Като пуснах темата в една група пък започнаха да разискват дали са сходни и близки готите с келтите. Народите се оформят постепенно и след войните стават разместване на етноси, което води до смесване.
цитирай
29. donchevav - Не съм историк, боравя зле с факт...
04.09.2017 09:42
Не съм историк, боравя зле с фактологическия материал дори и след задължителните справки, за което се извинявам, скъпи Барин:))) Отношението ми по темата е по-скоро емоционално, романтично. Текстът много ми хареса! Готите по нашите земи - вълнуващо! Накара ме да прочета тук-там в интернет. Особено ме впечатли онзи период от втората половина на трети век - времето на победните войни на императорите Клавдий Втори Готски и Аврелиан, успели да възвърнат целостта на Римската империя и да изтласкат готите на север от р. Дунав , в Дакия. Много ми се иска да има повече исторически данни за пребиваването на тези горди, смели, великолепни войни по нашите земи, да се открият нови доказателства, археологически находки като тия при Хан Крум – но и това, което знаем или предполагаме, разпалва въображението.
Извини ме за фактологическите грешки - обикновено не коментирам спонтанно, без да съм сигурна в това, което казвам, но ме провокира интересният постинг. Благодаря ти! Поздрави, Иване!
цитирай
30. get - Точно тези промени на имената, ... ГИ НЯМА НИКЪДЕ - а само в "теориите" на ... ?
04.09.2017 11:25
barin написа:

Точно тези промени на имената, които се случват и в наши дни
...
Ако взема предвид някои автори, то написаното няма да е пълно. Все пак благодаря на leonleonovpom2, didanov, get, germantiger, bven и останалите, които се включиха. Като пуснах темата в една група пък започнаха да разискват дали са сходни и близки готите с келтите. Народите се оформят постепенно и след войните стават разместване на етноси, което води до смесване.


1. Няма КАК ДА СА БЛИЗКИ гОти(шведски:))) с келти ( за гЕти с келти е валидно- защото има и исторически сведения !) - тъй като се касае за различни НАЙ-ВЕЧЕ ВРЕМЕВО НАРОДИ. Първите, тоест КЕЛТИ са от време НАЧАЛО НА ЖЕЛЯЗНА ЕПОХА в ЕВРОПА на която отговарят култури Халщат и Ла -Тен ... с начална датировка 8-мо столетие пр. н. е. и до 1-ви век пр.н.е. ?
- Начално място на установяване(поява) на тази култура ... в северни Апенини и най-общо в полите на Алпите.
Проблема при теза култура е, че тя се среща, има разпространена по цяла Средна Европа (Франция, Швейцария, Испания), на Балканите, дори и в Мала Азия, Великобритания и Ирландия.
- Населението дори на изток от при-Карпатие(причерноморие !) също е повлияно(носи признаци от тази култура) затова много специалисти приемат да го наричат "келто-скитски"?
2.
Относно ГАУТИТЕ(от Готаланд) на които по-късно, след падането на Цариград(1453) вследствие на "исторически претенции" на шведските католически епископи(по време на двата събора от 1438-39г.(в доминираната от Венеция, Флоренция) и през 1431 - 1447 г. в Базел) ... им бе присвоено и СТАВАТ от ГАУТИ на ГОТИ, разбирай ГЕТИ(!), КАТО С ТОВА ИМ Е ПРЕПИСАНО КАТО "ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО" ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НА ГЕТИТЕ ... си е население породено по всяка вероятност в устието на р. Висла(отговарящо на археологическа култура Велбарк (ДАТИРОВКА ОТ from the 1st century AD to the 4th century AD.)) а в последствие същото население е МИГРИРАЛО НА СЕВЕР(както се оплаква и, професор Х. Волфрам - специалиста по "готите" - виж I-я ми пост ?) - а не както ни убеждават ТРЪГНАЛИ НА ЮГ!?
- Защото наследниците на тези хора (създателите ПЪРВОНАЧАЛНО на тази ВЕЛБАРК К-РА от Висла ) ГАУТИТЕ И ДО МОМЕНТА СИ ЖИВЕЯТ В ШВЕЦИЯ(Скандза) - въпреки и за неудоволствие на Димитър-Тигър?
3.
Не си отговорихме - Кой и Кога е изобретил историческата "теория" ЗА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ? - Само ще ви кажа, че това става с написването в 1515 г. на една книга от един германец служещ при австрийските хабсбурги.
- После ТАЗИ "ТЕОРИЯ" е възприета БЕЗКРИТИЧНО от научената общност ... а сега ДОРИ Я ОБОСНОВАВАТ с така нареченият: "Климатически песимум от ранното Средневековие"- Но?
- НО СЪЩИЯТ СЕ РАЗМИНАВА ПОНЕ >>С ДВА ВЕКА<< ПОРАДИ КОЕТО този ПЕСИМУМ=температурен минимум, не може да е служил, като ПРИЧИНА за ГОТСКАТА-МИГРАЦИЯ?!

- Поздрав!

П.П.
В шведската историческа школа по отношение "Теорията за гаутите - които били готи" се е наложило понятието "готски топос"!
Същото има за цел да посочи НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ТЕЗА? - Когато на население С РАЗЛИЧНО ГЕОГРАФСКО(топос - топография, географско стратифициране ?) МЕСПОЛОЖЕНИЕ, МУ СЕ ПРИПИСВА по силата на това, ЧУЖД ПРОИЗХОД и ИСТОРИЯ!
цитирай
31. laval - Здравей, barin!
04.09.2017 19:26
Едно голямо браво от мен! И аз съм писал за Сребърния кодекс, може да си го чел.
Поздрави!
цитирай
32. barin - Терминът "Велико преселение ...
05.09.2017 06:32
Терминът "Велико преселение на народите" е късен, а процесът през V-VIII в. е наречен така, поради голямото раздвижване на населението и настъпването на потоци от Азия към Европа. Мисля, че е предизвикан от климатични промени, нарастване на населението и желанието да се търсят нови земи. Става възможен, поради кризата и разделянето на Римската империя и нейния упадък. Готите са едни от народите. Повечето членове на групата , където стана спор за готи и келти са на мнение, близко до това на Гет. Сигурно многото премествания на келтите е довело до объркването им. Разминаването с няколко века при готи и гети е факт. Това означава, че гетите не изчезват, а са на друго място под друго име. Един народ може да изчезне на половин век, но може да се запази повече от хилядолетие.
Поздрави и всичко добро на коментиращите!
цитирай
33. get - @ 32. barin - "Велико преселение на народите" е късен, а процесът през V-VIII в.
05.09.2017 17:37
barin написа:
Терминът "Велико преселение на народите" е късен, а процесът през V-VIII в. е наречен така, поради голямото раздвижване на населението и настъпването на потоци от Азия към Европа. Мисля, че е предизвикан от климатични промени, нарастване на населението и желанието да се търсят нови земи.
...
...

- Да късен е, но не е термин а цяла теория за "великото преселение на ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ от Прибалтика ... до "Крим-Готия" а от там ча-а-ак до Испания!
- Към 16-ти век, АСПИРАЦИИТЕ КЪМ ГОТСКАТА ИСТОРИЯ, КАТО НАСЛЕДСТВО, в Швеция са вече утихнали - За разлика от ... ? От страна на Хабсбургската династия КОЯТО ВЛАДЕЕ ЗЕМИ - почвайки от Испания та до Централна Европа, Австрия(империя ?)!
- Предвид НАРАСТНАЛИТЕ АПЕТИТИ на ХАБСБУРГИТЕ - те СТАВАТ НОВИТЕ УЗУРПАТОРИ НА ИСТОРИЯТА НА ГОТИТЕ - във варианта, близо до това, както е представян близо два века по-рано от шведските КАТОЛИЧЕСКИ прелати ... И проявяват АПЕТИТИ, КЪМ ЗЕМИТЕ ДО КРИМСКИ П-ОВ! Но за това им са НЕОБХОДИМИ И ИСТОРИЧЕСКИ ОСНОВАНИЯ-АРГУМЕНТИ!
- В тази връзка, през 1511 г. на Конрад Пойтинтер, със специален личен лиценз е ВЪЗЛОЖЕНО ОТПЕЧАТВАНЕТО НА КНИГА с име: "Jornandes de rebvs GOTHorvm. Pavlvs diaconus forovilensis de gestis langobardorvm"от хабсбурга и австрийски император Максимилиан I-ви.
- Тъй като за съществуващата тогава научна общност ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за "готицизма на германците" са твърде "изсмукани от пръстите" ... то и при следващият Австро-хабсбургски император Фердинанд I-ви, ОТНОВО С АПЕТИТИ ДА РАЗШИРЯВА империята си до Крим? Възниква НУЖДА ОТ ИСТОРИЧЕСКА ОБОСНОВКА(аргументация) НА ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ.
Тъй като не е специалист по въпроса - привлича в помощ ученият Wolfgang Lazius, който в негова угода (е и не без личен интерес :((( ИЗОБРЕТЯВА КАТО ЕДИН НАУЧНО-СТРАТЕГИЧЕСКИ АРГУМЕНТ, ЧЕ ОТ КРИМ ДО ИСПАНИЯ ВСИЧКО ВСЕ Е БИЛО ГОТСКО(разбирай гото-германо-австрийско-хабсбургско !) ... и-и-и по същественото - "теорията" за ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ - Под "народи" разбирай германи от вида: готи, гепиди, рутени ... и т.н.!

- Вече ДВА ВЕКА ПО-КЪСНО, по време на "германското възраждане", тази "теория" заляга в едни други претенции за "дранг нах остен" - но това е на изток, и вече с претенции от ново конституираната държава Германия ?!:))

П.П.
Измисленият(в което съм убеден !) АРГУМЕНТ-КЛИМАТИЧЕН който уж, се явявал причината за безкритично възприетата теория за ПРЕСЕЛЕНИЕТО не е издържан - Защото?
- В историческите източници ... началото на "Климатичния песимум = температурен минимум" - се отбелязва с начална дата 535 год. тоест след ПЪРВА ЧЕТВЪРТ НА ШЕСТИ ВЕК! Отново подчертавам - мога да посоча конкретни исторически извори и автори КОИТО СА ОТБЕЛЯЗАЛИ ТОЗИ СПАД НА ТЕМПЕРАТУРИ В ЕВРОПА ... с последващи неблагоприятни атмосферно-аграрни последствия, а от там й ГЛАДНИ години за народите на Север в Европа?!

- Да считам ли, че по отношение на Готите-Гети ... интереса се е изчерпал - та да спирам ... ако ли не МОГА ДА КОМЕНТИРАМ ЗА ДРУГИ ЛЪЖИ сътворени от "готицизма", като направление в историческата нЕука - Както е примерно с ИЗОБРАЖЕНИЕТО на тази брошка/ФИБУЛА/орле - сложена като СИМВОЛ НА ГОТИТЕ в Уикипедия ?
Ето линк: https://commons/wiki/File:F%C3%ADbula_aquiliforme_(M.A.N._Madrid)_01.jpg

- И да докажа с картинки - че ОТНОВО НИ ЛЪЖАТ ДОРИ О ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТОЗИ ФАКТ?!
- Както и по отношение факта: Към което езиково семейство Е ПРИНАДЛЕЖАЛ ЕЗИКА НА ГОТИТЕ?! ...
- За "Сребърният кодекс" - засега няма да коментирам(не защото нямам факти и аргументи а защото) ще ми е необходимо, докато обясня - поне още толкова, колкото до сега съм изприказвал(изписал) !

- Поздрав ... и успех по неразораните полета на родната, която е част от световната, и най-вече от Европейска история!

- Ако следва да го напиша като един ГЕТо-ГОТ, ще използвам традицията на готските царе от Еспаня(до 7-ми век),
- Salve! - а по силата на която те се титулуват: Поздрав! от цар-Rex Godorum et Dacorum et Gaetorum et Hispaniae Rex - - Кой как иска да си го превежда и обяснява най-вече Gaetorum ... което на латински, означава ГЕТски ! … - Paulus Orosius в Histories(завършена през 417 г. и разглеждаща въпроса с миграцията на "готите" (!) НИ ГО пише: ,,Getae illi qui et nunc Gothi ( гЕтите, СЕГА назовавани гОти - прев. мой ! ) - Sic - казах :))!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645848
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031