Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2017 22:52 - Танковете- развитие, производство и усъвършенстване
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11268 Коментари: 23 Гласове:
36

Последна промяна: 24.07.2017 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              
Танкът представлява мощна бойна машина, предназначена за настъпление и отбрана при водене на бойни действия. Танкът е бронирано верижно бойно средство, чието основно оръжие по принцип е оръдието и е предназначено за унищожаване на наземните бойни сили и съоръжения на противника. Обикйн овено сев движи със скорост около 30–50 км/ч по умерено тежък терен,  по шосе може да развие над 70 км/ч . Независимо, че настоящите танкове са много бързи, сегашната тенденция е да се сведе до минимум придвижването им на собствен ход, поради големия разход на енергия. Минните полета и блатистите терени са голяма пречка за самостоятелното им придвижване. Транспортирането по въздуха се ограничава от голямото им тегло. Ето защо се предпочита доставянето на танковете до театъра на бойните действия да става по вода с десантни кораби или с наземен (в частност железопътен) транспорт. Танковете са особено полезни при действия в пустинни области — факт, доказан от първата Войната в Персийския залив (1991), както и от войната в Ирак.
              Началото е дадено през Първата Световна война. Решението за производството на първите танкове е взето през
1915 г. Първата машина е произведена през 1916 г. Името танк (английски: tank - цистерна, горивен резервоар) е използвано с цел да се заблуди противника при превоза на машините с железопътния транспорт. Англичаните много добре разбирали, че внезапната поява на новата машина на бойното поле ще предизвика голям шок. Първите танкове са въоръжени само с картечници и за пръв път са използвани през Първата световна война. На 15 септември1916 година англичаните транспортират 49 танка Марк I за Битката при Сома, от които само 32 са в състояние да участват в първия бой, а едва 9 прекосяват ничията земя и достигат до германските позиции. При транспортирането им увитите с брезент машини от далече приличали на цистерни за гориво. Поради това е пуснат слух, че това се металически цистерни предназначени за Русия. През Втората Световна война танковете са основен елемент от тактиката на германската армия при плана"Близкрийг" за нападение над Съветския съюз. Танкове се използват от един век и за това време търпят развитие. Не може бързо да се премине към обновяване, защото танковете се използват само за военни цели и то не във всички конфликти. След Първата Световна война не съм чувал и чел танкове да се използват до началорто на Втората Световна война. Германците и Руснаците имат танкове, но когато започва войната производството се увеличава. Всички заводи са военизирани и мобилизирани за производство на тежки машини. 
                   
За първи път Българската Армия решава да закупи бронирани машини през 1917 година. Наши офицери са пратени в Германия за да разгледат пленени френски и английски танкове. Изходът на войната обаче поставя край на тези начинания и България закупува танкове чак през 1934 година. Тогава Министерството на Войната  решава да закупи от Италия.

image
                 В конструктивно отношение танкът се състои от ходова част, двигател, броня, система за активна защита, система за оптико-електронно подавянесистема за създаване на димни завеси.  На надстройката има монтирано оръдие.  Димната завеса е силно защитно средство и чрез създаването ѝ се цели да се извърши скрита маневра на собствените сили и предислоцирането им в неочаквана за противника позиция. Системата за оптико-електронно подавяне е предназначена за противодействие на управляемото оръжие на противниковите машини.

               Един от осноивните показатели за качеството и бойните възможности на танка е въоръжението.

 

  Танково оръдие

 

            Основно въоръжение в танка е танковото оръдие. В болшинството от случаите се използва за стрлба с право мерене. Съвременните танкови оръдия имат гладкостволни или нарезни оръдия с голям калибър (от 105 мм до 125 мм). Обикновено са снабдени с система за автоматично зареждане, което позволява да се намали екипажа и да се увеличи темпът на стрелбата. Оръдията използват широка гама от боеприпаси, предназначени за унищожаване както на бронирани цели, така и на пехота. Оснвоните типове боеприпаси използвани от танковете са:

 

* фугасен снаряд (осколъчно-фугасен снаряд) - предназначен е за унищожаване на бронирани и небронирани цяли и жива сила.

 

* кумулативен снаряд - предназначен за поражение на бронирани цели.

 

* подкалиберн броенебоен снаряд - предназначен за поражение на бронирани цели.

 

* специални снаряди - за поставяне на димни завеси и др.

 

* снаряд/управляем снаряд - за поражение на бронирани цели.

 

* Картечница

 

              Обикновено съвременните танкове са въоръжени с две картечници. Едната е монтирана сдвоено с оръдието и се използва за воденен на огън по пехотата, и небронирани цели. Втортата картечница е монтирана на куполата на танка и се използва за водене на огън по нисколетящи цели - най-вече вертолети.

 

* Ракетно въоръжение

 

          Ракетното въоръжение се използва в танковете като допълнение на танковото оръдие и не навсякъде го има. Въпреки, че са правени доста опита да бъде създаден танк с изцяло ракетно въоръжение до сега опитите не са довели до налагането на танк от този тип в съвременния бой.

              До сега са създадени танкове от чието оръдие могат да се изстрелват различни видове управляеми ракети. Лидер в областта е руското танкостроене, което е създало т. нар. оръдие-пускова установка. Съвременните модели руски танкове са въоръжени с такова оръдие.С него може да се води огън не само със снаряди, но и с управляеми ракети. Достигната е ефективност на попаденията 80% (за цели тип "танк"),а дистанцията на стрелбата е от порядъка на 4 000 м.

 

           Някои модели танкове са въоръжени с автоматични минохвъргачки (използват се не само за водене на огън по пехотата, но и за разминиране). Все по-често се появяват съобщения за въоръжаването на танкове с лазерни оръжия, напр. за най-новите модели китайски танкове.
image

Китайски танк тип 59

 

 

Тактика на използване

               Танкът може да изпълнява широк кръг от бойни задачи. Въпреки това основните задачи поставяни пред него са непосредствена поддръжка на пехотата, противотанкови операции и развитие на пробива. Именно развитието на пробива, а след това и развитието на успеха на операцията е най-ефективният вид задача. В този случай танковите съединения се въвеждат в района на пробива и благодарение на високата си мобилност, огневата си мощ и високата си автономност могат да се придвижат в дълбочината на отбраната на противника, да прекъснат пътищата му за снабдяване, да разрушават обекти от неговата инфраструктура, щабове и свързочни възли и да овладяват важни стратегически райони. При създаване на благоприятни тактически условия танковите съединения могат да обкръжат противника, чрез обход и обхват. Именно с такива дълбоки танкови вклинявания немската армия печели бързите си победи в началото на Втората световна война. Въпреки, че танкът притежава висока степен на универсалност и великолепни бойни качества, той не може да изпълнява всякакви задачи. Например при водене на бой в населени места танкът да действа само при плътната поддръжка на пехотата. Друга слабост на танка е слабата съпротивителна сила срещу нападение от въздуха. В наши дни най-страшният противник за танка е именно хеликоптерът за противотанкова борба. 
                  След Втората Световна война производителите на танкове се увеличават. Както всяко ново изобретение първото му проиложение е    във войната, а танкът е произведен само за тази цел и няма как да се използва за друго. Не излиза рентабилно с оглед на разхода и габаритите танкове да се използват за оказване на помощ на населението например при бедствия, наводнения, аварийно-спасителни операции( АСО), транспортиране на пострадали и други,    

В днешни дни е прието танковете да се делят на две групи:

 

* Основни бойни танкове, (ОБТ) (англ. Main battle tank - MBT) — танкове предназначени за решаването на основни бойни задачи. Съчетават висока мобилност, бронираност и огнева мощ.

 

* Леки танкове - в тази група влизат всички танкове предназначени за решаването на поддържащи и специални задачи: танкета, плаващ танк, разузнавателен танк и т.н. По принцип те се отличават от ОБТ с по-малката си бронезащита (лека броня, често на основата на алуминиеви сплави) и по-слабо въоръжение.
               Предлагам и една друга класификация, според теглото и въоръжението, а те са взаимносвързьани характеристики:                        

Малък танк (танкета) – с бойно тегло до 5 тона. Въоръжен с 1 или няколко картечници.
 
  • Лек танк – с тегло от 5 до 15 тона. Въоръжен с малокалибрено оръдие и от 1 до няколко картечници. Основно са използвани като средство за усилване на пехотата.
  • Среден танк – с тегло от 15 до 30 тона. Въоръжен с голямокалибрено оръдие и  картечници. Предназначени са за усилване на пехотата при пробив на силно укрепена отбранителна полоса на противника.
  • Тежък танк – с тегло над 30 тона. Въоръжен с няколко оръдия от различен калибър и няколко картечници. Предназначени са за усилване на общовойсковите съединения при пробив на силно укрепена отбранителна полоса или укрепен район на противника.
  • Свръхтежък танк – с тегло над 75 тона. Предназначен да пробива отбранителните линии на врага без той да може да го унищожи или повреди по какъвто и да било начин. Свръхтежките танкове се нуждаят от мощни двигатели за конструирането им.
                       Основните модели танкове са:
                  М1А2, Ейбрамс, произведени в САЩ; Т-80у, Т90, произведени в Русия, Льоклерк, произведен във Франция, Чазлънджър, произведен във Великобритания, Т34, съветски танк, най-п;роизвеждания в Ссвета. Използван през Втората Световна война като основен съветски танк. Северна Корея произвеждат танкове Чхонма-хо, Израел-Меркава, Германските танкове са: Панцеркампфваген,( от I до VII), Леопард 1 и 2, Лайхтекампфваген, К-ваген. Първите съветски танкове са обозначени с БТ-2,5 и 7; с;едват ИС, до 7, но няма 5;КБ и Т с номера . Китайските танкове се водят тип 59 и тип 69. 
Танк Т-34
                   Мисля, че на всвички е известно, че най-голямата танкова битка в световната история е при Курската дъга. За нея малко по-подробна информация, взета от pan.bg:
            
На 23 август 1943 година, завърши Курската битка. Тя продължи 49 дни. В битката участваха близо 2 милиона души. До този момент страната ни загуби огромни територии и понесе гигантски загуби. Това накара съветската армия максимално да се мобилизира и през лятото на 1943 да нанесе на врага съкрушителен удар.
              След зимната кампания 1942-1943 хитлеровите войски се заеха с възстановяване на силите след Сталинградската битка. През пролетта те успяха да нанесат на съветските войски тежък удар в югозападна посока и да си върнат освободения неотдавна Харков, но вече не бяха в състояние да водят активни и успешни настъпателни операции.
            В Червената армия след Сталинград се усещаше необходимост от възстановяване на ресурсите и подготовка за лятната кампания. В това положение беше важно да се определи направлението на главния удар. Най-изгодно за немските войски беше настъплението на Курско-Орловската издатина. Хитлер нарече бъдещата операция „Цитадел”. Предполагаше се, че немците ще успеят да обкръжат съветските войски и ще отворят пътя отначало към Курск, а след това и към Москва. Върховното командване на Червената армия също стигна до извода, че курската насока ще е главна в лятната кампания. Необходимо беше попълването на сили и средства не само за отбрана, но и за настъпление – и точно това беше определящото. Но съветското командване направи една грешка. В Генералния щаб сметнаха, че основният удар ще се падне по северния фланг, където се намира Централният фронт на армейски генерал Рокосовски. Но буквално в първите дни на битката, започнала на 5 юли, стана ясно, че фашистките войски са концентрирали главните си сили на юг. Докато ставаше прегрупирането на войските, съветската армия на някои направления беше принудена да отстъпи на дълбочина 35 километра. Немците засилваха натиска си.
                 На 12 юли танковите дивизии на СС и съветските танкисти встъпиха в бой край село Прохоровка. Над 1000 танка от двете страни участваха в това сражение. Но главният резултат от онази битка беше, че хитлеровите войски започнаха да се оттеглят и се отказаха от плановете за настъпление към Курск. От този момент започна настъпателната фаза на битката. И точно тогава в Москва беше произведен първият победен салют в чест на освобождаването на Белгород и Харков.
                Според изследователите на Втората Световна война танковата битка при Курската дъга е повратната точка. 
                    Сред най-добрите танкове в сверта поставят Чертната пантера на Южна Корея, Армата- съвременен руски танк от най-ново поколение, показан на парада на 9 май 2015 г. по случай 70 години от победата във Втората Световна война. Парадът беше бойкотиран от много държави, включително и българският президент Росен Плевнелиев не отиде. Това е политически въпрос и не е за обсъждане  дали е правилен ход или не.  Съединениете щати- другите господари на света също имат своите сполучливи танклове, използвани в операция"Пустинна буря" и още няколко от подобен характер. 
Американски танк М1 Ейбръмс, използван в"Пустинна буря" срещу Ирак
                     Във Виетнамската война(1956-1973 г.) се използваха танковете Патън, носещ името на генерал Джордж Патън, а в Корейската  ( 1950-1953 - М-24 Чафи.
               
                В Българската армия има на въоръжение предимно танкове съветско производство, като основно са Т72, а има още в резерв. Имаме други верижни машини на въоръжение в Сухопътни войски.
За България, която се явява фронтова държава /срещу Гърция и Турция на Южния фланг на НАТО/ е особено важно да разполага със силна армия. Още след края на Втората Световна война започва доставката на голям брой Т-34. Те заедно с немските Т-ІV наследени от „царската армия” , наричани още Майбах по марката на двигателя) съставляват  ядрото и ударната сила на българската армия.
               Първата танкова бригада е разположена в Ихтиман. Тя е преименувана на дивизия и преместена в София. Впоследствие през 50 те се създават още 4 танкови дивизии в Карлово, Казанлък, Сливен и Айтос. Освен тях към механизираните дивизии има и танкови полкове разположени по-на юг. Идеята на това разположение в центъра на страната е да може да се извършва бързо маневриране по цялата южна граница в случай на война с Турция или Гърция, които по това време са нашия непосредствен противник от „империалистическия лагер”. След разпадането на социалистическия строий и закриването на Съвета за икономическа взаимопомощ(СИВ) става по-трудна поддръбжката на танковете и много от тях преминават в резерв и окончателно излизат от строя.
image Танк Т34 -на въоръжение в Българската армия( БА)
                    
                
  Кратка справка за танк Т34:

                Легендарният „Т-34” участва в много големи сражения от Втората световна война. Впоследствие, танкът стои на въоръжение в 46 страни и действа добре в различни географски ширини на земното кълбо от Заполярието до Южна и Източна Азия, и Южна Африка.
                  Уникалността на T-34 е в това, че той е с дизелов двигател и има значително предимство пред немските бензиновите танкове. Той има съвсем различна конфигурация. Танкът може да се управлява от хора без специално образование, т.е. за един ден може да бъде обучен екипаж, които наистина да може да изпълнява бойни задачи. Той не може да се сравни със съвременните танкове, защото е много прост. Но при цялата тази простота танкът и сега може да бъде конкурентен в битка, толкова висока e неговата надеждност. На медала „За отбраната на Москва” не случайно е изобразен танкът „T-34”: военните историци смятат, че до голяма степен благодарение на тази военна машина е бил осуетен планът на Хитлер да превземе Москва с блицкриг. След Втората световна война танкът „Т-34”, издигнат на пиедестали, придоби още една „специалност” - превърна се в най-популярния паметник на военната доблест. Въпреки това, дори като паметник танкът не изгуби своите бойни качества.
                Накрая ще кажа, че написаното е от справка в материалите и това, което съм изучавал във ВА "Г. Раковски", като съм морски офицер.




Гласувай:
36



1. kvg55 - Интересна тема за мъжете. Преди ...
24.07.2017 23:24
Интересна тема за мъжете. Преди години гледах едно популярно филмче за най-добрите танкове. Освен Т 34, други руски танкове не се споменаваха. Гледал съм и филмче за колекционери на танкове, как си ги мерят на една поляна.
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. Тази тема очаквам ...
25.07.2017 06:19
Здравей, kvg55. Тази тема очаквам да се хареса повече на мъжете, а сред тези, които ми четат написаното има много жени. Събрах информацията за танковете, едно от основните бойни средства, но не единственото на сухопътни войски. Имат БТР, МТЛГ, Гаубици.....
Поздрави!
цитирай
3. emi1ts - Поздрави Иво!
25.07.2017 07:20
Хубаво е че публикуваш информация,която е исторически значима!Тези бойни
машини,които са изиграли важната си роля в миналото ,вече като че ли ще отпад
нат от съвременното въоръжаване при развитието на новите технологии в днешно време!Хубав ден!
цитирай
4. barin - Благодаря, Еми. Понякога идеите ми ...
25.07.2017 07:33
Благодаря, Еми. Понякога идеите ми за следваща тема се зараждат спонтанно, като сега. Поговорих си по телефона е един колега от Сухопътни войски- танкист и реших да го изненадам с познанията си. Дали съм успял-той и останалите читатели ще преценят. Поздрави!
цитирай
5. flymore - Ами.., успял си!:)))
25.07.2017 17:55
Привет и ти благодаря за споделеното, Барин!
Хубава вечер!
цитирай
6. germantiger - детайли
25.07.2017 20:10
ПЪРВО ПОЗДРАВИ НА БАРИН ЗА ПОСТИНГА

класификацията на боеприпасите за артсистемата на танка или както някой би казал за "оръдието му" може да стига до над 30 типа аммо или амуниции, тук по недоглеждане е пропуснат основния и фундаментален бронебоен, макар после да е споменат подкалибрения бронебоен

до квг55:
Всъщност, най-често споменаваният танк като първенец на ВСВ е съветският Т34. Идиотски мит е, че наклонената броня е постижение на руската мисъл. Ще се учудите, но скосената броня и кръглата купола са дело на амер. Дж. Уолтър Кристи, и то още през 1919 г. Този човек също е създател, забележете още през ПСВ, на идеята за плаващ танк и най-изумителното – за аеромобилен такъв, т.е. десантен, хвърлен с парашутна платформа. Естествено идеята за купола е заимствана от корабната артилерия и т.н. С други думи, руснаците не измислят наклонената броня, а тя е дело на същия Кристи, по-известен със своя тип окачване.
Танкът не е елементарен сбор от оръжия, бронева защита и висока скорост. Би трябвало да знаете, че до 1943 г. Т34 е нямал (!) командирска куполка, също така с радиостанции са разполагали само командирските ротни машини. Особено през 1941 г. е популярна грозната и жалка съветска картинка – от люка се показва командир, който с червено и зелено флагче сигнализира на подчинените му танкове. Сами може да си отговорите, ако той бъде убит, как се разпада управлението на частта.
цитирай
7. germantiger - 2
25.07.2017 20:10
Също така сами си отговорете как се командва оперативно по този начин по време на бой и колко защитен е най-важният човек, натоварен с отговорност – командирът, когато се покаже от куполния люк и по този начин привлече огъня на каквито си пожелаете там германски MG34, осколъчно фугасни снаряди, пръскащи се близо до командирския танк или, не дай Боже, точни стрелци - снайперисти. По този повод един трагикомичен случай: съветски танк БТ води „прицелен” огън по SPW. Понеже руснакът – едновременно командир, стрелец и пълнач в бетушката стреля, но не може добре да види къде попада снаряда, който не е улучил въпросното SPW. За да разберете как се е чувствал, вземете лист хартия, навийте го пред окото си, ето това, е което се вижда през БТ-то. Сега образно си представете как танкът стреля, как се разклаща от изстрела, как газовете (пушекът) пречат на видимостта ви . Именно в този кратък, но важен момент на „раздрусването”, командирът губи видимост и не може да прецени колко неточен е изстрела и всъщност къде цели изпратеният снаряд. За жалост, командирът на това БТ след стрелба с 3-4 изстрела не издържа и нервно вдига люка, показва се през него, за да види по-добре герм. БТР. Тогава нелепата съдба се намесва и картечен откос от герм. SPW „прошива” (прави на решето) тънката броня на командирския люк.
цитирай
8. germantiger - 3
25.07.2017 20:11
Съветският танков командир пада обратно, поразен, вътре в танка, а механик водачът дава заден ход и се изтегля (един славянин би казал – отстъпва позорно) от бойното поле. Това е един уникален случай, в който БТР едва ли не побеждава танк!!! Сега си представете един герм. танк: вътре в него командирът си има командирска куполка, триплекс,епископ и каквато там искате оптика и спокойствието сам да избира целта и да командва. Нещо повече – в процеса на целия бой посредством радиото той оперативно може да отреагира на променящата се обстановка, водейки гъвкаво подчинените си и променяйки направлението на удара. Когато стрелецът стреля, именно командирът „по-високо” от него през своя перископ наблюдава резултата от стрелбата, колко близо от целта е „минал снаряда” и веднага коригира мерача в следващия изстрел. Точно това Т34 го няма до 1943 г. Още един незабелязан недостатък – маската на съветското оръдие в куполата е с овал „надолу” и „отплесналите се” снаряди веднага попадат в погона на куполата; същото е при отплесване отдолу-нагоре, попадайки в „шева” на куполата в най-язвимото място между купол и корпус... Точно този ъгъл е слабо място на Т34 и е наречен „снаряден уловител”. Глупостта да се слага куполата напред продължава в съветските танкове до края на ВСВ.
цитирай
9. barin - Мога само да благодаря на german...
25.07.2017 21:19
Мога само да благодаря на germantiger за обширната допълнителна информация за танковете, която даде и обоснова с пример. Аз не съм танкист, но след разговор с колеги и допитване реших приятно да ги изненадам. Оказа се, че те са доволни от написаното. Съветският съюз винаги е даван за пример в производството на танкове, дори в едно историческо предаване споменаха огромна цифра на месец. Може би произведените танкове са унищожени във Втората Световна война.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, flymore. Благодаря, че ...
25.07.2017 21:20
Здравей, flymore. Благодаря, че изчете и хареса информацията.
Поздрави!
цитирай
11. brancaleon - Здравей
25.07.2017 22:23
Първите британски танкове не са имали сегашните системи за направляване на машината със застопоряване или обръщане на посоката на движение на гъсеничните вериги - ползвали са направляващо колело.
цитирай
12. barin - Да, brancaleon. Танковете пост...
25.07.2017 22:25
Да, brancaleon. Танковете постепенно се усъвършенстват и развиват. Благодаря за допълнението.
Поздрави!
цитирай
13. germantiger - +
26.07.2017 10:46
СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ Е ПРИМЕР ЗА НЕКАДЪРНОСТ НА КОМАНДИРИТЕ НА ТАКТИЧЕСКО И ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН НА ОПЕРАТИВНО НИВО

по руски изследвания приблизително загубите през всв на изток са за 1 германска броня - 3 съветски и това е нормално с оглед на разликата в подготовка на екипажите, оптиката и качеството на техниката, които в повечето "случаи" са били германски над руски с изключение на 1941г., въпреки, че тогава са най-чутовните германски победи и то при положение, че геманеца е имал по-малко танкове като количесто от руснака, а на "всичкото отгоре" руснака е имал и качествено превъзходство в новите образци над германските - фундаменталното е било човешкия фактор, а той при германеца е бил нива над съветския

Без съмнение Съветите имат и своите постижения във всяко едно отношение - техническо, отделно оперативно, тактическо по-рядко и най-вече стратегическо при използване на масаи от танкове или дори отделни такива в тактически мащаб. Част от тези постижения знаем от историята, а други постижения бяха руски лъжи и руски фалшификации на изтория по комунистическо да го наречем време.
цитирай
14. germantiger - руски тежък танк ис срещу германски тежък тигър версия h ili e
26.07.2017 11:00
представете си ,,равни” условия – еднакво обучени съветски и германски тимове (развеселих ви нали?), релеф – равнина, паритетно качество на прицелите на съветски и германски танкове (веселието е пълно!). Сега един срещу друг са „Тигър” Н или Е и ИС2, да приемем за вероятно, че при първия изстрел често пъти не улучваш и следва коректиран втори. Какво се случва в ИСа: зареждащият вкарва в ствола 25(!) кг снаряд, след което прибойникът със звън заклинва пояса на снаряда в първите нарези на ствола. Опитен пълнач умее това с ръка, после той взема 15(!) кг гилза отдясно в куполата, вкарва я в ствола и добутва (за следващите гилзи руснакът ще се навежда ,,надолу”, защото те са в корпуса на ,,дъното”); затворът се закрива автоматично; пълначът рапортува ,,гатова” (на рус. транскрипция ,,готово”); командирът произнася ,,огонъ”; наводчикът, който през целия този процес е откоректирал огъня, натиска спусъка и произвежда изстрел... СТОП!!!

И за най-тренирания екип това отнема над 20 секунди, а колкото и да е жалко, още на 8 секунда в ИСа ще се забие първият снаряд на „тигъра” и ако той не уцели, то на 16 секунда вече вторият ще ликвидира този ИС. Дори руснаците да са двама, то един точен „Тигър” ще има преднина от 4 секунди и е способен да екзекутира втория ИС. В крайна сметка, за да се унищожи „Тигър”, са необходими със сигурност три ИС, то така и е ставало... Скорострелността на „германеца” от 6-8 изстрела в минута тук решава двубоя ,,mano o mano”, ,,one by one” – един на един, и забележете – това е при еднакво квалифицирани танкисти, което просто не се случва и при равностойно качество на руска и германска оптика, което си е просто виц! Защото в почти всички случаи германците са били нива подготовка над руснаците...
цитирай
15. barin - Здравей, Тигре. Добре беше да се ...
27.07.2017 10:06
Здравей, Тигре. Добре беше да се развесели аудиторията, като прочете темата и досегашните коментари. Наистина така се получава. При два изстрела и половина за германците има един на руснаците. Руснаците са имали превъзходство в численост на живата сила и техниката, но при тях обикновено има много жертви по време на войните, не само през Втората Световна война. Иначе в света и на друго място съм казвал, че има четири силни армии: руска, немска, българска и полска, като последната изостава малко.
При руснаците например има загубени войни благодарение на слаби военачалници, като Руско-Японската и Кримската.
Поздрави!
цитирай
16. get - Здравей, Тигре. . . . Руснаците са ...
28.07.2017 23:33
barin написа:
Здравей, Тигре. ...
Руснаците са имали превъзходство в численост на живата сила и техниката, но при тях обикновено има много жертви по време на войните, не само през Втората Световна война. Иначе в света и на друго място съм казвал, че има четири силни армии: руска, немска, българска и полска, като последната изостава малко.
При руснаците например има загубени войни благодарение на слаби военачалници, като Руско-Японската и Кримската.
Поздрави!


В края на 1933 година германският полковник Хайнц Гудериан пише в дневника си, за посещението му в съветският локомотиво-строителен завод в Харков**.
Гудериан свидетелства, че освен локомотиви, заводът произвеждал странична продукция — танкове. Броят на произвежданите танкове бил 22 на ден.
За да оценим СТРАНИЧНАТА продукция на ЕДИН съветски завод В МИРНО ВРЕМЕ, трябва да си припомним, че през 1933 година Германия изобщо не произвеждала танкове.
През 1939 година Хитлер започнал Втората световна война, разполагайки с 3195 танка(поне три пъти по-малко от това, което са имали руснаците ... същото е и по отношение арт.въоръжение, ВВС с изключение съотношение жива сила, което било приблизително в съотношение 1:1,08) тоест с по-малко, отколкото Харковският локомотивостроителен завод можел да произведе за половин година, работейки в мирновременен режим.
За да оценим какво значат 22 танка на ден, трябва да си припомним, че СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ вече СЛЕД ЗАПОЧВАНЕТО на Втората световна война, през 1940 година, разполагали с около 400 танка.
А сега за качеството на танковете, които Гудериан видял в Харковския локомотивостроителен завод. Това били танкове, създадени по прототипа на американския танков гений Дж. У. Кристи(John Walter Christie). Който единствено, съветските военни-специалисти оценили по достойнство, постижението на Кристи.
https://upload/wikipedia/ru/c/ce/Tank_M.1940.jpg - Танк Кристи на испытаниях в СССР
АМЕРИКАНСКИЯТ ТАНК БИЛ КУПЕН и прехвърлен в Съветския съюз С ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ, ПО КОИТО СЕ ВОДЕЛ, като „селскостопански ТРАКТОР”.
В Съветския съюз „тракторът“ се произвеждал в огромни количества под марката БТ — бързоходен танк. Първите БТ достигали скорост 100 км в час.
Дори и днес, 60 години по-късно всеки танкист би завидял на такава скорост.
Формата на корпусите на танковете БТ била проста и рационална. Нито един танк в света по онова време, включително и произвежданите за армията на САЩ танкове, нямали такава форма на бронята. Най-добрият танк на Втората световна война — Т-34 се явява пряк потомък на БТ. На практика формата на корпуса му представлява доразвиване идеите на великия американски танков конструктор.
След Т-34 принципът на наклонено разполагане на броневите плочи бил използван на германската „Пантера“, а после и на всички останали танкове в цял свят.
През 30-те години практически всички танкове по света се произвеждали по схемата: двигателят — отзад, трансмисията — в предната част.
БТ бил ИЗКЛЮЧЕНИЕ: и двигателят, и трансмисията — отзад! Чак СЛЕД 25 години цял свят ще разбере предимството на компоновката на БТ.
Танковете БТ постоянно се усъвършенствали. Те можели да изминават без презареждане с гориво до 700 километра.
Петдесет години по-късно това все още е мечта за повечето танкисти.
През 1936 година серийните танкове БТ форсирали по дъното под водата дълбоки реки. В края на XX век не всички танкове на вероятните противници на СССР притежават такава способност.
През 1938 година на танковете БТ започнали да монтират дизелови двигатели. Останалият свят ще започне да прави това 10–20 години по-късно. Най-сетне, танковете БТ имали и мощно за времето въоръжение.
Били въоръжени с танково оръдие Б-3: «представлявшую собой наложение ствола и казённика противотанковой пушки 1К (закупленная немецкая пушка фирмы «Рейнметалл») на ложе с противооткатными устройствами пушки ПС-2».
Петстотин машини модел БТ-7 са използвани от съветите през 1945г. в бойните им действия срещу японската, Квантунска армия ... въпреки твърденията на доста военни историци, че още към 1941 г. този танк бил остарял, съотнесено към немските танкове?
След като казахме толкова положителни неща за количеството и качеството на съветските танкове, редно е да отбележим и един съвсем дребен недостатък: тези танкове(най-вече от вида БТ-7, които са били масови в началото на войната - б.м.) били НЕИЗПОЛЗВАЕМИ НА СЪВЕТСКА ТЕРИТОРИЯ –
- Защо, това е другата част от „загадката”, по отношение на „Отечествената” война?

- Започната от „лудият” фюрер подписал 18 декември 1940 год. Само убийствената Директива № 21 или «План Барбаросса»?
На този Адрес:
https://upload/wikipedia/commons/7/7d/T-34_prototypes.jpg - Е нагледно показана, възходящата своеобразна еволюционна верига: от БТ-7 към Т-34. «Слева направо — довоенные танки производства завода № 183(Харьковский паровозостроительный завод, до 1939г. ХПЗ имени «Коминтерна»): А-8 (БТ-7М), А-20, Т-34 обр. 1940 г. с пушкой Л-11, Т-34 обр. 1941 г.».
- Странно е, че съвсем малко историци коментират фактите: Кой даде парите за заводите и технологиите – които направиха възможна Втората световна война?


- Тъжно но факт!
цитирай
17. barin - Здравей, get. Отново благодарн...
29.07.2017 07:46
Здравей, get. Отново благодарности за полезната изчерпателна информация, като допълнение към танковете. Понеже пиша по спомени и знания, а само за статистическите данни и справките ползвам допълнителна литература не мога всичко това да напиша. Справките сочат превъзходство в количество за Русия спрямо Германия. Затова фюрерът разработва плана "Барбароса", за внезапно нападение и неутрализиране на количеството чрез изненада. Отначало успехите му са сразяващи. Танковете са силни бойни машини и 22 танка значат много. По време на Втората Световна война не всички държави могат да си позволят да имат танкове на въоръжение. Приятно се изненадах, че двама офицери от танковите войски оцениха високо темата в една от групите, където я пуснах.
На Курската дъга са над 1500 общо.
Поздрави!
цитирай
18. germantiger - А БТ Е ЕДИН СМЕШЕН ТАНК, ЗАЩОТО ;)
29.07.2017 11:09
Би трябвало да знаете, че БТ значи „быстроходный танк”, когото изтъкват, че развивал 85 км./ч. по шосе без вериги (замислен от Тухачевски като танк – лек, който с бързината си напред да буди революцията „на онеправданите” работнически маси извън границите на СССР). Оставяме настрана глупостта, че този човек е разчитал да бъде посрещнат не от воюващ срещу него противник, а от бунтовен народ. Първо – дори и днес маршът на танкова колона не се развива с повече от 25-30 км./ч.! Походният ред не е гонитба, а ред от превали, сборни пунктове, дисциплина на марша, „поведение на пътя” и т.н. Просто и днес рядко се развива скорост над 35 км./ч. Постижението от 85 км./ч. става безсмислено и има само тактическо приложение за движението или спасението на отделната единица. Представете си – според Тухачевски БТ „хуква” по удобните пътища на Прусия и „кара” бясно с над 80 км./ч. – герм. не са тъпи и естествено на кръстовищата биха разставили ПТО. Героите на Тухачевски с тънката си броня нямат друг избор, освен да „кривнат” от пътя, обаче в Прусия, „да му се не види”, има немалко блата и изведнъж ти трябват вериги – да се надяваме, ако си руснак да не ти се налага да ги слагаш под вражески обстрел. След като обикновено пътните артерии са обект на всякакъв огън и особено противотанков такъв, е идиотски глупаво да правиш танк с тънка броня, да го пускаш без вериги, а пък тесните му вериги никак не подхождат за горите на Изт. Прусия – това е образното мислене, а 85 км./ч. е възхитителна математическа цифра.

ето това е разликата между руснака/"славянина" и германеца... германеца е бил детайла и суперпрофесионализма

това е разликата между европейския запад и изток векове наред от късното средновековие до днес - запада в 9 от 10 случая е над изтока в това което се зове наука, изкуства и хуманизъм - примерите които дадох на война са убийствени и всъщност загубите отдавна са показали това - за 1 фритц по няколко ушанки
цитирай
19. get - @ 17 За да оценим, каква сила са 22 танка следва да вземем в предвид, че времето начало ...?
29.07.2017 11:45
... на Отечествената война - един самостоятелен танков батальон е имал щат - 30 машини!

Влизайки във война между Райха и СССР съотношението на силите е било следното:
- човешки състав - Германия: 4 306 000 - 3 289 951, съотношение: 1'3:1
- артилерия и миномети - Герм. 42 601 срещу 59 781, съотношение: 1:1'4
- танкове и САУ - Герм. 4 171 срещу 15 687, съотношение: 1: 3'8
- самолети - Герм. 4 846 срещу 10 473, съотношение: 1:2'2

При едно такова съотношение на силите, Хитлер е следвало да е луд за да нападне или ... бил е поставен пред обстоятелства заставящи го ...!

Трето: относно "танковото сражение при Прохоровка" - преди него имаме две други, по-големи, но по причина, че Съветите ги губят - бегло се упоменават във военно-историческата л-ра?
Първото при Дубно от 23-30 юни 1941г. с участвали 3128 съветски срещу 800 германски танка.
Второто се провежда в контекста на Витебското сражение Лепелския контраудар с участие на около 2 000 танка 1 600 съветски срещу 600-700 германски?

За сега няма да коментирам два други показателни факта освен Харковският, СССР преди ВСВ разполага с още четири танкови завода ... в два от които се произвеждат и тежките КВ - аналог на които липсва в хитлеристката армия?

... и все таки Хитлер луд ли е бил издавайки заповед за нападението на 22.06 срещу СССР?!
- Вероятно нещо е споменал - защо започва тази война?
цитирай
20. germantiger - ...
29.07.2017 12:38
всъщност грешиш в тази статистика гете, личния състав в жива сила на съветите е бил над 5 млн и той е известен на авторите които не са "преходни" като тези опитали да колаборират истината с кремлинските политики и лъжи, ширещи се и ДНЕС

КОЛИЧЕСТВОТО НА БРОНЯТА в западните и вътрешните "подпиращи" западни окръзи всъщност не е 15 000, а над 18 000, но да простя и този детайл

за другото споменато от теб съм съгласен и няма спор

СЪВЕТИТЕ ГУБЯТ И ПРИ ПРОХОРВКА впрочем като съотношение на загубите...

Хитлер разбира се, не е луд - вероятно е нямал алтернатива, може да се спори разбира се, но не е бил луд и победите на германия над русия 1941г. го доказват - ТОВА СА ЧУТОВНИ ПОБЕДИ НАЙ-ВЕЛИКИ В ПЛАНЕТАРНАТА ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - най-голямото обкръжение в човешката история при киев, най-големите човшеки обркъжения в човешката история в топ 3, най-много загуби нанесени на противник итн итн итн - няма по-голям побой и погром в човешката история от нанесения от германец на руснаци през 1941г.

П.С.
Хитлер удря на запад през 1940г. като отново отстъпва в броня - той разполага с 2600-2800 танка срещу съюзнически 3000-3200, тоест това не е изключение, хитлер отстъпва при удара си на запад 1940г и в жива сила също, но удря

ВСЪЩНОСТ НЕ ТИ, а статистиката, която си споменал не е напълно тона - статистиките и инфото за всв се мениха през годините, но те вуинаги показваха превъзходство на ссс 1941 в арт. и миномети, в броня, и във въздуха, не показваха това в жива сила, но това също се показа и беше очаквано, а ще се покаже и още но трябва време и изследвания - примерно години наред се знаеше, че руснаците след 22 юни вкарват в бой все повече и повече набързо мобилизирани, маса хора било комунисти и комсомолци, било работници, учители, цели заводи итн колективи - но тези маса хора никога не бяха отчитани в съотшноешението - предстои що-годе и те да бъат установени,а стях картината става още и още по-разлина в полза на ссср като съотношение, но като качество разбира се, не
цитирай
21. get - - Знаеш какво казва на победените римляни, гала Брен: Vae victis (Горко на победения!) - а победителите ...?
29.07.2017 21:13
... пишат историята - както им изнася!

- Но с това долното - Не мога да се съглася?!
18. germantiger написа:

... ето това е разликата между руснака/"славянина" ...

- Не може народ монополизирал чуждо наименование "рус/русин" и минал на СТАРО-БЪЛГАРСКИ език в твърде късно време от историческото си развитие - само на база тези два признака, да му приписваме Европейски, ерго "славянски" произход!
20. germantiger написа:

ВСЪЩНОСТ НЕ ТИ, а статистиката, която си споменал не е напълно тона - статистиките и инфото за всв се мениха през годините, но те вуинаги показваха превъзходство на

Известно ми е това за което пишеш ... подобно твърдят и руски автори, като Мелтюхов и Игор Бунич (препоръчвам ти (ви) да прочетеш(те) на вторият книгата "Операция Буря") в нея има доста основателна информация, че Сталин, подобно на хитлеровата "Барбароса" - подготвя аналогичен стратегически нападателен план с наименование "Гроза"?
Просто СССР при осъществяване на военно-мобилизационният си план НЕ СПАЗВА(присъщо за "плановият социализъм) СРОКОВЕТЕ с което дава възможност Германската армия да нанесе "срещен удар" срещу все още неразвърналата се в боен ред РККА!
- Всъщност англо-саксонците на два пъти, по един и същ начин - през Първата и Втората световна война - "изпързалват" Германия и Русия ... но за това, за сега няма да коментирам :(((!

- Но целта на тези ми обяснения - не е образно казано "да си мерим танковете" - Не!

- Целта ми е да обясня НА ОПРОСТАЧЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН - че БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА Е УЧАСТВАЛА НА ПРАКТИКА ВЪВ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ СССР е ОКУПИРАНА ОТ СССР!
- Накратко:
1) На 17 ноември 1940 г. лично цар Борис III на среща с Хитлер, ОТКАЗВА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ТРИСТРАННИЯТ ПАКТ!
2) А на 26 ноември 1940 година казва: "Нет", с което приключва официалното посещение в София на главния секретар на Народния комисариат по външните работи на СССР Аркадий Александрович Соболев(отговарящо на зам. външ. министър - доп. м.). ПРИ ПРОВЕДЕНИТЕ РАЗГОВОРИ - Соболев иска от България, сключване на Пакт в условията на който е ПРЕСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ТРИСТРАННИЯТ ПАКТ - тоест към страните "фашистки" сателити ... като след Втората световна война - България търпи последствията именно поради скалъпеното не и без участието на СССР - Обвинение: "За участието на България, на страната на "фашистите" - ей това ако не е цинизъм?!
3) В същото време нашите майце-продавци комунисто-русофили организират "Соболевата акция" при която събират над 300 000 подписа - ето КОМУНИСТИЧЕСКИ позив, който е циркулирал по това време - ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ... всъщност не толкова ти, колкото ... говедата станали такива поради ВЯРАТА В ... пропагандата "за вечнаТА и нерушимаТА дружба Със ..." ?!
http://liternet/publish5/hkarastoianov/img/poziv-tristranen-pakt.jpg
- Поздрав!
цитирай
22. tryn - Танковете!
30.07.2017 21:16
Признавам, че не знаех нищо по темата и от любопитство прочетох...
Дано не се наложи да влязат в употреба тези страшни бойни оръдия!

Поздравления за познанията, Иво!
цитирай
23. barin - Благодаря, tryn, както и на гет и ...
30.07.2017 21:40
Благодаря,Елице, както и на гет и тигъра за коментарите преди и обсъжданията., По принцип няма нищо лошо темата да се обсъжда от знаещи хора при спазване на добрия тон. От вашите обсъждания ми се изясниха някои неща и мисля, че беше полезно и за останалите читатели.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645368
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031