Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2017 21:24 - Разделянето на континента Пангея
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 12092 Коментари: 11 Гласове:
35

Последна промяна: 12.05.2017 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Пангея е наименованието на съществувал някога огромен континент, който по-късно се е разпаднал на две големи части: Лавразия на север от екватора и Гондвана в зоните на екватора и на юг от него. Пангея, гигантският суперконтинент, от който след разпадане са се появили съвременните материци, се е раздробил на части, докато опитвал да се "самоизяде" преди около 250- 300 милиона години. Това твърдят учените, разработили схема на процеса, наречен от тях "самосубдукция", под което се разбира подпъхване на тектонските плочи една под друга. Името Пангея е дадено от Алфред Вегенер. Според учените при Пангея тектоничните плочи са се намирали на един и същ континент и събитията са се развили така: Пангея се е образувала при сблъсък на по-древни континенти. След образуването на гигантския материк движението на литосферните плочи е продължило. Южната част на Пангея се придвижвала на север и на нейно място океанът постепенно си пробивал път. Накрая южният континентален шелф се е оказал под северната част на Пангея. Има няколко досегашни хипотези за разцепването на Пангея. Две от тях са най-популярни. Според първата причина за разделянето на суперконтинента на части е движението на земната мантия, а според втората причина е падането на гигантски метеорит. Пангея (на гръцки "всички земи") е свръхконтинент, съществувал по време на Мезозойската ера, който се разделя преди около 200 млн. години. Смята се, че още когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планини, някои от които все още съществуват, като например Апалачите и Урал. Дали от метеорит или нещо друго разпадането на Пангея е породено от природен нкатаклизъм, който е с огромни размери. Той трябва да е причинил сериозни климатични и релефни промени по целия свят. Такива природни бедствия се случват изключително рядко, но обикновено след едното следва друго природно бедствие. Те са свързани, като например изригването на вулкан предизвиква гигантски вълни- цунами, след тях следва промяна в климата и обстановката на локално равнище. Може да прерастне   в световна катастрофа. Вулканите може да предизвикат сериозни земетресения. а след тях и разместване на земните пластове, водещи до промяна на релефа. 
image

                           Ето как е изглеждал континента Пангея
                  

               Според една от хипотезите  Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години. Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години. По време на Юрския период Пангея се разделя на две части: Лавразия и Гондвана. Най-общо казано Лавразия обхваща Европа и Азия, а Гондвана- Южните части на Америка, Африка, Арабия,  Индия, Австралия и Нова Зеландия. За Антарктида нищо не се споменава в източниците на информация, поне тези, които ползвам. Само мога да припомня, че в картите на Пири Рейс от XVI в. Антарктида е изобразена без ледена покривка и неоткритите дотогава Австралия, Нова Зеландия,  фигурират, както и наскоро откритата Америка(. http://barin.blog.bg/history/2015/10/21/kartite-na-piri-reis.1401301 )  Разделянето на суперконтинента Пнагея на два големи континента става за голям период от време, Няма как да се случи за няколко дена. Постепенно частите от сушата се разделят и отдалечават. И сега може да се направи мислено съединение на Южна Америка с Африка, остров Мадагаскар също си намира място в сушата, Индийския полуостров( по-правилно полуостров Индустан) също, както и малките островчета.  Към момента е установено движение на тектонските плочи под континентите, което е с няколко милиметра до сантиметър-два за година. Вънйшни условия може да пероменят движението, като например падане на комета, сблъсък на Земята с метеорит, големи земетресения, изригване на супервулкани, като Йелоустоун и други. Подобни мащабни бедствия са предизвикали заледяването, изместването на земната ос, движението на магнитните полета, измирането на динозаврите и много животински и растителни видове.             

            Лавразия е суперконтинент, образуван в късната мезозойска ера, който  включва по-голямата част от съвременната суша в северното полукълбо. Преди около 200 млн. г.. Лавразия се разделя на Лаврентия – сега Северна Америка – и Евразия – сега Европа и Азия без Арабия и Индия.Дори сега Европа и Азия в геологическо отношение се изучават и отчитат като едно. В самото име Лавразия прозира названието на най-големия континент в съвременния свят- Азия. Географска граница се явява планината Урал. Когато Индия се сблъсква с Азия, от силния удар са се издигнали планините Хималаи- най-високата в света. Другият известен континент от далечното минало Лемурия се е образувал вследствие на разпадането на Гондвана. 
               
Алфред Вегенер дава името Пангея (pangea на гръцки означава "всички земи") на свръхконтинента, съществувал по време на Мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея. image се разделя преди около 250 млн. години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса. Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Предполага се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години. За много хора наименованията на тези континенти  звучат напълно непознато. Какво точно са обхващали Родиния и Панотия е трудно да се каже. Доказателства за толкова отдалечено време няма. Разделянето на Пангея на Лавразия и Гондвана в геологически план се е случило в периода Юра. Припомням, че Мезозойската ера се подразделя на три подпериода: Креда, Юра и Триас. През периода Юра освен, че се разделя на две големия континент Пангея се появяват първите птици- Археоптерикс.
           
  Факт е, че постепенно Тихият океан намалява площта си, а Атлантическият се разширява. Процесът ще завърши след около 350 млн. години, когато на мястото на най-големия океан ще се появи огромна суша - Последната Пангея или нейното ядро. Въпреки промяната Тихият океан си остава много по-голям от Атлантическия. Теорията е на американските геофизици Пол Силвър от института "Карнеги" във Вашингтон  и Марк Бен от океанографската организация "Уудс Хол". Според тях процесите, предизвикващи дрейф на континентите, имат цикличност - те спират и започват отново след определен период. В периода на покой на земната кора се натрупва енергия, която се отдава по време на активността. Последствията от такова спиране неизбежно ще доведат до глобални катастрофи - рязко увеличаване на вулканичната активност и покачване честотата и силата на земетресенията.
             Изучаването на преместването на литосферните плочи показва тенденция, че през период от 500-600 млн. години отделните континенти се събират в един суперконтинент. Установено е, че преди около 530-750 млн. години около Южния полюс дълго време е съществувал суперконтинентът Гондвана, състоящ се от съвременните Африка, Южна Америка, Антарктида, Австралия и субконтинента Индия. След рязко придвижване на север Гондвана се е съединил със северноамериканско-скандинавски материк в гигантския суперконтинент Пангея.



Преди около 180 млн. години Пангея отново се разделя на Гондвана и Лавразия. 30 млн. години по-късно Гондвана се разпада на изброените вече континенти. Лавразия се разпада на Северна Америка, Европа и Азия. Промяната на континентиоте са създали постепенно съвременните условия на живот, за да може да се появи и развие човешката раса. Природните стихии не спират и водят до издигане на отделни цивилизации и изчезването им(  http://barin.blog.bg/history/2016/01/12/mesopotamiia-liulka-na-civilizaciite.1422029. http://barin.blog.bg/history/2015/11/03/civilizaciite-po-r-ind.1404401) ; В много случаи има загадка как и поради какви причини са изчезнали или са се преместили например маите.  Благодарение на многото промени, които са ставали още от образуването на Земята сега имаме такива условия на живот. От сегашна гледна точка няма как да преценим кога условията на Земята са били по-добри и кога не. Със сигурност обаче условията са се променяли към по-лошо, когато хората са се връщали в пещерите и към по-добро, когато е имало условия за възход и развитие в различните области от познанието.  

 




Гласувай:
36



1. blackpredator - целта на коментара ми е,
08.05.2017 23:07
не да критикувам постинга, а да го допълня
дрейфът на континентите, както го нарича Вегенер е следствие на един сложен термодинамичен, оттам и динамичен процес, обусловен от конвекция на веществата в астеносферата
оттам произлизат процесите на рифтинг, спрединг, конвергенция на континентите, и произтичастите зони на колизия, субдукция и по-рядко на обдукция
уф, тектониката е цяла наука и не може да се вмести ни в коментар, ни в постинг.
искам само да поправя, че процесите на орогенеза /планинообразуване/ не могат да се характеризират с "удар"
Алпо-хималайския започва преди 65 млн.години и продължава и до днес
цитирай
2. barin - Здравей, blackpredator. Благо...
09.05.2017 06:12
Здравей, blackpredator. Благодаря за допълнението към темата и изясняването на неясните за мен страни. Затова има възможност за коментари и аз ги оставям и вземам под внимание. Образуването на планините е сложен и продължителен процес, дори четох, че при изкачване на един Хималайски връх поради по-ранното започване на влажния сезон валежите са били толкова много, че са променили профила на трасето, по което е трябвало да ходят алпинистите. По-точно би било да напиша, че след удара на тектонските плочи е започнало издигането на Хималайската планинска верига, както и на други планини.
Поздрави!
цитирай
3. born - Блеки, целта на коментара ми е не да критикувам коментара ти , а да се опитам да преведа на разбираем език написаното от теб.
09.05.2017 17:06
-дрейф - бавно постоянно /методично/ преместване на нещо си;
- термодинамика - раздел от физиката, изучаващ най- общите свойства на макроскопските системи и начините за предаване и превръщане на енергията в такива системи; изучава състояния и процеси, за описанието на които може да се въведе понятието температура.
- конвекция - вид топлообмен, при който вътрешната енергия се предава чрез струи и топлинни потоци.
- астеносфера - слой в горната мантия на планетата (в случая, Земята)
- колизия и рифтинг - колизията на континентите довежда до укрупняването им, докато при рифтинга се образуват нови (и по-малки) континенти.
- конвергенция - сближаване, сливане.
- колизия - в случая - сблъскване, взаимодействие между континенталните плочи.
- субдукция - смъкване на високите части в края на тектонична плоча в полуразтопената астеносфера надолу.
- обдукция - обратното - от латинското "obductio" - покриване,накриване,надвисване ;
- тектоника - наука за вътрешния строеж или както би могло да се каже още- архитектурата на земната кора.
ПП. Имай предвид, че енциклопедисти като Гетю, Славун, бай Коста Маратонката и др. подобни могат да получат мозъчно възпаление при прочит на твоя коментар и да ти разкажат откъде изгрява слънцето.
ППП. Що се отнася до постинга, мога само да поздравя автора за твърде полезната познавателна информация, която ни поднася. И благодарност, разбира се. Същото се отнася и за допълнението от Блеки.
цитирай
4. dartanjan - Тази статия е чиста фантазия. Зе...
09.05.2017 19:47
Тази статия е чиста фантазия. Земята е на възраст не повече от 6500 години. Но масонската еволюционата митология ни залива отвсякъде със своята натраплива безсмисленост. Тази митология няма научна основа. Нейната основа е желанието на човека да върши беззаконие за да угажда на своите мимолетни плътски страсти. И да отдели хората от нашият свят Създател, за да служат не на Него, а на клеветника и на неговите послушници. Тази еволюционна митология разчита на масова пропаганда, насочена основно към деца и юнощи. Борбата е на нечестивите срещу нашият Създател, Неговият порядък и закон на Земята. Живот в беззаконие означава в нарушение на вечният Божи морален закон, в които са вложени принципите на вечният живот.

От физическа гледна точка не е възможно формиране на планетоиди, звездни системи, галактики и по-големи космически структури във вселената, благодарение на естествени процеси, които се подчиняват на сега действащите физични закони. Вселената няма естествен, но свръхестесвен произход. На фундаментално ниво съществуването на вселената без съзнателен интелигентен живот в нея е напълно безсмислено. Нещо повече. Същестуването на живот, който не е вечен, също е безсмислено понеже ще бъдат изгубени всичките му идеи, стремежи и постижения, и няма да остави и следа. Такъв живот е празна суета. Единствено смисъл има във вечният съзнателен интелигентен живот в битието, който дава възможност за постоянно развитие и съхранение на постигнатото през времето. Но такъв живот изисква вечен, свят и всемогъщ Създател, който дава начало и мисъл на всичко, и Който създава и гарантира вечният живот. Вечният живот изисква вечна абсолютна справедливост. Затова нашият Създател не се промея и неговите морални закони не се променят през вечността. В тях са вложени принципите на вечният живот - свободна воля, стремеж към истина, любов към ближният и към нашият Създател - този Който се грижи за всичко и на Който благодарим за всичко.
цитирай
5. born - Няколко лаишки въпроса към dartanjan
09.05.2017 20:21
!. Кой е Създателя ? И къде пребивава ?
2. Създателят има ли някакво отношение към тези, които не вярват в неговото съществуване, респективно към съзидателните му действия ?
3. Ако Създателят е толкова състрадателен, справедлив и грижовен към създанията, сътворени от НЕГО, съзнателно ли допуска те да се тормозят и избиват взаимно ?
4. Може би Създателят е коригирал за себе си основни морални принципи и сега гледа сеирджийски безобразията, които извършват част от създанията МУ ? Ако това е грижа към създанията, здраве му кажи !
Имам още много въпроси, но ще ги поставя, след като получа отговори на зададените.
цитирай
6. dartanjan - Създателят ни е библейският Бог и ...
09.05.2017 21:13
Създателят ни е библейският Бог и той има отношение към всички хора. И към тези които вярват искрено в Него, в словото и делата Му. И към тези които не вярват поради това че са били заблудени или не искат да виждат истината, която изисква искрено покаяние за греховете, смирение пред правдата на Господа и освещение според Неговата воля. Господ иска всички да дойдат на покаяние и освещение. Неговото дълготърпение е покана за поканияе. Той извърши всичко необходимо, за да направи възможно спасението ни. Той ние подал ръка в очакване да я приемем и да ни поведе в пътя на правдата с високо вдигната ръка, за да не се посрамим. От Бог черпим всички духовни и физически сили. Без Него не може да направим нищо и нямаме никакво бъдеще. Неговото търпение не е вечно и благодатното време е към своят край. Затова светът ще бъде предупреден така, че всеки човек на тази планета ще има нужната информация за да направи своят съзнатален избор. С Бог или против Бог. Неутралитет няма да е възможен.

Йоан глава 3:16

16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот.

Откровение 21:1-4
1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.
2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.
3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.
4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.

Трагедиията на този загиващ свят се заключава в това, че мнозинството са обърнали гръб на Бога заради масонският социален инженеринг и защото искат да слугуват на плътските старсти , които не ползуват. Те искат мир, спокойствое и просперитет, но отхвърлят законите на порядъка на Господа и избират законите хаосът на лукавият.
цитирай
7. blackpredator - хаха, Борн
09.05.2017 21:52
аз уж с диплом като Цецка, а ти по-добре си го описал
биричка!
две!! :))
цитирай
8. barin - Темата всъщност я съкратих и това, ...
09.05.2017 22:12
Темата всъщност я съкратих и това, което предизвиква коментари не го писах. От предната ми тема за капитан Кук блога пусна една малка част и не можах да я развия и корегирам после, нямам обяснение защо. Затова сега си спестих много голяма част от материала. Благодаря на born, blackpredator и dartanjan за помощта и попълването на пропуснатото.
цитирай
9. born - аз уж с диплом като Цецка, а ти по-...
10.05.2017 11:12
blackpredator написа:
аз уж с диплом като Цецка, а ти по-добре си го описал
биричка!
две!! :))

Наздраве, Блеки, но при едно условие : с мезенце.
Авторът също да е с нас, пък и опонентът. Създаден съм /не знам от кого, но със сигурност от майка ми с помощта на баща ми - лека им пръст/ да изпитвам любов към ближните и особено към тия от другия пол /нямам предвид джендърсексуалните създания - дявол знае кой им е създателя - дано да не е тоя, за когото обменяме мисли тук/. На една макробирена дискусия, съчетана с приятни мезета, всички различия могат да се изгладят.
цитирай
10. born - https://ria.ru/science/20170510/1493995391.html
10.05.2017 18:51
Приложеният линк е във връзка с изложеното по горе и дава представа /за неспециалистите/ за процесите в земните недра. Поздрави.
цитирай
11. ivoki - Мисля, че всичко написано е в сфе...
13.05.2017 18:55
Мисля, че всичко написано е в сферата на предположения.
Няма никакви факти, които да потвърждават неща случили се преди милиони години.
цитирай
12. blagovestie - И друга гледна точка :) Научна
14.05.2017 10:40
http://www.youtube/watch?v=6HZuDiNc-jg&index=6&list=PLo20tRrKxl7ZrkxNR8HHEM451c4arX63_&ab_channel=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

http://www.youtube/watch?v=jdfJVaQpNFg

http://www.youtube/watch?v=PNHrshMU4do&ab_channel=TheWLCBulgarianVideo

цитирай
13. krumbelosvet - 6500 години
26.05.2017 00:30
6500 години ми изглежда най-вероятната възраст на Земята. Радио-въглеродният метод си е една юдомасонска измислица. Щото де въглерод, де радио. Радиото е на възраст около век!!!
цитирай
14. barin - Здравей, krumbelosvet. Струва ми ...
26.05.2017 05:47
Здравей, krumbelosvet. Струва ми се 6500 г. е твърде малко. Библейският потоп се датира към 5500 г. пр. Хр. Радио-въглероден имам предвид не радио, а радиационните изотопи. Преди потопа също е имало хора. За радиовъглеродния метод: barin.blog/history/2017/04/24/radiovylgeroden-metod-za-izsledvane-i-analiz.1534574
цитирай
15. krumbelosvet - Драги Барин, вие наистина ли
26.05.2017 09:04
Явно иронията ми е била прекалено скрита.
Драги Барин, вие наистина ли мислите, че бъркам радио с радиоактивност? Аз даже съм се разболявал от газ радон в урановата мина в Сеславци (от контакт със стара хитлеристка галерия. А Айнщайн си е мислел, че Хитлер само от Белгийско Конго може да получи уран.)
цитирай
16. barin - Не, krumbelosvet. Просто реших да ...
26.05.2017 12:19
Не, krumbelosvet. Просто реших да отговоря леко шеговито на коментара. Отначало не схванах иронията. Нямам нищо против твоето мнение, защото не всичко е доказано.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646032
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031