Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 22:53 - Международен ден на здравния работник
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3453 Коментари: 2 Гласове:
20

Последна промяна: 05.04.2017 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                       На 7 април отбелязваме международния ден на здравния работник. Този ден за първи път се отбелязва през 1964 г. Датата е избрана през 1948 г. с основаването на Световната здравна организация. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6.02.1964 г.
                 Световният ден на здравето е глобална инициатива акцентираща върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. На седми април всяка година празнуват здравните работници от всички лечебни заведения. Включват се лекари, зъболекари, медицински сестри, фелдшери, санитари. За раболещите в лечебните заведения седми април е професионален празник. От 2006 денят е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.              
                 Седалището на
        Световната здравна организация е гр. Женева, Швейцария. Сто и осемдесет са страните членки на Световната здравна организация, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации. Страната ни също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. На световния ден на здравния работник се провеждат инициативи по спасяване, набиране на средства, изнасят се презентации, разясняват се новите лекарства и противодействия на болестите. Прави се рекламна кампания.

 

                 Отделно си има световен ден на лекарите- 19 октомври. Свързва се със св. Иван Рилски по църковния календар. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината". Св. Иван Рилски е основния светец за България. Затова казваме често, че 19 октомври е двоен празник- на лекарите и на православната българска църква.

                  Световен ден на медицинските сестри чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейлпървата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Английската сестра Флоранс Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестратя дори пише клетва (подобна на Хипократоватапри лекарите), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Флранс Найтингейл създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

 

                Световен ден на стоматолозите. Българският зъболекарски съюз отбелязва деня на свети Антипапокровител на зъболекарите na 11 април. Денят на зъболекари те се пада малко след деня на здравния работник- 7 април. Професионалният празник на зъболекарите е 11 април. Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век. Той мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт.  

Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

 

 

              Българският зъболекарски съюз със своите над 8600 членове участва в множество инициативи за превенция и поддържане на оралното здраве. Сред тях са Програмата за орална профилактика на деца от 0 до 18 години, отбелязване на Световния ден на оралното здраве с беседи и лекции, организиране на форуми по дентална медицина, предлагащи последните




Гласувай:
20



1. litatru - Здравей, Барин!
09.04.2017 21:20
Като дипломиран специалист по неврология и психиатрия, ти благодаря, че си се сетил и посветил постинга си на нас - здравните работници!
Поздрави - Литатру!
цитирай
2. barin - Благодаря, litatru. Темата е по ...
09.04.2017 22:09
Благодаря, litatru. Темата е по поръчка от няколко души. Не съм забравил и за твоето желание за турците, но трябва да помисля по-задълбочено, за да не засегна нечии интереси. Тази тема я написах малко набързо, защото заминавах на следващия ден, а от блога правиха профилактика и дори не бях сигурен дали е излязла. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646386
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031