Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 22:15 - Създаване на Унгарската държава
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10887 Коментари: 10 Гласове:
37

Последна промяна: 19.03.2017 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   На много места, цитирайки различни източници хората приемат, че българите имат много общи неща с унгарците( маджарите). Връзката се дава с участието на двата народа в съюза, който обединява хунския съюз. Привържениците на хунската теория за произхода на българите са категорични, че от всички европейци унгарците са най-близки до нас. На пръв поглед изглежда, че не е така. Унгарците по вида си, езика, произхода и народното творчество не приличат на никой европейски народ и ни изглеждат като чужди. Те действително издват към края на IX в., по-точно, през 854 г. Първият им известен владетел е Алмош(854-895 г.), наследен от Арпад( 895-907 г.). При вторият е първото стълкновение между българи и маджари. На българския престол е цар Симеон Велики( 893-927 г.). Иначе за първи път се споменават маджарите през 670 г., като се заселват в земите, където са и досега. Те не образуватр държава, а Маджарското княжество е образувано от Алмош. Има легенди за него, което е обичайна практика да  се обвива в мистерия началото и произхода на първия владетел на новосъздадената държава.
                 
Произходът на унгарците досега не е напълно изяснен. Най-старата и разпространена теория за хунския произход днес се отхвърля от повечето учени. Също така има почти единодушно съгласие, че угрофинският произход на унгарския език не означава генетическо родство на унгарците с угрофинските народи( към тях спадат фините, карелите и естонците). Аз много пъти съм си задавал въпроса защо унгарците и финландците ги поставят в една езикова група? Езикът на финландците е фонетичен, а на унгарците- не. Общото с финския език е граматиката. Дори при него имаме струпване на много съгласни букви, което е характерно за славянските езици. Друг е въпросът колко са се"славянизиорали" съвременните унгарци, които дълги години са били съседи с чехи, словаци и словенци. Има сходство в имената, например Ласло отговаря на Владислав, Ищван на Стефан, Янош е Иван и други. В Унгария  има и хърватско влияние, защото името Тот означава""хърватин". Унгарците са приели името Атила, което се среща сравнително често. То няма откъде другаде да се вземе, освен от великия вожд на хуните.
                 Появата на маджарите в земите, населени със славяни се приема по различен начин. Франките приветстват новата държава и са доволни, че се е вклинила между славянските държави, пречейки им да създадат голяма силна славянска държава. По-късно се установява, че славяните не са държавообразуваща нация. Русия е създадена от викингите, сърбия- от българите. Славянските държави в околността воюват често с новите натрапници.  Германците също искат да звладеят тези централноевропейски територии. Има много войни между славянските държави, германските държави и маджарите, които се водят с променлив успех. Унгарците, почувствали се по-силни също правят настъпление настрани за завземане и защитаване на нови територии. Съвременна Унгария е сред ощетените държави при разпределение на границите на масата за преговори от т.н."Велики сили".
       
                    Скитничеството на маджарите е започнало вероятно към средата на V в.след смъртта на Атила 453 г.) и разпадането на хунския съюз и е продължило повече от четири века. Те се предвижвали из Южноруските степи все пт на запад. Подробностите за пътя им се губят в историческия мрак. Вероятно са преминали край Азовско море, край блатистата Меотида (където двамата юнаци от легендата за произход а на унгарците—Хунор и Маджар, откраднали дъщерите на Дула, крал па аланите).
Твърде оскъдни са за съжаление сведенията за това, как завоевателите маджари са си обезпечили завинаги своя родина. Аноним е описал подробно тези събития, ала данните му, общо взето, не можем да приемем за верни, тъй като той се е ръководел от стремеж да докаже, че предците на съвременните му унгарски земевладелци са били завоевателите и първите владетели на отделните територии. От легендите, в които се разказва за събитията около настаняването на маджарите (легендата за белия кон, за битката с българския княз Залан2), още по-трудно може да се определи коя е истината.
             
Сегашна Унгария е малко по-малка по територия( 93300 км2 от България, но има малко по-голям брой население(10,1 млн).

   Ето какво казват за своята ранна история самите унгарци. Следва съкратен превод на статията "Миграцията и завладяването на земя от маджарите" (The Migration and Landtaking of the Magyars) от Andras Rona-Tas, професор по алтайски студии и ранна история на унгарците в университета Йожеф Атила, Шегед (Jуzsef Attila University, Szeged), 1996:

 

"Унгарците принадлежат към Уралското езиково семейство. Заедно с вогулите и остяките, те формират угорския  клон на Фино-угорските езици. От друга страна, в първите писмени източници, унгарците се обозначават като турци. Например, 200 години след като те се установяват в земите на днешна Унгария, в 1074 година, византийският император Михаил VII Дукас изпраща корона на тогавашния нов крал на Унгария Геза I. Тази корона днес е в Националния музей и носи гръцкия надпис “Jeuvitsa – настоящ крал на Турците”. След 9 –ти век, унгарците са наричани многократно турци още в няколко византийски и арабски документи. В други източници те са назовани Унгри, Хунгари, Угрии, Башкири и даже хуни, Авари и Скити". 
Един унгарски професор казва следното за българите: http://www.blitz.bg/obshtestvo/pazeni-tayni-istoriyata-koyato-kriyat-ot-nas-blgarskite-drzhavi-predi-681-g-do-2137-g-pr-khrista_news469211.html
                Унгарците се отнасвят с почит към славната ни история и ни смятат за близки до тях. Общо между двата народа е, че сме дошли в Европа от едно и също място, само че преди да отидем там в Азия сме си били на мястото.  


image
             карта на Маджарската държава към края на IX - началото на X в
                
  Вижда се, че Маджарите първоначално са били наши североизточни съседи, а вследствие нашите победни войни са били принудени да се изтеглят на запад. Може да се каже, че българите имаме вина Унгария да няма излаз на Черно море. За територията си първоначално маджарите сас спорили с печенегите, като българите са били в добри отношения с печенегите и ссме победили маджарите. Интересно, че в България има село Маджари в кърджалийско. Град Мааджарово носи името на революционера и войводата Димитър Маджаров( 1882-1945 г.) и няма нищо общо с Унгария. Освен ако фамилното име навойводата не идва от Маджари. Разбира се сега не може да изпитваме абсолютно никаква вина за това, че сме лишили Унгария от излаз на Черно море и сме я преместили на запад. С оглед на икономическото развитие на държавите от континента Унгария е спечелила от това, че се намира по-на запад и е по-близо до Европейския съюз. Българитер сме си защитавали и отстоявали  територията, а през онези времена всеки се бори за по-добрите земи и условия за живот. 
                 Легенда за Хунор и Маджар:
               
"Веднъж на един техен цар се родили двама сина: Единият на име Утигур, а другият - Кутригур. След като умрял баща им, те разделили властта помежду си, и дали имена на своите подвластни, че дори в наше време едните се наричат утигури, а другите - кутригури. Те всички живеели там, имали в всичко общи обичай и не се сношавали с людете, които живеели отвъд (меотидското) езеро и неговия Оток(Танаис) Никога не преминавали тия води, нито подозирали че могли да се преминат, понеже се бояли от нещо, което било твърде лесно, че те никога дори не са се опитвали и изобщо мислили да ги преминават...
Разказват, ако разказът е верен че неколцина младежи кимерийци/българи/, били на лов, една сърна като бягала от тях, скочила в тези води. Младежите обзети било от честолюбие, било от някаква ревност, или пък заставени от някакъв дух, последвали сърната и никак не я изоставили докато не стигнали заедно с нея на отсрещния бряг. И това което те гонили, каквото и да е то, изведнъж изчезнало. 
... Наистина младежите не сполучили с лова си, но намерили повод за война и плячка. Защото като се завърнали в родните си места те съобщили на всички Кимериийци(българи), че тези води могат да се преминават от тях. Тогава всички Кимериици(българи), вкупом веднага грабнали оръжието и се озовали на отсрещният бряг..."


/история на воините/ - Прокопий Кесарииски
                     
За начало на Унгарската държава се приема  854 г. от Алмош. Маджарите подобно на българите отначало имат двама силни и способни владетели. Правя аналогия с нашите Аспарух( 681-700 г.) и Тервел( 700-721 г.). Поради тази причина са се запазили и дори разширили територията. От много места се изказва предположение, че владетелите им са далечни потомци на рода Дуло, управлявал България. Връзката единствено може да дойде, ако маджарите са приемат за някакви наследници на Атила.    Блогът на barin :: родът Дуло
                По някои неща България и Унгария си приличат. 
Често давам примери, като България я  сравнявам с Унгария, поради близкото по численост население,  сходната територия и ощетреност от последните няколко разпределения на Европа след конфликтите. Румъния например е прекалено голяма за сметка на България( Влашко и Молдова) и Унгария( Трансилвания). Затова унгарци и румънци не се обичат и имат спорове в исторически аспект.
            
image
            Общо в развитие на България и Унгария е, че двете държави бяха разпределени към сферата на влияние на Съветския съюз и социалистическия строй. Другото общо е знамето- цветовете на двете държави са еднакви.   Блогът на barin : Знамената на европейските държави
               
Някои правя аналогия, като сравняват цветовете на държавните знамена на държавите и се установява, че са сходни на държави, които са разположени по бившите български земи. Това не ми изглежда правдоподобно, защото не са много комбинациите от цветове, а държавите по света са вече над 200 и продължава да се увеличават. Няма съмнение, че Унгария е наследник на маджарите. Името ѝ в държавните документи, географски карти, монети се изписва "Magyar", "Magyarok".
                  Отношенията между България и Унгария в ранните години зависят много от Византия, която по всякакъв начин търси някоя държава да ни нападне в гръб през годините, когато на българския престол има силен владетел, като Симеон Велики.
Блогът на barin :: Българската помощ за Византия
                 
На  посоченото място има подробности по този въпрос. Предвид раположението Унгария е по-близо до Западна Европа и се усеща влиянието ѝ. През вековете обаче на маджарите им е било трудно да отстояват позициите си и да защитават страната си. През по-голямата си част от своето съществуване са били заобиколени от враждебно настроени към тях страни. Съседните държави са ги смятали за натрапници, дошли на място, което историески погледнато им принадлежи. 
                     Интересно къде се губят четири века маджарите след разпадането на хунския съюз до 854 г. През 670 г. малка група идва по сегашните унгарски земи, но са под властта на Аварския хаганат и е нормално след век да изчезнат. Повечето маджари остават в средна Азия и се преместват, както се е случило и с други народи. Те успяват да се запазят и оцелеят. Времето от V до  IX в. е "Великото преселение на народите". Много народи тръгват да си търсят по-подходящи земи.
Блогът на barin :: Великото преселение на народите
                 
По време на създаването на държавата на Маджарите на българския престол отскоро е княз Борис I( 852-889 г.). Той води активна политика на запад и се обърква коя страна да вземе в противопоставянето Немско кралство- Великоморавия. Двата пъти губи, защото е на грешната губеща страна, но това не е определящо за неговите заслуги към България. При него започва подготовката за "Златния век" с приемането на християнството и въвеждането и разпространението на Кирилицата. 
Блогът на barin :: Покръстване на българите;  
Блогът на barin :: Кирилицата
             
 Маджарите са покръстени от крал Ищван I( 997-1038 г.), който е канонизиран за светец. Както по-рано написах Ищван съответства на Стефан. Хриситянството от политически и иктърговски съображения се приема от Рим и унгарците стават католици. Дали постъпват правилно си е техен проблем, но предвид географското положение ми се вижда резонно да приемат религията от по-близкото място- Римо-католическата църква.
                    Думата маджари звучи близко с маджури, но двата народа ми се струва, че нямат нищо общо и се разминават твърде много във времето и мястото на живеене. Връзки между България и маджарите има още от самото0 създаване на държавата на маджарите 854 г. При княз Борис I спречквания между българи и маджари няма или липсва информация в историческите документи. При Симеон I обаче има сериозни бойни действия, в основата на които стои Византийската империя.

image
            Картата е към 896 г., когато печелим голяма победа в битката при Буг. Цар Симеон I, се  възползва от враждата между маджари и печенези, като привлича последните на своя страна.
http://barin.blog.bg/history/2015/10/05/zlatniia-vek-na-bylgariia.1397057
                 Печенезите атакуват сърцето на Маджарския племенен съюз, разположено по поречието на Днепър, което дава шанс на Симеон да нанесе удар в гръб, атакувайки от юг. Преди битката при Буг цар  Симеон Велики мотивира армията си, заповядва всеобщ пост сред войниците и организира полеви литургии, молейки Бог за помощ. Това само доказва сериозността на врага, срещу който българите се изправят. Сражението, се състои в откритите поречия на южна Украйна. Унгарците, вероятно, са разполагали предимно с лека конница и множество конни стрелци, докато в българските части е имало и отреди тежка кавалерия.  Историците описвта
битката при Буг като жестока и оспорвана, и двете страни дават доста сериозни загуби. Победата на българите е паметна и изиграва сериозна роля в разгрома на Маджарския племенен съюз (Етелкьоз). Битката е през първата година на управлението на Арпад( 895-907 г.). В следствие на победата, Симеон ликвидира опасността по североизточната си граница, което му дава шанс да съсредоточи цялата си армия в Тракия, където нанася поражение на ромеите при Булгарофигон, печелейки т.нар. Търговска война с Византия. От своя страна маджарите са принудени да напуснат Украйна и масово се изселват в Панония, където живеят и до днес. В по-нататъшни времена има още войни между двете държави, като постепенно се оформя северозападната за България граници. Спорни области често са Белград и Браничево. 
                 Унгарците се заселват в Европа още през IX в. и създават държава през 854 г. при Алмош( 854-895 г.). Успяват да си отстоят територията и поради принудителното им преместване много по-на запад от българския цар Симеон Велики им се налага да отвоюват и защитят нови територии. Успяват да се вклинят в славянските дтржави и да разделят слявяните. Преди тях на тези територии са съществували Великоморавия и Аварския хаганат. Българите сме завоювали още при кан Крум източната част на Аварския хаганат, а Франкйската империя е присъединила към територията си западната част на разпадащата се някога силна държава.
             При идването на Аспарух картината е била съвсем различна: имало е силни съседи: Византия, Хазарския хаганат и Аварския хаганат. (http://barin.blog.bg/history/2016/04/28/pobedite-na-kan-asparuh.1448086).    При идването на маджарите фактор в източна Европа са били буългарите, Византия, а на запад- разпадналата се вече Франкска империя на Франция и Немското кралство. Съществували са и малки славянски държави, като Чехия и  Сърби, По-нататък маджарите увеличават териториално своята държава и се борят срещу Немското кралство, печенеги, кумани. Унгария също е стара държава в Европа, дала отражение върху развитието на континента. Нормално е когато сме имали обща граница да има конфронтация и териториални споровее, довели до войни междду двете държави. Унгарците също като нас са изпитали татарското нашествие, дори си мисля, че при тях е било по-тежко, отколкото първоначална заслуга в наша полза има цар Иван Асен II, който през последната си година на управление на Второто Българско царство( 1241) нанася голямо поражение на татарите някъде на североизток, може би в днешна Румъния или Молдова. Унгарците обаче са срещнали значително отслабени османски войски и при тях османското владичество е било по-краткотрайно от нашето. За това си има и други причини, например географски.     




Гласувай:
37



1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю! Чудесен материал!
20.03.2017 00:07
Били са наши васали!
Но когато създали проблеми на Симеон, той ги разбива и ги преселва в наши земи, най- западните
И до ден днешен носят нашето име за държавата им-Унгария!
Балатон - блато, Печ, дори столицата им Буда- Пеща са с Български произход
Буда, първо там огряват слънчвите лъчи при изгрев и Пеща- пещите ,където се пече хлябът

Лекаа нощ!
цитирай
2. andromen - Благодаря за обстойната информация
20.03.2017 15:05
...Живял съм три години с унгарци, но освен, че потвърждаваха уралските си корени, не съм научил много за тяхната история. Косвено мога да потвърдя, че имаме много близки названия на предмети и животни, независимо от характера на езика им. Вероятно близкия бит е създал достатъчно близка етимология за доста названия, както и топонимия... Дори имат идиоми, които се покриват 100% с нашите...
Добро изследване. Благодаря.
цитирай
3. harta - Нандор
20.03.2017 18:02
Белград - Nandorfehervar. Някой да знае повече за староунгарската дума за българин?
цитирай
4. shtaparov - Белград - Nandorfehervar. Някой да ...
21.03.2017 19:12
harta написа:
Белград - Nandorfehervar. Някой да знае повече за староунгарската дума за българин?

"Болгар" на унгарски е Полгар (с ударение на І-та сричка) а унгарците са вид източни Скити. От тях на изток е останало името Манджурия (= Маджурия,Маджария),но те никога не са били жълти. Истинските тюрки са именно те- другите са изродени. Когато почва китайската инвазия от VII в. бягат на запад (ок.или малко преди 650 г.) и заселват днешен Казахстан и Уйгурия. Името Уйгури изглежда означава Унгури,но маджарите не са Хуни нито Хуните са тюрки. След окончятелното разпадане на тюркския каганат бягат още по на запад и тогава попадат на нашите. Допирни точки обаче и по-рано сме имали: по времето на Атила нашата империя владяла земите до Корея и Манджурия,затова езикът на маджарите се раздалечил от източноскитските езици,включително от тюркския. Атила е Българин от рода Дуло,но майка му може да е била маджарка,дадена за жена на нашия велик княз в знак на подчинение и преклонение. Затова маджарите имат претенции за него,но той е от Български род а името му е възстановено в Унгария по времето на Ренесанса или дори след патриотичните движения от 1848 г.

Неговото име пък у нас е изчезнало понеже е езическо а по същия начин са изчезнали доста други наши имена като Паган,Умар,Телец,Ирник,Заберган,Корсис,Кормесий,Севар,Винех и пр. Сега наблюдаваме почти същия процес- постепенно изчезват и се забравят стотици изключително древни Български имена като Дако,Цеко,Цачо,Боко,Мико,Коте,Пройо,Ганьо,Груйо,Станке,Въльо,Къто,Кане,Манчо,Минчо и т.н.: почти никой от младите вече не кръщава децата си с тях!... Забележи и друго: при корекцията на коментара почти всичките тези имена излизат подчертани с червена зигзаговидна линия- програмата дори не е настроена така,че да ги разпознае като Български и настоява да ги поправиш. Не е същото обаче с имена като Ричард,Елизабет,Смит,Бил,Вилхелм и пр.- тези имена програмата ги има за "редовни" и не ги показва като сгрешени,не те кара да ги "поправяш"- дали от изкривено мислене на програмистите или от тяхното национално невежество,трудно е да се каже сега.
цитирай
5. barin - Тази тема предизвика неочаквано ...
21.03.2017 20:53
Тази тема предизвика неочаквано голям интерес и за кратко я четоха м,ного хора. Благодаря на shtaparov и Лео за поясненията, които дадоха и отговориха на випроса на harta. За значенията на думите съдя само по корена на думата и някакъв евентуален произход вследствие близост на езика.
цитирай
6. litatru - Здравей, Барин!
25.03.2017 10:55
Постингът ти е хубав, но малко дългичък за по- заети хора ( като мен ). :)
Напоследък отношенията ни с Турция се обтегнаха и те моля ( като специалист в областта на историята ), да ни пускаш ЕСЕНЦИЯТА ( най- важното ) от постинги, отнасящи се до тази наша съседка. ( Ако желаеш! )
Мисля, че ще бъде интересно за всички.
ЧЕСТИТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ!
БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ!
Литатру
цитирай
7. barin - Здравей, litatru. Вярно, че тем...
25.03.2017 21:32
Здравей, litatru. Вярно, че темата, както и повечето други са малко дълги, но гледам да представя по-пълно нещата. За турците- темата ще е политическа и може да измисля нещо. Имам още идеи за теми, които да съчиня по тези дни. Честити празници: Благовещение, 26- създаване на старата българска държава и 28- св. Боян Енравота.
цитирай
8. get - - Мисля, че не е толкова неясен произходът на маджарите ... ?
26.03.2017 12:56
barin написа:

Произходът на унгарците досега не е напълно изяснен. Най-старата и разпространена теория за хунския произход днес се отхвърля от повечето учени.


... първо поради намиращият се корпус от "прото-славянски" ЛЕКСИКА според Наполски и др. езиковеди - които е възприет в езика им ... още когато са били съседи на тази част от българското племе, което създава България на Волга ... в края на ПЪРВИ и НАЧАЛО НА ВТОРИ ВЕК?!

- Първото се потвърждава и от пътеписа на монаха Юлиян, който горе долу по времето на ибн"Фадлан е посетил Унгария Магна ... Като я позиционира на северо-изток от Волжска България?!

- Привет и дано съм ви полезен!?
цитирай
9. barin - Здрваей, приятелю get. Разбира се, ...
26.03.2017 16:14
Здрваей, приятелю get. Разбира се, че пояснението ми е полезно. Приветствам всяка идея за обогатяване на информацията по темата и разясняване на някои моменти. Правилно са позиционирани маджарите на северо-изток от Волжска България, защото по-късно се преместват по- на северозапад. Добре е, че внасяш яснота по отношение на произхода им, защото има различни версии и обикновено унгарците се приемат като чужди в Европа.
цитирай
10. get - Здрваей, приятелю get. Разбира се, ...
26.03.2017 19:22
barin написа:
Здрваей, приятелю get. Разбира се, че пояснението ми е полезно. Приветствам всяка идея за обогатяване на информацията по темата и разясняване на някои моменти. Правилно са позиционирани маджарите на северо-изток от Волжска България, защото по-късно се преместват по- на северозапад. Добре е, че внасяш яснота по отношение на произхода им, защото има различни версии и обикновено унгарците се приемат като чужди в Европа.


Виж тук:
http://www.vostlit/Texts/Dokumenty/Ungarn/XIII/1220-1240/Izv_veng_missioner/text1.phtml?id=3949

О СУЩЕСТВОВАНИИ ВЕЛИКОЙ ВЕНГРИИ, ОБНАРУЖЕННОМ БРАТОМ РИХАРДОМ.
ВО ВРЕМЯ ГОСПОДИНА ПАПЫ ГРИГОРИЯ ДЕВЯТОГО

Цитат:
Найдено было в истории венгров христиан, что есть будто бы другая Венгрия, старейшая (Maior), из которой вышло когда-то семь вождей со своими народами искать себе место для жительства, потому что земля их не могла вместить многочисленности жителей. После того как они прошли и разрушили много царств, пришли они наконец в страну, которая ныне называется Венгрией, а тогда называлась пастбищами римлян.
(...)
Так вот, братья проповедники, найдя об этом в истории венгров, пожалели, что венгры» от которых, как они знали, сами они произошли, все еще остаются в заблуждении неверия, и послали четверых из братьев искать их повсюду, где, с помощью господа, сумеют их найти. Ибо по писаниям древних они знали, что те находятся на востоке, но, где находятся, вовсе не знали.

Вышесказанные братья, что были посланы, подвергаясь многим трудам, три с лишним года искали их по морю и по суше, но вследствие многих опасностей пути найти не могли. За исключением одного из них, священника по имени Отто, который только под именем купца прошел дальше; в некоем языческом царстве он нашел кое-кого, [говоривших] на том языке, и узнал от них, в какой стороне те живут, но в область их не входил, а наоборот вернулся в Венгрию, чтобы взять большее число братьев и они, возвратившись с ним, проповедали бы тем веру католическую.
(...)
После того брат Юлиан, оставшись один и не зная, как ему итти дальше, сделался слугой одного сарацинского священника с женою, который собирался в Великую Булгарию (Великая Булгария в большей своей части лежала к востоку от изгиба Волги, между рр. Волгой, Камой, Белой и Яиком, частью же выдавалась к западу, вверх по Волге.). Туда они вместе и добрались.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644872
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031