Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2017 22:34 - Българската помощ за Византия
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4679 Коментари: 8 Гласове:
27

Последна промяна: 01.03.2017 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  България отдавна  се намира на сегашното си място и дълги години е граничила с Източната Римска империя, наречена по-късно Византия. Ние я знаем под това име и за улеснение ще го използвам в материала. Като съседени държави често сме  воювали за територия, данъци, ресурси и по различни други поводи. В старите времена поводи за започване на воийна винаги могат да се намерят. Освен че сме воювали често сме си помагали и търгували. Имало е много мирни периоди в историята. Причините за взаимопомощта, която сме си оказвали са няколко, но мисля, че основната е еднаквата православна вяра. Особено срещу народи, идващи от Азия и изповядващи друга религия. За цялото съществуване мисля, че България повече е помогнала на Източната Римска империя, отколкото да се е облагодетелствала от помощта.                    Като първи случаи, в които има помощ от българска страна за Византия визирам кан Кубрат. Той е баща на основателя на Дунавска България кан Аспарух. По-правилно е нашите владетели от първото българско царство да се наричат князе, защото така гио пише в Именика и в летописите на Г. Раковски(    http://barin.blog.bg/history/2016/10/05/rakovski-kato-istorik.1480748).  Все пак Кубрат е баща на Аспарух( 681-700 г.) и независимо, че неговата Велика България не е тук заслужава внимание неговата помощ към империята.
                 Тя е продиктувана от приятелските отношения още от детските години, когато е живял в Константинопол с Ираклий(610-641 г.). Помощта се изразявеа в това, че при обсадата на Константинопол от авари, сасаниди и славяни през 6267 г. Кубрат помага на Ираклий. При бнитката при Ниневия ( 627 г.) Кубрат отново помага без да дава войска, както при обсадаата на Константинопол, а се задължава да пази от север и не напада Византия.  Битката е между ромеи и перси. При напредването на арабите  в различни посоки българите се бият заедно с хазарите
  През годините на управление на третия халиф – Осман ибн Афан( 644-656 г.), през 648 г. една арабска войска от около 20 хил. души пресича прохода Дербент в източната част на Голям Кавказ и нахлува в земите  Велика България. Арабската войска е разбита, а останалата част от арабите избягва на юг. Тази война е продиктувана от това, че Арабския халифат при първите халифи води войнствена  външна политика и опитва да завзема нови земи, откъдето може. Арабите дори се сблъскват с Китай(  http://barin.blog.bg/history/2016/06/07/bitkata-pri-talas-751-g-sreshta-na-arabi-s-kitaici.1456548). Кан Кубрат успява да се справи с външните врагове и да установи приятелски отношения с някои страни. С хазарите по-късно отмношенията се развалят и следват лоши за българите поседствия, че се разделят, но именно това разделение довежда на юг от р. Дунав кан Аспарух през 680-681 г.
                 При кан Тервел( 700-721 г.) имаме няколко случая на помощ от българска страна към Византия. Смея да твърдя, че тази помощ е най-голямата. Първо император Юстиниан Ринотмет през 705 г. благодарение на подкрепата на Тервел се връща за втори път на престола. Три години по-късно ожбаче проличава византийското коварство и надменност- Юстиниан се опитва да си възвърне даденото за помощта на българския владетел- областта Загоре и се стига до война. Вторият път Тервел помага при изготвянето на договора от 716 г. с император Теодосий III(715-717 г.), защото по настояване от византийска страна се включва клауза за връщане на бегълци, а такива от българска страна почти няма. Другата точка от договора урежда търговията и е от полза за двете държави, защото се лагализират стоките с печат. По силата на договора за взаимопомощ, а и не само заради него Тервел се включва с войска при арабската  обсада на столицата Константинопол през  717-718 г. и има решаваща роля за отблъсване на арабите. Българите под стените наа Константинопол   нанасят за втори път поражение на арабите. За друго поражение на Арабския халифат от това време не се сещам. Битката при Поатие е две десетилетия по-късно. Арабите са предвождани от известния пъл;ководец Маслама. Намесата на Тервел показва колко далновиден държавник е той. Правилно е преценил опасността от арабите и може дори да е предвиждал бързият им възход. Победата не е само от значение за България и Византия, а и за още нявколко държави, разположени по-на запад. (   http://barin.blog.bg/history/2015/10/18/kan-tervel-spasiteliat-na-evropa.1400523) . При следващите владетели( последните от рода Дуло Кормесий и Севар) не се случва нищо особено. България запазва териториалната цялост, а Византия е спокойна от към север. След продължителни войни идва момента, когато отново помагаме на Източната Римска империя. При кан Омуртаг( 814-831 г.) се сключва мирен договор, по силата на който при бунта на Тома Славянина през 821-822 г. Омуртаг изпраща войски  и8 бързо го потушава. Нашият владетел следи отблизо събитията при съседната държава и преценява какво е най-правилно да извърши. Мирът е изгоден за България, защото се урежда границата на юг и се удава възможност да се погледне на запад. За първи път националностите вътре в пределите на България( предимно славянски и други племена) започват да проявяват самосъзнание, че са българи и с изключение на тимочаните, които незнайно защо искат да преминат към Франкската империя другите се самоопределят като българи. Неслучайно Омуртаг в Чаталарския надпис пише:

"Великият хан Омортаг е княз от бога в земята, дето се е родил. Като остая [да пребъдва] в лагера на Плиска, той построи аул [дворец] на Туча и уголеми силата си спрямо гърци и славяни. И построи изкусно мост на Туча отзад аула [двореца]; а в самата крепост постави четири стълба и между стълбовете два медни лъва. Нека бог удостои княза от бога да притиска с ногата си императора, докато тече Туча и докато тя задържа многото български противници, и като покорява враговете си, в радост и веселие да проживее сто години. А времето, когато той [дворецът или крепостта] биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки 15-и индиктион". Този надпис се датира от същото време-15 индиктион е продължил от 1.09. 821 г. до 31.08.822 г. На Чаталарският надпис имаме засичане на годината по византийско и българско летоброене.
                 Правилно  кан Омуртаг обръща внимание на запад на Франките и настоява да се определи границата между двете големи държави, защото при определяне на границата може да се администрира територията. Заслужено Франкската империя на два пъти е побеждавана от Омуртаг(824-826 г. и 828-829 г.). Справка:    http://barin.blog.bg/history/2015/04/08/delata-na-han-omurtag.1352813  и http://barin.blog.bg/history/2016/05/07/bylgariia-na-boinoto-pole-sreshtu-zapada.1449987.
               Във няколко случая България спира нахлуващите от североизток народи, но ми се вижда, че това става благодарение на нелоялността на Византия към българите. Печенегите се сблъскват само веднъж с бълкгарите при цар Симеон Велики( 893-927 г.), но не се стига до сериозна война. Понататък  в историята сме на една страна с тях. Пак при Симеон хазарите, с които дълги години( от Тервел) не воюваме ни нападат и съвсем правилно са изпратени от Симеон Велики към Константинопол с отрязани носове. За куманите също са правени опити, но не се полоучава и винаги, особено през Второто българско царство са ни били съюзници. Те са оказали голяма помощ на Асен, Петър и особено Калоян при битката при Одрин срещу рицарите. Мисля, че и при следващите царе- борил( 1207-1218 г.) и Иван Асен II ( 1218-1241 г.) са се били на наша страна. С маджарите също се бием на няколко пъти, като причините са политиката на подстрекателство от страна на Византия да се атакува България от две страни и да се отслаби.
Византийско коварство сме изпитали и при похода на Киевския княз Светослав през 869 г., когато влиза във Велики Преслав, нашата сстолица. Император Йоан Цимисхи(869-876 г.) идва уж на помощ, както е уговорено, а забравя да си тръгне. Той дори унижава българския цар Борис II( 869-871 г), като го кара да свали царските дрехи и заедно с брат си Роман ги отвежда в плен. Това се казва византийска благодарност..
                   За войните със Сърбия, какво да кажа Те са много( http://barin.blog.bg/history/2016/11/25/voinite-mejdu-bylgariia-i-syrbiia.1492754) едва ли има някой, който да си помислки, че СДърбия сериозно би застрашила Византия и ние сме я възпряли. По-скоро обратното: Византия да бъде спокойна кара поредната държава на запад от България да я напада. Сключва съюз със Сърбия и действа подмолно с намерение трайно да отслаби и подкопае България. Най- ясно се вижда това при цар Симеон Велики( 893-927 г.). Сърбия дори и при най-силния си период при Неманя, Стефан Урош, Стефан Душан не е достатъчно силна държава и винаги играе второстепенна роля на Балканския полуостров. Тук българите се справят сами.
                Идва друго време- на цар Ивайло( 1277-1280 г.). Той е така презиран от византийците, че го наричат "Лехана" и "Бърдоква", измислят му селски произход. Как да не е така, като побеждава елитни императорски войски по времето на Михаил Палеолог( 1259-1282 г.), водени от Михаил Глава и Михаил Тарханиот. Успява да отблъсне и един път татарите и обградедн от двете страни е убит по време на един пир. Не е за пренебрегване факта, че Михаи Палеолог се сродява с Ногай. За българите би следвало смяната на татарския владетел Ногай с Токту( Тукта) през 1291 г. да се отрази добре, защото Византия не се разбира с него. За съжаление на нашия престол са слаби влкадетели( Георги Тертер I, Смилец. Единствено в църквата" Св. Четиридесет мъченици във Велико Търново срещнах Смилец I ( 1292-1296 г.) и Смилец II ( 1296-1298 г.). Винаги съм мислил, че Смилец е един. През това време няма как да се възползваме от изгодата. 
                 Как действа Иван Асен II ( 1218-1241 г.) спрямо Византия при борбата за Константинопол между държавите, остатъци от Византия и Латинската империя? След 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход се откланят от правилната цел и посока- освобождаване на Божи гроб и завладяват богатия Константинопол. От Източната Римска империя остават две големи държави- Епирското деспотство и Никайската империя и две по- малки- Трапезунд и морейското( пелопонеско) деспотство. Да не забравяме, че цар Калоян през 1205 г. нанася съкрушителен  удар по престижа и авторитета на западноевропейските рицари и отсклабва значително новосъздадената Латинска империя. От днешната позиция е лесно да се преценява, но Иван Асен II дилемата" С никейците срещу латинците или обратно".
                  Цар Калоян се справя с новите надменни съседи, които си мислят., че са нещо повече от него. По-късно Иван Асен II смалява чувствително Епирското деспотство и претендентите намаляват. Трапезундската държава не играе съществена роля. Дори като идват османсските турци я оставят до 1461 г. Дотогава са завладяни двете Българии, Влашко, Сърбия, Византия, а Трапезундската държава е оставена да съществува.
                  Към края на съсществуването на България се случва така, че нямаме прозорлив владетел, който да осъзнае опасността от Османската империя. Иван Александър е трябвало да действа по друг начин, а не при Русокастро да се бие в съюз с османските турци срещу Византия. Друга грешка е, че Иван Шишман воюва срещу Влашко, които са наши, вместо да се включи в антиосманска коалиция.  Така или иначе събитиявта се случват, а ние само може да обясняваме причините, а не да гадаем какво би се случило ако.....В историята няма "ако", а събитията само могат да се анализират и описват. 
              Освен във военно отмношение двете държави си сътрудничат и в духовната сфера. Пир покръстването приемаме християнската вяра от Константинопол. За времето си Византия е била основната православна държава. Впрочем християнстввото все още не е било напълно разделено през 862 г. Голямата схизма е през 1054 г., когато окончателно се разделят Рим и Константинопол. Началото е поставено още по римско време. След приемане на християнството България има заслуга за разпространението му(  http://barin.blog.bg/history/2016/07/12/pyrvo-i-vtoro-quot-iujnoslavianski-vliianiia-quot-v-rusiia.1464161).
               В заключение може спокойно да се каже, че  България е оказала голяма помощ на Византийската империя. Византийците обаче често вместо да са ни благодарни са ни" забивали нож в гърба". Затова думата"грък" е станала нарицателна за подъл, нечестен, лукав човек. От такава гледна точка има   с какво да се гордеем, защото когао е трябвало сме пшомагали на империята, а когато сме били" на зор", в затруднено положение обикновено сме се оправяли по някакъв начин сами. Затова има поговорка" На вълкът врата му е дебел, защото сам си върши работата".(  http://barin.blog.bg/history/2016/05/31/bylgarska-mydrost-poslovici-i-pogovorki.1455087 ) .  При всички случаяи ние сме си гледали интереса. Винаги е по-добре да имаш съсед, който го познаваш, знаеш м у нрава, дори и да е лош, слабите страни, изповядваш една религия, търгуваш, отколкото непознат нов съсед, който няма да се задоволи само със завладяване на съседната държава. Скоро ще нападне и нашата територия. Справяли сме се с араби, хазари, авари, татари и други народи. Успяли сме да оцелеем дори и след продължителен период без самостоятелна държава. Отстоявали сме си позициите. 
 



Гласувай:
27



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
27.02.2017 09:07
Винаги сме си отстоявали позициите и пак ще си ги отстояваме. Имаме и дух, и мъдрост и сила да го правим добре, само понякога не ни стига волята...
цитирай
2. inel379 - Много хубав постинг! Вдъхновяващ!
27.02.2017 16:07
Проучването ти е много интересно,
подкрепено е с факти и е доказателство
за ум, сила и мощ, както и наличие
на добра воля за оказване на помощ.
В съвременния свят би трябвало
мъдростта да е много повече
и мирните решения да са в състояние
да предотвратяват военните конфликти.
Живеем изпълнени с надежда!
Сърдечно те поздравявам!:)
цитирай
3. barin - Здравейте, batogo и inel379. Към ...
27.02.2017 22:21
Здравейте, batogo и inel379. Към темата сега забелязвам съществен пропуск: при потушаване на бунта на Виталиян от 513 г. също българите имат съществен принос. За него имам писана тема: barin/history/2016/02/14/uchastie-na-bylgarite-v-bunta-na-vitalian.1430060. Това става преди създаване на българската държава, когато на византийския престол е император Анастасий I, 513 г.. Благодаря за отзивите, темата ми е интересна и днес с една група я обсъдих.
Поздрави!
цитирай
4. kalabak - НЕ ТЕРВЕЛ, А КОРМЕСИЙ Е ВОЮВАЛ С АРАБИТЕ
28.02.2017 14:03
От десетилетия в българскато историография битува невярното твърдение, че българският владетел Тервел помогнал на Византия във войната й с арабите, избивайки 22 хиляди араби. Видният български учен проф. Моско Москов в своята могография „Именник на българските ханове”, която представлява най-пълното и научно издържано изследване на този домашен паметник, вземайки предвид данните от Именника, податките в историческите хроники и изследванията за този период на историка Геновева Цанкова-Петкова, категорично доказва, че не Тервел, а Кормесий е воювал с арабите.
Българският владетел Тервел (695 – 715) не е могъл да воювал с арабите, защото през 718 година вече не е бил между живите. Според така наречения Именник на българските ханове в 718 година владетел на България вече е бил Кормесий (715 - 721), за когото се съобщава в Мадарските надписи и в Хрониката на Теофан Изповедник, който под 6305 св. г. (= на 813 григорианска година) пише следното: „През тази година Крум, вождът на българите, отново повел преговори за мир чрез Драгомир с император Михаил. Той искал да бъде възобновен договорът (става въпрос за договора от 716 година), сключен при (император) Теодосий Адрамитец (715 – 717) и патриалх Герман (715 – 730) с Кормесий 715 – 721), господаря на българите по онова време.” Следователно, единствената възможна година за сключване на споменатия договор е 716. Ето защо след като в 716 година вожд на българите вече е Кормесий, лишено от логика е твърдението, че не той, а Тервел е водил и войната с арабите през 718 година.
цитирай
5. kalabak - Титлата КАН
28.02.2017 14:26
Преди Омуртаг домашната титла на българските владетели не е известна, тъй като не се споменава в нито един исторически извор. Първият български владетел, който носи титлата кан, която е регистрирана в домашни извори – надписи на гръцки език и златен медальон, надписан с латински и гръцки букви, е Омортаг (по- голяма гражданственост е добила формата Омуртаг) (814 – 831). Благодарение на каменните надписи от Омуртаг и Маламир и най-вече от златния медальон на Омуртаг на науката става известно, че през 9-и век български владетели са носели титлата КАН-Е СЮ БИГИ, изписана в медальона в три групи – кан есу биги.

цитирай
6. barin - Здравей, kalabak. Запознат съм с ...
28.02.2017 21:45
Здравей, kalabak. Запознат съм с цитираните източници. Като писах Тервел и арабите имах предвид следните факти: До преди двадесетина години Кормесий беше неизвестен, така учих аз, а и много след мен по история; Тервел е канонизиран за светец от църквата за спасяване на югоизточна Европа от арабите под името св. Тривелий Теоктист; по надписите от Мадарския конник и в именника има застъпване на годините, което го обяснявам с това, че кинартикинът е бивал обявяван за съвладетел, защото и при други владетели иома разминаване в годините; за Аспарух се знае, че умира около 700 г.; Тервел обаче дори и да не е бил на престола през 718 г., е бил още жив, защото се оттегля в манастир и живее няколко години. Няколко манастира твърдят, че той е бил в тях като монах. Затова сметнах, че до 720-721 г./ трябва Тервел да е бил на власт. Последните години от управлението му се губят. Омуртаг е наложилото се название на владетеля, който някъде го пишат Муртагон( включително и Паисий). Не пренебрегвам никои източници на информация.
Благодаря за включването и поясненията.
цитирай
7. litatru - ЧБМ, Барин!
01.03.2017 09:26
Поздравления!
Литатру
цитирай
8. barin - Благодаря, litatru. За мартени...
01.03.2017 11:46
Благодаря, litatru. За мартениците още информация от преди години: barin.blog/history/2015/03/21/martenicite.1347976. Честита Баба Марта и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626670
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031