Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2016 21:37 - Общи думи в българския и персийския език
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 20579 Коментари: 26 Гласове:
34

Последна промяна: 13.12.2017 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

               Старата родина на България е в средна Азия. Докато са били на старото си място, като се има предвид произхода им става ясно, че езикът им на общуване съществено се е различавал от сегашния. Един от езиците, които са приличали на българския е персийския. Персия е била съседна държава с Балхара и Бактрия- старите български държави. Нормално е от едната държава да навлизат думи към другата и в езиците им да се появяват общи думи. Също постепенно се променят, по-бавно и граматическите правила. Подобни процеси се наблюдават и при съвременните езици от съседни държави, а също и в един език. Напромер в чешкия език са премахнати двойните гласни, преди около хиляда години се променя норвежкия. В българтския език са премахнати някои букви, което води до промяна в лексиката( http://barin.blog.bg/regionalni/2015/05/14/kirilicata.1361530). В старите думи се изписва частицата "ву", като чувствува, участвува, съответствува. която впоследствие е премахната, а също и буквата"д" от някои думи, като праздник и сърдце от стария правопис.
                 При установяване на трайно съседство между две държави се откриват думи, за които в другия език няма съответствие и те навлизат като чуждици. В съвременния свяят в езиците навсякъде навлизат технически термини от чужди езици, предимно английски. Откривателите и изобретателите дават на звания, съобразно своя език.
                  По света има много писмености, но като се вгледат лингвистите и филолозите по-внимателно разбират къде са общите неща. Затова има "романска езикова група", " славянски езици", " англо-саксонски езици" в Европа, а по света езиковото разнообразие е голямо. За езиците и азбуките: http://barin.blog.bg/history/2015/07/05/pismenostite-po-sveta.1374261.При българският език какво е било преди положението: Намират се общи думи в кавказкитер езици, названия в персия и близкия изток- топоними и географски наименования, съответстващи на българските: Шипка, Мадсара, Варна. За названията на градове и други географски наименования в новия свят въобще не може да става дума. Пренесени са от колонизаторите и конкистадорите от стария свят, за да може да ги запомнят и използват по-лесно в топографията, изследването, общуването. За думите, останали  от езика, на който са говорили старите българи, наричани"прабългари" учих, че са останаали около 20-30 думи, от които не може да се състави изречение. Имаше ги в учебниците по Български език. Впоследствие се оказа, че не е вярно, а останалите думи са много повече. Времената бяха такива, че ни изкарваха като смесица от траки, ,славяни и прабългари, без да се отчита вливането по-рано или по-късно на хазари, авари, латинци, печенеги, кумани и други народи, както и влиянието на съседните ни сърби, гърци, турци. Тогава основната съставна част се изтъкваха славяните, които според мен не са повече от 5-10% от съставната част на българите. Като се сравнят другите славянски езици: руски, полски, чешки, сръбски.... с нашия се забелязват съществени разлики. В българския език има само остатъци от падежи, а в останалите- напълно запазени падежни форми; българския език е твърд, а всички славянски- меки, в българския по-рядко се среща струпване на съгласни, като в словашкия, полския и чешкия; постройката на изреченията в българския е по-свободна, а в изброените има строги правила. По отноишение на фонетиката: езиците не са фонетични, като италиански, испански, финландски, френски( които са подходящи за оперно пеене); всички звуци се произнасят, дори в полския и чешкия имаме звуци, които нямат аналогични в българския език, граматичесски" каквото се пише- това се чете", с малки изключения: в руския понякога "г" се чете" в" , като се пише сегодня, а се изговаря севодня, "х" и "г", неударено "о" се чете" а"; разлика във възвратните глаголи и видовете местоимения; в някои езици, като сръбския и хърватския няма "ъ"( не се пише, а се изговаря). Различия в произношението произтичат, че западните славяни пишат на латиница. Като се обобщат всички различие и се вземе под внимание колко са много и как са се получили се стига до извода, че българския език не е общ със славянските, а сходните думи са се получили, поради движението и разселването на човешки маси от една област към друга и съседските отношения и контакти.   
             Говоримо между българския и персийския език има голяма разлика, но при вглеждане в речника се получава друга картинка.  В таблицата давам сравнение на думи орт персийския език с българския, взети от" Персийско-български речник" и доклад" Българските дири от Памир до България" от Илия Вълков.   
               
персийски български
1 адаш адаш
2 аршин аршин
3 астар хастар( на някои езици "х" не се изговаря)
4 агол ъгъл
5 алмас елмаз
6 аматор аматьор
7 амбар хамбар
8 баджанак баджанак
9 барут барут
10 бронз бронз
11 бродри бродиране
12 басме басма
13 багче бахча, градинка
14 болуз бнлуза
15 бейрак байрак, знаме
16 буран буря
17 джам джам( мислех го за жаргон), стъкло
18 джиб джоб
19 докан дюкян, магазин
20 дулаб долап
21 дошман душманин
22 дафтер тефтер, бележник
23 галпаг калпак( звучни-беззвучни съгласни)
24 гар гара
25 каскет каскет
26 горбет гурбет
27 араг ракия( азиатска)
28 тапан тъпан( и в други езици няма"ъ")
29 флуор флуор( хим. елемент)
30 галтаг голтак
31 запас запас
32 хайван хайванин
33 хан хан, в смисъл дом
34 халге халка
35 машама мушама
36 филе филе
 37 жакет жакет
 38 табиет табиет( навик, маниер)
 39 дженс джинс, в смисъл род
 40  помп  помпа( както на други места-различен род)
 41  берекет  берекет
 42  баркас  баркас
43 пуловер пуловер
 44  перде  перде
 45  праф  параф, в смисъл подпис
46 амруд амруда, диалект- круша
47 бере барета
48 портогал портокал
 49  бузе  буза
 50  тупи  тапа, запушалка
51 чешма чешма( мислих я за турска дума)
52 чадор чадър, също и шатра
53 луле лула
54 масур  масур
55  аба  аба
 56  салад  салата
 57  саботаж  саботаж
 58  халва  халва
 59  дефиле  дефиле(тясно място)
60 сухар сухар
61 дивар дувар, стена
 62  ноу нов
63 кебрит кибрит( не е чужда дума!)
64 кейф кеф( удоволствие)
65 руж руж( червило)
66 сайебан сайвант
67 ризе риза
68 шакембе шкембе, голям корем
69 сандали сандали
70 хър хърка
71 ороз ориз
72 армаган армаган( подарък)
73 ортаг ортак
 74  пергар  пергел
 75  ченте  чанта

                Списакът може да се продължи с още много думи. Взел съм само около една четвърт от всички. В речника намерих още много. Какво излиза като извод? Българският език сега не е близък до персийския, наричан още "фарси". Близостта и еднаквостта на думуиите се обяснява с факта, че българските държави са били дългогодишен съсед на персийските. За разлика от Персия, България сега не е на същото място, както преди повече от хилядолетие и половина.  На мястото, където сега се намира Иран през годините са възникнали много държави и са се установили: до 330 г. пр. Хр. - Ахеменидите; завладяни от Александър Македонски(http://barin.blog.bg/history/2015/08/18/zavoevaniiata-na-aleksandyr-veliki.1384894); партите( 190 г. пр. Хр.224 г. сл. Хр); сасанидите( 227-651 г.);  Арабкия халифат и още други. През първата половина на XX в. Иран се нарича Персия и за герб на знамето си и държавен символ има лъв с меч. България се измества на юг от р. Дунав и досега отстоява териториите си срещу различни завоеватели. 
               При дългогодишно съседство е нормално да навлизат думи от едната държава към другата и обратно, дори и когато езиците и етноса са съвсем различни. Сходни думи намираме и в другите езици от региона-таджикски, кавказки взици, чувашки. Всичко показва, че е имало търговски връзки между съседните на Бактрия и Балхара държави.



Гласувай:
35



1. solinvictus - Старата родина на България е в ср...
12.12.2016 21:52
Старата родина на България е в средна Азия. Докато са били на старото си място, като се има предвид произхода им става ясно, че езикът им на общуване съществено се е различавал от сегашния. Един от езиците, които са приличали на българския е персийския. Персия е била съседна държава с Балхара и Бактрия- старите български държави. ==================== що пишат надписите си на т.н. грцки? И какви са фактите в потвърждение ,че в азиятските пущинаци ни е била родината ,може би на вас е била ,но на нас българите ,едва ли!
цитирай
2. barin - Здравей, solinvictus, мисля, че ...
12.12.2016 21:57
Здравей, solinvictus, мисля, че покрай походите на Александър Велики гръцкия език навлиза дълбоко в средна Азия и се използва по-късно. Гръцкото влияние е голямо, дори някъде съм срещал "Гръко-бактрийска държава". Александър Македонски се бие с Бактрия и Согдиана- една държава, разположена северно от Бактрия. Поне аз така си го обяснявам.
цитирай
3. anin - https://www.youtube.com/watch?v=neNV67mqGco
12.12.2016 23:04
Епизод от поредицата 'Новото познание', предполагам, че ще ти е интересно :)
цитирай
4. megavselena - Прародината на старите арийци е на ...
12.12.2016 23:36
Прародината на старите арийци е на Балканите. Благодарение на Стефан Византийски ние знаем, че древното име на Тракия е Ария. Самите индийци смятат, че саките са потомци на кшатрия – воинската класа на арийците. Да не забравяме сведението на Аристофан, че саките са траки.За древни балканци в Средна Азия разказва Плиний Стари локализирайки траките сарапари до Бактрия. Същият автор разполага кикони, туни и бризари на северозапад от Индия. Киконите са тракийско племе споменато от Омир, за туни, тюни пишат Херодот и Тукид, а в западна Тракия са локализирани бризеите.Съществува изобилие от данни за тракийски преселения в Средна Азия и тяхното влияние върху местното население. Обитавалите Азия сарапари, кикони, туни, бризари, масагети, алани, сармати, скити са с балкански корени. Присъствието им в земите на индийци, перси и др. е само колонизация, нищо повече.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави Барин и Мегавселена!
13.12.2016 00:09
Отлично обяснение, защо Българите са в Средна Азия Те не са кореняци там, а са пристигали на вълни от Балканите, последната с Александър Македонски Согдиана, столицата на Бактро-Согдийската империя е най- големия град в света тога Пред нея Атина е село 20 пъти по- малка поне по жители
И после се връщат по родните места Това обяснява и наличието на персийски думи в езика ни Вероятно и титлите са персийски Това обаче не означава, че сме перси
Нима като имаме генерал , президент сме французи?
Ъгъл според мен е международна

Лека нощ!
цитирай
6. barin - Благодаря на Ани, Лео и Мегавселена ...
13.12.2016 06:12
Благодаря на Ани, Лео и Мегавселена за допълнителната информация по темата. Изгледах предаването за генетичния код на българите. Като сме съседи с персите и още много народи не сме такива. Били сме в Европа много преди другите народи и всички са дошли от Азия- от различни краища. Тракийски преселения има много. Поздрави на тримата!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
13.12.2016 09:26
Собственика на името ни-" Служебното" от коментар едно е голям" патриот"
Той смята ,че предците ни, освен ,че са били некадърни сами да се именуват, са били и крепостни селяни Не са мърдали от тука!?
А точно там" в азиЯтските пущинаци" се е родило името ни И Бълтарите, които ръководят последователно двете империи-Согдианска и Кушанска, се завръщат в земите на предците си, с името Дълги години са били преди това в днешна Украйна и отчасти - в Русия
Създават държава в Тъмните векове Ами имат многовековен опит, не са обикновени номади, затова!
А, че сме се пръснали по света ,говори и фактът, че България е признатия център на Европейската цивилизация

Хубав ден , приятелю!
цитирай
8. iliyanv - Пълнено шкембе с ирански глупости
13.12.2016 10:13
50% от "българските" думи са турски заемки, другата половина - международни заемки , звучат подобно в много езици.Пример:
шкембе - турска дума
дувар - турска дума
халва - турска дума
салата - среща се в турския почти същото звучене/салатъсъ
бахча - турска дума/бахче
чешма - правилно си я мислил за турска - чешме
берекет - чисто турска дума
Бегай на преглед спешно, има седмица на психичното здраве с безплатни консултации.
цитирай
9. didanov - здравей барин, поздрави за материала
13.12.2016 10:58
освен персийско-български речник има също тракийско-български, санскрит-български, хетско-български и скито-сарматски български аналози и сходни думи, което именно затруднява да се определи с точност как и къде е възникнал българският език. За това и голямото разделение за произхода на българите, а той е комплексен съчетаващ много фактори. Все пак ако тръгнем от най-старите цивилизации на бялата раса, то Прародината ни определено е на Балканите. Има обаче два вида колонизатори - такива които оставят след себе си пепел и руини (монголи) и такива, които повдигат по-изостаналите народи. Не случайно българите сме от вторият вид. Имаме и поне една основателна причина за разселване във всички посоки - Черноморския потоп около 5500г. пр.н.е.
Климатът преди 3-4000 години в Средна Азия не е бил пустиннен, напротив много благоприятен за земеделство и живот. Именно засушаването e една от причините за връщането на българите на запад. поздрави
цитирай
10. leonleonovpom2 - Турските думи в езика ни по- скоро са ...
13.12.2016 14:52
Турските думи в езика ни по- скоро са пикантерия С малки изключения си имат съответстващи-наши
Много от тях са взети от нас и приспособени
Езикът ни е уникален, затова и трудно се учи от други
Интересно ми е ведрина откъде сме взели, нали всичко е чуждо!
За ъгъл специално, произлиза от Онгъл , на френски е англ, оттам и името на Англия- на ъгъла
Кой от кого е взел?
Илиане, не ти прави чест подобно поведение Да, представяш се като клоун, но тук отдавна има регистриран По- добре него посъветвай!
Иван с нищо не те е предизвикал, не е длъжен да пише това, което ти харесва
А такова нихилистично отношение към нашиия прастар език е смешно, да се учим от език на овчари?!
Виждал ли си някъде крава от теле да суче?
Ако си виждал- имаш право
Дай и снимка- не рисунка! На крава, сучеща от теле!

Хубав ден , Иване!
цитирай
11. didanov - здравей барин
13.12.2016 18:08
името Иран идва от Ария, каквото е най-старото име на Тракия. Потомци на старите арийци се явяват и саките-народ обитаващ Средна Азия в далечното минало. За саките се смята, че са наследници на кшатрия – войнската класа на арийците. Днес саките са набедени за иранци, но още в средата на първо хилядолетие преди Христа, гърците са знаели прекрасно, че саките са траки и са отбелязали това съвсем ясно в своите литературни творби.
КВИНТ К. РУФ (I век)

Цитат №68

"…скитите, които населяват земите отвъд река Танаис, наближаваха, повикани на помощ от Бес… Река Танаис отделя бактрианите от скитите, които се наричат европейски. Тя служи и като граница между Азия и Европа."

Виж ти! - бактриани в Европа през I век...

цитирай
12. lion1234 - Нормално е да има сходства
13.12.2016 19:12
в лексиките на двата езика, доколкото те принадлежат към индо-европейското езиково семейство. Друг е въпросът, че много от цитираните думи - берекет, тефтер, бахча и пр. не са автентични български думи, а навлизат в езика ни като турцизми. За разлика от персийския и българския обаче, турският, редом с унгарски и финландски, принадлежи към угро-финската група.
Поздрави!
цитирай
13. morskipesni - Тези "български" думи са почти всички ТУРЦИЗМИ-ЗАЕМКИ!
13.12.2016 20:33
Молим те да не се излагаш така повече, ние не сме туземци-мангали!
цитирай
14. anonimen65 - za sporeshtite komentatori
13.12.2016 21:48
ako ne mislite sebe si za varhat i ne ste lubiteli na napadkite shte se saglasite s avtora na postinga edno dneshnite aziatski talazi,koito sa savremenni osmantsi da jiveiat do nas i v nashi zemi i da ne vzaimstvat dumite ni za predmeti,koito te niamat pak sam uchila ,che cheshma ne e turska ,a gratska duma. haide sega da vidim dali triabva da sme sigurni v tova,koeto sa ni uchili?viarvam, che dumata cheshma e balgarska ,no edva sled kato svobodno si mislia,che narod imal kanalizatsia v selishtatta si ne moje da niama duma za prisposoblenieto ,korto podava voda. kakva po etnos e dumata chuchur turska, balgarska ili gratska nashi sasedi se boriat da se izkara po stari ot nas i po kulturni i kradat de kakvo svariat samo da sa s edni gardi po napred. zashto li e tova sigurno shte ima Boji sad i te se boriat da se dokajat kato Bojiite detsa shte uspeiat li da izlajat sadnika ili shte ni iztepat i zalichat s aziatskite divi ordi Azia e bila vinagi diva za tova i vseki balgarski tsar se e boril sreshtu tiahnoto nashestvie v Evropa staraeiki se da opazi evropeitsite ot gtovanshtinata , kovarstvoto i marliavostta im
цитирай
15. barin - Здравейте, читатели. Два дена ме ...
14.12.2016 21:37
Здравейте, читатели. Два дена ме нямаше и очаквано темата предизвика дискусии и противоположни мнения. Първо искам да благодаря на Лео, didanov и anonimen 65 за подкрепата, която оказаха за написаното от мен. Написал съм, че като сме от Азия не трябва да се срамуваме, защото"Климатът преди 3-4000 години в Средна Азия не е бил пустиннен, напротив много благоприятен за земеделство и живот. Именно засушаването e една от причините за връщането на българите на запад". Затова в народното творчество на българите личи страх от засушаване, има персонаж"огнен змей". Думите, които съм написал в таблицата изглеждат на турски( не всички), но турците са много по-късни от персите. Те завладяват територията, която свързва близкия с далечния изток и заимстват много думи от тях. Селджукските турци са от X в., а османските, които стъпват на Европа- от края на XIII в." Това обаче не означава, че сме перси
Нима като имаме генерал , президент сме французи?". Ние сме си българи, дошли първи в Европа и дали цивилизационен облик на много народи. Доста съвременни държави трябва да са ни благодарни": Русия, Украйна, Сърбия......Всички държави, които сме създали са имали разцвет и са строили градове, крепости и канализация. Конкретно за тази тема- не смятам, че съм се изложил, както пиша mnoirskipesni. По-скоро е дискусионна, а не слаба. Мангалите идват от Индия и нямат нищо общо с България и древните българи. Никъде не съм писал., че думите на персийски, които много приличат на нашите са чисто персийски. Дори съм написал, че "Говоримо между българския и персийския език има голяма разлика". Така съм видял нещата и затова са описани по този начин от моята гледна точка, като любител историк. Като пиша за похода на Александър Велики имам предвид точно, както пише в коментарите за последния поход на изток и връзката между народностните групи, сформирали българския етнос. Освен изброените по-напред , поздрави и на lion1234, solinvictus и anin.
цитирай
16. solinvictus - името Иран идва от Ария, каквото е ...
16.12.2016 00:18
didanov написа:
името Иран идва от Ария, каквото е най-старото име на Тракия. Потомци на старите арийци се явяват и саките-народ обитаващ Средна Азия в далечното минало. За саките се смята, че са наследници на кшатрия – войнската класа на арийците. Днес саките са набедени за иранци, но още в средата на първо хилядолетие преди Христа, гърците са знаели прекрасно, че саките са траки и са отбелязали това съвсем ясно в своите литературни творби.
КВИНТ К. РУФ (I век)

Цитат №68

"…скитите, които населяват земите отвъд река Танаис, наближаваха, повикани на помощ от Бес… Река Танаис отделя бактрианите от скитите, които се наричат европейски. Тя служи и като граница между Азия и Европа."

Виж ти! - бактриани в Европа през I век...


Aзия е това ,което знаем сега от 13 век
цитирай
17. solinvictus - Къде са тия държави дето били съз...
16.12.2016 00:21
Къде са тия държави дето били създавали българите по пътя НАТАМ И НАСАМ?Някакви факти има ли или само леонско спаратоковски глупости?
цитирай
18. solinvictus - В средна Азия няма и една паница с ...
16.12.2016 00:25
В средна Азия няма и една паница с "тамгъта" пък за канасюбиги и двата коня нищъ и да си помислям...къде са надписите,монетите и т.н....има скитски,партски,бактрийски и прочие монети...български НЕТ!!!
цитирай
19. get - Barin след като сте писали за неолит ...
16.12.2016 18:33
Barin след като сте писали за неолит Дуранкулак и "Варна-Хаманджия" - НЕ ПРОСТИМО Е ... Да не се замислете и поставите ВЪПРОСА?

А. Даваните от вас паралели фарси - български, от кога съществуват?
Б. Кога е заговорен първо фарси и къде?
В. Доколко тези фарси(персийски) думи НАМЯТ АНАЛОЗИ в Прото-евро-индийският език?
Г. Къде първо се е появило това население, което е заговорило именно този ПРОТО европейско-индийски език ... тъй като се вижда фарси-явяващ се от тази група(семейство ) езици е ТОЧНО ПО СРЕДАТА на ПЪТЯ между ЕВРОПА и ИНДИЯ?
... можем да си поставим и последващи въпроси - които ни водят към ОСНОВНИЯТ ВЪПОС - За ПОЛИ или МОНОГЕНЕЗИСА пи появата на Европейската цивилизация и ... Език?
цитирай
20. barin - Здравей, приятелю get., Отдавна не ...
17.12.2016 11:59
Здравей, приятелю get. ,Отдавна не си посещавал блога ми, но ми е приятно да отговоря, доколкото мога на поставените въпроси. За близките думи, част от които ми звучат турски забелязах, когато четох доклада наИлия Вълков и прегледах българо-персийския речник. Дадох връзка между езиците, защото подобните думи бяха много( дал съм само една четвърт). Мисля, че езика фарси се заражда на основата на по-стари езици, на които са говорили мидийския народ и други околни. В Персийската империя след цар Кир се е говорило на староперсийски, който е заменен. За Прото-евро-индийския не зная достатъчно, но ми даваш добра идея да проуча въпроса. Езикът фарси е от индо-европейската група. Спада към иранските езици, където са още скитски, сарматски, авестрийски, багтрийски, согдийски, пущунски, осетински. Повечето сега са неговорими, а някои се използват от малки народностни групи.
Поздрави!
цитирай
21. indiram - Здравей, Барин!
20.12.2016 16:17
Поздравления за заглавието, Барин!
Общи думи в българския и персийския език
А, такива общи думи, дават определени отговори! ...
Защото, време е вече да разместим словореда и да казваме -
БЪЛГАРСКИ думи в чуждите езици,
а не както дълго време ни се внушаваше - чуждици в Българския език!

Много хубав материал!
Поздрави!
цитирай
22. barin - Здравей, indiram. Ако се задълбоча ...
20.12.2016 22:18
Здравей, indiram. Ако се задълбоча ще намеря общи думи и с други езици, които да изглеждат изненадващи. Навлизането на думи в езика на съседните държави в двете посоки е необратим процес. Отдалечаването на езика при един народ, който живее разделен- също. Така се получава при бесарабските българи и народностите, сродни с нас на територията на Русия.
Поздрави!
цитирай
23. tres1 - най-древният език
30.12.2016 11:00



Древният ведически санскрит – един от най-старите индо – арийски езици, е произлязъл от древния български език на нашите прадеди, населявали земите ни от най-древни времена. Нашите праотци не само са дали начало на световните езици на човечеството, но са и предали и най-древните религиозни учения и мъдрост на съвременното човечество. Българите са най-стария човешки род, който се е разселил на Изток и на Запад, на Север и на Юг по цялата земя.

Това се потвърждава и от факта, че хиляди български топоними са разпространени из цялата Земя, а най-много от тях са запазени в Индия (http://www...1-01-52-24) с разпространението и запазването на санскриткия език като езика на свещените Веди (от древнобългарския глагол ведам, зная) на шрутите (чутите), предаващи от ухо на ухо древна религиозна мъдрост, още преди възникването на писмеността.

Тази най-древна религиозна мъдрост е произлязла от нашите земи, а впоследствие разпространена из целия свят и световните религии- индуизъм, будизъм, християнство, ислям.

Учените са се обединили около идеята, че има обща Прото индийско-арийска религия и един общ език, който се е разслоил на различни езици (Вавилонската кула). Досега обаче е скриван фактът, че този прото език е древнобългарският език, говорен и до днес от българите, а българските руни са най-древната писменост в света!

Доказателства за общи думи, преминали в санскрит от българския език можем да намерим в следните общи думи:

kara -to act, work, - Sanskrit, also karma - action, deed, work, fate. - КАРАМ - карма

tamas - sloth, darkness – Sanskrit - ТЪМНИНА

kala "black, dark blue" Sanskrit – калугер – чернодрешковец

jam - to eat, chew - ЯМ

kad - eat - Sanskrit – кът, кът за кокошки – яжте, яжте

kanana - throat- Sanskrit, - kanta –neck гърло. Викна кански !!!!!

stri - woman - Sanskrit - стрина

sakha "friend" Sanskrit, - съкъ - приятел

dina "day" Sanskrit, ден, and dinakara "Sun." – който прави деня

Veda Sanskrit – ведам, знам

kakh/gaggh - to laugh - Sanskrit – кикотя се

tan- to sound - Sanskrit, - звуча, тананикам

tantra - instrumental music, musical note - нота (тананикъм, зън-зън, зигъра-зан; на английски sing - пея)

kupa - well, pit - Sanskrit – копая дупка

bala - strength, stoutness – Sanskrit – боила

bal "to live, be strong" Sanskrit – бол, силен, много

yug - to join,unite, mix-Sanskrit, - впрягам в иго, в ярем

also yoga -union, a spiritual discipline - иго, впряг, ярем, дисциплина

lul - to shake, agitate,- Sanskrit (люлея се)

dvau - two – Sanskrit – две

tri - three - Sanskrit – три
(http://rechnik/)

Brahman - Sanskrit brahman; literally, growth, evolution, swelling of the spirit – бреме (нося), бременност, пълният с живот Абсолют – Браман (бремен)

chakra - Sanskrit cakra: wheel - колело, чакрък

Shruti - чути, предавани от ухо на ухо знания от Веда, неподвластни на времето

Смрити - смърти (смърт) - запаметени знания от Веда с временен характер на тематиката

"Tat Tvam Asi" - Това съм аз! (аз съм Истината!)

Този религиозен израз на санскрит е от древните индийски Упанишади и дори от още по - старите индийски Веди (от древнобългарския глагол ведам, зная)! Той е основният постулат, върху който се гради религията Веданта (отново от ведам - зная), религията на истинското духовно познание, навлязла в Индия чрез древните българи траките.
Ето защо Веданта и нейната Йога система (система за свързване с Бога) изобилстват от български думи:
БОГАМ - така се нарича на санскрит състоянието на върховно блаженство и единение с Бога (с Богам);
БОГАР (човек на Бога, българ) е името на древен мъдрец от Южна Индия, прочут мистик, познавач на древните билки и скрити знания, за когото се твърди, че се е появил в Китай като Боян, където се е прочул като Лао Дзъ (http://palani/bhogar-biography)
ДИРА (от българското диря, дира - търся) - човек, който търси и реализира единението с Бога и оставя диря и у другите със своето просветление!
ЖИВА - душа, това, с което върховният Бог Първичното съзнание Пуруша вдъхва живот в Първичната Праматерия Пракрити
ПЪРВАТИ - Първата Богиня-майка или още Деви
БУДА - Будният, просветленият е от племето на Саките (Скитите или Траките според древни летописци), и е бил със сини очи.
От племето на Саките е и Рама, един от най-изявените духовни водачи на човечеството преди Буда.

Според древните скрижали на Пураните племето на Саките се е наричало още племето на Слънцето и е обожавало Бог Сурва или Сурия, Бога на Слънцето, в така наречената Коладев - Коледа (семейно празнуване на божеството), български народен древен празник и до днес !!! А самият Буда е проповядвал на учениците си в Сарнат или Гората на сърните, чието българско значение и звучене се е запазило и до днес. Бащата на Буда Свободана и майка му Мая са с типичните български имена. http://en/wiki/Shakya

Бог Сурва (Бог на Слънцето) е едно от 5-те проявления на върховния Бог, като другите четири са: Вишну (Поддържащият живота), Шива (Трансформиращият, пробразяващият живота), Деви (Първата / Първати, Богинята - майка, женското начало), Вигниса / Ганеша (Бог на интелекта и мъдростта, този, който премахва пречките).

Намираме тази най-древна религиозност на земята най-напред в пред-тракийските обичаи на нашите деди, и в легендите за Орфей, и в тракийските вярвания и обичаи, и в народните ни песни и обичаи.

Намираме я и при Заратустра и в езика Авестан в Иран, а оттам религиозната традиция е пренесена и запазена въд Ведите и Санскритския език, Гитите и Упанишадите на Индия.
Намираме я и при древните египтяни и техният Бог на Слънцето, Богинята - майка на плодородието, Бога Шива или Хор на пробразяването и смъртта.

У нас българският език продължава да е пазител на древната религиозност на нашите деди, като доказателства за това са запазени и в прочутата Веда Словена – сборник от началото на 20ти век, в който са събрани български народни песни от района на Родопите и Странджа. Веда Словена разкрива пряка връзка от българската към индийската духовност. Преди 150 г. в Родопите пеят за Вишну, Агни и Сива (Шива). Откъде поробените българи знаят за тях и ги носят в народните си песни? http://www.spisanie8..n

И защо Веда Словена е така преследвана и неразпространена от нашите културни институции, отговорни за запазването на живия български дух, като дори и малкото й версии в интернет са сваляни и скривани!?

Характерно за езика и духовността на първите хора на земята – българите и българския им език, е вярата в единен Бог, който има три проявления Тримурти - Брама (Създателят), Шива (Преобразителят) и Вишну (Поддържащият живота); характерно е и почитане на Майката Природа и обожествяване на нейното плодородие, еднакво почитане и на мъжкото, и на женското начало в света, за което говорят множеството предтракийски и тракийски каменни олтари.

Природните стихии са били разбирани с проникновение поради заложеното в древните българи чувство за единение с природата и нейните сили. Древните българи са считали стихиите за свои братя и сестри и неправилно днес се интерпретира уважението на човека към природните сили за наличието на някакво многобожие и езичество. На всяка една природна стихия древните българи са дарили име и са я почитали като част от кръговрата на живота. Така например:
- Деус е Небето и бащата на всички природни стихии. Това е Небесният баща Сабадеус (Сабазий), който е почитан като Тракийския конник в тракийската религия. По-късно той е наречен Зеус или Зевс (Гърция), а също и Юпитер (Римляните), Дионисий и така нат.
- Сурва, син на Деус (Сабазий) е Слънцето или светлината, което язди колесница със седем коня (седемте планети), което говори за доброто познаване на астрологията от нашите деди.
- Агни е Огънят и неговият брат близнак Индра Гръмотевицата,
и още много други древни наименования на природните стихии, които с времето и със загубата на човешката неразривна връзка с Единството на Природата са били обожествени в пантеон от богове.

Преклонението пред Единия Бог в древните българи обаче е недвусмислено и то е пренесено както в древната персийска, в древната индийска, древната китайска, така и в древната египетска религиозност. Характерен за нашите деди е бил стремежът към единение на човека с Бога, символизиран от широкоразпространения древно български тракийски знак:
Този знак олицетворява вечния стремеж на човека от най-дълбока древност до днешни дни да се слее с Бога.
Едновременно с това Абсолютният Бог е почитан и в своето женско проявление и начало на Майката Природа с нейното плодородие и изобилие.

Древните българи са водели естествен и в пълна хармония с природата живот, като за тях кръговратът на живота и смъртта е бил приеман като възможност човек да научи Божиите уроци по време на своя настоящ живот. А смъртта е била облекчение и завръщане към Бога Създател. Ето защо при траките виждаме запазени тези древни религиозни учения с ритуалите им на тъгуване и оплакване при раждане на новороденото, което има да премине през тежки житейски уроци; и веселие и празнуване при погребенията, които са изпращали душите отново при Създателя им за покой и мир. Ето защо траките не са се страхували от смъртта и са плашили до смърт своите врагове в битките.

Древните българи са познавали и силата и геомагнетизма на Земята, за което свидетелстват и мегалитните каменни оброчища, както и скалните пещери и ритуални места, в които древните са се зареждали с енергията на Земята. На принципа на използване на земния геомагнетизъм и превръщането му в енергия са построени и древните пирамиди, с които е осеяна цялата земя, включително и по нашите земи. Местните жители и в Америка, и в Китай, и в Египет говорят, че тези ненадминати по своето съвършено строителство пирамиди и мегалитни структури са построени от едри бели хора, рижи или руси със сини очи, каквито са и характеристиките на нашите прадеди траките.

- http://eklekti/д...вателите-на-ам/

- http://www....&type=1

Цяла Америка е осеяна с останките на древните великани, дошли в тези земи преди индианците и построили многобройните пирамиди. Те са рижи, високи от 8 до 12 стъпки, облечени в кожени доспехи и често погребвани с мечовете им. Една такава плоска пирамида се нарича хълма на Спиро! (http://atlanteangardens/2014/03/who-were-ancient-giants-of-north-america.html)

Когато конквистадорите нападат инките, те били учудени от посрещането им от местните като богове. Индианците наричали конквистадорите Виракоча - те ги смятали за онези същите древни българи: грамадни бели хора с рижи коси и сини и зелени очи, които преди векове били на американска земя и донесли своите умения в земеделието, строителството, златарството на местните индианци. А след това внезапно заминали през морето както били дошли - с лодки.

П.С. За съжаление никой не се осмелява да ги нарече Българи - дори и сравнително прогресивни исторически сайтове - въпреки очевидните факти по нашите земи, свързващи нашата най-стара на света култура и цивилизация с древните строители на мегалитите в Америките и навсякъде по света. ()

Бинарният код, залегнал в основата на създаването на днешните компютри, е създаден преди поне 5000 години. Можем да го намерим отбелязан за първи път в 64-те хексаграми на Книгата на Промените - на древен китайски език Жоуий или още И-Дзин.
Според Китайската митология автор на Книгата на Промените е Пао - Хси (наричан още Фу Хси) - един от трите главни суверена на Китай, дарили на китайците земеделието, риболова, билкарството, металолеенето. Тези герои на китайските легенди ...са били дълголетници и са представители на древните българи - скитите, навлезли в Северозападна Индия, а след това и в Китай през третото хилядолетие преди Христа. Техни са мумиите на високите зеленооки хора, облечени в български вълнени носии и с калпаци на главите. Те са били мистици с тайно познание за света и природата и са били почитани от местното население като полубогове. (http://www-origins/news-general/creation-binary-code-inspired-5000-year-old-text-001468#.UyzEtRBYDh0

Древните българи са били огромни светли хора със сини очи, рижи или руси, които са живеели много по-дълго от нас. Това са и така наречените нефилими или исполини в Библията. Първите хора са били различни от днешните хора - защото климатът е бил различен - по-влажен, с огромна растителност и огромен животински свят. Постепенно климатът на Земята се променя - и хората, и животните, и растенията се смаляват, за да се изхранва, човекът трябва да развива земеделието. Нашите деди са първите земеделци, първите занаятчии, първите развили писменост. Въпреки, че вече не сме толкова големи и не толкова руси, генът ни остава непроменен - генетичните изследвания доказват, че генът на българите е оригинален и непроменен в продължение на хилядолетия. http://kolevm38..-sa-.1225222

Едни от най-древните мегалитни строежи се намират на Небет тепе в Пловдив (Evmolpia)-4-5 хилядолетие пр.Хр. Там ясно може да се види по размера на използваните за градежа блокове как ръстът на хората се е смалявал с хилядолетията.
По време на разкопките на този обект 1985-87 г., той се охраняваше и консервираше за поколенията. По сведение на археолози, участвали в тези разкопки, от тогава обектът на Небет тепе е оставен умишлено на произвола на съдбата, за да изчезнат и последните сведения за него. Междувременно всичките доказателства и артефакти бях "случайно" запалени и ограбени. Става въпрос за 16- годишните пручвания на Евмолпия от археолога Атанас Пейков.

У нас много от тези мегалитни или циклопски градежи са били умишлено разрушени и накълцани на чакъл по време на турското робство. Под земята ни има още много доказателства - но някой не иска и не дава възможност да се копае, или ако го прави, праща своите слуги, които веднага да скрият и изнесат в чужбина неудобните артефакти.
Людмила Живкова имаше властта и силата да разпространи истината за древната слава и величие на българите. А това беше крайно опасно за някои - и тогава, и сега.
Прави ми впечатление колко много е бързала да събира фактите и да търси съдействието от страни като Индия и Мексико, които пазят многобройни неоспорими доказателства за нашето древно присъствие там - посетила е тези две страни една след друга малко преди да умре по странен начин ...

Въпреки всичко обаче, въпреки робствата, и днес в народната мъдрост на българите е запазена онази древна религиозност на дедите ни, която продължаваме да пазим с многобройните си пословици и поговорки, песни и предания, житейска мъдрост и упование в Бога.

Историята на България е историята на човечеството от неговото първоначалие. Ако се разбере за България, ще се разбере и останалото - че хората не са произлезли от маймуните, а от Бога и че са познали Златен век в зората си, това, което в Библията е наречено Раят. След този Златен век обаче хората са тръгнали стремеглаво надолу - в Библията това е моментът на човешкото падение и отклонение от Божията истина на Мирозданието.
Разбира се, в Библията всичко е описано иносказателно. Докато в нашата българската история истината е очевидна - някогашната ни древна българска култура е била културата на единението с Природата и със законите на Божието мироздание. Българите са Божият народ, запазил и до днес божествените си качества - любов, сърдечност, доброта и човешка естественост. Тези качества, според много мъдреци - и наши, и чужди, ще помогнат да се възроди човечеството и ще го спасят.

Когато християнското учение се появява по нашите земи, ние сме едни от първите народи, които го разпознават и признават неговата божественост. Ранните християни са обитавали българските земи от самото начало на християнството и те дават началото и на богомилското движение, и на исихазма в православието.

Българската народна мъдрост е тази, която запазва православното християнство от посегателствата на политическите заигравания на запада, както и от войнстващия псевдо ислям на изтока и Турция.

Пак българската народна мъдрост ще е тази, която ще спаси българите от нечовешките модернистични времена на бездуховния неолиберализъм и неговите псевдо толерантности към античовешки перверзии като хомосексуализма и педофилията, насочени към разрушаване на божествената връзка родители-деца, мъж-жена, дух и материя.
цитирай
24. barin - Здравей, tres1., Написал си много ...
30.12.2016 20:54
Здравей, tres1., Написал си много за санскритския език и9 връзката му с протобългарския. Коментарът ти е пълен и изчерпателен, достоен за отделна тема, която да се яви като9 продължение на моето написано в леко по-различна насока. Благодаря, че ми предостави нова информация за думите и общото между българския и персийския език. Преданията и легендите не може всички да са измислица. При много народи, раздалечени на огромно разстояние и без пряк контакт в исторически план има общи неща. "Пак българската народна мъдрост ще е тази, която ще спаси българите от нечовешките модернистични времена на бездуховния неолиберализъм и неговите псевдо толерантности към античовешки перверзии като хомосексуализма и педофилията, насочени към разрушаване на божествената връзка родители-деца, мъж-жена, дух и материя.". Поздрави и весело посрещане на Нова година!
цитирай
25. tres1 - Дерзай приятелю !
31.12.2016 15:06
Имаш моите най-добри пожелания за празника и за една успешна и плодотворна нова година !
цитирай
26. slavian - не става така
05.02.2017 13:17
Не може да се докажат само с етимология общи корени. Виждам също думата "ъгъл" която гърците са я определяли като тракийска. Някяой тук спомена, че според първоизточници с Александър Македонски много думи са пренесени в онзи край, а не обратното. Като почнем да изваждаме само думи може да докажем, че сме и римляни и франки. В Мексико има думата тепе, която озачава планина. И с тях ли сме с общи корени? Просто не ства така да се правят надеждни изводи.

Много хора днес продължават да броят общите думи в българския и руския, а не знаят, че те са пренесени с църквата, без да е имало никаква миграция на хора и това е безсмислено.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626309
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031