Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2016 22:57 - Археологически комплекс Дуранкулак
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5781 Коментари: 8 Гласове:
31

Последна промяна: 04.12.2016 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                Дуранкулак е село край Българо-Румънската граница, разположено на Северното черноморско крайбрежие. До него има къмпинг Космос, а до границата разстоянието е около 3 км. До селото през 1974 г. започват археологически разкопки, тъй като има набези на иманяри и се намират интересни предмети. Разкопките се ръководят от Хенриета Тодорова и Тодор Димов. Наскоро имах възможност да чуя доклада на Тодор Димов за културата Хаманджия и археологическите разкопки край Дуранкулак. Беше много интересен и очаквам да го публикуват на страницата на историческата конференция"България в световната история и цивилизации- дух и култура". Намерените неща и откритите артефакти са изключително интригуващи. Рядко се намират толкова много предмети от едно място. ,
                 Находките най-вече се намират на Големия остров и в местността Нивата, където се намира друго забележително откритие – най-големият некропол в Европа. По-стар е дори от Варненския некропол и се определят като „Българската Троя“ поради тяхната възраст и изключителна значимост. На югозападния бряг на Дуранкулашкото езеро има землянки от първите земеделци на Добруджа (5100 – 4700 г. пр. Хр.), могилни погребения от протобронзовата епоха (3500 – 3400 г. пр. Хр.) и късноантичен сарматски некропол. Там са разположени и некрополите, оставени от хората, населявали Големия остров в езерото. На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира енеолитна селищна могила (4600 – 4200 г. пр.Хр.), която е паметник на културата с национално значение. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300 – 1200 г. пр. Хр.). Като говорим за Дуранкулашкия некропол винаги годините са преди Христа( погрешно писани на много места в различни източници преди новата ера).
             Големият остров е селищна могила с дебели от времето културни напластявания. Откопаният културен пласт до равнището на сегашната повърхност на Големия остров е достигал на места 2 метра. Днес по цялата територия на острова се виждат основите на къщи изцяло от камък (изключителен факт за тази толкова отдалечена епоха преди 6000 – 6500 години). Къщите обикновено имат преддверие и  помещение с размери средно около 15 mІ. В центъра са разположени останките на огромен за същата епоха дворец (над 300 ).
На Големия остров, от източния бряг на 26 м навътре в скалния масив е изсечен древен Тракийски пещерен храм на богинята Земела ( 3 в. пр. Хр.). богиня на земята, растенията и плодородието, отъждествява се с майката на бог Дионис Семела. Светилището представлява две успоредни пещери ниско на равнището на езерната повърхност. То има внушителни размери. Открито е едва след като сводът се е срутил от само себе си наскоро.
Некропола на Големия остров            На западния бряг на езерото са проучени некрополите към селищата, изграждани върху Големия остров. Теренът е с наклон на юг и гробовете са терасовидно разположени. Праисторическият некропол е съществувал приблизително 1000 години края на 6 – 5 хил. пр. Хр. Открити са 1220 гроба – 586 от късния неолит и 604 от всички фази на халколита. Гробните съоръжения представляват вкопани на различна дълбочина правоъгълни ями, ориентирани север – юг. През халколита те са били маркирани с необработени каменни плочи, покриващи или ограждащи ямата.
               Богатите находки от селищата и некропола край Дуранкулак хвърлят светлина върху всекидневния живот на древните хора, погребалните им практики, представите за отвъдното, социалната структура, културните контакти и търговски обмен. По това време Добруджа е била населена от носителите на културите Хаманджия. Те са обитавали района около Дуранкулак през следните периоди: - късната новокаменна епоха (неолит); ранната каменно-медна епоха (енеолит); средния енеолит; късния енеолит и преходен период от каменно-медната към бронзовата епоха. Дуранкулашкият некропол се свързва с културата Хаманджия, която се развива между 5500 г. пр. Хр. и 4500 г.пр.Хр. Както се вижда обхваща един дълъг период от около хилядолетие. Малко са световните култури, които достигат връх в определени направления и оцеляват хиляда години. Съвременик на нея е Караново IV. След време тя се премества по други места- Варненски халколитен некропол, Провадия, Сава, Цонево и други.
image
              Изглед към Дуранкулашкото езеро
                    Край езерото гнездят много птици. Природния комплекс е разположен на миграционния път Via pontica и осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Обектът е с международно значение за 3 гнездящи вида птици – малък воден бик, морски дъждосвирец  и черночела сврачка, както и от особена важност в национален мащаб за гнезденето на белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар,  индийското шаварче и още много други. 
            
Понеже наблизо минава международния път от Турция за Румъния движението е интензивно. Намерените тук останки от каменни постройки учените отнасят към ранния енеолит (4750-4500 г.пр.Хр.) и определят като най-ранната каменна архитектура в Европа. Открит е и единственият двуетажен каменен храм на Балканите от V хил. пр. Хр. На брега, срещу острова е открит най-големият праисторически некропол в Европа. Проучените гробове  свидетестват, че некрополът е използван дълго - през неолита и енеолита, при това непрекъснато от едно и също население. Това означава, че то е преживяло дълги години на мирен труд и спокойно обществено развитие.

Останки от некропола
           Богати на погребални дарове са предимно мъжките погребения. Даровете представлявали специална погребална керамика, украшения от мрамор и миди, а през късния енеолит - от мед и злато. Различията в погребалните дарове говорят за съществуването на изразено имуществено и социално разслоение на тогаващното общество. 
             В значителен брой от гробовете не са намерени кости, а само глинени антропоморфни фигурки и погребални дарове, типични за останалите погребения, Това вероятно са кенотафи - символични гробове на хора, загинали далеч от селището си, вероятно по време на война. С течение на времето техният брой се увеличава.

            Има разлика в погребенията: мъжете са погребвани изпънати по гръб с глава на север, а жените и децата свити странично, около тях са полагани сечива, храна, дарове, съдове и вотивни фигури. Впоследствие жителите на селището изоставили обичая да слагат в гробовете животински кости, а вместо тях поставяли брадви, мотики и други оръдия от рог, също и  "шевни комплекти" - т.е. кремъчна стъргалка, шило от кост, гладилка, мидена черупка. В тези гробове се появяват и първите украшения от мед и злато.Първите следи от човешко заселване на района се датират от 5200 г. пр. Хр. Открити са по-късни селища, съвременици с Троянската война, от по-късни времена(култури Кослоджени и Бабадаг), античен некропол от елинистическо и римско време – гробни съоръжения, между които и гробници-катакомби, оставени от разположената на север голяма скитска и сарматска племенни общности на брега на езерото, а също и някои по-малки обекти и съоръжения.

image) Златни накити от халколитния некропол в Дуранкулак
                     
Проучванията на погребенията показват, че западните брегове на Черно море са били люлка на най-древната цивилизация на човечеството. Открити са много руини и находки, които свидетелстват за древна не съвсем известна доскоро цивилизация. Сред намерените предмети по-важните са:  древна каменна архитектура от V хил. пр. Хр., основи на каменни къщи, останки от дворец, глинена женска фигура (IV хил. пр. Хр.), съд с капак с издълбана украса, изобразяваща човешко лице (ранна каменно-медна епоха), чаша за вино (IV-III в. пр. Хр.), златни накити (късна каменно-медна епоха), поясна препаска (късна новокаменна епоха) и други. Къщите през каменно-медната епоха са имали внушителна и за днешните представи за дом площ - от 150 до 170 . Те са били ориентирани по посоките на света и са оформяли и най-древните улици в Европа.                  Мястото на некропола го наричат още" Българската Троя". Освен многото гробове от праисторически времена има няколко от по-късно време- Античността и дори от Средновековието. Oткрита e оброчна плоча на богинята Кибела и други находки от елинистичната епоха кантароса( антична керамична чаша за вино), амфорна тара и дръжки с печати от островите Родос и Тасос, Кос, Хераклея и други класически егейски центрове. Тук може да се види най-старата каменна архитектура на Европа. Намира се на  Големия остров Дуранкулак.                 Наименованията на точките от Черноморското крайбрежие в района на Дуранкулак, както и на самото село сега носят турски имена:        
               Край къмпинг "Космос" се намира нос Карталбурун (на турски Орлов нос), северно и южно от него се намират плажовете. Северният е с дължина 2.5км, достигащ до нос Сиврибурун (на турски Остър нос - границата с Румъния). Морското ни крайбрежие съгласно Лоцията започва от Сиврибурун и завършва на юг с Резово. На юг има плаж, дълъг около 7 км и се разпростира до нос Крапец. Думата Крапец не е от турски произход. Предишните наименования на географските точки не са ми известни. Като гранична зона преди е бил по-строг режима за отиване, но сега няма проблеми. Големият некропол още не може да се разглежда, но скоро и това ще стане. Близо до българо-румънската граница се намира паметника на загиналите в Дуранкулашкия бунт от 1 юни 1900 г. , когато селяните от Дуранкулак се вдигат срещу въведения от правителството данък десятък върху производството.  Дуранкулашкото  езеро е защитена местност и се намира на 6 км от границата на България и Румъния и на 15 км от град Шабла. В местността се опазват над 260 вида застрашени от изчезване животни, риби, птици и растения.
Дуранкулашко езеро
                  Археологическият комплекс в Дуранкулак ще засили интереса у хората от гледна точка на туризма в България. Може след време обектът да бъде включен във верига от обекти от типа"Сто национали туристически обекта" или "Петдесет малко известни обекта в България". Ако се продължи работата на археолозите може да се открият още артефакти и също да се засили интереса към Дуранкулашкия некропол и изобщо към Североизточна България.



Гласувай:
31



1. indiram - Здравей, Барин!
06.12.2016 22:21
Поздравления, Барин! - Много интересен материал!
...
Наименованията на точките от Черноморското крайбрежие в района на Дуранкулак, както и на самото село сега носят турски имена:
Край къмпинг "Космос" се намира нос Карталбурун (на турски Орлов нос), северно и южно от него се намират плажовете. Северният е с дължина 2.5км, достигащ до нос Сиврибурун (на турски Остър нос - границата с Румъния). Морското ни крайбрежие съгласно Лоцията започва от Сиврибурун и завършва на юг с Резово.
...
Бих поспорила за имената - мисля, че са си старо-български, а не турски...
А, за Дуранкулак - има ли някакъв превод?
И каква е тази Лоция? - кой я е начертал? - все пак, аз съм любознателна, а не съм историк - може би ще направиш разяснение, може и в следващ материал...

Като цяло, намирам материала за изчерпателен!

И, още нещо (все нещо ми хрумва), което също би могъл да разгледаш, ако прецениш - за културата Хаманджия - има ли връзка с Хам - единия от синовете на Ной?!

Поздрави!

Когато завърших основно образование, за отличен успех и примерно поведение, от училището ми бе подарена книга от Български автор - ПТИЦИ ДОЛИТАТ ДАЛЕЧИНИ ДАЛЕЧНИ - където бяха описани флората и фауната на Добруджа и Североизточна България... хареса ми изброяването на птиците в статията ти...
цитирай
2. barin - Здравей, indiram. Приятно ми е да ...
07.12.2016 21:26
Здравей, indiram. Приятно ми е да беседваме с теб по моите теми и да изясняваме взаимно някои детайли. За наименованието на носовете и заливите по българското черноморие информацията ми е от две книги на Трифон Трифонов- едната за цялото крайбрежие( морската ни граница), а другата е само за Шабла. Поне там ги пише като турски, а на юг- гръцки имена. Сигурно има и старобългарски, но малко са се запазили, защото като дойде нов владетел на територията обикновено ако говори на съвсем различен език сменя наименованията на обектите. По-късно някои имена се възстановяват, като Василико- Царево( Василевс- император- владетел) или например подобни, звучащи по-съвременно( Монтана идва от Каста ад Монтанензиум). Културата Хаманджия ми се иска да има връзка с Хам- син на Ной, но изглежда не. Археолозите, които са работили по разкриването ѝ- Тодорова и Димов са давали имената на много разкрити неща и има вероятност те да са измислили името. Лоция- сборно описание на точките по крайбрежието на държавата: заливи, носове, бухти( малък залив, а не сладкарско изделие), фарове, навигационни знаци, селища. Издава се на книга и периодически се осъвременява.
Поздрави!
цитирай
3. musicgirl81 - Прочетох с интерес. Благодаря! ;)
08.12.2016 16:43
Прочетох с интерес.
Благодаря! ;)
цитирай
4. barin - Здравей, musicgirl81. Опитвах се ...
08.12.2016 21:53
Здравей, musicgirl81. Опитвах се да намеря преди вртеме твоя профил, но не успявах. Сега може да посещавам страницата и да виждам интересни теми. Поздрави!
цитирай
5. flymore - С интерес
09.12.2016 10:14
прочетох поднесения материал, barin. Никога не съм посещавала това кътче на Родината ни и почти нищо за него не знаех. Чрез теб научих, за което благодаря!
Хубав петък и светли дни за цялото семейство!:)
цитирай
6. barin - Благодаря, flymore. Аз имам златна ...
09.12.2016 12:45
Благодаря, flymore. Аз имам златна значка от 100-те национални туристически обекта, но постоянно излизат нови, които не съм посещавал, като пещерата със цветните сталактити Венеца и светилище Харман кая.
Поздрави и приятен ден!
цитирай
7. ard - !
09.12.2016 14:02
Беше ми интересно да прочета материала за Дуранкулак.
Не знаех, че некропола е най-големият открит досега в Европа.
Благодаря ти, че популяризираш тези теми.
цитирай
8. barin - И аз ти благодаря, ard, че харесваш ...
09.12.2016 14:05
И аз ти благодаря, ard, че харесваш хубавите неща и оценяваш моето старание. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626472
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031