Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2016 22:14 - Културата Хаманджия
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3854 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 05.12.2016 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             Една малко позната култура, която се е развила в стари времена по българските земи е Хаманджийската. За нея малко хора са чували, а аз си обогатих информацията, когато ходих на 26 и 27 ноември на 21-вата Историческа конференция" България в световната история и
цивилизации -дух и култура". Вторият доклад беше за Хаманджийската култура" Археологическият феномен Дуранкулашко езеро в праисторията на Долния Дунав и Западното Черноморие. Култура Хаманджия в Добруджа", изнесен от Тодор Димов. Докладът скоро ще бъде публикуван в интернет- сайта на конференцията, а също по-нататък и евентуално издаден на книга. До момента са издадени само някои доклади в две книги: до 2010 г. и между 2010-2014 г. 
                  
Хаманджийската култура е свързана с културите, развили се край Варна, с. Караново( Новозагорско), където са няколко пласта, Винчи, Дуванли. Това са стари цивилизации, които са се развивали по съвременните български територии, а също и по целия Балкански полуостров. Историята на Балканския полуостров е свързана от дълбока древност до наши дни и развитието нна държавите и народите винаги се разглежда общо.  В Долнодунавския комплекс важно място заема културата Хаманджия. Културата Хаманджия е от неолита и халколита. Тя  е по-късна от културите Караново I и ІI (6200 - 5500 пр.Xp.). Тя цялостно се развива и е представена във всичките си фази в археологическите обекти край с. Дуранкулак в разкритите там селища и некропол. В последната си фаза тя постепенно прераства в къснохалколитната култура Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.) която създава първите вече многобройни произведения от технологично обработено злато в света. Археологическият обект се намира на острова има осем културни слоя, като най-старият датира от преди 5 500 год. пр.Хр. 
Археологическият обект в Дуранкулак
                Първите хора, които са обработвали злато са обитавали нашите земи.  Представителите на тази култура са правили идеално симетрични фигури, без да познават грънчарското колело. Използвали са калъп и са съединявали двете половинки на фигурата, като са потапяли ръбовете й във вода. Характерно за тази култура е каменната монолитна архитектура.Наскоро дои солниците край гр. Провадоия откриха следи и артефакти от стара цивилизация, много напреднала в някои отношения. Хората са обработвали злато около хилядолетие и половина преди шумерите, за които се учеше, че първи използват рудодобива, технологиите по обработка на злато, извличане на метали. 

                Богатите находки от селищата и некропола край Дуранкулак хвърлят светлина върху всекидневния живот на древните хора, погребалните им практики, представите за отвъдното, социалната структура, културните контакти и търговски обмен. По това време Добруджа е била населена от носителите на културите Хаманджия. Те са обитавали района около Дуранкулак през следните периоди: - късната новокаменна епоха (неолит); ранната каменно-медна епоха (енеолит); средния енеолит; късния енеолит и преходен период от каменно-медната към бронзовата епоха.
              Неолитът представлява новокаменната епоха и обхваща 7-5 хилядолетие пр. Хр., а енеолитът( халколит)-каменно-медната епоха, която е през 4000-3000 г. пр. Хр. Най-известното ни съкровище от халколита е Варненското халколитно съкровище.
              

Големия остров до Дуранкулак

               През ІІ-ІІІ хилядолетие пр.Хр. е открит бронзът. С бронзови накрайници на дървените рала обработката на земята става много по-бързо и ефикасно. С бронзовите оръжия – стрели, копия, мечове, войната и бойните изкуства също се усъвършенстват. В съперничеството за злато, земи и власт отделните племена враждуват и често воюват помежду си. През този период войната  става част от човешкото ежедневие. В края на бронзовата епоха има наченки на държавност.
                     
               По северното ни черноморско крайбрежие има много интересна история, свързана с културата Хаманджия, една от най-старите европейски култури. Тя се развива и процъфтява за голям период. Дуранкулак е широко известен в чужбина и към днешна дата е най-големият изследван обект от V хил. пр. Хр. на Стария континент. Неолитното селище, открито през 1978 г. се нарича"Дуранкулак-фаза Блатница". Сред научните среди той е популярен и с първото обработено злато от каменно-медната епоха; с най-старата каменна архитектура в континентална Европа; с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.), с пещерния храм на трако-фригийската Велика богиня майка Кибела и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ–Х в. Световната общественост сравнява Дуранкулак по значение с Троя, но с уточнението, че той е с около две хилядолетия по-стар от нея. 

Дуранкулак-фаза Блатница
                   
Какво разкриват археологическите разкопки, започнали прездалечната 1974 г. под ръководството на Хенриета Тодорова и Тодор Димов, когото за първи път видях по време на доклада в Историческа конференция" България в световната история и цивилизации- дух и култура" - 2016 г.:
             Първо е заселен югозападния бряг на Дуранкулашкото езеро, където е открито неолитно селище с частично вкопани куполовидни едноетажни жилища на най-древното културно уседнало земеделско-скотовъдно население в Европа съществувало от 5500 – 5400 г. пр. Хр. до 5100 – 5000 г. пр.Хр. Това е поселението открило на учените най-древната фаза Блатница на културата Хаманджия. Към 5050 г. пр.Хр. обитателите изоставят селището на брега, установяват се на острова срещу него, който днес той е полуостров с площ  около 19 декара и изграждат ново халколитно селище съществувало от 5100 до 3800 г. пр.Хр. Неговите къщи са с трапецовиден план с късата страна към север, ориентирани както и улиците му по посоките на света. Открити са 18 сгради, всяка от тях обитавал по един род от 15 – 20 души. Това е началото на енеолитната селищната могила възникнала на острова, в която са проследени 8 селища в слоеве едно върху друго. Първите 2 са от неолинтата култура Хаманджия, а следващите 4 са от халколитната култура Варна.
На брега на юг от изоставеното първо поселение в тази епоха в 5300 г. пр.Хр... в местността „Нивата“ възниква най-големият в света известен на науката палеоисторически некропол в който са локализирани общо към 1400 погребения и са проучени над 1200 гроба. Той е ползван над 1000 години до към 3800 г.. пр.Хр. Има разлика в погребенията: мъжете са погребвани изпънати по гръб с глава на север, а жените и децата свити странично, около тях са полагани сечива, храна, дарове, съдове и вотивни фигури.
            Тук
са първите каменни градежи в Европа. Стените на къщите се зидали на сухо от камък до около 1 м и от там нагоре се издигали с дебели глинобитни пояси, като се е ползвал и дървен материал. Покривът е двускатен покрит с тръстика, слама и сено, Площта на жилищата в план е от 150 да 170 кв. м, с дължина към ширина в пропорция приблизително 1/3, имали са две основни пространства. Възможно е във височина подпокривното пространство частично или изцяло да е оформяло втори етаж или каменните зидове да са били цокъл над който да е бил същинското обитаемо ниво. По отношение на строителството и градежите Хаманджийската култура е изпреварила много други световни цивилизации.  Една справка на периодите на развитие на човечеството:                
                Мезолитът е най-старата епоха при човечеството. Започва в Средна Европа около 9600 г. пр. Хр. Краят му е от около 5800 г. пр. Хр., а в южна Средна Европа- от около 4300 г. пр. Хр. От нея има намерени са много скални рисунки в пещери. Появяват се първите признаци на обезлесяване с цел земеделие.
             Неолит или новокаменната епоха е последната  каменна епоха (по българските земи от 6000 до 4000 г. пр. Хр). Новокаменната епоха не представлява точно определен хронологичен период, а се отнася до най-ранните фази на преминаване от събирачи към заседнал начин на живот. Развива се земеделието във всеки отделен регион.
От 10 000 до 8000 г. пр.н.е. те са ограничени до прости земеделски култури (диви и питомни) и до отглеждането на домашни животни.
                Медна епоха, наричана още халколит и енеолит- започва към 4000 г. пр. Хр. и приключва към 3000 г. пр. Хр. Открива се и се използва първия метал- медта, но остават да се използват и каменните оръдия на труда. 
                 Бронзова епоха- за раязличните райони по света обхваща различни периоди: Близкия изток- 3300- 1200 г. пр. Хр.; Югоизточна Европа- 3200-600 г. пр. Хр.; Средна Европа- 2200- 800 г. пр. Хр. Тук възникват цивилизациите в Месопотамия.
                     Желязна епоха- времето от края на Бронзовата епоха до завладяването на Великобритания от Римската империя към началото на I в. сл. Хр.




Гласувай:
19



1. indiram - Здравей, Барин!
03.12.2016 22:40
Културата Хаманджия
Много интересна тема! - Поздравления, Барин!

...забелязах израза - хилядолетие и половина - 1500 години ще да са!

Иначе, струва ми се, че из Делиормана и Дуранкулак ще излезне още история...

Поздрави!
цитирай
2. born - По цялата българска земя има изв...
03.12.2016 23:51
По цялата българска земя има извънредно много /и ранни и късни/ паметници и богата история. За съжаление много завоеватели са преминали по нашите земи и са унищожили част от историческите доказателства - особено писмените.
цитирай
3. barin - Здравейте, indiram и born. Оказа се ...
05.12.2016 21:47
Здравейте, indiram и born. Оказа се интересна темата за Хаманджийската култура, а Варненската и Провадийската се явяват нейно продължение. В Североизточна Българяия има още забележителности от древни култури от неолита и енеолита(халколита). Днес четох тема на д-р- Св. Попов и съжалявам, че вече пуснах тази и следващата теми. Има доста интересни неща за старите култури. Вярно е, че Хаманджийската култура продължава прекалено дълго- повече от хилядолетие, а на други места по света за далеч по-кратко време залязват цивилизациите. Благодаря за коментарите и приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626406
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031