Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2016 22:30 - Тетевенският край
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4467 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 01.11.2016 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                Ако кажа, че тетевенският край, за когото пиша е по-красив от останалите райони на България много хора ще ме критикуват. С право- България е красива навсякъде. Всеки край си има своите особености. Нормално е България да има расзнообразни красиви местности. Тя е страна с дълга история от повече от 13 века, има разнообразен релеф, климат. Населявана е от различни народи и затова има много крепости, старини, манастири, природни забележителности, планински върхове. Тетевенският балкан обаче е признат от един друг виден българин.
                 "Ако не бях дошъл в Тетевенския балкан
             щях да остана чужденец в майката България"

                                                           Иван Вазов
               Най-големият български писател за всички времена Иван Вазов е роден в Сопот, живял в Берковица, Пловдив, София, Румъния, Русия и на още много места, но е бил запленен от красотите на Тетевенския балкан. Аз съм ходил много пъти в околностите на Тетевен, качвал съм се в планинските части на района през различни сезони и винаги ми е харесвало. Град Тетевен е разположен на около 440 м.н.в., има много квартали, разположедни на разстояние един от друг. Населението му е около 11000 жители. До Тетевен се стига по път на разклон от главния път София- Варна след Ябланица и с. Брестница.
                Името на град Тетевен според написаното в Историческия музей и в една от книгите, които музея предлага идва от старобългарската дума "тетиво"- част от лък. От историята е известно, че лъка е бил основно българско оръжие дълги години. Всички българи са умеели да боравят с лъка. Според друга версия името произлиза от Тетьовия род, който се е заселил по тези земи. Затова  в старите надписи се среща още като "Тетювен". Тетевенският край е бил заселен още от древни времена. Има следи от живот през III-II в. пр. Хр., кмоито са от тракийското плема серди. За първи път в документ града се споменава под името "Тетевен" през 1421 г. Разцвет има града през XVII в., когато турците го наричат "Алтън Тетевен". Има запазени стари къщи в централната част. През град Тетевен тече река Бели вВит, а до кв."Полатен" река Черни Вит и Бели Вит се събират и продължава Вит.

image
               Карта на Тетевен с отбелязани забележителности:  http://www.bgmaps.com/map/teteven
                  Забрележителностите и обнектите ги давам на разстояние около 25-30 км. от град Тетевен.
               1.
Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 г. Експонатите в него са групирани в три експозиции - археологическа, етнографска и възрожденска. В отдел „Археология” са изложени находки като оръдия на труда от късния палеолит и неолит. Има римски монети, пафти, накити, оръдия на труда. Различни съдове и оброчни плочки дават информация за културата на траките, живели по тези земи. Повече за облеклото, бита и занаятите в Тетевен и региона посетителите могат да научат в етнографската експозиция. Изложени са автентични женски и мъжки народни носии от Тетевен, селата Бабинци, Малка Желязна, Рибарица. Има и интересни колекции от бродерии и пафти. Във възрожденската част има снимки на борците за национално освобождение и обединение, загиналите опълченци и хайддути, участници в Първа и Втора легии на Г. Раковски и в четите на Хр. Ботев и Цанко Дюстабанов. Пред сградата бнна музея, който се намира в центъра до площада има надгробни плочи на загиналите от тетевенския край, които не  са никак малко.
         2. Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. Намира се до село Брестница, Ловешка област. Името й идва от братята близнаци Съю и Сею, които са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество.Съева дупка се състои от 5 зали, най-голяма от които е залата на Срутището. Първата зала след входа е Купена, наречена така заради характено образувание с формата на купа сено. Втората зала е Срутището – образувала се е при голямо земетресение и е обсипана с каменни блокове. Следващите зали са Хармана, Белия замък и Космоса. Съева дупка е изключително красива – тук се срещат всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, синтрови езера, драперии и др. Със своите стени и таван, покрити с каменна украса, пещерата създава усещането, че човек се намира в катедрала. До пещерата е изградено сложно съоръжение "Via Ferrata" (железен път). Представлява метално съоръжение от стъпала, мостове и парапети, което служи за преодоляване на отвесни стени без алпийски умения и до днес се използва от алпинистите за по-бързо и безопасно придвижване по труднодостъпни терени. За преминаването винаги се използва алпийска екипировка, защото въпреки че тази дейност е много далеч от катеренето като спорт, се изкачват отвесни стени.     
         
3. Връх Петрахиля е символ на град Тетевен. Висок е 1 179м. Каменният му лоб, с височина около 130м. пръв посреща слънчевите лъчи и лошото време. Името на върха (от гръцки "петрос" – камък и "хелиос" – слънце) – Слънчев камък. Върху скалата при подходящо осветление се виждат знаци със значителни размери. Едни ги виждат като букви, а други като хурка с вретено. До вр. Петрахиля се отива по п;ътека за около час и половина. Не си спомням добре пътя, защото съм ходил на върха през 1997 г. Преди върха може да се стигне до заслон Опасния зъб, от който  се открива прекрасна гледка към Тетевен и Рибарица. До Пертрахиля може да се стигне през опасния зъб или по другия маршрут.
       4. Върхове Острец и Трескавец- намират се във Васильовската планина от северната част на Тетевен. За  върховете изходната точка е с. Бабинци, което се намира на осем километра от Тетевен. Пешеходната част на изкачването не е дълга. На върха на Острец има параклис и по0 това се отл;ичава върха, а Трескавец е съседния до него. Името мТрескавец местните жители го извличат от" Място, където се срещат гръмотевиците".

               5. Село Рибарица е разположено на 600 метра надморска височина в полите на Стара планина в Тетевенския балкан. В селището живеят около 1250 души и то отстои на 13 км югоизточно от град Тетевен. Рибарица се разпростира на близо 12 км по долината на река Бели Вит и е най-дългото село в България. Тя е  курортно селище и се посещава от хиляди туристи, има много ведомствени почивни станции. На 3 км. от селото е местността"Костина", където е лобното място на Георги Бенковски. Изходен пункт е за изкачване на билото на Стара планина и хижите Бенквски и Вежен. Местноистта Костина е по река Костина, която е приток на р. Бели Вит.
За някои обекти още инфоррмация има в темата:
http://barin.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/09/14/krasotite-na-bylgariia.1391776
          6. Връх Вежен- най-високият връх в тетевенския дял на Стара планина. Извисява се на 2198 м.н.в. До него се стига, като се тръгва на около 2 км. след отбивката за местност Костина срещу теченикето на река Заводна. Реката извира по0д вр. Вежен(2198 м.н.в.) и се влива в Бели Вит. На около 5 км. от главния път за Шипково има т.н."Удобно място за паркиране"- малка равна поляна встрани от пътя, където могат да се съберат 5-6 коли. мОттам се тръгва към х. Вежен, може да се стигне и до х. Бенковски( за нея има и друг вариант от местността Костина), вр. Вежен. На 31 октомври тази година ходих по маршрута. За изкачването на нвр. Вежен мисля да напиша отделна тема.
       
 
7. Екопътека "Под пръските на водопада" е изключително красива, изградена е така, че да може да се премине с почти всякакви обувки, но препоръчителният разумен минимум са маратонките– влажно е и камъните на места са хлъзгави. Екопътеката е от ниска степен на трудност. Поради климата на местността, в същинската част на пътеката може често да видите дъждовници. В участък, който е преценен като проблемен, в скалата е вграсен метален парапет. По протежение на пътеката са направени маси и пейки и мостове, а до водопада е изграден просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет и пикник от предпочитащите този тип отмора. 
            8. Водопад Скока- в действителност водопадите са два: единият е висок 15 м. ио е целогодишен, а другият- 51 м., но е сезонен. През есента на н2013 г. иамх късмет да видя пълноводни двата водопада, защото ходих веднага след голям дъжд. Двата водопада сключват ъгъл 120. До тях се стига по екопътека" Под пръските на водопада". Тръгва се по пътеката към хижа "Сава Младенов" и след около километър се завива наляво, има указателна табела. Върви се 35-40 мин. и се стига до мястото за пикник до водопадите. 


              9. Екопътека Царичина. Изходен пункт е с. Рибарица, по-точно местността Нефтохима край р. Заводна, където е обособен кът за отдих. Тук е началото на екопътеката( вляво), а напред се отива за х. Вежен и х. Бенковски. Трасето върви успоредно с границата на резервата. Отделя се вляво, изкачва се през букова гора и достига до местността Слончето- слънчева поляна с място за отдих и погледна площадка. От тук след около час се достига до вр. Голяма Шаля- най- високото място от маршрута на екопътеката. От тук се открива широка и изумителна кръгова панорама. От върха, екопътеката се спуска през тревиста пътека, преминава през букова гора е не след дълго излиза на Лилова поляна, където си включва в изходния маршрут. Екопътеката е от средна трудност, минава се за около 3 часа.
                10. Гложенски манастир- разположен е на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 10 км от с. Гложене. От с. Гложене (12 км от Тетевен) по пряка пътека до манастира се стига за час. Манастирът е достъпен и с автомобил по стръмен горски път. Построен през XIII в.  и подновен през XV-XV Iв.  Според писмено непотвърдено сказание е основан от Киевския княз Георги Глож, който преследван от татарите се преселва по тия места с разрешение на  цар Иван Асен II. Основал с. Гложене, а на 1 км от селото - малка крепост и манастир. Мнанастирът е посещаван от Васил Левски, в него е служил Васил Друмев под духовното име Митрополит Климент.
             11. Манастир "Св. Пророк Илия"- близо до центъра на Тетевен. Основан през XIII в., станал известен към края на Второто българско царство. Изографисан от Иван Доспевски, син на Станиослав Доспевски от Самоковската школа( http://barin.blog.bg/izkustvo/2016/03/19/rezbarstvoto-v-bylgariia.1438267)през XIX в. 
            12. Резерват Царичина- описан в темата(http://barin.blog.bg/turizam/2015/12/13/parkovete-v-bylgariia.1414706). Само ще допълня нова информация, която научих при последното ми посещение на Тетевен в края на октомври 2016 г., че името идва от цветето Червено омайниче. Народното название е на цветето е царичино цвсете или Тамарино цвете. Според преданието с него мса излекували царската дъщеря Тамара( на цар Иван Асен II, която е била болна). Оттам идва името на цветето, което попмогнало на царската дъщеря да оздравее. То е широко разпространето в района на Тетевен, но е ендемит(http://barin.blog.bg/history/2016/09/26/relikti-i-endemiti-v-bylgariia.1479005 ).


            Освен изброените и описани забележителноисти в Тететвенския край има още неща, които си заслужава да се видят. В Тетевен има стари къщи, две църкви, площад. В околностите природата е красива, може да се правят излети. Млалко по-настрани към Етрополе има малка крепост Чертиград- най-близката до Тетевен(   http://barin.blog.bg/history/2015/07/11/krepostite-na-bylgarska-teritoriia.1375587).  В град Тетевен има много паметници. Родно място е на Петко Милев- Страшния, Сава Младенов( от четата на Христо Ботев), Баньо Маринов( революционер) и други.
 



Гласувай:
19



1. tikoev - Вълшебно място е, спор няма! :)
01.11.2016 23:20
Вълшебно място е, спор няма! :)
цитирай
2. valeska - :)
02.11.2016 18:51
Прекрасна природа! Майка ми е родена в гр.Тетевен!
цитирай
3. barin - Аз нямам роднини в Тетевен, но имам ...
03.11.2016 19:36
Аз нямам роднини в Тетевен, но имам двама, които са учили и живели там няколко години. Харесах този край и след няколко години пак може да отида. Ще напиша скоро пътепис за изкачването на вр. Вежен. Поздрави на tikoev и valeska.
цитирай
4. ard - Много хубав пътепис
03.11.2016 21:44
Добре написан, с полезна информация, хареса ми.
цитирай
5. barin - Благодаря, ard. Написах основните ...
03.11.2016 21:51
Благодаря, ard. Написах основните неща около Тетевен, а имам още един пътепис за изкачването на вр. Радомир. Може да го прегледаш. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645916
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031