Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2016 20:45 - Философите в древността и техните учения
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4246 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               В света през хилядолетията на съществуване на човечеството са се зародили много философски течения. През всички епохи  по-издигнатите хора са се стремели да научат нещо ново за живота и да убедят хората, че това е вярно. Винаги са се старали да набират последователи. Имало е борба между главните философски направления и школи кой да привлече повече сподвижници и да се наложи над останалите. Поради тази причина някои философски направления са се съхранили, а за други дори не се сещаме, защото са просъществували съвсем кратко време. Във висшите учебни заведения се изучават основните философи от древността до наши дни. При всички е характерно изучаването на новото и виждането им за нормите и принципите на живота.  На фона на нивото на познание на общата маса философите и учените са изглеждали като гении. 
           Отначало започвам от философията в античния свят:

             Една от основните страни в древния свят е Гърция.  Тя се е разпаднала на голямо количество малки независими държави, всяка от която се е състояла от град и заобикалящата го селска местност. В различни части на гръцкия свят равнището на цивилизацията било доста различно, само малко градове имали принос за общогръцките достижения. Обществените системи в различните части на Гърция били доста различни.  В най-бедните земеделски райони населението се състояло предимно от селяни, обработващи земята си с помощта на своите семейства. Но там, където процъфтявали търговията и промишлеността, свободните граждани забогатявали чрез експлоатация на роби: мъже в рудниците и жени в текстилното производство. В Йонийското царство роби били хората от околните племена, считанио за варвари или военнопленници. С увеличаването на богатството се задълбочавала изолацията на знатните жени, които по-късно вече започнали да вземат съвсем малко участие в различните страни от живота на гръцката цивилизация.През VII в. пр. Хр. възникват две основни течения на философските науки: Йонийски и Италийски. Йонийското направление обхваща Милет и Ефес основно, а Италийското- питагорейци и от Елея. Йонийското най-общо казанои ме на гръцка съвременна територия, а Италийското- на южната част на Апенинския полуостров и Сицилия( голяма част от Италия).            
                Понятията „материя” и „съзнание” все още не са познати и се дефинират от Йонийската школа.  Най-известният философ и математик от Милет е Талес. Неосвободени от митологията философските учения използват нейни средства за да изразят своето съдържание. Отсъства собствена философска терминология и стройна логическа последователност. Ролята на Йонийската философия е в това, че полага основите на античната философска мисъл и може да се определи като поглед към различните форми на единното начало – вода, апейрон, въздух, огън. Милет се намирал в съюзнически отношения с Лидия, която поддържала културни връзки с Вавилония. А вавилонските астрономи открили, че затъмненията се повтарят през около 19 години.  Вавилонците можели да предсказват съвсем успешно лунните затъмнения, но когато ставало въпрос за слънчево затъмнение, обърквало ги обстоятелството, че затъмнението можело да се вижда от едно място и да не се вижда от друго.  Те първи са започнали да правят хороскопи и на съвременните асатрологически карти излизат имената и на техните месеци. Следователно са можели единствено да знаят, че по еди кое си време може да се очаква затъмнение, и това вероятно е всичко, което е знаел Талес. Нито той, нито вавилонските астрономи са разбирали от какво е обусловена цикличността на затъмненията. Други известни личности от Милет са Анаксимандър и Анаксимен. Анаксимандър е създал глобусът и географскмите карти, основал е град Аполония. сега Созопол. Анаксимен първи е установил разликата между планетите и звездите.
             
Обикновено Италийската школа се противопоставя на Йонийската, но Елада има своя принос в античната култура. Последователите на Италийската школа оспорват представите на митологията и наивното съзнание. Притежават естественонаучно богатство. Поставят нови проблеми във философията. Определенията на единното начало довеждат до схващането на битието, предлагат числовата структура на Космоса. Разглеждат времето, пространството и движението като основни форми на съществуващото. Засилват абстракцията и рационалистичния подход.
               
Други антични философи са Сократ, Платон и Аристотел.
               Платон – формира философските си възгледи под силното влияние на Сократ. След
смъртта на Сократ пътува из цивилизования свят , при завръщането си в Атина основава своята философска – Академия. Учение за “двата свята” : светът на не материалните идеи , които предхожда материалната действителност и са неин идеален модел , и светът на сетивните неща , който са само бледо копие на истинския свят на идеите. Автор на теорията за познанието като “спомняне” Платон достига до идеята за безсмъртието на човешката душа и за познанието като “спомняне” ( душата си спомня своето пребивание в света на идеите преди още да се е вселила в тленното човешко тяло ).

         Аристотел – наричане “Александър Македонски на древногръцката философия”. Започва научните си занимания в Платоновата философска школа – Академията. Има критично отношение към част от Платоновата философия – заявява “Обичам Платон , но по скъпа ми е истината”. Най-съществената страна на философията му е учението за материята и формата , застъпва схващането за единството на формата и материята. Приема формата за обективна духовна реалност , активна същност , която актуализира материята , превръщайки я от възможност в действителност. Създател е на науката логика, първият мислител които изследва “анатомията на човешкото мислене”, определя за пръв път съдържанието на понятията , съжденията и умозаключенията. Приема се, че Платон е ученики на СДократ и учител на Аристотел. Те тримата достигат един своеобразен връх във философията в древна Гърция( Елада).
                      Философията в Римската империя:
             Римляните завладяват обширни територии , няма нито едно семейство което да не си наеме философ – развиват се материалисти и идеалисти. Римския Епикуризъм – от Епикур ( последовател на Демокрит ) копира древногръцкия атомизъм. Тит Лукреций той е пръв сред най-талантливите материалисти. Според него вселената се състои от две части:
-Материални , биват прости ( атоми – непроницаеми , вечни , неразрушими ) и сложни ( образуват се от атоми , те са преходни и разруши ми ); -Празно пространство. Отхвърля безсмъртието на човешката душа със смъртта умира и тя ( расте , старее ,умира ). Човешкото познание има две сетива – сетивно и мислено. Той е атеист –религията е резултат на човешкия страх.           Римския стойтизъм – идеалистическо философско направление. Представители са Сенека , Марк Аврелий , Цицерон – те се мъчат да докажат провидението на съдбата , душата .                Сенека( 4 г. пр. Хр. - 65 или 68 нг. сл. Хр.) - Завършва право , изявен оратор е . Пише за гнева , милосърдието 9-те трагедии. Бил е голям интригант . Заимства много неща от Гърците. Причината или разума движат материята – за Сенека Бога е началото. Бога е мисъл заложена във вселената , Въздешъщ , творец , все благ , справедлив. Има идеалистически възгледи, като съветва аристократите да намалят робската експлоатация , а робите учи, че са свободни духом. Сенека е роден през 4 г. пр.Хр. в град Кордуба (дн. Кордова), Испания, която тогава е римска провинция. Обучава се в Рим, където баща му се преселва и основава школа по реторика. Учител на Сенека е Атал, привърженик на стоическата философия, който прилага етруските вярвания към гръцкия дух. Сенека става адвокат и постига добра кариера. Същевременно посвещава значително време на занимания с философия и литература. По времето на Калигула влиза в Сената. През 41 г. поради симпатии към републиканските идеи е заподозрян от Месалина, съпруга на Клавдий, в антидържавен заговор и е въдворен на остров Корсика, където престоява до 48 г. Автор е на много философски произведения.

                   Диоген Синопски( 412-323 г. пр. Хр.), наречен Циника, е роден в град Синоп (в днешна Турция) през 412 г. пр. Хр. и е починал през 323 г.пр.Хр. в Коринт. Според Диоген Лаертски датата на смъртта му съвпада със смъртта на Александър Македонски във Вавилон (според други източници денят на раждането му съвпада със смъртта на Сократ). Известен е още под името Диоген Лаерций.
             Друг изтъкнат философ мот античността е Питагор.(570- ок. 500 г. пр.Хр.)
Основните източници за живота и учението на Питагор са стигналите до нас от трудовете на Ямблих (242 - 306 г.), на Порфирий (234 - 305 г.) и на Диоген Лаертски (200 - 250 г.). Тези автори се основават на по-ранни автори, сред които трябва да отбележим ученика на Аристотел , Аристоксен (370 - 300 г. пр. н.е.). Фактически най-ранните източници за Питагор са писани 200 години след смъртта му и се основават на работи на учениците му, които не винаги са безпристрастни. Той е роден и живял на остров Самос. Негов баща е финикийският търговец от гр. Тир - Мнесарх, човек с благороден произход и добро образование. Майка му е Питаис от гръцкия о-в Самос. Като младеж се обучава при мемфиските жреци в Египет във финикийските храмове в Тир и Бибъл, може би и във Вавилон. Там усвоява много от научните и религиозните постижения на източните култури (включително т. нар. питагорова теорема), които въвежда в гръцката наука, философия и религия. Бягайки от самоския тиранин Поликрат, Питагор се преселва в Кротон, Южна Италия около 531 г. пр.Хр., където намира много привърженици. Привличала ги е не само неговото философско учение, което той убедително излагал, а и препоръчвания от него начин на живот с елементи на аскетизъм и строг морал. Питагор проповядва нравствено облагородяване на необразованите и пълно подчинение на съсловието на мъдрите и знаещите хора. Учениците му образуват братство на посветените и обожествяват своя учител. Първото нещо, което се сещаме, като споменем Питагор е неговата теорема.
            
Демокрит е роден в Абдера, Тракия. Годината на раждане е 460 пр.Хр. Баща му бил много богат. Демокрит похарчил наследството си, за да утоли жаждата си за знание. Той пътувал до Азия, дори стигнал Индия и Етиопия. Живял е в Египет 5 години. Той сам казва, че никой друг не е пътувал, не е виждал толкова страни и не е срещал толкова учени от самия него. Също така хвали познанията на египетските математици. След като се връща в родната си страна, той започва да се занимава с физика. Пътува из Гърция, за да обогати знанието за страната си. Той познава много гръцки философи и ги споменава в текстовете си, и понеже е богат, купува текстовете им. Леуципус, откривателя на атомизма, оказва най-голямо влияние над него. Той може да се е познавал със Сократ, но Платон не го споменава, а Аристотел казва, че е пред-сократов. Демокрит умира на 90 години , около 370 г. пр. Хр., но някой сведения сочат, че  е живял до 104 годишна възраст.
              Мелис( 470- 430 г. пр. Хр.) -о
свен като Философ е известен като политически и военен деятел. Политически противник на Перикъл, водач на флотата на самосците по време на Пелопонеските войни. Аристотел твърди, че самият Перикъл е претърпял от него тежко поражение в морски бой. Смята се също, че Темистокъл е бил негов ученик.
           Аристотел( 384-322 г. пр. Хр.).
В Атина се записва в академията на Платон, като двамата с него стават близки. След смъртта на Платон Аристотел не заел неговата позиция на директор на академията, защото имали разногласия по някои от философските си трактати. Вместо това той се мести в Мизия, където среща и се жени за първата си съпруга Питая. Заедно имат дъщеря, която била кръстена на майка си. Един от най-големите древногръцки философи, останал известен със следните мисли и съждения:
  • Благоразумието трябва да е нещо средно между своеволието и безчуствието
  • Всекиму е присъщо да греши, но само глупавият упорства в грешката
  • Всяка платена работа обсебва и разваля ума
  • Във всички творения на природата има нещо за възхищение
  • Голото тяло не е причина за срам. Срамувайте се от това, което мислите за него
  • Губим време, за да си осигурим работно време и водим битки, за да живеем в мир
  • Да бъдеш добър човек и да бъдеш добър гражданин не винаги е едно и също нещо
  • Добре започнатото е наполовина свършено
  • Достойнството на силата е в яснотата
             Талес от Милет(623- 546 г. пр. Хр.).


             Градът, който в наше време се намира в пределите на Турция, дава името си както на самия Талес, така и на двамата му последователи Анаксимандър(ок.610-ок. 550 пр. Хр.)и Анаксимен(ок.575- ок.525 пр. Хр.), име, което днес използваме за първите гръцки философи-Милетската школа. Тримата развиват се известната философска школа. За живота на Талес е известно много малко. Запазени са само отделни случки от биографията му, повечето под формата на анекдоти.Твърди се, че бил заможен търговец и е бил известен в града с политическата си активност. Пътувал много, живял доста време в Египет, където обогатил знанията си в областта на астрономията и математиката.Приписва му се заслугата, че е създал геометрични теореми, една от които носи неговото име-Теоремата на Талес. Открил метод за изчисляване височината на пирамидата и потърсил обяснение за ежегодните наводнения по поречието на Нил. Предсказал слънчевото затъмнение на 28 май 585г. пр. Хр.-това е единствената сигурна дата от биографията му. За времето си е бил голям ум.
               Сократ(469-399 г. пр. Хр.) е първият философ атинянин, съвременник на Демокрит. Сократ е интересен не само с учението си, но и с живота си, защото той е въплащение на учението му. Сократ оказал огромно влияние не само на античната, но и на съвременната философия. Точно затова всичко, което знаем за Сократ е достигнало до нас благодарение на учениците му – историка Ксенофонт и философа Платон. Ксенофонт посветил на Сократ и неговото учение своите произведения "Апология на Сократ" и "Спомени за Сократ", където го определя като човек зареден с положително знание, което преподавал и по-скоро занимаващ се в областта на етиката, отколкото в областта на метафизиката. Платон пък смята, че учителят му е мислител с мощна метафизическа нагласа, който поставя основи на трансцедентална философия с немислими мащаби, той приписва почти цялото си учение на Сократ, така че дори е трудно да се каже къде свършва Сократ и къде почва Платон (особенно в ранните му диалози). Интересно, че Сократ не е написал нищо, а се основава на работа със събеседници, така че било много трудно да се представи в писмен вид. Той считал, че знанието, получено наготово, не е ценно за него и затова не трае толкова дълго, колкото ако е продукт на собственното мислене. И задачата на учителя е да помогне на своита слушатели самостоятелно да произведат знания, които да останат в главите им.


               Архимед( 287-212 г. пр. Хр., гр. Сиракуза). Предполага се, че е син на астронома Фидий. Получава образованието си в Александрия. По време на обсадата на Сиракузаот Рим Архимед проектира обсадните машини (огнехвъргачки), които унищожават значителна част от армията на нашествениците. Когато Сиракуза накрая все пак пада, Архимед е убит от римски войник въпреки заповедите на римския генерал Марк Клавдий Маркел да не бъде докосван. Разпространената от гърците легенда разказва, че Архимед бил посечен, докато пишел някакво уравнение върху пясъка, като така искали да противопоставят своята възвишеност на римската некадърност. Възможно е обаче смъртта му да е дошла и като възмездие за щетите, които изобретенията му нанесли на римския флот. Докато се къпе, Архимед забелязва, че нивото на водата в съда се повишава, когато той влиза в него, и разбира, че този ефект може да се използва за определяне на обема на короната. От гледна точка на този експеримент водата е с практически постоянен обем, така че короната би изместила количество вода с нейния собствен обем. Разделяйки масата на короната на обема на изместената вода се получава нейната плътност. Тази плътност би била по-ниска от тази на златото, ако към него са добавени по-евтини и по-леки метали. Разбирайки това, Архимед побягва по улицата гол, толкова развълнуван от откритието си, че забравил да се облече, викайки „Еврика!“ ( от старогръцки- открих). Опитът е проведен успешно и доказва, че в короната наистина е добавено сребро.
                Поради ограничение на мястото следва продължение.
 



Гласувай:
13



1. panazea - Здравей, Талес Милетски не е грък.
24.10.2016 14:18
Диоген , позовавайки се на Херодот , разказва че Талес е бил син на Екзамиос и Клеобулина , и двамата от Финикийски произход .
Талес е прекарал известно време в Египет и после се установава в Милет.
« Thalès, aux dires d’Hérodote, de Douris et de Démocrite, était fils d’Examios et de Cléobuline, et membre de la famille des Thélides, Phéniciens descendant en droite ligne d’Agénor et de Cadmos, s’il faut en croire Platonnotes 3. »
https://fr.wikipedia/wiki/Thal%C3%A8s
Аз , родом Българка , ако се установя в Ню Йорк ще стана ли от това американка?
Талес не е и не би могъл да е грък.
Омръзна ми гръко-римската мъгла. Нека наричаме нещата с техните имена.
Поздрав , Панацея

цитирай
2. barin - Вярно, Панацея, че Талес не е грък, а ...
24.10.2016 21:41
Вярно, Панацея, че Талес не е грък, а от финикийски произход. Аз писах, че е от Милет, но с това име е останал известен. Иначе не гледам с добро око на гърците и грешката не е тенденциозна, за да възхвалявам Гърция. Предната тема за битката при Наварин-1827 г. е по желание на няколко човека, повечето от които имат общо с Гърция. Благодаря за поправката и напомнянето. Поздрави!
цитирай
3. panazea - Здравей Барин/Господар ,
25.10.2016 14:04
Прочетох пак текста и виждам , че се стараеш да предадеш правдиво фактите.
Изпуснал си много досадни клишета , които се използваха в старите енциклопедии , за което те приветствам. Битката при Наварин малко ме интересува. Може би има значение за някои , за мен не . Аз нямам нищо против гръцкия народ и неговата битка за свобода. Аз съм против съзнателната кражба на техните книжници на Световната Средиземноморска култура , която те присвояват. Искам всичко да си дойде на мястото . И когато всички науки отидат при тези , които са ги създали , какво ще остане ? Самохвалството.
ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ срещу Юлиан Отстъпник
http://panazea.blog/history/2011/03/26/grigorii-bogoslov.716997
Ако имаш желание пиши за древните мислители един по един. Поне да е школа по школа . За по-лесно асимилиране. Защото е интересно , но е сборно и не се акцентира върху дадеда личност , а всеки от тях заслужава особено внимание. Поздравления ! Извинявай , ако съм сбъркала ! Сърдечен поздрав !
Панацея
цитирай
4. barin - Добър съвет даваш, Панацея. Може да ...
25.10.2016 21:52
Добър съвет даваш, Панацея. Може да пиша и за древните мислители поотделно, както съм писал отделни теми за Никола Тесла, Поп Йовчо от Трявна, Св. Боян-Енравота, кан Омуртаг и други. Имам идея да продължа за още философи, учени и мислители. По принцип пиша на различна тематика, а всеки чете това, което го интересува. Аз ти благодаря и се вслушвам в съветите на другите потребители. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646560
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031