Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2016 20:46 - Философите в древността и техните учения- продължение
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 2515 Коментари: 3 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                  Платон( 429-349 г. пр.Хр.)-
роден в Атина през, е бил от прочут държавнически род. Той получил солидно образование от най-прочутите учители на онова време. В семейството му го наричали Аристокъл и по-късно получил името Платон от Учителя си.


               Той имал красива осанка, с широко чело и богата реч. На младини той се занимавал с поезия и пишел трагедии и песни. На младини той не мислел за друга кариера, освен да се посвети на държавните работи. Баща му, който бил познат на Сократ, го завел при него. Платон се отличавал със спокойно величие, като някой бог и се отличавал с голяма естественост и любезност. Той общувал осем години със Сократ, до смъртта на последния, но Мъдростта на Сократ не могла да го задоволи. Още като бил при Сократ, той изучавал по-древните философи, предимно Хераклит. Той изучавал също елеатите и особено питагорейците, чието учение той възприел и усвоил. Общувал и с най-прочутите софисти. След като се задълбочил така във философията, той загубил интерес към държавните работи, отказал се напълно от тях и се посветил на науката и философията. Философията на Платон е изразена в неговите многобройни съчинения, „един от най-хубавите подаръци, които съдбата ни е запазила от древността", казва Хегел. Платон имал едно съчинение, озаглавено За философията или за идеите, което е изгубено. В него той излагал ясно и конкретно своята философия за идеите като първична реалност. До нас са достигнали неговите диалози, в които той също излага своята философия в разговорна форма. Платонй е ученик на Сократ и учител на Аристотел. Може да прецените дали учениците са задминали учителите си или не. Трудно може да се даде еднозначен отговор, защото всеки следващ приема наученото от предишния и доразвива теорията.  

Някои историци на  приемат, че неговата философия има две страни - екзотерична и езотерична, а други отричат това. Който е запознат с езотеричната доктрина лесно ще види, че Платон именно нея излага във формата на философия. Тепеман казва: „Платон се възползвал от същото право, което има всеки мислител, да съобщава от своите открития само толкова, колкото намери за добре и то само на онези, които очаква, че ще го приемат и разберат."

              Философията на Веданта, както обикновено е наричана в настоящето, в действителност обхваща всички отделни вярвания и секти, които съществуват днес в Индия. Има много нейни интерпретации, но според мен те се движат неизменно в прогресивен ред, като се започне от дуалистичната Двайта и се стигне до недуалистичната Адвайта. Думата Веданта буквално означава края на Ведите – свещените писания на индусите. Понякога на Запад под “Веди” се разбират единствено химните и ритуалите, които се съдържат в тях. Но в настоящето тези раздели са почти излезли от употреба, и обикновено под думата “Веди” в Индия се има в предвид Веданта. Всеки един от нашите тълкуватели, когато иска да цитира пасаж от свещените книги, като правило цитира от Веданта, която има и друго техническо название сред учените в тази сфера – Шрути . Не всички книги известни под името Веданта, са били написани изцяло след ритуалистическите раздели на Ведите. Една от тях например – Иша Упанишад – образува четиридесетата глава от Яджур Веда и е една от най-старите части от Ведите. Има и други Упанишади, които формират раздели от Брахманите, или ритуалистическите писания; останалите Упанишади са отделни, не се съдържат в никоя от Брахманите или друга част от Ведите, но няма причина да предполагаме, че те са били напълно независими от другите им части, защото както добре знаем, много от тези части са били изцяло изгубени, а много от Брахманите са изчезнали. Затова е твърде възможно тези независими Упанишади да са принадлежали на Брахманите, които с течение на времето са изпаднали от употреба, докато Упанишадите са останали. Упанишадите са известни още като Горските книги, или Араняките. Философията в Индия най-много0 се отличава от останалите школи.
            
Буда(566-483 г. пр. Хр.) Историческата личност Буда е роден като принц Сидхарта Гаутама в Индия. Бъдещият престолонаследник получава възможно най-доброто възпитание и образование за времето си и израства сред изобилие и красота. Родителите му следват съвета на трима мъдреци, които дошли по традиция в деня на раждането му, и го предпазили от болката и страданието.

                  В продължение на шест години той учи от най-добрите учители на Индия и изпробва различни методи за работа с ума. Накрая сяда в дълбока медитация под едно дърво в днешна Бодхгая и постига състоянието на пълна реализация, наречено просветление. То представлява трансформацията на всичко, което замъглява яснотата на ума, и пълното развитие на неговите присъщи съвършени качества. Основопопложник на цяла нова релидгия, която се разпространява из цяла Индия и в редица други държави. Ученията на Буда, резултатът от които е безстрашие, радост и доброта, са основна религия в няколко източноазиатски страни. От началото на 70-те години на миналия век дълбокият будистки възглед с многобройните си методи вдъхновява и очарова все повече хора на Запад.                  

                 

                  
Чанакя( 350-275 г. пр. Хр.) е пръв съветник на Чандрагупта Мауря, допринесъл значително за неговото издигане на власт като първия император на Мауря, първата държава, успяла да обедини почти цяла Индия.


           Чанакя често е идентифициран с автора на политическия трактат „Артхашастра“, наричан в самия текст Каутиля или Вишнугупта. Чанакя е смятан за пионера на икономическите науки и политологията, тъй като пише по тези въпроси хилядолетие и половина преди Ибн Халдун. Отличавал се е  със своята хитрост и тънък политически ум, поради което често е сравняван от индийските историци с Макиавели. В драматаМудраракшаса на джаинистките традиции“, Чанакя е изобразяван като ценител на изкуството на политическите интриги, използвайки всички средства за постигане на тази цел. Чанакя е преподавал в Таксила, древен център за обучение. Неговите творби са загубени към края на династията Гупта, но биват преоткрити до 1915 г.
              Конфуций(551-479 г. пр. Хр.)- китайски мислител и философ, основател на течението" Конфуцианство". За нега имам отделна тема:  http://barin.blog.bg/history/2016/03/30/uchenieto-na-konfucii.1440977.
              Лао Дзъ( 604- 531 г. пр. Хр.)
Първоначално е носил името Ли Ър, а според много изследователи на този период- Боян.


                 Служил е като чиновник - пазител на архива и съветник на джоуския управник Пин Уан (770 - 720 г. пр. Хр.). Дълго време Лао Дзъ се опитвал да създаде сред хората образа на по-добър живот, но когато заради недалновидното управление в царство Джоу, където се е родил. Рожденият ден на Лао Дзъ се празнува в Китай на всяко 15-то число на втория месец по лунния календар. И тук няма точна фиксирана дата, а рождената му година 604 не е еднозначно уточненеа и приета.  
             Ин Си, който първи видял мъдреца на граничната застава станал първият ученик на Лао Дзъ и станал известен под имет Гуан Индзъ - Мъдрецът от заставата. Наблюдаващият заставата така дълбоко възприел духовния импулс на Лао Дзъ и целия се проникнал от мъдростта на учението му, че скоро сам съствил забележителния даоски трактат "Гуанин Дзъ"(Мъдрецът от заставата Гуанин). По-късно летописците разказват за една среща между Конфуций и Лао Дзъ през посаледните му години от живота.  Би трябвало Буда също да се е срещал с двамата учители философи, защото е живял по същото време. Учениетоп на Лао Дзъ е от две части и обхваща много философски и житейски въпроси. Неговите ученици са много.
                  Сун Дзъ( 543-495 г. пр. Хр.)- китайски военачалник и стратег, написал презз 510 г. пр. Хр." Изкуството на войната".


               Дълго време след това книгата е наръчник за действия на всички пълководци и военачалници от древността. Името, с което остава в историята се превежда" Майстор Сун". Данните за живота му са оскъдни, смята се, че е роден в Шандонг.

              Заратустра( 628-551 г. пр. Хр.)   е персийски пророк, създател на религия, просъществувала повече от 2500 години, която все още има последователи. Той е авторът на “Гатасите“, най- старата част от т. нар. “ Авеста“, свещеното писание на Заратустровото учение. Последователи на Заратустра вярват, че в края на краищата силите на Ормузд ще победят. Тяхната религия съдържа силно упование в задгробния живот. Колкото до нравствените въпроси, набляга на значението на добродетелта и искреността. Тя отрича аскетизма и безбрачието. Последователите й практикуват интересни религиозни обреди, в чийто център стои понякога почитта към отгъня. В техните храмове винаги има горящ огън. Обаче много по- характерно за религията им е начина, по който се разделят с мъртвите- те нито се погребват, нито се изгарят, а ги поставят на пилони, където лешоядите ги изяждат. Въпреки, че учението на Заратустра съдържа различни елементи, свързани с по-стари ирански религии, то няма широко разпространение по негово време, но към средата на 6 век пр. Хр. На някои езици името му се произнася Зороастър.



Гласувай:
21



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
20.10.2016 06:44
Всяко потапяне в мъдростта е безценно... Ако човечеството по-често се вслушваше в нея, щеше отдавна да е надрастнало примитивното съзнание, което го заробва.
цитирай
2. lion1234 - Добър исторически преглед
24.10.2016 20:51
върху зората на античната философия. Представил си основните философски направления, съпътствувани с кратки биографични данни за древните мъдреци, както и за застъпваните от тях основни идеи.
цитирай
3. barin - Благодаря на batogo и lion1234 за ...
24.10.2016 21:43
Благодаря на batogo и lion1234 за коментарите и, че сте харесали материала. По Вашите и на останалите читатели мнения и коментари си правя изводите какви неща се предпочитат и очакват от мен да се появят като следващи теми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647074
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031