Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 20:57 - Отношението на Великобритания към България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6980 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 01.09.2016 06:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

               Великобритания е голяма и влиятелна държава в Европа, която през последните три столетия играе решаваща роля в политиката и живота. България е стара държава, която е на Балканския полуостров от 680-681 г. при идването на кан Аспарух, че дори и от по-рано. Когато ние сме създали държава в Европа Великобритания я няма на политическата карта. Британските острови са населени от англо-саксонски племена с ниско равнище на развитие спрямо останалите европейски държави. Към идването на кан Аспарух на Балканския полуостров в Европа влиятелните държави са Византийската империя, Аварския хаганат и Хазарския хаганат.За отношенията между тях четете тук: 
http://barin.blog.bg/history/2016/04/28/pobedite-na-kan-asparuh.1448086
               Освенн посочените държави има още много малки и незначителни държави, повечето от които възникнали след разпадането на Римската империя и Хунската държава на Атила след неговата смърт през 453 г. България заема място между трите големи държави и си го отстоява и защитава. Дори до идването на власт на петия владетел Кормисош не познаваме вкуса на загубата. Англия се развива по самостоятелен път след норманското нашествие през 1066 г., като след Вилхелм( по английски Уилям) Завоевателя завладява Англия и основава династия, която  управлява след него. През Първото Българско царство нямаме допирни точки с Англия. Ние сме разположени на достатъчно далечно разстояние и предвид по-трудното придвижване не осъществяваме контакт с англичаните. По време на Второто Бългасеко царство имаме повече контакти със Западна Европа. Цар Калоян се среща с папата и прехвърля България в лоното на католицизма, цар Иван Асен II пък я връща към православието. Мисля, че е по-добре, че сме православни, отколкото да сме католици. За това: 
http://barin.blog.bg/history/2015/05/08/pokrystvane-na-bylgarite.1360003
               По-късно има пратеници до западноевропейските страни при търсене на помощ в борбата за отстояване на националната независимост при османското нашествие. Преди това цар Калоян се бие и побеждава нормираната Латинска империя, създадена от западно-европейските рицари кръстоносци. Никъде не пише, че сред тях е имало англичани, а  ако е имало те са били незначителен брой. Основните са от Свещената Римска империя на германските държави, французи, венецианци, генуезци, фламандци и и други. За победната битка при Одрин от 1205 г.:
http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425
                 По време на османското владичество англичаните стават водеща европейска държава и най-голямата колониална империя.
През 1876-77 г. Уилям Гладстон е фигурата от най-голям мащаб в Англия и Европа, която привлича вниманието към България. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаване на Априлското въстание в Англия се оформя движение за защита на българите, т.нар. "българска агитация". Гладстон, който през този период се намира в опозиция, става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента и общественото мнение — в парламентарни дебати, множество речи и памфлети като "Българските ужаси и Източният въпрос" (1876), в който осъжда зверствата на Османската империя срещу българите. В него Гладстон напада правителството на Дизраели, което е на власт в момента, заради безразличието му към насилието и потисничеството над българите в Турция. Дизраели е с възгледи, крайно отрицателни за България. Затова много хора не си го спомнят, а за Гладстон всички, с които съм коментирал историческите въпроси се сещат. Дизраели е казал нещо от рода: "Няма значение колко българи ще загинат, важно е да не се накърняват британските интереси". Политиката на правителството на Бенджамин Дизраели е да защитава целостта на империята и да се обявява срещу националноосвободителните движения на балканските народи. Затова, въпреки пламенните призиви на Уилям Гладстон в защита на българите, той омаловажава жестокостите на турците при потушаването на Априлското въстание през 1876 г. В България именно заради политиката харесваме Гладстон и мразим Дизраели-двама управляващи по няколко мандата Британската империя. Все пак всеки си гледа интересите, а за Великобритания това важи с особено значение. Лошо за нас е, че по време на Берлинския конгрес Дизраели е начелона правителството в Англия, а не Гладстон. Още за Англия и европейската политика:
http://barin.blog.bg/politika/2015/07/13/noviia-svetoven-red.1376029
              По-нататък установяваме дипломатически отношения с Британия.През Първата Световна война борбата основно е между Германия и Великобритания за позицията на България. Двете държави поставят условия и предлагат евентуални териториални придобивки в случай на победа. Наясно са, че на Балканския полуостров има нерешени териториални спорове между отделните държави, последици от Балкаската и Междусъюзническата войни. За нас българите условията и предложенията на Германия са по-големи и се включваме във войната на страната на Тройния съюз. С това ставаме противници на Англия. На фронта се срещаме с английски войски единствено при Дойран през  1917 г.- 22 април-8 май. От битката излизаме катопобедители. Тази битка е показна и се изучава из целия свят във военните учебни заведения и академии. Учил съм я веднъж във ВВМУ: Н. Вапцаров" и във ВА"Г. Раковски". Жертвите на англичаните са някъде 47000-48000 души. Никъде Англия не е давала толкова много жертви. За битката при Дойран подробности има тук:
  http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425
                 При Дойран българите побеждават многократно превъзхождащги противник. Освен англичани в битката участват французи и гърци. С тях общия брпой жертви от страна на противниците ни става някъде около 70000. Нечувано поражение за гордите англичани и французи от нас. Що се отнася до гърците- те са свикнали българите да ги побеждават често.  Забележете какво внимание и почит са оказани на българския генерал от англичаните -  това е признание за добродетелите и воинските качества на българина. И как няма да е така, като край Дойран са убити 70 000 души - англичани, французи и гърци. Българите дават само около 500 жертви. Това прави 7 чужди дивизии, които са  унищожени само от 1 българска- 9-та Плевенска пехотна дивизия. В никоя война в цялата си история Англия не е имала толкова много убити войници наведнъж, признава друг известен неприятел на България- политикът Лойд-Джордж. За битката при Дойран от 1917 г. самоще добавя още:
През 1936 г. Вазов е поканен от Дойранските си противници - англичаните, да присъства на техния конгрес. На гара “Виктория” в Лондон българинът е посрещнат от кмета на град. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минавал с влака, вижда построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, извиква: “За почест, мирно!” На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн се провиква: “Свалете знамената! Минава ген. Вазов - победителят от Дойран!” Такова нещо никога преди и следе този случай не е правено в Англия. Във войната участва и един друг известен по-късно политик на Англия, който е управлявал дори и мЕвропа през Втората Световна война.  Досетихте се,  уважаеми читатели, че става въпрос за Уинстън Чърчил. Той помни поражението и неприятностите,които България е докарала на империята и не пропуска няколко удали му се възможности да си говърне тъпкано. За наше щастие в последния момент Чърчил решава втория фронт срещу Германия да се открие на запад през Ардените, а не както първоначално е замислено на Балканския полуостров. По-късно обаче при срещите в Техеран, Ялта и Потсдам на тримата големи България е дадена с лека ръка на източния блок, започващ да се развива по социалистически път. Чърчил е казал приблизително следните думи за България "Това племе, което ни докара толкова злини и неприятности трябва да се изтрие от лицето на Земята". Думите са поставени в кавички, но не са съвсем точни,защото мемоарите на  Чърчил не съм ги чел целите, а само откъси от тях и книгите не са при мен. Омразата на Уинстън Чърчил към България е голяма. За отношението на България спрямо западноевропейските страни във войните четете тук: http://barin.blog.bg/history/2016/05/07/bylgariia-na-boinoto-pole-sreshtu-zapada.1449987
            
Посочената тема е разработена добре и в нея се вижда, че надделяваме в повечето случаи над западноевропейските сили. В исторически план България е побеждавала европейските сили, които не са били това, което са сега. Във вид на резултат се получава 4:1 в полза на България. Тези победи са в близкото и далечното минало, на са наши и не могат да бъдат оспорени. При разпределение на съотношението на силите на Балканския полуостров думата на Чърчил е решаваща. Очертава се новото противопоставяне в света: Западноевропейските страни и САЩ срещу СССР и източноевропейските страни, поели по пътя на социализма. Имало е  възможност България да остане капиталистическа страна, ориентирана към запада, но са предпочели Гърция.Обстановката на Балканите става следната след приключването на Втората Световна война: Турция, като неутрална страна не се закача.Тя е достатъчно западнала и си дава сметка, че не може отново да се включи във войната.Гърция е в противовес на Турция, поради омразата, натрупана от вековете. и многото войни, които в по-ново време са водили двете държави: 1898, 1912, 1914-1918, 1922.г. Към сферата на влияние на Съветския съюз преминават Югославия, Румъния,  България и Албания. На световните лидери им е било ясно, че Югославия и България не могат да бъдат от една страна. Рано или късно ще дойде момент на противопоставяне, породено от взаимоотношенията помежду им през вековете. Румъния е нова изкуствено създадена държава, притежаваща много мпо-голяма територия, оптколкото заслужава и ѝ се полага. Тя обединява земите на Молдова и Влашко, които са български територии през по-голямата част от време на съществуване на България. Към тях е включена и Трансилвания, населена с унгарско население, поради няколкото прегрешения, които има Унгария през XX в. Получава се голяма по територия и население държава с големи гранични спорове със своите съседи. При Югославия картинката е малко по-различна, но си прилича с тази на Румъния. Югославия обединява няколко държави, различни по вероизповедание и традиции.
                  Мое мнение е, че тези две изкуствено големи държави са създадени, за да се попречи България да бъде водеща държава в региона.  Чърчил, като е взел предвид сложната политическа обстановка на Балканите е настоявал да не се пипат границите. За българите от една страна е по-добре, че не губим още територии, защото воюваме на страната на губещите и никой не е оценил ролята ни при гоненето и разбиването на германците след 9-ти септември 1944 г.  От друга не е добре, защото се затваря възможността да имаме обещания коридор за излаз на Егейско море. Предвид последиците мисля, че за нас минусите са много повече от плюсовете в следвоеннотоустановяване и уточняване на границите между балакнските държави. Всичкотова гопиша, защото точно Англия е изиграла решаваща роля за да имаме малка територия и да бъдем отхвърлени. От възрастните хора като малък  съм чувал, че англичаните не смятат българите за хора, както и останалите балкански народи. Те винаги  ни третират катопо-нискокачество и ги хваща яд, когато им се напомня за Дойранската епопея. Причините за изостаналостта на балканските държави са разгледани  тук:
http://barin.blog.bg/history/2015/08/27/izostavaneto-na-balkanskite-strani.1387113
              В днешно време много Аангличани купиха имото в българските села и къдетоимашеангличани, а и други чужденци селата вървяха.Забелязва се отлив на англичаните от България. 

                   Очерк на един англичанин за България:
          Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението за една такава – на пръв поглед изгодна – сделка. Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща!…

            Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под „прост народ” аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

          Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата „народ” в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат.

             Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу лапите, простаци, от името „българи”. Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.

              „Но как така” –  ще попитате вие, – „нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?” Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

           „Но защо казваш, че са прости?” – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва  и могат да предприемат, за да се измъкнат от това положение, но въпреки това те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до същото положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.          

          Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили  и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият. Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш. Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, на които си гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност, защото точно те са, които нарушават закона.

             Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

           Трябва да си много прост да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат тлъсти печалби за твоя сметка, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе. И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: “Ми аз какво мога да направя?”

              Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

               Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг. Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

                Трябва да си много прост да живееш в земен рай и да го унищожаваш. Трябва да си много прост, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.“

                   Сред написаното има верни неща, някои са  преувеличени, но сегашните българи не са като предишните. Англичанинът гледа от"ниска камбанария"- от позицията на съвременния свят, където  разликата между Великобритания и България във всяко отношение е прекалено голяма. Забелязва се нихилизъм, безразличие, породено от безработицата, липса на перспектива, бъдеще, вътрешни неуредици, твърде дълъг преходен период, неясни политически цели в дългосрочен план, несигурност, чести промени на закони и правилници. При англичаните има много положителни качества. Качествата, които са имали българите постепенно през последните години са отпаднали. Великобритания е водеща в икономическо отношение държава и е една от т.н."Велики сили". При нея са силно запазени традициите.
              България за разлика от Великобритания не си гледа интересите, но донякъде това е обусловеноот факта, че ние сме малка държава и в съвременния свят, когато повечето страни са групирани във военни, икономически  и политически  блокове. Англия води самостоятелна външна политика, но ми се струва, че нейните интереси все повече се доближават до желанията на Съединените щати. След 2004 г. България влезе в НАТО и сме съюзници с Англия. Дали е за добро влизането в НАТО бъдещето ще покаже. Надявам се да е за хубаво, а не да се окаже, че сме взели грешно решение.
            "
Англия няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси"- Хенри Джон Темпъл

 



Гласувай:
13



1. nikikm - Ник
31.08.2016 22:19
Много просташка и антибългарскарска статия!
цитирай
2. mihala - На писача сигурно са му засегнати ...
01.09.2016 01:07
На писача сигурно са му засегнати интересите, та пише глупости.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
01.09.2016 08:27
За съжаление, много от преценките на англичанина съдържат значителни истини, върху които, ако не се замислим сериозно и не отстраним от манталитета и битието си, ще си стоим все на дъното на живота.
цитирай
4. krumbelosvet - Изненада ме вярната според мен теза,
01.09.2016 14:17
но абсолютно непопулярна днес, че Румъния и Югославия са създадени, за да не заеме България полагащата й се роля. Наскоро се тиражираха цитати от европейски вестници по време на Балканската война, в които сериозно се обсъжда възможнодтта България да превземе Цариград. По същото време Максим Горки пише на български приятел, "дали на мощна България не е съдено да обедини Балканите, както Пиемонт - Апенините". При посещението си у нас папа Йоан Павел нарече българския народ "благороден". Той знае защо. Ние сме забравили с жестока ЧУЖДА ПОМОЩ. Краткият ми пост "Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България" припомня един епизод от тая "помощ".
Поздравления за автора на чудесния материал, може би подходящ за издаване на книжен носител.
ПП: Не съм уверен, че е справедливо да се цитира нашироко пасквила на англичанина, защото днешното ни положение е следствие от вековната роля и на неговата страна, роля, доведена почти до край от геополитическия наследник на Великобритания.
цитирай
5. barin - Прочетох коментарите и цялостно ...
01.09.2016 21:50
Прочетох коментарите и цялостно още веднъж темата. Направих си някои изводи:
1. Трябва повече да се потрудя върху написването, защото щом на Ник му се видяла антибългарска и просташка, сигурно наистина е така. Вярвам на този потребител, защото и друг път е коментирал и гласувал, където му харесат моите теми.
2. Трябва повече да се старая, за да не се получават неясноти и двусмислия.
3. Благодаря на batogo и krumbelosvet за положителните отзиви и на mihala затова, че е гласувала положително. Може би това е, защото тя е харесала някоя друга публикация.
4. Все пак имам по-добри и по-слаби теми от тази. Не може всичко да е отлично и да се възприема от хората, които четат. Всички имаме различни възгледи по политическите и историческите въпроси.
цитирай
6. atil - Aнглите и сaксите сa племенни ге...
02.09.2016 08:26
Aнглите и сaксите сa племенни гермaнски групировки, които служили нa хунобългaрскaтa влaст в Зaпaднa Европa от която и получили името си. Сaкчи - охрaнители по пътищaтa и aнгли - пaзaчи по водa.
След изтеглянето нa бългaрите от тaм те изпaднaли в немилост сред сънaродниците си. Aнглите отплувaли към Бритaнските острови a сaксите се отеглили във вътрешностa в горите.
След 14 век Бългaрия слизa от историческaтa и политическaтa сценa a зaпичвa възходa нa зaпaдноевропейските колониaлни империи.
Бългaрия през 19 век, зaедно с Aвстрия и Гермaния се окaзвa зaкъснялa и вътрешноконтинентaлнa държaвa. Ония се борят зa колонии a ние зa нaционaлно обединение. Колониaлните сили зaедно с Русия, се борят зa зaпaзвaне нa положението.
Тaкa излизaме в Бaлкaнските и двете световни войни.
Побеждaвaме зaщото кaузaтa ни е спрaведливa, комaндирите знaещи, войскaтa хрaбрa и обученa.
Въпреки, че не сме индустриaлнa, колониaлнa или обединенa стрaнa. Товa говори и зa кaчествa!! Днес и от 1944 г. нaсaм, нaс ни упрaвлявaт леви и мaрионетни пaртии и прaвителствa. Те не знaят кaкво е бълг. политикa и нaц. интереси. Тaкa че ние се движим и рaзвивaме в руслото нa едни или други чужди интереси. От тях и тяхнaтa милост зaвиси дори вътрешнaтa ни политикa и стaндaртa нa нaродa.
Товa не вaжи зa олигaрхиятa и чиновниците, рaзбирa се.
цитирай
7. krumbelosvet - Ох, Атил и любимата му България от преди 1944-та,
02.09.2016 11:47
с Фердинанд, кланетата от гражданската война и националните катастрофи.
цитирай
8. indiram - Здравей, Барин!
02.09.2016 23:18
11-ти глас от мен... (а имаш и 1 минус)... и към тоЙзи момент, сборът е... имаш 10 гласове (горе в статистиката)!
Утре ще чета... че има и коментари...

Поздрави
цитирай
9. indiram - Здравей, Барин!
03.09.2016 20:44
...
По отношение отнемането на земи, принадлежали на България и дадени по разни "договори за мир" (договорки чужди, май е по-вярна думичка) на днешните ни съседи... Спомних си приказката за окастрената крава... особено, изкуствено създадените държави! - и, ето, по този начин, Историята на един народ се разпокъсва и излизат невероятни истории.

По отношение очерка на англичанин (някой си, който може и изобщо да не е англичанин) - прилича ми на целенасочена пропаганда срещу Българите и България, като съмнението ми произтича и от факта, че преди няколко месеца, подобни думи бяха приписани на някой си грък - от тук, следва, че някой друг ги пише и разпространява тези пасквили и с каква цел - предизвикване на вражда и непоносимост между гражданите на отделните държави.

Поздрави!

цитирай
10. barin - Отношението на англичаните към ...
03.09.2016 21:50
Отношението на англичаните към българите за съжаление е отрицателно. Ние не можем никога да стигнем Англия.Тя е стабилна индустриална страна.Все пак тайно се надявам( с малък процент), че ще се подобри нашето цялостно положение поне да сме към средата на Европа и да се мерим с много страни"От нашата черга". Аз винаги пиша за величието на българите, но в минало време. Очерка на англичанина е пресилен и в голямата част неверен, защото отразява само сегашното ни положение и то в определен район на България. Поздрави на всички, които прочетоха и коментираха темата!
цитирай
11. krumbelosvet - Мисля, че в пасквилът на англичанина НЯМА НИЩО ВЕРНО.
04.09.2016 13:07
Цялото му основание е, че не сме англичани. Така атиняните са дали името ИДИОТИ на всички гости на града, които не са от него. А по време на преселението на македонците в България, вицовете, в които бегълците са смешни, са безброй.
Ако пасквилникът не е англичанин, е англоман - дал Господ или лукавия такива, даже няколко министри.
цитирай
12. atil - Направете референдум и излезте от ...
04.09.2016 14:52
Направете референдум и излезте от НАТО и ЕС! Вместо от сутрин до вечер да се оплаквате и да обвинявате всички освен виновниците, за които постоянно гласувате от 1944 г. насам.
Станете слуги на руснаците, те като роднини все ще им пука колко да е и за България.
Олигархията тук и без това е съветски възпитаник а като влезе в руслото и под командата на Москва ония ще ги вкарат в някакъв прав път и да спазват някакъв ред и да им пука за страната. Защото в при сегашното положение на никого не му пука за никакъв български народ и за страната България. Всичко е естествено и на естествен подбор - имаш елит и капиталисти - вървиш напред и нагоре - нямаш ли - прецакват те другите, одират ти кожата и те унищожават!
А нашият елит и новокапиталистите са егоисти и безродници интернационалисти. Те да са добре пък другото няма значение.
Англичаните, французите, американците на тях им през кура, че и оттатък има ли българи на този свят или няма. На руснаците пак им пука за да си отворят Черното море навън и да отдалечат сухопътния рубеж.... Другото са емоции и пропаганда. И са си прави за себе си всичките изброени. През Първото българско царство и ние сме били такива.
На мен лично ми се гади и повръща от всичко това и колкото съм по-надалеч и настрани да не гледам и да не слушам, толкова - по-добре!
цитирай
13. wasp - Уважаеми Барин
05.09.2016 00:43
В поста ти всичко е сравнително добре до момента

Очерк на един англичанин за България:

след което текста е копиран от един сайт- Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?

https://neverojatno.wordpress/

а там само измишльотини и нищо истинско
те са го написали в сайта си - частна теория на НЕвероятностите!

Чети внимателно преди - copy - paste

затова ..."-"

осата
цитирай
14. atil - Търновскaтa конституция и реформи ...
05.09.2016 10:54
Търновскaтa конституция и реформи зa промянa нa зaдaденaтa прогрaмa зa упaдък и дегрaдaция.
Инaче прикaзки и aнaлизи, aвторитетни поучения много, но сa вaжни резултaтите a не прикaзките и твърдениятa!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645991
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031