Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 21:37 - Кромлехът при с.Долни Главанак
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3781 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 18.09.2017 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           В България има много кромлехи, долмени и менхири, описани повечето в една моя стара публикация: http://barin.blog.bg/turizam/2016/08/23/.1355766. Един от тези кромлехи се откроява и прави впечатление.  Това е кромлеха го село Долни Главанак, разположено на няколко километра северно от град Маджарово( миньорски град, втори по големина в България, но отзад напред), защото много прилича на Стоунхендж. За разлика от именития и може би най-известен кромлех в света този край с. Долни Главанак е много по-малък.  но е няколко пъти по-малък. Докато при Стоунхендж камъните са високи по 3-5 метра, в нашия са около 80 см, някои до 1 м. Кромлехът се намира на около 2-3 км от с. Долни Главанак, близо до гр. Маджарово.  Не случайно се нарича"Българския Стоунхендж". За него веднъж вече гласувах в един сайт за чудесата на България, а на няколко пъти го рекламирах. Мисля си, че ако повече хора го посетят ще разберат за него и няма да го заобикалят, когато ходят в този южните Родопи. За да стане предпочитана туристическа дестинация трябва да се направят някои неща, както например са направили в Цари Мали Град, Момчилова крепост и на още места. До пари от еврофондовете обаче трудно се стига.
       При кромлеха до с. Долни Главанак камъните отстоят на приблизително равни разстояния един от друг. Три от камъните са паднали, а останалите са вертикално поставени и още стоят в своето оригинално положение. Ако имаше как можеше да вдигна падналите, но са забити в земята. Според местните хора и надписите съоръжението е датирано към VIII-VII в. пр. Хр.  Аз си мистя, че то е доста по-старо- от първата мегалитна цивилизация, строила култови обекти през XV-XII в. пр. Хр., а не от втората, но не мога да го докажа. Затова изразявам само предположение, като се има предвид, че по-сложните мегалити са от първата, а не от втората мегалитна култура. Все пак това не е най-важното. Самото редене на камъните при тези сложни съоръжения е загадка. То не е случайно и пропорциите между камъните и вътре в кръга отговарят на определени космически разстояние и съотношения в мащабен вид.
             Думата "Мегалит" идва от гръцки език и означава" Голям камък" (
megaλίθος - "голям камък" - от старогръцки "μέγας" - голям и "λίθος" - камък).

                
две снимки на кромлеха край с. Долни Главанак
                  В България има много мегалитни съоръжения, които са култови комплекси от стари времена. За мегалитните култури знаем твърде малко. Повечето от мегалитите са разположени в Източните Родопи, Сакар и Странджа. Информация за другите мегалитни съоръжения може да намерите тук: http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/megalit/content/Kostov1/01.htm            

            Тракийското светилище го с. Долни Главанак е открито през 1998 г. от археолога д-р Георги Нехризов. Заграденото свещено пространство, където са се провеждали ритуалите, е с форма на окръжност. Намира се на 15 мин. пеша разстояние от пътя. Има разширение за паркиране и указателна табела. Това лято ходих за трети път до кромлеха и видях, че е заградено с ограда с бодлива тел, но има начин да се отворят вратичките и спокойно да се мине. На няколко места са поставени пейки и пътеката е оградена с парапет.
               Сигурно е, че мегалитните светилища са творения на човешка ръка от високоразвити цивилизации, живели по света преди 3500-2600 г. Има ги и в други страни из Европа.
               
image

Схема на кромлеха от Георги Нехризов- откривателя му
                     Кромлехът до с. Долни Главанак в Източните Родопи  представлява кръг с диаметър 9-10 м. Кръгът не е съвсем правилен. В южната му част има 4 големи полегнали блока, които имат вид по-скоро на плочи, отколкото на стълбове-менхири. Менхирите са самостоятелни каменни блокове, забити вертикално в земята.
             На 20-тина метра от кромлеха са два каменни кръга съответно с диаметри 5 м и 3 м. Те са съставени изцяло от доста по-малки обли камъни, които няма основание да се причисляват към мегалитните паметници.
image
Снимка на кромлеха от западната страна
                „Кромлех“ идва от бретонски език (crom –‘кръг’ и lech – ‘камък’) и се използва за означаване на мегалитно съоръжение, подобно на долмените и менхирите, с култово предназначение. Изградено е от големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция, и в Стоунхендж, Англия. Тези храмове на открито се свързват с култа към Слънцето.
              Кромлехът до с. Долни Главанак е от желязната епоха и има намерени предмети. Хората смятат, че в центъра на кръга в кромлеха има концентрирана енергия. За останалите енергийни места в България ще намерите подробности тук:

http://barin.blog.bg/history/2016/02/11/energiinite-mesta-v-bylgariia.1429285               

           Като се погледне кромлеха отгоре се виждат включени в  окръжност каменни блокове. Има още разхвърляни няколко големи скални къса и множество по-малки камъни. В ограденото култово пространство право да влизат и извършват ритуали са имали само жреците. При археологическото му проучване от Георги Нехризов през 1999 г. е установено, че кромлехът е изграден през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII - VII в. пр. Хр.). Свидетелства за извършваните тук обредни действия са откритите части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети. Съоръжението е функционирало дълго време през езическите времена. Вероятно тук са идвали жреците да гадаят и предсказват важни за народа и държавата събития. Може и да са водили астрономически наблюдения. Знаем, че за древните хора астрономията и предсказването по звездите са имали огромно значение. 
              Накрая препоръчвам който може да отиде и да види мястото, заслужава си.

 




Гласувай:
13



1. indiram - Здравей, Барин!
26.08.2016 21:34
Всеки камък говори! - затова, с камъните, много истории:
- у библията - бой с камъни;
- Сизиф мъкне камък;
- камъни спъват човека;
- ...

Светилища, древни календари, астрология-познание за звездите и земята, ...

„Кромлех“ идва от бретонски език (crom –‘кръг’ и lech – ‘камък’) -
Как се изговаря?! - щото е от значение ... сигурно ще трябва да отворя някой речник с транскрипция... Бретония Британия ли е?
(а, аз да си пострижа бретона, че ми се навира в очите)

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645462
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031