Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2016 21:26 - Фолклорните фестивали в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5602 Коментари: 7 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image  
 

          В България има много стари традиции, които напоследък се възраждат и народа се опитва да възобнови обичаите по време на празници. Българските обичаи са носители на национална идентичност, а корените им търсим в далечното минало, здраво преплетени с историята и християнската религия. Свързани са с действия, извършвани от народа преди много времена. Народ, който има и спазва традициите и ритуалите по време на празници оцелява. Освен това и духовността е спасила България от изчезване през почти петвековното османско владичество. През годините наследените традиции се пазят и обогатяват, като доказателството за това днес е богатият културен календар, който включва десетки международни и национални фестивали и събори. В селата и малките градове на празника се провеждат събори, които се свързват с народните традиции, присъщи за населеното място и областта. Точно на традиционен събор, може да се усети обстановката на традиционната култура и може да се насладим   на истински празник. Опиянен от песни, свирни, танци и подплатен от достатъчно количество домашни вино и ракия (не е задължително), осезаемо усещаш и се насищаш с автентичен български фолклор. Нарочно още в началото поставих картина от селски сбор на хора, облечени в типични народни носии.                      Събори ) и празници на населеното място има всяко село и град в България, но големите и популярни фестивали на народното творчество, с годините се превръщат в притегателен център и за много чужденци. За някои населени места празника е свързан с името, като София, Елена, при други- датата на освобождението или на обявяването за град. При повечето празникър е на името на църквата. Коя църква? Правилото е на най-голямата действаща църква или на първата църква( каквото е ортодоксалното име). ( обяснено е в предишните ми теми)
                За популяризирането на едно такова събитие медийната подкрепа е от изключително значение, а за съхранението и социализирането му е нужна целенасочена държавна културна политика. На вниманието на читателите предлагамдесет от най-значителните и популярни събори и фестивали на народното творчество, избрани от пъстрата национална палитра.съгласно следния сайт:
    
http://www.10te.bg/obshtestvo/10-ot-nai-populyarnite-festivali-i-sabori-na-narodnoto-tvorchestvo-v-balgariya/#

1. Национален събор на българското народно творчество „Копривщица“

           Съборът води началото си от 1965 година и популяризира българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна. Фестивалът се провежда през пет години в местността Войводенец и има конкурсен характер. Всички участващи трябва да представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват. В събора участват още свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи и др. Интересен факт е, че сред участниците има и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи. Организатори на националния събор са Министерството на културата и община Копривщица.

2. Национален фолклорен събор „Рожен“

image                   Съборът се провежда през август на всеки четири години и с времето се е утвърдил като най-голямата сцена на родопската песен. Роженският събор има над стогодишна традиция, а първият събор е организиран през 1898 г. Именно тук през 1961 г. Валя Балканска изпява космическата „Излел е Дельо хайдутин“. Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди“. Съборът продължава два дни. Открива се с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ под съпровода на „Стоте гайди“. Кулминацията на надпяването е галаспектакълът „Звезден Рожен“ във вечерта на първия ден.

3. Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник

              Събитието e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари“ и “кукери“. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., a oт 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а от 2008 г. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно. Най-зрелищният и атрактивен елемент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

4. Традиционен събор „Пирин пее“

           Организира се от 1962 г. и благодарение на него, през годините популярност придобиват уникалните мъжки песни от Банско, женските песни „на високо“ от село Долен и Сатовча, традициите на зурната и тъпана и т.н. Концертите на фолклорните изпълнители и състави  се провеждат на всяка четна година в живописната разложка местност „Предела“. Според организаторите съборът „Пирин пее“ не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции. На събитието се показват и могат да се видят образци на народната песен, танц, обреди, занаяти, народен инструментариум, удивителните костюми и накити, везмо и шевици, религиозно-езическите вярвания и ритуали, цялата календарно-обредна система. Организатор на Събора на народното творчество „Пирин пее“ е Община Разлог и Областна администрация – Благоевград.

5. Международно гайдарско надсвирване село Гела

         Първото гайдарско надсвирване стартира през 2002 г. на Илинденските поляни в смолянското село Гела. imageЦелта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Надсвирването се провежда в три възрастови групи, като задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда. Постепенно събитието добива достатъчно голяма популярност и прераства в международен форум. Регистрирани са чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

6. Международен фолклорен фестивал Бургас

           Фестивалът е снован през 1965 г., провежда се всяка година през август и е с международен статут. Организира се от Община Бургас под патронажа на кмета на града и под надслов „Да съхраним завещаното от нашите предци и го предадем на своите деца“. Обикновено събитието няма конкурсен характер и включва концерти на сцената на Летен театър Бургас, на открити естради (сцени), концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти.

7. Национален събор „Петрова нива“

             На Петрова нива, в землището на с. Стоилово, през 1903 г. се е провело събранието, на което е решено да се вдигне въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. Община Малко Търново е организатор на традиционния събор посветен на Илинденско-Преображенското въстание, където „Странджа пее“ и почита паметта на хората, които са дали живота си, за да се обединят.

8. Фестивалът на фолклорната носия Жеравна

           Фондация “Българе“ съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна“ и „Бона фиде“ обединиха усилията си и организират уникален фестивал, който може да се сравни само с машина на времето. По традиция събитието се провежда в седмицата след Голямa Богородица, в парк Добромерица край Жеравна и събира хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват. По време на фестивала може да видите български танци представени от професионални ансамбли, дошли от всички етнографски области на България. Единственото условие за желаещите да присъстват е задължително да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). А за тези, които не разполагат с такава, на входа на фестивала се продават и отдават носии под наем.

9. Фолклорен събор „Златна гъдулка“ – Русе

             Съборът e един от най-старите у нас форуми за традиционна култура и се организира от Община Русе. image
                 Провежда се в покрайнините на Русе, в местността около хижа „Приста“ на естествена амфитеатрална тераса и представя традиционното наследство на Русенския край, а в последно време и на цялата фолклорна област Средна Северна и Североизточна България. Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, вокални групи, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, свързани с годишния календар и семейството, певчески и инструментални групи, танцьори, певци, свирачи, разказвачи).

10. Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи – Раднево

            Провежда се през септември в градския парк на Раднево. Първото издание на фестивала датира от 1998 г. под името Международен фестивал на инструменталните групи. През годините на своето съществуване, той се оформя като фестивал на инструменталното и танцово изкуство. На неговата сцена са гостували инструментални групи и танцови ансамбли от Русия, Украйна, Турция, Полша, Швеция, Франция, Сърбия, Германия, Унгария, Грузия, Румъния, Гърция, Македония и др.
             Изброените са само най-популярните според интернетския сайт. Като съм ходил преди, а и скоро в родопските села съм виждал афиши с много сборове, на които канят да пеят най-различни фолклорни ансамбли и певци, предимно местни. Ходил съм на много сборове из моя край.
http://www.sabori.bg/- на този сайт може да намерите информация за календаря на фолклорните сборове из България.
                В Жеравна фестивалът е интересен с това, че вътре в селото допускат само хора, облечени в народни носии. Медиите през последните години отделят вниние на народните събори и фестивали. В някои градове, като Велико Търновои Варна през лятото се провежда международен фолклорен фестивал, в който вземат участие около 7-8 групи от различни страни. Най-голям интерес обикновено предизвикват южноамериканците.

 




Гласувай:
14



1. zaw12929 - Точно казано: " Народ, който ...
06.08.2016 05:33
Точно казано: " Народ, който има и спазва традициите и ритуалите по време на празници оцелява. Освен това и духовността е спасила България от изчезване " Поздравление!
цитирай
2. zaw12929 - Тази информация помага, да се знае и ...
06.08.2016 05:36
Тази информация помага, да се знае и става част от съхраняване най вълнуващите традиции, които ни правят българи! Лен ден!
цитирай
3. barin - Благодаря, zaw 12929. Ти редовно ме ...
06.08.2016 22:24
Благодаря, zaw 12929.Ти редовно ме подкрепяш в старанието да възвеличавам българското и обективно да давам оценки на историческите събития. Трябва да се повдига националното самочувствие на българите.
цитирай
4. litatru - Поздравление за прекрасния постинг, Барин!
08.08.2016 19:39
Народ без традиции не е народ, а сбирщина!
С уважение - Литатру!
цитирай
5. barin - Благодаря за хубавите думи, Лит...
08.08.2016 21:33
Благодаря за хубавите думи, Литатру. Тази година ходих за втори път на още един, за който не съм писал- в манастир"Св.Марина" до с. Ботево. Той събира ансамбли от цяла североизточна България и продължава към 7-8 часа.
цитирай
6. indiram - Здравей, Барин!
09.08.2016 23:44
Много хубава тема! - Поздравления, Барин!

Била съм на Копривщица, на Рожен, в Перник, в Бургас, ... и на други...

Можеш да направиш тема и за детските фолклорни празници-фестивали...

Уникални са усещанията... Уникална е атмосферата...

Поздрави!
цитирай
7. barin - Благодаря, indiram. Аз съм бил на ...
10.08.2016 07:13
Благодаря, indiram. Аз съм бил на твърде малко фолклорни фестивали. Повече съм гледал репортажи и записи. За детските фолклорни празници зная съвсем малко, но може да прочета и да съчиня някоя тема.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647131
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031