Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2016 21:27 - Болгар- величествената столица на Волжка България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7318 Коментари: 8 Гласове:
20

Последна промяна: 01.08.2016 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Волжка България е обширна държава в Азия, която е заемала голяма територия от Урал, Северния Ледовит океан, река Волга и Кама. Според археолозите на територията на Волжка България е имало над 1600 селища, от който 38 огромни крепости, и множество по-малки. Наситеността на непроучени археологически обекти в онзи район от света е една от най-големите като цяло. Част от Руската Федерация, днес Волжка България и нейната история е на дъното на приоритетите на Руската Федерация, като дори столиците Болгар(столица от 8-12 век) и Биляр(от 12 в.  до падането на България при цар Иван IV Грозни) е само частично. Тези са двата основни града на държавата на Котраг. Столицата на Волжка България град Болгар е разположен 120 километра Южно от Казан, на левият бряг на река Волга. От приемането на мюсюлманската религия, до 12 век, той е бил главният политически икономически и културен център на Волжка България. В този град за пръв път във източна Европа, държава започва свое собствено монетосечение - около 950 година Волжките Българи стават цивилизаторският катализатор за съседните си народи и водеща държава в географския район. От поличитески и икономически подбуди приемат исляма от арабските мисионери, като отхвърлят християнските и юдейските пратеници. Кан Алмъш, се нагърбва със задачата да промени вярата на народа за сметка на политически съюз с арабите, срещу Хазарската заплаха. Ислямската религия там става факт. В Болгар са били развити всички занаяти почти без изключение, което се потвърждава от разнообразните археологически находки - като се почне от средновековни прибори за лакиране на нокти и гребени), та до бижута, керамика, металургия, и множество други. Във Велики Болгар е открит и първият във света Винт, но това днес е омаловажено до степен на забрава. Поради политически причини градовете не бяха проучвани дълго време, а за историята на Волжка България знаехме малко. Имаше информация в руски, китайски и други азиатски източници, но тя не достигаше до нас. Официално градът е създаден през 922 година със идването на пратениците на Багдатският халиф, праща който  Волжките Българи в сферата на ислямската религия. 
            


image

              Град Болгар е наричан още Велики Болгар или Урус Болгар. Той е втората столица на Волжка България след Биляр. Двата града са строени по сходна схема.Тя прилича много на схемата на мистичния град Шамбала.  

              "Град Болгар е бил основан от Александър Велики". Това заяви в петък Димитър Димитров – директор на списание „Ави-Тохол“, по време на Кръгла маса „Волжка България“ - история и цивилизация. Аз не съм напълно наясно кога за първи път се споменава град Болгар, но си мисля, че е основан от българите някъде към VIII -IX в. Крепостните стени на Болгар са били много здрави.
           За българите се знае, че са били много добри и старатъелни строители.
Те са предприемали всички мерки народът вътре в града да бъде добре защитен и сигурен.  Известно е, че жиеотът във Волжка България е бил спокоен и сигурен. Държавата на Котраг е контролирала пътя на коприната от Китай към Европа, както и търговските пътища. Пояснявам, че става въпрос за северния път на коприната. За Волжка България още информация може да намерите в другите ми теми:
         1. http://barin.blog.bg/history/2015/06/09/voljka-bylgariia-sreshtu-kievska-rus.1367669
  2. http://barin.blog.bg/history/2015/06/13/ovneshkata-bitka-1223-godina.1368733
        3. http://barin.blog.bg/history/2016/02/25/siuiumbike-poslednata-carica-na-voljka-bylgariia.1432928

                Волжка България е била силна държава и с нея съседните народи са се съобразявали. Причината за преместването на столицата са грабежите, извършвани от Киевска Рус- дългогодишния съсед на Волжка България. Волжка България и Киевска Рус са се били помежду си повече пъти, отколкото Дунавска България срещу Византия.
               Столиците на Волжка България Биляр и Болгар са били великолепни градове, строени с план и здрави стени. В книгата на д-р Дориан Александров"Бойни умения и военно дело на древните българи" съм срещал диаграма, в която е показано сравнение на плана на град Аркаим с митичната Шамбала. Виждат се приликите между построяването на градовете.

          През първите два века от основаването си Волжка България трябвало непрекъснато да отблъсква войските на Хазарския хаганат, затова в началото на Х в. българският кан Алмъш се обърнал за помощ към Арабския халифат. Арабският халиф поставил условие волжките българи да приемат исляма като държавна религия. През 922 г. в България пристигнали посланици от Багдад и започнали преговори, в резултат на които българите приели исляма. Приемането на новата вяра приобщило България към културата на мюсюлманския свят. Българското руническо писмо било заменено с арабско, открити били първите начални училища и медресета. Грамотността широко се увеличила сред населението. Започнал разцвет на литературата. Били създадени поемата “Сказание за Юсуф” от Кул-Гали, “История на България” от Якуб ибн-Ногман, книги по риторика и фармация от Бурхан ибн-Булгари и др. Поради честото нахлуването на съседни народии с цел опазване на държавата, която дълги години е влияела върху политическото и икономическото развитие на народа през XII в. столицата е преместена по-на север от Болгар към Биляр. Към края на съществуването на държавата има и трета столица- град Казан. Той е завладян от руснаците- Иван Грозни и Волжка България престава да съществува като самостоятелна държава. 

image
                  Знамето на Волжка България- като измислената автономна република Татарстан
                   Името Татарстан, както и татарската история са изкуствено създадени от Руската Академия на Науките - всичко това е направено поради страха на руснаците да признаят една нация, която се намира "вклинена" в средата на Руската Федерация. Известно време републиката се е наричала Булгаристан, но името е сменено на Татарстан. Името Волжка България дразни учените и управниците на Русия.
         
Прилики между градовете и живота в двете Българии, съществували дълго време разделени от други държави и отдалечени на повече от хиляда километри еднаот друга. Например в градовете Плиска и в Биляр. В центъра на тези градове са били разположени дворците на царете и кановете и култови съоръжения оградени от яки стени. Самият град е бил заобиколен от защитни ровове покрити със заровени в земята трупи, които били засипвани отгоре със земя и камъни. Такива укрепления имало по Дунав където се очквало да проникне врага. Тази традиция за укрепване на населените места се наблюдава и във Волжка България, до нашествието на монголите, където се установиха повече от 150 укрепени селища.

image
                 През VII – IX век Българите от Волжка и Дунавска България предпочитат да живеят през лятото в юрти. Следи от такива царски юрти бяха открити при археологически разкопки в Плиска от Р. Рачев, и в Биляр от Ф. Хузин. В градовете имало и монолитни сгради, като разликата била само в едно: на река Дунав Българите използвали камък, а на Волга предимно тухли, макар да има и някои сгради от камък. Например, известно е, че във великия град Биляр джамията е построена от бял камък. Дунавските и Волжките Българи и техните предци на Дон изработвали тухлите в стандартен размер: 25-27 см и дебелина 5 см. За разлика от гърко-византийците и славяно-русите наименовнието на този материал при дунавските Българи било „тухла”, а на Волга – „кирпич”. В суровата природа на Волга Българите затопляли тухлените си сгради с добре разработени системи за подово отопление. Такава система за отопление от керамични тръби разположени вертикално бяха открити в обществената баня и малкия дворец на град Плиска. В книгата на Петър Добрев "Битът на протобългарите. София", която преди около пет години четох си спомням, че са показани сходствата в битовите предмети и ежедневната културата на българите от Дунав и Волга. Прилики се наблюдават и в областта на земеделието: начина на обработване на земята, използваните инструменти, както и в религиозното почитане на земята. Така например, в откритите гробовете на Дунав в Разделно, Изворо, и тези по река Волга близо до селището Ола Тархан, Тетюши и Танкеевка, до мъртвите били намерени сърпове. До приемането на основните религии- за Дунавска България християнството, а за Волжка България исляма има сходства в погребенията, ритуалите и обичаите. Българите в двете държави са почиртали едни и същи богове, имали са еднакви празници и народни поверия. Град Болгар може спокойно да се нарече"Величествената столица на Волжка България"




Гласувай:
22



1. indiram - Здравей, Барин!
01.08.2016 22:36
Знамето ми направи особено впечатление! - бележа си статията...

Поздрави!
цитирай
2. penchoan - "През VII – IX век Българите от ...
01.08.2016 22:39
"През VII – IX век Българите от Волжка и Дунавска България предпочитат да живеят през лятото в юрти. Следи от такива царски юрти бяха открити при археологически разкопки в Плиска от Р. Рачев, и в Биляр от Ф. Хузин."
Тази глупост от археолог ли е написана? Когато се строи град, естествено е строителите да живеят в юрти. И днес има хора, които живеят на палатки в планината и край морето.
цитирай
3. iliyanv - Топ простотия, след топ простотия.
02.08.2016 10:15
Измама след измама - нито волжки българи, нито Волжка България. Доказал съм го в блога си.
цитирай
4. ok3223 - Що мелеш глупости бе ...
02.08.2016 20:30
Виж какво и къде сме сега. Топим са като народ и нация и след 100 - на години и помен няма да остане от България. Какво да направим днес и сега и да упазим това, което имаме. Това е най- важно, от съдбоносна важност днес за нас, като и народ и нация с затихващи функции. Чезнем, и се топим с всяка минута и час.
цитирай
5. barin - За сведение на ok3223 България в...
02.08.2016 21:54
За сведение на ok3223 България винаги е имало, преживяли сме кризи, чуждо владичество, падения и величие и сме най-старите в Европа.Сегашното положение е друга тема- политическа, а аз не пиша по политически теми с малки изключения. Написаното не е глупости, а минало величие.
цитирай
6. iliyanv - И понеже чезнем и се топим
03.08.2016 16:09
обявяваме за българи всичкото мангал по Евразия. А Африка, Австралия и Океания на кого ги оставяме.
цитирай
7. barin - Е, чак от Африка, Австралия и зад ...
03.08.2016 17:38
Е, чак от Африка, Австралия и зад Пакистан не съм изкарвал никои народи за българи. Това, че намаляваме е политически въпрос.
цитирай
8. barin - Благодаря ти, Еми. Погрешка изтрих ...
05.08.2016 04:18
Благодаря ти, Еми. Погрешка изтрих твоя коментар, вместо на един малоумник. Ти си една от тези, които ме подкрепят често и оценяват моя труд.
цитирай
9. atil - А така, бравос! За Град Болгар ...
06.08.2016 21:08
А така, бравос!
За Град Болгар повечече тук:
http://bulgarizdat/index.php/book1/article1-10
цитирай
10. barin - Благодаря, atil, че ми предостави ...
06.08.2016 22:25
Благодаря, atil, че ми предостави сайт с още информация за град Болгар и Волжка България. Отворил съм го и започвам да го чета. Бъди жив и здрав1
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645565
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031