Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2016 23:02 - Битката при Талас 751 г.- среща на араби с китайци
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3845 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 07.06.2016 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              През VIII в. сл. Хр. двете най-големи държави в света по територия са Арабския халифат и Поднебесната империя. Те се разпростират върху обширни територии на Азия. Арабският халифат е нова държава, създадена преди век,а Китайската империя съществува от почти три хилядолетия преди Христа.  През Въпросната 751 г.Китайската империя се управлява от династията Тан(618-907 г.). Тя е наследила династията Суй. 
              Гоеполитическа обстановка преди решителната битка при Талас:
            Китайската империя:

              Тан  е династия, управлявала Китай  през периода 618-907 г.  При династията Тан  столицата е град Чанан, най-големия град в света по онова време. Според историците, изследователи на Китай династията Тан, наред с Хан(206 г.пр. Хр.-220 г.сл. Хр.) се смята за върхов период на китайската цивилизация. Територията на Китай, придобита след военните начинания на първите владетели, е по-голяма, отколкото при Хан. Контактите с Индия и Близкия изток стимулират градивността в много области. Будизмът, възникнал в Индия по времето на Конфуций, продължава да процъфтява при династията Тан и е възприет от императорското семейство, превръщайки се в неразделна част от китайската култура. Периодът Тан е златен век на китайската литература и изкуство. Държавната бюрокрация, поддържана от широка прослойка конфуциански учени, избирани чрез сложна система на изпити, се разраства значително при управлението на Тан, които се опитват по този начин да намалят влиянието на аристократичните родове и военачалниците.

image



 карта на династията Тан
          Арабския халифат:

              Към средата на VIII в. настъпва политически и културен разцвет на ислямската империя с участието на победените неарабски народи из Азия, Северна Африка и Пиринейския полуостров.

           Първите Абасиди са: основателят на династията Абул Абас ас-Сафах, тоест „Кръвопроливащия“ (750 – 754 г.); гениален държавен строител и финансист Ал-Мансур (754 – 775 г.); до разточителност щедрият и затова много популярен в литературата баща на Харун ар-Рашид – Ал-Махди (775 – 785 г.); свирепият Ал-Хади (785 – 786 г.); прославеният покровител на поетите и литераторите Харун ал-Рашид (786 – 809 г.), който бил свидетел на най-големия възход на халифата, макар че самият той бил лош управник и съвсем не приличал на онзи идеален образ, какъвто му приписват Хиляда и една нощ; Ал-Амин (809 – 813 г.); приятелят на учените и свободолюбивите философи, персиец по майка – Мамун (813 – 833 г.); продължилите неговата либерална политика Ал-Мутасим (833 – 842 г.) и Ал-Васик (842 – 847 г.). Абасидите наследяват Омаядите, управлявали халифата за кратко време:661-750 г. Абасидите са управляваща династия до 1258 г. , когато монголците превземат столицата Багдад. Могъществото на Арабския халифат продължава до XI в. По време на Абасидите се правят открития в областите астрономия, медицина, математика, астрология. Един от най-известните лекари е Авицена, а астролози- Саабей.       

карта на Арабския халифат при Абасидите
             Друга голяма държава по това време в района е Уйгурската империя. От 745 г. тя се е разпростирала от Каспийско море до Манджурия и продължила своето съществуване до 840 г. След битката в долината на р. Талас през 751 г., Уйгурският хаганат поема контрола над северен Синдзян, както и по-голямата част от остатъка от централна Азия, включително Монголия, откъдето и води началото си тяхната империя. По същото това време дин. Тан започва процес на изтегляне си от централна Азия. Байенчур хан действа бързо на своя страна и завзема плодородната Таримска падина. Доскоро тя се смяташе за пра-родина на българите.
            По това време двете империи имат обширни територии и амбиции да ги увеличат за сметка на по-слабите съседи. До 751 г. те успяват.
През 751 г. крайните точки на настъплението на двете империи вече се били допряли в Централна Азия (нa територията на днешните Узбекистан, Киргизстан и Казахстан). Конфликтът започнал да назрява след отказа на владетеля на Ташкент да се подчини на Китай, който го смятал за свой васал. В резултат на това императорският наместник на Тан - Гао Жианжи нападнал Ташкент. Управителите на града поискали въпроса да се реши по мирен път, на което предложение Жианжи временно се съгласил. Но скоро се отметнал от обещанията си и подложил Ташкент на опожаряване от китайските войски. Опустошението било страшно - мъжете били откарани в плен, а жените, децата и старците - избити. Ташкентския васал бил обезглавен, а наследникът му избягал на юг и потърсил помощта на Абасидската империя. Китайските разузнавачи доложили на императора, че арабите се канят да нахлуят в покрайнините на Китай(съвременен Синдзян и части от Казахстан и Афганистан). Гао Жианжи решил пръв да атакува арабите, като събрал огромна армия, към която се присъединили и васалните войски на карлукските тюрки и Ферганското ханство. Така армията на Тан достигнала около 30 000 войника, от които преобладавали китайците. Китайската армия, предвождана от Гао Жианжи, направила преход от 700 китайски мили и достигнала долината на река Талас, където била пресрещната от мюсюлманските войски, предвождани от Зиад ибн Салих. Там се завързала жестока битка. Кървавите сражения продължили цели 5 дни. Карлукските тюрки видяли, че победата се накланя към страната на арабите и напуснали редиците на китайската армия, присъединявайки се към ислямската.

 

image

Среща на арабската и китайската армии в долината на река Талас
                     През 751г. на територията на Киргизстан, по-точно долината на река Талас се е състояла една доста неочаквана среща. Една срещу друга застанали армиите на Абасидския халифат и Империята Тан (Китай). В своя стремеж за експанзия към непознатите равнини на големия континент, двете империи навлизали все по-навътре, съответно на изток и запад. В крайна сметка, двете супер сили на VIII век се срещнали сред полята на дн. Киргизстан, много преди киргизите да се заселят там.  Двете армии наброявали приблизително по 40 000 души, като голяма част от китайските сили се състояли от местни наемници от племената карлуки, както и от полуномадските войнства, живеещи в областта на Ферганската долина. В хода на битката, тези войни изоставили китайците и преминали на страната на арабите. От десетте хиляди китайци оцелели едва 2000, но според източниците, арабите загубили около 20 000 души в самата битка и в преследване на разбития враг, благодарение на тактиките, приложени от китайския помощник-генерал Ли Сийе, който бил поставен начело на основното ядро от  командира  Гао Жянджи. Победата на арабите спомогнала за разпространението на исляма в Централна Азия.    
             Смята се, че в тази битка арабите пленили технологията за правене на хартия, която по-късно достигнала и до Европа. Хартията е изобретена за първи път в Китай още през II в. пр. Хр., но се разпространява много по-късно по света. Като причина мога да изтъкна изол;ираността на Поднебесната империя и политиката, водена от императорите на незачитане на другите владетели и липсата на контакти. 
            Какви са последиците от битката при Талас и защо е определяща за развитиетона света:
    

                - достигнат е арабско-ислямския предел на геополитическо и културно влияние на североизток в Азия;
                  - ислямът започва да се разпространява сред тюркските народи;
                  - карлуките създават независима държава;
             - технология за производството на хартия по време на войната с Китай посредством арабите достига до Западна Европа;
                 - уйгурите възстановяват своята държавност в Източен Туркестан;
               - Танската китайска империя достига предела на своето политико-географско разширение и започва да намалява, китайското разширение и влияние в запдна посока спира за почти хилядолетие.
             Двете империи разбират, че не могат да се разширяват безкрайно, защото трябва да упражняват своята власт върху завзетите територии. Необходимо е да се администрира територията, да се създаде държавен апарат от система, която да функционира, да събира данъци, да контролира спазването на законите, да се защитава от външни"варварски" според тях народи. Карлуките минават на страната на арабите и повлияват върху изхода на битката. В битката загиват общо над 30000 души, като пленените са около 15000-20000 китайци. Арабите не следват дълбоко в пределите китайците. Победата на арабите не е пълна, защото няма фатални последици за Китай. Многолюдната Китайска империя за кратко време е в състояние да събере 20000-30000-на армия и да защити целостта на държавата си.
                  Битката при Талас се състои деветнадесет години след победата на Карл Мартел"Чука" при Поатие, а две десетилетия по-рано кан Тервел е победил ( може би за втори път) Арабския халифат. ( Тема"Кан Тервел-спасителят на Европа"). Да припомня само, че първто поражение на Арабския халифат идва също от българите- кан Кубрат в съюз с Хазарите. 
             Какво означава думата Талас?

Талас - Талас (на киргизки: Талас, на руски: Талас) е град в Таласка област, Киргизстан. Според данните от преброяването на населението в Киргизстан от 2009 година в града има 32 886 жители.
Таласъм - Таласъм в българските фолклорни поверия е зъл и невидим дух, който обитава мостове, чешми, и сгради (най-често изоставени).
Таласократия - Таласократията (от на гръцки: θάλασσα, «море» и на гръцки: κράτος, «власт»; в буквален превод на български: власт над морето) е един от двата подтипа (другия е телурократията) исторически наложили се държавотворчески концепции, който се основава на разбирането, че владението и контрола над морето, респективно океана, е решаващо за геополитическото превъзходство.
Таласъми ООД - „Таласъми ООД“ (на английски: Monsters, Inc.) е анимационен филм на Пиксар от 2001 г.
Таласа (митология) - Таласа (на старогръцки: Θάλασσα Thalassa; Θάλαττα Thalatta „Море“) в древногръцката митология е богиня на морето.
Таласски район - Таласски район е съставна част на Жамбълска област, Казахстан. Административен център е град Каратау.
Таласа (спътник) - Таласа е вторият открит естествен спътник на Нептун. Носи името на Таласа — героиня от древногръцката митология.
Таласка област - Таласка област (на киргизки:Талас областы) e една от 7-те области в състава на Киргизстан. Разположена е в северозападната част на страната.
Таласка битка - Таласката битка или Битката на Талас (怛羅斯會戰) (معركة نهر طلاس) е сражение в Таласката долина (на границата на съвременните Казахстан и Киргизстан), провело се в град Атлах между войските на Абасидите от халифата и империята Тан.
Талас (река) - Река Талас пресича територията на Казахстан и Киргизстан. Образува се от вливането на реките Каракол и Учкоша, спускайки се през Таласката долина между Киргизкия хребет и Таласки Алатау.
                Написаното по-горе е извадка от"Тълковен речник".
На мястото, където се е провела битката преди много години са живяли българи.
В битката при Талас през 751 г., обединените сили на араби, киргизи и непалци или тибетци побеждават китайците от династията Тан, възпирайки по-нататъшното им проникване на запад завинаги. Те пък от своя страна никога не минават по-на изток Поради тези причини смятам, че битката от 751 г.между китайци и араби е повлияла значително върху хода на историята в Азия и развитието на света. В темата"Големите битки в древността" нямаше как да я включа, защото 751 г. не е древност, а ранно средновековие. В България малко се знае за  битката при Талас, защото няма пряко отношение към българската държава. Дори и на Волжка България не оказва голямо  влияние, защото е доста далеч от найната територия. 

 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - Здравей, Барин!
09.06.2016 00:15
Поздравления за материала!

Много си се потрудил...за мен е интересно... и тази река Талас...
И годината на битката, участниците, убитите... цифрите (числата)

Поздрави!

Мисля за тази Таримската долина (падина)... била е Българска, както и пустинята Гоби...
Копирам - "Таласски район - Таласски район е съставна част на Жамбълска област, Казахстан. Административен център е град Каратау."
цитирай
2. barin - Здравей, Indiram, реших да напиша ...
09.06.2016 21:44
Здравей, Indiram, реших да напиша за тази малко известна битка.Постарах се да предам нещата разбираемо за хората. Мисля, че битката при Талас е дала отражение върху развитието на народите. Наистина топонимите,свързани с името"Талас" са много и на различни краища. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645864
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031