Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 21:27 - Победите на кан Аспарух
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5264 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 28.06.2016 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                

                   Хан Аспарух е велик български владетел, основател на Дунавска България през 680-681 година. Третият син на хан Кубрат. Останалите са" : Баян, Котраг, Кубер и Алцек. На българския престол е от 680 до 700 г.( някъде го датират до 701 г.). Как се получава от именника и другите датировки съгласно българския календар, а както знаем той е най-точния в света.
          
сперих княз 61 години (управлява). Родът му Дуло, а годината му верениалем"Есперих е едно от познатите ни имена на Аспарух. Другите са Испор, Исперих( има такъв град в България), Есперерих. На следващия Тервел годината е текучитем. Годините 61 са неговият живот, а не управление. Верени е година на дракона, алем е допълнителния ден-месец, който го има за изравняване на дните на годината( поставя се след Игнажден-Еднажден и не оказва вличние върху седмиците, месеците и дните).
           Теку е година на коня, месец
читем е третия в годината. Не се получава съвпадение, тъй като от годината на дракона до второто повторение на годината на  коня минават 14 години, до следващото повторение- 25 години. По този начин не може да се разбере коя е годината-700 или 701, защото при кан Аспарух имаме години на живот, а не на фактическо управление, а при Тервел са записани в именника 21 години. Действително кан Тервел управлява между 700 и 721 г. Кан Аспарух е роден някъде към 640г. Нямаме достатъчно сведения за ранния му живот, както и за съпругата му. Имената на Пагане и Ахинора ги приемам за поетична и журналистическа измислица. Вследствие на тези сметки, разсъждения и  изчисления, опирайки се на базата на моите теми" Родът дуло", " Кан Тервел-спасителят на Европа", "Българският календар" и още някои приемам 700 г. за край на неговото управление и неговата смърт. Кан Аспарух трябва да е починал някъде през втория месец от Българския календар. Знаем, че кана се възкачва на престола официално на празничния ден- третия ден от третия месец. Не може повече от половин месец трона да е празен, затова Тервел е заел престола по време на войната, а официално е представен на празника. Превърнато към григорианския календар, ако към Еднажден, а умира някъде през зимата  през втория месец. Появиха се наскоро версии, че кан Аспарух умира по-късно, но не ги приемам за верни.  В момента чета " История славянобългарска" за втори път и в нея пише други неща:Аспарух е Батоа. " При своята смърт цар Батоа имал жалост, че не умрял във война." Казано е, че умрял малко след втората победа над хазарите. Ако е така,то противоречи на това, което сме учили. Пайсий Хилендарски е познавал много документи и източници, от които е черпил сведения и информация за българите. Дори в главата"Историческо събрание за българский народ" извежда българите директно от наследниците на Ной. За наследниците на Ной имам тема в блога.
             Българите на Баян, известен още като Батбаян са известни като "Черни българи" или "
Кучибулгар", българите от Волжка България, основана от Котраг са" Сребърните българи", а аспаруховите българи са"Златните българи".

           
След разпадането на Стара Велика България под ударите на хазарите Аспарух повежда оногундурите, кутригурите и утигурите, основна част от българите, през реките Днепър и Днестър и заема Онгъла – триъгълника между реките Дунав, Серет и Прут, откъдето започва набези срещу Византия. Първоначално той иска да се засели на територията като федерат на империята, но му е отказано високомерно. Набезите на българите в територията на Византия предизвикват похода на император Константин ІV Погонат(668-685 г.) срещу кан Аспарух през 680 г. Титлата на българските владетели съм я учил" хан", през новото хилядолетие се наложи" кан". От историческите извори  научаваме друго"ювиги кан", " канас сюбиги", а в именника на българските канове пише"Тия петимата князе управляваха България отвъд Дунав с остригани глави". След тези уточнения продължавам да го пиша"кан", въпреки че не съм напълно убеден, че е правилната титла. 
             Войната в Онгъла завършва с поражение на ромеите, поради превъзходния стратегическия план на Аспарух, укрепения лагер на българите и нерешителността на императора, който след тридневна обсада се оттегля с кораб за Месембрия, за да се лекува, а византийската армия, обезкуражена от напускането на нимператора е разгромена и преследвана от Аспаруховата конница. Кан Аспарух превзема Източна Мизия (без Одесос – днешна Варна), сключва като победител договор с местните вождове на седемте славянски племена и северите и така основава новата българска държава. Уточнявам, че северите не са славяни, а вероятно останали от готите, които идват по българските земи през III в. сл. Хр. и са разгромени от римския император Клавдий Готски през 269 г. На тях кан Аспарух е има имал особено доверие, защото е поверил изключително важната задача да охраняват проходите по Хемус.
             Кан Аспарух идва в нашите земи през 680 г., а войната с Византия приключва през 681 г. с победата при Онгъла.Тук е първата и най-важна победа на кан Аспарух и тя е постигната над една от най-силните държави в света по това време. Константин IV Погонат не е никак лош и слаб император, напротив той е един от най-забележителните византийски владетели. През по-голяма част от управлението си воюва срещу арабския халифат. През 678-679 г.положението е критично, арабите затягат обсадата над Константинопол, столицата на Византийската империя. За победата над арабите е използван "Гръцки огън".

         "За първи път тръбите с гръцки огън били монтирани на византийските бойни кораби от типа дромони. След това въпросните тръби се превърнали в основно оръжие и за останалите морски съдове от флота на Империята. През 673 година (според византийския историк Теофан) арабският флот за първи път потеглил към Константинопол. Корабите презимували в Киликия, след което се насочили към столицата. Когато император Константин ІV разбрал за приближаването им, наредил да бъдат подготвени няколко огромни двупалубни дромона, снабдени с гръцки огън. Имало и няколко други плавателни съда, натоварени с резервни тръби. Още при първия сблъсък византийците запалили два от най-големите кораби в арабския флот, а войните на Исляма били така потресени, че моментално си подвили опашките и потеглили обратно към Сирия."
           Константин IV Погонат побеждава съперника си Мизизий, от арменски произход, обявил се за император в Сиракуза след убийството на баща му, императора Констанс II, после укрепва държавата. Успял да наложи годишен данък на арабите, след победата при Константинопол. Ето срещу какъв противник се бие кан Аспарух през 680 г.   През следващата 681 г. Аспарух предприема поход на юг от Хемус в Тракия. Императорът е принуден да поиска мир и подписва договор, с който се задължава да плаща годишен данък. Този договор се счита за официалното признаване на новата българска държава.    

           


на скимките горе- кан Аспарух, под нея -император Константин IV Погонат
                Който разбира от науката Френология може да си прави изводи за характера и качествата на двамата съперници. Аз не съм достатъчно подготвен да кажа нещо. До смъртта си Константин Погонат се задължил и действително е плащал годишен данък на Аспарух и българите. Договорът от 681 г. се счита за начало на българската държава. Мисля, че началото е много по-рано- през 165(153) г. или поне ако може да се признае 632 г.- началото на Велика кубратова България. До края на управлението на император Константин IV Погонат няма военни действия срещу империята. При следващият император отношенията веднъж се изострят. През 685 г. на византийския престол се възкачва Юстиниан II Ринотмет( носоотрязания). За мен той е колеблив по-слаб император и коварен. Почувствал се по-уверен временно и нападнал България през 688 г. Може би му се сторило обидно, че трябва да плаща унизителен данък на ( както византийските летописц се изразяват)" варвари". По време на началото на Дунавска България много народи са данъкоплатци на Византийската империя. По-късно същият император се опитва да изиграе кан Тервел и да си възвърне дадената в знак на благодарност за укрепването на престола за втори път през 705 г. област Загоре. Войната е краткотрайна и завършила с абсолютен успех за българите. С това завършва последния конфликт по време на управлението на кан Аспарух с Византия. Отец Паисий Хилендарски съобщава за две нахлувания на император Юстиниан II Ринотмет в пределите на България през две последователни години, като аналогично са се случили събитията: първоначално византийците печелят, но на връщане на два пъти са разбити. Очевидно става дума за един по-продължителен конфликт, при който успехите отначало се редуват, а окончателната победа е за кан Аспарух.
         Следващият противник, срещу който се изправяме е Аварския хаганат. Той е силна по това време държава, намиращ се на северозапад от България. Новата ни държава е принудена да се бие срещу аварите, поради зачестилите гранични конфликти. На два пъти има по-сериозни  сражения, които не завършват с пълна българска победа. За тях няма м,ного писано, но доколкото границата на България е оформена и изместена доста на северозапад съдим, че  кампаниите през 690 и 693 г. са били успешни за нас. Българите изглежда са постигнали своето- границите на две от трите страни са изгодно и в наша полза очертани. Срещал съм информация за тези две сражение в "Български военен атлас", отбелязани с цвят, който означава аспарухови победи.
            Остава третата страна- североизточната. На североизток от България на Аспарух  са хазарите. Трудно може обективно да се прецени измежду Византия, Аварския каганат и Хазарския каганат коя държава е най-силна и опасна към края на VII в. Ние сме принудени да бягаме от Хазарите. Кан Кубрат отначало е бил съюзник с тях( визирам войната срещу арабите през 648 г. срещу третия халиф Осман, когато 20-хилядна арабска армия пресича проход Дервент в Кавказ, но е унищожена напълно от българите и хазарите). Тук е първата ни победа над Арабския халифат, втората е още по-впечатляваща-през 717 г. кан Тервел избива 30-40 хиляди араби край Босфора при защитата на Константинопол. Догодина се навършват 1300 г. от тази победа на българите и трябва да се отпразнува по подобаващ начин. Сега при нахлуването на арабите емигранти в Европа е гордо да си припомняме за тези неща и че българите може би първи са победили ислямистите от Арабския халифат и то два пъти.  По-късно разваляме приятелството с хазарите и никога повече не сме в добри отношения. През 695-696 г. е първата война между България и Хазарския каганат. За нейният изход не съм чел никъде, дори на някои места не е регистрирана. Затова я приемам като несъществена  с неясен край. През 700 г. е втората война срещу хазарите. Тя завършва с голяма българска победа." Кан Исперих изгубил много измаилтяни край Данастър". Измаилтяните са хазарите, които са приели юдейската религия. Река Данастър е Днестър, но някъде съм срещал, че кан Аспарух е отстоявал границата при р. Днепър. Ако е Днепър по-добре за нас, но не е напълно сигурно дали е така.  За жалост при втората война кан Аспарух загива. Той може и да не е загинал там, но какво сочат анализите? Гробът на кан Аспарух се смята, че е във Вознесенка. Намира се в централната част на съвременната държава Украйна, дори малко по-на югоизток. През VII в.на това място са Хазарския хаганат и новообразуваната Волжка България. Ако гробът на кан Аспарух действително е на Вознесенка излиза, че войната се е водила по-наизток. Като се има предвид,че гроба на Батбаян е на сегашната територия на Казахатан. Може Аспарух да се е опитал да премахне хазарите,които са се вклинили в старата българска територия. Още няма Киевска Рус, Маджари, Печенеги. Необясниомо изглежда как загиналия по време на битка кан Аспарух е погребан дълбоко във вражеска територия. Ако е загинал във войната неговите войници като са спечелили са обърнали хазарите в бяг. Те лесно биха разпознали тялото на мъртвия предводител и биха го занесли, за да го погребат някъде в Плиска или околностите. Има предположения, че там му е гробът. Другото място, на което може да има аспарухов гроб е Дръстър. Кан Аспарух обръща внимание на Дръстър( античния Доросторум- Силистра). Никъде няма сведения за това. Не случайно кан Аспарух е поставен на трето място при гласуването за най-великите българи.( теми" Бележитите българи"- 1 и 2 част). Ако не умира във война, то гробът на Аспарух във Вознесенка не би следвало да е негов. Няма логика тялото му да е пренесено към бившата му земя през вражеска територия на толкова голямо разстояние. Виждаме, че кан Аспарух отстоява новата си отвоювана територия и ако не умира в битка би могъл да укаже на поданиците си къде да го погребат. За мен по-добре би било да знаем местонахождението на аспаруховия гроб и да се правят на него поклонения, да се поднасят венци. 
         Кан Аспарух боди правилна от сегашна гледна точка политика на утвърждаване на новата българска държава на Балканския полуостров. Първо се бие срещу най-влиятелната и известна съседна държава- Византия, после си оправя граничните спорове с по-далечния съсед- Аварски хаганат, накрая с хазарите, от които бяга, за да спаси държавата и народа си. Утвърждава се между три силни държави.Към сегашно време няма Византия, авари, хазари, а за ужас на някои европейски държави има България. По въпроса, койтовълнува българите- колко са били аспаруховите българи- едва ли само 15-20 хиляди. Знае се, че император Константин Погонат е излязал срещу кан Аспарух със 60 хилядна армия. Трябва насреща си да е имал толкова български войници. Ако българската войска е наброявала 60000, то общата численост на българите, предвождани от кан Аспарух трябва да е бил някъде 200000-250000 души.  Като добавим още съюзници славяни, които подчертавам, че са били много малко- 7 племена можем да съдим каква е била числеността на българите към 680 г. . Дотук отбелязвам само военните успехи на ках Аспарух. Постигнати са срещу три неприятелски войски във войни. Най-значителни и останали в историята са първата, с която се дава начало на Дунавска България и последната, завършила с решителна победа над Хазарския хаганат. Никъде не пиша за загуби, защото няма такива. Кан Аспарух не е единствения български владетел, който не губи войни. При Тервел, неговият наследник положението е същото. И той има само победи, а следващите по-неизвестни: Кормесий и Севар не се бият с никой или поне византийските хронисти не отбелязват нищо. Всичките са от рода Дуло.  Като четох преди години книгата" Стоте най-влиятелни пълководци" американският писател прави наивно обяснение за причините Джордж Вашингтон да бъде класиран на първо място" Ако не беше Вашингтон нямаше да има Съединени Американски Щати". По същата логика някой български писател ще каже". Ако не беше кан Аспарух нямаше да я има България". 
                
Като основоположник на Дунавска България трябва да има паметници на повече места. Мисля, че паметници на кан Аспарух трябва да има на следните 5(пет) места в България и мще се обоснова защо?:
1. Столицата ни София. Задължително трябва да има паметник на кан Аспарух в цял ръст,висок около 3-4 м. Кан Аспарух е основател на Дунавска България през 681 г.и не може без него. Ще си позволя да кажя, че ако го нямаше не се знае дали щешеда има България( в историята няма"ако", но аз не съм професионален историк и затова пиша по този начин).
2.По времето на Аспарух столица на България е бил град Плиска. В Плиска е много подходящо да има паметник на кан Аспарух в старините, така както в новия двор на кирилицата има паметници на св.св. Кирил и Методий и княз Борис I. Две личности, свързани със създаване на азбуката за българите.Към момента има паметник на кан Аспарух на разклона за Плиска на стария път Варна- София.
3. Името на град Дулово няма откъде другаде да произхожда, освен от рода " Дуло", който е управлявал България много години и затова там е мястото, където трябва да има паметник на кан Аспарух. За съжаление в Дулово съм ходил само веднъж преди 25-26 години и не си спомням нищо, но не е моя работа да определям къде му е мястото.
4. Четвъртото място е град Силистра. Нали Аспарух е дошъл в Доростол, поправил е стените му и го е нарекал Дръстър. По времето на Аспарух Силистра е важен град, а в по-късни времена е център на епархия. В Силистра има парк с крепостни стени, където може да се построи паметник на кан Аспарух.
5. До природната забележителност " Чудните скали" край гр. Дългопол има село Аспарухово. То носи името на българския кан. Намира се на брега на язовир Камчия. Както в Момчилград има паметник на Момчил, в Ивайловград на Ивайло, в Крумовград на Крум, така в с. Аспарухово би следвало да има паметник на Аспарух. В центъра му има празно място по посока на язовира. Село Аспарухово има и в Бургаска област, близо до крепостта Русокастро,където имаме една значителна победа над Византийската империя през XIV в., но то не се намира в първоначалните граници на държавата на кан Аспарух.
                Дано някой политик прочете темата и да се замисли по-дълбоко, а и аз не съм единствения, който пише за кан Аспарух.

 




Гласувай:
10



1. kvg55 - Чета различни писания за произхода ...
28.04.2016 21:49
Чета различни писания за произхода на българите и българската държава и вече съм в недоумение от създаването на света ли сме на Балканския полуостров или сме дошли през седми век? Също така е необяснимо, защо все още нямаме впечатляващ паметник на Аспарух.
цитирай
2. barin - Често сме идвали преди на Балкан...
28.04.2016 21:56
Често сме идвали преди на Балканския полуостров.България е стара държава и често сме се разселвали и местили на различни места. На Балканския полуостров сме били под друго име и сме сродни с много народи:траки, пеласги и др. .
цитирай
3. getmans1 - http://bulgaria-travel.info/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5/321-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D
28.04.2016 22:42
На този линк има паметник на Аспарух и видео за град Исперих.
До 34г. селцето се е казвало Кемаллар /Кеманлар/
Паметника е построен през соца, и то явно заради името на града не, че е имало някакви данни за кана.
С това се изчерпва почитта ни към създателя на държавата ни, други бяха героите ни тогава на някои може да им се струва,че е излишно да го напомням но за мен тия неща са важни.
цитирай
4. barin - Благодаря, getmans1,
28.04.2016 23:06
Промениха се времената, видях видеото. Кан Аспарух и особено кан Тервел изглеждаха като позабравени през социализма. Сега за мен основните личности за България са героите, които се биха и загинаха, за да спасят държавата ни. Като стара държава имаме много имена. За някои съм писал в темитЮ" Бележитите българи"- 1 и 2 част, а някои неумишлено съм пропуснал.
цитирай
5. letopisec - Непростимо е в столицата да няма паметник на Аспарух!
29.04.2016 18:50
kvg55 написа:
Чета различни писания за произхода на българите и българската държава и вече съм в недоумение от създаването на света ли сме на Балканския полуостров или сме дошли през седми век? Също така е необяснимо, защо все още нямаме впечатляващ паметник на Аспарух.

цитирай
6. letopisec - Така е, местните народи след 681 г. стават българи!
29.04.2016 18:50
barin написа:
Често сме идвали преди на Балканския полуостров.България е стара държава и често сме се разселвали и местили на различни места. На Балканския полуостров сме били под друго име и сме сродни с много народи:траки, пеласги и др. .

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647698
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031