Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2016 22:48 - Съкровището от Наг Сент Миклош
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5123 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 08.04.2016 22:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             От доста време си задаваме въпроса има ли открити български съкровища от времената, през които погрешно ни наричат" прабългари"". Аз неведнъж съм писал, че няма прагърци, праегиптяни, праетиопци и други, а защо има прабългари? Отговорът е, че не искат в Европа и по света  да признаят, че сме дошли първи на континента и искат да отделят етносите, формирали българите: оногундури, кутригури и утигури като някакви отделно от нас, напълно различни и претопени някъде в историята. Не вярва някой сериозен човек да вярва на такива безсмислици. Има съкровища, за които не може да се каже, че са тракийски и са намерени по старите български земи. В земите, обитавани дълго време от българите из Азия. Едно от известните съкровища, принадлежащи  към рода" Дуло". Отначалосе смяташе, че съкровището е от Атила. Намерено е през 1799 г. Напоследък има нови доказателства, че е от времето на кан Аспарух. Предоставям материал, чрез който подкрепям написаното:          


       "Надписите на съкровището край банатското село Наг Сент-Миклош доказват не само принадлежността му на първия български владетел, но и че той, кан Аспарух, е бил кръщаван в християнски купел. Това съобщиха вчера за “Труд” историци, изследвали дълги години гравираните надписи върху изящните златни съдове.
          Категорични в това твърдение са доц. Зарко Ждраков, специалист в т.нар. средновековни надписи; носителят на Хердерова награда от Виенския университет проф. Казимир Попконстантинов, преподавател по археология и епиграфика във Великотърновския университет, както и директорът на НИМ Божидар Димитров, той показа копия на великолепно изработените от нашите предци предмети.
              Съдовете са седем кани, две от които са богато украсени с ритуални историко-митологични сцени, седем двойни чаши, две двойки походни тасчета, чаши с високо столче, малки чашки с ритони, патери, чаши, наподобяващи черепи, и т.н. Върху два от тасовете има врязани кръстове. Няма никакво съмнение, че съкровището е принадлежало на кан Аспарух. Според проф. Попконстантинов, то не е изработено наведнъж, а е сборно - както Рогозенското и Вълчитрънското.
          Съкровището е открито преди 210 години от българи градинари. През 1799 г., на 3 юли, край банатското село Наг Сент-Миклош (тогава в границите на Австрийската империя, днес в Румъния) двамата братя градинари Христо и Кирил Наковиго намират при изкопни работи. Братята са от Северна България, но се заселват в Банат и при обработване на градината си на дълбочина 50-60 см се натъкват на един златен предмет. Разравят внимателно почвата и намират общо 23 съда, изработени от злато, с общо тегло 10 кг. Братята подаряват съкровището на австрийския император Йосиф Втори, за което са богато възнаградени. Владетелят им дава благородническа титла, която нарича на името на селището “Наг Сент-Миклоши”. Синът на Христо е кръстен Шандор и получава графска титла. Той се жени за графиня Терезия Фештетич. По тази история писателят Моор Йокай написва романа “Цигански барон”, а композиторът Йохан Щраус създава популярната едноименна оперета. Съкровището се пази в Музея на история на изкуството във Виена  и е известно като българското съкровище от Наг Сент-Миклош. През 70-те години на миналия век, по времето когато Людмила Живкова е министър на културата, австрийският канцлер Бруно Крайски подарява на българската държава копие на съкровището.

            Съкровището е изключително интересно с надписите, които са врязани върху повечето съдове. Преди 8 г. доц. Ждраков заедно с доц. Антоанета Делева(сега е доцент в Гьотеборгския университет) установяват, че тези надписи са на гръцки и прабългарски език. При четенето им са правени много опити, но надписът върху съд №21 дава ключ за осмисляне на текста му. Това дължим на проф. д-р Иван Добрев (преподавател по съвременен турски език в академията “Г.С. Раковски”) - неговото четене звучи най-правдоподобно: “Чашата, за която Жупан Буила повели, като направят, да изпишат, и от която да пие наздраве Жупан Бутаул”, посочи проф. Попконстантинов. 

         С гръцки букви е записана годината на изработване на съкровището - 6021 г. от сътворението на света, т.е. 693 г. от раждането на Христос. Тя е написана и на прабългарски език “ален дилон” (“година на змията”). Действително по прабългарския календар 693 г. е Годината на змията. Но през същата 693 г. България е управлявана от кан Аспарух (665-701). Това означава, че съкровището е изработено по негово време и действително в един от надписите ясно се чете името Есперих - така, както е записан владетелят в “Именника на българските канове” - първият български исторически летопис. 

         Християнските кръстове върху патерите не бива да ни заблуждават, че съкровището е изработено след християнизацията на страната по времето на цар Борис (852-889). Тази теза - кановете от рода Дуло са били “християни”, пръв разви Божидар Димитров. За кан Кубрат и внука му Тервел това е сигурно. Тервел дори е канонизиран като християнски светец под името Свети крал Тривелий."
               Ето как изглежда самотосъкровище от Наг Сент Миклош:
 


image
image
         
Хубаво блести златото, нали? Разбира се добре е, че е българско, принадлежало е на нашия първи отсам Дунава владетел- кан Аспарух. От намерените златни съдове може да съдим за величието и богатството на българските канове. Щом катопогребенията и намерените съкровища в могилите и гробниците са по-скъпи и лъскави, може да си направим заключение колко влиятелни са владетелите. Колкото по-скъпо е погребението, толкова по-голяма е силата и значението на водача на държавата. Така е и сега- може да сравним предметите( пари, книги, строителства) на по-богатите държави и да видим как изглеждат. Мисля, че България преди 681 г.е била силна и влиятелна държава, която се е ползвала с авторитет сред съседите. За нея арабските летописци пишат с уважение. 
              Тъй като Наг Сент Миклош се намира в областта Банат на територията на днешна Румъния, съвсем близо до унгарската граница румънските и унгарските историци се опитаха да си гоприсвоят.Докато унгарците донякъде могат да изтъкнат причини(като наследници на Атила, евентуално, че и те са от рода дуло), то на румънците претенциите са направо смехотворни.Та те не са имали държава до средата на XIX век, независимо, че се празнуваха 2000 г., малко след катоБългария празнува 1300 г.  държава. Те трябва да са доволни на територията си, че е голяма, каквато не им се полага да имат.
           По съдовете на Съкровището има три вида надписи - гръкоезичен, гръкографичен старобългарски и рунически прабългарски, а по стените и дъната им са изгравирани най-разнообразни изключително красиви изображения на хора и животни, обединени в сцени и сюжети. Според най-достоверната хипотеза съкровището е българско с притежател кан Аспарух. Ето и останалите версии, на които не вярвам, че са достоверни:
  Бактрийско, сасанидско, иранохунско, туранско, севернопонтийско, византийско, западнохунско, аварско, аваро-българско или пък е принадлежало на първия велик и небезизвестен на европейска земя българин Авитохол, много добре познат на цяла късноантична и средновековна Европа повече под готското си по произход име Атила; откраднато от гробницата на кан Аспарух по време на маджарските нашествия през 894-896 г.   в областта  Банат( как да повярвам на написаното, като гробът на кан Аспарух е във Вознесенка, която се намира нъкъде по средата на Украйна, дори по-на североизток, близо до Полтава, където през 1709 г. се е състояла известната битка между цар Претър I и Карл XII) или само българско с притежател българските канове; българско с притежател българската аристокрация от времето на Първата българска държава( не може аристокрацията да има такова богатство, а тогава къде е златото на управниците?; българско с притежател прабългарски боил от западната област на държавата, както и старобългарско с притежател някой владетел от тази епоха, именно поради което обикновено се нарича Старобългарско владетелско съкровище. 
               По  написаната година на изработване 6021 от сътворението на света при превръщане към сегашното летоброене получаваме 693-точно тогава кан Аспарух е в разцвета на своето могъщество: победил е на два пъти византийците, установил е държавата България на сегашното ѝ място, уточнил е границите с Аварския хаганат. Още не е победил хазарите( това ще стане по-късно- през 695 г. и 700 г., когато загива). Така че най-приляга съкровищетоот Наг Сент Миклош да е българско от времето на кан Аспатух.Няма логика през 693 г.друг да е поръчал изработката.



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. rosiela - Поздрав.
08.04.2016 23:03
Много интересен материал.
цитирай
2. barin - Благодаря, Rosiela.
08.04.2016 23:06
Благодаря, Rosiela.
цитирай
3. mihala - За какви българи говориш, когато ...
09.04.2016 11:30
За какви българи говориш,когато винаги са прогонвани от земите,за да ги няма,както сега.
цитирай
4. barin - Както съм написал"открад...
09.04.2016 21:33
Както съм написал"откраднато от гробницата на кан Аспарух по време на маджарските нашествия през 894-896 г.". Мисля, че гробницата на кан Аспарух е била на сегашното си място, а територията на България се е разпростирала до там.Дори би следвало Вознесенка да не е в покрайнините на Аспарухова България. Малко държави са на бившето си място, където са били от векове.
цитирай
5. atil - Съкровището е бългaрско, принa...
12.04.2016 00:21
Съкровището е бългaрско, принaдлежaло нa боили, тaм имa и именa(Бaтaул). A нaдписa "Есперих" мaкaр дa не е по булгaрско нaречие, по- скоро покaзвa нa кого сa "хрaнени хорa боилите). Тези кръстове сa рaвнострaнни и може дa сa тенгриaнски. Тaкивa упрaжнения и еквилибристики - нaродa дa е от еднa вярa a влaдетеля от другa не сa допуснaли в Княжество Бългaрия през 20 век, тa кaкво остaвa дa проявят пидобен либерaлизъм през 7 век..!?
Смърттa нa Aспaрух при Вознесенкa също е мисловнa конструкция бaзирaнa върху един сребърен орел пaк с нaдпис...Изглеждa Aспaруховите съкровищa сa нямaли мирa и сa се рaзкaрвaли постоянно от единия крaй нa Бългaрия до другия. A че може дa имaло и други Aспaруховци освен него, нa никого още не му е дошло нa умa...
Aспaрух е починaл от стaрост нa мястото където днес е Търново. Отнaчaло тaм имaло тенгриaнско светилище - Торнaбa
основaно от сaмия него. Когaто усетил крaя си пожелaл дa го погребaт тaм. Дори Пaисий дaвa същото сведение, без дa е чел сборникa " Джaгфaр тaрихи".
Зa съжaление съкровищaтa нa Бългaрия още през 14 в. или дa рaзгрaбени или изненесени. Зaтовa днес сa тaкaвa рядкост. Оцеляло в по- голямa степен зaровеното, зaтовa сегa по- често копaят
римско и трaкийско.
цитирай
6. barin - Здравей,Atil,
12.04.2016 21:11
Като видях коментара се учудих, че пише за кан Аспарух, че е умрял от естествена смърт. На няколко места, включително в последната историческа книги за България, която четох'' Българските ханове и царе" от Йордан Андреев и Андрей Пантев, както и в "Нова българска енциклопедия" пише, че Аспарух умира по време на втората си война срещу хазарите( 700 г.), като войната е успешна за нас. В една книга съм срещал, че умира през 701 г., но не съм чел да е от естествена смърт. Моля ако може да ми посочиш още източници,където пише за това. Не оспорвам написаното, дори уважавам твоето мнение. Вярно, че много български съкровища и ценности са изнесени от нашествениците. Ако е бил погребан на сегашната българска територия, по-логично би било да е в Плиска или околностите ѝ.
цитирай
7. kvg55 - Интересно! А с какви букви са над...
14.04.2016 22:53
Интересно! А с какви букви са надписите?
цитирай
8. barin - Здравей, kvg55
14.04.2016 23:05
Надписът е на старобългарски език с гръцки букви. Влиянието и разпространението на гръцката азбука през тази епоха е голямо. Благодаря за отзива и приятна вечер.
цитирай
9. tera - Здравей,
29.06.2016 09:41
точно щях да напиша, че имам пост, в който е споменато това съкровище и виждам, че втората снимка е от моя пост. :) Познах я по светкавицата във витрината.
Не си търся авторски права, don't worry, но ми е интересно как си попаднал точно на нея?

цитирай
10. barin - Здравей, tera, не съм чел твоя пост ...
29.06.2016 11:39
Здравей, tera, не съм чел твоя пост за съкровището, но ще го прочета. Снимките, които съм поставил са от една книги, но не си спомням заглавието. Имаше още, но не ги прехвърлих. Благодаря за забележката. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645948
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031