Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2016 21:48 - Изследване на космоса- 1 част
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4022 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 07.04.2016 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             След приключване на Втората Световна война се обособяват два противоречащи блока- капиталистически и  социалистически. Капиталистическият е под ръководството на САЩ, а социалистическият- на СССР. Започва периода на студената война. Двата блока се съревновават във всички направления. Всеки гледа да изпревари с нещо противника в надпреварата и да бъде пред него. През 1949 г.се сформирва Североатлантическия пакт( НАТО).  Голяма е надпреварата във въоръжаването и докато отначало атомно оръжие имат единствено САЩ, то по-късно с такова се сдобиват СССР и останалите т.н." Велики сили": Китай, Великобритания и Франция. Интересна е надпреварата в изследването на космоса.Тя е чисто изследователска, но двете икономически сили се стремят да са напред. В надпреварата за излитане и кацане обратно на Земята на жив човек Съветския съюз изпреварва конкурента си.        

                 Кучето космонавт Лайка е първото живо същество, което полита в орбита около Земята и първото, което умира там. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2″ на 4 ноември 1957 г. Лайка е намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3 годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. „Лайка“ е и названието на порода кучета, подобни на хъскито. Лайка умира няколко минути след изстрелването и началото на полета. Истинските причини за смъртта на кучетоне са оповестени. Мисля, че има нещо, свързаноп в магнитното поле на Земята, стреса от обстановката иу липсата на притегляне. По-късно е доказано значението на магнитните силови линии върху организма на живите същества.  

image

снимка 1-кучето Лайка
                 Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества, които след полет в Космоса се завръщат живи на Земята. Полетът им продължава малко повече от едно денонощие. Те излитат в Космоса на 19 август 1960 г. Целта е да се изследва влиянието на космоса и новата нетипична за Земята обстановка върху организма на кучетата. Правят се изпитания и тестове, за да може да полети човек в Космоса. Успешното връщане на Белка и Стрелка помага за подготовката на полета на първия човек в Космоса - Юрий Гагарин.
              Дали Юрий Гагарин е първият космонавт? Със сигурност- не. Преди него руснаците изпращат други космонавти, но никой от тях не се завръща. За тези случаи се мълчи и аз научих от посещението ми преди няколко дена на планетариума на Камчия. Преди това съм гочувал и чел в списамние"Космос"през детскитеси години. Трябва първият космонавт да се завърне жив.Измежду многото избират Юрий Гагарин. Един от конкурентите му е бил Герман Титов, който по-късно лети в Космоса и постига успехи. Наистина Юрий Гагарин е първият,който се е завърналжив от Космоса.Измежду многото избират него и той оправдава очакванията. Първият полет се провежда на 12април 1961 г.и затова денят е избран за международен ден на космонавтиката. Малко загадъчна ми изглежда смъртта на Юрий Гагарин Не е намерено тялотому, изчезва по времена тренировъчен полет няколко години след полета в Космоса. Любителите на мистерии и уфолозите свързват смъртта му с отвличане от извънземни, които се противопоставят на идеята човек да овладява Космоса.

снимка 2- Юрий Гагарин-първият космонавт, завърнал се на Земята след космически полет.
             Вторият космонавт в света е американецът Алън Бартлет Шепърт. Той е изпреварен от Юрий Гагарин с по-малко от месец. Лети в Космоса на 5 май същата година- 1961 на космическия кораб Меркурий. Десет години по-късно става петия човек, стъпил на Луната. Полетът му се счита за успешен.
              Герман Титов е следващия космонавт. Той се обучава за пилот на изстребителна авиация. З
ачислен е като слушател-космонавт в първия отряд към Центъра за подготовка на космонавти със заповед на главното командване на ВВС. Завършва общокосмическата си подготовка на 25 ануари 1961 г. и е назначен на длъжност с квалификация „космонавт на ВВС“. На 6 и7 август 1961 г.управлява космическия кораб "Восток-2". Прекарва в Космоса точно едно денонощие повече от Юрий Гагараи- 1 ден, 1 час и 18 минути. По-късно напуска Центъра за подготовка на космоинавти и минава в запас със звание"генерал-полковник". Заема редица ръководни високи длъжности.


снимка 3-Герман Титов
                 Алексей Леонов- при своя полет на 18 март 1965 г. за излиза в открития Космос. Това е първият човек, излязал извън космическия кораб в открития Космос. Престоял е в Космоса 7 дена и 32 минути. Произведен е, както много космонавти в звание " генерал".Малко се знае, че има признание и като художник и е представян по изложби.

снимка 4- Алексей Леонов
                    Павел Беляев- космонавт, който е летял на Восход-2, когато Алексей Леонов  излиза в Космоса. Има дългогодишен опит като летец в съветските ВВС. Награден е с почетно звание" Герой на Съветския съюз" и орден" Ленин". Умира през 1970 г.

снимка 5- Павел Беляев
                    Валентина Терешкова- първата  жена космонавт. Избрана е за космонавт в надпревара и конкуренция с 400 кандидатки. Първоначално остават 5, а измежду тях избират Валентина Терешкова. Родена е в малкото село Болшое Маслинниково. Има над 90 парашутни скока. За изборът ѝ като първа жена-космонавт помага нейният пролетарски произход и факта, че баща ѝ е загинал във войната между Съветския съюз и Финландия. Лети на космическия кораб Восток-6.
 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kush11 - Вярваш ли, че американците са хо...
08.04.2016 20:47
Вярваш ли, че американците са ходили на Луната при нивото на тогавашната техника и при положение, че тогава радиационните пояси не са били известни и това, че никой не може да премине жив през тях. Радиацията е унищожителна.
цитирай
2. barin - Съмнения имам
08.04.2016 21:30
Не напълно, защото както казваш не са били известни радиационните пояси. Не се знае как действат микрочастиците в Космоса върху човешкия организъм. Мисля във втората част да пиша за ходенето до Луната и възможностите човек да стъпи на друга планета( напр.Марс).
цитирай
3. kush11 - Добре. Чакам продължението.
08.04.2016 22:15
Добре. Чакам продължението.
цитирай
4. kvg55 - След като престане противостое...
08.04.2016 22:39
След като престане противостоенето между Русия и САЩ, с война или не, очаквам човечеството да обедини усилията си в усвояването на космоса. Смешно е, че САЩ не признаха първенството на СССР в космическата надпревара и не възприеха термина "космонавт", който е по-точен от "астронавт".
цитирай
5. elcho - Вярваш ли, че американците са хо...
09.04.2016 10:05
kush11 написа:
Вярваш ли, че американците са ходили на Луната при нивото на тогавашната техника и при положение, че тогава радиационните пояси не са били известни и това, че никой не може да премине жив през тях. Радиацията е унищожителна.


Ако Американците не бяха ходили на Луната, то Руснаците първи биха оповестили за измамата. Но те не само не го опровергаха, но го потвърдиха, защото те са наблюдавали цялата експедиция. --Няма скрито покрито, а и Американците на са тъпаци, за да се правят на артисти в космоса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3678625
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67394
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930