Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2016 22:10 - Руско-турските въоръжени конфликти
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3379 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 07.12.2017 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            Русия  и Турция( разбирайте Османската империя) имат преплитене на интересите от дълго време. Османската империя  е създадена през 1299 г. от султан Осман, син на Ертугрул. Той е обединил турските племена и постепенно държавата разширява територията си. Настъпва по всички възможни направления. Където срещне силен отпор използва тактически прийоми, за да наложи своето господство. След Осман на власт идват Орхан, Мурат и Баязид( Светкавицата).Те разширяват няколкократно първоначалната територия на Османската държава и я превръщат в империя. Да отбележа само, че територията не определя наименованието"империя", защото и Волжка България е имала обширна територия, но никога не е била империя. Империята е многонационална, а Волжка България е била сравнително унитарна и хомогенна държава, населена преобладаващо от българи,а завладяните племена и народи постепенно, както при Дунавска България са били асимилирани и приобщавани. Османската империя винаги се е управлявалаот една династия- османската, която е дала името на държавата. Османската империя е държава, създадена на религиозна осново- мюсюлманска. Трябва да се прави разлика между Османска империя и Турция( след революцията на Кемал Ататюрк).
           Русия е създадена през 862 г. от варяжкия принц Рюрик, който дава началото на династията. За разлика от Османската империя има само една смяна на управляващия род, когато на власт идват Романови. Отначало е била Киевска Рус,после се премества главния град в Новгород и Москва. Украйна се смята за наследник на Киевска Рус,като носи герба ѝ( тризъбеца на Нептун) и претендира, че Русия незаконно носи името"Рус". Държавата на Рюриците постепенно се разширява и завладява големи територии. Превръща се в империя, каквато е до 1917 г. официално, а фактически до разпадането на СССР си остава също такава. Строят е " социализъм", " Развито социалистическо общество (РСО), а фактически е империя,подвластна на Русия.  През XVII в. се сблъскват интересите между двете империи.  При наличие на де ве империи на близко разстояние една от друга сблъсъка между тях е неизбежен. Регистрирани са исторически тринадесет въоръжени конфликта между тези две империи:

Руско-турска война (1568 – 1570)
Руско-кримска война (1571 – 1574)
Руско-турска война (1676 – 1681)
Руско-турска война (1686 – 1700)
Руско-турска война (1710 – 1713)
Руско-турска война (1735 – 1739)
Руско-турска война (1768 – 1774)
Руско-турска война (1787 – 1792)
Руско-турска война (1806 – 1812)
Руско-турска война (1828 – 1829)
Кримска война (1853 – 1856)
Руско-турска война (1877 – 1878)
Първа световна война (1914 – 1918)

            Започвам от първия сблъсък помежду им: През 1566 г. цар Иван Грозни завладява Астраханското ханство и става причина за първата Руско-Турска война. На Османския трон е султан Селим II.  Двете държави току що са станали съседи. Руската войска е командвана от княз Серебянов. Османските вопйски обсаждат Астрахан. В
оенният управител на Астрахан отблъсква обсаждащите го турци и еничари; руска помощна армия от 15 000 души атакува и разпръства работниците и татарската сила (50 000 души) изпратена за тяхна защита, а накрая османският флот е унищожен. Войната завършва след близо две години с победа за Русия. Дотук резултатът е 1:0 в полза на Русия. Целите на двете страни не са постигнати въпреки мирния договор, който е сключен и това дава предпоставки за следваща стъпка към решаване на спорните въпроси по военен път.
           Скоро след приключването на първата военна кампания следва нова- Руско-кримската война. Тя е между двете империи за надмощие и завладяване на Кримското ханство.Воюващите страни са по същия начин подготвени, но използват съвсем различни стратегии. Като резултат- Кримското ханство запазва независимостта си формално, но се засилва руското вличние над полуострова и държавата. То е основано от Бату-наследникна великия Чингиз хан. Влиза в състава на Златната орда, отделя се от нея, подобно на Астраханското ханство и от 1478 г. е васално на Османската империя. Завладяно е по-късно през 1783 г.  от Руската империя при Екатерина Велика(1762- 1796 г.). Русия взема надмощие и печели войната.
                 През 1676 г. избухва третата война помежду империите. Тя се води от Русия срещу Турция и сюзереното ѝ Кримско ханство. Продължава пет години- до 1681 г. Причината за избухването ѝ е опита Османската империя да се намеси в отношенията между Русия и Полша, които към момента са обтегнати.  Османската империя иска да има контрол над част от Украйна. Султан Мехмед IV изпраща войска, но е победен от  Григорий Ромодановски при Чигирин. После идва нова турска войска и градът издържа триседмична обсада. Следва нова руско-украинска победа над турско-татарската войска при Бушино и се пристъпва към сключване на Бахчисарайския мирен договор. Отново побеждава Русия в спора и решава отчасти териториалния спор. 
              
Следващата  война е по-различна. Води се през 1686- 1700 г.  По-продължителна е и е от европейски мащаб. На страната на Русия са Полша( Жеч-посаполита полска), Република Венеция и Свещената римска империя. Успехът от предишната война не е пълен и тя приключва с договор. Османската империя има по-важна цел-войната с Австрия и превземане на Виена.Тя за малко да успее, ако не се намесва своевременно Ян Собиески и да обърне хода на военните действия.  Войната се води на територията на Османската империя. Тя през целия ход на военните действия се отбранява. За войната Полша и Русия подобряват отношенията си. Отначалоначело на Русия е Голицин, като след 1689 г. се сключва временно примирие. Цар Петър I обаче през 1695 г. го нарушава и предприема поход към кримския град Азов( дал името на Азовско море). Градът не пада, поради липса на силен руски флот. Подготвя се Карловицкия мирен дооговор, който слага окончателен край на четвъртата война. Като резултат-Османската империя се спасява от погром и запазва силата си и териториите до голяма степен.
             Прутската война през 1710-1713 г. е петата война между Русия и Османската империя. Цар Петър I е зает едновременно с война на два фронта. През 1709 г,.е известната му победа над шведите при Полтава. За него по-голямо значение има войната за излаз на Северно море, отколкото тази срещу Турция. За да си осигури победата и успешния край на северния фронт се съгласява на някои отстъпки при приключване на Руско-Турската война.  Полша също е против Русия през тази война, макар че пряко не участва. Може да се каже, че резултатът от войната е равен и изходът ѝ предвещава скорошно подновяване на военните действия.
                През 1735 г. кримския хан напада татарите в Украйна.Засилва се влиянието му и се създават предпоставки за разрешаване на спора по въоръжен начин. Войната е част от общата война за поделяне на Полша между Русия, Австрия и  Прусия. Войната срещу Турция се води преобладаващо в Кавказ до 1739 г. Решителната победа извоюва Мюних, който побеждава турците при Ставучани. За да воюва с Турция и останалите държави Русия сключва мир с Персия, привършва войната с персите и им връщавсички отнети територии. Австрия е победена и излиза от войната със сключване на сепаративен мир. Нараства опасността от Швеция и Русия завършва военните действия без особен резултат с мирния договор от Ниса.
                 След три десетилетия бойните действия са подновени.През 1768-1774 г. се води една отключовите войни между Русия и Османската империя. Дания и херцогство Тоскана в Италия подкрепят Русия, а Полша- Османската империя. Русия се вживява в ролята на закрилноик на православната религия и успява да присъедини окончателно южна Украйна, Крим и северен Кавказ.Може да се каже, че това е война на религиозна основа до известна степен. Действително далечната цел на Русия е дефинирана след присъединяване на северно-черноморските територии-проток Босфора.  Войната е предшествана от вътрешна криза в Полша. Отряд казаци, преследвайки полската войска навлиза в контролирания от Османската империя град Белци.Това предизвиква включване на Османската империя във война срещу Русия за уреждане на стари сметки. Генерал Суворов разбива поляците и бойните действия се преместват основно на юг срещу турците. На 21 юли 1774 г. се подписва Кючук- кайнарджийския мирен договор, с който Кримското ханство си възвръща независимостта. Независимостта, обаче си остава формална, противно на договореното между воюващите държави, защото фактически Кримското ханство си остава полузависимо от Русия.

По време на войната, особено при оттеглянето на руските войски, няколко хиляди българи се изселват във Влашко, Молдова и Украйна. 

                
  Малко след това Османската империя обявява нова война на Русия в напълно неподходящ исторически момент- през 1787 г. Русия и Австрия тъкмо са се помирили и Османската империя като че ли е закъснялада разчита на силен потова време съюзник, за да си възвърне отнетите в предишната война територии. Първоначално турците постигат временни успехи, но намесата на ген. Александър Суворов довежда нещата до очакван обрат. След дълга 3-месечна обсада пада важния град Очаков. Помореруският адмирал Ушаков постига бележити победи при Фидониси, Керч, Тендра и Калиакра. Битката при Калиакра е позната на българите, учих я във военната академия.На носКаалиакра има паметник на адмирал Ушаков. Османската империя се предаваи подписва Яшкия мирен договор. В резултат от победата Русия измества границата си с Османската империя по р. Днестър.
              През 1806 г.докато отношенията между Турция и Франция на Наполеон Бонапарт, кактои позицията на Русия спрямонаполеоновите войни не са напълно определени избухва следващия конфликт между двете империи. Военните действия се водят с променлив успех,но влошаването на отношенията между Франция и Русия подтиква Руския цар да потърси друго решение. Предвид невъзможността да се справи срещу два противника и отчитайки вероятността от агресия от запад Русия избира може би най-правилното решение. През 1812 г. спира военните действия срещу Турция и подписва Букурещкия договор.Насочва усиклията си на западния фронт срещу Наполеон Бонапарт-един велик тактик и военачалник.
                  През 1828-1829 г. се изостря източния въпрос. В Гърция се засилва национално-освободителното движение. Русия само това чака, за да започне нова война срещу Османската империя.  Войната е обявена и от турския султан, който анулира всички предишни договори. Военни действия има и на българска територия. Обсадени са Шумен, Силистра и Варнаот армията на Пиотр Витгенщайн. Превзет е Добрия,а решителното сражение става при шуменското село Кюлевча. Война има и на Кавказкия фронт. За първи път Русия води активни бойни действия на два фронта срещу Османската империя. На Кавказкия фронт успехите на Русия са още по-големи. В резултат от войната Гърция получава независимост.  Българите, начело с капитан Георги Мамарчев, който е на служба в руската армия вземат участие във войната. Надяват се на решителна победа на руснаците и с това да извоюват своята независимост. Трябва обаче още няколко десетилетия да почакат. Победата на Русия над Османската империя предизвиква народни вълнения и засилване на национално-освободителното движение.
                    Следващата война е много известната Кримска война. На страната на Османската империя открито участват Франция и Англия. Русия предявява за първи път открито претенциите си за Босфора им Дарданелите. Турция е отслабена и трудно удържа поробените страни. Тя се обръщам за помощ към Англия и Франция. В действие е Вестфалската система за установяване на световен ред( Тема"Новия световен ред"). Западните сили си дават сметка, че на проливната зона е по-добре да стои западащата Османска империя, върху която могат да въздействат, отколкото голямата велика сила Русия. 
Войната отново се води на познатите направления – Кавказ и Дунавския фронт. Първоначално турците постигат няколко успеха на Дунавския фронт под командването на Омар паша. В Кавказ успяват да се противопоставят на руснаците с помощта на чеченски мюсюлмани. Николай I изпраща военни кораби, които в Синопското сражение на 30 ноември 1853 разгромяват част от турския флот, закотвен в пристанището на Синоп. Това дава повод на Англия и Франция да обявят война на Русия. Не се сбъдват очакванията,че Австроунгарската империя ще запази неутралитет.Тя подкрепяАнгло-Френско-Турския съюз. През 1855 г.руският император Николай умира и на престола се качва Александър.Той бърза да приключи войната и8 подписва Парижкия договор, като се признава за победен. Това се оказва най-голямата победа на Османската империя във всички водени войни срещу Русия.
              Следващата война на Русия срещу Турция е Освободителната за България война от 1877-1878 г. За нея навсякъде има достатъчно написана информация. Погрешно се смята, че Русия тръгва на война срещу Турция само,за да освободи България. Тя последователно преследва своите дългосрочни цели и само търси подходящ повод, за да поднови войната. Баташкото клане от Априлското въстание предната година оказва влияние. За нас българите тази вопйна се развива според очакванията и ние постигаме целите си- независимост. Лошо,че Русия не спазва обещанията си към т.н." Велики сили" и те на Берлинския конгрес прекрояват картата на Балканския полуостров в сериозен за България ущърб. Отнети са ни значителни територии и България е разделена. Героизмът на българите е възпят от Иван Вазов, Захари Стянов и другите писатели и поети.
                     За последно двете  империи застават в последните си години една срещу друга през Първата Световна война 1914-1918 г. След войната Османската империя се разпада и гуиби териториите си. В национално-освободителното движениое Кемал Ататюрк печели срещу Англо-Френско- Гръцкотонашествие. Султанът е свален от власт и се образува Турската република.Руската империя също престава да съществува след 1917 г. Великата октомврийска революциа побеждава и Руската империя се трансформитра в Съюз на Съветските Социалистически Републики( СССР). Дали революцията е "Велика"- според мен не.  Новата държава сключва сепаративен мир с Германия на западния си фронт, Турция е победена и излиза от войната. Има сражение между руснаци им турци. В битките при Тутракан и Букурещ българите участват заедно с турците, а румънците- на страната на руснаците. За тутраканската битка- тема" Великите битки на българите".

                 Като резултат от многото войни, водени между Османската империя и Руската империя може да се каже, че по-често победата е на страната на руснаците. За тях основна целсе превръща овладяване на проливите за Черно море. Западноевропейските сили се стремят по всякакъв начин- къде открито,къде прикрито да осуетят руските планове. Те си дават сметка, че не могхат да стъпят на проливната зона, но е по-добре там да е послушна слаба Турция. Не искат да се възстанови Византийската империя- по-трудно се управляват лукавите гърци, също и не искат България. Западните сили на няколко пъти са яли бой от българите-тема" Делата на хан Омуртаг" за двете победи на българите срещу Франкската империя, по-късно рицарите при Одрин отцар Калоян. Най-пресен и въздействащпример е ген. Владимир Вазов при Дойранската битка( виж теми" Великите битки на българите" , Българските генерали" и "Бележитите българи"- двете части).
                 Към настоящият момент Турция свали руски самолет, който според тях е нарушил националният им суверенитет и въздушното пространство преди няколко месеца. Това влоши отношенията между двете държави. За инцидента няма да пиша, защото въпросът е политически. 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Наскоро отново четох писмото на ...
18.03.2016 20:53
Наскоро отново четох писмото на запорожките казаци до турския султан Мехмед ІV.
По кое време и по време на война ли е въпросното събитие?
цитирай
2. barin - За казаците
18.03.2016 21:18
Като гледам материала и годините на Мехмед IV- трябва да е третата война 1676-1681 г. При нея има бойни действия в района, където са запорожките казаци. В нея е намесено Кримското ханство, което постепенно губи независимостта си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3649015
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031