Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 22:28 - Народностните групи в България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7464 Коментари: 11 Гласове:
6

Последна промяна: 18.02.2016 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Българското население е съставено от много народи, различни един от друг. Същото е положението и в другите държави на Балканите. Населението на България може да се класифицира по различни признаци:
              Географска област, религиозно изповедание, етнически състав, произход, езикова група и други признаци. Ако се разгледат етническите компоненти, съставили българското население се получава следната картина:
             
По въпроса за ролята на тракийския етнически субстрат при образуването на българската народност съществуват различни мнения. Едни автори подценяват тракийската етническа общност, като смятат, че тя е играла минимална роля поради факта, че при образуването на българската държава и народност траките били до голяма степен романизирани или елинизирани, пръснати или унищожени от нашествениците на Балканския полуостров. Остатъци от траките се виждат в етнографските групи власи, каракачани, които нямали своя писменост, дори общ език. Те заемат определени територии от Република България, имат своите характерни особености по отношение на поведение, бит, начин на живот. Етносът е обособила се група от хора,членовете на която се индентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство-биологичен произход, история, раса, родствени  връзки, религия, език,  култура, територия, националност или външен вид. Религията е важен, но не задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.          

         1.Капанци: Може да се приеме, че капанците са много консервативни, с което се обясняват старите им обичаи и бит.  Още преди идването си на Балканския полуостров старите българите си служат с един от най-съвършените календари на света. Годината на този календар имала 12 месеца, като всяка четвърта година е високосна. Летоброенето не се извършвало по години, а по т. нар. циклова система. По сложна зависимост, обяснена таблично в тема"Българския календар" има цикли, когато се добавя или изважда извънредно допълнителния ден от календара. Воблеклотона капанците има коноп,памук и вълна с шевици на червен и черен цвят и двупрестилкова носия. Някои историци намират сходство между капанците и чувашите. Мисля, че са дошли по тези места още с кан Аспарух.   Населяват основно Лудогорието
         2.Турци: Отделни тюркски племена (юруци) от селджукските турци се заселват по българските земи през ХІV век, а по време на османското нашествие на Балканите градските центрове постепенно са колониализирани от турци, преминали от Анадола. След възстановяването на българската държава голяма част от турците се изселват от днешната територия на България на няколко вълни. По време на преброяването на населението от 2001 г. числеността на определилите се като турци е 746 664 души.
Според експертни оценки, сред самоопределилите се като турци има значителен брой роми, говорещи на турски език, и българи мюсюлмани, които не използват в домашна среда турския език. Населяват Лудогорието, източните Родопи, Хасковска област основно. Петвековното османско владичество има съществено значение турците в България да са много. През"Възродителния процес" 1985г. много турци се изселиха и числеността им намаля.
           
3. Помаци: Най-разпространено е мнението, че помаците са наследници на българи християни, приели исляма по време на османското владичество на Балканския полуостров. Те са от тази част на българите,които не са се отказали от националността си, но са сменили вярата си. По-рядко названието „помаци“ се използва и за мюсюлмански общности, чийто майчин език е различен от български – например гръцки, сръбски или влашки, но за тях винаги в България се пояснява гръцки помаци,  като валахадите,  сръбски помаци (бошняците) или влашки помаци. Съответно за тези сръбски и гръцки помаци се смята, че са наследници на сърби и гърци християни, приели насилствено исляма по време на вековното османското владичество. Помаците населяват основно Родопите и южните части на България, Айтоско и Карнобатско.
            4. Каракачани:
Номади, разселили се из Балканския полуостров от праобиталищата им в Епир и планината Пинд. Вероятно с аромънски или славянски произход, но възприели новогръцкия език. Уседнали след преобразуванията в селскостопанския сектор през 50-те години на миналия век в районите на Сливен, Котел, Казанлък, Самоков, Дупница, Берковица, Враца и др. По вероизповедание са  източноправославни, по количество - около 4107 души. Водят уседнал начин на живот високо в планините, отглеждат предимно овце.  
           
5. Арумъни( армъни): Един от най-древните народи на Балканите, чиито представители, включват "власи", "цинцари" или "куцовласи" и до днес живеят пръснати из България. Сред различните народи на Балканите и измежду нашите съседи в България, арумъните в много отношения са най-слабо познатите. Навярно една от причините за това е името "власи", дадено им от заобикалящото уседнало население - название, с което векове наред се наричат всички странстващи пастири и номади и чийто корен означава "чужденец", "странник","пришълец". Те самите се наричат "арумъни" със значение "романи". Сигурно си мислят, че са  остатъци от римляните. Арумъните като етнос са представени от различни етнографски групи, отличаващи се със специфика на поминъка, културата и диалекта: пиндени, фаршероти, москополени, грамостяни, мочани, мегленити, олимпски власи, мачедонени. Онази част от арумъните, която живее уседнало в градовете, занимава се със занаяти и търговия и е носител на градски тип култура, добива известност сред съседите с названието "цинцари", което и те самите възприемат. Арумъните, достигнали и заселили се в България, са главно грамостяни и цинцари от различни градове в Македония и от Москополе и някои селища в Пинд.
                 6. Гагаузи:
Група българи, говорещи в домашна среда на тюркски език, ала запазили чрез фолклора връзката си с българския език. През ХVІІІ и ХІХ век преобладаващата част от тях се преселват в южната част на Бесарабия. В съвременната епоха населяват предимно Молдова, където имат своя автонономна република. Българската администрация признава българския произход на гагаузите от бившите съветски републики и им предоставя българско гражданство, ако заявят, че се самоопределят като българи. В рамките на България повечето гагаузи се идентифицират като българи. Селищата им са предимно в най-крайните североизточни райони – Варненско, Балчишко, селата около н. Калиакра. През  2001 г. като гагаузи са се самоопределили 540 души.
          7. Гърци: Заселили са се през античността по градовете по Черноморското крайбрежие, а също така са и потомци на елинизирано местно население. След Балканските войни числеността им още нараства, но в резултат на размяната на население с Гърция след Първата световна война мнозинството от тях се изселват. Днес се срещат в Пловдив, Асеновград и някои селища по брега на Черно море – Несебър, Созопол и др. По преброяването от 2001 г. у нас има 3408 гърци. Говорят на стар вариант на гръцки език.
             8. Арменци: 
Преобладаващата част от арменците идват в България след откъсването й от Османската империя, поради преследването им от османските власти( геноцита над арменците през 1915 г.).По-късно много от тях се изселват в Западна Европа, Северна Америка и Съветска Армения. У нас живеят в големите градски центрове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе. Числеността им към 2001 г. е 10 832 души. Повечето изповядват източноправославното християнство на Арменската апостолическа църква (6350 души), а източноправославни са 3821 души. Говорят на арменски език, задружни са и се поддържат във всяко едно отнмошение.    
          9.
Руснаци:  Първите руски поселения са от т. нар. староверци, избягали от Русия по време на църковните реформи през ХVІІ – ХVІІІ век. Броят им се увеличава след Руско-Турските войни, които се водят през XVIII-XIX в. Техните наследници се назовават липовани и повечето от тях обитават две села във Варненско и Силистренско. Втора голяма вълна от руснаци идва по време на гражданската война, водена в Съветска Русия през 1918 – 1921 година. Белоемигрантите са разпръснати из големите градове. Третата вълна се състои от руснаци, които след 1945 г. сключват смесени бракове с български граждани. Броят на руснаците към 2001 г. е 15 595 души. Те са източноправославни. Майчиният им език е руският, но има 656 души с татарски майчин език. През последните години се забелязва увеличаване на руското население в България.
               10. Цигани, погрешно назовавани роми( на български се казва цигани,а на тяхния език- роми). Следвали са Александър Велики по обратния път и са се заселили в различни места из Европа и източна Азия. Отличават се различните групи цигани, като разликите могат да бъдат осезаеми. За съжаление българските цигани са от най-изостаналите и трудно подлежащи на промяна. Има градове и села, населени изцяло с цигани.От по-големите градовяе ги има в Сливен, Пазарджик,Варна, Бургас, Пловдив и на още много места. Не са се заселили в планинските места( може би защото няма много неща за крадене или релефа и климата не им понасят, а може да има и други причини ,за които не се сещам). Част от тях са християни, друга- мохамедани.
            
11. Евреи: основно са наполовина евреи-от смесени бракове.Малко са на брой, разпръснати из цяла България. Евреите и арменците в огромното си мнозинство на практика  внасят в макро-общността на българската нация своя специфичен културен и характерологичен компонент и заедно с това интериоризират общи за българската нация културни, характерологични, обичайни, поведенчески черти и рефлекси.   
             12. Власи: Произходът на власите е спорен, както и хипотезата, че всички влашки групи имат общ корен. Повечето учени смятат, че те произлизат от римски колонисти и/или романизирани местни жители (даки, траки и илири). Някои изследователи включват сред възможните предшественици още гърците и дарданите (тракийско племе). От романизиран балкански произход са източноримските императори Маркиан, Лъв I, Юстин I, Юстиниан I Велики, Юстин II и навярно Фока. Преди време са населявалиобласт Македония,сега са основно около р. Дунав и в Северозападна България( земите на тракийското племе Трибали).

           Няма такива отделни етноси, като шопи, тракийци, добруджанци,  македонци. Това са имената на области в България. Шопи е названието на етнографска група в западна България и източна Сърбия. Обикновено шопи наричаме софиянците. Тракийците са жителитена областта Тракия.За македонците- измислена нация, за да се разграничат от българите.Македония е област, включваща земи в три държави: Гърция, България и Бивша Югославска република Македония. Македонците са българи с умишлено   променено самосъзнание. Въпросът за македонците е политически, а аз в своите теми отбягвам политиката. 
            
Етническата принадлежност на хората е сред най-важните характеристики на населението, защото тя влияе, както върху възпроизводството, така и върху трудовата активност и общественото поведение на хората. 86% от населението на България е от българската етническа общност. останалата част от населението принадлежи към етническите групи: турци, цигани, руснаци, арменци и др. Най-многобройна от малцинствените етнически групи е турската /около 9,4% от цялото ни население/. В края на XIXв. делът на турците в населението на България достига около 25%. Емиграциите им през ХХ в. довеждат до намаляване и поддържане на дела им около 10% през последните 50 години. От Освобождението до днес от България са се изселили около 1,5млн. турци. Днес те обитават предимно Източни Родопи, Източна Стара планина и Лудогорието, където относителният им дял е между 40% и 60% от населението. През последните 12 години плодовитостта им спада значително, поради влошените социално-икономически условия в страната. Около 2/3 от българските турци обитават села, което до голяма степен поддържа културните различия с останалото население на България. Втора по численост от малцинствените е циганската етническа група - около 4% от населението на страната. До днес запазват културните си и битови особености, които до голяма степен отговарят на кастовото деление на населението в тяхната родина Индия. Циганите се отличават с по-голямата си плодовитост и твърдото отстояване на културната си идентичност. Вече над 50% от българските цигани обитават градове, което влияе върху промяната на техните традиции. През последните 12 години те имат по-слабо участие в емиграциите в сравнение с турците и българите. Около 1% от българското население принадлежи към други по-малобройни етнически общности - руснаци, арменци, евреи, гагаузи и др./.
            Като се погледне в бъдеще какво очаква България, както Ротшилд е казал, че след 50 години ще изчезнем.Не вярвам на такива измислици и конспирации. Българи винаги е имало( в миналото под имената: кимерийци, скити, сармати, балхарци и др.) оцеляхме при византийско и османско продължително владичеств, ще се запазим и в бъдеще.  
Помаци, българо-мюсюлмани или българо-мохамедани е сборното наименование използвано за обозначавано на население, чийто майчин език е българският, но  чиято религия е ислямът. Те живеят на Балканския полуостров-в България, Турция, Гърция, Македония, Албания и Косово. Най-разпространено e мнението,че помаците са наследници на българи-християни, приели исляма по време на османското владичество на Блаканския полуостров.Българските мюсюлмани са потомци на приели исляма българи под натиска на турската власт или доброволно, но запазили своя български език, обичаи и народност.
              В различните краищана България има още групи, но те са незначителни и нямат значение за етнографския облик на България. През последните години се появиха англичани и немци из по-привлекателните и незападнали села, но сега спря потокът от тези места. С бежанската вълна през последната година навлязаха араби от Сирия, Ирак, Афганистан, но не се знае колко  от тях ще се заселят за постоянно в България. Добре ще е по-малко по численост да останат.

 




Гласувай:
6



1. indiram - Здравей, Барин!
21.02.2016 21:10
Хубав материал! - Браво!
...
Цинцари? (към т.5 - Арумъни) - значи скъперници (алчни, свидливи, скръндзи, стиснати хора)... или, такива хора, които не обичат да дават, да плащат, пазарят се, броят стотинките, забрави за бакшиш!, ...
Цинцар - Скъперник! - Туй то!
...
Поздрави!
цитирай
2. barin - Има и други
21.02.2016 21:37
Такива са останали в съзнанието на хората арумъните, Indiram. Не съм писал за татарите, защото е малко сложно и не напълно ясно. Руснаците направиха волжките българи татари. Има и татари мюсюлмани, остатъци от татарите нашествия към края на XIII в., но мисля, че техния бой е незначителен.
цитирай
3. indiram - Да ти помогна малко, Барин...
22.02.2016 00:54
Аз за татарите, мисля, че има грешка в назоваването им, и грешката е целенасочена, заблудата е ясна, затова е трудно да бъдат определени.
Освен това, религиозната гледна точка, усложнява разбирането... поначало, хората са били езичници (кой идиот измисли тази думичка и вмени смисъл на нещо лошо, недобро, а хората са почитали Великата Природа, в името на Слънцето-Баща, на Земята-Майка, на Звездите-Децата), нито християни, нито мюсюлмани... После е дошло "Разделяй и владей!" (от къде ли?!), но по селата в България, а навярно и по света, има още спомени за първия Бог, наречен Езически (от кого, от кои??)
Дори, мисля, че името Тангра (ТанНакРа), също е преиначено, изопачено...
...
Няма татари! Има умни тъпанари, които си правят бъзик с други чукундури...
(Извини ме, моля, за тези думи, но те са си наши, български)
Историята цялата да мине преглед, и нашата, и чуждата. И, всеки да даде своя принос, за съшиване на чергата, която днес е разпарчетосана по целия свят!
...
Поздрави!
цитирай
4. kvg55 - Поздрави!
25.02.2016 19:24
Чел съм тук в блога, че древните траки били българи,
но нещо не ми се връзва с това, което съм учил.
цитирай
5. koko51 - Няма логика
08.11.2018 14:50
" Повечето изповядват източноправославното християнство на Арменската апостолическа църква (6350 души), а източноправославни са 3821 души."
Знам откъде е цитатът, но няма да го попрявям, само ще ти обърна внимание,у че няма логика!!!
цитирай
6. koko51 - Хубав материал! - Браво!. . . Цин...
08.11.2018 14:52
indiram написа:
Хубав материал! - Браво!
...
Цинцари? (към т.5 - Арумъни) - значи скъперници (алчни, свидливи, скръндзи, стиснати хора)... или, такива хора, които не обичат да дават, да плащат, пазарят се, броят стотинките, забрави за бакшиш!, ...
Цинцар - Скъперник! - Туй то!
...
Поздрави!

Ти тъпанар ли си? Думата не е българска - как обясняваш цинцар с българската скъперник???
цитирай
7. barin - Здравей, koko51. Коментарът се ...
09.11.2018 12:00
Здравей, koko51. Коментарът се отнася до indiram. Тя е жена и от почти 2 години не влиза в блога, мисля, че имаше някакви проблеми. Няма как да го прочете или да ѝ го препратя. Мисля, че названията "цинцар" и "цънцар" са различни. Не трябва винаги да се търси връзка, а и аз не бях сигурен, затова, както обикновено практикувам не разтълкувах откъде идва името. Жената се опита да помогне по някакъв начин, но тогава не се включиха много хора в дислусиите, за да се изясни названието.
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - vled - Системата пак ме отчете като Анонимен,
04.03.2020 19:08
но аз съм Vled и горният коментар за Помаците е мой.
цитирай
9. barin - Прочетох коментарът на излезлия ...
04.03.2020 19:09
Прочетох коментарът на излезлия като''анонимен". И при мен се случва понякога, но няма значение. Определящо е хората за какви се самоопределят. За подсказката за името"помаци" не съм намерил друго обяснение. В Родопите и Горнотракийската низина хората имат най-голямо основаниие да се самоопределят като "траки". Турците идват като завоеватели и е нормално ние да използваме техни думи, които ни се налагат. Ако турците са използвали някои български думи, то е, защото нямат турска дума за същото наименование. Благодаря за помощта при разтълкуването на народностните общности в България.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Благодаря, vled. Поздрави!
04.03.2020 19:16
Благодаря, vled.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Траките не са изчезнали, vled. Те са ...
06.03.2020 21:37
Траките не са изчезнали, vled. Те са основно в южната част на България. Живеещите в Кърджалийско и Хасковско са потурчени през продължителното робство. Траките намаляват още по време на римските войни, където са вземани за наемници.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626717
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031