Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 21:36 - Боян Магьосника
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7930 Коментари: 7 Гласове:
10

Последна промяна: 27.01.2016 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Една доста интересна личност за България е Боян Магьосника. Той не е достатъчно изяснен католичност. Малко се знае за неговия живот и способности. В "Голяма българска енциклопедия том 1" пише накратко за него:" Най-малкия син на цар Симеон I, християнско име- Вениамин и брат на цар Петър I. Единствен от братята носи освен християнското и българското езическо име. Епископът на Кремона Лиутпранд пише в произведението си" Възмездие", че Боян дотолкова е изучил магията, че е могъл внезапно да се превръща във всякакъв див звяр. След брака на цар Петър I в византийската принцеса Мария-Ирина ио пристигането и във Велики Преслав Вениамин и брат му Иван( св. Иван Рилски?) се противопоставят на силното византийско влияние в двореца, като демонстративно носят одежди според българския обичай Боян Магьосника е известен и в българската художествена литература от Николай Райнов"Богомилски легенди", Кирил Христов" Боян Магьосникът" и Камен Зидаров" Каин и магьосникът".
            Ц
ар Симеон Велики имал  четирима сина. Единият бил  Баян / Боян/, а другият – Петър. Петър бил роден от втория брак на царя, а  от първия Симеон  всъщност  имал и други синове: Михаил, който приел монашеството и Йоан /Иван/, известен като Иван Рилски - покровител на България. Кога точно е роден Боян  Мага не е изяснено точно – някъде между 908 и 910 година,  а годината на смъртта му пък е напълно неизвестна. Майка му е арменката Мария Сурсувул.  Сигурно е само, че не е бил дълголетник. Според летописците, макар че се е занимавал с магьосничество, Боян е покръстен и е приел християнското име Вениамин. Смята се, че е завършил Магнаурската школа в Константинопол. Преподавал му е самият патриарх Николай Мистик. Смята се също, че е учил и в тайна школа, където са преподавани, само за избрани, египетските мистерии. В Константинопол по онова време е имало таен клон на египетските мистерии - своеобразна световна академия на науките. Там Боян получил солидни познания по различни религиозно-философски и медицински въпроси. Така че, заедно със заниманията в Магнаурската школа, Боян е завършил и египетска езотерична школа, където е получил и своето духовно посвещение като маг. Бил е изключително интелигентен, прекарвал е всяко свободно време в библиотеката. Обличал се е като колобър.
           
     През онази епоха, изкуството на Боян се било твърде разпространено и България се е славела с множество магьосници, чийто имена и умения не са достигнали до наши дни. Вероятно те  са използвали  магически ритуали от практиката на старата българската и славянската езическа традиция. Някои изследователи на живота на мага смятат, че той  или е бил отстъпник от християнството, или представител на богомилството. Царският син, който би могъл да има блестяща кариера като политик, духовник или учен, провокирал духовенството   и цялата общност с еретическите си възгледи. Смята, че именно Боян Магесника е създател на богомилството, след като се върнал в  България, повлиян именно от египетските мистерии, смята се, че  той е истинският водач на богомилите, а поп Богомил бил неговата дясна ръка. Поп Богомил най-бързо и правилно е разбрал богомилството и го е разпространил. Затова учението носи неговото име. 
             Легендата за Боян Магьосника в съкратен вариант звучи така:            
                
“Князът-магесник пазел стария родов закон и старите знания, бил живата памет на българите и тяхна съвест, в него се бил въплътил Духът-пазител на България. Лекувал и помагал на народа, можел да се превръща в различни зверове, да говори всички езици и с дивите животни, пренасял се за миг от единия край на България в другия. След години Боян-Магесникът изчезнал отстранил се от света и го откраднала Самодива, княз Боян останал да живее навътре в дълбоката й пещера. Народът не го забравял и продължавал да го почита. Вярвал, че Боян Магесникът е жив, и закриля своята земя. Дошло време и за българския народ дошли тежки времена. Настанала кървава битка с враговете, те започнали да надвиват и краят бил близо. Тогава на една островърха канара се появило голямо кълбо светлина. От светлината излязъл мъж, а канарата се строшила и паднала върху враговете. Всички познали Княз Боян-Магьосника. Нашествениците се стъписали заслепени, поразени от силата му побягнали, а българите победили и опазили страната си.”
                
Вениамин застанал начело на новите вярвания и започнал да изпраща проповедници из цяла Европа. Разбира се, трудно е да заемем сигурна позиция зад подобни твърдения. Липсват достоверни източници които със сигурност да потвърждават високия пост на Боян Магесник сред Богомилите, народната памет обаче не мълчи. Близо хилядолетие след смъртта на Симеон, образът на Боян още витае из хорските легенди. Със сигурност той е преиначаван и украсяван през годините, но тук по-важното е друго. Фактът че подобна мистична фигура се е запазила в паметта на цял един народ след толкова векове значи, че той наистина е оставил отпечатък в съзнанието на тогавашните българи. Богомилството се разпространява широко при управлението на брат му цар Петър. Учението е крайно дуалистично и се разпространява из цяла Европа. Дори една държава- Босна и Херцеговина до приема за държавна религия.
              
"Трещи! Плющи! Боян напред върви,
клин си върти, път прави, Златна врата гледа!
Семо гърци троши, над глава му орле фърчи!
та уплаши мегкушави гърци, тии назад бягат!
Ей, Семо! Семо! Български царю! (Раковски 1984б: 76).

            
Кога и къде е починал е неизвестно. Предполага се, че може да е някъде към Русия, когато е ходил да разпространява богомилството по тези стари български земи.
             Лечителят Петър Димков определя Боян Мага като велик мъдрец, завършил освен Магнаурската школа също така и таен езотеричен университет, още и като ясновидец познаващ йогисткото учение, владеещ изкуството на бялата магия, лекуващ от разстояние, въздействащ с внушение и хипноза, материализиращ и дематериализиращ предмети.


               Боян Магьосникът е от рода Дуло, както и св. Иван Рилски, покровител на българите. Така че легендарният род Дуло е дал още две бележити личности, които не са били на престола.
            
Изказвания на писатели за Боян Магьосника:
            
- Юрий Венелин в своята книга Критически изследвания за историята на българите от 1849 г. пише следното: „Боян пък, най-малкият от тях /синовете на Симеона/, предпочел живота на частен човек. Получавайки падащите му се доходи, той се предал на своята склонност към музиката и словесността, предимно към поезията и музиката."
                - Александър Тодоров в списание Сенки през 1894 г. пише следното за Бояна: „Пред този вещ Боян, бил той действителен руски някогашен поет или само олицетворение на поезията, се изправя и българският царски син Боян, като равноправен любител на музиката, която го вдъхновявала, унасяла и превръщала на недостижим вълк в полята и на бързолетна орлица в облаците. И с тези негови дарби пленявал българския народ, който с право го смятал за магьосник, който е способен и вълк да стане, и друг звяр, какъвто пожелае."

                  
- Васил Пундев е написал обширна историко-литературна студия за Боян Магесника през 1923 г. Той пише следното: „В нашето минало няма по-загадъчна личност от тази на Боян Магесника. Споменът за него е някаква скъпа национална тайна и гордост. Образът му през далечината на десет века излъчва обилни внушения, в неопределеността на които е непоколебим у нас един почти мистичен респект. В тях трепти смътно досещане за непостижима в своята забуленост загадка. Тя ни тревожи, за да тревожим и ние духа на Симеоновия син, търсейки сигурни исторически свидетелства за него. Легендата, поетическата и научната мисъл се спират пред неговия образ, отгатвайки възможните му черти с предчувствието, че те ще се обединят някога в истински портрет на един изключителен българин, който имал голямо значение за нашия духовен живот.
                -
Професор Иван Дуйчев в студията си Проучване върху българското средновековие пише: „Малобройни са личностите в българската история, които толкова са привличали вниманието на учените и да са дразнили въображението на поетите, както е случаят с Боян Мага. Около неговото име се е създала легенда, която отдавна надхвърля пределите на българската история и се е вляла дори с наченки в староруската книжнина. Трябва да се признае обаче, че всички сведения, с които разполагаме относно личността на Бояна, са напълно оскъдни. Според Юрий Венелин Боян е имал слабост към науката, словесността, поезията и музиката."
                -
Петър Карапетров е писал роман Боян Магът, в който го свързва с неговия чичо Гавраил, който го запознава с тайното учение на старите български жреци, останало записано на дървени плочи. Мъдростта, до която се докосва Боян, била подълбока и от Сократовата, и от Платоновата.
                 -
Кирил Христов също е писал за Боян Магесника. Той го представя като личност, която се е вмесвала активно в политическите борби и го представя груб и жесток. Представя го като човек със силна воля и голямо влияние всред народа.
               
За нас българите Боян Магьосника е голяма личност.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - До сега незнаех нищо за Боян Маге...
30.01.2016 01:36
До сега незнаех нищо за Боян Магесника.
цитирай
2. barin - Малко е известно
30.01.2016 05:42
Малко се знае за Боян Магьосника, може би защото не се вписва в християнството.
цитирай
3. anin - Интересно е,
16.11.2016 18:07
И Боян Мага и Иван Рилски са били уникални, предполагам и баща им Симеон ....
цитирай
4. barin - Здравей, anin. Прочетох и твоята ...
16.11.2016 21:25
Здравей, anin. Прочетох и твоята тема за Боян Мага. Допълнихме си взаимно знанията за него, а мисля, че има още неща, които не знаем. Добра идея е да напиша нещо за св. Иван Рилски- основният светец за българите. Може да събера материали и да измисля нещо, както съм правил и друг път.
Поздрави!
цитирай
5. zaw12929 - Интересно знание: „Малобройни са ...
16.11.2016 22:16
Интересно знание: „Малобройни са личностите в българската история, които толкова са привличали вниманието на учените и да са дразнили въображението на поетите, както е случаят с Боян Мага. Около неговото име се е създала легенда, която отдавна надхвърля пределите на българската история
цитирай
6. zaw12929 - Боян Магесника е народен лечител- ...
16.11.2016 22:22
Боян Магесника е народен лечител- неговия чичо Гавраил, който го запознава с тайното учение на старите български жреци, останало записано на дървени плочи.
цитирай
7. barin - Здравей, zaw12929. Интерес пре...
16.11.2016 22:36
Здравей, zaw12929. Интерес предизвиква у мен Боян-Магьосника, както и много бележити личности. Аз избрах него, защото малко остава на заден план. Дори мислех да го спомена в двете теми за философите, но не се вписва в тях, защото моите теми са за античността. Той е имал знания, за каквито малко хора са го разбирали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646125
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031