Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2016 21:37 - Светилището Белинташ
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4264 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                 В България има много забележителности. В планината Родопи са разположени част от тях. Някои, като Чудните мостове, Абразивните кладенци и Дяволския мост са природни феномени, а други са сътворени от човешка ръка. Към направените от хората се отнасят мегалитните съоръжения, за които имам отделна тема. Като разположение мистичните места, наричани светилища, култови места, обредни центрове повече са в Източни Родопи. Разположени са в две групи по три. Към първата се числят Перперикон, Татул и Харман кая. Те се намират в южната част на Източните Родопи. Към втората група спадат Кръстова гора, Белинташ и Караджов камък. Признавам си, че за последното зная съвсем малко, а за първото, като най-популярно има достатъчно материал из интернет. Не мисля, че за Кръстова гора мога да напиша нещо ново, че да привлече вниманието. Остана Белинташ. Трите са разположени в източната част на Източни Родопи. Белинташ е светилище, а може да се окаже, че е нещо повече. Той се намира на 1418 м.н.в. До него се стига по пътя Асеновград-Кърджали, като се прави отклонение към село Мостово. В справочниците Белинташ е даден най-близо до с. Мостово, но не е точно така. Най-близкото населено място е с. Врата, но то е малко и го няма напътните карти. От с. Врата разстоянието до Белинташ е кратко. Светилището нашумя към края на миналия век, когатосе забеляза по-голяма посещаемост на екстрасенси. За отбелязване е, че в България екстрасенсите са повече от нормалния брой за държава с подобно население.Има много, които са измамници. Светилището Белинташ има енергийно поле и по-чувствителните хора го усещат.
             През 2001 г.се състоя международна научна конференция, където редица известни специалисти изказаха мнениеза Белинташ. Някои предположиха, че е много старо светилище от първата мегалитна цивилизация, други- от втората.( виж тема"Мегалитни съоръжения"). Имаше и такива, които го свързаха с НЛО. Изказаха се предположения, че Белинташ е площадка за кацане на космически кораби от други цивилизации или паралелни светове. Погледнато Белинташ не се включва към нито едно отвидовете мегалитни съоръжения, разгледани в тема"Мегалитни съоръжения": менхири, кромлехи, долмени и скални гробове.
Нашите мегалити са „по-млади” – изграждани са между XII и V век пр. Хр. Затова пък са със сравнително по-сложни конструкции. Има две цивилизации, строили мегалитните съоръжения. По-новите като разположените на българската територия са по-сложни като конструкция.  Българските мегалитни съоръжения са от втората мегалитна цивилизация( XV- XII в. пр. Хр.). Белинташ не е мегалитно съоръжение о тизброените типове. Определя се като светилище.Възниква въпросът каквоточносветилищее и от коя епоха.Обикновено катоговорим за светилищапобългарскитеземи ги свързваме с траки, беси, гети и др. В Родопите няма гети. Траките не са толковва отдавна на Балканския полуостров.Белинташможе би е направен повреме на мегалитните култури. През това време няма траки,а някакъв друг народ. Наричат го"прототраки", "предтракийски народ", може би защото някои не искат да си признаят, че са българи. Изглежда Белинташ е направен от българите, които са населявали много отдавна Балканския полуостров и по времето на кан  Аспарух се завръщатпо старите си земи. В световен мащаб има много народи, които милеят за старите си земи, които някога са населявали и правят всичко възможно да се върнат там. Примери: арменци, араби, евреи,  гърци. Белинташ може да се определи като култов комплекс на божеството Сабазий. Тракитекатоса говидяли вярвали, че бог Сабазий оттам слиза да види каквостава на Земята.По своите размери и значимост Белинташе отстъпвал единствено на светилището в Делфи. Знае със сигурност, че Александър Македонски преди да предприеме големия поход към Азия, за да завладее света го е посещавал. Срещал съм го в исторически източници. Християните да не останат назад и да му предадат по-съществено значение вярват, че на Белинташе акустирал корабът на Ной( Ноевия ковчег). Аз не вярвам на това и  затова не съм писал подобни неща в темите за Александър Велики и Ной.
                Белинташ представлява  скалистомясто с почти кръгли отвори, в които се събира вода. Има и обредни места за изливане на вино и извършване на жертвоприношения. На това място са се извършвали жертвоприношения. От Белинташ по очертана пътека може да се стисне пешаза около 2 ч. 45миндоКараджов камък.Наречен е на иметона Караджа войвода от с.Яворово в Родопите. След него за около 1 ч.и 30 мин.се стига до Кръстова гора. Има място за нощуване в Кръстова гора и околните селища. През   2002 г.започнаха телевизионни предавания за Белинташ и да излизат материали по вестниците. Именно оттогава аз научих за светилището. През следващата 2003 г. отидох там за първи и единствен път и се качих, като подходих откъм с.Врата Наблизо има хижа Марциганица и пещера Добростански бисер, наречена на близкото село Добростан. През 2004 г. пуснах малки календарчета по снимка от Белинташ и рекламирах обекта.  Надявам се тази година да отида отновона Белинташ. Туристите обичат да си лягат в ямите на Белинташ и да се припичат на слънце, като по този начин се зареждат с енергия. Белинташ е енергийно място.  Гледката от Белинташ си заслужава.
                По-късно се изказаха предположения, че в древността Белинташможе да е бил древна обсерватория. Като се вземат пропорциите и се съпоставят с някои известни космически разстояния може да излезе вярно това предположение.
В конфигурацията на скалните ямки учените виждат отчетливо основните съзвездия: Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца в определени дати от годината. Знае, че древните хора са имали отлични познания за астрономията.
             Скалите на Белинташ са резултат от изригването на вулкан, чийто кратер е застиналият в съседен връх Караджов камък. И логичните обяснения свършват дотук. В превод от древните тюркски езици Белинташ може да се тълкува като "камък на познанието". Тук е регистрирана силната магнитна аномалия в района, а през зимата снегът се топи веднага щом докосне повърхността на вулканичната скала.
          В светилището е намерена сребърна плочка на мъж, седнал на трон с пълзящи нагоре змии.
Учените са категорични, че това е оброчна плочка на тракийския бог Сабазий и свързват мегалитния паметник с изповядване култа към него. Дотогава се е смятало, че Белинташ е част от отбранително съоръжение на тракийските племена, тъй като тук е минавала границата между земите на одрисите и бесите. Тракийският бог Сабазий е олицетворение на умиращата и възкръсваща отново природа. Определя се като фригийско-тракийско божество на слънцето, земеделието и лечебната сила.  Син е на Зевс и Персефона, с която върховният бог се сближил, след като приел образа на змей. В резултат от контактите между тракийските племена и древните гърци, през V в.  пр. Хр. култът към него е преминал в Гърция, а по-късно ­ се пренася в Рим, и се е слял с култа към Дионисий и Бакх.
               Скалният комплекс е и място за гнездене на алпийски бързолет, червенокръста лястовица и черношипа ветрушка. Представлява платовидно скално образувание с дължина 750 м, ширина от 30 до 50 м и височина приблизително 35 м. Култовият комплекс Белинташ е древо светилище и ритуално място и мисля, че са го използвали много народи. Заслужава си да се посети, да се види какви комплекси са строили старите( може би първите) цивилизации, населяващи Балканския полуостров, вероятно от български произход. Заради разположението си Белинташ е естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над село Сини връх и залязва точно над Караджов камък. Изследователите на тайния район се обединяват за една теория – Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса. За първи път през 1986 г. се забелязва небесна карта в знаците на платото. В щерните се виждат прибори за определяне на местонахождението на звездите. С годините тази теория набира много последователи. В доказателство на тезата са правени опити да се проследи местонахождението на небесните тела преди 6 – 7 000 години. Резултатите са все още на нивото на хипотезата. В началото на Белинташ има знаци, които определят местата на останалите близки светилища и мистични места в Родопите.  Не може да има случайно съвпадение.
            Накрая ще поставя малко снимков материал на Белинташ, гледан от различни места:




image
image
image
image



Гласувай:
7



1. katan - Поздравявам те!
20.01.2016 09:01
Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък е сакрален триъгълник.
Там е съвсем друго място. Все едно попадаш в друго измерение ...
цитирай
2. barin - Здравей,Катя,
20.01.2016 18:46
Жалко, че само един път съм ходил на Белинташ,но скоро ще отида отново. Светилищата и сакралните комплекси в Родопите са интересни места.
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
23.01.2016 21:19
... Хубава статия, полезна за мен, открих материал, който ме интересува...
Благодаря ти!
И, си мисля... за случайността...
Кой каквото има да види, ще види!
Поздрави!
Илиян, вярвам, че ще прочете История СлавяноБългарская на Паисий, а може би вече я е прочел и я знае. Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей Indiram,
25.01.2016 22:31
Отскоро имам " История славянобългарская" на Паисий. Дори днес видях новата двулевка с неговия лик, но нямаше думата" свети".
цитирай
5. kvg55 - Интересно разказвате, само да има ...
30.01.2016 01:52
Интересно разказвате, само да има човек време да ви чете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646824
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031