Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2015 21:57 - гробниците в България- част 2
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 2530 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 25.12.2015 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Продължавам с втората част на гробниците в България.Те са толкова много, че не им зная бройката. Затова публикувам още една тема по този въпрос, като продължение на предната. Правя леко уточнение, че вземам под внимание само античните гробници, защотокъм категорията гробници могат да се отнесат мемориалите, паметниците-костници, пантеоните. Има такива в Копривщица, Сливница, с.Скравена( Ботевградско), Русе, Варна, София, Котел, Тутракан и на още места из България. Ето новите гробници:
         1. Староселската гробница е най-известната част на тракийския култов комплекс, който се намира в близост до село Старосел. Това е най-мащабният, към днешна дата, открит тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира от края на V и началото на ІV век пр. Хр. Комплексът се състои от шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристите са големият храм на Четиньова могила и храм Хоризонт. Границите на могилата са обградени със стена от гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра.

image
     2. Тракийското светилище в село Татул се намира на 15 км от Момчилград. Светилището представлява скален масив и пресечена пирамида. Доказателство за древната му история са намерените глинени съдове, датирани от 5-6 век пр. Хр. При следващи разкопки са намерени още уникални предмети от глина - човешки идоли и съдове, три колела - макети на Небесна колесница и част от златна маска. Към момента светилището е едно от най-популярните. То намира мястов темата, защото го разглеждам като гробница на Орфей.

image
         3. Тракийското скално оброчище с лековита вода Индипасха се намира на територията на Природен парк Странджа, близо до град Малко Търново. За  природните паркове- тема"Парковете в България". Разположено е насред гъста гора и до него се стига по стръмна пътека. Известно е с лековитата си вода хилядолетия наред. Легендата гласи, че тук тракийските жреци извършвали жертвоприношения и така предсказвали бъдещето. Лечебната вода на оброчището лекува различни болести.
      4. Харман кая е едно от най-мащабните скално-изсечени тракийски светилища в Родопите. Намира се в землището на село Биволяне. Разгледал съм го в темата"Мегалитните съоръжения". Представлява мегалитният комплекс около малка естествена пещера с дълбочина 7 м. Срещу входа на пещерата е намерена керамика от енеолита, а от двете и страни са изсечени трапецовидни ниши. В скалния склон над реката е издълбана гробница. В подножието на платото има още една карстова пещера, с дълбочина 20 м, със следи от обработка.

image

             5. Тракийско скално светилище Козия камък се намира в Гоцеделчевско, на 14 км северно от село Ковачевица. Високата около 30 м скала преди хиляди години е служела като астрономическа обсерватория на древните тракийски племена беси. На върха могат да се видят множество издълбани в камъка кръгли отвори, представляващи проекция върху скалата на звездното небе. Съществуват издълбани улеи, свидетелстващи за това, че на мястото са се извършвали свещени ритуали.
         6.   Край Сливен има уникална тракийска гробница с архитектура. Калояновската гробница е единствената след Казанлъшката с изградена архитектура и това я прави особено ценна. За първи път в тази гробница е намерено погребение на тракийски аристократ с гробен дар - лемеш и тракийска керамика. В Калояново е погребан очевидно тракийски вожд заедно с червенофигурна керамика, златни пластинки от нагръдник и железен меч.        

            7.
Тракийският хероон на племето Беси се намира между селата Огняново и Исперихово, на територията на град Пазарджик. Хероонът представлява заградено място, което се използва за гробница или светилищена герой и е засипан с могила от пръст и не е ясно от кога датира. Крагът на хероона е с диаметър 30 м, а стените с дебелина около 85 см.  

            8.  Древното тракийско светилище на  Афродита и нимфите се намира на около 600 м югоизточно от село Каснаково. То е изградено в началото на желязната епоха на върха на древен култов център, включва много сгради и амфитеатър. Според един от намерените надписи, светилището е издигнато от тракийски ветеран от римската армия и неговата съпруга като почит на водните нимфи и Афродита. Местните хора вярват, че водите на извора са имат лечебни способности. Това е най-добре съхраненото тракийско светилище в България.

 

          9. Тракийско светилище Камъка е разположено на 10 км от Малко Търново към Царево, в местността Каменска бърчина. То представлява интересни скални образувания, използвани в древността от траките за светилище. Върху самите скали, на много светло и високо място, са издълбани т.нар. "слънчеви кръгове", свързани с култа към слънцето и бог Аполон. Мястото впечатлява и с откриващата се гледка и интересните форми на околните скали.    

          10.   Тракийска гробница Шейновец се намира под връх Шейновец, община Любимец, като до нея се стига по добре маркирана екопътека. Състои се от правоъгълна камера и централна кръгла камера. Входът е бил запушен с големи каменни плочи. Проучвана е през 30-те години на 20 век.


              11. Тракийският архитектурен комплекс Кози грамади се сътои от древна крепост, резиденция, скални светилища, пътища, могилни некрополи и кариери за добиване на строителни материали. Намира се близо до град Хисаря, на връх Кози грамади в Средна гора. Смята се, че тракийската владетелска резиденция датира от 5-4 в. пр. Хр. Тя се разпростира на площ от около 4,5 дка и е опасана с крепостна стена. Дворецът се състои от два етажа. Има украси по стените и параден вход.
            12.
Залдапа е името на древно селище основано от тракийското племе обулензи около осми век преди новата ера. Руините от Залдапа, днес се намират южно от село Абрит. След римската експанзия в Тракия селището се разраства до съоражение с мощна укрепителна система от ров и крепостна с правоъгълни отбранителни кули. Градът еунищожен след нашествията от седми век. Името Залдапа се счита, че е пряко свързано с особеното местонахождение върху издигнато скално плато. В превод името се превежда на тракийски жълто блато или златна вода.
              13. Тракийската могила Хоризонт се намира под Четиньова могила в Средна Гора. Тя е част от тракийския многопочитан център край село Старосел, в Средна гора. В нея е открит внушителен паметник на тракийската архитектура от края на V и началото на ІV век пр. Хр. Смята се, че това е единствената обител с колонада в Тракия. Изследвани са 10 колони, като отпред на храма има шест, а останалите четири го заграждат, образувайки правоъгълен блок.   
          14. 
През 2004 г. край град Шипка е открита тракийска гробница в могилата Светица. Смята се, че гробницата датира от V век пр. Хр. Предполага се, че погребаният е бил войн, защото е погребан с цялото си бойно въоръжение. Сред предметите, открити в гробницата, най-ценни са златен пръстен-печат и златен съд издялан във формата на маска-лице, който се смята, че е на тракийския цар Терес( управлявал дълго и починал на 99 годишна възраст през 448 г. пр. Хр.). Гробницата е част от Долината на тракийските владетели.

image

              15. Тракийският култов комплекс при село Ангел войвода, близо до Хасковски Минерални бани, не е сред най-известните култови комплекси, тъй като още не е проучван. Разположен е върху скалист връх, а около него има следи от крепостна стена. Комплексът на места е разрушен и не може да се установи, дали на мястото не е имало гробове или култови площадки, пригодени за ритуални действия. 
              Това мисля, че са по-известните и не чак толкова ппопулярните гробници в България.Те са от различни времевна, различават се по форма, начин на построение, роля.Има още гробници, но за тях не намерих материали в книгите и информация в интернет. От описаните в темата не съм ходил на: 4, 5, 6, 7,10, 11, 12, 15. Има време да отида, стига да са отворени за посещение.




Гласувай:
8



1. kvg55 - Както казвате, страната ни изоб...
04.01.2016 01:46
Както казвате, страната ни изобилства от исторически артефакти и минерални извори. В родното ми село има останки от римски път, останки от римска стражева кула, изкопани са големи глинени делви за съхранение на храни, в лозята край селото са намерени останки от римска вила, намирани са и монети. Има и топли минерални извори.
Имаме богата история, но все още не можем да заинтересуваме света.
Бедата е, че нямаме духовно наследство като гърците - митология, Омир, Есхил, Хераклит и прочие.
Но материалното богатство, което имаме не е малко, а колко от него е разграбено от иманяри?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646498
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031