Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 22:09 - 26 март-начало на българската държава
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 2198 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.12.2015 03:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          
От много време ми задават въпроси относно началото на българската държава. Причината е, че от 1998 г. с приятели празнувам 26 март като началото на българската държава. Видял съм гов една книга за българския календар и в " Именник на българските канове". Във втория източник няма как да е отразенов прав текст, а се получава, като се приравнят българските наименования на месеците и годините към настоящия григориански календар. За онагледяване ще покажа един конвертор, който превръща годините от единия календар в другия.

image       От таблицата се вижда кое животно от българския календар на кое от григорианския отговаря. В именникът са дадени годините побългарския календар. Не всички имена на българските месеци са запазени! Запазени са  имената само на следните месеци, тъй като в тях е ималовъзшествие на владетел на българския престол, а на другомясто няма запазени имена нма месеците:
Алем - Първи
Тутом - Втори
Читем - Трети
Твирем - Четвърти
Вечем - Пети
Шехтем - Шести
Бехти - Осми
Елем - Десети
Алтом, Алтем - Дванадесети             

Исторически извори относно календара ни са:

1. Именник на Българските Канове
2. Чаталарският Надпис:
3. Надписът на за покръстването от Балши
4. Преписката на Тодор Доксов от 9 век
5. Рилският Дамаскин от 17 век
          Изброените източници са разгледани в тема 6" Българския календар".
Датата на създаването на българската държава обаче е изчислена и е известна- 26.март. Годината е спорна- повечето приемат 165 г., но аз като по-малката група от историци приемам 153 г. В тема 6 подробно е описано това. Какво излиза при единия случай и при другия? 
          Авитохолъ житъ лѣт. ҃т. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилѡмъ твирем. Ирникъ. житъ лѣт. ҃ри. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилом тверимь. Гостунъ наместникь сьп два лѣта. рѡд ему. Ерми. а лѣт ему дохсъ. втиремь. Курт: ҃ѯ лѣт дръжа. рѡд ему Дуло. а лѣт ему шегоръ вечемь. Безмеръ ҃г. лѣт. а рѡд сему Дуло. а лѣт ему шегоръ вемь. сii ҃е кнѧз. дръжаше кнѧженпе обону страну Дунаѧ. лѣтъ. ҃ф.҃еі. остриженами главами. И потѡм пріиде на страну Дунаѧ. Исперих кнѧз тожде и доселѣ. Есперих кнѧз. ҃ѯа лѣт. рѡд Дуло. а лѣт ему верени алем. Тервен. ҃ка. лѣто. рѡд ему Дуло. а лѣт ему текучитем. твирем. ҃ки. лѣт. рѡд ему Дуло. а рѡд ему дваншехтем. Севаръ. ҃еі. лѣт. рѡд ему Дуло. а лѣт ему тохалтом. Кормисошь. ҃зі. лѣт. рѡд ему Вокиль. а лѣт ему шегоръ твиремь. Спи же княз измѣни рѡд Дулов. рекше Вихтунь. Винех. ҃з. лѣт. а рѡд ему Ѹкиль. а лѣтъ ему имаше Горалемь. Телець. ҃г. лѣта. рѡд Ѹгаинь. а лѣт ему соморъ. алтемь. И спй иного рад. Ѹморъ. ҃м. днпи. рѡд ему Ѹкиль а ему дилѡм тоутѡм.
            Това е оригиналния именник на българските канове. За да се разбере и вникне в написаното трябва да се разтълкува. Да вземем за отправни точки известните ни първи канове- Кубрат и Аспарух( написан като Есперих). На Кубрат са писани 60 години, а на Аспарух- 61.Това знаем, че не са годините на управление,  а може би продължителността на живот. Твърде възможно е те да са живяли 60 и 61 години. Ако се вземе 681 г. за началото на управлението на Аспарух, знаем, че през 700 г. той умира в битка срещу хазарите.Аспарух се бие по два пъти срещу Византия и хазарите и един път срещу аварите. Ако от годината на смъртта извадим 61 г. получаваме 639 г.да е роден. Твърде верочтно да е така. За кан Кубрат популярните години на живот са 605-665 г.    След него е Безмер, за който са дадени 3 години( 665-668).За Аспарух годините на управление трябва да се отчитат в този случай от 668 г., като след битката при Онгъла управлението му е на юг от река  Дунав. За кан Тервел съм писал в темата"Кан Тервл-спасителя на Европа". Годините му са 700-721.Объркването идва от това, че кинартикинът( престолонаследникъа) се обявява от владетеля за съвладетели9 се получава застъпване на годините. Няма никъде определено към коя година от живота или от управлението на кана кинартикинът ще бъде определен за съвладетел. На неизвестниявладетел, за който се предполага от други източници, че се е казвал Кормесиий са    написани 28 години, а за Севар, който е четвъртия отсам Дунав и последния от рода Дуло-15. Излиза, че Кормесий е от 721 до 749, а Севар-749-764. В действителност не е така,защото при следващите Кормисош и Винех имаме засичане в годините от войните на византийския император Константин Копроним срещу българите. Битката при Анхиало на кан Телец е през 763 г., когато след около тригодишно управление той е свален от престола.
         За Кубрат са определени годините на управление: 632-665. Затова има започната кампания за признаване на 632 г. като начало набългарската държава, но тя не е на сегашното си място. През 632 г. кан Кубрат, който е на  27 г. създава Велика България на територията на Крим, Украйна в Ази
я  със столица Фанагория. Но тази държава е унищожена от хазарската държава след смъртта на кан Кубрат, някъде около 665 г. Петимата синове на Кубрат, чийто баща ги е заклел да не се делят, давайки им примера със снопа лозови пръчки, грабват по една част от племето и хукват с него по широкия свят. За Авитохол съм писал на няколкоместа, че е период, а не един владетел. Преди потопа може да са живяли хората по 300 и повече години, но преди 1400 години-вече не. За начало на периода Авитохол приемам  качването на власт на най- известния владетел на кушаните- Канишка,а за край- смъртта на Атила. С това си отива един период на силна държава,сродна с българите, защото кушаните са по произход близки с българите, а хуните и българите много преди Атила са били в съюз в битките срещу съседите си. Ирник започва ор Ернах-син на Атила и завършва с преместването на България през 603 г. Годините точнопасват 153- 453 е периодът Авитохол, а 453- 603 -150-годишния период Ирник. В този период влизат Заберган, Баян и Мундзук. Добавяме две години за наместника Гостун от рода Ерми(дали е един и същ с вуйчото на Кубрат Органа не се знае категорично) и получаваме 605 г.- раждането на кан Кубрат. Нататък обясних за застъпването на годините. Датата се получава отсложни изчисления,които историците са ги правили- 26 март.  Ако се приеме 165 г.- няма с кой владетел да се вържат годините и трябва да зачеркнем хунското у нас.
          
Българският летописец няма усещането, че при кан Аспарух се е основала нова държава. Той само съобщава, че кан Аспарух управлява „отвъд Дунава“, т.е. че тук е преместил столицата на държавата- град Плиска. Още информация за българската държава има в темата ми"Кои са от рода дуло". Годината на сътворението на света е 5505 г. преди Христа. От тогава е началото на българския календар.  Българската ера започва с 6185 г. от сътворението на света, но след това използуват лунни години. Така за дата на покръстването на България се сочи както 6376 г., така и 6377 г. от сътворението на света, но Тодор Доксов нарича годината „етх бехти“. И така, 6376 — 6185 = 191, което дава единадесетата година от 12-годишния цикъл. Нещо повече, както показват изчисленията на Златарски, петият месец на 191 лунна година се равнява на слънчева година 184,62 до 184,71 от българска ера, което е септември 865 г. С тези съпоставки по известните източници се разкриват месеците и годините. Трябва да отбележа, че началото на календара при българите е 5505 г. пр. Хр. и месеците не следват както сегашните, т.е.месец дилом( змия) не е януари. Първите пет владетеля от именника на българските канове са управлявали 515 г., както е записано отвъд Дунава с остригани глави. 153-668 г..От тази година се отчита управлението на кан Аспарух. Никъде не е казано, че то започва от идванетона сегашната ни територия през 680 г. Аспарух е третият син на Кубрат и няма прекъсване от смъртта на Кубрат до качванетона престола на Аспарух. Не е изяснен въпросът дали Безмер и Баян, наричан още Бат-Баян- най-големият кубратов син са една личност или не.
          
Началото на българската държава по сегашните земи е през лятото. През  681 година – около 09 август много време след победата при Онгъла – император Константин Погонат е принуден да сключи мирен договор с кан Аспарух. Според договора императорът признава завоюваните земи и се задължава да плаща ежегоден данък. Така Византия признава юридически съществуването на новата българска държава на Балканите и България получава легитимност в междудържавните отношения.       
          Български наименования на месеците:

год.

име

животно

месец

начало

1

сомор, сурсу

мишка

алем

22 декември

2

шегор

вол

тутом

22 януари

3

паръс

барс, тигър

вечем

22 февруари

4

 

дван(ш)

заек

твирем

22 март

5

вер(ени), кала

дракон, змей

бехтем

22 април

6

дилом

змия

шехтем

22 май

7

морин, таг, алаша, имен

кон

читем

22 юни

8

теку, савер, расате

овен, коч

ехтем

22 юли

9

писин, мечин

маймуна

девем

22 август

10

тох

петел

елем

22 септември

11

етх, ихт

куче

енелем

22 октомври

12

дохс

свиня

алтем

22 ноември

                  Началото на годината е 22-ри декември, когато е най-късия ден. Най-добре е да се признае за създаването на България 632 г., защото през 681 г. сме признати от Византия- най-големия ни враг и една от най-влиятелните държави в Европа. Получава се като при третото българско царство:освобождаваме се от Османската империя през 1878 г,а на 22-ри септември 1908г. сме признати от т. н." Велики сили"в Европа.
        Затова аз зачитам този ден- 26-ти март като българския празник-създаване на българската държава и го отбелязвам толкова години вече.  




Гласувай:
4



1. indiram - Здравей, Барин!
04.12.2015 10:15
... Хрумвало ли ти е да направиш съпоставка на числата (годините на управление) на Българските канове (ханове, санове, расове) и написаното в Библията, примерно? - асоциация докато прочитах материала (нестандартно, наистина!).
Ако 26 март може да се смята за Български празник - то значи, че България е под знака на Овен, стихия Огън. (Драконът се свързва с огън, Жар-птицата и тя, и др.)
Виждам, че само 2-тутом е с различно окончание - защо ли е така?
Поздрави!
ПС: Когато имам повечко време, ще разгледам материалите ти по-подробно, защото са много интересни. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3679444
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930