Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2015 21:27 - големите битки в древността
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4244 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 26.11.2015 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               Както е известно Земята е населена от много отдавна. В началото населението е било малко и е имало много свободни територии, но постепенно то нараства и ги заема. Възниква необходимостта от търсене на нови територии на племенните групи. Никой не дава доброволно земята си. Всеки народ започва да води отседнал начин на живот по едно или друго време. Развиват се земеделието и животновъдството, а по-късно и технологиите на рудодобив и обработка на металите. При търсене на нови територии за разширяване народите срещат съпротива и така се стига до въоръжени първоначално с примитивни оръжия сблъсъци.С усъвършенстване на технологиите по коване,леене, закаляване на желязото се появяват оръжията. С това започва виденето на войни. Една от най-старите във времето битки, оказали влияние върху хода на цивилизацията и развитието на света е битката при Кадеш през 1275 г.пр.Хр.
        1. Битката при Кадеш 1275 г. пр.Хр. Град Кадеш се намира на територията на днешната държава Сирия. Битката се води между държавата на Хетите и Египет. Хетите са на върха на своето могъщество, завладяли са преди това големи територии, победили са много царства. Управляват се от Муватали II. На египетския трон е фараона Рамзес II - млад и активен военачалник. По това време Египет набира сила. Битката се води за спорните земи- Палестина и Сирия. Първоначално хетите вземат надмощие,   но на египтяните идва помощ и спасява войската им. Хетите се укриват зад стените на града. Египптяните си тръгват, както по-късно и хетите. Всеки твърди, че е спечелил битката, но историческите източници дават предимство на хетите. По-малко от век след битката при Кадеш хетите са победени и царството им е заличено от морските народи. Египет също няма по-нататък загълго голям възход. Спорните зони са поделени, а след няколко години хети и египтяни сключват съюз, за да се противопоставят на нов по-опасен враг- асирийците. 
        2. Битката  при Гавгамела 331 г. пр. Хр. Битката е третата голяма на Александър Велики срещу Персийската империя. След нея пада окончателно Персия.Александър Велики( 336-323 г.пр. Хр.) отначало се справя и покорява почти целия Балкански полуостров. Прерминава през Дарданелите и разбива на два пъти персите на цар Дарий II при Граник и Иса.Следва решителната битка при Гавгамела.( допълнителна информация има в тема 32" Завоеванията на Александър Велики").
          3. Битката при Платея 479 г. пр. Хр. Състои се между  Атина и съюзните и гръцки държави и Персия. Обединаените гръцки сили се командват от Павзаний, а персийските на Ксеркс- Мардоний. Надделява гръцката войска, която е добре подредена и защитава своята територия. На своя територия обикновено по-добре се бият армиите. Битката е през лятото в края на юли. Тази битка е една от успешните на гърците, които дават отпор дружно срещу общия силен враг-Персия.
              4. Битката при Термопилите- август 480 г. пр. Хр. И тя е от Гръко-персийските войни, по-точно от втората, от която е предната битка. По хронология битката при Термопилите предхожда битката при Платея, както и при  Маратонското поле. Победата е на страната на Персия и след нея голяма армия на Ксеркс( 484-465 г. пр. Хр.) навлиза дълбоко в пределите на Гърция и застрашава основните и градове- Атина, Спарта и Коринт. Характерно за нея е, че проходът Термопилите е много тесен и не може по повече от един войник да премине. Леонид със своите 300 войници се опълчват на огромната персийска войска и накрая всички измират. Тази битка е един от подвизите в древния свят- Леонид  не се предава и всички намират смъртта на бойното поле.
           5. Битката при Акциум септември 31 г. пр. Хр. - битка за власт в Римската империя. Всъщност още Рим не е станал империя. Един срещу друг се изправят двамата останали живи от Втория триумвират. Третият Лепид умира и остават Октавиан и Антоний. Съюзник на Антоний е египетската царица Клеопатра. Битката е морска и надмощие взема Октавиан. След нея той остава начело на Рим. Провъзгласява се за император  под името Октавиан Август. Управлява твърде дълго за римски император( няма по-дълго от него управлявал)-от 27 г.пр. Хр. до 14 г. сл. Хр. Той заварва Рим в развалини, породени от многото вътрешни борби за власт между Марий, Сула, Гай Юлий Цезар, Крас, Гней Помпей и други претенденти и го оставя в много добро уредено състояние. Това е значението на неговата победа. От него започва Римската империя, която се разшиурява много през следващия век и завладява голяма част от познатия свят. Следващите императори прибавят името" Август" към титлата си.
           6. Битката при Херонея 338 г. пр. Хр.- Филип Македонски, син на Аминта III и баща на Александър Велики побеждава обединените гръцки държави-полиси и утвърждава властта си в Гърция. Тази битка дава началото на възхода на Македонската държава. Битката е характерна с новости в постройката на редиците на македонската армия-сгъстява се фалангата и се затварят пространствата.
После фалангата, в която участва и Александър преминава в настъпление.
          7. Битката при Кана 216 г. пр.Хр. Една от трите победи на Картаген над Рим във Втората Пуническа война( нарича се Пуническа, защото римляните наричали картагенци" Пуни") И трите побнеди са на Ханибал- най-изявения картагенски военачалник. Другите битки са ппри Тицин и Тразимендското езеро през предните години. Римската войска се командва от двама, които се редуват- единия ден командва единия, през друдия- другия консул. Ханибал е разузнал предварително всичко и избира да се бие срещу Емилий Павел, а не срещу Варон. Отначало картагенци се огъват в центъра и подсилват фланговете,а когато римляните навлизат дълбоко навътре фланговете атакуват. Обкръжена е цялата римска войска.Убити са над 60000 римляни.До момента няма по-кръвопролитна битка в исотрията на света. Грешка на Ханибал е, че не е тръгнал право към отворилия врати и останал без защита Рим, а изпратил пратеници с искане Рим да се предаде. Но Рим не се предава, както е по правилата на водене на война след три поредни тежки загуби и продължава войната на изтощение срещу Картаген без даване на генерално сражение чак до битката при Зама. Там ще бъде решителния удар. След победата над Картаген Рим няма силен противник до появата на Атила.
            8. Битката при Каталунските полета 451 г. Римската империя вече е разделена от 395 г., когата Теодосий я разделя между синоветев си Аркадий и Хоноирий. Аркадий управлява източната част със столица Константинопол,а Хонорий- западната със столица Рим.Почти целия източен свят е завладян от Атила, а някой държави са си плащали годишен данък и са пращали войници, за да оцелеят. Римската империя на изток на два пъти е разгромена от Атила, като особено тежки и унизителни са условията от втората война през 448 г. На запад с цената на всичко Римската империя си осигурява съюзници- Вестготи, Алани и Франки и се събира на съдбовна битка при Каталунските полета. Предвожда ги Аеций, наричан още" Последния римлянин"". Битката е с леко превъзходство на обединените сили. На бойното поле умира вождът на Вестготите Теодорих.Атила се оттегля, както вестготите и франките. Римската войска няма сили да преследва хуните. В резултат- спряно е хунското нашествие и е запазен западния свят. Римската империя вече няма кой да я защитава и скоро тя престава да съществува завинаги. След смъртта на Атила през 453 г. хунската държава се разделя и намалява значително. В същата година умира и Аеций.
             9. Превземането на Йерусалим от Навуходоносор II през 587 г. пр.Хр. Навуходоносор II е владетел на Нововавилонскаоито царство. Той възражда славата на Вавилонското царство.Превзема много територии. Насочва се към Йерусалим и опожарява Соломоновия храм. В западна Европа е познат от операта на Верди със съкратеното име" Набуку". Той управлява около 30 години, явява му се пророк Даниил,който предсказва края на Вавилонското царство, както и на империите в света. Резултатът от превземането на Йерусалим е, че Израел губи независимостта си, а кивотът изчезва и се появяват загадки относно това какво представлява той и да;ли тамплиерите не са го намерили и скррили някъде? Наистина малко след смъртта на Навуходоносор II Персите на цар Кир превземат Вавилон и никога отново не се появява Вавилон на историческата сцен  Поначало двуречието е примамливо място за живеене и през времето са се сменяли най-различни народи. Районът заедно с териториите в Близкия изток, южна Турция и северната част на Арабския полуостров, където текат реките Тигър, Ефрат и Йордан е наричан още" Плодородния полумесец"
             10. Битката при Урук 2271 г. пр. Хр. За нея се знае малко, защото е отдалечена много във времето.След нея Асирия подчинява Шумер.Асирийската армия се предвожда от Саргон, а шумерската от Лулалзагеси. Решителна е Асирийската победа, а след нея Саргон укрепва властта си, покорява много царства и превръща Асирия във водеща държава в Месопотамия. Управлява около 60 години.
            11.Третата Митридатова война-74-63 г. пр. Хр. Води се на територията на Боспорското царство, наричано още Понтийско. Римляните са предвождани от Помпей, а Понтийците от Митридат Евпатор и съюзника от Армения Тигран Велики. Войната е продължителна и завършва с римска победа. Митридат се самоубива, а държавата му е поробена. Сходна е жсъдбата и на Армения по-късно,която е превърната в Автономна област, както и на други държави, опълчили се срещу Римското величие( Юдея, Колхида, Кападокия и други).
            12. Битката при Абритус 251 г. През 249 и 250 г. голяма маса готи, начело с Книва навлизат през Дунав в пределите на Римската империя. Посреща ги римска войска от няколко легиона при Абритус( Разград). Бойното поле е около старините и разкопките, завода за антибиотици и на север. Готите нанасят тежко поражение на римляните. На бойното поле умира император Траян Деций( няма нищо общо със славния Траян от началото на II в., който разширява много римската територия и побеждава даките, стри много крепости и градове). Освен Траян Деций умира и синът му  Херений Етруск. Причина за загубата на Рим е предателството на Требониан Гал, който сключва мир, плаща на готите и за кратко е император. Това е първият случай, при който римски император загива на бойното поле. Вторият е Валенс в битка срещу славяни и българи край Адрианопол през 378 г. По-късно през 269 г. друг римски император ще победи и изгони от римските провинции готите. Името му е Клавдий, останал в историята посмъртно като Клавдий II Готски.
             13. Битката между Кир и Крез 546 г.пр.Хр. Крез е Лидийски владетел, останал известен с големите си богатства. Той е завлдаял и победилградовете на еолийци, йонийци, фриги, витани,дорийци. Единственото царство, което му пречи да стане пълновластен господар е персийското. Кир е на власт в Персия.Към момента на сблъсъка той е подчинил Кападокия и Асирия, освободил се е от властта на мидите.Още не се е сблъскал със сармати, вавилонци, скити и месагети. Битката е през 546 г.пр.Хр. край град Птерей на река Харис. В нея Кир пленява Крез, но не го убива, а го назначава за сатрап на провинция Лидия. Той постъпва по подобен начин и с други владетели до смъртта си в битката срещу месагетите на царица Тамирис през 530 г.пр.Хр.  
              14. Отвоюване на Ферганската долина и Хорезм от Китай 105 г. сл.Хр. Самото отвоюване на териоториите става от владетеля на Кушаните  Канишка. За него се предполага, че е от славния род Дуло. Дори си мисля, че с него се поставя началото на периода Авитохол от именника на българските канове. Битката бима значение за спиране на разрастването на Китай. Като държава Китай е била на принципа да не се разраства до територии, до които не може да стигат указите на императорите и да се упражнява властта. Ферганската долина е плодородна и е благодатно място за живеене в регион, пълен с пустини и суров континентален климат с резки температурни амплитуди. В битката Канишка побеждава  и възпира  китайските амбиции за разширение на изток. Тази кампания е малко позната.
              15. Битката при Каркемиш 605 г. пр. Хр. Воюващи страни са Египет и Вавилон. На помощ на Египет идва Новоасирийското царство. Резултатът е- победа за Навуходоносор над противниците. Като последици може да се каже, че Египет и Асирия завинаги напускат плодородния полумесец, а Навуходоносор се утвърждава на вавилонския престол като силен владетел и най-способния за съвремието си.
             16. Битката при Милвийския мост 312 г.  Тя противопоставя Константин Велики на Максенций. Мястото е на мост над река Тибър, съвсем близо до Рим. Победата е на страната на Константин Велики, който преди битката има предзнаменование, че с помощта на кръстта и християнския бог ще победи. Победата укрепва властта на императора, отстранява един от претендентите, защото през 30-годишното управление се появяват и други- двама с име Лициний,Магненций...... Малко след победата Римската империя става християнска държава. Първо Константин Велики я равнопоставя наред с другите религии, а после( 330 г.) я издига като единствената позволена религия в империята. Приемането на християнството от Рим слага началото на масовото му разпространение по света. Константин Велики и Елена са обявени за мъченици и светци. 
         Разбира се, че това не са единствените значими битки от древността и има още много,но тези ги поставям като част от основните. Те не са подредени по някакъв признак, като давност, значимост, величие, брой на жертви и т.н. За някои оттях е възможно да не сте чували.




Гласувай:
7



1. germantiger - Поздрави за подбора на баталии
09.11.2015 23:52
Пропуск

Биртката при Халон/Калон/Каталонските полета е сражение в което именно вестготите разбиват фланга на Атила и хуните срещу "братовчедите си" остготи, Атила бяга, В СРАЖЕНИЕТО Е ИМАЛО ОПАСТНОСТ ДА БЪДЕ УБИТ ОТ ГОТИТЕ.

АТИЛА Е ТАКА ОТЧАЯН ЧЕ ЗАПОВЯДВА ДА БЪДЕ ИЗДИГНАТА ПОГРЕБАЛНА КЛАДА И при атака на рптивника (защото хуните са били блокирани в лагера си) да се самоубие.

Торисмунд който пориема лидирането на вестготи и франки след смъртта на Теодерих боя (стъпкан от коне или повален от противниците остготи, не е ясно и спорно) през ноща се натъква на хуни и в ноща е "обстрелян" от тях неуспешно. Поради боирната за трона и традициите при германите в онова време франки и вестготи напускат Аециус и това спасява Атила и победените хуни от оконачателна ликвидация на другия ден.
цитирай
2. barin - За germantiger
10.11.2015 17:52
Благодаря за допълнението, като се върна от болницата след десетина дена ще видя да публикувам още една подобна тема.
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
10.11.2015 20:13
Хванал ме е ... вирус... но си маркирам статията, да я прочета после... набързо видях, че си заслужава...
Поздрави!
цитирай
4. indiram - Здравей, Барин!
28.11.2015 20:16
Ето, успях да прочета статията.
Много легенди има с 300 войници - развръзката различна, според легендата.
Октавиан Август - тук името ОКТАвиан има числото 8 (окто, охто), а за Осмия също има много сказания. В съвременния календар Август е осми месец. Значи този е управлявал 27 плюс 14, общо 41 години. И, излиза, че 4 години (от 31 до 27г.пр.Хр.) е траяла борбата за трона.
Плодородния полумесец - интересно ми е наименованието, иначе видях територията на другия ти постинг.
Адрианопол - Одрин, припомних си с търсачката... Много битки има Одрин.
Интересни битки и герои.
Винаги ми е било интересно, как са се придвижвали на хиляди километри хилядни армии, как са се преструктурирали, с каква скорост...
Интересни теми разглеждаш.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646418
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031