Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 22:05 - цивилизациите по р.Инд
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3238 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 01.08.2017 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Индийската история, според написаното от Джевахарлал Неру започва много отдавна. Първите сведения за заселване на индийските земи са за Харапа и Мохенджо-Даро. Тези две цивилизации се развиват приблизително по едно и също време, разделени на над 500 км една от друга.Тяхното развитие е интересно и достиженията им са забележителни. Може би темата не е най-подходяща да бъде юбилейна- 50-та, тъй като в повечето пиша за България и българското. Харапа и Мохенджо-Даро нямат нищо общо с българите. По река Инд и на територията на Индия са възникнали няколко цивилизации и държавни формирования, но две от тях са оставили отпечатък върху по-нататъшното развитие на Индия катодържава. Безспорно става дума за Мохенджо-Даро и Харапа.От старите писмени източници предимно в Месопотамия често се споменава " Арабската страна". Предвид многопо-късното появяване на арабите и близкия фонетичен състав не е трудно да се предположи, че става дума за"Харапската земя". В много народи буквата "H" не дава никакъв звук,като например френски, испански и италиански. В далечното минало също е възможно да е така, защото по време на шумерите Харапа и Мохенджо Даро ги е имало. Пътешествениците и стоките,които идват далеч от изток безспорно идват от тези две земи. Затова разглеждам само дветеспоменати вече цивилизации. Те са съществували в продължителен период.
          Харапа е древен град в северозападна Индия по долината на река Инд - център на древната индска цивилизация. Просъществувал е от около 3000 г. пр.Хр. до около 1600 г. пр.Хр. Разположен е в близост до старото корито на река Рави, в областта Мултан в Пакистан, на територията на щата Пенджаб. Разкрит е за съвременната археология през 20-те години на 20 век в рамките на британска археологическа експедиция по тези места, ръководена от Джон Маршал. Индската цивилизация се простирала на около 1500 км от север на юг по течението на Инд - на огромна площ, даже според съвременните териториални понятия. Съществуват някои косвени белези, които подсказват, че големите градове, като Харапа и Мохенджо-Даро, още тогава поддържали връзки с Месопотамия на шумерите. Архитектурно тези големи градове по Инд били изграждани по сходни планове - крепост със зъбчати стени, а вътре били разположени обществени и жилищни постройки. Сградите били на два или повече етажа, построени от печени кирпичени тухли с необикновено високо качество.
           Мохенджо-Даро е древен град на Индската цивилизация, възникнал около 2800г. пр.Хр и съществувал до около 1600г. пр. Хр. Намира се в Пакистан, провинция Синд. Бил е сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация по долината на река Инд, същевременно заедно с Харапа са едно от първите градове в историята на Южна Азия, а и на света. Съвременник е на древните цивилизации на Древен Египет и Двуречието от т.нар. плодороден полумесец.
          Има много хипотези за причината за изчезването на Мохенджо-Даро и Харапа, но не е установена точната причина. Все пак като се има предвид, че се намират в тропическия пояс и тук са ясно изразени мусоните може да се приеме, че те са причината за безвъзвратното изчезване на процъфтяващите градове.Невъзможно е толкова далеч от брега на Индийския океан да се появи унищожително цунами. Що се отнася до вулкан- в района има действащи вулкани, но мегавулкани няма. Няма следи и артефакти друг народ отнякъде да се е появили да ги е унищожил. Мохенджо-Даро и Харапа почти не са водили войни, като дори се предполага, че не са имали армии. Те са доста навътре и в планинските райони няма силни вражески градове. Понеже са били развити на особено високо ниво са имали познания за света, развивали са търговски отношения с Египет и двуречието. Археолозите изключват версията наводнение да ги е погълнало, както и голям пожар. Друга причина може да бъде падането на голям метеорит, но като съм гледал списъка на 10-те най-големи паднали на Земята метеорити няма нито един в Индия и Пакистан. Най-големият е в Намибия, а втория- в САЩ.
           
Мохенджо-Даро е разкрит от индийските археолози Банерджи и Сахин през 1922 г. на един от островите на река Инд. След разкриването му в рамките на британска археологическа експедиция, разкопките продължават под ръководството на британския учен Джон Маршал. Тайнственият град е кръстен Мохенджо-Даро, което на синдхи означава „Хълмът на мъртвите"
         
Харапската цивилизация се простирала на около 1500 км от север на юг – огромна площ, даже според съвременните териториални понятия. Целият град бил разделен на квартали от съвършено прави улици. В домовете имало бани със система водосточни тръби, съединени с градската канализация, която минавала под улиците и била покрита със специални кирпични плочи. В Мохенджо-Даро бил открит един от най-древните басейни за къпане и зърнохранилище, в което съхранявали пшеница и ечемик. Археолозите били удивени, че не бил открит храм нито в Мохенджо-Даро, нито в Харапа. По това време, Харапската цивилизация имала вече писменост, съставена от около 270 пиктографни знаци. Но за съжаление, до днес тази писменост не е разчетена. Цивилизацията на харапите се е разпростирала на огромна за времето си, а и за сега територия-от Персийският залив до подножието на Хималаите. Изследователите дошли до извода, че намаляването на интензивността на мусонните дъждове е довело до намаляване нивото на реката и е изиграло решаваща роля както в развитието, така и за разпада на културата Харапа, чийто разцвет зависел от разлива на реките. Преди равнината  да бъде заселвана масово, дивият и силен Инд и неговите притоци, стичащи се от Хималаите, прорязали територията на Харапа и Мохенджо-Даро. Животът в древните цивилизации зависел много от река Инд и изобщо от водата. Възможно е ако е намалялдебитът на река Инд, вследствие рязка промяна  на климата да е причината за упадъка и изчезването на Харапа и Мохенджо-Даро. Харапската цивилизация вече имала своя писменост, съставена от около 270 пиктографни знаци. Може би Мохенджо-Даро да е използвал същата писменост или да е ималсъщо своя,но не е намерен нито един надпис. За съжаление, до днес тази писменост не е разчетена. 
           Аз се придържам към версията за голяма промяна на климата в района, което да е причина след 1500 г. пр.Хр. да изчезнат и никога да не се появят Харапа и Мохенджо-Даро. Промените в климата са причина и други проспериращи цивилизации да изчезнат:шумери, минойска.
Интензивността на слънчевата енергия се променя на цикли, които пряко влияят на климата на Земята, включително и върху мусоните. През последните 10 000 години Северното полукълбо е било изложено на най-силна слънчева светлина от преди 7000 години до преди 5000 години. След това силата на Слънцето постепенно се занижава и този процес продължава и до днес.
         
image
   снимка 1- Карта на разположението на Мохенджо-Даро и Харапа
           
   снимка 2-Харапа

  снимка3-Мохенджо-Даро
  
image
снимка 4- още една карта на цивилизациите по р.Инд.
           
По-навътре към Хималаите е Харапа, а по-към устието на река Инд - Мохенджо-Даро. Както видяхме много цивилизации и култури възникват, издигат се и отмират, когато им дойде времето. След Харапа и Мохенджо-Даро животът на полуостров Индустан за известно време спира, но се появяват гуптите, които разширяват държавата, до Индия достига Александър Велики, по-късно-арабите, великите моголи, англичаните, за да се освободи Индия след Втората световна война. Никога през времето Индия не е имала самосъзнанието на единна държава, винйаги е имало чувствителни различия, писали са и са говорели на различни езици,имали са различно вероизповедание, дори и индуизмът не е успял да се наложи из цялата индийска територия. 
             Имало е още един голям град по поречието на Инд- Лотхал
. Приема се, че един град е бил с население около 100 000 души. Като се има предвид, че населението на земята в тези години е било около 7 милиона, това е наистина голяма цифра за население в Харапа и Мохенджо-Даро. Те са били едни от най-големите градове по население на Земята. Инфраструктурата на градовете също е поразителна за учените. При разкопките археолозите се изумяват от високите сгради, паркове, градини и дворци, като навсякъде се открива разработена канализация с душ и тоалетна.           




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Темата е изключително интересна ...
07.11.2015 18:25
Темата е изключително интересна заради приликите на "Индското" писмо с "пра"-Българските "руни" (йероглифи) и с писмеността "Ронго-Ронго" от Великденския остров,където тайната на нейното разчитане е била скрита и съхранявана до началото на 20 век,след което за съжаление е изгубена. Днес можем да предположим,че "Индската" цивилизация е плод на преселенията към Индия,инициирани от Първия Дионис а нейното унищожаване- последица от Индийския поход на Четвъртия.
цитирай
2. indiram - Здравей, Барин!
28.11.2015 19:21
И аз мисля, че поради климатични промени, безводие (същата хипотеза изказват учените и за земи отвъд, на север от Хималаите, мисля някъде към пустинята Гоби, ако не ме лъже паметта), суша и да са предприели поход на запад, следвайки Слънцето.
Друго, което ми хрумва, е придобиването на лоши навици, извращения, разврат, плъзване на зарази и да са погинали - нещо като Содом и Гомор. И, дали, колкото и малко да е вероятно, понеже става въпрос за два града погинали, не са други имена на погиналите Содом и Гомор. Но, дори и в този случай, мисля, че някои са се спасили, бягайки от градовете и може би са разказали.
Кирпичени тухли с високо качество - и по нашите земи, възрастни хора са ми разказвали, че са си правили тухли от кал, до към средата на миналия век.
270 знака - писменост - много са. Умни трябва да са били.
Интересен материал! Древността е пълна със загадки!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3648177
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031