Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2015 22:40 - старите имена на селищата
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5876 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 11.12.2015 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      

          България е древна държава и има своите достижения в строителството. Българите винаги са строели укрепени градове и са благоустройвали територията си. Почти всички селища са имали своите крепостни стени. Тъй като територията на Балканския полуостров е била заселена от древни времена имената на населените места са много. Те имат различен произход, а някои като Пловдив и Стара Загора са имали по шест имена. Много от старите селища са в близост до сега съществуващи такива, а някои от новите са построени направо върху старите и ние при строежи откриваме артефакти от отдавна отминали времена и селища. Ето някои имена на българските селища и тези в пограничните райони: 
                      София

           През 7 век пр.Хр. възниква Тракийският град Сердика - това е първото име на днешна София. По времето на хан Крум(началото 9 век) Сердика става част от българската територия и получава името Средец. Градът е бил наричан и Триадица по римско време.

 

                     Пловдив

 

           През вековете този град е носил много имена - Евмолпиас, Филипополис, Пулпудева, Тримонциум, Улпия, Пълдин, Филибе и други. Най-старото е първото, като Пловдив е един от най-старите градове на българска територия.

 

                      Варна
        
Старото име на Варна е Одесос, на едноименната крепост, разположена на Варненския залив. След разрушаването й градът започва да бъде наричан Варна. Между 20 декември 1949 г. и 20 октомври 1956 г. градът е носил името Сталин. Град Одесос е основан някъде в края на VI в. пр. Хр. Включен е в пределите на българската държава от кан Крум.

 

                    Гоце Делчев- Никополис ад Нестум
        Градът на победата при Места, до идването на римляните се е наричал Александрополис. Всъщност това е вторият град с това име хронологически, ако се приеме и се открие наистина първият около Кресна. Името идва от Александър разбира се, които преди да започне похода си към Персия и Индия първо е победил и присъединил към държавата си района около родното си място.
           Римляните идват през 106 г., а кръсник на града е император Траян спечелил важна победа над даките на румънска територия. Градът за времето си е бил огромен и процъфтяваш, до идването на славяните. През Османско владичество града се нарича  Неврокоп – сега Гоце Делчев. Бил е център на епархия. Всъщност Никополис ад Нестум е бил до с. Гърмен, а Гоце Делчев през българско и гръцко се е казвал Неврокоп.
                       с. Арчар
          От римско време се е наричал Рациария- една крепост на 25-30 км. от Видин на брега на р. Дунав.
                       с.Кабиле

              Миналото на тракийският град може да се проследи до 2000 г. пр.Хр… Голямо търговско и религиозно средище, града е завладян от Филип Македонски през 341 г.пр.Хр., което е и първото писмено споменаване на града. През 71 г.пр.Хр. влиза в границите на Римската империя и е основен град в икономиката на Тракия. Намира се близо до Ямбол.
                         с. Никюп, великотърновско

            Един от най-запазените градове на император Траян( 98-117 г.) се разкопава от началото на 20 век. Името означава"Победата при Янтра", но там победа няма, а е наречен в чест на победата над Даките. Растоянието между Велико Търново и Никополис ад Иструм е по-малко от 18 км. Града е основан през 102 г.
                            с. Гиген

             Гордоста на Плевенски окръг е бил гордост и за Римската империя. Възниква  между лагера на V Македонски легион и местното трибалско селище. Кръстен е на тракийското име на р. Искър – Ескус, защото се намира на 5 км. от вливането на река Искър в Дунав. Бил е известен с Константиновият мост над Дунав построен 328 г. Мостът е бил дълъг близо 2,5 км и широк 5 м. За съжаление е просъществувал около 30-тина години.
                          Несебър
           Античната Месембрия( Месамбрия, Метембрианон), основана от гърците от Мегара. Намира се на тесен полуостров с добре изразена и запазена стара част.
                       Созопол
               Аполония е основана от Анаксимандър около 610-615 г.пр.Хр. на мястото на старо селище.Така пише на надписа на чешмата до пристанището. Още преди да стане български град се преименува на Созопол. Личат много останки от крепостта, пристанището,зидове, църкви.
                          Поморие
           Наричал се е Анхиало и е основан от преселници от Месамбрия и Аполония, които са водили няколко войни помежду си за солниците. До Поморие има тракийска гробница и солни мини. Малко известно е българското име Тутхон.
                           Хисаря
             Основан е от импрератор Диоиклециан( 284-304 г.), който е известен с гоненията си срещу християните. Има дълга запазена на места висока крепостна стена,входни врати( южна порта Камилите, може да я видите  на етикета на бутилката на минерална вода Хисаря), гробница, минерални извори.
                                Кюстендил
             Имената му са Пауталия и Велбъжд. Играел е съществено значение поримско,българско и византийско време. В града има римски терми, а над него на хълма- крепост Хисарлъка( тема" Крепостите на България").
                               Ловеч
            Много стар град- Мелта. Виждал съм го на карта от IV в. пр. Хр.
                             Плевен
          Също стар град- Сторгозия.
                            Силистра
         Имал е две стари имена: Дурусторум и  Дръстър. Бил е основен център още от времето на идването на българите на Балканския полуостров. През последните години населението му е намаляло наполовина.
                          Видин
           Значителен център за България още от древни времена. Първоначално се е казвал Дунония, Бонония( през римско време), после Бъдин, Бдин, а към средата на XIX в.- Видин. През последните години намалява значително. Запазени са крепостта Баба Вида, Кръстатата казарма.
                          Разград
           Възниква като римска станция, после става римски гарнизон. Името му е Абритус и има различни версии за произхода му. Тук през 251 г. готите разгромяват римляните и загива император Траян Деций с единия си син. Намира се до завода за антибиотици, като се предполага, че под него е заровена златняа римска колесница.
                        Никопол
          Средновековна крепост за България.Свързва се с цар Иван Шишман и битките му срещу Османските завоеватели.
                     Стара Загора
            През времето е носила имената Боруй, Августа Траяна, Берое, Верея, Загоре. На равно място в Горнотракийската низина е свидетел на много битки. Запазени са неолитни жилище, античен амфитеатър.
                         Свищов
         Съществува от времето на император Веспасиан, като тук се настанява Първи италийски легион. Името на града е Нове, а през последните няколко години се провеждат римски игри и тържества"Орел на Дунава".
                    Плиска( Абоба), Преслав,Мадара и Шумен са крепости от Първото българско царство. През Второто българско царство в парк "Русенски лом" се изгражда крепостта Червен.Била е монетарница на България. Добре запазена крепост на високото.
                      В Родопите има много стари градове: Смолян- Аетос; Девин- Баеднос; Асеновград- Станимака.
              Столицата на Второто българско царство Велико Търново се е наричала Търновград.
          Други имена на наши селища: Лом- Алмус; Сливен- Туида; Монтана- Каста ад Монтанензиум, по-късно след освобождението: Фердинанд, Михайловград и Монтана. Благоевград е бил по елинско време Скаптопара, през средновековието Джумая, Горна джумая. 
           През 1934 г. попредложение на цар Борис III комисия разглежда имената на селищата и се извършва промяна на турско звучащите. Царево се е казвало Василико,името му е променено тогава на Мичурин, а след 1991 г.- Царево. Ахтопол дълги години е бил Агатопол.  
                 Ботевград до 1886 г. е бил Самунджиево, до 1934 г. Орхание, а след нея- Ботевград. От близките до границата населени места: Одрин- Адрианопол; Ниш- Найсос, Белград- Сигиндунум, Констанца- Томи, Мангалия- Калатис. Два големи града е имало на егейското крайбрежие: Маронея и Абдера.
              Други имена:Дебелт- Деултум; Русе- Сексагинда приста( градът на шестдесетте кораба, а турското му име е Русчук ), Девня- Марцианопол( наречен е по името на сестрата на император Траян Марциана); Карнобат-Маркели( има две битки на кан Кардам срещу византийците през 792 г. и 796 г.); Балчик-Дионисопол( градът на бог Дионисий); Каварна-Бизоне( потънал е); Казанлък- Севтополис( намира се на дъното на язовир Копринка), Сандански- св. Врач. Някои градове са нови и не са си сменяли името: Габрово, основан от Рачо Ковача, Димитровград и др. На други, като Първомай не е върнато старотому име Борисовград. Такива като Златоград- Беловидово, Ботевград-Орхание, Тетевен- Алтън Тетювен( златен Тетевен) няма как да си получат старите имена, защото не звучат по български.
            Премахнати и променени са комунистическите имена, като Мичурин, Толбухин, Михайловград. На старите столици към името е прибавено"Велик"-Велики Преслав и ВеликоТърново. Велики Преслав откакто през 1995 г. се сдоби с епитета"Велики"населението му намалява с бързи темпове. В Североизточна България има градове и села с имена на старите владетели и родове: Кубрат, Исперих, Тервел, Завет, Дулово, Омуртаг и други, но в тях преобладаващото население е турско.
               Според произхода си имената на градовете могат да се групират по следния начин: на светии, известни хора, митични същества; на растения и животни; на географски обекти; свойства на предмети; исотрически събития; цветове; празници. Има много с неизвестен или не напълно изяснен произход.  
                        
             




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Поздравявам те за
25.09.2015 13:26
постинга!
Хубаво проследяване и припомняне!
цитирай
2. barin - Благодаря
25.09.2015 21:19
Сигурно има много, които съм пропуснал, но гледах основните да ги има.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3680472
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930