Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2015 22:24 - Великден
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 1348 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 02.05.2016 22:45


           Великден е голям християнски празник. На тази дата хората празнуват Възкресение на Исус Христос- божия син. Неделята, през която е Великден е третият ден след разпъването, на който Исус Христос е възкръснал. Досега са известни само три случая на възкръсване. Тримата, които са заслужили тази чест и да нямат гроб на Земята са:  Енох, Св. Илия и Исус Христос. Не се очертава скоро да има друг. Великден е подвижен празник и всяка година се мени. Според него се менят и други църковни празници, най-значителни от които са Тодоров ден, Цветница, Лазаров ден. Формулата за определяне датата на Великден в западната и източната църква е еднаква: Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица.

Всички дени от страстната седмица са Велики. На тях има строго определени дейности, които църквата извършва.           Първите три дена-понеделник, вторник и сряда може да се разглеждат общо. През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим. В тези дни богослужението е твърде наситено: извършват се полунощница, утреня, часове с четене на Евангелието и Литургия на преждеосвещените Дарове. По време на часовете се изчитат четирите Евангелия до Евангелието по Йоан гл. 13, 30 стих. На места четенето им започва още от петата или шестата седмица на Великия пост, различно за различните области.

                     Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря

 

         На тоя ден Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим (има го във четирите евангелия:Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ""не дойдох да служа, а да послужа"". После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли. По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

 

        След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

 

image       След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина (Мат. 26:36-46, Лук. 22:39-46, Иоан 18:1), дето се молил до идването на предателя.

 

      Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.

 

      Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупи. ""Ето Агнецът Божий, който прие върху Си нашите грехове."" И отново се замисляме дали и н ие не разпъваме  Христос чрез нашите страсти и грехове.

           На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
                            Велики петък

 

image          Припомнят се великите страдания на Иисус Христос, волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, бит с плесници и показан пред народа в багреница за поругание, с кръст в ръка и с венец от тръни на главата.Унижаван е по всякакъв начин. Нарамен с тежък кръст от преторията на Пилата, Христос бил поведен към Голгота на разпятие. Разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни бедствия - земетресение и затъмнение на слънцето, издъхнал, приел смърт, за да избави от смърт цялото човечество. Исус Христос е направилдоброволна жертва, за да спаси човечеството.

                        Велика събота

 

         Възпоменава се погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. Умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекло кръв и вода. Иосиф Ариматейски и Никодим, като изпросили разрешение от Пилат, снели Го от кръста, помазали с аромати, обвили в нова плащаница и Го положили в нов гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици, сред които, обляна в сълзи с прободеното си от мъка сърце, била и майка Му св. Богородица. Църквата пее:

 

"В гроба с тялото Си и в ада с душата Си като Бог,
в рая с разбойника и на престола с Отца и Духа Си бил, Христе,
Който изпълваш всичко".

  На Велика събота в полунощ е най-хубавата литургия. Хората обикалят църквата три пъти- трите дена на страдание на Исус Христос.
                                       Накрая идва Великден.Той е тридневен празник- неделя, понеделник и вторник, като последните два се наричат" Светли". Мисля, че по-правилно би билосветли вторник да е почивен ден, а също така и третия ден от Коледа- 27. декември-Стефанов ден.
      За православните християни Великден е с пшо-голямо значение от Рождество Христово.Обяснението не е, че отдаваме по-голямо значение на смъртта от раждането,а това не е обикновена смърт.Спасителя възкръсва. Една седмица след Велиокден е Томина неделя. Дотогава Тома, наричан" Неверни"не повярвал, че исус Христос е възкръснал. Не случайно двете жени, които откриват празния гроб са Мария Магдалена и Дева  Мария- най-значителните за християнската религия женски образи.За зачатиетона Дева Мария се чества Благовещение( по-подробно в Тема 5 от моя  blog). Преди Великден има дълги пости. Църквата е приела да са 40 дена. Разликата между православния и католическия Великден идва от факта, че православните отбелязват Великден по Юлиянския календар, а католиците- по Григориянския. Разликата между тези календари е 13 дена- почти половин месец. Следователно в почти половината от случаите пълнолунието след пролетното равноденствие може да се падне в тези тринадесет дни. Обикновено разликата е една седмица, но има случаи,когато е около месец.
              Пасха (Pesah) е еврейски празник, по време на който символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството на евреите. Събирането около празничната трапеза се нарича Седер (Seder). Денят след Седер е първият от празника. Следващите 5 дни се наричат "полупразници". Същевременно Пасхата се изчислява според новолунието и времето между новолуние и пълнолуние също е половин месец. Така православният Великден се отклонява от западния в същия ритъм както еврейската Пасха. Една от причините „двустилните“ църкви (като българската) да не използват изцяло светския календар, е разбирането, че забраната християните да честват Великден заедно с евреите, се отнася и във времеви аспект. Докато по Григорианския календар Великден според тях може да съвпадне с Пасха, с източния Великден това не може да се случи, тъй като той следва Пасха. Освен това с историческия ход на събитията би трябвало Великден да е след Пасха. От друга страна, тъй като юлианското пролетно равноденствие изостава от реалното, понякога източният Великден се пада на второто пълнолуние след реалното настъпване на пролетта( 21.март).
           Символите на Великден са боядисването на яйца и месенето на козунак. По традиция първото боядисано яйце трябва да е червено,както и червените яйца трябва да са най-много. Червения цвят е на кръвта на Исус Христос. Напоследък се споменава все по-често великденски заек, но мисля, че това не е според традициите, възможно е да е американски обичай. 
            Кога е роден Исус Христос? Всеки случай не е на датата, на която празнуваме Рождество. Първо Исус Христос е бил зодия " риби"( 22.02-21.03);  неговото раждане е било срещу лятото и влъхвите са могли да набавят даровете: злато,тамян и миро. Витлеемската звезда няма какво друго астрономическо явление да е, освен съвпад на двете най-ярки светила на небосвода- планетите Венера и Юпитер. Има сведения, че това се е случило през 4 г. пр.Хр. Като засечем съвпадението на властване на Пилат понтийски( 26-36 г.), Ирод антипа ( 30- 39 г.), император Тиберий( 14-37 г.) се получава, че е починал около 33 г., но не на общоприетата христова възраст 33 години. Разпъването трябва да се е случило между 32 и 34 г.  Знае се, че Йоан Кръстител е малко по-голям от Исус Христос и умира  малко по-рано. На много места са дадени неговите години- 6 г.пр.Хр. -30 г. сл. Хр. Не съм търсил информация кога се е случило преброяването на младенците, което е свързано с увеличаване на данъците. 
            Подготовката за празника продължава през цялото време на предишната Страстна седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък, във всеки дом боядисват яйца (ако това не бъде направено в четвъртък, тогава е възможно да се боядисват яйца само в ранните сутрешни часове на събота). Според обичая най-старата жена с първото боядисано яйце прави кръст на челата на всички деца в къщата. След това яйцето се поставя пред домашната икона. Обикновено в същото време се пече Великденски хляб в които се добавят нечетен брой яйца.
image












фиг.1- великденски козунак

       Честването на Великден (Пасха) започва в полунощ в неделя. В храмовете се събират хора на празничната литургия, държат запалени свещи и боядисани яйца, които са донесени от къщите им. По време на службата в храма всички пеят, а след службата всички се поздравяват: "Христос Воскресе!"; Отговорът трябва да е "Воистина воскресе!". Това служи като поздравление, когато се срещат хората на улицата през следващите няколко седмици. Още в двора на храма, хората си подаряват боядисаните яйца, чукат се с тях, след което ги изяждат. Четиридесет дена след Великден хората се поздравяват с" Христос воскресе" , " Во истина воскресе". Да е честит празника на всички вярващи.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kirilova - За Възкресението
07.12.2021 14:20
Ако ми позволиш едно уточнение само.
Лазар също може да се каже,че е възкръстнал тъй като той е бил мъртъв 4 дена преди да пристигне Исус.В евангелието на Йоана в единайста глава се споменава.
Библията е бях чела много отдавна и просто погледнах да видя, къде точно беше упоменато.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646202
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031