Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2015 23:08 - Делата на хан Омуртаг
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11130 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 26.11.2015 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Хан Омуртаг управлява Първото българско царство в периода 814-831 г. Неговото управление е интересно и се характеризира повече със строителна дейност, но и с военни успехи срещу няколко съседни държави. При него за първи път срещаме западно-европейски войски, по специално франкски. При него е първата победа над западноевропейските войски. Сещам се как предимного години разказвах пред една малка аудитория от една кандидат-студентка по история, двама приятели и двама от персонала на едно заведение в гр. Варна за делото на хан Омуртаг и по тяхно желание продължих с неговите наследници- хан Маламир( 831-836) и хан Пресиян( 836-852). За хан Маламир съм споменал в първата тема- св.Боян-Енравота, на когото скоро купих икона. Хан Омуртаг идва на власт през 814 г.след хан Крум( ок.800-814). Той е негов пряк наследник, първороден син.Като се има предвид, че по за 6 месеца се редуват да бъдат негови регенти болярите Докум, Цок и Диценг, излиза, че хан Омуртаг е роден през 795 г. По негово време пълнолетие се е навършвало на 21 г. След него кавхана Избул е регент на Маламир и Пресиян. Хан Омуртаг е роден преди качването на престола на хан Крум. Който е чел всичко знае, че във втората тема съм писал, че хан Омуртаг е от рода"Дуло". Той се качва на престола в момент, когато България е във война с Византия. Хан Омуртаг поема командването на българските войски в Източна Тракия, струпани от хан Крум приживе там за превземането на Константинопол. Хан Крум умира по време на похода си към Константинопол. През 814 г. император Лъв V(813-820 г. организира поход срещу тях. Битката става при гр. Бурдидзо (дн. Баба Ески). Византийците побеждават, като увличат българите в преследване. Хан Омуртаг се спасява благодарение на бързия си кон. В началото на 815 г.в Константинопол пристигат пратеници на хан Омуртаг, които уговарят подписването на мирния договор с Византия- за срок от 30 години. Урежда се границата, търговията, взаимопомощ при вътрешни размирици и отношението към бегалците. През 822 г.хан Омуртаг спазвайки една от клаузите в мирния договор се намесва във вътрешните рабооти на империята и потушава бунта на Тома Славянина.image фиг. 1- хан Омуртаг
Мирният договор от 815 г.е съдържал 11 клаузи,на в Сюлейманкьойския надпис са запазени само 5. Дългогодишния мир с византийската империя е необходим за възстановяване на България. Започва строеж на столицата Плиска,която е разрушена от Никифор I генник през 811 г. Мирът с Византия дава възможност на хан Омуртаг да насочи войските си срещу хазарите на североизток. Още хан Крум заселва в днешна Бесарабия византийските пленници за охрана на границата от хазарски нападения. Хан Омуртаг има и вътрешни проблеми. Започналата административна реформа предизвиква остра реакция на славянските племена западно от р. Тимок. Тимочани, абодрити и браничевци се отцепват от българската държава. Заедно с други племена от течението на р. Тиса те търсят закрила от франкския император Людовик Благочестиви. На два пъти хан Омуртаг изпраща пратеници до наследника на Карл Велики Людовик Благочестиви, но не получава категоричен отговор.Това довежда до военни действие по поречието на река Тиса. От отцепниците някои племена са върнати в пределите на България, а някой не са. На мястото на тези,които насилствено са върнати са заселени българи,а славянските племена от граничните области са ряазселени на друго място.Сменени са управниците- поставени са български боляри и по този начин са предотвратени по-нататъчни действия по нарушение на териториярта на България.По този начин ханът се е справил с вътрешния проблем.Описаните събития се протакват във времето от франкска страна и са станали между 827-830 г. Преди тях има една успешна кампания на североизток срещу хазарите- стари познайници на българите от времето на хан Кубрат още. При решаване на конфликта с Франкската империя българите както много пъти преди и след това се опитват по мирен дипломатически начин да уредят граничния спор, но не срещат разбиране от страна на Франкската империя. Спорните земи са населени със славяни. По такъв начин завоюваните от хан Крум земи са успешно защитени.

фиг. 2- печат на хан Омуртаг

Мирните отношения с Византия дават възможност на хан Омуртаг да отдели време и сили за строителство. Той възстановява столицата Плиска, като превръща ханския аул, ограден с насип и дървени колове, в типичен ранносредновековен град от две части. Вътрешния град той огражда с каменна стена, широка 2,6 м и висока 10-12 м, с четири порти и кули. Освен жилище за ханското семейство в него е издигната и тронна палата. Във външния град са изградени нови жилищни квартали. Хан Омуртаг строи мост( близо го град Велики Преслав на изхода за Върбишкия проход) и крепост на р. Тича (близо до дн. с. Хан Крум). Близо до с. Хан Крум,Шуменско се намира Аулът на хан Омуртаг( има указателни табели за него). Съдържание на Търновския надпис, които се намира в църквата" Св Четиридесет мъченици" във Велико Търново:
           Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години."
Приема се, че Търновският надпис е от 822 г. Другият известен негов надпис е Чаталарският надпис: 
       "Великият хан Омортаг е княз от бога в земята, дето се е родил. Като остая [да пребъдва] в лагера на Плиска, той построи аул [дворец] на Туча и уголеми силата си спрямо гърци и славяни. И построи изкусно мост на Туча отзад аула [двореца]; а в самата крепост постави четири стълба и между стълбовете два медни лъва. Нека бог удостои княза от бога да притиска с ногата си императора, докато тече Туча и докато тя задържа многото български противници, и като покорява враговете си, в радост и веселие да проживее сто години. А времето, когато той [дворецът или крепостта] биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки 15-и индиктион".
Този надпис се датира от същото време-15 индиктион е продължил от 1.09. 821 г. до 31.08.822 г. На Чаталарският надпис имаме засичане на годината по византийско и българско летоброене.
Хан Омуртаг развива и активна строителна дейност. Възобновява столицата Плиска, построява нов дворец и култови сгради, с храм на Тангра и други дворци, крепости и съоръжения в държавата. Издига авторитета и променя титулуването на хана: „От Бога поставен владетел на многото българи”. С обожествяването на ханската власт се утвърждава и неприкосновеността на българския владетел. Винаги се е наричал"управлявам земята, в която съм се родил". Никога не е ималапетити към земи, ненаселени с българи.   Интересен момент за анализиране е отношението му към християните. Самият хан е имал известни християнски убеждения, но е преследвал християните. Гоненията срещу византийските пленници от времето на хан Крум са по-скоро не от религиозни, а от политически причини. Престолонаследникът Енравота приема християнствоито( тема 1 за подробности), но е лишен от власт и хан Омуртаг е наследен от най-малкия си син Маламир.
image  фиг. 3 - надпис с името на Омуртаг
Титлата на владетеля е" канас сюбиги". Има още много крепости и мостове, както и други съоръжения, строени по негово време.Не случайно хан Омуртаг се нарича още строителя.
 Смъртта на хана не е напълно и еднозначно изяснена, а и византийските източници не дават някаква подробна информация. Възможно е да е имало болярски бунт, потушен от кавхана Исбул. За мястото на гроба му съм чел няколко хипотези и няма да вземам отношение. В заключение ще изтъкна, че хан Омуртаг е един от силните ни владетели,при който се издига България,живота на населението,продължава процеса на оформяне на етноса, има всеобхватна строителна дейност, издига се престижа на българския владетел, намаляват различията между различните народи, стабилизира се държавата.  




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644551
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031