Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2015 22:43 - Св. Енравота-Боян,княз български
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 3023 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.11.2015 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Може би сте чували за Св. Енравота. Ще се опитам да разкрия максимално неговата личност и да напиша, каквото знам по темата. За Енравота-Боян научих преди около 10-15 години по време на едно събиране с приятели на исторически теми и коментиране. Аз имах малка икона на св. Енравота много преди някои да Той е бил са чували за него и на когото я покажа се налагаше да обяснявам кой е Енравота. Той е по-голям брат на кан Маламир, твърде вероятно първороден син, но може рано починалия Звиница да е по-големия брат.  Кан Омуртаг има трима синове- Енравота, Звиница и Маламир. По незнайни за мен и може би за историята причини след смъртта на Омуртаг властта поема най-малкия син9 както често става третия син) кан Маламир. На престола се  възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.),вместо своя по-голям брат, княз Енравота-Боян. Другият по-голям брат Звиница умира млад, но има наследник. Скоро след това Енравота тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам- византийски учен, държан в плен при българите. Освободен е по настояване на Енравота и му е предаден като роб. Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог", но князът решително отказвал. Той заявил: " Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа!" Като не успял да го склони да се откаже от християнството кан Маламир го убил. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч:
           - Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!
          Действително кан Маламир умира около година и половина-две по-късно, млад, без да е оставил наследници. През целия период Маламир управлява чрез кавхана Исбул, както е и при наследилия го кан Пресиян. За неговата смърт византийските източници не споменават подробности, ако имат пръст в това те непременно биха писали. Наследява го сина на княз Звиница- Пресиян от рода Дуло. Като се има предвид, че управлението на Маламир е от 831 до 836 г. смъртта на Енравота би следвало да бъде към 834-835 г. Покръстването на българите, което е продължителен период се приема, че е през 865 г., около 30 години след смъртта на Енравота-Боян. За година на покръстването се приема официалното приемане на християнството от владетеля на България- Борис I. Енравота- Боян е първата християнска жертва в България и е един от най-старите ни светци. Той късно е канонизиран от православната църква и затова на календарите до преди 5-7- години не фигурираше името му. Малко преди празника ми нарисуваха и осветиха икона на св. Боян-Енравота.  Бързо след покръстването християнството станала официална и единствена религия за цялата територия, населена с българи. Не знаем нищо за Енравота- къде е гробът му, как е живял, имало ли е служба в църквата в негова чест, дори и възрастта му.   Наскоро се появиха сведения, че е погребан в Плиска, но не ми се вярва, чащото той е отхвърлен от държавата заради християнски ужеждения.Не би следвало гробът му да е в столицата, а по-скоро някъде в покрайнините или да остане неизвестен. Паметта му се празнува на 28 март само с поменуване на името му от православната църква. Затова приканвам, който се чувства християнин да почете паметта на първата християнска жертва в България. Каквото е пророкувал Енравота е станало след около 30 години.
св. Боян Енравота



Гласувай:
8



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3685758
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67405
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930