Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 21:59 - Символите на неразбирането - Левски
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 23286 Коментари: 21 Гласове:
23

Последна промяна: 18.07.2011 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СИМВОЛИТЕ НА НЕРАЗБИРАНЕТО – ЛЕВСКИ

 

Левски е велик! Не само отборът, но и Апостолът на Свободата.              

Всеки знае, че Левски е велик. Всеки Българин се прекланя пред подвига му. Всеки има някъде неговия лик в дома си, като икона на светец. За мнозина той наистина е такъв, канонизиран в сърцата им.

Левски е символ. Символ на саможертвата, символ на желанието за свобода, символ на високи идеали.

Именно защото е символ, ние не знаем много за него. Не знаем какви са били убежденията му, извън традиционните цитати, които се въртят около саможертвата му. Не знаем каква България е виждал той в ума си, не знаем какво е изисквал от нас, неговите потомци по кръв или по дух. Защото не знаем много за него, той е чист и свят в паметта ни, сякаш знанието за делата му би могло да омърси образа му.

Отскоро чета поредицата „Мечът на Истината” от Тери Гудкайнд.

Фентъзи, ще кажат някои. Леко четиво, ще кажат други. Все хора, които не са я чели. Сякаш може да има снобизъм в избора на словото.

В тази поредица, в книгата „Душата на Огъня” , том I. На стр. 411, в първия голям абзац има следния цитат:

 

„Понякога хората биват почитани, тъй като от философията им не е останало много, което потомците им да критикуват, така че даденият човек се превръща в символ                       

 

За да идеализираш някого, той трябва да е идеален. За да е идеален трябва да  е Бог или всички не-идеални елементи от действия и убеждения да са отпаднали от паметта с времето. Не-идеални са такива действия и убеждения, които биха могли да влизат с противоречия с ценностите на част от хората. За съвременните ултра-националисти, възгледите на Левски за мирен съвместен живот с етническите турци „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност” са твърде неудобни, за да бъдат припомняни. За монархистите изразът „Чиста и Свята Република” е пречка за идеализацията на Апостола на Свободата. За социалистите призивът за независимост Който ни освободи, той ще ни пороби, казвам ви! е като кинжален удар в сърцето.

Не всички са либерали, някои са консерватори. Левски е бил либерал за времето си.

Не всички са монархисти, някои са републиканци. Левски е бил убеден републиканец.

Не всички са интернационалисти, някои са патриоти. Левски е бил патриот до такава степен, че е отдал живота и смъртта си на каузата за Свободна и Достойна България.

Не всички са реалисти, Левски е бил реалист. Налагало се е да се правят неща, които сега не бихме одобрили – кражби на пари, убиване на предателите, всичко, което би помогнало на целта (без липса на всякакви ограничения все пак). Тези неща противоречат на образа от Българската икона на стената, дотам, че не се изучават в училище, за да не свалят Героя от Пиедестала, на който признателният народ го е поставил, сякаш нещо може да го махне оттам.

Символите се окачват удобно на пирона, за да бъдат там – далечни и непостижими. Историческите личности пазим в сърцата си, за да ни бъдат личен пример и недостатъците им само ги правят по – близки и разбираеми за нас, саможертвата им става реална и обяснима, а убежденията им можем да приемем по собствен избор. От символите не се учим, но истинските хора зад тях биха могли да ни научат.

Ние не знаем заветите на Левски. Не сме чели дневника му, не сме проследили пътя му в детайли.

Знаем саможертвата му и тя ни стига, за да се превърне той в символ.

Символ на нашето неразбиране.

Каквото не можем да разберем, ние Боготворим.





image








Гласувай:
23



1. demokratizator - Браво!
24.02.2010 02:17
Чудесен анализ! Левски е велик, но малцина знаят защо.
цитирай
2. sande - Зашо Левски е велик?
24.02.2010 05:35
Ражда го времето, ражда го този народ, който трудно
излиза от петстотингодишния си сън.
"Спи народа, глухо и страшно кънтят окови"
Един народ не може изцяло да заспи. Ако заспи, изчезва, претопява се в други маси. Или блуждае като безпаметен и загубен.
Левски, заедно с Ботев и други, е от тези българи, които са родени с мисия. Той не спи, но иска да събуди и другите и да ги поведе.
Драмата му е, че се е събудил рано. Независимо, че обикаля Българско девет години, резултатът е скромен: българинът спи. Но семената вече са посяти и те скоро ще пробият коравата почва.
След смъртта му, а още повече след близкото освобождение /но с чужда сила, за съжаление/
осъзнават кого са имали.
цитирай
3. sande - Правилен постинт
24.02.2010 08:28
Допълвам. Левски става легенда, кумир, легенда благодарение на народния поет Иван Вазов и неговата "Епопопея на забравените". Защо "на забравените"?
Вазов възкресява образа на Апостола по неподражаем начин. Намира точното му място в историята на българите и даже на света. Поставя го на пиедестал.
Тонът е тържествен както се говори пред светиня.
Представя го като един от народа, човек, който не е божество и се слива с народа, с "простите орачи и копачи". Същевременно Вазов е далеч от всякаква мисъл да го битовизира, да го представи като обикновен човек, т.е. всеки да бъде като него.
Самите българи още приживе го гледат с благоговение, самите те го издигат в култ.
Вазов е все едно техният пълномощник, който поднася венеца на народното признание пред Великия.
Няма и тон на фамилиарност, а дълбок Поклон.
Всеки, който посегне на Апостола днес или в бъдеще, посяга на сърцето на Българина и ще почувства мигновено смазващата реакция на заспалия балкански лъв.
цитирай
4. raylight - Най - добрият
24.02.2010 10:22
начин да се отървеш от примера на някого е като го въздигнеш в култ и поставиш на пиедестал. Твърде е високо, за да бъде стигнат - такъв е намекът.
цитирай
5. panazea - Представи си , че някои са чели за Левски ,
24.02.2010 11:11
Извън учебниците!
Да казваш , че малко знаем !
Говори за себе си!
ОК?
А Левски си заслужава пиедестала , защото не можем да го достигнем!
цитирай
6. panazea - Тези , които не знаят защо Левски е велик ,
24.02.2010 11:12
Да попитат тези,които знаят! ОК?
цитирай
7. boristodorov56 - 4. raylight
24.02.2010 11:28
Прав си.
Освен всичко друго Левски е и оправдание.
Оправдание за нашата несвобода.
цитирай
8. raylight - Разбира се, че има и такива, Пана...
24.02.2010 11:29
Разбира се, че има и такива, Панацея, аз говорех за мнозинството от хора :)
цитирай
9. demoniceye - Прав си
24.02.2010 11:52
И за двете неща. Когадо идеализираме някого не се запитваме, какъв човек е той и какви са неговите истински мисли и убеждения.

По повод Гудкайнд ще кажа само:

Е нема такава книга. Фентъзи друг път. Гудкайнд е написал книгата си воден от някакво философско убеждение и течение, не съм сигурна кое точно, но не е и нужно човек да изучава философия, за да проумее жизнените истини в поредицата "Мечът на исината".

Благодаря ти за постинга, поздрави.
цитирай
10. ran - Причината е конспирацията, може би
24.02.2010 12:43
Възхищавам се на организацията му.
Ниво на конспиративност, шифри, разузнаване и контраразузнаване, бойни групи, специализирани звена, финансова комисия, здравна и осигурителна система ... Дори само като замисъл!
Откъде е знаел Левски за тези неща? Най-близкото, но бледо подобие, е организацията на Гарибалди. А терористични :) школи наблизо не е имало.
Може и да не съм чел достатъчно, но моето неразбиране на Левски е доста просветено :)
цитирай
11. sande - Много дилеми възникват от есето на raylight
24.02.2010 13:26
Да не забравяме Христо Ботев "Обесването на Васил Левски".
Какво въздействие има, в тогавашното време може би и повече.
В митологизирането на Левски може да има и рефлекс на осъзната вина. В решаващия час Апостола е оставен сам.
Някои въпроси като че ли е болезнено и даже кощунствено да си задаваме. Нахалост ли е неговия труд след като няма вълнения, нама и опит да бъде спасен.
Колко дни е пътя от Ловеч - Велико Търново - София? С волска кола. Придружаван от прости заптиета, които могат да бъдат разгонени с камъни и тояги.
Какво си е мислил "бай Васил"? Комитетите, които е създал не могат него да освободят, а камо ли цело Българско!
А какво казва Захари Стоянов за състоянието на Христо Ботев като вижда заспалите села, тъмницата, запердените прозорци, лаят на кучетата: "По-добре да бях се удавил в Дунава, да не гледам как българите са стадо говеда!"
Дилеми, дилеми. От сегашна гледна точка е невъзможно да се отговори смислено и адекватно.
цитирай
12. sparhawk - Хм
24.02.2010 16:06
demoniceye написа:
И за двете неща. Когадо идеализираме някого не се запитваме, какъв човек е той и какви са неговите истински мисли и убеждения.

По повод Гудкайнд ще кажа само:

Е нема такава книга. Фентъзи друг път. Гудкайнд е написал книгата си воден от някакво философско убеждение и течение, не съм сигурна кое точно, но не е и нужно човек да изучава философия, за да проумее жизнените истини в поредицата "Мечът на исината".

Благодаря ти за постинга, поздрави.

Гудкайнд се вдъхновява от Айн Ранд, но за мен не е много добър писател. Твърде него елементи в историята на неговата сага са просто преписани от значително по-многопластовата, но за съжаление и по-досадна поредица "Колелото на времето" от Робърт Джордан.
цитирай
13. karambol5 - Невероятен постинг !Поздравления ...
24.02.2010 17:45
Невероятен постинг !Поздравления !
цитирай
14. raylight - Благодаря :)
24.02.2010 18:13
Благодаря :)
цитирай
15. nkf - Чудесна статия, доближаваща се ...
24.02.2010 19:01
Чудесна статия,доближаваща се значително до реалността.Левски е велик Българин и подвига му трябва да остане за винаги като пример и идеал,но Левски наистина е все пак само човек.
цитирай
16. анонимен - Имаш вдъхновение. Това, което ме ...
24.02.2010 21:00
Имаш вдъхновение. Това, което ме безпокои е, че комунистическите спекулации с биографията на Иеродякон Игнатий, са пуснали твърде дълбоки корени. Паралелно със споменатите лъжи, тече "демитологизация", която всъщност е чиста проба оскверняване на паметта, живота, делото и личността му. Всъщност не е светец, но е най-великия съвременен българин.
цитирай
17. nakom - Когато някой реши да прекрачи прага ...
24.02.2010 21:31
Когато някой реши да прекрачи прага на безсмъртието, той оставя собственият си живот на не точно заден план, а далеч в небитието.Самото загърбване на естествената самоцел - живота, е победа над смърта.Малцина са способни да го извършат, и именно имената на малцината за които знаем са се превърнали в легенди.
От тази гледна точка, всеки един анализ на такъв човек е обида за него.Какъв бил, що бил, какво е правил и какво е мислил е обида, не само за човека и потомците му, а за всички които се прекланят пред личноста.Защото именно тази личност е жива, не тялото, не символа.Да се опитваме да разгадаем човешкото, в човека надскочил човешкото е опит да го принизим до себе си, нещо в което уви- сме много добри.Виждате ли- Апостола е срал, значи е човек, значи е като нас, и ние серем.И ние можем да бъдем апостоли, просто нямаме тази муза.
Левски може да бъде описван и коментиран от себеподобните си.А животни от този сорт, в България не забелязвам да има.За сметка на това има всякаква измет, трепнеща да бъде чута и забелязана, която е готова да лае и плюе върху всичко.Трагедията на тази измет е, че не може да достигне звездите за да ги плюе отблизо, затова ги облайва от земята.Ако можеше да се качи на небето, щеше да забележи колко е малка земята.
Не се опитвам да обидя никого, но всеки който се разпознае в описанието е свободен да ме напсува.Няма да му отвърна, в случай, че това ще го нарани.
цитирай
18. razkazvachka - ...и пак БРАВО!
05.04.2010 23:29
чета те за първи път, но съм захапала здраво и ще карам докато заспя:)))))
цитирай
19. анонимен - МАЙКАТА
28.04.2010 00:04
Христо Стоянов мисля че беше, та каза че майката на Левски се е удавила в кладенеца януари 1878 защото не е издържала на глада.
цитирай
20. sande - Поздрави за интересните разсъждения, добре е да се връщаме по-често към Васил Левски
28.04.2010 10:10
Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.



цитирай
21. tomov8 - Всички почитат Левски
18.07.2013 12:30
Но колко са готови на неговата саможертва......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234126
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031