Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2020 21:50 - Немската овчарка- най-хубавото куче
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 7995 Коментари: 19 Гласове:
47

Последна промяна: 17.01.2020 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                            По света има много породи кучета, като повечето са създадени чрез кръстоска от човека. Така е при домашните животни. Чрез изследване и опити се създават нови породи. От всички кучета много хора са на мнение, каквото е моето, че Немската ивчарка е най-доброто. Все пак всичко е относително, защото зависи на отделния човек за какво му трябва куче: лов, домашно малко сладурче, пазач, преследвач, по-интересна порода и други.  
                 Немската овчарка е селектирана от човека в провинция Елзас, която е била спорна между Германия и Франция през 1899 г. Породата е сравнително нова.  Характеризира се със здрава костна система и добре развита мускулатура. Телосложението е хармонично и съразмерно развито, като тялото е здраво, стегнато, с плътно прилепнала към него козина. Главата е масивна, с клиновидна форма, широка черепна част и плоско чело. Носната гъба е голяма и черна. Челюстите са здрави и силни, с ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени, с остри върхове, стърчащи нагоре и се изправят дори до седмия месец. Очите са тъмни и изразителни. Шията е под ъгъл 45° спрямо гръдния кош, който е овален, широк и дълбок. Коремът е умерено прибран. Крупата се спуска плавно към основата на опашката, която е окосмена, със саблевидна форма и на дължина достига под скакателните стави.
image
                 Крайниците са прави и успоредно поставени, осигуряващи широка крачка с пълно разгъване на ставите. Нормалното движение е нисък приземен тръс. Космената покривка е средно дълга, гъста, груба, с плътно прилягащи косми, които на главата, ушите и предните страни на краката са по-къси. Окраската е сиво-кафеникава с различни оттенъци, гърбът е черен. Предпочитат се наситените тонове. Косъмът е светъл в основата и по-тъмен към върха. По киноложките изложения, където съм ходил винаги е имало немски овчарки. От по-запознати зная, че размерите имат значение и както по-малките, така и по-големите нямат шанс за победа. Твърде малки са границите в ра
imageзличните показатели, в които кучето трябва да се помести. Понякога мъжките надвишават 50 кг. Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях.
               Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца и даже много ги обичат. Враждебни са предимно към непознати хора.

   image
                За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима, заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, някои боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници. Кучетата от породата са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръс и удължена крачка без съществено поклащане на гръбната линия. Имат сангвиничен тип нервна система – силен и уравновесен, при някои – до холеричен – силен, но неуравновесен, без неуравновесеността да се отнася към сигурността на стопаните. 

image
                  Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство. Немската овчарка обединява най-добрите качества на всички породи кучета. Тя е вярно, много жизнено и издръжливо куче, с развит интелект, неподкупно, недоверчиво към непознати хора, бдително, смело и чудесен приятел, готово да защити своя господар с цената на живота си. Има добре развит отбранителен рефлекс. Изключително силното обоняние и отличният слух, вроденото чувство за борба и търпеливостта ѝ я правят незаменим помощник на полицаите, граничарите, митничарите, както и на армията. Тя е незаменим водач на слепи хора, спасител на затрупани от лавина или след земетресение, както и рудотърсач, газопроверител и др. Не е трудно да се отличи немската овчарка от други породи по света. Това е бдително куче с добре развита мускулатура и благородна осанка и, сякаш, е някак дистанцирано.
image
            Кучетата са пъргави с добро чувство за равновесие и стъпват гордо. Козината им е с най-различна окраска (вижте характеристиките на породата) и се състои от твърда, дори груба и прилепнала четина и дебел подкосъм. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 63 см, а на женските – 58 см.
  В някои страни все още се използва за пазене на овчи стада. Немската овчарка е изключително чисто животно, поради което се отглежда в апартаменти въпреки големите си размери и е безупречен бодигард. Уравновесената ѝ нервна система, привързаността и безкористната ѝ любов я правят желан обитател на всеки дом. По отношение на здравето Немската овчарка страда от стомашно-чревни заболявания, по-конкретно от раздуване на стомаха и преплитане на червата, от изкривяване на гръбначния стълб или възпаление на костния мозък в него, епилепсия. 

image
               Подобно на повечето породи обаче може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.
 Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Немска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции. Това куче е прочуто с адаптивността си. Може да го гледате в апартамент, стига да го разхождате редовно. Овчарката е прекрасно семейно куче, но непознатите трябва да внимават. Ревностно пази това, което смята за своя глутница или семейство.
image

           Немската овчарка може да работи здраво, но като повечето работяги е един добродушко. Това куче е чудесен домашен любимец и верен другар. Разбира се прекрасно с децата и макар понякога да са груби с кучетата – дърпат им опашките, сгъват им ушите, овчарката ще прояви търпение, спрямо детето или друг член от семейството. Това не се отнася за външните и непознати лица. 
           Много обичат да Ви радват. Затова и при най – малкото насърчаване ще станат безрезервно предани и ще Ви направят много щастливи.Грижи за Немската овчарка:
           Подходящата възраст, в която може да вземете Немска овчарка е след 35 – 40 ден. Тогава бебето – овчарка вече няма нужда от майчиното мляко и е готово да започне своя самостоятелен живот.

               Адаптирането му към новата среда ще изисква време. За да му напомните за топлината на майка му, първите няколко дни се препоръчва поставянето на грейка (бутилка с топла вода) близо до мястото, където ще спи. Както и при хората, и тук храненето при малките е на чести интервали. Може да се започне с млечни каши, супи и бульони, а когато кученцето поотрасне в менюто може да се включи черен дроб, риба (обезкостена), месо (сварено или печено), а също и настъргани зеленчуци – моркови, зеле и др. С правилен хранителен режим и  редовни грижи, ще спестите много проблеми, които биха могли да възникнат.
image
          Необходимо е и редовното посещение при ветеринар не само за ваксинация и обезпаразитяване, а и за профилатичен преглед. Запомнете, че това е порода, към която трябва да подходите с изключително голяма отговорност! Много важно е кога ще започне и как ще протече дресировката на Немската овчарка. Много са атлетични и изключително интелигентни. Можете да ги научите почти на всичко. Немската овчарка е безстрашна – тя е първото куче, което би се изложило на опасност и би поело куршум вместо теб.

            Само най – интелигентните кучета могат да овладяват импулсите си и да са ефективни в арестите. Сред тях са Немските овчарки. Имат една от най – силните захапки. Със сила на захапката 17 кг/куб. см Немската овчарка отстъпва единствено на Ротвайлера. Когато челюстите й се затворят 6 –те горни резеца се сключват с 6 – те долни в унищожителна захапка. Но най – ценното качество на овчарката в полицейската работа не е захапката, а дисциплината да спре, когато й кажат. Така полицаят може да приложи сила, без да прибягва до пистолета си.
            Полицаите се възхищават на това куче заради куража й под обстрел, освен това кучето изгражда силна емоционална връзка с водача си.
image

         Когато почине някой верен партньор, полицаят губи и служител и приятел. Ако вземате Немска овчарка трябва да знаете, че е нервна. При обучението й трябва да работите по – усилено, отколкото с нормално куче, за да се социализира.
           Социализацията започва от съвсем ранна възраст, мнозина не го знаят. Тя започва на 2 -3 седмична възраст на кученцето. То трябва да се научи да не се плаши от хора, да не развива териториалност. На 12 – 14 седмична възраст вече е късно да се научи. Ако работите интензивно в този т.нар. критичен период, може да постигнете много в преодоляването на безпокойството му.

image

          Това са изключително търпеливи кучета, обожаващи уроците на обучение и най – вече обученията с гласови команди. Подходящ и доста успешен начин на дресура е чрез награждаването им след добре изпълнена задача или команда. 
               Най-известната Немска овчарка е Комисар Рекс от филмовия сериал. Едва ли има човек, който не е гледал поне пет-десет серии от филма, който се снима в продължение на десетилетия вече. 
image

image



Гласувай:
48



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - Обожавам ги в случая!
16.01.2020 22:29
Невероятно умни и талантливи кучета!
КАК ИСКАМ ДА СИ ИМАМ ЕДНА ТАКАВА!!

В момента се грижа за една улична немска овчарка с името Мечо...бивше полицейско куче....какъв е умник само,невероятно умен,усеща ми дори и настроенията....знае кога в какво съм....но е много наплашен,не дава да се пипа,преди една седмица ми се даде леко да го погаля...третиран е...казват ,че е бивше полицейско куче,защото му е отрязано едното уше леко.

Прекрасни са!
цитирай
2. barin - Здравей, Хлорис. Аз съм пипал на два ...
16.01.2020 22:31
Здравей, Хлорис. Аз съм пипал на два пъти Немска овчарка. Вторият път беше миналата година и помня в един автосервиз, по-точно вулканизатор. По телевизията съм ги наблюдавал много, но не съм имал възможност да си имам свое. Синът ми като види Немска овчарка винаги, както и другите хора я свързва с Комисар Рекс от филма.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
16.01.2020 23:57
И аз най-много харесвам немската овчарка. Познат има такова куче - винаги ме посреща игриво.
цитирай
4. hloris - Някой да има информация колко струва едно малко пале немска овчарка
17.01.2020 00:12
бих си я гледала с удоволствие

Краси,на твоя приятел немската овчарка мъжка ли е,или женска?
цитирай
5. krumbelosvet - Да
17.01.2020 07:05
Дали има значение, че това е породата най-близка до вълка? Когато бях дете, се казваше не "немска овчарка" а "вълча порода". Може би "Адам" на породата, единственият прародител, е бил изключително устойчив срещу мутации? Защо ли?
И за мене е любима порода, макар че имам слабост и към ирландския сетер.
Уви, само в детството, в двора, имахме куче - уличен великолепен мъник, напомнящ дакел с дължината си и кой знай какво с масивната глава и косматата, мустаката муцуна.
цитирай
6. barin - Хубаво куче е Немската овчарка. Има ...
17.01.2020 07:42
Хубаво куче е Немската овчарка. Има умна физиономия, докато например лоса има будалешка физиономия. Чувал съм изразър"Вълча порода", за която пише krumbelosvet, но не си спомням за кое куче се отнасяше. Кучетата са сродни с вълците, от едно семейство са.
цитирай
7. fun1001 - красотааа, даа..
17.01.2020 10:11

особена красота, сила, достойнство, качества, съч.с морал, вярност
...ист.любов, интелект, и характер!!!

имахме, пр години такава Хубавица, беше на 3г ,моят Съпруг ми я подари..
каза, че ще се казва и тя - Джули../ аз тръгнах на пвият ден да я къпя, във ваната..)
имам незабравими спомени..несравними с нищоо др.подобно..
чудесен пост, и чудесни снимки,иване!
хубав уикенд ти пожелавам..
цитирай
8. barin - Здравей, Юлия. Изглежда кучето си ...
17.01.2020 12:49
Здравей, Юлия. Изглежда кучето си го кръстила на себе си( Юлия-Джулия). Снимките малко ги редактирах, защото забелязах, че една се повтаря. Красиви са Немските овчарки.
Поздрави!
цитирай
9. tonsun - (hi), barin! Прекрасни приятели ...
18.01.2020 10:20
(hi), barin!
Прекрасни приятели са кучетата. У дома винаги е имало животинки, но кучетата са били тези, които са ни дарявали най-голяма обич и приятелство. И в момента имаме един косматко, който познава още от входната врата на блока, кой точно от домочадието се прибира и по реакциите му знаем, кой ще отвори вратата..
Харесвам големите породи кучета... Нюфаундленд, Овчарки, Маламут, Ретривър, Испански мастиф.. Но на сърцето ми е една от разновидностите на немската овчарка - Канадския вълк!
Чудесен пост! (handshake)
цитирай
10. barin - Здравей, Тoнсън. Някои от избро...
18.01.2020 13:16
Здравей, Тonсън. Някои от изброените породи ги зная покрай приятели, но не всички ги разпознавам. Немската овчарка не мога да я сбъркам. Повечето хора обичат животните.
Поздрави!
цитирай
11. born - Великолепна порода ! По принцип ...
18.01.2020 14:01
Великолепна порода ! По принцип обаче кучетата от почти всички породи са чудесни приятели . 15 год. живяхме заедно с Фреди - моят британски шпрингер шпаньол и това бе може би най- предания другар.
цитирай
12. batogo - !!!:))) Поздравления за чудесния постинг, Ванка
18.01.2020 15:10
Аз и семейството ми се радвахме в продължение на 17 години на любовта, силата, верността и интелигентността на нашата немска овчарка. Синовете ми я чувстваха като свое братче, а ние, като свое дете. Невероятно куче – пазач, приятел и забавление. Различаваше словесно 11 предмета, вземаше храна само от мен и съпругата ми, и нямаше никаква агресия, но излъчваше спокойна увереност, благородство и вътрешна сила. Никога няма да го забравим. Някой ден ще напиша книга за него, защото даде на цялото ми семейство много, научавайки ни на благородство, вярност и спокойствие в екстрени ситуации.
На третата снимки, на скалите, все едно видях нашия Джек!
Благодаря ти, че ме върна в спомените за тази чудесна, нямаща равна на себе си порода!
цитирай
13. barin - Здравей, Оги. Благодаря, че спо...
18.01.2020 18:49
Здравей, Оги. Благодаря, че сподели нещо от твоето минало. Едно припомняне само, но достатъчно. Потвърждение, че кучетата са умни животни.
Поздрави!
цитирай
14. donchevav - https://www.youtube.com/watch?v=y1pyJurfjWA
18.01.2020 21:50
От всички породи едри кучета, които сме гледали - коли, боксер, доберман, питбул, ротвайлер, каракачанка и пр., немската овчарка Сара беше най-интелигентното и добро същество, на което сме имали щастието да се радваме. Живя 16 години, от които последните две у нас и за това кратко време успя да стане наистина равноправен член на семейството ни. Посветила съм й няколко постинга тук /вкл. наскоро - "Романс за немска овчарка и питбул"/, както и клипове в YouTube. Имаше тежката участ да смени 4 къщи и 5-ма собственици и най-накрая попадна у нас. Но я познавахме от малко кученце, бяхме общували без прекъсване и лесно се адаптира. Изключително животно, уникална порода! Много хубаво си описал особеностите на външния вид, характера, най-характерните заболявания, както и грижите, които трябва да се полагат за тези кучета. Не знам за другите стопани, но нашите немски овчарки /освен Сара имахме и един Рекс/, ядяха по 1 кофа храна на ден, повечето месо:))))! Благодаря ти за чудесния постинг! Поздрави, Иване!
цитирай
15. barin - Здравей, Вени. Потвърждава се и от ...
19.01.2020 09:31
Здравей, Вени. Потвърждава се и от теб, че Немската овчарка е може би най-умното куче. Трябва обаче много внимание да му се отделя. Аз не съм имал куче или каквото и да е животно, с едно малко изключение: за сина си взех една котка, която стоя в къщи месец и я дадохме на едни хора. В апартамента си нямам условия за гледане на животно.
Поздрави!
цитирай
16. buenogan - Да. И аз ги харесвам много. Имах две. ...
20.01.2020 01:07
Да. И аз ги харесвам много. Имах две. Поздрави!
цитирай
17. barin - Много добре, buenogan. Мои прия...
20.01.2020 06:35
Много добре, buenogan. Мои приятели са имали предимно малки кучета или добермани и хъскита от по-големите.
Поздрави!
цитирай
18. zaw12929 - Всички домашни кучета са щасливи- ...
25.01.2020 09:16
Всички домашни кучета са щасливи- могат да обичат стопанина си
цитирай
19. barin - Всеки си обича домашния си любимец, ...
25.01.2020 09:18
Всеки си обича домашния си любимец, Зав. За животните е по- добре някой да се грижи и обича.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644458
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031